ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

תפ (חי') 343/02 מדינת ישראל נ' דוד לזימי

Skip Navigation Links

תפ (חי') 343/02 מדינת ישראל נ' דוד לזימי

בפני: כב' השופט א. שיף

הכרעת דין
א. האישום
לנאשם מיוחסות עבירות כדלקמן:
1. הריגה – עבירה לפי סעיף 298 לחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") וסעיף 35 לפקודת התעבורה [נוסח חדש] התשכ"א – 1961 (להלן: "פק' התעבורה");
2. סטיה מנתיב נסיעה – עבירה לפי תקנה 40(א) לתקנות התעבורה תשכ"א 1961 (להלן: "תק' התעבורה") וסעיף 38(3) לפק' התעבורה;
3. נהיגה במצב מסוכן ותחת השפעת סמים – עבירה לפי תקנה 26(1) + (2) לתק' התעבורה וסעיף 38(3) לפק' התעבורה;
4. איסור נהיגת רכב בהשפעת משקה או סם מעל המידה הקבועה – עבירה לפי סעיף 62(3) לפק' התעבורה ותק' 169ב לתק' התעבורה;
5. בדיקת שכרות וסירוב להיבדק – עבירה לפי סעיף 64ב(א)+(ב) לפק' התעבורה ותק' 169ו(א) לתק' התעבורה;
6. החזקה ושימוש – עבירה לפי סעיף 7(א) + (ג) סיפא + 37א(א1) לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג 1973.

על פי הנטען בכתב האישום, ביום 24.4.02, בשעה 19.10, נהג הנאשם ברכב מסוג פולקסווגן פולו (להלן: "הפולו") בכביש 652 מצפון לדרום. אותה עת נסעה, באותו כביש, במסלול הנגדי, גובנה הדר ז"ל (להלן: "המנוחה") ברכב מסוג פורד פיאסטה (להלן: "הפיאסטה").נ

בהגיע הנאשם לקרבת הק"מ ה- 4.5 בכביש הנ"ל, סטה עם רכבו שמאלה, ללא כל סיבה הקשורה לרכבו או לתנאי הדרך, חצה קו הפרדה רצוף, הסתחרר ופגע עם הפולו בפיאסטה (להלן: "התאונה"). אחר כך, המשיך עוד ופגע באוטובוס מסוג פורד שחנה במפרץ תחנת אוטובוס (להלן: "האוטובוס").ב

כתוצאה מהתאונה נגרם מותה של המנוחה ובנוסף, נחבלה חבלות של ממש דריה לזוטקין שנסעה בפולו ונגרמו לה שברים באגן ובעצם הבריח וכן קרעים בראש שהצריכו תפירתם. כן נחבל הנאשם עצמו ונוסע נוסף שנסע ברכבו. כמו כן, נגרמו נזקים לשלושת כלי הרכב המעורבים.ו

עוד נטען בכתב האישום, כי הנאשם נהג בפולו במהירות של 100-90 קמ"ש במקום בו המהירות המותרת הינה 80 קמ"ש וכי עובר לתאונה, נהג הנאשם כשהוא נמצא תחת השפעת סם מסוכן.נ

עוד יוחס לנאשם, כי סירב לדרישת שוטר ליתן דגימת דם ושתן לשם בדיקת שכרות וכי רק למחרת התרצה ליתן הדגימות.

אליבא דהמאשימה, עבר הנאשם את העבירות המיוחסות לו, שכן נהג רכבו כדלקמן:
א. ללא תשומת לב לנעשה בדרך שלפניו;
ב. כשהוא תחת השפעת סמים מסוכנים;
ג. סטה עם הפולו למסלול הנגדי, ללא כל סיבה הקשורה לרכב או לתנאי הדרך;
ד. חצה קו הפרדה רצוף;
ה. חסם את דרכה ומסלול נסיעתה של הפיאסטה;
ו. למרות שהיה מודע לסיכון של נהיגה בהיותו שיכור והסכנה הכרוכה בכך, נהג בהשפעת סם מסוכן;
ז. נהג באדישות ובשוויון נפש לאפשרות גרימת התאונה ותוצאותיה, הן בנהיגתו תחת השפעת סמים והן בסטייתו למסלול הנגדי;
ח. נהג בקלות דעת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר לאפשרות גרימת התאונה ותוצאותיה ומתוך תקווה להצליח למנען;
ט. נסע ברכב בפזיזות, באי איכפתיות ובחוסר זהירות.

ב. העובדות שאינן שנויות במחלוקת
בהפתח הדיון ובהמשכו הודה ב"כ הנאשם בעובדות הבאות:
א. הנאשם הוא שנהג בפולו בעת אירוע התאונה.
ב. רכבו של הנאשם אכן סטה שמאלה, חצה קו הפרדה רצוף ופגע בפיאסטה ולאחר מכן באוטובוס שחנה במפרץ תחנת האוטובוס.
ג. הצמיגים של הפולו היו תקינים.ב
ד. כתוצאה מהתאונה, נגרם מותה של המנוחה ונגרמו חבלות של ממש לדריה לזוטקין, כמפורט בכתב האישום. כמו כן, נחבל הנאשם והנוסע עופר ראובן שנסע ברכבו. בנוסף, נגרמו נזקים לשלושת כלי הרכב המעורבים.ו
ה. בדיקות הדם והשתן שניטלו מהנאשם, הן אלו שבאות לידי ביטוי בחוות הדעת שנמצאה בידי המאשימה, לאמור לא היה כל פגם בשרשרת הראיות מאז נטילת הדגימות ועד לבדיקתן.

ג. גירסת הנאשם – כללי
הנאשם כפר בכך שנהג תחת השפעת סם. לדבריו, צרך מרחיאונה ביום העצמאות – 8 ימים לפני התאונה, ובעת התאונה לא היה נתון כאמור להשפעת הסם.

לטענתו, הוא נאלץ לסטות במהלך נסיעתו, ימינה לשולי הכביש, שכן רכב שהגיח ממולו, סטה לנתיב נסיעתו. בהיותו על שולי הכביש, הבחין כי מיד בהמשך השוליים מצוי מעקה בטיחות, ולפיכך נאלץ לסטות שמאלה, חזרה אל הכביש. הוא חזר איפוא, באילוץ, לכביש ואז איבד השליטה על הרכב וארעה התאונה הטראגית.

עוד גרס הנאשם, כי עובר לתאונה, נהג במהירות של 80 קמ"ש.

כמו כן טען, כי לא סירב ליתן דגימות שתן, אלא עיכב את מסירת הדגימה ליום שלמחרת. הוא עשה זאת שכן בעת שנתבקש ליתן שתן, היה כבול באזיקים והשוטר ביקש מאמו של הנאשם שתפתח את רוכסן מכנסיו וכך יינתן השתן. עוד טען, כי הסירוב נבע גם מכך שהנאשם שנחבל בתאונה "היה בטיפול רפואי והשוטר התערב והפריע למהלכו" (עמ' 3, ש' 21).

ד. נסיבות התרחשות התאונה
1. ראיות התביעה
א. הודעת הנאשם במשטרה מיום 24.4.02 (ת/7)
ביום התאונה, בשעה 20.30, מסר הנאשם את הודעתו הראשונה. הוא סיפר כי נסע לכיוון בנימינה, אך לא זכר מהיכן נסע. לדבריו, נסע במהירות של 90 או 100 קמ"ש.
בהמשך ת/7 הקצרה, קילל את החוקר וסירב לחתום על הודעתו.

ב. הודעות הנאשם במשטרה מיום 25.4.02
למחרת התאונה, מסר הנאשם שתי הודעות. האחת, בשעה 08.34 (ת/14), והשניה בשעה 11.26 (ת/15). ב- 1.5.02 מסר הנאשם הודעה נוספת (ת/16).
את הודעתו ת/14, פתח בהצהרה: "אני לא רוצה לדבר. אני מחכה שהעורך דין שלי יגיע" (ת/14 עמ' 1, ש' 8). חרף תשובה זו ניסה החוקר לשאול את הנאשם מספר שאלות, אך האחרון סירב להשיב.

ב- ת/15, שנמסרה לאחר שהנאשם כבר נפגש עם עורך דינו, גולל הנאשם לראשונה את גירסתו המפורטת אודות התאונה.
לדבריו, נסע בירידה מכיוון זכרון לכיוון בנימינה וממולו נסעו "שורה של רכבים" (ת/15 עמ' 1, ש' 13). לפתע הגיח רכב אחר לעקיפה ונסע בנתיב נסיעת הנאשם, למולו. על מנת שלא להתנגש בו חזיתית, סטה הנאשם ימינה. או אז, הבחין שהוא עומד להתנגש "במעקה הפרדה" ואז: "סובבתי את ההגה שמאלה ומאז זכור לי ששפכו עלי מים" (ת/15 עמ' 1 ש' 16-17). בהמשך תיאר, כי על מנת למנוע ההתנגשות "ברחתי טיפה ימינה" וכשחזר לכביש סטה כאמור מבלי שהוא יודע להסביר מדוע. כלשונו של הנאשם: "ושחזרתי חזרה לכביש, אני לא יודע מה הסיבה לסטייה הייתי עם חצי אוטו על הפס הצהוב וכנראה האוטו החליק וסטה לשמאל" (ת/15 עמ' 4 ש' 33-29).

עוד גרס הנאשם, כי נסע במהירות של 80-70 קמ"ש. הוא השיב כי לא זכור לו שמסר לחוקר בת/7 כי נסע במהירות של 100-90 קמ"ש.
עוד מסר הנאשם ב-ת/15, כי עובר לתאונה כלל לא הבחין בפיאסטה, שכן "ברגע שהאוטו שלי הסתחרר הכל הסתחרר לי" (ת/15 עמ' 2 שורות 54-53).

בת/16 חזר הנאשם על גירסתו והוסיף, כי בעת שהבחין לראשונה ברכב העוקף שחדר לנתיב נסיעתו, הוא היה במרחק של 20-15 מטר ממנו.

כמו כן, העיד הנאשם במשטרה, כי למיטב זכרונו נסעו עובר לתאונה כלי רכב בשני הכיוונים.

ג. עדות בוחן התאונה – מר אריק טל (להלן: "הבוחן")
באמצעות עד זה הגישה המאשימה, בהסכמה, בין השאר, דו"חות, צילומים, תרשים ממקום התאונה ודו"ח בדיקת מאפיינים.

אליבא דבוחן התנועה, נגרמו לפולו, כתוצאה מפגיעתו בפיאסטה, נזקים בחזית ימין ולכל אורך דופן ימין ולדעתו, אין כל ראייה לכך שהפולו פגע גם ב"טרנזיט".נ

הבוחן הופנה ע"י הסניגור לכך, שעל פי ממצאיו המתוארים בדו"ח, נמצאו בפולו גם נזקים בכנף שמאלית אחורית. הבוחן אישר זאת אך לא ידע להסביר כיצד נגרם נזק זה.

הבוחן אישר, כי בצד ימין לכיוון נסיעתו של הנאשם מצוי שול אספלט, לפחות עד למרחק של 28 מ' לפני מעקה הבטיחות [כדבריו: "זה אכן שול... אבל לא מדדתי ולא שרטטתי את חלק צד שמאל של התרשים, המקווקו, שם יש גדר W מברזל ואני לא יודע אם יש שם שול או אין שם שול אבל המקום המשורטט לגבי ת/5, בקו רציף, הוא בוודאות שול" (עמ' 9 ש' 19-16)].ב

מ-דו"ח הבוחן עולה עוד, כי המהירות המותרת במקום התאונה היא 80 קמ"ש ואליבא דהבוחן, השאיר רכבו של הנאשם סימני בלימה באורך של 37 מ' מה שמעיד על כך ש: "מהירות עובר לתאונה ללא התחשבות בסימנים בלתי נראים, ואובדן אנרגיה בזמן התאונה הוא 77 קמ"ש". מסקנת הבוחן הינה איפוא, כי הנאשם נסע, עובר לתאונה, במהירות מינימאלית של 77 קמ"ש.

ד. עדותו של מר יגאל קושטוביצקי
עד זה נסע בזמן התאונה במקום הארוע בכיוון נסיעתה של המנוחה. לדבריו, התנהלה הנסיעה בכיוון נסיעתו באיטיות רבה, והוא וכלי הרכב האחרים שנסעו בכיוון נסיעתו נסעו במהירות של 50 או 60 קמ"ש. בחקירתו הנגדית הודה, כי יום לאחר התאונה התרשם שמהירות נסיעתו היתה 40 קמ"ש. הוא שקל לעקוף את הרכב שנסע לפניו, אך לא עשה זאת משום שידע שעוד כמה מאות מטרים מתפצל הכביש, בכיוון נסיעתו, לשני נתיבים. לפתע הבחין ברכב גולף בצבע אדום ש"מסתובב ונע בתחושה לכיוון שלי" (עמ' 10 ש' 6). רכב זה התנגש ברכב שנסע לפני רכב הטרנזיט שנסע לפניו, בנתיב נסיעתו.

עוד העיד העד, כי הראות בעת התאונה היתה מצויינת.

בחקירתו הנגדית השיב העד, כי את ההתנגשות עצמה לא ראה. "רגע ההתנגשות עצמו אני לא יכול להגיד שקלטתי, אך היו שני רכבים זכורים לי לפני, מוטבע בזכרוני באותו רגע שההתנגשות עם רכב קטן שלפני הטרנזיט" (עמ' 11, ש' 17-15).

ה. עדותו של מר ריאד סאלח עבאס
עד זה חנה עם רכבו (האוטובוס) במפרץ חנייה בזירת התאונה, בכיוון נסיעת המנוחה. הוא הבחין ברכב לבן, חולף אותו וברכב אדום נוסע "לא במסלול שלו" (עמ' 19 ש' 1). שני כלי הרכב התנגשו "והדרדרו לכיווני" (עמ' 19, ש' 4). אחד מכלי הרכב פגע ברכבו. לדעתו, המדובר ברכב האדום שכן על רכבו נותרו סימנים בצבע אדום.

ו. עדותו של מר משה בוצ'וק
עד זה, המכיר את הנאשם שטחית, נסע בסמוך למקום התאונה, בכיוון נסיעתו של הנאשם. בדרכו נעקף רכבו ע"י רכבו של הנאשם. בהמשך, כעבור כמה דקות, הגיע למקום התאונה. בעת שנעקף נסע במהירות של 60-50 קמ"ש. בהמשך חקירתו הופנה העד לדבריו במשטרה וטען, כי החוקרים הם שאמרו לו שהנאשם עקפו במהירות 150 קמ"ש והוא השיב להם שאין לו ספידומטר. לשאלת ב"כ המאשימה האם אמר לחוקרו, במשטרה, כי הרכב שעקפו, עשה זאת בנתיב לפנייה שמאלה והאם זה נכון השיב העד: "אם אמרתי, יכול להיות שזה נכון. זה נכון" (עמ' 22 ש' 15, 16). לשאלה "ואם אמרת [במשטרה] שהוא נסע במהירות גבוהה"? השיב העד: "אני לא יכול לדעת אם היה 90 קמ"ש, כי אין לי ספידומטר ביד. אמרתי שאני לא יודע לחוקרים ואמרתי שירשום מה שהוא רוצה" (עמ' 22, ש' 19-18). לפני כן השיב העד לב"כ המאשימה שהטיחה בו: "ריעננתי את זכרונך בחוץ והקראתי לך מה שכתוב בעדות שלך, שאלתי אותך אם מה שכתוב בעדות שלך זה נכון, שאלתי אותך אם זו הודעתך ואם זה מה שמסרת". העד השיב במילים: "נכון. זה נכון מה שרשום. אמרתי לך שגם על המצפון שלי אני לא רוצה שהאדם יכנס לבית הסוהר…" (עמ' 22, ש' 9-6).ו

בחקירתו הנגדית השיב העד, כי אחרי שרכבו של הנאשם עקף אותו, הוא נעלם מעיניו, עד שהבחין בו במקום התאונה. עוד העיד, כי הנאשם עקף אותו במרחק של כ- 3 ק"מ ממקום התאונה.

2. ראיות ההגנה
א. עדות הנאשם
בעדותו בפניי העיד הנאשם כי נסע עובר לתאונה, מכיוון זכרון יעקב לכיוון בנימינה, בירידה מפותלת במקצת. לפתע רכב שנסע בנתיב הנגדי יצא לעקיפה ונכנס לנתיב נסיעתו. הנאשם ירד לשוליים, על מנת למנוע תאונה חזיתית. כשניסה לחזור לכביש, איבד שליטה על הרכב. אחרי שסטה לשוליים אין הוא זוכר מה קרה עד ש"מצא עצמו" בבית חולים. במקום התאונה איבד ההכרה ועוברי אורח העירו אותו.

בחקירתו הנגדית טען הנאשם, כי כשסטה ימינה על מנת למנוע תאונה חזיתית, הבחין שהוא עומד "להכנס במעקה הבטיחות ואז שברתי את ההגה שמאלה. מאז אני לא זוכר" (עמ' 27 ש' 22-23). לדבריו, הן הסטיה ימינה והן הסטיה שמאלה, היו רצוניות.

עוד גרס הנאשם בעדותו, כי העיד בהודעתו במשטרה כי נסע במהירות של 90 או 100 קמ"ש משום שהיה מאד מעורפל ובכלל לא זכור לו אם כך העיד. מכל מקום, פשוט רצה שהחוקר יסתלק ממנו ויתן לרופאים לטפל בו. גירסתו אודות מהירות נסיעתו ניתנה, לדבריו, "תחת לחץ, זה הדבר הראשון שעלה לי בראש" (עמ' 26 ש' 29). הנאשם עמד על כך שנסע במהירות 80-70 קמ"ש.

לשאלת ב"כ המאשימה, בחקירה הנגדית, מדוע לא מסר בחקירתו הראשונה דבר אודות נסיבות התאונה שנמסרו על ידו מאוחר יותר, השיב הנאשם כי במצבו פשוט רצה "שהחוקר ישחרר אותי ויתן לרופאים לטפל בי"(עמ' 29, שורה 3). גם למחרת בבוקר לא מסר את גירסתו מפני שאחיו דיבר אתו "ואמר לי שהעו"ד כבר בדרך, אז לא רציתי למסור גירסה לפני השיחה עם העו"ד…" (עמ' 29 ש' 6-8).

עוד גרס הנאשם בחקירתו הנגדית, כי לא הבחין כלל ברכבה של המנוחה.

ב. עדותו של מר עוזי רז
מר עוזי רז, הנו מהנדס מכונות ומומחה בחקירת תאונות דרכים. הוא הגיש, במסגרת חקירתו הראשית, חוות דעת (ס/3) אודות ממצאיו ומסקנותיו הנוגעים לתאונה הנדונה. ניתן לסכם את ממצאיו ומסקנותיו של מר רז, כדלקמן:
ברכבו של הנאשם נמצא נזק בפינה האחורית שמאלית של הרכב (להלן: "הנזק בפולו"). המוקד לנזק הינו בפגיעה בפגוש האחורי שמאלי (בכיוון מאחור קדימה) ושפשופים לאורך הכנף האחורית שמאלית. המדובר בנזק תאונתי שנוצר בתאונה הנדונה. לא נמצא נזק מתאים לנזק זה בכלי הרכב האחרים המעורבים (הפיאסטה והאוטובוס). לכן, אין מנוס אלא מלהגיע למסקנה שבתאונה זו היה מגע בין רכבו של הנאשם עם כלי רכב נוסף, אלמוני, שכיוון נסיעתו לא ידוע. מגע זה 'מסביר גם' את הסבסוב אליו נכנס הנאשם עובר לתאונה.נ

בהקשר זה יצוין, כי לשאלת ביהמ"ש השיב העד, כי הנזק בפולו נראה טרי, אך אין הוא יכול לשלול את האפשרות שהנזק הנ"ל נגרם יום לפני התאונה הנדונה (עמ' 47 ש' 15-17).

החישוב שעשה הבוחן המשטרתי לגבי מהירות נסיעתו של הנאשם מתבסס על חישוב לפי סימני בלימה. על פי בדיקתו של מר רז בשטח וכפי שעולה גם מתמונות שצולמו במקום, המדובר בסימני דחיפה ולא בסימני בילום רגילים. מקדם החיכוך במקרה זה, בו הסתחרר הרכב בזווית ממוצעת של 45 מעלות, הוא 45%. לכן, אבדן האנרגיה כתוצאה מהסיחרור, שוות ערך לאבדן אנרגיה ממהירות של 65 קמ"ש. בהנחה שאבדן האנרגיה בתאונה עם הפיאסטה שוות ערך לאובדן האנרגיה ממהירות של 55 קמ"ש, הרי שמהירות הנאשם, עובר לאבדן השליטה, היתה כ- 85 קמ"ש.

בהמשך חקירתו הודה העד, כי בזירת הארוע היו 10 מטרים נוספים ואפילו יותר מזה של סימני דחיפת רכבו של הנאשם שאינם נראים לעין, לכן כשדיבר על מהירות נסיעת הנאשם והעריכה בכ- 85 קמ"ש, כוונתו הינה למהירות נסיעה מינימאלית (עמ' 56 ש' 22-25). בהמשך אף הסביר, כי אפשר שב- 10 המטרים הנ"ל, בהם לא נראו סימני צמיגי הפולו על הכביש, גלגלי הפולו "נסעו ישר" ולא בתנועת סבסוב כפי שהעיד קודם לכן ולפיכך אין הוא מסוגל להתייחס לקטע זה בחישוביו.

עוד העיד העד, כי נקודת אבדן השליטה של הנאשם החלה כ- 25 מ' לפני תחילת סימני הדחיפה של צמיגיו על הכביש. כלומר, מרגע אבדן השליטה ועד נקודת האימפקט, הנאשם נסע כ- 62 מ'. מהירותו הממוצעת היתה אז כ- 70 קמ"ש, דהיינו מאבדן השליטה ועד להתנגשות עברו כ- 3.2 שניות.

בהתחשב בחישובים דלעיל, ובהנחה שהמנוחה נהגה עובר לתאונה במהירות של 80-70 קמ"ש, היא היתה מסוגלת למנוע את התאונה אם היתה מגיבה ובולמת בלימת חירום מייד כאשר היתה אמורה להבחין בתנועת הסבסוב של הנאשם.

3. ההכרעה העובדתית לענין נסיבות התאונה
יאמר מייד, מסקנתו של עד ההגנה, המהנדס רז, לפיה היה מגע בין רכבו של הנאשם לרכב נוסף אלמוני ומגע זה הוא שמסביר את הסבסוב אליו נכנס הנאשם, אינו מקובל עלי. למגע שכזה, אין זכר בהודעות הנאשם ובעדותו בפניי. לא נראה לי סביר, שדווקא מגע כה חשוב וכה טראומטי יעלם מעיני הנאשם עצמו הן בחקירותיו, והן בעדותו בפניי.

הנאשם אמנם העיד בפניי, כי איבד הכרתו בעקבות התאונה, אך לא הונחה בפניי תשתית עובדתית המסבירה מדוע זה יזכור את העובדה שרכב אלמוני, בצבע שחור, הגיח לנתיב נסיעתו ולא יזכור את עובדת ההתנגשות עם אותו רכב. יתר על כן, מתעודת חדר המיון (ת/17) עולה, כי לפי דברי הנאשם: "לא ברור לגבי איבוד הכרה".

גם עד התביעה מר יגאל קושטוביצקי, שאמנם לא ראה את אימפקט ההתנגשות בין הנאשם למנוחה, ידע לתאר את שארע עובר לתאונה ובעדותו אין הוא מזכיר רכב נוסף שהיה מעורב בתאונה.

כך גם העד ריאד סאלח עבאס שהיה עד לתאונה, אינו מזכיר בעדותו רכב נוסף מלבד הרכב הלבן והאדום, שמן הסתם, הם כלי הרכב של המנוחה והנאשם.

המהנדס רז, ביסס את קביעתו הנ"ל על סימני פגיעה ברכבו של הנאשם, שאינם תוצאה של של התאונה הנדונה. בחוות דעתו הכתובה – ס/3, לא ציין כלל שהמדובר "בנזק טרי", כפי שידע להשיב בתשובה לשאלה שנשאלה על ידי במהלך עדותו. כך או כך, אין מר רז שולל אפשרות שהמדובר בנזק שנגרם זמן קצר לפני התאונה (יום לפני התאונה) ומכאן שאין להסיק מסקנה כה נחרצת, כפי שהוסקה ע"י מר רז, מעצם קיומו של נזק זה. יצוין בהקשר זה, כי הן הנאשם והן חברתו – בעלת הרכב, לא התייחסו בעדויותיהם לנזק הנדון ולא העידו כי נזק זה לא היה קיים לפני התאונה. גם המנעות זו, מלהעיד אודות נזק שלטענתם הינו כה משמעותי להבנת התאונה, מדברת בעד עצמה.

אין אני נותן אמון בגירסת הנאשם, כי רכב אלמוני הגיח לנתיב נסיעתו וגרם לו לסטות לשול הכביש. התנועה בכביש אכן התנהלה, ככל הנראה, לאיטה, אך מכאן ועד קבלת גירסת הנאשם, אודות עקיפת רכב וכניסה לנתיב נסיעתו, המרחק הוא רב. כפי שיפורט בהמשך, לכשאדון בטענת הנאשם כי לא שיתף פעולה בחקירה עקב התנהגות החוקר, אין אני נותן אמון בגירסתו של הנאשם. הנאשם לא מסר את גירסתו אודות התאונה (בשתי ההזדמנויות הראשונות שניתנו לו (ת/7, ו-ת/14) לא בשל התנהגות השוטר, אלא משום שרצה להיוועץ קודם לכן בעורך דין.

הנאשם מודה אמנם בכך שבחקירתו (ת/14) לא שיתף פעולה משום שהמתין לעורך דינו, אך נראה כי גם בחקירתו הראשונה (ת/7) לא שיתף פעולה מאותה סיבה.
אדם המואשם בגרימת תאונת דרכים כה חמורה והיודע כי אולץ לסטות מדרכו ע"י רכב שהגיח לנתיב נסיעתו, אינו ממתין עד להיוועצות עם עורך דין כדי למסור גירסתו. הוא עושה זאת בהזדמנות הראשונה הניתנת לו, כמי שחפץ להסיר מעליו את כתם גרימת התאונה הנוראה. כבישת עדותו, בנסיבות כאלו, הנה מוזרה ופוגעת קשות באמינותו.ב

מסקנתי בדבר חוסר אמינות גירסתו של הנאשם, מקבלת חיזוק של ממש בדברי השווא שהוא מייחס לחוקר שניסה לחקרו ולקבל ממנו דגימות שתן ודם. לכך אתייחס כאמור בהמשך.

לא זאת אף זאת, אליבא דהנאשם הוא הבחין ברכב העוקף, שחדר לנתיב נסיעתו, בהיותו במרחק של כ- 20-15 מטרים ממנו.
בהקשר זה ייאמר, כי כאשר שני כלי רכב נוסעים האחד לקראת השני, בנסיבות האירוע, נראה לי שהנאשם כלל לא היה מסוגל להגיב ולהסיט את רכבו לשול הימני, שכן אליבא דהעד המומחה – מר רז, בחוות דעתו ס/3, זמן תגובה בהפתעה הוא 1.5 שניות.

זה המקום לציין, כי אינני רואה סיבה לסטות מתוכן הודעתו הראשונה של הנאשם ת/7 בה ציין, כי עובר לתאונה נסע במהירות של 100-90 קמ"ש. חזקה על הנאשם שידע לשמור על זכויותיו ולא נידב, בשתי חקירותיו הראשונות כל מידע זולת מהירות נסיעתו, שהוא אכן נסע לפחות במהירות עליה היה מוכן להצהיר.

אף מעדותו של המהנדס רז עולה, כי מהירותו המינימלית של הנאשם עובר להתנגשות היתה 85 קמ"ש. כאשר שני כלי רכב נעים אחד לקראת השני ממרחק של 20-15 מטרים, כלי הרכב האחד נוסע במהירות של 100-90 קמ"ש, והשני במהירות של רכב היוצא לעקיפה ומהירות התגובה, בהפתעה, היא כאמור 1.5 שניות, אין אפשרות, סבירה, למנוע תאונה חזיתית. אפילו הייתי, מאמץ גירסתו של הנאשם, כי נסע במהירות של 80 קמ"ש, משמעות הדבר כי נסע כ- 22 מטרים בשנייה, ולפיכך לא היה מסוגל כלל להספיק להסיט רכבו לעבר השול הימני.

כאמור, אני דוחה איפוא את גירסתו העובדתית של הנאשם אודות הנסיבות שהובילו להתרחשות התאונה.

יצוין עוד, שאפילו הייתי מאמץ גירסתו של הנאשם כי סטה מנתיבו וירד, עם מחצית רכבו לשול אספלט ונאלץ לחזור שוב לכביש בגין מעקה בטיחות, לא הייתי רואה סיבה לסבסובו ומעברו לנתיב הנגדי, אלא אם כן פעל ברשלנות. ודוק, המדובר בסטייה לשול שאינה אלא חלק מהכביש, ונדרשת סטיה קלה (אם כי פתאומית) לצורך חזרה לנתיבו.ו

המסקנה המתבקשת היא איפוא, שהנאשם נהג ברכב תקין ובכביש תקין וסטה, ללא סיבה, לנתיב הנגדי.

ה. הסירוב ליתן דגימות דם ושתן
1. ראיות התביעה
בהודעתו במשטרה, זמן קצר לאחר התאונה (ת/7), נשאל הנאשם: "האם הבנת שאם תסרב למסור דגימת דם או שתן לבדיקת אלכוהול או סמים העונש על כך שנתיים מאסר?" תגובת הנאשם היתה: "לא מדבר איתך עד שהרופא יטפל בי. אתה זבל של בן אדם" (ת/7, עמ' 1 ש' 21-18).נ

על ההודעה הנ"ל סירב הנאשם, כאמור, לחתום.ב

ב-ת/15 שנמסרה למחרת התאונה, נשאל הנאשם מדוע סירב לדרישת הבוחן המשטרתי למסור דגימות דם ושתן. הנאשם השיב, כי לא סירב "פשוט רציתי שיטפלו בי לפני כן. אין לי בעיה לתת אם הוא רוצה אני יתן לו עכשיו בשימחה" (ת/15, עמ' 2 ש' 35-37). עוד גרס, כי סירב לדרישת השוטר רק פעם אחת, שכן השוטר דרש ממנו דגימות רק פעם אחת.

הבוחן המשטרתי, התבקש להתייחס בעדותו לטענת ב"כ הנאשם, בהפתח המשפט, לפיה סירב מרשו ליתן הדגימה משום שהיה כבול באזיקים והשוטר ביקש מאמו של הנאשם שתפתח את רוכסן מכנסיו. כמו כן, נתבקש להתייחס לטענה כי העיכוב במתן הדגימות נבע בשל העובדה שהנאשם נזקק לטיפול רפואי (כפי שיפורט בהמשך, בעדותו בפניי, גרס הנאשם כי לעיניו חדרו שברי זכוכית וכי הבוחן מנע מהרופא לטפל בו). העד השיב, כי הנאשם כלל לא היה אזוק באזיקים. יתרה מזאת, הנאשם הסתובב בחדר המיון ולא היה מרותק למיטתו, אם כי בהמשך נשכב במיטתו. לטענת ב"כ הנאשם, בחקירה הנגדית, כי מנע מהנאשם לקבל טיפול רפואי עד למסירת הודעתו השיב העד: "לא היה ולא נברא, אין דבר כזה ששוטר יכול למנוע טיפולים רפואיים" (עמ' 8, ש' 17). הוא הכחיש נמרצות את המיוחס לו וגרס, כי בעת ששוחח עם הנאשם "לא היה לידו צוות רפואי" (עמ' 8, ש' 30).

העד לא ידע ליתן הסבר מדוע ב- ת/7 אמר לו הנאשם כי אינו מוכן לדבר איתו עד שהרופא יטפל בו.

מדו"ח פעולה שערך הבוחן ב- 29.5.02 (ת/11), שהוגש בהסכמה, עולה כי כשהגיע הבוחן לחדר המיון בביה"ח הלל יפה בחדרה, פגש שם את הנאשם "כאשר הוא מסתובב בחדר המיון". הוא ביקש ממנו לעלות למיטתו על מנת שיוכל לחקרו והודיע לו כי הוא עוצר אותו "בגין מעורבותו בתאונה". כמו כן, דרש ממנו למסור דגימות דם ושתן לבדיקות אלכוהול וסמים והסביר לו מה משמעות הסירוב. הנאשם סירב ליתן הדגימות.

מגיליון רפואי שנרשם בחדר המיון (ת/17) עולה, כי הנאשם סבל משפשופים שטחיים באיזור המצח ובפנים וכי: "אישונים שווים, מגיבים לאור. תנועות עיניים מלאות וחופשיות ללא נוסטגמוס".ו

כמו כן, התלונן על כאבי ראש וכאבים בצלעות. אין בתעודה זו כל רישום אודות טענת הנאשם על חדירת גוף זר לעיניו. אין גם כל אסמכתא אחרת לטיפול בעיניו.

2. ראיות הסניגוריה
א. אליבא דהנאשם, בעדותו בפניי, כתוצאה מהתאונה, חדרו לו זכוכיות לעיניים. משהגיע לבית החולים ביקש השוטר לחקרו והוא סירב להחקר, שכן "היו לי זכוכיות בעיניים ולא יכולתי לפתוח את העיניים והרגל מאד כאבה לי" (עמ' 24 ש' 8-10). כתוצאה מסירובו להחקר, נכבל ע"י השוטר באזיקים למיטתו. כמו כן, אסר השוטר על הרופאים ועל בני משפחתו להתקרב אליו. רק לאחר שהחוקר "הצמיד אלי שני שוטרים שישמרו עלי כביכול, איפשר החוקר לרופאים לטפל בי" (עמ' 24, ש' 15-14). היה זה כשעתיים וחצי עד שלוש שעות מאז נכבל למיטתו. עוד הוסיף, כי סירב ליתן לשוטר בדיקות דם ושתן עד שהרופאים יטפלו בו.

בחקירתו הנגדית גרס הנאשם, כי בבית החולים הוציא לו רופא זכוכיות מהעיניים "הוא ממש התקשה להוציא לי 3 חתיכות זכוכית מהעיניים" (עמ' 25, ש' 11). לדבריו, כשנחקר כלל לא מסוגל היה לפתוח את עיניו.נ

ב. עדותה של גב' ליטבין רונית
העדה היא חברתו של הנאשם. לדבריה, נמסר לה אודות התאונה ע"י חברתה והיא מיהרה איפוא להגיע לבית החולים. בהגיעה, לדבריה, מספר דקות אחרי התאונה, היא הבחינה שהנאשם נכבל למיטתו והשוטר שעמד לידו לא נתן לאף אחד להכנס לתאו, גם לא לרופאים. אותה עת, היה הנאשם פצוע, כשדם על פניו וזכוכיות בעיניו. מאוחר יותר כעבור כשעתיים, נכנסו הרופאים לטפל בנאשם.

3. ההכרעה העובדתית והמשפטית לעניין סירובו של הנאשם ליתן דגימות דם ושתן
כמפורט לעיל, כבר בהפתח הדיון מנה הנאשם 2 סיבות להמנעותו מלהענות לדרישת השוטר לתת דגימות דם ושתן. האחת, הגנה משמעותית על צנעת הפרט, דהיינו נסיונו למנוע מצב שאמו תתבקש לסייע לו במתן שתן, והשניה רצונו לקבל טיפול רפואי חשוב, לו היה זקוק, עקב חדירת רסיסי זכוכית לעיניו.

כאמור, הבוחן הכחיש נמרצות את גרסתו הנ"ל של הנאשם, גרסה אשר קיבלה חיזוק בעדותה של הגב' ליטבין רונית, בכל הקשור למניעת טיפול רפואי מהנאשם.

אינני רואה צורך לדון במשמעויות המשפטיות של גירסת הנאשם שכן גירסתו, וגירסת עדת ההגנה הגב' ליטבין, נראות לי כבלתי אמינות לחלוטין מהסיבות הבאות:
א. הבוחן עשה עלי רושם של מי שדברו אמת והוא מנסה לדייק, עד כמה שאפשר, בתארו את העובדות הרלוונטיות. הטענה, כי שוטר נהג בבית חולים באורח פוחז ומנע במשך שעות טיפול רפואי דחוף מחשוד בגרימת תאונת דרכים קטלנית, היא מופרכת על פניה. הגירסה לפיה שעו הרופאים לדרישת השוטר ונמנעו מליתן טיפול רפואי לנאשם, מופרכת לא פחות ואולי אף יותר.

ב. הגיליון הרפואי שנרשם בחדר המיון (ת/17) סותר בעליל את גירסת הנאשם לפיה חדרו רסיסי זכוכית לעיניו. כאמור בת/17, נבדקו עיני הנאשם ואין בגיליון הרפואי כל זכר לחדירת רסיסי זכוכית לעיניו, או לטיפול כלשהו בעיניו. לא יעלה על הדעת, כי רופא הוציא לנאשם 3 רסיסי זכוכית מעיניו, תוך שהוא מתקשה לעשות זאת, והדבר כלל לא בא לידי ביטוי ב-ת/17.

ג. טענתו של הנאשם, לפיה היה כבול ולפיכך ביקש השוטר מאמו שתפתח את רוכסן מכנסיו על מנת שניתן יהא ליתן דגימת שתן, נזנחה ע"י הנאשם עצמו, שלא העיד על כך וכמובן לא הביא את אמו למתן עדות מטעמו. פשיטא היא, שהסניגור לא היה מעלה את טענתו העובדתית הנ"ל מבלי שזו נמסרה לו ע"י הנאשם. זניחתה של הטענה, מצביעה על "מהימנותה" של גרסה זו, על "מהימנותו" של הנאשם וכמתבקש על "מהימנות" חלקו האחר של תרוצו שלא ליתן דגימות.

סוף דבר, הנאשם סירב ליתן דגימות שתן ודם, כשם שסירב לשתף פעולה בחקירה, מסיבות השמורות עמו.

המסקנה המתבקשת איפוא היא, שהנאשם עבר עבירה לפי סעיף 64ב(א)+(ב) לפק' התעבורה ותקנה 169ו(א) לתק' התעבורה.

ו. נהיגה תחת השפעת סם
1. ראיות התביעה
בחקירתו הראשונה במשטרה (ת/7) התייחס הנאשם לשאלת החוקר באומרו, כי לא שתה אלכוהול ולא צרך סמים לפני נהיגתו הנדונה. עוד מסר, כי כלל אינו משתמש בסמים.

ב- ת/15, שנמסרה למחרת התאונה, נשאל הנאשם האם הוא צרך סמים והאם צרך סם לפני התאונה. הנאשם השיב, כי עישן כמה פעמים מריחואנה והפעם האחרונה שעישן סם היתה ביום העצמאות (8 ימים לפני התאונה). בהמשך הודעתו מסר הנאשם, כי הוא משתמש במריחואנה מקסימום פעם – פעמיים בחודש.

מטעם המאשימה, העיד העד המומחה – ד"ר אשר גופר, העובד במכון לטוקסיקולוגיה ופרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי תל השומר. מחוות דעתו (ת/18) ומעדותו עולה, כי בבדיקת דגימת השתן שנלקחה מהנאשם נתגלתה חומצת THC בריכוז ng/ml 912.ב

חומצת THC היא תוצר פירוק של החומר הפעיל בצמח הקנבוס ולפיכך מעידה הבדיקה על שימוש בחשיש או מריחואנה. ד"ר גופר העיד בפניי כי הריכוז של THC, שנמצא בשתנו של הנאשם, הוא ריכוז גבוה. בד"כ צריכת סיגריה אחת של מריחאונה בכמות מקובלת גורמת לריכוז של THC בשיעור של 150 ננוגרם למיליליטר. ריכוז של 500 ננוגרם למיליליטר מעיד בד"כ על שימוש במריחואנה כל יום או כל יום שני לסירוגין. ריכוז מעל 1000 ננגורם למיליליטר מעיד על שימוש כרוני, כלומר שימוש יום-יומי של מספר פעמים ביום.

לדעת ד"ר גופר אין זה סביר, בגין הריכוז הגבוה של THC שנתגלה אצל הנאשם, שהוא השתמש בסם 7 ימים לפני התאונה.

בחקירתו הנגדית השיב העד, כי אינו מסוגל להשיב בוודאות מתי עישן הנאשם את הסם, אך סביר להניח כי מדובר בעישון של עד יומיים לפני הבדיקה "אבל מבחינה מדעית מוחלטת אינני יכול להתחייב על הזמן המדוייק" (עמ' 14 ש' 13-14). לשאלת הסניגור, כמה זמן נמשכת השפעת המריחואנה השיב העד: "מקובל בספרות שההשפעה אורכת עד 8 שעות אבל אני חייב לסייג לא עשו נסיונות שבהם נתנו לאנשים כמויות גדולות של מריחואנה ובדקו איך מתארכת ההשפעה… זמן ההשפעה של כל תרופה תלוי בכמות ובקצב חילוף החומרים. ככל שניקח יותר מהחומר זמן ההשפעה ילך ויתארך" (עמ' 14 ש' 21-24).

אליבא דד"ר גופר, כאשר מדובר בשימוש כרוני אפשר יהא לגלות THC בשתנו של הצורך, אפילו אחרי חודשיים.ו

לשאלת ביהמ"ש השיב ד"ר גופר, כי ריכוז THC של 912 ננוגרם, כפי שנמצא אצל הנאשם, מעיד על כך שהסם נצרך עד 48 שעות לפני הבדיקה, אך מייד סייג את דבריו באומרו: "אין אפשרות לתת הערכה מדוייקת. כדי לתת תשובה מדוייקת צריך 2 בדיקות ויתרה מזאת, רצוי שהן יהיו בדם ולא בשתן… זה לא המקרה שבפנינו. יחד עם זאת, העובדה שניסיתי לתת הערכה מתבססת על הכמות…" (עמ' 15 ש' 18-20).נ

עוד הסביר העד, כי אם הנאשם עישן כמות גבוהה מאד של מריחואנה 7 ימים לפני הבדיקה, אפשר שימצא בשתנו ריכוז של THC בשעור כזה שנמצא אצל הנאשם, אך אז מדובר בכמות כזו שתגרום להרעלה מוחלטת בזמן צריכת הסם.ב

לשאלת ביהמ"ש, האם ניתן לקבוע האם הנאשם היה תחת השפעת סם בעת נהיגתו הנדונה, השיב העד:

"לשאלת ביהמ"ש, אינני יכול לומר באופן ישיר להצביע על קשר בין 912 להשפעה של הסם. מה שאני יכול לומר, אם יש לו 912 בשתן, יש בדמו ויש במוחו חומר פעיל מסוג THC שהוא החומר שמגיב עם הקולטנים במוח. מידת ההשפעה, אינני יכול לאמוד אותה, אבל גם כאן, יש הבדל בין אדם שאם מוצאים לו 50 בשתן בודאי שהסיכוי שיהיה מושפע הוא הרבה פחות מאשר אדם שימצא עם ריכוז גבוה. סמים ישנה גם בעיה עם הגדרה של המושג השפעה, משום קודם כל, לא עשו כמו שאמרתי ניסיונות בכמויות גדולות. ישנם סמים כמו LSD שגם כשאיננו בדם, קורות תופעות של FLESH BACK – שבהם אדם חווה חזיונות כשהדם כבר אינו בגופו. אם אני נשאל לומר בוודאות אם האדם היה תחת השפעה – אני חוזר על מה שאמרתי, יש לו חומר פעיל בדם. מידת ההשפעה אינני יכול לאמוד אותה. לשאלת ביהמ"ש, כשאני מתבקש לחדד את הדברים, קשה לי לעשות זאת כי אינני יכול להגדיר את המילה השפעה. החומר הפעיל ישנו בדמו, כמו בכל תרופה כאשר הרמה מתחת לערך מסוים, מידת ההשפעה היא נמוכה, מזערית שלא ניתנת לפעמים לאיתור. אומר כך, אני אינני יכול בגלל שזה בימ"ש ובגלל שאנו מדברים מעבר לספק סביר – אינני יכול להתחייב על השפעה של הסם. לו הייתי נשאל בפורום שאינו משפטי, הייתי אומר שיש סיכוי סביר שהוא היה תחת השפעה, ושוב, בגלל שהמדע לא סיפק מספיק ניסיונות לבדיקות בערכים גבוהים יחסית כאלה של סם. עשו ניסיונות בהולנד וגם שם נתנו לבן אדם סיגריה בודדת. הקהילה משפטית-מדעית, לא תאשר ניסויים כאלה, אבל מה שהיא עושה בגלל המסובכות של ההגדרה השפעה, היא מאמצת מדיניות של 0 סובלנות. ז"א כל כמות בכל נוזל גוף נחשבת כהשפעה" (עמ' 17 ש' 6-24, ההדגשה שלי – א.ש).

לשאלת הסניגור, האם כאשר אדם נפצע יש שחרור מסיבי של THC לתוך השתן, השיב העד כי אינו יכול לענות על השאלה. הוא יכול היה להשיב לו היה נאמר לו באיזו פגיעה מדובר.

2. ראיות הסניגוריה
א. גירסת הנאשם
בעדותו בביהמ"ש טען הנאשם כי ביום העצמאות, מספר ימים לפני התאונה, עישן 2 סיגריות של מריחואנה. מאז ועד התאונה לא צרך סם. לדבריו, הוא אמנם משתמש בסמים אבל לעיתים רחוקות.

ב. עדותו של פרופ' אורי טיטלמן
פרופ' טיטלמן הנו מומחה ברפואה פנימית ושימש כמנהל המרכז ליעוץ רפואי להרעלות.
אליבא דפרופ' טיטלמן, שגיבה חוות דעתו בספרות מקצועית (ס/1 ו-ס/2), בדיקת שתן אחת חיובית ל- THC מלמדת על שימוש בחשיש בעבר, אולם לא ניתן להסיק ממנה על מועד השימוש המדוייק. לדעתו, כיוון שלא נבדקה כמות הקריאטינין בשתנו של הנאשם, אין ניתן לתת משמעות כמותית לשיעור ריכוז ה- THC שנמצא בשתנו. הכליה יכולה לדלל או לרכז את השתן בהתאם לכמות הנוזלים ששתה האדם, לפני מתן השתן לבדיקה. לכן, מומלץ בספרות המקצועית לבדוק את ריכוז הקריאטינין בשתן ע"מ שניתן יהא להסיק מסקנות מכמות ה- THC בשתן.

אליבא דפרופ' טיטלמן, בנסיבות העניין וכיוון שלא בוצעה בדיקת קריאטינין, אין ניתן לסתור את גירסתו של הנאשם אודות מועד צריכת הסם. הבדיקה שבוצעה לנאשם אינה מאפשרת לקבוע את מועד העישון וכמותו.

בחקירתו הנגדית עמד העד על דעתו כמפורט לעיל, והרבה להפנות לאסמכתאות מדעיות. הוא גרס, כי ריכוז של 900 ננוגרם למיליליטר של THC עלול להעיד על כמות של 100 ננוגרם THC אם שתנו של הנבדק היה מרוכז. לדבריו, גם ד"ר גופר התחיל לאחרונה לבצע בדיקות קריאטינין ע"מ להסיק המסקנות הנדרשות. פרופ' טיטלמן אף הפנה אותי לחוות דעת של ד"ר גופר, שבדק לאחרונה ריכוז קריאטינין בשתן, ולא הסתפק בבדיקת כמות ה- THC.ו

במענה לשאלת ביהמ"ש השיב העד, שגם כמות גבוהה של THC בשתן אינה מעידה לא על כמות הסם שנצרך ולא על מועד צריכתו.

עוד העיד פרופ' טיטלמן כי כמות ה- THC בשתנו של אדם אינה אומרת מאומה לגבי השאלה האם אותו אדם היה, בעת הבדיקה, תחת השפעת סם שכן "המשמעות היחידה שיש לבדיקת ה- THC שאי שם בעבר האיש השתמש בחשיש. זו המשמעות היחידה" (עמ' 43, ש' 4-3).
לדעת פרופ' טיטלמן, אורכת השפעת החשיש, על המשתמש, מספר שעות לאחר השימוש.

להשלמת התמונה בנושא זה ראוי לציין, כי בתום עדותו של פרופ' טיטלמן הודיע ב"כ המאשימה כי בדעתו לשקול הגשת בקשה להעדת עד הזמה לעדותו של פרופ' טיטלמן. הסניגור הגיב להצהרה זו באומרו, כי חוות דעתו של פרופ' טיטלמן נמסרה לב"כ המאשימה עוד בטרם עדותו של ד"ר גופר, אשר העיד כאמור מטעם המאשימה, ולפיכך הוא יתנגד להבאת עדות הזמה. לא נדרשתי להכרעה בעניין זה, שכן המאשימה לא הגישה בקשה להבאת עדות הזמה.

3. ההכרעה העובדתית בשאלה, האמנם היה הנאשם תחת השפעת סם בעת התאונה
סירובו של הנאשם ליתן דגימות דם ושתן מעלה חשד שמא רצה להעלים את דבר שימושו במריחואנה.נ

חשד זה אין בו די כדי להביא להרשעתו בנהיגה תחת השפעת הסם. אין די בחשד כאמור ואפשר אף שהנאשם סירב ליתן הדגימות משום שלא רצה לספק ראיה מפלילה בדבר שימושו בסם, להבדיל מראיה לענין נהיגה תחת השפעת הסם.

השפעתו של הסם על הנוהג ברכב, הינה אחד מרכיבי העבירה ולפיכך שומה על המאשימה להוכיח השפעת הסם בוודאות של למעלה מכל ספק סביר.

האמנם עמדה התביעה בנטל זה? נראה, שהתשובה לכך הינה שלילית.

העד המומחה מטעם המאשימה, ריכז את עיקר מעייניו בעדותו בסוגיה מתי צרך הנאשם את המריחואנה. העד התקשה, וככל הנראה בצדק, לקבוע עמדתו בנחרצות והוא הרבה לסייג את קביעותיו. בסופו של יום ניתן למצות את עדותו בקביעותיו הבאות:
א. אין העד מסוגל לקבוע בוודאות מתי צרך הנאשם את הסם, אך סביר להניח כי מדובר בעישון של עד יומיים לפני הבדיקה. על מנת ליתן חוות דעת מדוייקת יותר, יש צורך בשתי בדיקות.
ב. אין העד מסוגל לקבוע בוודאות כמה זמן אורכת השפעת המריחואנה. מקובל שההשפעה אורכת 8 שעות אך הדבר תלוי בכמות הסם הנצרך ובקצב חילוף החומרים של הצורך.
ג. אין העד יכול לקבוע בוודאות של מעל לכל ספק סביר, כי הנאשם היה תחת השפעת סם בעת אירוע התאונה, אם כי יש סיכוי סביר שהיה תחת השפעת הסם.

אף אם הייתי צריך להכריע בסוגייה הנדונה על סמך עדותו של ד"ר גופר, הייתי קובע כי לא הוכח בפניי בהסתברות של למעלה מכל ספק סביר, כי הנאשם נהג בעת התאונה תחת השפעת סם. קיימת אמנם סבירות ואולי אף חשד כבד, שכך אירע, אך כאמור, אליבא דחוות דעתו של ד"ר גופר, לא הוכיחה המאשימה את השפעת הסם על הנאשם בעת התאונה. התביעה לא הוכיחה במידה הדרושה הן את מועד השימוש בסם והן את עצם השפעתו של הסם על הנאשם, בעת התאונה. יתר על כן, אפילו הייתי מאמץ את גירסתו (שלא הוכחה במידה הדרושה במשפט פלילי) של ד"ר גופר כי סביר להניח שהנאשם צרך הסם עד 24 שעות לפני הבדיקה, עדיין אין להסיק מכך במידה של למעלה מכל ספק סביר, כי השפעת הסם, במקרה זה, ארכה למעלה מ-8 שעות.

קל וחומר שמסקנתי דלעיל נכונה אם אאמץ את גירסתו של פרופ' טיטלמן שאליבא דגירסתו, אין ניתן לקבוע כלל מתי נצרך הסם, אין לשלול את גירסת הנאשם כי צרך הסם 8-7 ימים לפני הבדיקה ואין ניתן להסיק מכמות ה- THC הנמצאת בשתנו של נבדק, כי היה, עובר לבדיקה, תחת השפעת סם המריחואנה.

למעלה מן הצורך אציין, כי עמדתו של פרופ' טיטלמן, בניגוד לעמדתו של ד"ר גופר, גובתה בספרות מקצועית, התומכת בעמדתו. ד"ר גופר כלל לא נתבקש על ידי ב"כ המאשימה להתייחס לעמדתו המקצועית של פרופ' טיטלמן, אף שחוות דעתו של פרופ' טיטלמן היתה בידי המאשימה טרם העדתו של ד"ר גופר. עובדות אלו, אומרות דרשני והן מביאות אותי להעדפת עדותו של פרופ' טיטלמן.

יתר על כן, פרופ' טיטלמן דיבר בעדותו על חשיבות בדיקת הקריאטינין על מנת לקשר בין כמות ה- THC הנמצאת בשתנו של נבדק לבין מועד השימוש. אפשר שניתן למצוא תימוכין לטענה זו בעדותו של ד"ר גופר שדיבר אף הוא על כך שעל מנת להתייחס ביתר דיוק למועד צריכת הסם, יש צורך בעריכת שתי בדיקות ולא אחת כפי שנעשתה במקרה הנדון.

את שהחסירה המאשימה, בחקירתו של ד"ר גופר או בהצגת ספרות מקצועית נוגדת בעת חקירתו הנגדית של פרופ' טיטלמן, ניסה ב"כ המאשימה להשלים תוך ניתוח עצמי מפורט של המאמרים שהוצגו ע"י פרופ' טיטלמן. ניתוח מעניין זה של ב"כ המאשימה ומסקנותיו, דינם להדחות, שכן לא הופניתי על ידיו לדברים הסותרים את הפניותיו ומסקנותיו של פרופ' טיטלמן. "תגליתו" של ב"כ המאשימה לפיה, בניגוד לעדותו של פרופ' טיטלמן, שגרס כי אין קורלציה בין רמות ה- THC בדם לסימפטומים במערכת העצבים, קובע המאמר ת/23 אחרת – אינה משכנעת. ראשית, נושא זה אינו רלוונטי בהכרח לנאשם ולבדיקת השתן עליה מתבססת המאשימה. שנית, ת/23 מדבר על קורלציה זמנית בלבד בין רמת ה- THC בדם לבין השפעות פסיכולוגיות. כך או כך, אין בנושא זה כדי לערער את מהימנותו של פרופ' טיטלמן.

גם יתר ה"הפרכות" אותן מעלה הסניגור ביחס לפרשנותם של המאמרים אותם הגיש פרופ' טיטלמן, מן הראוי היה שייעשו באמצעות עד מומחה או למצער ע"י חקירה נגדית נאותה ולא ע"י התמודדות, שאינה בהכרח מקצועית, עם פסקאות כאלו ואחרות באותם מאמרים.

הדברים נכונים במיוחד כאשר חוות דעתו של פרופ' טיטלמן, לרבות מראה המקום של המאמרים עליהם הוא מסתמך, היו בידיעת המאשימה, טרם עדותו של ד"ר גופר. כך למשל, מנסה ב"כ המאשימה לשכנעני (בעמ' 20 לסיכומיו) תוך הפנייה לפיסקה במאמר, כי כמות השתיה או אי השתיה של נבדק משפיעה על כמות ה- THC רק במקרים קיצוניים. יגעתי ולא מצאתי הכיצד מגיע ב"כ המאשימה למסקנה זו, שמוטב היתה שתאמר מפי מומחה ולא מפי ב"כ המאשימה.

כך או כך, על פי חוות דעתו של ד"ר גופר ובוודאי על פי חוות דעתו של פר'ופ טיטלמן, לא הוכיחה המאשימה, במידה שמעל לספק סביר, כי הנאשם נהג ברכבו בעת התאונה, בהיותו תחת השפעת סם המריחואנה.

יצוין, כי במסקנתי העובדתית דלעיל, לא התבססתי על ממצאי בדיקת המאפיינים (ת/12) מהם עולה, כי עמידתו של הנאשם היתה יציבה וכי הליכתו על קו היתה רגילה.
כמו כן, לא התבססתי על האמור במסמכי בית החולים. נמנעתי מלהתבסס על העובדות הנ"ל, חרף בקשת הסניגור, שכן הקשר בין ממצאים אלו לבין צריכת המריחואנה לא עלה כלל בעדויותיהם של העדים המומחים.

4. נהיגה תחת השפעת סם – הפן המשפטי
אליבא דהמאשימה, אין כלל חשיבות לקביעה העובדתית דלעיל, שכן המחוקק יצר "חזקה חלוטה והרוצה להמעיט יאמר חזקה ראשונית בלבד" לאמור: "בדיקת מעבדה חיובית לסם היא ראיה סופית ולמצער ראיה טובה מספיק כדי להעביר את נטל הבאת הראיה לכתפי הנאשם".ב

בטיעונה זה, מתבססת המאשימה על סעיף 169ה(ג) לתק' התעבורה הקובע, כי:

"נעשתה בדיקת מעבדה, יהיו תוצאות הבדיקה ראיה בבית משפט על עבירת נהיגה בזמן שכרות".ו

לטענת המאשימה, בדיקת מעבדה היא בדיקת דם וכן בדיקת שתן. כיוון שלנאשם נערכה בדיקת שתן שהצביעה על המצאות תוצר פירוק של מריחואנה (THC), יש לקבוע, כאמור בתקנה הנ"ל, כי נהג תוך שכרות (דהיינו, בהשפעת המריחואנה).

דין טענת התביעה להדחות, מכמה סיבות:
א. סעיף 169ה, לרבות סעיף 169ה(ג), דן בבדיקת דם ולא בבדיקת שתן. כותרת השוליים של הסעיף הינה: "בדיקת דם" ומנוסחו של סעיף 169ה(ב) ברור, כי אכן בבדיקת דם עסקינן. סעיף 169ה(ב) קובע, כי: "שוטר רשאי לדרוש מנבדק בדיקת מעבדה לדוגמה של דם אף אם לא בוצעה מכל סיבה שהיא בדיקת נשיפה". בהמשך ובהקשר של בדיקת הדם קובע סעיף 169ה(ג) כי: "נעשתה בדיקת מעבדה, יהיו תוצאות הבדיקה [בדיקת הדם] ראיה בבית משפט על עבירת נהיגה תוך שכרות".
ב. המחוקק הראשי כלל לא הסמיך את שר התחבורה לקבוע חזקה לעניין השפעת סם שאינו אלכוהול ולפיכך אין ניתן לפרש את סעיף 169ה(ג) כמוצע ע"י המאשימה (ראו לעומת זאת, סעיף 64ב(ג)(1) לפק' התעבורה וסעיף 169ב לתק' התעבורה). הפירוש המוצע ע"י התביעה משמעותו, כי מחוקק המשנה חרג מסמכותו.

בת"פ (חיפה) 157/02 מדינת ישראל נ. שנבור תק-מח 2002(3), 11747 נדרשתי לעניין משמעות העבירה של נהיגה תחת השפעת סמים (שאינם אלכוהול) וקבעתי כי:
"על מנת לנהוג בהשפעת סם, אין די בשימוש בסם בטרם נהיגה. השפעת סם כשמה כן היא. על הנהג להיות מושפע מנטילת הסם באופן כזה שעל הסם להשפיע על אחד מחושיו החשובים לצורך נהיגה. כמו כן, ההשפעה צריכה שתהא בעת הנהיגה".

נימקתי מסקנתי דעליל, בין השאר, כהאי לישנא:
"מנוסחו של סעיף 169ב(ג) [לתק' התעבורה] עולה כי שכרות, עשוייה ללבוש שתי צורות:
א. בעת שאדם נתון תחת השפעת סמים משכרים או מסוכנים (להלן: "החלופה הראשונה").נ
ב. כשנמצא בגופו של אדם ריכוז אלכוהול העולה על המידה הקבועה בתקנות התעבורה (להלן: "החלופה השניה").
החלופה השנייה אינה אלא חזקה חלוטה של שכרות למי שבגופו נמצא, כאמור, ריכוז אלכוהול בכמות העולה על הקבוע בתקנות התעבורה. במקרה כזה אין נדרשת ראיה נוספת, להשפעת הסם על הנוהג ברכב. המחוקק יצר במקרה כזה מעין "שיכור סטטוטורי", בהתבסס על נסיון החיים ומדע הרפואה.
החלופה הראשונה של שכרות דורשת ראיות לשם קביעה כי אכן מדובר בשיכור כהגדרתו בסעיף. שכרות כזו ניתנת להסקה: 'מהתנהגותם החיצונית הבולטת והברורה בעליל' של הנוהגים ברכב (ראו ר"ע 666/86 סודקי עודה נ' מדינת ישראל, פד"י מ(4) 463, 468 (להלן: "פס"ד סודקי עודה").
כשמדובר בשכרות, כתוצאה משתיית משקאות אלכוהולים, ניתן להרשיע נהג על פי החלופה הראשונה אם הוא נראה: 'מטושטש הנוהג בזיגזג ימינה ושמאלה ואשר אינו יכול לעמוד על רגליו, משנעצר על ידי השוטר כאשר ריח חזק של אלכוהול נודף מפיו. מערכת ראיות כגון זו יכולה (אך אינה צריכה) להוות ראיה לצרכי הסקת המסקנה בדבר שכרותו של נהג פלוני' (פס"ד סודקי עודה, שם, בעמ' 467).
עינינו הרואות, כי כשמדובר בשיכור "הקלאסי", האלכוהולי", אין די בריח אלכוהול הנודף מפיו והמהווה ראיה לשימוש באלכוהול. יש צורך בראיה נוספת המוכיחה את היותו נתון להשפעת המשקאות המשכרים. יש צורך בראיה חיצונית ברורה בעליל של עצם השפעת האלכוהול על חושיו של הנהג.
על דרך האנאלוגיה ניתן לגזור גזירה שווה, לצורך הוכחת השפעת הסם המסוכן על הנהג. תנאי הכרחי, שאינו מספיק, להרשעת נהג כזה הוא הוכחת עצם השימוש בסם. משהוכח השימוש בסם, יש להוכיח גם את השפעת הסם על הנהג בעת נהיגתו".

משמעות קביעותי העובדתיות והמשפטיות, כמפורט לעיל היא, כי לא הוכח בפניי שהנאשם נהג בהשפעת סם ויש לזכותו מהעבירות המיוחסות לו בגין נהיגה שכזו.

5. משמעות קביעותי דלעיל על עבירת ההריגה המיוחסת לנאשם
אילו קבעתי כי הנאשם נהג בהשפעת סם המריחואנה, היתה מתבקשת גם המסקנה כי צפה את האפשרות של גרימת תאונה קטלנית בשל השפעת הסם הצפויה על נהיגתו.
אדם הנוטל סם, המשפיע על נהיגתו, צופה מן הסתם את אפשרות גרימתה של תאונה בהשפעת הסם. במצב כזה, מתקיים בו יסוד נפשי של פזיזות. לא זה כאמור המצב, בכל הקשור לתאונה נשוא דיוננו.

כל שהצליחה התביעה להוכיח הוא שהנאשם נסע במהירות העולה על המותר וסטה ללא סיבה, לנתיב הנגדי. סטייה זו אירעה בהיות רכבו של הנאשם והכביש במקום נסיעתו, תקינים. המדובר איפוא בתאונה "מדברת" המעבירה את נטל הבאת הראיות בדבר אי התרשלות -אל כתפי הנאשם.
הנאשם לא עמד בנטל זה ולפיכך ניתן לקבוע, כי התרשל בדרך נהיגתו וגרם לתאונה הקטלנית.
מן הדין איפוא להרשיעו בעבירה של גרימת מוות ברשלנות, לפי סעיף 304 לחוק העונשין + סעיף 64 לפק' התעבורה.ב

ז. ההכרעה העובדתית והמשפטית לענין החזקה ושימוש בסם מסוכן
אין חולק על כך שהנאשם צרך סם מסוג מריחואנה. לדבריו, עישן ביום העצמאות שקדם לתאונה 2 סיגריות עם מריחואנה. התביעה טוענת לשימוש בכמות גדולה יותר.

ניתן איפוא לקבוע בוודאות כי הנאשם צרך 2 סיגריות מריחואנה ולפיכך עבר העבירה של החזקה ושימוש לפי סעיף 7(א)+(ב) סיפא לפק' הסמים.

ח. סוף דבר
אני מזכה הנאשם מהעבירות לפי ס' 298 לחוק העונשין + סעיף 35 לפק' התעבורה, מעבירה לפי תק' 26(1)+(2) לתק' התעבורה וסעיף 38(3) לפק' התעבורה ומעבירה לפי סעיף 62(3) לפק' התעבורה ותקנה 169ב לתק' התעבורה.ו

אני מרשיע את הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות לפי סעיף 304 לחוק העונשין + ס' 64 לפק' התעבורה, בעבירה לפי תקנה 40(א) לתק' התעבורה וסעיף 38(3) לפק' התעבורה, בעבירה לפי סעיף 64ב(א)+(ב) לפק' התעבורה ותקנה 169(א) לתק' התעבורה ובעבירה לפי סעיף 7(א)+(ג) סיפא לפקודת הסמים.

ט. אחרית דבר
מסקנותי באשר למשמעות של נהיגה תחת השפעת סם מסוכן (שאינו אלכוהול) ובדבר דרך הוכחת עבירה זו, אפשר שמחייבות הן בחינה של הרשויות המוסמכות כדי ליתן בידי הרשויות כלים לאכוף את האיסור שבנהיגת רכב בהשפעת הסם.

מן הראוי לבחון אפשרות שלי יצירת חזקה שבדין למצבים שכאלו ו/או ליתן בידי הרשויות כלים אחרים שבאמצעותם ניתן יהא לבדוק ולבסס קביעות של נהיגה תחת השפעת הסם.

בהקשר זה ולנוכח חילוקי הדעות המקצועיים בין ד"ר גופר ופרופ' טיטלמן, מן הראוי גם לבחון לעומקן את הסוגיות המדעיות הכרוכות בשימוש במריחואנה ואת משמעות הימצאות THC בגופו של נהג, לעניין הוכחת השפעת הסם עליו.

המזכירות תעביר עותק מפסק דיני לידיעת מפכ"ל משטרת ישראל ומנכ"ל משרד התחבורה.

ניתנה היום כ"ה באייר, תשס"ד (16 במאי 2004) במעמד הצדדים.נ

א. שיף, שופט

ב"כ המאשימה:
אין אני מוכן היום לטעון לעניין העונש עלי להערך לצורך כך.

ב"כ הצדדים:
אנו מבקשים לקבוע מועד לטיעונים לעונש.

החלטה

אני קובע את התיק לטיעונים לעונש ליום: 3.6.04 בשעה 8.10.

ניתנה היום כ"ה באייר, תשס"ד (16 במאי 2004) במעמד הצדדים.

א. שיף, שופט

נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

תפ (חי') 343/02 מדינת ישראל נ' דוד לזימי

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

תפ (חי') 343/02 מדינת ישראל נ' דוד לזימי

בפני: כב' השופט א. שיף

הכרעת דין
א. האישום
לנאשם מיוחסות עבירות כדלקמן:
1. הריגה – עבירה לפי סעיף 298 לחוק העונשין התשל"ז-1977 (להלן: "חוק העונשין") וסעיף 35 לפקודת התעבורה [נוסח חדש] התשכ"א – 1961 (להלן: "פק' התעבורה");
2. סטיה מנתיב נסיעה – עבירה לפי תקנה 40(א) לתקנות התעבורה תשכ"א 1961 (להלן: "תק' התעבורה") וסעיף 38(3) לפק' התעבורה;
3. נהיגה במצב מסוכן ותחת השפעת סמים – עבירה לפי תקנה 26(1) + (2) לתק' התעבורה וסעיף 38(3) לפק' התעבורה;
4. איסור נהיגת רכב בהשפעת משקה או סם מעל המידה הקבועה – עבירה לפי סעיף 62(3) לפק' התעבורה ותק' 169ב לתק' התעבורה;
5. בדיקת שכרות וסירוב להיבדק – עבירה לפי סעיף 64ב(א)+(ב) לפק' התעבורה ותק' 169ו(א) לתק' התעבורה;
6. החזקה ושימוש – עבירה לפי סעיף 7(א) + (ג) סיפא + 37א(א1) לפקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש) תשל"ג 1973.

על פי הנטען בכתב האישום, ביום 24.4.02, בשעה 19.10, נהג הנאשם ברכב מסוג פולקסווגן פולו (להלן: "הפולו") בכביש 652 מצפון לדרום. אותה עת נסעה, באותו כביש, במסלול הנגדי, גובנה הדר ז"ל (להלן: "המנוחה") ברכב מסוג פורד פיאסטה (להלן: "הפיאסטה").נ

בהגיע הנאשם לקרבת הק"מ ה- 4.5 בכביש הנ"ל, סטה עם רכבו שמאלה, ללא כל סיבה הקשורה לרכבו או לתנאי הדרך, חצה קו הפרדה רצוף, הסתחרר ופגע עם הפולו בפיאסטה (להלן: "התאונה"). אחר כך, המשיך עוד ופגע באוטובוס מסוג פורד שחנה במפרץ תחנת אוטובוס (להלן: "האוטובוס").ב

כתוצאה מהתאונה נגרם מותה של המנוחה ובנוסף, נחבלה חבלות של ממש דריה לזוטקין שנסעה בפולו ונגרמו לה שברים באגן ובעצם הבריח וכן קרעים בראש שהצריכו תפירתם. כן נחבל הנאשם עצמו ונוסע נוסף שנסע ברכבו. כמו כן, נגרמו נזקים לשלושת כלי הרכב המעורבים.ו

עוד נטען בכתב האישום, כי הנאשם נהג בפולו במהירות של 100-90 קמ"ש במקום בו המהירות המותרת הינה 80 קמ"ש וכי עובר לתאונה, נהג הנאשם כשהוא נמצא תחת השפעת סם מסוכן.נ

עוד יוחס לנאשם, כי סירב לדרישת שוטר ליתן דגימת דם ושתן לשם בדיקת שכרות וכי רק למחרת התרצה ליתן הדגימות.

אליבא דהמאשימה, עבר הנאשם את העבירות המיוחסות לו, שכן נהג רכבו כדלקמן:
א. ללא תשומת לב לנעשה בדרך שלפניו;
ב. כשהוא תחת השפעת סמים מסוכנים;
ג. סטה עם הפולו למסלול הנגדי, ללא כל סיבה הקשורה לרכב או לתנאי הדרך;
ד. חצה קו הפרדה רצוף;
ה. חסם את דרכה ומסלול נסיעתה של הפיאסטה;
ו. למרות שהיה מודע לסיכון של נהיגה בהיותו שיכור והסכנה הכרוכה בכך, נהג בהשפעת סם מסוכן;
ז. נהג באדישות ובשוויון נפש לאפשרות גרימת התאונה ותוצאותיה, הן בנהיגתו תחת השפעת סמים והן בסטייתו למסלול הנגדי;
ח. נהג בקלות דעת, תוך נטילת סיכון בלתי סביר לאפשרות גרימת התאונה ותוצאותיה ומתוך תקווה להצליח למנען;
ט. נסע ברכב בפזיזות, באי איכפתיות ובחוסר זהירות.

ב. העובדות שאינן שנויות במחלוקת
בהפתח הדיון ובהמשכו הודה ב"כ הנאשם בעובדות הבאות:
א. הנאשם הוא שנהג בפולו בעת אירוע התאונה.
ב. רכבו של הנאשם אכן סטה שמאלה, חצה קו הפרדה רצוף ופגע בפיאסטה ולאחר מכן באוטובוס שחנה במפרץ תחנת האוטובוס.
ג. הצמיגים של הפולו היו תקינים.ב
ד. כתוצאה מהתאונה, נגרם מותה של המנוחה ונגרמו חבלות של ממש לדריה לזוטקין, כמפורט בכתב האישום. כמו כן, נחבל הנאשם והנוסע עופר ראובן שנסע ברכבו. בנוסף, נגרמו נזקים לשלושת כלי הרכב המעורבים.ו
ה. בדיקות הדם והשתן שניטלו מהנאשם, הן אלו שבאות לידי ביטוי בחוות הדעת שנמצאה בידי המאשימה, לאמור לא היה כל פגם בשרשרת הראיות מאז נטילת הדגימות ועד לבדיקתן.

ג. גירסת הנאשם – כללי
הנאשם כפר בכך שנהג תחת השפעת סם. לדבריו, צרך מרחיאונה ביום העצמאות – 8 ימים לפני התאונה, ובעת התאונה לא היה נתון כאמור להשפעת הסם.

לטענתו, הוא נאלץ לסטות במהלך נסיעתו, ימינה לשולי הכביש, שכן רכב שהגיח ממולו, סטה לנתיב נסיעתו. בהיותו על שולי הכביש, הבחין כי מיד בהמשך השוליים מצוי מעקה בטיחות, ולפיכך נאלץ לסטות שמאלה, חזרה אל הכביש. הוא חזר איפוא, באילוץ, לכביש ואז איבד השליטה על הרכב וארעה התאונה הטראגית.

עוד גרס הנאשם, כי עובר לתאונה, נהג במהירות של 80 קמ"ש.

כמו כן טען, כי לא סירב ליתן דגימות שתן, אלא עיכב את מסירת הדגימה ליום שלמחרת. הוא עשה זאת שכן בעת שנתבקש ליתן שתן, היה כבול באזיקים והשוטר ביקש מאמו של הנאשם שתפתח את רוכסן מכנסיו וכך יינתן השתן. עוד טען, כי הסירוב נבע גם מכך שהנאשם שנחבל בתאונה "היה בטיפול רפואי והשוטר התערב והפריע למהלכו" (עמ' 3, ש' 21).

ד. נסיבות התרחשות התאונה
1. ראיות התביעה
א. הודעת הנאשם במשטרה מיום 24.4.02 (ת/7)
ביום התאונה, בשעה 20.30, מסר הנאשם את הודעתו הראשונה. הוא סיפר כי נסע לכיוון בנימינה, אך לא זכר מהיכן נסע. לדבריו, נסע במהירות של 90 או 100 קמ"ש.
בהמשך ת/7 הקצרה, קילל את החוקר וסירב לחתום על הודעתו.

ב. הודעות הנאשם במשטרה מיום 25.4.02
למחרת התאונה, מסר הנאשם שתי הודעות. האחת, בשעה 08.34 (ת/14), והשניה בשעה 11.26 (ת/15). ב- 1.5.02 מסר הנאשם הודעה נוספת (ת/16).
את הודעתו ת/14, פתח בהצהרה: "אני לא רוצה לדבר. אני מחכה שהעורך דין שלי יגיע" (ת/14 עמ' 1, ש' 8). חרף תשובה זו ניסה החוקר לשאול את הנאשם מספר שאלות, אך האחרון סירב להשיב.

ב- ת/15, שנמסרה לאחר שהנאשם כבר נפגש עם עורך דינו, גולל הנאשם לראשונה את גירסתו המפורטת אודות התאונה.
לדבריו, נסע בירידה מכיוון זכרון לכיוון בנימינה וממולו נסעו "שורה של רכבים" (ת/15 עמ' 1, ש' 13). לפתע הגיח רכב אחר לעקיפה ונסע בנתיב נסיעת הנאשם, למולו. על מנת שלא להתנגש בו חזיתית, סטה הנאשם ימינה. או אז, הבחין שהוא עומד להתנגש "במעקה הפרדה" ואז: "סובבתי את ההגה שמאלה ומאז זכור לי ששפכו עלי מים" (ת/15 עמ' 1 ש' 16-17). בהמשך תיאר, כי על מנת למנוע ההתנגשות "ברחתי טיפה ימינה" וכשחזר לכביש סטה כאמור מבלי שהוא יודע להסביר מדוע. כלשונו של הנאשם: "ושחזרתי חזרה לכביש, אני לא יודע מה הסיבה לסטייה הייתי עם חצי אוטו על הפס הצהוב וכנראה האוטו החליק וסטה לשמאל" (ת/15 עמ' 4 ש' 33-29).

עוד גרס הנאשם, כי נסע במהירות של 80-70 קמ"ש. הוא השיב כי לא זכור לו שמסר לחוקר בת/7 כי נסע במהירות של 100-90 קמ"ש.
עוד מסר הנאשם ב-ת/15, כי עובר לתאונה כלל לא הבחין בפיאסטה, שכן "ברגע שהאוטו שלי הסתחרר הכל הסתחרר לי" (ת/15 עמ' 2 שורות 54-53).

בת/16 חזר הנאשם על גירסתו והוסיף, כי בעת שהבחין לראשונה ברכב העוקף שחדר לנתיב נסיעתו, הוא היה במרחק של 20-15 מטר ממנו.

כמו כן, העיד הנאשם במשטרה, כי למיטב זכרונו נסעו עובר לתאונה כלי רכב בשני הכיוונים.

ג. עדות בוחן התאונה – מר אריק טל (להלן: "הבוחן")
באמצעות עד זה הגישה המאשימה, בהסכמה, בין השאר, דו"חות, צילומים, תרשים ממקום התאונה ודו"ח בדיקת מאפיינים.

אליבא דבוחן התנועה, נגרמו לפולו, כתוצאה מפגיעתו בפיאסטה, נזקים בחזית ימין ולכל אורך דופן ימין ולדעתו, אין כל ראייה לכך שהפולו פגע גם ב"טרנזיט".נ

הבוחן הופנה ע"י הסניגור לכך, שעל פי ממצאיו המתוארים בדו"ח, נמצאו בפולו גם נזקים בכנף שמאלית אחורית. הבוחן אישר זאת אך לא ידע להסביר כיצד נגרם נזק זה.

הבוחן אישר, כי בצד ימין לכיוון נסיעתו של הנאשם מצוי שול אספלט, לפחות עד למרחק של 28 מ' לפני מעקה הבטיחות [כדבריו: "זה אכן שול... אבל לא מדדתי ולא שרטטתי את חלק צד שמאל של התרשים, המקווקו, שם יש גדר W מברזל ואני לא יודע אם יש שם שול או אין שם שול אבל המקום המשורטט לגבי ת/5, בקו רציף, הוא בוודאות שול" (עמ' 9 ש' 19-16)].ב

מ-דו"ח הבוחן עולה עוד, כי המהירות המותרת במקום התאונה היא 80 קמ"ש ואליבא דהבוחן, השאיר רכבו של הנאשם סימני בלימה באורך של 37 מ' מה שמעיד על כך ש: "מהירות עובר לתאונה ללא התחשבות בסימנים בלתי נראים, ואובדן אנרגיה בזמן התאונה הוא 77 קמ"ש". מסקנת הבוחן הינה איפוא, כי הנאשם נסע, עובר לתאונה, במהירות מינימאלית של 77 קמ"ש.

ד. עדותו של מר יגאל קושטוביצקי
עד זה נסע בזמן התאונה במקום הארוע בכיוון נסיעתה של המנוחה. לדבריו, התנהלה הנסיעה בכיוון נסיעתו באיטיות רבה, והוא וכלי הרכב האחרים שנסעו בכיוון נסיעתו נסעו במהירות של 50 או 60 קמ"ש. בחקירתו הנגדית הודה, כי יום לאחר התאונה התרשם שמהירות נסיעתו היתה 40 קמ"ש. הוא שקל לעקוף את הרכב שנסע לפניו, אך לא עשה זאת משום שידע שעוד כמה מאות מטרים מתפצל הכביש, בכיוון נסיעתו, לשני נתיבים. לפתע הבחין ברכב גולף בצבע אדום ש"מסתובב ונע בתחושה לכיוון שלי" (עמ' 10 ש' 6). רכב זה התנגש ברכב שנסע לפני רכב הטרנזיט שנסע לפניו, בנתיב נסיעתו.

עוד העיד העד, כי הראות בעת התאונה היתה מצויינת.

בחקירתו הנגדית השיב העד, כי את ההתנגשות עצמה לא ראה. "רגע ההתנגשות עצמו אני לא יכול להגיד שקלטתי, אך היו שני רכבים זכורים לי לפני, מוטבע בזכרוני באותו רגע שההתנגשות עם רכב קטן שלפני הטרנזיט" (עמ' 11, ש' 17-15).

ה. עדותו של מר ריאד סאלח עבאס
עד זה חנה עם רכבו (האוטובוס) במפרץ חנייה בזירת התאונה, בכיוון נסיעת המנוחה. הוא הבחין ברכב לבן, חולף אותו וברכב אדום נוסע "לא במסלול שלו" (עמ' 19 ש' 1). שני כלי הרכב התנגשו "והדרדרו לכיווני" (עמ' 19, ש' 4). אחד מכלי הרכב פגע ברכבו. לדעתו, המדובר ברכב האדום שכן על רכבו נותרו סימנים בצבע אדום.

ו. עדותו של מר משה בוצ'וק
עד זה, המכיר את הנאשם שטחית, נסע בסמוך למקום התאונה, בכיוון נסיעתו של הנאשם. בדרכו נעקף רכבו ע"י רכבו של הנאשם. בהמשך, כעבור כמה דקות, הגיע למקום התאונה. בעת שנעקף נסע במהירות של 60-50 קמ"ש. בהמשך חקירתו הופנה העד לדבריו במשטרה וטען, כי החוקרים הם שאמרו לו שהנאשם עקפו במהירות 150 קמ"ש והוא השיב להם שאין לו ספידומטר. לשאלת ב"כ המאשימה האם אמר לחוקרו, במשטרה, כי הרכב שעקפו, עשה זאת בנתיב לפנייה שמאלה והאם זה נכון השיב העד: "אם אמרתי, יכול להיות שזה נכון. זה נכון" (עמ' 22 ש' 15, 16). לשאלה "ואם אמרת [במשטרה] שהוא נסע במהירות גבוהה"? השיב העד: "אני לא יכול לדעת אם היה 90 קמ"ש, כי אין לי ספידומטר ביד. אמרתי שאני לא יודע לחוקרים ואמרתי שירשום מה שהוא רוצה" (עמ' 22, ש' 19-18). לפני כן השיב העד לב"כ המאשימה שהטיחה בו: "ריעננתי את זכרונך בחוץ והקראתי לך מה שכתוב בעדות שלך, שאלתי אותך אם מה שכתוב בעדות שלך זה נכון, שאלתי אותך אם זו הודעתך ואם זה מה שמסרת". העד השיב במילים: "נכון. זה נכון מה שרשום. אמרתי לך שגם על המצפון שלי אני לא רוצה שהאדם יכנס לבית הסוהר…" (עמ' 22, ש' 9-6).ו

בחקירתו הנגדית השיב העד, כי אחרי שרכבו של הנאשם עקף אותו, הוא נעלם מעיניו, עד שהבחין בו במקום התאונה. עוד העיד, כי הנאשם עקף אותו במרחק של כ- 3 ק"מ ממקום התאונה.

2. ראיות ההגנה
א. עדות הנאשם
בעדותו בפניי העיד הנאשם כי נסע עובר לתאונה, מכיוון זכרון יעקב לכיוון בנימינה, בירידה מפותלת במקצת. לפתע רכב שנסע בנתיב הנגדי יצא לעקיפה ונכנס לנתיב נסיעתו. הנאשם ירד לשוליים, על מנת למנוע תאונה חזיתית. כשניסה לחזור לכביש, איבד שליטה על הרכב. אחרי שסטה לשוליים אין הוא זוכר מה קרה עד ש"מצא עצמו" בבית חולים. במקום התאונה איבד ההכרה ועוברי אורח העירו אותו.

בחקירתו הנגדית טען הנאשם, כי כשסטה ימינה על מנת למנוע תאונה חזיתית, הבחין שהוא עומד "להכנס במעקה הבטיחות ואז שברתי את ההגה שמאלה. מאז אני לא זוכר" (עמ' 27 ש' 22-23). לדבריו, הן הסטיה ימינה והן הסטיה שמאלה, היו רצוניות.

עוד גרס הנאשם בעדותו, כי העיד בהודעתו במשטרה כי נסע במהירות של 90 או 100 קמ"ש משום שהיה מאד מעורפל ובכלל לא זכור לו אם כך העיד. מכל מקום, פשוט רצה שהחוקר יסתלק ממנו ויתן לרופאים לטפל בו. גירסתו אודות מהירות נסיעתו ניתנה, לדבריו, "תחת לחץ, זה הדבר הראשון שעלה לי בראש" (עמ' 26 ש' 29). הנאשם עמד על כך שנסע במהירות 80-70 קמ"ש.

לשאלת ב"כ המאשימה, בחקירה הנגדית, מדוע לא מסר בחקירתו הראשונה דבר אודות נסיבות התאונה שנמסרו על ידו מאוחר יותר, השיב הנאשם כי במצבו פשוט רצה "שהחוקר ישחרר אותי ויתן לרופאים לטפל בי"(עמ' 29, שורה 3). גם למחרת בבוקר לא מסר את גירסתו מפני שאחיו דיבר אתו "ואמר לי שהעו"ד כבר בדרך, אז לא רציתי למסור גירסה לפני השיחה עם העו"ד…" (עמ' 29 ש' 6-8).

עוד גרס הנאשם בחקירתו הנגדית, כי לא הבחין כלל ברכבה של המנוחה.

ב. עדותו של מר עוזי רז
מר עוזי רז, הנו מהנדס מכונות ומומחה בחקירת תאונות דרכים. הוא הגיש, במסגרת חקירתו הראשית, חוות דעת (ס/3) אודות ממצאיו ומסקנותיו הנוגעים לתאונה הנדונה. ניתן לסכם את ממצאיו ומסקנותיו של מר רז, כדלקמן:
ברכבו של הנאשם נמצא נזק בפינה האחורית שמאלית של הרכב (להלן: "הנזק בפולו"). המוקד לנזק הינו בפגיעה בפגוש האחורי שמאלי (בכיוון מאחור קדימה) ושפשופים לאורך הכנף האחורית שמאלית. המדובר בנזק תאונתי שנוצר בתאונה הנדונה. לא נמצא נזק מתאים לנזק זה בכלי הרכב האחרים המעורבים (הפיאסטה והאוטובוס). לכן, אין מנוס אלא מלהגיע למסקנה שבתאונה זו היה מגע בין רכבו של הנאשם עם כלי רכב נוסף, אלמוני, שכיוון נסיעתו לא ידוע. מגע זה 'מסביר גם' את הסבסוב אליו נכנס הנאשם עובר לתאונה.נ

בהקשר זה יצוין, כי לשאלת ביהמ"ש השיב העד, כי הנזק בפולו נראה טרי, אך אין הוא יכול לשלול את האפשרות שהנזק הנ"ל נגרם יום לפני התאונה הנדונה (עמ' 47 ש' 15-17).

החישוב שעשה הבוחן המשטרתי לגבי מהירות נסיעתו של הנאשם מתבסס על חישוב לפי סימני בלימה. על פי בדיקתו של מר רז בשטח וכפי שעולה גם מתמונות שצולמו במקום, המדובר בסימני דחיפה ולא בסימני בילום רגילים. מקדם החיכוך במקרה זה, בו הסתחרר הרכב בזווית ממוצעת של 45 מעלות, הוא 45%. לכן, אבדן האנרגיה כתוצאה מהסיחרור, שוות ערך לאבדן אנרגיה ממהירות של 65 קמ"ש. בהנחה שאבדן האנרגיה בתאונה עם הפיאסטה שוות ערך לאובדן האנרגיה ממהירות של 55 קמ"ש, הרי שמהירות הנאשם, עובר לאבדן השליטה, היתה כ- 85 קמ"ש.

בהמשך חקירתו הודה העד, כי בזירת הארוע היו 10 מטרים נוספים ואפילו יותר מזה של סימני דחיפת רכבו של הנאשם שאינם נראים לעין, לכן כשדיבר על מהירות נסיעת הנאשם והעריכה בכ- 85 קמ"ש, כוונתו הינה למהירות נסיעה מינימאלית (עמ' 56 ש' 22-25). בהמשך אף הסביר, כי אפשר שב- 10 המטרים הנ"ל, בהם לא נראו סימני צמיגי הפולו על הכביש, גלגלי הפולו "נסעו ישר" ולא בתנועת סבסוב כפי שהעיד קודם לכן ולפיכך אין הוא מסוגל להתייחס לקטע זה בחישוביו.

עוד העיד העד, כי נקודת אבדן השליטה של הנאשם החלה כ- 25 מ' לפני תחילת סימני הדחיפה של צמיגיו על הכביש. כלומר, מרגע אבדן השליטה ועד נקודת האימפקט, הנאשם נסע כ- 62 מ'. מהירותו הממוצעת היתה אז כ- 70 קמ"ש, דהיינו מאבדן השליטה ועד להתנגשות עברו כ- 3.2 שניות.

בהתחשב בחישובים דלעיל, ובהנחה שהמנוחה נהגה עובר לתאונה במהירות של 80-70 קמ"ש, היא היתה מסוגלת למנוע את התאונה אם היתה מגיבה ובולמת בלימת חירום מייד כאשר היתה אמורה להבחין בתנועת הסבסוב של הנאשם.

3. ההכרעה העובדתית לענין נסיבות התאונה
יאמר מייד, מסקנתו של עד ההגנה, המהנדס רז, לפיה היה מגע בין רכבו של הנאשם לרכב נוסף אלמוני ומגע זה הוא שמסביר את הסבסוב אליו נכנס הנאשם, אינו מקובל עלי. למגע שכזה, אין זכר בהודעות הנאשם ובעדותו בפניי. לא נראה לי סביר, שדווקא מגע כה חשוב וכה טראומטי יעלם מעיני הנאשם עצמו הן בחקירותיו, והן בעדותו בפניי.

הנאשם אמנם העיד בפניי, כי איבד הכרתו בעקבות התאונה, אך לא הונחה בפניי תשתית עובדתית המסבירה מדוע זה יזכור את העובדה שרכב אלמוני, בצבע שחור, הגיח לנתיב נסיעתו ולא יזכור את עובדת ההתנגשות עם אותו רכב. יתר על כן, מתעודת חדר המיון (ת/17) עולה, כי לפי דברי הנאשם: "לא ברור לגבי איבוד הכרה".

גם עד התביעה מר יגאל קושטוביצקי, שאמנם לא ראה את אימפקט ההתנגשות בין הנאשם למנוחה, ידע לתאר את שארע עובר לתאונה ובעדותו אין הוא מזכיר רכב נוסף שהיה מעורב בתאונה.

כך גם העד ריאד סאלח עבאס שהיה עד לתאונה, אינו מזכיר בעדותו רכב נוסף מלבד הרכב הלבן והאדום, שמן הסתם, הם כלי הרכב של המנוחה והנאשם.

המהנדס רז, ביסס את קביעתו הנ"ל על סימני פגיעה ברכבו של הנאשם, שאינם תוצאה של של התאונה הנדונה. בחוות דעתו הכתובה – ס/3, לא ציין כלל שהמדובר "בנזק טרי", כפי שידע להשיב בתשובה לשאלה שנשאלה על ידי במהלך עדותו. כך או כך, אין מר רז שולל אפשרות שהמדובר בנזק שנגרם זמן קצר לפני התאונה (יום לפני התאונה) ומכאן שאין להסיק מסקנה כה נחרצת, כפי שהוסקה ע"י מר רז, מעצם קיומו של נזק זה. יצוין בהקשר זה, כי הן הנאשם והן חברתו – בעלת הרכב, לא התייחסו בעדויותיהם לנזק הנדון ולא העידו כי נזק זה לא היה קיים לפני התאונה. גם המנעות זו, מלהעיד אודות נזק שלטענתם הינו כה משמעותי להבנת התאונה, מדברת בעד עצמה.

אין אני נותן אמון בגירסת הנאשם, כי רכב אלמוני הגיח לנתיב נסיעתו וגרם לו לסטות לשול הכביש. התנועה בכביש אכן התנהלה, ככל הנראה, לאיטה, אך מכאן ועד קבלת גירסת הנאשם, אודות עקיפת רכב וכניסה לנתיב נסיעתו, המרחק הוא רב. כפי שיפורט בהמשך, לכשאדון בטענת הנאשם כי לא שיתף פעולה בחקירה עקב התנהגות החוקר, אין אני נותן אמון בגירסתו של הנאשם. הנאשם לא מסר את גירסתו אודות התאונה (בשתי ההזדמנויות הראשונות שניתנו לו (ת/7, ו-ת/14) לא בשל התנהגות השוטר, אלא משום שרצה להיוועץ קודם לכן בעורך דין.

הנאשם מודה אמנם בכך שבחקירתו (ת/14) לא שיתף פעולה משום שהמתין לעורך דינו, אך נראה כי גם בחקירתו הראשונה (ת/7) לא שיתף פעולה מאותה סיבה.
אדם המואשם בגרימת תאונת דרכים כה חמורה והיודע כי אולץ לסטות מדרכו ע"י רכב שהגיח לנתיב נסיעתו, אינו ממתין עד להיוועצות עם עורך דין כדי למסור גירסתו. הוא עושה זאת בהזדמנות הראשונה הניתנת לו, כמי שחפץ להסיר מעליו את כתם גרימת התאונה הנוראה. כבישת עדותו, בנסיבות כאלו, הנה מוזרה ופוגעת קשות באמינותו.ב

מסקנתי בדבר חוסר אמינות גירסתו של הנאשם, מקבלת חיזוק של ממש בדברי השווא שהוא מייחס לחוקר שניסה לחקרו ולקבל ממנו דגימות שתן ודם. לכך אתייחס כאמור בהמשך.

לא זאת אף זאת, אליבא דהנאשם הוא הבחין ברכב העוקף, שחדר לנתיב נסיעתו, בהיותו במרחק של כ- 20-15 מטרים ממנו.
בהקשר זה ייאמר, כי כאשר שני כלי רכב נוסעים האחד לקראת השני, בנסיבות האירוע, נראה לי שהנאשם כלל לא היה מסוגל להגיב ולהסיט את רכבו לשול הימני, שכן אליבא דהעד המומחה – מר רז, בחוות דעתו ס/3, זמן תגובה בהפתעה הוא 1.5 שניות.

זה המקום לציין, כי אינני רואה סיבה לסטות מתוכן הודעתו הראשונה של הנאשם ת/7 בה ציין, כי עובר לתאונה נסע במהירות של 100-90 קמ"ש. חזקה על הנאשם שידע לשמור על זכויותיו ולא נידב, בשתי חקירותיו הראשונות כל מידע זולת מהירות נסיעתו, שהוא אכן נסע לפחות במהירות עליה היה מוכן להצהיר.

אף מעדותו של המהנדס רז עולה, כי מהירותו המינימלית של הנאשם עובר להתנגשות היתה 85 קמ"ש. כאשר שני כלי רכב נעים אחד לקראת השני ממרחק של 20-15 מטרים, כלי הרכב האחד נוסע במהירות של 100-90 קמ"ש, והשני במהירות של רכב היוצא לעקיפה ומהירות התגובה, בהפתעה, היא כאמור 1.5 שניות, אין אפשרות, סבירה, למנוע תאונה חזיתית. אפילו הייתי, מאמץ גירסתו של הנאשם, כי נסע במהירות של 80 קמ"ש, משמעות הדבר כי נסע כ- 22 מטרים בשנייה, ולפיכך לא היה מסוגל כלל להספיק להסיט רכבו לעבר השול הימני.

כאמור, אני דוחה איפוא את גירסתו העובדתית של הנאשם אודות הנסיבות שהובילו להתרחשות התאונה.

יצוין עוד, שאפילו הייתי מאמץ גירסתו של הנאשם כי סטה מנתיבו וירד, עם מחצית רכבו לשול אספלט ונאלץ לחזור שוב לכביש בגין מעקה בטיחות, לא הייתי רואה סיבה לסבסובו ומעברו לנתיב הנגדי, אלא אם כן פעל ברשלנות. ודוק, המדובר בסטייה לשול שאינה אלא חלק מהכביש, ונדרשת סטיה קלה (אם כי פתאומית) לצורך חזרה לנתיבו.ו

המסקנה המתבקשת היא איפוא, שהנאשם נהג ברכב תקין ובכביש תקין וסטה, ללא סיבה, לנתיב הנגדי.

ה. הסירוב ליתן דגימות דם ושתן
1. ראיות התביעה
בהודעתו במשטרה, זמן קצר לאחר התאונה (ת/7), נשאל הנאשם: "האם הבנת שאם תסרב למסור דגימת דם או שתן לבדיקת אלכוהול או סמים העונש על כך שנתיים מאסר?" תגובת הנאשם היתה: "לא מדבר איתך עד שהרופא יטפל בי. אתה זבל של בן אדם" (ת/7, עמ' 1 ש' 21-18).נ

על ההודעה הנ"ל סירב הנאשם, כאמור, לחתום.ב

ב-ת/15 שנמסרה למחרת התאונה, נשאל הנאשם מדוע סירב לדרישת הבוחן המשטרתי למסור דגימות דם ושתן. הנאשם השיב, כי לא סירב "פשוט רציתי שיטפלו בי לפני כן. אין לי בעיה לתת אם הוא רוצה אני יתן לו עכשיו בשימחה" (ת/15, עמ' 2 ש' 35-37). עוד גרס, כי סירב לדרישת השוטר רק פעם אחת, שכן השוטר דרש ממנו דגימות רק פעם אחת.

הבוחן המשטרתי, התבקש להתייחס בעדותו לטענת ב"כ הנאשם, בהפתח המשפט, לפיה סירב מרשו ליתן הדגימה משום שהיה כבול באזיקים והשוטר ביקש מאמו של הנאשם שתפתח את רוכסן מכנסיו. כמו כן, נתבקש להתייחס לטענה כי העיכוב במתן הדגימות נבע בשל העובדה שהנאשם נזקק לטיפול רפואי (כפי שיפורט בהמשך, בעדותו בפניי, גרס הנאשם כי לעיניו חדרו שברי זכוכית וכי הבוחן מנע מהרופא לטפל בו). העד השיב, כי הנאשם כלל לא היה אזוק באזיקים. יתרה מזאת, הנאשם הסתובב בחדר המיון ולא היה מרותק למיטתו, אם כי בהמשך נשכב במיטתו. לטענת ב"כ הנאשם, בחקירה הנגדית, כי מנע מהנאשם לקבל טיפול רפואי עד למסירת הודעתו השיב העד: "לא היה ולא נברא, אין דבר כזה ששוטר יכול למנוע טיפולים רפואיים" (עמ' 8, ש' 17). הוא הכחיש נמרצות את המיוחס לו וגרס, כי בעת ששוחח עם הנאשם "לא היה לידו צוות רפואי" (עמ' 8, ש' 30).

העד לא ידע ליתן הסבר מדוע ב- ת/7 אמר לו הנאשם כי אינו מוכן לדבר איתו עד שהרופא יטפל בו.

מדו"ח פעולה שערך הבוחן ב- 29.5.02 (ת/11), שהוגש בהסכמה, עולה כי כשהגיע הבוחן לחדר המיון בביה"ח הלל יפה בחדרה, פגש שם את הנאשם "כאשר הוא מסתובב בחדר המיון". הוא ביקש ממנו לעלות למיטתו על מנת שיוכל לחקרו והודיע לו כי הוא עוצר אותו "בגין מעורבותו בתאונה". כמו כן, דרש ממנו למסור דגימות דם ושתן לבדיקות אלכוהול וסמים והסביר לו מה משמעות הסירוב. הנאשם סירב ליתן הדגימות.

מגיליון רפואי שנרשם בחדר המיון (ת/17) עולה, כי הנאשם סבל משפשופים שטחיים באיזור המצח ובפנים וכי: "אישונים שווים, מגיבים לאור. תנועות עיניים מלאות וחופשיות ללא נוסטגמוס".ו

כמו כן, התלונן על כאבי ראש וכאבים בצלעות. אין בתעודה זו כל רישום אודות טענת הנאשם על חדירת גוף זר לעיניו. אין גם כל אסמכתא אחרת לטיפול בעיניו.

2. ראיות הסניגוריה
א. אליבא דהנאשם, בעדותו בפניי, כתוצאה מהתאונה, חדרו לו זכוכיות לעיניים. משהגיע לבית החולים ביקש השוטר לחקרו והוא סירב להחקר, שכן "היו לי זכוכיות בעיניים ולא יכולתי לפתוח את העיניים והרגל מאד כאבה לי" (עמ' 24 ש' 8-10). כתוצאה מסירובו להחקר, נכבל ע"י השוטר באזיקים למיטתו. כמו כן, אסר השוטר על הרופאים ועל בני משפחתו להתקרב אליו. רק לאחר שהחוקר "הצמיד אלי שני שוטרים שישמרו עלי כביכול, איפשר החוקר לרופאים לטפל בי" (עמ' 24, ש' 15-14). היה זה כשעתיים וחצי עד שלוש שעות מאז נכבל למיטתו. עוד הוסיף, כי סירב ליתן לשוטר בדיקות דם ושתן עד שהרופאים יטפלו בו.

בחקירתו הנגדית גרס הנאשם, כי בבית החולים הוציא לו רופא זכוכיות מהעיניים "הוא ממש התקשה להוציא לי 3 חתיכות זכוכית מהעיניים" (עמ' 25, ש' 11). לדבריו, כשנחקר כלל לא מסוגל היה לפתוח את עיניו.נ

ב. עדותה של גב' ליטבין רונית
העדה היא חברתו של הנאשם. לדבריה, נמסר לה אודות התאונה ע"י חברתה והיא מיהרה איפוא להגיע לבית החולים. בהגיעה, לדבריה, מספר דקות אחרי התאונה, היא הבחינה שהנאשם נכבל למיטתו והשוטר שעמד לידו לא נתן לאף אחד להכנס לתאו, גם לא לרופאים. אותה עת, היה הנאשם פצוע, כשדם על פניו וזכוכיות בעיניו. מאוחר יותר כעבור כשעתיים, נכנסו הרופאים לטפל בנאשם.

3. ההכרעה העובדתית והמשפטית לעניין סירובו של הנאשם ליתן דגימות דם ושתן
כמפורט לעיל, כבר בהפתח הדיון מנה הנאשם 2 סיבות להמנעותו מלהענות לדרישת השוטר לתת דגימות דם ושתן. האחת, הגנה משמעותית על צנעת הפרט, דהיינו נסיונו למנוע מצב שאמו תתבקש לסייע לו במתן שתן, והשניה רצונו לקבל טיפול רפואי חשוב, לו היה זקוק, עקב חדירת רסיסי זכוכית לעיניו.

כאמור, הבוחן הכחיש נמרצות את גרסתו הנ"ל של הנאשם, גרסה אשר קיבלה חיזוק בעדותה של הגב' ליטבין רונית, בכל הקשור למניעת טיפול רפואי מהנאשם.

אינני רואה צורך לדון במשמעויות המשפטיות של גירסת הנאשם שכן גירסתו, וגירסת עדת ההגנה הגב' ליטבין, נראות לי כבלתי אמינות לחלוטין מהסיבות הבאות:
א. הבוחן עשה עלי רושם של מי שדברו אמת והוא מנסה לדייק, עד כמה שאפשר, בתארו את העובדות הרלוונטיות. הטענה, כי שוטר נהג בבית חולים באורח פוחז ומנע במשך שעות טיפול רפואי דחוף מחשוד בגרימת תאונת דרכים קטלנית, היא מופרכת על פניה. הגירסה לפיה שעו הרופאים לדרישת השוטר ונמנעו מליתן טיפול רפואי לנאשם, מופרכת לא פחות ואולי אף יותר.

ב. הגיליון הרפואי שנרשם בחדר המיון (ת/17) סותר בעליל את גירסת הנאשם לפיה חדרו רסיסי זכוכית לעיניו. כאמור בת/17, נבדקו עיני הנאשם ואין בגיליון הרפואי כל זכר לחדירת רסיסי זכוכית לעיניו, או לטיפול כלשהו בעיניו. לא יעלה על הדעת, כי רופא הוציא לנאשם 3 רסיסי זכוכית מעיניו, תוך שהוא מתקשה לעשות זאת, והדבר כלל לא בא לידי ביטוי ב-ת/17.

ג. טענתו של הנאשם, לפיה היה כבול ולפיכך ביקש השוטר מאמו שתפתח את רוכסן מכנסיו על מנת שניתן יהא ליתן דגימת שתן, נזנחה ע"י הנאשם עצמו, שלא העיד על כך וכמובן לא הביא את אמו למתן עדות מטעמו. פשיטא היא, שהסניגור לא היה מעלה את טענתו העובדתית הנ"ל מבלי שזו נמסרה לו ע"י הנאשם. זניחתה של הטענה, מצביעה על "מהימנותה" של גרסה זו, על "מהימנותו" של הנאשם וכמתבקש על "מהימנות" חלקו האחר של תרוצו שלא ליתן דגימות.

סוף דבר, הנאשם סירב ליתן דגימות שתן ודם, כשם שסירב לשתף פעולה בחקירה, מסיבות השמורות עמו.

המסקנה המתבקשת איפוא היא, שהנאשם עבר עבירה לפי סעיף 64ב(א)+(ב) לפק' התעבורה ותקנה 169ו(א) לתק' התעבורה.

ו. נהיגה תחת השפעת סם
1. ראיות התביעה
בחקירתו הראשונה במשטרה (ת/7) התייחס הנאשם לשאלת החוקר באומרו, כי לא שתה אלכוהול ולא צרך סמים לפני נהיגתו הנדונה. עוד מסר, כי כלל אינו משתמש בסמים.

ב- ת/15, שנמסרה למחרת התאונה, נשאל הנאשם האם הוא צרך סמים והאם צרך סם לפני התאונה. הנאשם השיב, כי עישן כמה פעמים מריחואנה והפעם האחרונה שעישן סם היתה ביום העצמאות (8 ימים לפני התאונה). בהמשך הודעתו מסר הנאשם, כי הוא משתמש במריחואנה מקסימום פעם – פעמיים בחודש.

מטעם המאשימה, העיד העד המומחה – ד"ר אשר גופר, העובד במכון לטוקסיקולוגיה ופרמקולוגיה קלינית במרכז הרפואי תל השומר. מחוות דעתו (ת/18) ומעדותו עולה, כי בבדיקת דגימת השתן שנלקחה מהנאשם נתגלתה חומצת THC בריכוז ng/ml 912.ב

חומצת THC היא תוצר פירוק של החומר הפעיל בצמח הקנבוס ולפיכך מעידה הבדיקה על שימוש בחשיש או מריחואנה. ד"ר גופר העיד בפניי כי הריכוז של THC, שנמצא בשתנו של הנאשם, הוא ריכוז גבוה. בד"כ צריכת סיגריה אחת של מריחאונה בכמות מקובלת גורמת לריכוז של THC בשיעור של 150 ננוגרם למיליליטר. ריכוז של 500 ננוגרם למיליליטר מעיד בד"כ על שימוש במריחואנה כל יום או כל יום שני לסירוגין. ריכוז מעל 1000 ננגורם למיליליטר מעיד על שימוש כרוני, כלומר שימוש יום-יומי של מספר פעמים ביום.

לדעת ד"ר גופר אין זה סביר, בגין הריכוז הגבוה של THC שנתגלה אצל הנאשם, שהוא השתמש בסם 7 ימים לפני התאונה.

בחקירתו הנגדית השיב העד, כי אינו מסוגל להשיב בוודאות מתי עישן הנאשם את הסם, אך סביר להניח כי מדובר בעישון של עד יומיים לפני הבדיקה "אבל מבחינה מדעית מוחלטת אינני יכול להתחייב על הזמן המדוייק" (עמ' 14 ש' 13-14). לשאלת הסניגור, כמה זמן נמשכת השפעת המריחואנה השיב העד: "מקובל בספרות שההשפעה אורכת עד 8 שעות אבל אני חייב לסייג לא עשו נסיונות שבהם נתנו לאנשים כמויות גדולות של מריחואנה ובדקו איך מתארכת ההשפעה… זמן ההשפעה של כל תרופה תלוי בכמות ובקצב חילוף החומרים. ככל שניקח יותר מהחומר זמן ההשפעה ילך ויתארך" (עמ' 14 ש' 21-24).

אליבא דד"ר גופר, כאשר מדובר בשימוש כרוני אפשר יהא לגלות THC בשתנו של הצורך, אפילו אחרי חודשיים.ו

לשאלת ביהמ"ש השיב ד"ר גופר, כי ריכוז THC של 912 ננוגרם, כפי שנמצא אצל הנאשם, מעיד על כך שהסם נצרך עד 48 שעות לפני הבדיקה, אך מייד סייג את דבריו באומרו: "אין אפשרות לתת הערכה מדוייקת. כדי לתת תשובה מדוייקת צריך 2 בדיקות ויתרה מזאת, רצוי שהן יהיו בדם ולא בשתן… זה לא המקרה שבפנינו. יחד עם זאת, העובדה שניסיתי לתת הערכה מתבססת על הכמות…" (עמ' 15 ש' 18-20).נ

עוד הסביר העד, כי אם הנאשם עישן כמות גבוהה מאד של מריחואנה 7 ימים לפני הבדיקה, אפשר שימצא בשתנו ריכוז של THC בשעור כזה שנמצא אצל הנאשם, אך אז מדובר בכמות כזו שתגרום להרעלה מוחלטת בזמן צריכת הסם.ב

לשאלת ביהמ"ש, האם ניתן לקבוע האם הנאשם היה תחת השפעת סם בעת נהיגתו הנדונה, השיב העד:

"לשאלת ביהמ"ש, אינני יכול לומר באופן ישיר להצביע על קשר בין 912 להשפעה של הסם. מה שאני יכול לומר, אם יש לו 912 בשתן, יש בדמו ויש במוחו חומר פעיל מסוג THC שהוא החומר שמגיב עם הקולטנים במוח. מידת ההשפעה, אינני יכול לאמוד אותה, אבל גם כאן, יש הבדל בין אדם שאם מוצאים לו 50 בשתן בודאי שהסיכוי שיהיה מושפע הוא הרבה פחות מאשר אדם שימצא עם ריכוז גבוה. סמים ישנה גם בעיה עם הגדרה של המושג השפעה, משום קודם כל, לא עשו כמו שאמרתי ניסיונות בכמויות גדולות. ישנם סמים כמו LSD שגם כשאיננו בדם, קורות תופעות של FLESH BACK – שבהם אדם חווה חזיונות כשהדם כבר אינו בגופו. אם אני נשאל לומר בוודאות אם האדם היה תחת השפעה – אני חוזר על מה שאמרתי, יש לו חומר פעיל בדם. מידת ההשפעה אינני יכול לאמוד אותה. לשאלת ביהמ"ש, כשאני מתבקש לחדד את הדברים, קשה לי לעשות זאת כי אינני יכול להגדיר את המילה השפעה. החומר הפעיל ישנו בדמו, כמו בכל תרופה כאשר הרמה מתחת לערך מסוים, מידת ההשפעה היא נמוכה, מזערית שלא ניתנת לפעמים לאיתור. אומר כך, אני אינני יכול בגלל שזה בימ"ש ובגלל שאנו מדברים מעבר לספק סביר – אינני יכול להתחייב על השפעה של הסם. לו הייתי נשאל בפורום שאינו משפטי, הייתי אומר שיש סיכוי סביר שהוא היה תחת השפעה, ושוב, בגלל שהמדע לא סיפק מספיק ניסיונות לבדיקות בערכים גבוהים יחסית כאלה של סם. עשו ניסיונות בהולנד וגם שם נתנו לבן אדם סיגריה בודדת. הקהילה משפטית-מדעית, לא תאשר ניסויים כאלה, אבל מה שהיא עושה בגלל המסובכות של ההגדרה השפעה, היא מאמצת מדיניות של 0 סובלנות. ז"א כל כמות בכל נוזל גוף נחשבת כהשפעה" (עמ' 17 ש' 6-24, ההדגשה שלי – א.ש).

לשאלת הסניגור, האם כאשר אדם נפצע יש שחרור מסיבי של THC לתוך השתן, השיב העד כי אינו יכול לענות על השאלה. הוא יכול היה להשיב לו היה נאמר לו באיזו פגיעה מדובר.

2. ראיות הסניגוריה
א. גירסת הנאשם
בעדותו בביהמ"ש טען הנאשם כי ביום העצמאות, מספר ימים לפני התאונה, עישן 2 סיגריות של מריחואנה. מאז ועד התאונה לא צרך סם. לדבריו, הוא אמנם משתמש בסמים אבל לעיתים רחוקות.

ב. עדותו של פרופ' אורי טיטלמן
פרופ' טיטלמן הנו מומחה ברפואה פנימית ושימש כמנהל המרכז ליעוץ רפואי להרעלות.
אליבא דפרופ' טיטלמן, שגיבה חוות דעתו בספרות מקצועית (ס/1 ו-ס/2), בדיקת שתן אחת חיובית ל- THC מלמדת על שימוש בחשיש בעבר, אולם לא ניתן להסיק ממנה על מועד השימוש המדוייק. לדעתו, כיוון שלא נבדקה כמות הקריאטינין בשתנו של הנאשם, אין ניתן לתת משמעות כמותית לשיעור ריכוז ה- THC שנמצא בשתנו. הכליה יכולה לדלל או לרכז את השתן בהתאם לכמות הנוזלים ששתה האדם, לפני מתן השתן לבדיקה. לכן, מומלץ בספרות המקצועית לבדוק את ריכוז הקריאטינין בשתן ע"מ שניתן יהא להסיק מסקנות מכמות ה- THC בשתן.

אליבא דפרופ' טיטלמן, בנסיבות העניין וכיוון שלא בוצעה בדיקת קריאטינין, אין ניתן לסתור את גירסתו של הנאשם אודות מועד צריכת הסם. הבדיקה שבוצעה לנאשם אינה מאפשרת לקבוע את מועד העישון וכמותו.

בחקירתו הנגדית עמד העד על דעתו כמפורט לעיל, והרבה להפנות לאסמכתאות מדעיות. הוא גרס, כי ריכוז של 900 ננוגרם למיליליטר של THC עלול להעיד על כמות של 100 ננוגרם THC אם שתנו של הנבדק היה מרוכז. לדבריו, גם ד"ר גופר התחיל לאחרונה לבצע בדיקות קריאטינין ע"מ להסיק המסקנות הנדרשות. פרופ' טיטלמן אף הפנה אותי לחוות דעת של ד"ר גופר, שבדק לאחרונה ריכוז קריאטינין בשתן, ולא הסתפק בבדיקת כמות ה- THC.ו

במענה לשאלת ביהמ"ש השיב העד, שגם כמות גבוהה של THC בשתן אינה מעידה לא על כמות הסם שנצרך ולא על מועד צריכתו.

עוד העיד פרופ' טיטלמן כי כמות ה- THC בשתנו של אדם אינה אומרת מאומה לגבי השאלה האם אותו אדם היה, בעת הבדיקה, תחת השפעת סם שכן "המשמעות היחידה שיש לבדיקת ה- THC שאי שם בעבר האיש השתמש בחשיש. זו המשמעות היחידה" (עמ' 43, ש' 4-3).
לדעת פרופ' טיטלמן, אורכת השפעת החשיש, על המשתמש, מספר שעות לאחר השימוש.

להשלמת התמונה בנושא זה ראוי לציין, כי בתום עדותו של פרופ' טיטלמן הודיע ב"כ המאשימה כי בדעתו לשקול הגשת בקשה להעדת עד הזמה לעדותו של פרופ' טיטלמן. הסניגור הגיב להצהרה זו באומרו, כי חוות דעתו של פרופ' טיטלמן נמסרה לב"כ המאשימה עוד בטרם עדותו של ד"ר גופר, אשר העיד כאמור מטעם המאשימה, ולפיכך הוא יתנגד להבאת עדות הזמה. לא נדרשתי להכרעה בעניין זה, שכן המאשימה לא הגישה בקשה להבאת עדות הזמה.

3. ההכרעה העובדתית בשאלה, האמנם היה הנאשם תחת השפעת סם בעת התאונה
סירובו של הנאשם ליתן דגימות דם ושתן מעלה חשד שמא רצה להעלים את דבר שימושו במריחואנה.נ

חשד זה אין בו די כדי להביא להרשעתו בנהיגה תחת השפעת הסם. אין די בחשד כאמור ואפשר אף שהנאשם סירב ליתן הדגימות משום שלא רצה לספק ראיה מפלילה בדבר שימושו בסם, להבדיל מראיה לענין נהיגה תחת השפעת הסם.

השפעתו של הסם על הנוהג ברכב, הינה אחד מרכיבי העבירה ולפיכך שומה על המאשימה להוכיח השפעת הסם בוודאות של למעלה מכל ספק סביר.

האמנם עמדה התביעה בנטל זה? נראה, שהתשובה לכך הינה שלילית.

העד המומחה מטעם המאשימה, ריכז את עיקר מעייניו בעדותו בסוגיה מתי צרך הנאשם את המריחואנה. העד התקשה, וככל הנראה בצדק, לקבוע עמדתו בנחרצות והוא הרבה לסייג את קביעותיו. בסופו של יום ניתן למצות את עדותו בקביעותיו הבאות:
א. אין העד מסוגל לקבוע בוודאות מתי צרך הנאשם את הסם, אך סביר להניח כי מדובר בעישון של עד יומיים לפני הבדיקה. על מנת ליתן חוות דעת מדוייקת יותר, יש צורך בשתי בדיקות.
ב. אין העד מסוגל לקבוע בוודאות כמה זמן אורכת השפעת המריחואנה. מקובל שההשפעה אורכת 8 שעות אך הדבר תלוי בכמות הסם הנצרך ובקצב חילוף החומרים של הצורך.
ג. אין העד יכול לקבוע בוודאות של מעל לכל ספק סביר, כי הנאשם היה תחת השפעת סם בעת אירוע התאונה, אם כי יש סיכוי סביר שהיה תחת השפעת הסם.

אף אם הייתי צריך להכריע בסוגייה הנדונה על סמך עדותו של ד"ר גופר, הייתי קובע כי לא הוכח בפניי בהסתברות של למעלה מכל ספק סביר, כי הנאשם נהג בעת התאונה תחת השפעת סם. קיימת אמנם סבירות ואולי אף חשד כבד, שכך אירע, אך כאמור, אליבא דחוות דעתו של ד"ר גופר, לא הוכיחה המאשימה את השפעת הסם על הנאשם בעת התאונה. התביעה לא הוכיחה במידה הדרושה הן את מועד השימוש בסם והן את עצם השפעתו של הסם על הנאשם, בעת התאונה. יתר על כן, אפילו הייתי מאמץ את גירסתו (שלא הוכחה במידה הדרושה במשפט פלילי) של ד"ר גופר כי סביר להניח שהנאשם צרך הסם עד 24 שעות לפני הבדיקה, עדיין אין להסיק מכך במידה של למעלה מכל ספק סביר, כי השפעת הסם, במקרה זה, ארכה למעלה מ-8 שעות.

קל וחומר שמסקנתי דלעיל נכונה אם אאמץ את גירסתו של פרופ' טיטלמן שאליבא דגירסתו, אין ניתן לקבוע כלל מתי נצרך הסם, אין לשלול את גירסת הנאשם כי צרך הסם 8-7 ימים לפני הבדיקה ואין ניתן להסיק מכמות ה- THC הנמצאת בשתנו של נבדק, כי היה, עובר לבדיקה, תחת השפעת סם המריחואנה.

למעלה מן הצורך אציין, כי עמדתו של פרופ' טיטלמן, בניגוד לעמדתו של ד"ר גופר, גובתה בספרות מקצועית, התומכת בעמדתו. ד"ר גופר כלל לא נתבקש על ידי ב"כ המאשימה להתייחס לעמדתו המקצועית של פרופ' טיטלמן, אף שחוות דעתו של פרופ' טיטלמן היתה בידי המאשימה טרם העדתו של ד"ר גופר. עובדות אלו, אומרות דרשני והן מביאות אותי להעדפת עדותו של פרופ' טיטלמן.

יתר על כן, פרופ' טיטלמן דיבר בעדותו על חשיבות בדיקת הקריאטינין על מנת לקשר בין כמות ה- THC הנמצאת בשתנו של נבדק לבין מועד השימוש. אפשר שניתן למצוא תימוכין לטענה זו בעדותו של ד"ר גופר שדיבר אף הוא על כך שעל מנת להתייחס ביתר דיוק למועד צריכת הסם, יש צורך בעריכת שתי בדיקות ולא אחת כפי שנעשתה במקרה הנדון.

את שהחסירה המאשימה, בחקירתו של ד"ר גופר או בהצגת ספרות מקצועית נוגדת בעת חקירתו הנגדית של פרופ' טיטלמן, ניסה ב"כ המאשימה להשלים תוך ניתוח עצמי מפורט של המאמרים שהוצגו ע"י פרופ' טיטלמן. ניתוח מעניין זה של ב"כ המאשימה ומסקנותיו, דינם להדחות, שכן לא הופניתי על ידיו לדברים הסותרים את הפניותיו ומסקנותיו של פרופ' טיטלמן. "תגליתו" של ב"כ המאשימה לפיה, בניגוד לעדותו של פרופ' טיטלמן, שגרס כי אין קורלציה בין רמות ה- THC בדם לסימפטומים במערכת העצבים, קובע המאמר ת/23 אחרת – אינה משכנעת. ראשית, נושא זה אינו רלוונטי בהכרח לנאשם ולבדיקת השתן עליה מתבססת המאשימה. שנית, ת/23 מדבר על קורלציה זמנית בלבד בין רמת ה- THC בדם לבין השפעות פסיכולוגיות. כך או כך, אין בנושא זה כדי לערער את מהימנותו של פרופ' טיטלמן.

גם יתר ה"הפרכות" אותן מעלה הסניגור ביחס לפרשנותם של המאמרים אותם הגיש פרופ' טיטלמן, מן הראוי היה שייעשו באמצעות עד מומחה או למצער ע"י חקירה נגדית נאותה ולא ע"י התמודדות, שאינה בהכרח מקצועית, עם פסקאות כאלו ואחרות באותם מאמרים.

הדברים נכונים במיוחד כאשר חוות דעתו של פרופ' טיטלמן, לרבות מראה המקום של המאמרים עליהם הוא מסתמך, היו בידיעת המאשימה, טרם עדותו של ד"ר גופר. כך למשל, מנסה ב"כ המאשימה לשכנעני (בעמ' 20 לסיכומיו) תוך הפנייה לפיסקה במאמר, כי כמות השתיה או אי השתיה של נבדק משפיעה על כמות ה- THC רק במקרים קיצוניים. יגעתי ולא מצאתי הכיצד מגיע ב"כ המאשימה למסקנה זו, שמוטב היתה שתאמר מפי מומחה ולא מפי ב"כ המאשימה.

כך או כך, על פי חוות דעתו של ד"ר גופר ובוודאי על פי חוות דעתו של פר'ופ טיטלמן, לא הוכיחה המאשימה, במידה שמעל לספק סביר, כי הנאשם נהג ברכבו בעת התאונה, בהיותו תחת השפעת סם המריחואנה.

יצוין, כי במסקנתי העובדתית דלעיל, לא התבססתי על ממצאי בדיקת המאפיינים (ת/12) מהם עולה, כי עמידתו של הנאשם היתה יציבה וכי הליכתו על קו היתה רגילה.
כמו כן, לא התבססתי על האמור במסמכי בית החולים. נמנעתי מלהתבסס על העובדות הנ"ל, חרף בקשת הסניגור, שכן הקשר בין ממצאים אלו לבין צריכת המריחואנה לא עלה כלל בעדויותיהם של העדים המומחים.

4. נהיגה תחת השפעת סם – הפן המשפטי
אליבא דהמאשימה, אין כלל חשיבות לקביעה העובדתית דלעיל, שכן המחוקק יצר "חזקה חלוטה והרוצה להמעיט יאמר חזקה ראשונית בלבד" לאמור: "בדיקת מעבדה חיובית לסם היא ראיה סופית ולמצער ראיה טובה מספיק כדי להעביר את נטל הבאת הראיה לכתפי הנאשם".ב

בטיעונה זה, מתבססת המאשימה על סעיף 169ה(ג) לתק' התעבורה הקובע, כי:

"נעשתה בדיקת מעבדה, יהיו תוצאות הבדיקה ראיה בבית משפט על עבירת נהיגה בזמן שכרות".ו

לטענת המאשימה, בדיקת מעבדה היא בדיקת דם וכן בדיקת שתן. כיוון שלנאשם נערכה בדיקת שתן שהצביעה על המצאות תוצר פירוק של מריחואנה (THC), יש לקבוע, כאמור בתקנה הנ"ל, כי נהג תוך שכרות (דהיינו, בהשפעת המריחואנה).

דין טענת התביעה להדחות, מכמה סיבות:
א. סעיף 169ה, לרבות סעיף 169ה(ג), דן בבדיקת דם ולא בבדיקת שתן. כותרת השוליים של הסעיף הינה: "בדיקת דם" ומנוסחו של סעיף 169ה(ב) ברור, כי אכן בבדיקת דם עסקינן. סעיף 169ה(ב) קובע, כי: "שוטר רשאי לדרוש מנבדק בדיקת מעבדה לדוגמה של דם אף אם לא בוצעה מכל סיבה שהיא בדיקת נשיפה". בהמשך ובהקשר של בדיקת הדם קובע סעיף 169ה(ג) כי: "נעשתה בדיקת מעבדה, יהיו תוצאות הבדיקה [בדיקת הדם] ראיה בבית משפט על עבירת נהיגה תוך שכרות".
ב. המחוקק הראשי כלל לא הסמיך את שר התחבורה לקבוע חזקה לעניין השפעת סם שאינו אלכוהול ולפיכך אין ניתן לפרש את סעיף 169ה(ג) כמוצע ע"י המאשימה (ראו לעומת זאת, סעיף 64ב(ג)(1) לפק' התעבורה וסעיף 169ב לתק' התעבורה). הפירוש המוצע ע"י התביעה משמעותו, כי מחוקק המשנה חרג מסמכותו.

בת"פ (חיפה) 157/02 מדינת ישראל נ. שנבור תק-מח 2002(3), 11747 נדרשתי לעניין משמעות העבירה של נהיגה תחת השפעת סמים (שאינם אלכוהול) וקבעתי כי:
"על מנת לנהוג בהשפעת סם, אין די בשימוש בסם בטרם נהיגה. השפעת סם כשמה כן היא. על הנהג להיות מושפע מנטילת הסם באופן כזה שעל הסם להשפיע על אחד מחושיו החשובים לצורך נהיגה. כמו כן, ההשפעה צריכה שתהא בעת הנהיגה".

נימקתי מסקנתי דעליל, בין השאר, כהאי לישנא:
"מנוסחו של סעיף 169ב(ג) [לתק' התעבורה] עולה כי שכרות, עשוייה ללבוש שתי צורות:
א. בעת שאדם נתון תחת השפעת סמים משכרים או מסוכנים (להלן: "החלופה הראשונה").נ
ב. כשנמצא בגופו של אדם ריכוז אלכוהול העולה על המידה הקבועה בתקנות התעבורה (להלן: "החלופה השניה").
החלופה השנייה אינה אלא חזקה חלוטה של שכרות למי שבגופו נמצא, כאמור, ריכוז אלכוהול בכמות העולה על הקבוע בתקנות התעבורה. במקרה כזה אין נדרשת ראיה נוספת, להשפעת הסם על הנוהג ברכב. המחוקק יצר במקרה כזה מעין "שיכור סטטוטורי", בהתבסס על נסיון החיים ומדע הרפואה.
החלופה הראשונה של שכרות דורשת ראיות לשם קביעה כי אכן מדובר בשיכור כהגדרתו בסעיף. שכרות כזו ניתנת להסקה: 'מהתנהגותם החיצונית הבולטת והברורה בעליל' של הנוהגים ברכב (ראו ר"ע 666/86 סודקי עודה נ' מדינת ישראל, פד"י מ(4) 463, 468 (להלן: "פס"ד סודקי עודה").
כשמדובר בשכרות, כתוצאה משתיית משקאות אלכוהולים, ניתן להרשיע נהג על פי החלופה הראשונה אם הוא נראה: 'מטושטש הנוהג בזיגזג ימינה ושמאלה ואשר אינו יכול לעמוד על רגליו, משנעצר על ידי השוטר כאשר ריח חזק של אלכוהול נודף מפיו. מערכת ראיות כגון זו יכולה (אך אינה צריכה) להוות ראיה לצרכי הסקת המסקנה בדבר שכרותו של נהג פלוני' (פס"ד סודקי עודה, שם, בעמ' 467).
עינינו הרואות, כי כשמדובר בשיכור "הקלאסי", האלכוהולי", אין די בריח אלכוהול הנודף מפיו והמהווה ראיה לשימוש באלכוהול. יש צורך בראיה נוספת המוכיחה את היותו נתון להשפעת המשקאות המשכרים. יש צורך בראיה חיצונית ברורה בעליל של עצם השפעת האלכוהול על חושיו של הנהג.
על דרך האנאלוגיה ניתן לגזור גזירה שווה, לצורך הוכחת השפעת הסם המסוכן על הנהג. תנאי הכרחי, שאינו מספיק, להרשעת נהג כזה הוא הוכחת עצם השימוש בסם. משהוכח השימוש בסם, יש להוכיח גם את השפעת הסם על הנהג בעת נהיגתו".

משמעות קביעותי העובדתיות והמשפטיות, כמפורט לעיל היא, כי לא הוכח בפניי שהנאשם נהג בהשפעת סם ויש לזכותו מהעבירות המיוחסות לו בגין נהיגה שכזו.

5. משמעות קביעותי דלעיל על עבירת ההריגה המיוחסת לנאשם
אילו קבעתי כי הנאשם נהג בהשפעת סם המריחואנה, היתה מתבקשת גם המסקנה כי צפה את האפשרות של גרימת תאונה קטלנית בשל השפעת הסם הצפויה על נהיגתו.
אדם הנוטל סם, המשפיע על נהיגתו, צופה מן הסתם את אפשרות גרימתה של תאונה בהשפעת הסם. במצב כזה, מתקיים בו יסוד נפשי של פזיזות. לא זה כאמור המצב, בכל הקשור לתאונה נשוא דיוננו.

כל שהצליחה התביעה להוכיח הוא שהנאשם נסע במהירות העולה על המותר וסטה ללא סיבה, לנתיב הנגדי. סטייה זו אירעה בהיות רכבו של הנאשם והכביש במקום נסיעתו, תקינים. המדובר איפוא בתאונה "מדברת" המעבירה את נטל הבאת הראיות בדבר אי התרשלות -אל כתפי הנאשם.
הנאשם לא עמד בנטל זה ולפיכך ניתן לקבוע, כי התרשל בדרך נהיגתו וגרם לתאונה הקטלנית.
מן הדין איפוא להרשיעו בעבירה של גרימת מוות ברשלנות, לפי סעיף 304 לחוק העונשין + סעיף 64 לפק' התעבורה.ב

ז. ההכרעה העובדתית והמשפטית לענין החזקה ושימוש בסם מסוכן
אין חולק על כך שהנאשם צרך סם מסוג מריחואנה. לדבריו, עישן ביום העצמאות שקדם לתאונה 2 סיגריות עם מריחואנה. התביעה טוענת לשימוש בכמות גדולה יותר.

ניתן איפוא לקבוע בוודאות כי הנאשם צרך 2 סיגריות מריחואנה ולפיכך עבר העבירה של החזקה ושימוש לפי סעיף 7(א)+(ב) סיפא לפק' הסמים.

ח. סוף דבר
אני מזכה הנאשם מהעבירות לפי ס' 298 לחוק העונשין + סעיף 35 לפק' התעבורה, מעבירה לפי תק' 26(1)+(2) לתק' התעבורה וסעיף 38(3) לפק' התעבורה ומעבירה לפי סעיף 62(3) לפק' התעבורה ותקנה 169ב לתק' התעבורה.ו

אני מרשיע את הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות לפי סעיף 304 לחוק העונשין + ס' 64 לפק' התעבורה, בעבירה לפי תקנה 40(א) לתק' התעבורה וסעיף 38(3) לפק' התעבורה, בעבירה לפי סעיף 64ב(א)+(ב) לפק' התעבורה ותקנה 169(א) לתק' התעבורה ובעבירה לפי סעיף 7(א)+(ג) סיפא לפקודת הסמים.

ט. אחרית דבר
מסקנותי באשר למשמעות של נהיגה תחת השפעת סם מסוכן (שאינו אלכוהול) ובדבר דרך הוכחת עבירה זו, אפשר שמחייבות הן בחינה של הרשויות המוסמכות כדי ליתן בידי הרשויות כלים לאכוף את האיסור שבנהיגת רכב בהשפעת הסם.

מן הראוי לבחון אפשרות שלי יצירת חזקה שבדין למצבים שכאלו ו/או ליתן בידי הרשויות כלים אחרים שבאמצעותם ניתן יהא לבדוק ולבסס קביעות של נהיגה תחת השפעת הסם.

בהקשר זה ולנוכח חילוקי הדעות המקצועיים בין ד"ר גופר ופרופ' טיטלמן, מן הראוי גם לבחון לעומקן את הסוגיות המדעיות הכרוכות בשימוש במריחואנה ואת משמעות הימצאות THC בגופו של נהג, לעניין הוכחת השפעת הסם עליו.

המזכירות תעביר עותק מפסק דיני לידיעת מפכ"ל משטרת ישראל ומנכ"ל משרד התחבורה.

ניתנה היום כ"ה באייר, תשס"ד (16 במאי 2004) במעמד הצדדים.נ

א. שיף, שופט

ב"כ המאשימה:
אין אני מוכן היום לטעון לעניין העונש עלי להערך לצורך כך.

ב"כ הצדדים:
אנו מבקשים לקבוע מועד לטיעונים לעונש.

החלטה

אני קובע את התיק לטיעונים לעונש ליום: 3.6.04 בשעה 8.10.

ניתנה היום כ"ה באייר, תשס"ד (16 במאי 2004) במעמד הצדדים.

א. שיף, שופט

נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות