ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

תד 4148/06 מדינת ישראל / פרקליטות נ' בן ימין

Skip Navigation Links

תד 4148/06 מדינת ישראל / פרקליטות נ' בן ימין

בפני: כב' השופטת ד. קליימן

הכרעת דין

1. כנגד הנאשם הוגש כתב אישום לפיו בתאריך 20.6.06 בשעה 18:30 או בסמוך לכך נהג ברכב בהיותו שיכור כאשר בבדיקת דם ושתן שנלקחו מגופו נמצא ריכוז של חומצת חשיש.
הנאשם נהג ברשלנות שלא בהתאם לתנאי הדרך ובעת שנסע בנתיב השמאלי סטה עם רכבו אל עבר אי התנועה הבנוי, עלה על אי תנועה והתנגש בעוצמה עם חזית ימנית של רכבו בעץ דקל שהיה במקום, כתוצאה מעוצמת הפגיעה הסתובב רכבו של הנאשם ונעצר כשחלקו האחורי בנתיב הנסיעה הנגדי.

כתוצאה מן התאונה נהרג הנוסע במושב הקדמי אלירן הרצל ז"ל, הנאשם ונוסע נוסף נפצעו פציעות חמורות.

לנאשם יוחסו העבירות הבאות:

א. גרימת מוות ברשלנות – עבירה על פי סעיף 64 לפקודת התעבורה התשכ"א – 1961.
ב. נהיגה בשכרות – עבירה לפי סעיף 62(3) + 39 א' + 64 ב' לפקודת התעבורה התשכ"א – 1961.
ג. סטייה מנתיב תחבורה – עבירה לפי תקנה 40 לתקנות התעבורה התשכ"א – 1961.

הנאשם באמצעות באת כוחו הודה בנהיגה, כפר בהמצאות חשיש בגופו, כפר באחריותו לגרימת התאונה, הודה בקשר הסיבתי שבין התאונה לתוצאה הקטלנית ובעובדה כי הנאשם ואחיו נחבלו.

ואלה הם השאלות שעל בית המשפט להכריע בהן בתיק זה:

1. האם נהג הנאשם בהיותו שיכור – נתון תחת השפעת סמים?
2. האם נהג הנאשם ברשלנות וגרם להתרחשות התאונה על תוצאותיה הקטלניות?

2. חזקת הרשלנות

נסיבות התאונה דנן מקימות חזקת רשלנות בבחינת "הדבר מדבר בעד עצמו". על הנאשם להראות הסבר לסטית רכבו המתיישב עם חפותו, או לפחות לעורר ספק בלב ביהמ"ש שמא סטיתו ארעה שלא כתוצאה מנהיגתו הרשלנית כי אם כתוצאה מגורם אחר שלא היה בשליטתו או שאינו קשור לאופן נהיגתו.

לעניין זה ראה רע"פ 1713/83 בוקובזה נ. מ"י תקדין עליון כרך 93 (2) שם אומר כב' הנשיא שמגר את הדברים הבאים:
"נהיגה כדין ובזהירות הראויה היא בצידו הימני של הכביש ועצם המעבר לצד שמאל יוצר ראיה לכאורית בדבר נהיגה שלא בדרך הזהירה.
החובה להוכיח את האשמה מעל לכל ספק סביר רובצת לעולם על התביעה אך כאשר מוכחת נהיגה החוצה את הכביש מימין לשמאל כפי שארעה כאן נוצרת הוכחה לכאורה לנהיגה חסרת זהירות. בכך יוצאת התביעה חובת השלב הראשון של הבאת הראיות מעתה עוברת חובת ההוכחה לנאשם… הנאשם מצידו יכול להמציא עדות מטעמו הסותרת את הראיה לכאורה של נהיגה בלתי זהירה, בניגוד לכל כיוון ואופן מותרים".
יפים הדברים שם גם לענייננו.
ראה לעניין זה דברי כב' השופט לנדוי בע"פ 50/68 דגני נ. מ"י פ"ד כ"ב (2) 274:
"נשארת איפה עובדת התהפכותה של המכונית המעידה היא עצמה באין הסבר אחר על נסיעה בלתי זהירה שגרמה לאובדן השליטה על ההגה"…

בע"א 446/82 בלגלשווילי נ. אלג'בארין, פ"ד מ"ב (2) עמ' 738 שונתה ההלכה שהיתה קיימת לעניין ההחלקה ונקבע כי בהחלקת רכב אל עבר מסלול נסיעה נגדי יש לכאורה משום מעשה של רשלנות וכי מי שטוען כי ההחלקה נבעה מסיבה אחרת שאינה נעוצה בנהיגה רשלנית עליו נטל ההוכחה.
ראה גם ת.ת. 2-759384-9 בימ"ש השלום באשקלון בעניין מ"י נ. סייג יעקב וכך אומר כב' השופט לחובצקי:
"משהוכחה סטית רכב הנאשם לצד שמאל דרכו חזרה ימינה ושוב שמאלה עד נפילתו מעל גבי הגשר אל קרקעית הוואדי קמה לחובתו חזקת הרשלנות ועליו מוטלת החובה הראייתית להביא הסבר כזה לאופן נהיגתו המתיישב עם חפותו".

בע"פ 749/98 שאדי בן נעים סבאח נ. מ"י התייחס ביהמ"ש ל"כלל הדרך" המתקיים גם במקרה שלנו. שם אומנם דובר בתאונה שהתרחשה מעבר למסלול השמאלי כיוון נסיעת המערער ובענייננו מדובר בסטיה ימינה ובשינויים המחוייבים יפים הדברים גם במקרה דנן. ואלה הם דברי ביהמ"ש שם:
"יש להדגיש בהקשר זה כי בענייננו, כאשר התאונה ארעה מעבר למסלול השמאלי כיוון נסיעת המערער, מתקיים הכלל הידוע כ"כלל הדרך", אשר על פי מתקיימת חזקת אחריות הנהג המפר כלל זה לארוע התאונה ועליו לשאת בנטל השכנוע אם הינו מבקש לשלול הנחה זו בדבר נהיגתו הרשלנית שלו".
בע"א 169/77 שוורץ נ. ליברמן פד"י ל"ב (3) אומר ביהמ"ש:
"… הלכה פסוקה היא… שאין זו דרכו של רכב מנועי לעלות על מדרכה אם נהגו בו בזהירות, כלומר שעצם סטיתו של האופנוע מהכביש וכניסתו למרחב המיועד בשביל הולכי רגל יוצרת הנחה של רשלנות מצד הנהג ואם רצה לשלול הנחה זאת היה עליו לשאת בנטל השכנוע".

ברע"פ 6368/02 יצחק אלקיים נ. מ"י נדחתה בקשה למתן רשות ערעור, כב' השופטת דורנר הדגישה את חזקת "כלל הדרך" שהתקיימה במקרה זה בו דובר על רכב שסטה לשוליים הימניים של הכביש ומיד לאחר מכן שמאלה לתוך מסלול הנסיעה הנגדי, אמנם נטל השכנוע בפלילים לעולם רובץ על כתפי המאשימה הדגישה כב' השופטת, אלא שהמבקש אשר נמנע מלעלות על דוכן העדים לא עמד בנטל להפריך את חזקת "כלל הדרך" שהיא חזקה שבעובדה.
יפים הדברים שצוטטו לעיל בשינויים המחויבים גם בענייננו.
לית מאן דפליג, כי נטל השכנוע לעולם מוטל על כתפי המאשימה אלא שחזקה זו מעבירה את נטל הבאת הראיות אל כתפו של הנאשם, ההגנה מבקשת מביהמ"ש לקבוע כי רכב אחר גרם לסטייתו של הנאשם, לאיבוד שליטה ולהתנגשות בעץ ולא נהיגתו הרשלנית.

3. גרסת הנאשם

גרסתו הראשונה של הנאשם באשר לאופן התרחשות התאונה נמסרה לראשונה בתאריך 26.6.06 דהיינו 6 ימים לאחר התרחשות התאונה.
הודעת הנאשם (ת/1) נגבתה תחת אזהרה בבית הנאשם ע"י ע"ת 2 הבוחן דני פרצובסקי.

הבוחן בלילטי פגש בנאשם כבר ביום התאונה בבית החולים, אך משנדרש הנאשם לשאלה כיצד התרחשה התאונה סירב למסור גירסה. הנאשם הסכים ליתן דגימת דם ושתן ואף שיתף פעולה עם הבוחן בכל הנוגע לשימוש בסמים, אך סירב להגיב לשאלות הנוגעות לאופן התרחשות התאונה, סירוב זה תמוה בשים לב לגרסתו ממנה מבקש ללמדנו על חפותו.
על הסירוב לשתף פעולה העיד הבוחן בלילטי, אלא הם דבריו בעמ' 18, ש' 19 ואילך לפרוטוקול: "פגשתי אותו בחדר הרנטגן… שאלתי אותו מה קרה בתאונה, והוא ענה לי שכרגע כל הגוף שלו כואב והוא לא רוצה לדבר על התאונה, את זה תעדתי במזכר ת/4."

גם אם בדו"ח הפעולה (ת/4) לא נרשם הביטוי המפורש "חוסר שיתוף פעולה" אין בכך כדי להעלות או להוריד, כפי שטענה ב"כ הנאשם בסיכומיה בעמ' 7. ברור הוא כי בעדותו של הבוחן בביהמ"ש ירחיב הוא וייפרש את האמור במזכר, כאשר יש לזכור כי הבוחן נדרש למילוי מספר רב של טפסים. כך או כך, ממזכרו של הבוחן (ת/4) משתמע כי הנאשם בחר שלא ליתן הסבר להתרחשות התאונה בהזדמנות הראשונה שהייתה לו וכך עולה גם מעדותו.

רק בתאריך 26.6.06 ולא מיוזמתו אלא רק לאחר שזומן על ידי הבוחן מסר הנאשם את גרסתו לאחר שנחקר תחת אזהרה (ראה הודעה ת/1 ומזכר ת/29). מדובר ב"גרסה כבושה" שהרי אם אמת בדבריו וכי רכב אחר שהגיע מימינו במהירות גבוהה משלו נצמד לרכבו נגע בו וגרם לו לברוח ימינה, לעלות על מדרכה ולהיכנס בעץ, מדוע לא מסר גרסה זו מיד לאחר התרחשות התאונה שהרי יש בה כדי לעורר ספק באשמתו, מדוע בחר לשתף פעולה עם הבוחן באשר לשאלת שימוש בסמים ובאשר לאופן התרחשות התאונה בחר בזכות השתיקה? – לכך לא נמצאה תשובה משכנעת בפי הנאשם, השיהוי בהגשת הגרסה מעורר ספק באמינותה.
גם אם יבוא מי שיאמר כי הבוחן פגש בנאשם בחדר מיון בעודו דואב לאחר התאונה ממנה נחבל, עדיין לא נמצאה תשובה לשאלה מדוע שיתף פעולה עם הבוחן ככל שהדבר נוגע לשימוש בחשיש אך בחר בזכות השתיקה בשאלת הסיבה להתרחשות התאונה.

על עדותו המגמתית והכבושה של הנאשם אשר נמסרה לראשונה רק כעבור מספר ימים לאחר התאונה למדים אנו גם ממזכרו של הבוחן מויאל יצחק (ת/24).
הבוחן שוחח עם אביו של הנאשם יום לפני מסירת הודעת הנאשם במשטרה וביקש כי יומצאו לו תעודות רפואיות, לדברי הבוחן הודיע לו האב כי בשלב זה החליטו שלא למסור למשטרה תעודות רפואיות וזאת לאחר התייעצות עם עורך דין.

המעיין בעדותו הראשית של הנאשם בבית המשפט בה תאר בעמ' 46 באופן שוטף את התרחשות התאונה ישים ליבו לעובדה כי הנאשם בחר להתעלם מהשפעת השימוש בסם על אופן נהיגתו וכשירותו לנהיגה הגם שמעדותו עלה כי השתמש בסם פעמים בודדות בחייו.

בהודעתו (ת/1) בהתייחסו לאופן התרחשות התאונה ציין הנאשם כי נסע בנתיב שמאל וזאת הגם שהתנועה היתה דלילה, לא ברור מדוע לא הקפיד הנאשם לנסוע בימין הדרך כחוק? – גרסתו של הנאשם לפיה רכב שנסע מימינו במהירות גבוהה משלו סטה לכיוון רכבו ונגע בכנף הימנית לשבריר שניה וגרם לו לסטות אינה עולה בקנה אחד עם העובדה כי הכנף הקדמי הימני של רכבו של הנאשם ניזוקה קשה מאוד בתאונה (ראה הודעתו ת/1 שורה 22, ראה תמונה מס' 1 ת/19 שצולמה על ידי הבוחן) אותה "נגיעה קלה" אליה התייחס הנאשם בהודעתו אינה עולה בקנה אחד עם הנזק הכבד ביותר שנגרם לכנף הימני. בוחן המשטרה מציין בממצאיו כי נזק זה בדופן ימני קדמי נגרם כתוצאה מן הפגיעה בעץ וגרם לרכב להסתבסב עד שנעצר במסלול הנגדי על הנתיב השמאלי (ראה סעיף 14 לדוח הבוחן ת/13).

באשר לתאור אותו "רכב עלום" אשר גרם לסטיית רכב הנאשם, כל שידע הנאשם לומר כי מדובר ברכב אשר צבעו כרכב הנאשם (ראה תשובתו לתובעת בחקירה נגדית עמ' 77 שורה 20 לפר').
המעיין בחקירתו הנגדית הארוכה של הנאשם ישים ליבו לעובדה כי הנאשם הודה בכך כי אינו יכול לומר בוודאות האם אחיו דוד היה חגור, הנאשם לא וידא כי כל הנוסעים היו חגורים.
הנאשם הודה כי נסע בנתיב השמאלי עוד בטרם הגיעו אל העקומה הגם שהתנועה בימין הדרך היתה דלילה (ראה תשובתו לתובעת בעמ' 70 שורות 4 ואילך לפר').
לחלק ניכר מן השאלות השיב הנאשם במילים "לא זוכר", "יכול להיות", "לא יכול".
הנאשם אשר דבק בגרסתו כי נסע במהירות של כ-50 קמ"ש, הודה באותה נשימה כי לא הסתכל על הספידומטר, הודה כי נבלם על ידי העץ, כי ניסה לבלום אך לא הספיק, בפי הנאשם לא היה הסבר כיצד נגרם לרכבו נזק כה כבד אם היה במהירות שאינה עולה על 50 קמ"ש ואם נסע במהירות סבירה ואיטית כפי שציין מדוע לא שמר על ימין הדרך?

הנאשם מציין כי סטית הרכב התרחשה כתוצאה מפגיעת אותו רכב אחר עת היה הנאשם בנתיב שמאל, אלא שממצאי בוחן המשטרה מויאל יצחק מעלים כי הסטיה התרחשה עת היה הנאשם במרכז הכביש בין שני הנתיבים (ראה עמ' 25 שורה 24 לפר') – גם לכך לא היה הסבר בפי הנאשם.

במסגרת חקירתו הנגדית נדרש הנאשם לשאלת השאלות מדוע לא מסר את גרסתו לפיה רכב אחר פגע בו וגרם להתרחשות התאונה, השיב בתשובה לקונית כי לא נשאל על כך, תשובתו זו סותרת את עדות הבוחן בלילטי אשר תחקר את הנאשם כבר בבית החולים אלא שהנאשם סירב להתייחס לסיבת התרחשות התאונה.
הנאשם הודה כי גם לכוחות ההצלה שהגיעו למקום ולאזרחים שהתקהלו לא דיווח על אותו "רכב עלום" שפגע בו, לנאשם לא היה הסבר מהיכן הגיע רכב זה, לאן נעלם, לא ידע את פרטי הרכב וכיצד אותו רכב פוגע אשר מן הסתם נפגע אף הוא נעלם מזירת התאונה (ראה עמ' 75 שורות 4 ואילך לפר').

במסגרת חקירתו הנגדית התייחס הנאשם לפגיעה קלה בחזית רכבו אלא שתאורו זה של הפגיעה אינו עולה בקנה אחד עם הפגיעה הקשה בפינה קדמית ימנית של רכבו, על אותה פגיעה קלה השיב הנאשם בתשובה לשאלת התובעת בעמ' 74 שורות 11 ואילך לפר':
"ש. אתה מוסר כאן על רכב שאתה טוען שהוא נסע בצד ימין שלך, חלף אותך קצת ואז פגע בך, כך אתה אומר.
ת. זה נכון הכל קרה בשניות, חלף לפני שהחזית שלו טיפה לפני החזית שלי שהיא חולפת היא נוגעת בי".
ובהמשך נשאל בשורה 21 לפר' אותו עמ' והשיב:
"ש. ואין לך הסבר איך לא השתפשף לך כל הצד הימני מהרכב הזה.
ת. אני רק יכול לתאר לעצמי שבעקבות הנגיעה אני ברחתי הצידה…".

הנאשם הודה כי בעקבות אותה נגיעה של אותו רכב עלום עלה על מדרכה, איבד שליטה על רכבו והתנגש בעץ.

ב"סופו של יום" לאחר ששמיעת פרשת ההגנה נדחתה גם על מנת לאפשר לנאשם להביא כעד מטעמו את אחיו אשר היה ברכב והיה עד ראיה לתאונה, נמנע הנאשם מלהביאו לעדות, הימנעות זו מהבאת עד שזהותו ידועה וניתן היה בקלות להביאו לבית המשפט, פועלת לחובתו של הנאשם ומחזקת את ראיות התביעה (ראה לעניין זה ע"פ 6778/04 אמנון דוד נ' מ"י).

התרשמתי מעדותו הכבושה והמגמתית של הנאשם ואין אני נותנת אמון בגרסתו כי "רכב עלום" אשר נסע במהירות מימינו סטה לכיוונו, פגע בו קלות וגרם לו לעלות על המדרכה, גרם לאיבוד שליטה ולהתנגשות בעץ, גרסתו זו אינה עולה בקנה אחד עם הפגיעות הקשות ברכב ועם ממצאי בוחן המשטרה.
מדובר ב"גרסה כבושה" שאין לייחס לה משקל, הגם שלנאשם היו הזדמנויות להעלות גרסה זו כבר בבית החולים שם נשאל כיצד התרחשה התאונה, נמנע מלהעלות גרסה אשר יש בה כדי לעורר ספק באשמתו – מדוע השתהה במסירת גרסה זו אם אמת בפיו – לכך לא נמצאה תשובה משכנעת בפי הנאשם.
בספרו של יעקב קדמי "על הראיות" חלק ראשון עמ' 440 מתייחס כב' השופט למשקלה הראייתי של עדות כבושה: "הכלל הוא מציין השופט בספרו כי עדות כבושה ערכה ומשקלה מועטים ביותר משום ש"הכובש עדותו" חשוד, מטבע הדברים על אמיתותה".
(ראה לעניין זה ע"פ 355/88 מ"ג (3) 261, ע"פ 3695/99 ועוד כפי שמובאים שם).

אך לא זו אף זו, גרסתו של הנאשם היתה כוללנית, לחלק ניכר מן השאלות הנוגעות לגרסה זו השיב במילים "לא יודע", "לא זוכר", "לא יכול לומר", לגרסה זו אין תימוכין בחומר הראיות ואין לייחס משקל לגרסתו הכבושה.

4. מטעם התביעה העיד מר מכלוף אלמוג ע"ת מס' 9 אשר הינו קרוב משפחה של המנוח אלירן וחבר של הנאשם, מדובר בעד שלא בנקל התייצב למתן עדות, המעיין בעדותו בבית המשפט ישים ליבו לעובדה כי ניכר היה כי מעמד זה אינו נוח לו, על חלק מן התשובות ניסה לחמוק וליתן תשובה ישירה, בצדק טוענת התובעת בסיכומיה כי מדובר ב"עד מעוניין".
מדובר בעד שהינו מקורב לנאשם ולמנוח, המעיין בעדותו ישים ליבו לעובדה כי לא אחת ניסה לחמוק מליתן תשובות ישירות וזאת גם בשל העובדה כי נבדק חשד באשר לביצוע "תחרות" בכביש עם רכב פיאט אדום מסוג הזהה לרכב העד ועל כך נחקר באזהרה.
(ראה לענין זה עדות פריינטה דוד עמ' 40 שורות 17-16 לפר' וכן מסמכים ת/25, ת/26 וכן מזכרו של הבוחן מויאל יצחק ת/23 ועדותו בעמודים 27 ואילך לפר').

העד ציין בעדותו בעמוד 59 לפר' כי נפגש עם המנוח ביום התאונה, פגשו בנאשם, משם נסע העד לביתו עם רכב מסוג פיאט בצבע אדום, בדרכו הבחין ברכב הנאשם נוסע לפניו כאשר לפניהם מספר כלי רכב, לפתע שמע "בום" הבחין ברכב הנאשם מצד שמאל על אי התנועה, לדבריו הבחין בתאונה וברכב תקוע בעץ.
זו היתה תשובתו לתובעת בעמ' 61 שורות 22 ואילך לפר': "… וגם אני האטתי וראיתי את התאונה. ראיתי את האוטו בעץ".
העד לא עקף את רכב הנאשם ולא הבחין ברכב אחר אשר עקף את רכב הנאשם וחסם דרכו, כך עולה ולו בין השיטין מתשובותיו לתובעת.

מעדותו של העד מכלוף אלמוג עולה כי לא הבחין בכל מגע בין רכב הנאשם לרכב אחר, דבריו של העד באשר לתוואי הדרך ולכלי הרכב שנעו בה לא נסתרו, העד מציין כי לא עקף את רכב הנאשם, לא הבחין ברכב שנמלט מן המקום ולא היה עד לתאונה בה היה מעורב רכב נוסף, עדותו זו מחזקת את ראיות התביעה, שוללת את טענת הנאשם באשר לרכב נוסף שגרם לו לאיבוד שליטה.

בוחן המשטרה שטיפל בתאונה ואסף ממצאים מזירת הארוע היה ע"ת מס' 5 רס"מ יצחק מויאל, במסגרת עדותו הוגשו המסמכים אותם ערך (דוח בוחן, סקיצה, נספח לסקיצה, תרשים, דוח נזקים, דוח ביקור במקום ולוחות תצלומים ת/13 עד ת/22).

מעדות הבוחן וממצאיו למדים אנו כי התאונה התרחשה ברחוב התחיה באשקלון, בדרך עירונית המהירות המותרת הינה 50 קמ"ש.
מדובר בכביש יבש, תקין, דו מסלולי, שטח הפרדה מפריד בין המסלולים, שני נתיבים לכל כיוון.
מן הרישומים בסקיצה (ת/17) למדים אנו כי מכסי הביוב לא מהווים כל הפרעה וזאת בניגוד לדברי הנאשם כי בכביש מהמורות.
עוד עולה מעדות הבוחן כי התאונה התרחשה ב-20.6.06 בשעה 18:30 או בסמוך לכך, מדובר עדיין באור יום לא בשעת חשכה, מזג אויר נאה ראות טובה.
המקום מואר גם על ידי תאורת רחוב המוצבת על שטח ההפרדה (ראה דוח בוחן ת/13).
המעיין בהודעת הנאשם (ת/1) ישים ליבו לעובדה כי הנאשם מאשר בהודעתו (ת/1) עמ' 3 שורה 31 את דברי הבוחן ואלה הם דבריו שם:
"מזג אויר נעים והיתה ראות טובה כי עדיין היה אור יום שעת דמדומים כאשר השמש מתחילה לשקוע ואני מעריך שהשמש התחילה לשקוע כי לא הייתי מסונוור מהשמש".

בדוח הבוחן (ת/13) בדוח הנזקים (ת/16) ובתמונות (ת/19) מתועדים הנזקים הקשים מאוד שנמצאו ברכב לאחר התאונה, "תמונה אחת שווה אלף מילים".

מעדות הבוחן ומן המסמכים שערך עולה כי כתוצאה מן התאונה נגרם נזק קשה לדופן ימין קדמי, מעיכה קשה מאוד מלפנים לאחור, קורה עליונה נמעכה, דלת נוסע קדמי נמעכה, שמשה קדמית מנופצת לחלוטין, פנס חזית ימין שבור, מכסה מנוע מכופף לאחור, גריל קדמי שבור, נזק לדלתות צד ימין (ראה לדוגמא תמונות, 8, 9, 13 ב-ת/19 וכן דוח בוחן ת/13), על הנזקים ברכב העיד הבוחן בהרחבה בעמ' 25 לפר'.
כתוצאה מן התאונה נגרם נזק לעץ התמר בו התנגש הנאשם, ראה מסמך ת/15 א', דוח בוחן ת/13 וכך ניתן לראות גם מן הקלטת ת/28.

בזירת התאונה נמצא חלק מגריל הרכב אשר לדברי הבוחן נמצא כ-8.8 מטר ממיקומו הסופי של הרכב, כן נמצאו שברי זכוכית מפוזרים במסלול הנגדי (ראה סעיף 14 (4) לדוח הבוחן ת/13).
וכך ציין הבוחן בסעיף המסקנות לדוח הבוחן בסעיף 14 (4):
"במסלול הנגדי כיוון נסיעת המיצובישי נמצאו שברי זכוכיות וחלק מגריל השייך למיצובישי ואשר נשבר כתוצאה מההתנגשות במרחק של 8.8 מטר ממיקומו הסופי של הרכב מה שמלמד אותנו שמעוצמת ההתנגשות נזרקו הממצאים למרחק רב מה שמראה לנו שמדובר במהירות גבוהה".

בזירת התאונה נמצאו סימני טביעת צמיגים של רכב הנאשם המתחילים בנתיב השמאלי, המשכם באבן השפה וסיומם על שטח ההפרדה בכיוון בו נמצא הרכב תקוע בעץ (ראה עדות הבוחן בעמ' 25 לפר', תמונות ת/18, דוח בוחן, תרשים וסקיצה ת/13, ת/14, ת/15).

מדוח הבוחן ת/13 עולה כי רכב הנאשם פגע בעץ, חלקו האחורי הסתובב לצד שמאל ונעצר סופית במסלול הנגדי על הנתיב השמאלי מצפון לדרום (ראה דוח הבוחן ת/13 סעיף 14 סעיף המסקנות).

מסקנתו של בוחן המשטרה מר מויאל היתה כי הגורם היחידי להתרחשות התאונה הינו אופן נהיגתו של הנאשם וכך נשאל הבוחן על ידי ב"כ הנאשם בעמ' 35 שורה 19 לפר' והשיב:
"ש. האם הגורם היחידי לתאונה זו עבירה של הנהג.
ת. חיובי, תאונה עצמית".

במסגרת חקירתו הראשית נדרש הבוחן לנזק הקשה שנגרם לרכב בדופן ימין קדמי ופינה קדמית ימנית, נזק המוביל מהפינה הקדמית ימנית לאחור וכך נשאל הבוחן על ידי התובעת בעמ' 25 שורה 3 לפר' והשיב:
"ש. על מה מעיד עומק הנזקים הללו.
ת. זה מעיד על מהירות מאוד גבוהה, אני לא יכול לציין באיזה מהירות, אבל הנזק מראה לנו שאכן מדובר במהירות גבוהה מאוד".

בהמשך אותו עמ' מתייחס הבוחן לסימני טביעת הצמיג כתוצאה ממגע של הגלגלים באבן השפה, עליה עלה הרכב ומשם ממשיכים הסימנים על שטח ההפרדה לאחר מכן ישנו נתק עד למגע בעץ, אלה הם דברי הבוחן בעמ' 25 שורות 15 ואילך לפר' בהתייחסו לממצאים אלה:
"… מכאן אנו למדים שהמגע בין העץ לבין הרכב זה היה במצב של נסיעה מאוד מהירה כדי להגיע למצב של הנתק הזה שהרכב נמצא באויר והפגיעה גם באויר בין העץ לבין חזית האוטו, רק החלק האחורי של הרכב נמצא על שטח ההפרדה והחלק הקדמי נמצא באויר וזה מלמד אותנו על מהירות מאוד גבוהה".

וכך נשאל הבוחן בעמ' 27 שורה 1 לפר' והשיב:
"ש. לאחר שהנאשם מסר את גרסתו הוא טען בגרסתו מספר טענות ואבקש התייחסותך, טען שנהג 40 עד 50 קמ"ש, מה דעתך על כך.
ת. לא יתכן שבמהירות של 40, 50 קמ"ש יגרם נזק שנוצר לרכב. ולפי מה שדיברתי לפני כן גם לעניין טביעות הצמיג לא יתכן שזה יווצר בנהיגה במהירות של 40 עד 50 קמ"ש".
הבוחן הוסיף וציין כי אם אכן היה ממש בגרסת הנאשם כי נסע במהירות של 50 קמ"ש או כי אז ימצאו הממצאים הנזרקים מהרכב ברדיוס של מטר או שניים ממקום התאונה ולא ברדיוס של למעלה מ-8 מטר כפי שהיה במקרה דנן (ראה דברי הבוחן בעמ' 32 שורות 4 ואילך לפר').
הנאשם מציין הבוחן היה במרכז הכביש בטרם סטה שמאלה (ראה עדות הבוחן עמ' 25 שורה 24, הדגמה ותרשים ת/14).

הבוחן שלל את גרסתו הכבושה של הנאשם לפיה רכב נוסף היה מעורב בתאונה, (ראה עמ' 27 שורות 9 ואילך לפר'), חרף עובדה זאת התייחס הבוחן להנחות שונות שהוצגו בפניו והשיב תשובות ענייניות גם בחקירה הנגדית. כך גם בדק הבוחן בשטח את ה"מהמורות" אותן הזכיר הנאשם בהודעתו במשטרה (ראה ת/17), בדק את הרכב של העד אלמוג (ראה עמ' 28 שורה 2 לפר').

במסגרת חקירתו הנגדית נדרש הבוחן לשאלה מדוע לא בוצע חישוב מהירות על פי חוק התקיפה והתנע ועל כך השיב בעמ' 29 שורה 12 לפר':
"תקיפה ותנע עושים כאשר מעורבים שני כלי רכב ויש ממצאים שעל פיהם אני יכול להסתמך ולעשות את הנוסחה… במקרה הזה זה רכב מול עץ".

ובהמשך בשורה 17 אומר העד:
"ת. מדובר בתאונה עצמית בלבד אין רכב אחר שמעורב בתאונה… מדובר בנוסחה שניתן להשתמש בה במקרה של התנגשות בין שני כלי רכב…".

הבוחן אשר שלל את גרסת הנאשם לפיה רכב נוסף היה מעורב בתאונה בהתייחסו לממצאים בזירת התאונה, לא שלל ברוב הגינותו אפשרות תאורטית שכזו, אך הדגיש כי גם אם יבוא מי שיאמר כי יש ממש בגרסת הנאשם כי רכב אחר אשר הגיח מימינו נגע בו וגרם לו לאבד שליטה, או גם אז טוען הבוחן כי ניתן היה למנוע את התאונה אילו נהג הנאשם על פי כל כללי הזהירות במהירות המותרת בשטח עירוני, יכול היה להאט את רכבו, לבלום ולמנוע התנגשות כה קשה בעץ כפי שאכן קרה לדאבון לב כולם (ראה פר' הדיון עמ' 27 שורות 11 ואילך וכן עמ' 33 שורות 4 ואילך לפר').

מסיכום עדותו של בוחן המשטרה עולה כי מדובר בתאונה עצמית וכי הנאשם נהג ברשלנות, במהירות גבוהה שאינה מתאימה לתנאי הדרך, בשטח עירוני, סטה שמאלה עלה על אבן שפה והתנגש בעץ.
טענתו של הנאשם כי רכב אחר אשר היה מימינו במהירות גבוהה יותר סטה לכיוונו, נגע בו וגרם לו לאבד שליטה נדחתה על ידי הבוחן, אך לא זו אף זו, קיומו של רכב שכזה לא הוזכר באף שלב על ידי מי מעדי התביעה שהיו במקום התאונה בסמוך להתרחשותה (ראה בין היתר עדויות אלמוג מכלוף, פרלנטה דוד, אשר לוי וכוחות ההצלה).

התרשמתי מאמינותו של בוחן המשטרה אשר מילא עבודתו נאמנה, אסף את הממצאים בשטח, תעד אותם, הבוחן העיד באריכות הן בחקירה ראשית והשיב לכל אחת מהשאלות עליהן נשאל בחקירה נגדית באריכות ובהגינות – מאמצת אני את מסקנותיו באשר לאופן התרחשות התאונה והאחראי לה.

מטעם ההגנה העיד המומחה מר פרדי הרשקוביץ, הוגשה חוו"ד (נ/5), בחוות דעתו ובעדותו התייחס המומחה למהירות הנאשם ולמיקומו עובר לתאונה.
בעמ' 91 לפר' ציין המומחה ברוב הגינותו כי אינו יכול לומר מה היתה מהירות הנסיעה של הנאשם בפועל אך בכל מקרה הוסיף כי גם אם ילקחו בחשבון הנתונים הגבוהים ביותר, מהירותו לא עלתה על 76 קמ"ש. העד סמך ממצאיו על מבחני ריסוק חזיתיים שנערכו בארצות המערב אך אין בממצאים אלה התייחסות לרכב מתוצרת יפן, רכב בו נהג הנאשם.
התייחסותו של המומחה היתה כללית, הודה כי מבחני הריסוק נועדו על מנת לבחון את בטיחות הרכב ולא הצביע על מבחן ריסוק ספציפי המדגים את נסיבות התאונה דנן.
ובאשר למרחק הנפילה של הגריל אל הנתיב הנגדי כפי שקרה במקרה זה לא הוציא המומחה מכלל אפשרות כי טעה בחישוביו (ראה תשובתו בחקירה נגדית בעמ' 95 שורה 6).
בהתייחסו למהירות המינימלית ציין המומחה בעמ' 101 בתשובה לשאלת התובעת כי זו היתה 65 קמ"ש – הנה כי כן גם מעדות מומחה ההגנה עולה כי הנאשם נסע מעל המהירות המותרת בשטח עירוני, עדותו של מומחה ההגנה אינה שוללת את עדות בוחן המשטרה כי מדובר בתאונה שניתן היה למנוע אותה אם היה מקפיד הנאשם על כל כללי הזהירות.
גם בהתייחסו לנתיב נסיעת הנאשם עובר לתאונה הודה העד כי גם על פי התרשים שלו (נספח 8) הרכב נמצא במספר מצבים בסטיה שמאלה ביחס למצב הקודם.

לית מאן דפליג כי לא ניתן לסמוך על נזקים ברכב כדי להגיע לממצאים באשר למהירות הגבוהה בה נסע הנאשם עובר לתאונה, המעיין בעדותו של בוחן המשטרה ישים ליבו לעובדה כי הבוחן הגיע למסקנה כי הנאשם נהג במהירות גבוהה גם בהסתמך על סימני הטבעת הצמיג, על מרחק העפת הגריל ושברי הזכוכית מהרכב.

בסיום חקירתו של מומחה ההגנה הוגש מאמר המתייחס לניסוי של רכב המתנגש במוט ברזל ובמוט עץ, מדובר ברכב מסוג אחר, כך גם לגבי העץ, זוית ההתנגשות והנזקים שונים לחלוטין ולא ניתן להסיק ממאמר זה לענייננו.
חוות דעתו של מומחה ההגנה מטבעה מגמתית הינה, מדובר בחוו"ד תאורטית אשר אין בה כדי לסייע לנאשם בשאלת האחריות לגרימת התאונה, אדגיש כי בחוות דעתו לא התייחס כלל מומחה ההגנה לטענת הנאשם שהינה לב ליבה של הגנתו לפיה רכב אחר שנסע במהירות מימינו נגע קלות בחזית רכבו וגרם לו לאבד שליטה עד לפגיעה בעץ.

ע"ת מס' 6 השוטר פרלנטה דוד הגיע לזירת התאונה, תעד את שראה במסמכים ת/25, ת/26, העד סייע בחילוץ ובפינוי המתקהלים, היה עסוק בהצלת חיי אדם ובהזרמת התנועה, אין בעדותו כדי "לשפוך אור" על אופן התרחשות התאונה ועל הגורמים לה.

מטעם התביעה העיד העד מר אשר לוי אשר נקלע למקום התאונה, מעדותו בעמ' 5 עד 8 לפר' עולה כי הגיע לצומת קניון חוצות במטרה לפנות שמאלה לכיוון ביתו, העד החל בנסיעה, הבחין במספר כלי רכב שבלמו לפניו, לפתע הבחין בהמולה של אנשים והבחין ברכב אשר עמד על אי התנועה.
העד עקף את כלי הרכב שלפניו ורץ להושיט עזרה, כשהגיע לרכב הבחין בשני אנשים וכך מספר בעמ' 6 שורה 2 לפר':
"שני החברה שברכב מן הסתם לא היו עם חגורת בטיחות, כשאני ראיתי אותם הם היו ללא חגורות".
ברוב הגינותו אישר העד כי חלף זמן מרגע התאונה ועד שראה את יושבי הרכב ללא חגורה (ראה תשובתו בעמ' 7 שורות 16 ואילך לפר').

5. האם נהג הנאשם בשכרות/ תחת השפעת סמים?

בוחן המשטרה בלילטי אליעזר הגיע לחדר מיון לשם הגיע הנאשם לאחר התאונה, ממזכר שערך הבוחן (ת/6) עולה כי הנאשם תוחקר ונשאל האם עישן סמים בשבועיים האחרונים, תשובתו לבוחן היתה כי צרך חשיש ביום א' האחרון, התאונה התרחשה ביום ג' 20.6.06.

מן הנאשם נגבתה הודעה תחת אזהרה בתאריך 26.6.06, בחקירתו נדרש גם לשאלה האם צרך סמים בסמוך למועד התרחשות התאונה, בחקירתו הודה הנאשם כי מסר מרצונו החופשי בדיקת שתן ודם וכך נשאל הנאשם ע"י הבוחן בהודעתו (ת/1) בשורה 34 והשיב:
"שאלה: האם השתמשת בסמים לפני התאונה.
תשובה: הפעם האחרונה שהשתמשתי בסמים זה היה ביום ראשון בלילה באוטו שבוע של התאונה וזאת גם אמרתי לשוטר שבא לקחת ממני בדיקת דם ושתן.
שאלה: האם השתמשת בסמים עוד חוץ מהפעם שאתה מספר לי בכל זמן.
תשובה: עישנתי חשיש כמה פעמים בחיים שלי והפעם האחרונה זה היה ביום ראשון לפני התאונה בשבוע של התאונה וחוץ מזה לא השתמשתי יותר בסמים…
שאלה: איפה השתמשת בסמים ובאיזה שעה ביום ראשון.
תשובה: עישנתי ג'וינט לבד ליד הים בשעות הלילה היותר מאוחרות לא יודע להגיד לך שעה.
שאלה: איזה סם השתמשת ובאיזה כמות.
תשובה: חשיש עישנתי סיגריה ג'וינט חשיש".
על גרסתו זו חזר הנאשם בעדותו בבית המשפט וגם בחקירתו הנגדית (ראה עמ' 67 שורות 18 ואילך לפר' וכן עמ' 78 שורות 19 ואילך, ראה גם עמ' 81 שורות 8 ואילך לפר').
הנה כי כן הודה הנאשם כי עישן חשיש ביום א' בשעות הלילה המאוחרות כאשר התאונה התרחשה ביום ג' בשבוע בשעה 18:30 או בסמוך לכך.

התאונה התרחשה בתאריך 20.6.06 בשעה 18.30 או בסמוך לכך, בדיקות הדם והשתן נלקחו מן הנאשם בתאריך 21.6.06 בסמוך לשעה 10:30 (ראה ת/3), דהיינו כ-15 שעות לאחר התרחשות התאונה.
בבדיקות הדם והשתן שנלקחו מן הנאשם נמצאו שרידים של סם מסוכן מסוג חשיש, מטעם התביעה הוגשו שתי חוות דעת (ת/12 ות/13) אשר נערכו ע"י ד"ר אשר גופר מנהל המחלקה לטוקסיקולוגיה ופרמקולוגיה קלינית בבית החולים שיבא, כפי שעולה מחוות הדעת הן בבדיקת הדם והן בבדיקת השתן נמצאו שרידי סם מסוכן מסוג חשיש/מריחואנה.

מעדותו של ד"ר גופר וכפי שעולה מתעודות עובד ציבור (ת/10 ות/11) אשר נחתמו על ידי דולז'ינסקי דניאל ואשר הוגשו בהסכמה עולה כי מבחנות הבדיקה שנלקחו מן הנאשם נמסרו על ידי הבוחן אבי בן זקן לעד דולז'ינסקי, על תעודות עובד ציבור המתייחסות לבדיקות אלה מופיע בהתאמה אותו מספר מדבקה הנמצא בכל אחת מחוות הדעת המתייחסות לנאשם, חוות דעתו של ד"ר גופר משלימה את שרשרת העברה ובדיקת הדגימות [ראה לעניין זה גם עדותו ומזכרו (ת/2) של רכז הבוחנים בוסקילה יגאל וכן עדותו של הבוחן בלילטי, ד"ר קוזצ'וק ותע"צ (ת/3)] – הנה כי כן קובעת אני כי הוכחה שרשרת העברת בדיקות השתן והדם של הנאשם למעבדה הטוקסוקולוגית ותוצאות חוות הדעת מתייחסות לשרידי הסם מסוג חשיש שנמצאו בגופו.

בחוות דעתו התייחס ד"ר גופר לריכוז של 122 NG שנמצא בבדיקת השתן של הנאשם ומסקנתו היתה על סמך ספרות מקצועית ובהנחה כי עסקינן במשתמש מזדמן, שרידים אלה יכולים להעיד על שימוש עד 48 שעות עובר לבדיקה ואלה הם דבריו בעמ' 51 שורה 19 לפר': "אם נסכם בריכוז הזה שנמצא בשתן של 122 NG, על סמך הספרות ועל סמך הנחה שהשימוש הוא מזדמן חד פעמי, הייתי אומר שטווח של 48 שעות לפני הבדיקה יהיה סביר".
ואילו אצל משתמשים בסם ולא משתמש מזדמן הממצא בשתן מעיד על שימוש בסם עד 24 שעות לפני הבדיקה (ראה דבריו עמ' 51 שורות 9 ואילך לפר').

בהתייחסו לבדיקת הדם אומר המומחה ברוב הגינותו בעמ' 51 שורות 22 ואילך לפר':
"על סמך בדיקת הדם מכיוון שהריכוז איננו מדוייק אני לא יכול לומר טווח שימוש עובר לבדיקה. אנו מצאנו מספר במעבדה לגבי הריכוז פחות מ-15 אבל אנו מחוייבים ברגע שזה מתחת לערך הזה לדווח שהערך הוא פחות מזה, זה מטיל אי וודאות מסויימת לגבי הריכוז בדם שעל פיו קבעתי שעל בדיקת עשוי להתרחק עד 3 ימים מהשימוש".

במסגרת חקירתו הנגדית נדרש המומחה להשפעות החומר בחשיש/מריחואנה על המשתמש, תשובתו מדברת על רשימה ארוכה של אפקטים פיזיולוגיים והתנהגותיים שמהם נגזרת הפגיעה בנהיגה, מדינת ישראל מחזיקה בדיעה הנוהגת בעולם של "0 סובלנות" לגבי סמים וכפי שציין המומחה בעמ' 53 שורה 16 לפר':
"מריחואנה הוא סם שבכל מדינה יחשב כסם שהימצאותו תגרום להעמדה לדין על נהיגה תחת השפעה".

הנוהל הרווח בעולם של "0 סובלנות" אומר המומחה נובע מכך כי אין מספיק מחקרים על פיהם ניתן לקשר בין רמות הסם להתרחשות תאונה, שונה הדבר משימוש באלכוהול שהוא מותר בעוד ששימוש בסמים אסור באופן מוחלט (ראה עדותו עמ' 53 שורות 19 ואילך לפר').

בהתייחסו לתופעות כתוצאה משימוש בסם התייחס המומחה גם לתופעות לוואי של "אין סם" כמו לדוגמא: עייפות (ראה עדותו עמ' 54 לפר').
וכך נשאל ד"ר גופר בעמ' 54 שורה 12 לפר' והשיב:
"ש. עד כמה המשתמש המזדמן יכול לשער למה הוא צפוי.
ת. אני יכול לשער בדיוק כמוך והתשובה היא אני לא יודע".
בסיום עדותו הראשית חזר המומחה על מסקנתו כי הריכוז שנמצא בבדיקת השתן מתאים לשימוש של עד 48 שעות עובר לבדיקה ושימוש מזדמן (ראה עמ' 54 שורה 25 לפר').

התאונה התרחשה ביום ג', בתאריך 20.6.06 שעה 18:30 לערך, בדיקות הדם והשתן נלקחו מן הנאשם בחלוף שעות, רק ביום 21.6.06 בשעה 10:30 לערך, הנאשם הודה כי השתמש בסם מסוכן מסוג חשיש (סיגריה ג'וינט) ביום א' האחרון בשעות הלילה המאוחרות אך לא יכול להצביע על שעה מדוייקת, על מועד השימוש בסם למדים אנו מעדותו של הנאשם בלבד.

הנה כי כן מסיכום חוות דעתו של ד"ר גופר עולה כי ניתן לסמוך על ממצאי בדיקת השתן ולקבוע כי הריכוז שנמצא בבדיקת השתן יכול להצביע על שימוש של מעשן מזדמן כדוגמת הנאשם, שימוש עד 48 שעות עובר לבדיקה.

מסיכום עדותו של ד"ר גופר ספק אם ניתן לומר במידה הנדרשת להוכחה במשפט פלילי כי בעת התרחשות התאונה היה הנאשם שיכור כאשר מעדותו עולה כי השתמש בסם (סיגריה ג'וינט) כיומיים לפני התרחשות התאונה.

ראה לעניין זה ע"פ (מרכז) 8250-02-08 יהונתן סובינסקי נ' מ"י דברי כב' השופט ד"ר מנחם פינקלשטיין.
גם במקרה שם העיד ד"ר גופר וכך מציין כב' השופט בסעיף 22 לפסק הדין:
"… כאשר התובע הציג לד"ר גופר את טענת הנאשם כי עישן חשיש או מריחואנה בבוקר של יום או יומיים לפני התאונה הוא הגיב: "כל מה שאני יכול לומר הוא, תוצאת הבדיקה תואמת אמירה שכזו" (עמ' 44 לפר'). ולאחר מכן אמר: "… סביר לכן שהשימוש נעשה זמן מרוחק מהארוע".

כב' השופט פינקלשטיין דחה את מסקנתו של בית משפט קמא לפיה הוכח כי המערער נהג תחת השפעתו של סם מסוכן שבו השתמש לפני התאונה ואלה הם דברי כב' השופט שם:
"… אין די בכך שהשופט קמא לא האמין לדברי המערער שלא עישן חשיש בשעות הסמוכות לפני התאונה. חוסר אמון זה כשלעצמו, אין בכוחו להוכיח פוזיטיבית שהשימוש בסם היה סמוך ממש לפני התאונה, ועל כן השפיע מנטלית על המערער בשעה שהנהג ברכב. שנית, גם עצם הסטיה… כשלעצמה, אינה יכולה להוכיח שהדבר נבע משימוש בסם…
ברם הסיבה המרכזית לכך שלא ניתן לקבוע, לדעתי, כי הוכחה השפעתו של הסם המסוכן על המערער בעת נהיגתו, נובעת מעדותו של עד התביעה המומחה, ד"ר אשר גופר".

יפים הדברים במקרה התם גם בענייננו.

לעניין הספק הסביר קובע סעיף 34 כב' לחוק העונשין, כי אדם לא ישא באחריות פלילית לעבירה אלא אם כן היא הוכחה מעבר לכל ספק סביר.

בע"פ 7220/05 נימר נ' מ"י (לא פורסם) נפסק בין היתר כי:
"היקפו של הספק הסביר נעוץ באיזון הראוי בין ההגנה על חזקת החפות לבין אינטרס החברה להתגונן מפני עבריינים…ספק סביר המצדיק זיכוי הוא ספק המותיר, על פי מבחני השכל ישר, הגיון ונסיון חיים, שאלה אמיתית באשר לאשמת הנאשם. לא כל ספק שהוא, ויהא המרוחק והדמיוני ביותר, עונה למבחן זה…".

ר' גם: דנ"פ 3391/94 בן ארי נ' מ"י, פ"ד נא (2) 377, 437.

ב-ע"פ 347/88 דמיאניוק נ' מ"י פ"ד מז (4) 221 נפסק, בין היתר, כי "מבחן הספק הסביר הוא איפוא מבחן השכל הישר וניסיון החיים".

למה הדבר דומה? – כבר נקבע לא אחת בפסיקה כי לא ניתן להרשיע אדם על סמך חישובים מתמטיים של מרחקים, דקות ושניות כשם שאין לשפוט אדם על פי ממוצעים, הערכות מרחק, כך לא ניתן לבסס הרשעה בעבירה חמורה של נהיגה בשכרות על פי הנתונים הכלליים במקרה דנן.

לעניין זה ראה ע"פ ת"א 1069/86 אליהו הירשפלד נ' מ"י, מפי כב' השופטת בן עתו:
"… כשעוסקים באנשים חיים אין לשפוט אותם על פי ממוצעים מבלי להותיר שוליים בטוחים שיש בהם כדי למנוע עוול … כשמדובר בפער של מטרים בודדים של שניות או שברי שניות הכף חייבת להטות לטובת נאשם… במקרה גבול ובהעדר נתונים מדוייקים זכאי המערער להנות מן הספק".

בע"פ 1168/81 מ"י נ' אליהו בן עובדיה חדריה פ"ד מ"ב (2) 309 שואל בית המשפט ובצדק:
"האם רק משום שהנהג במשטרה העריך זמן … האם בעניינים אלו של הערכת זמן נתפס אדם על הודאתו?".
יפים הדברים בשינויים המחוייבים גם בענייננו.

בסיכומיה התייחסה התובעת גם לאפשרות זו של זיכוי מעבירה זו ומציינת כי אם ימצא בית המשפט כי אין מקום להרשיע את הנאשם בעבירה של נהיגה בשכרות, הרי משהודה בשימוש בסם מסוכן ומשנמצאו שרידי סם בגופו יש מקום להרשיעו בהחזקת סם מסוכן.
אדגיש כי מדובר במשפט שהתנהל זמן רב, הנאשם הודה כבר בהזדמנות הראשונה בשימוש בסם מסוכן, בשום שלב לא ביקשה התביעה לתקן את כתב האישום, לא הודיעה לנאשם כי עליו להתגונן גם מפני עבירה זו, אומר רק כי מדובר בעבירה על פקודת הסמים המסוכנים אשר איננה בסמכותו של בית המשפט לתעבורה, כך או כך סבורני כי לא יהא זה נכון וצודק להרשיע את הנאשם בעבירה החלופית של החזקת סם.

6. סוף דבר

מן המקובץ לעיל עולה ומשתזר כי התאונה על תוצאותיה הקטלניות התרחשה בשל רשלנות הנאשם אשר נסע בנתיב השמאלי, שלא בהתאם לתנאי הדרך, סטה שמאלה עם רכבו לעבר אי התנועה הבנוי, עלה על אי התנועה והתנגש בעוצמה בעץ דקל שהיה במקום.
כתוצאה מן התאונה נהרג הנוסע במושב הקדמי אלירן הרצל ז"ל, הנאשם ונוסע נוסף נחבלו חבלות קשות.
הנה כי כן מרשיעה אני את הנאשם בעבירה של סטיה מנתיב תחבורה וגרימת מוות ברשלנות – עבירה על פי סעיף 64 לפקודת התעבורה (נוסח חדש) התשכ"א – 1961.

באשר לעבירה של נהיגה בשכרות – קובעת אני כי נותר בליבי ספק האם נהג הנאשם בהיותו שיכור ולו מספק קל זה זכאי הנאשם להנות – מזכה אני את הנאשם מן העבירה של נהיגה בשכרות.

ניתן היום 17 בספטמבר, 2009 (כ"ח באלול תשס"ט) במעמד הצדדים הנ"ל.
ד. קליימן, שופטת

נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

תד 4148/06 מדינת ישראל / פרקליטות נ' בן ימין

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

תד 4148/06 מדינת ישראל / פרקליטות נ' בן ימין

בפני: כב' השופטת ד. קליימן

הכרעת דין

1. כנגד הנאשם הוגש כתב אישום לפיו בתאריך 20.6.06 בשעה 18:30 או בסמוך לכך נהג ברכב בהיותו שיכור כאשר בבדיקת דם ושתן שנלקחו מגופו נמצא ריכוז של חומצת חשיש.
הנאשם נהג ברשלנות שלא בהתאם לתנאי הדרך ובעת שנסע בנתיב השמאלי סטה עם רכבו אל עבר אי התנועה הבנוי, עלה על אי תנועה והתנגש בעוצמה עם חזית ימנית של רכבו בעץ דקל שהיה במקום, כתוצאה מעוצמת הפגיעה הסתובב רכבו של הנאשם ונעצר כשחלקו האחורי בנתיב הנסיעה הנגדי.

כתוצאה מן התאונה נהרג הנוסע במושב הקדמי אלירן הרצל ז"ל, הנאשם ונוסע נוסף נפצעו פציעות חמורות.

לנאשם יוחסו העבירות הבאות:

א. גרימת מוות ברשלנות – עבירה על פי סעיף 64 לפקודת התעבורה התשכ"א – 1961.
ב. נהיגה בשכרות – עבירה לפי סעיף 62(3) + 39 א' + 64 ב' לפקודת התעבורה התשכ"א – 1961.
ג. סטייה מנתיב תחבורה – עבירה לפי תקנה 40 לתקנות התעבורה התשכ"א – 1961.

הנאשם באמצעות באת כוחו הודה בנהיגה, כפר בהמצאות חשיש בגופו, כפר באחריותו לגרימת התאונה, הודה בקשר הסיבתי שבין התאונה לתוצאה הקטלנית ובעובדה כי הנאשם ואחיו נחבלו.

ואלה הם השאלות שעל בית המשפט להכריע בהן בתיק זה:

1. האם נהג הנאשם בהיותו שיכור – נתון תחת השפעת סמים?
2. האם נהג הנאשם ברשלנות וגרם להתרחשות התאונה על תוצאותיה הקטלניות?

2. חזקת הרשלנות

נסיבות התאונה דנן מקימות חזקת רשלנות בבחינת "הדבר מדבר בעד עצמו". על הנאשם להראות הסבר לסטית רכבו המתיישב עם חפותו, או לפחות לעורר ספק בלב ביהמ"ש שמא סטיתו ארעה שלא כתוצאה מנהיגתו הרשלנית כי אם כתוצאה מגורם אחר שלא היה בשליטתו או שאינו קשור לאופן נהיגתו.

לעניין זה ראה רע"פ 1713/83 בוקובזה נ. מ"י תקדין עליון כרך 93 (2) שם אומר כב' הנשיא שמגר את הדברים הבאים:
"נהיגה כדין ובזהירות הראויה היא בצידו הימני של הכביש ועצם המעבר לצד שמאל יוצר ראיה לכאורית בדבר נהיגה שלא בדרך הזהירה.
החובה להוכיח את האשמה מעל לכל ספק סביר רובצת לעולם על התביעה אך כאשר מוכחת נהיגה החוצה את הכביש מימין לשמאל כפי שארעה כאן נוצרת הוכחה לכאורה לנהיגה חסרת זהירות. בכך יוצאת התביעה חובת השלב הראשון של הבאת הראיות מעתה עוברת חובת ההוכחה לנאשם… הנאשם מצידו יכול להמציא עדות מטעמו הסותרת את הראיה לכאורה של נהיגה בלתי זהירה, בניגוד לכל כיוון ואופן מותרים".
יפים הדברים שם גם לענייננו.
ראה לעניין זה דברי כב' השופט לנדוי בע"פ 50/68 דגני נ. מ"י פ"ד כ"ב (2) 274:
"נשארת איפה עובדת התהפכותה של המכונית המעידה היא עצמה באין הסבר אחר על נסיעה בלתי זהירה שגרמה לאובדן השליטה על ההגה"…

בע"א 446/82 בלגלשווילי נ. אלג'בארין, פ"ד מ"ב (2) עמ' 738 שונתה ההלכה שהיתה קיימת לעניין ההחלקה ונקבע כי בהחלקת רכב אל עבר מסלול נסיעה נגדי יש לכאורה משום מעשה של רשלנות וכי מי שטוען כי ההחלקה נבעה מסיבה אחרת שאינה נעוצה בנהיגה רשלנית עליו נטל ההוכחה.
ראה גם ת.ת. 2-759384-9 בימ"ש השלום באשקלון בעניין מ"י נ. סייג יעקב וכך אומר כב' השופט לחובצקי:
"משהוכחה סטית רכב הנאשם לצד שמאל דרכו חזרה ימינה ושוב שמאלה עד נפילתו מעל גבי הגשר אל קרקעית הוואדי קמה לחובתו חזקת הרשלנות ועליו מוטלת החובה הראייתית להביא הסבר כזה לאופן נהיגתו המתיישב עם חפותו".

בע"פ 749/98 שאדי בן נעים סבאח נ. מ"י התייחס ביהמ"ש ל"כלל הדרך" המתקיים גם במקרה שלנו. שם אומנם דובר בתאונה שהתרחשה מעבר למסלול השמאלי כיוון נסיעת המערער ובענייננו מדובר בסטיה ימינה ובשינויים המחוייבים יפים הדברים גם במקרה דנן. ואלה הם דברי ביהמ"ש שם:
"יש להדגיש בהקשר זה כי בענייננו, כאשר התאונה ארעה מעבר למסלול השמאלי כיוון נסיעת המערער, מתקיים הכלל הידוע כ"כלל הדרך", אשר על פי מתקיימת חזקת אחריות הנהג המפר כלל זה לארוע התאונה ועליו לשאת בנטל השכנוע אם הינו מבקש לשלול הנחה זו בדבר נהיגתו הרשלנית שלו".
בע"א 169/77 שוורץ נ. ליברמן פד"י ל"ב (3) אומר ביהמ"ש:
"… הלכה פסוקה היא… שאין זו דרכו של רכב מנועי לעלות על מדרכה אם נהגו בו בזהירות, כלומר שעצם סטיתו של האופנוע מהכביש וכניסתו למרחב המיועד בשביל הולכי רגל יוצרת הנחה של רשלנות מצד הנהג ואם רצה לשלול הנחה זאת היה עליו לשאת בנטל השכנוע".

ברע"פ 6368/02 יצחק אלקיים נ. מ"י נדחתה בקשה למתן רשות ערעור, כב' השופטת דורנר הדגישה את חזקת "כלל הדרך" שהתקיימה במקרה זה בו דובר על רכב שסטה לשוליים הימניים של הכביש ומיד לאחר מכן שמאלה לתוך מסלול הנסיעה הנגדי, אמנם נטל השכנוע בפלילים לעולם רובץ על כתפי המאשימה הדגישה כב' השופטת, אלא שהמבקש אשר נמנע מלעלות על דוכן העדים לא עמד בנטל להפריך את חזקת "כלל הדרך" שהיא חזקה שבעובדה.
יפים הדברים שצוטטו לעיל בשינויים המחויבים גם בענייננו.
לית מאן דפליג, כי נטל השכנוע לעולם מוטל על כתפי המאשימה אלא שחזקה זו מעבירה את נטל הבאת הראיות אל כתפו של הנאשם, ההגנה מבקשת מביהמ"ש לקבוע כי רכב אחר גרם לסטייתו של הנאשם, לאיבוד שליטה ולהתנגשות בעץ ולא נהיגתו הרשלנית.

3. גרסת הנאשם

גרסתו הראשונה של הנאשם באשר לאופן התרחשות התאונה נמסרה לראשונה בתאריך 26.6.06 דהיינו 6 ימים לאחר התרחשות התאונה.
הודעת הנאשם (ת/1) נגבתה תחת אזהרה בבית הנאשם ע"י ע"ת 2 הבוחן דני פרצובסקי.

הבוחן בלילטי פגש בנאשם כבר ביום התאונה בבית החולים, אך משנדרש הנאשם לשאלה כיצד התרחשה התאונה סירב למסור גירסה. הנאשם הסכים ליתן דגימת דם ושתן ואף שיתף פעולה עם הבוחן בכל הנוגע לשימוש בסמים, אך סירב להגיב לשאלות הנוגעות לאופן התרחשות התאונה, סירוב זה תמוה בשים לב לגרסתו ממנה מבקש ללמדנו על חפותו.
על הסירוב לשתף פעולה העיד הבוחן בלילטי, אלא הם דבריו בעמ' 18, ש' 19 ואילך לפרוטוקול: "פגשתי אותו בחדר הרנטגן… שאלתי אותו מה קרה בתאונה, והוא ענה לי שכרגע כל הגוף שלו כואב והוא לא רוצה לדבר על התאונה, את זה תעדתי במזכר ת/4."

גם אם בדו"ח הפעולה (ת/4) לא נרשם הביטוי המפורש "חוסר שיתוף פעולה" אין בכך כדי להעלות או להוריד, כפי שטענה ב"כ הנאשם בסיכומיה בעמ' 7. ברור הוא כי בעדותו של הבוחן בביהמ"ש ירחיב הוא וייפרש את האמור במזכר, כאשר יש לזכור כי הבוחן נדרש למילוי מספר רב של טפסים. כך או כך, ממזכרו של הבוחן (ת/4) משתמע כי הנאשם בחר שלא ליתן הסבר להתרחשות התאונה בהזדמנות הראשונה שהייתה לו וכך עולה גם מעדותו.

רק בתאריך 26.6.06 ולא מיוזמתו אלא רק לאחר שזומן על ידי הבוחן מסר הנאשם את גרסתו לאחר שנחקר תחת אזהרה (ראה הודעה ת/1 ומזכר ת/29). מדובר ב"גרסה כבושה" שהרי אם אמת בדבריו וכי רכב אחר שהגיע מימינו במהירות גבוהה משלו נצמד לרכבו נגע בו וגרם לו לברוח ימינה, לעלות על מדרכה ולהיכנס בעץ, מדוע לא מסר גרסה זו מיד לאחר התרחשות התאונה שהרי יש בה כדי לעורר ספק באשמתו, מדוע בחר לשתף פעולה עם הבוחן באשר לשאלת שימוש בסמים ובאשר לאופן התרחשות התאונה בחר בזכות השתיקה? – לכך לא נמצאה תשובה משכנעת בפי הנאשם, השיהוי בהגשת הגרסה מעורר ספק באמינותה.
גם אם יבוא מי שיאמר כי הבוחן פגש בנאשם בחדר מיון בעודו דואב לאחר התאונה ממנה נחבל, עדיין לא נמצאה תשובה לשאלה מדוע שיתף פעולה עם הבוחן ככל שהדבר נוגע לשימוש בחשיש אך בחר בזכות השתיקה בשאלת הסיבה להתרחשות התאונה.

על עדותו המגמתית והכבושה של הנאשם אשר נמסרה לראשונה רק כעבור מספר ימים לאחר התאונה למדים אנו גם ממזכרו של הבוחן מויאל יצחק (ת/24).
הבוחן שוחח עם אביו של הנאשם יום לפני מסירת הודעת הנאשם במשטרה וביקש כי יומצאו לו תעודות רפואיות, לדברי הבוחן הודיע לו האב כי בשלב זה החליטו שלא למסור למשטרה תעודות רפואיות וזאת לאחר התייעצות עם עורך דין.

המעיין בעדותו הראשית של הנאשם בבית המשפט בה תאר בעמ' 46 באופן שוטף את התרחשות התאונה ישים ליבו לעובדה כי הנאשם בחר להתעלם מהשפעת השימוש בסם על אופן נהיגתו וכשירותו לנהיגה הגם שמעדותו עלה כי השתמש בסם פעמים בודדות בחייו.

בהודעתו (ת/1) בהתייחסו לאופן התרחשות התאונה ציין הנאשם כי נסע בנתיב שמאל וזאת הגם שהתנועה היתה דלילה, לא ברור מדוע לא הקפיד הנאשם לנסוע בימין הדרך כחוק? – גרסתו של הנאשם לפיה רכב שנסע מימינו במהירות גבוהה משלו סטה לכיוון רכבו ונגע בכנף הימנית לשבריר שניה וגרם לו לסטות אינה עולה בקנה אחד עם העובדה כי הכנף הקדמי הימני של רכבו של הנאשם ניזוקה קשה מאוד בתאונה (ראה הודעתו ת/1 שורה 22, ראה תמונה מס' 1 ת/19 שצולמה על ידי הבוחן) אותה "נגיעה קלה" אליה התייחס הנאשם בהודעתו אינה עולה בקנה אחד עם הנזק הכבד ביותר שנגרם לכנף הימני. בוחן המשטרה מציין בממצאיו כי נזק זה בדופן ימני קדמי נגרם כתוצאה מן הפגיעה בעץ וגרם לרכב להסתבסב עד שנעצר במסלול הנגדי על הנתיב השמאלי (ראה סעיף 14 לדוח הבוחן ת/13).

באשר לתאור אותו "רכב עלום" אשר גרם לסטיית רכב הנאשם, כל שידע הנאשם לומר כי מדובר ברכב אשר צבעו כרכב הנאשם (ראה תשובתו לתובעת בחקירה נגדית עמ' 77 שורה 20 לפר').
המעיין בחקירתו הנגדית הארוכה של הנאשם ישים ליבו לעובדה כי הנאשם הודה בכך כי אינו יכול לומר בוודאות האם אחיו דוד היה חגור, הנאשם לא וידא כי כל הנוסעים היו חגורים.
הנאשם הודה כי נסע בנתיב השמאלי עוד בטרם הגיעו אל העקומה הגם שהתנועה בימין הדרך היתה דלילה (ראה תשובתו לתובעת בעמ' 70 שורות 4 ואילך לפר').
לחלק ניכר מן השאלות השיב הנאשם במילים "לא זוכר", "יכול להיות", "לא יכול".
הנאשם אשר דבק בגרסתו כי נסע במהירות של כ-50 קמ"ש, הודה באותה נשימה כי לא הסתכל על הספידומטר, הודה כי נבלם על ידי העץ, כי ניסה לבלום אך לא הספיק, בפי הנאשם לא היה הסבר כיצד נגרם לרכבו נזק כה כבד אם היה במהירות שאינה עולה על 50 קמ"ש ואם נסע במהירות סבירה ואיטית כפי שציין מדוע לא שמר על ימין הדרך?

הנאשם מציין כי סטית הרכב התרחשה כתוצאה מפגיעת אותו רכב אחר עת היה הנאשם בנתיב שמאל, אלא שממצאי בוחן המשטרה מויאל יצחק מעלים כי הסטיה התרחשה עת היה הנאשם במרכז הכביש בין שני הנתיבים (ראה עמ' 25 שורה 24 לפר') – גם לכך לא היה הסבר בפי הנאשם.

במסגרת חקירתו הנגדית נדרש הנאשם לשאלת השאלות מדוע לא מסר את גרסתו לפיה רכב אחר פגע בו וגרם להתרחשות התאונה, השיב בתשובה לקונית כי לא נשאל על כך, תשובתו זו סותרת את עדות הבוחן בלילטי אשר תחקר את הנאשם כבר בבית החולים אלא שהנאשם סירב להתייחס לסיבת התרחשות התאונה.
הנאשם הודה כי גם לכוחות ההצלה שהגיעו למקום ולאזרחים שהתקהלו לא דיווח על אותו "רכב עלום" שפגע בו, לנאשם לא היה הסבר מהיכן הגיע רכב זה, לאן נעלם, לא ידע את פרטי הרכב וכיצד אותו רכב פוגע אשר מן הסתם נפגע אף הוא נעלם מזירת התאונה (ראה עמ' 75 שורות 4 ואילך לפר').

במסגרת חקירתו הנגדית התייחס הנאשם לפגיעה קלה בחזית רכבו אלא שתאורו זה של הפגיעה אינו עולה בקנה אחד עם הפגיעה הקשה בפינה קדמית ימנית של רכבו, על אותה פגיעה קלה השיב הנאשם בתשובה לשאלת התובעת בעמ' 74 שורות 11 ואילך לפר':
"ש. אתה מוסר כאן על רכב שאתה טוען שהוא נסע בצד ימין שלך, חלף אותך קצת ואז פגע בך, כך אתה אומר.
ת. זה נכון הכל קרה בשניות, חלף לפני שהחזית שלו טיפה לפני החזית שלי שהיא חולפת היא נוגעת בי".
ובהמשך נשאל בשורה 21 לפר' אותו עמ' והשיב:
"ש. ואין לך הסבר איך לא השתפשף לך כל הצד הימני מהרכב הזה.
ת. אני רק יכול לתאר לעצמי שבעקבות הנגיעה אני ברחתי הצידה…".

הנאשם הודה כי בעקבות אותה נגיעה של אותו רכב עלום עלה על מדרכה, איבד שליטה על רכבו והתנגש בעץ.

ב"סופו של יום" לאחר ששמיעת פרשת ההגנה נדחתה גם על מנת לאפשר לנאשם להביא כעד מטעמו את אחיו אשר היה ברכב והיה עד ראיה לתאונה, נמנע הנאשם מלהביאו לעדות, הימנעות זו מהבאת עד שזהותו ידועה וניתן היה בקלות להביאו לבית המשפט, פועלת לחובתו של הנאשם ומחזקת את ראיות התביעה (ראה לעניין זה ע"פ 6778/04 אמנון דוד נ' מ"י).

התרשמתי מעדותו הכבושה והמגמתית של הנאשם ואין אני נותנת אמון בגרסתו כי "רכב עלום" אשר נסע במהירות מימינו סטה לכיוונו, פגע בו קלות וגרם לו לעלות על המדרכה, גרם לאיבוד שליטה ולהתנגשות בעץ, גרסתו זו אינה עולה בקנה אחד עם הפגיעות הקשות ברכב ועם ממצאי בוחן המשטרה.
מדובר ב"גרסה כבושה" שאין לייחס לה משקל, הגם שלנאשם היו הזדמנויות להעלות גרסה זו כבר בבית החולים שם נשאל כיצד התרחשה התאונה, נמנע מלהעלות גרסה אשר יש בה כדי לעורר ספק באשמתו – מדוע השתהה במסירת גרסה זו אם אמת בפיו – לכך לא נמצאה תשובה משכנעת בפי הנאשם.
בספרו של יעקב קדמי "על הראיות" חלק ראשון עמ' 440 מתייחס כב' השופט למשקלה הראייתי של עדות כבושה: "הכלל הוא מציין השופט בספרו כי עדות כבושה ערכה ומשקלה מועטים ביותר משום ש"הכובש עדותו" חשוד, מטבע הדברים על אמיתותה".
(ראה לעניין זה ע"פ 355/88 מ"ג (3) 261, ע"פ 3695/99 ועוד כפי שמובאים שם).

אך לא זו אף זו, גרסתו של הנאשם היתה כוללנית, לחלק ניכר מן השאלות הנוגעות לגרסה זו השיב במילים "לא יודע", "לא זוכר", "לא יכול לומר", לגרסה זו אין תימוכין בחומר הראיות ואין לייחס משקל לגרסתו הכבושה.

4. מטעם התביעה העיד מר מכלוף אלמוג ע"ת מס' 9 אשר הינו קרוב משפחה של המנוח אלירן וחבר של הנאשם, מדובר בעד שלא בנקל התייצב למתן עדות, המעיין בעדותו בבית המשפט ישים ליבו לעובדה כי ניכר היה כי מעמד זה אינו נוח לו, על חלק מן התשובות ניסה לחמוק וליתן תשובה ישירה, בצדק טוענת התובעת בסיכומיה כי מדובר ב"עד מעוניין".
מדובר בעד שהינו מקורב לנאשם ולמנוח, המעיין בעדותו ישים ליבו לעובדה כי לא אחת ניסה לחמוק מליתן תשובות ישירות וזאת גם בשל העובדה כי נבדק חשד באשר לביצוע "תחרות" בכביש עם רכב פיאט אדום מסוג הזהה לרכב העד ועל כך נחקר באזהרה.
(ראה לענין זה עדות פריינטה דוד עמ' 40 שורות 17-16 לפר' וכן מסמכים ת/25, ת/26 וכן מזכרו של הבוחן מויאל יצחק ת/23 ועדותו בעמודים 27 ואילך לפר').

העד ציין בעדותו בעמוד 59 לפר' כי נפגש עם המנוח ביום התאונה, פגשו בנאשם, משם נסע העד לביתו עם רכב מסוג פיאט בצבע אדום, בדרכו הבחין ברכב הנאשם נוסע לפניו כאשר לפניהם מספר כלי רכב, לפתע שמע "בום" הבחין ברכב הנאשם מצד שמאל על אי התנועה, לדבריו הבחין בתאונה וברכב תקוע בעץ.
זו היתה תשובתו לתובעת בעמ' 61 שורות 22 ואילך לפר': "… וגם אני האטתי וראיתי את התאונה. ראיתי את האוטו בעץ".
העד לא עקף את רכב הנאשם ולא הבחין ברכב אחר אשר עקף את רכב הנאשם וחסם דרכו, כך עולה ולו בין השיטין מתשובותיו לתובעת.

מעדותו של העד מכלוף אלמוג עולה כי לא הבחין בכל מגע בין רכב הנאשם לרכב אחר, דבריו של העד באשר לתוואי הדרך ולכלי הרכב שנעו בה לא נסתרו, העד מציין כי לא עקף את רכב הנאשם, לא הבחין ברכב שנמלט מן המקום ולא היה עד לתאונה בה היה מעורב רכב נוסף, עדותו זו מחזקת את ראיות התביעה, שוללת את טענת הנאשם באשר לרכב נוסף שגרם לו לאיבוד שליטה.

בוחן המשטרה שטיפל בתאונה ואסף ממצאים מזירת הארוע היה ע"ת מס' 5 רס"מ יצחק מויאל, במסגרת עדותו הוגשו המסמכים אותם ערך (דוח בוחן, סקיצה, נספח לסקיצה, תרשים, דוח נזקים, דוח ביקור במקום ולוחות תצלומים ת/13 עד ת/22).

מעדות הבוחן וממצאיו למדים אנו כי התאונה התרחשה ברחוב התחיה באשקלון, בדרך עירונית המהירות המותרת הינה 50 קמ"ש.
מדובר בכביש יבש, תקין, דו מסלולי, שטח הפרדה מפריד בין המסלולים, שני נתיבים לכל כיוון.
מן הרישומים בסקיצה (ת/17) למדים אנו כי מכסי הביוב לא מהווים כל הפרעה וזאת בניגוד לדברי הנאשם כי בכביש מהמורות.
עוד עולה מעדות הבוחן כי התאונה התרחשה ב-20.6.06 בשעה 18:30 או בסמוך לכך, מדובר עדיין באור יום לא בשעת חשכה, מזג אויר נאה ראות טובה.
המקום מואר גם על ידי תאורת רחוב המוצבת על שטח ההפרדה (ראה דוח בוחן ת/13).
המעיין בהודעת הנאשם (ת/1) ישים ליבו לעובדה כי הנאשם מאשר בהודעתו (ת/1) עמ' 3 שורה 31 את דברי הבוחן ואלה הם דבריו שם:
"מזג אויר נעים והיתה ראות טובה כי עדיין היה אור יום שעת דמדומים כאשר השמש מתחילה לשקוע ואני מעריך שהשמש התחילה לשקוע כי לא הייתי מסונוור מהשמש".

בדוח הבוחן (ת/13) בדוח הנזקים (ת/16) ובתמונות (ת/19) מתועדים הנזקים הקשים מאוד שנמצאו ברכב לאחר התאונה, "תמונה אחת שווה אלף מילים".

מעדות הבוחן ומן המסמכים שערך עולה כי כתוצאה מן התאונה נגרם נזק קשה לדופן ימין קדמי, מעיכה קשה מאוד מלפנים לאחור, קורה עליונה נמעכה, דלת נוסע קדמי נמעכה, שמשה קדמית מנופצת לחלוטין, פנס חזית ימין שבור, מכסה מנוע מכופף לאחור, גריל קדמי שבור, נזק לדלתות צד ימין (ראה לדוגמא תמונות, 8, 9, 13 ב-ת/19 וכן דוח בוחן ת/13), על הנזקים ברכב העיד הבוחן בהרחבה בעמ' 25 לפר'.
כתוצאה מן התאונה נגרם נזק לעץ התמר בו התנגש הנאשם, ראה מסמך ת/15 א', דוח בוחן ת/13 וכך ניתן לראות גם מן הקלטת ת/28.

בזירת התאונה נמצא חלק מגריל הרכב אשר לדברי הבוחן נמצא כ-8.8 מטר ממיקומו הסופי של הרכב, כן נמצאו שברי זכוכית מפוזרים במסלול הנגדי (ראה סעיף 14 (4) לדוח הבוחן ת/13).
וכך ציין הבוחן בסעיף המסקנות לדוח הבוחן בסעיף 14 (4):
"במסלול הנגדי כיוון נסיעת המיצובישי נמצאו שברי זכוכיות וחלק מגריל השייך למיצובישי ואשר נשבר כתוצאה מההתנגשות במרחק של 8.8 מטר ממיקומו הסופי של הרכב מה שמלמד אותנו שמעוצמת ההתנגשות נזרקו הממצאים למרחק רב מה שמראה לנו שמדובר במהירות גבוהה".

בזירת התאונה נמצאו סימני טביעת צמיגים של רכב הנאשם המתחילים בנתיב השמאלי, המשכם באבן השפה וסיומם על שטח ההפרדה בכיוון בו נמצא הרכב תקוע בעץ (ראה עדות הבוחן בעמ' 25 לפר', תמונות ת/18, דוח בוחן, תרשים וסקיצה ת/13, ת/14, ת/15).

מדוח הבוחן ת/13 עולה כי רכב הנאשם פגע בעץ, חלקו האחורי הסתובב לצד שמאל ונעצר סופית במסלול הנגדי על הנתיב השמאלי מצפון לדרום (ראה דוח הבוחן ת/13 סעיף 14 סעיף המסקנות).

מסקנתו של בוחן המשטרה מר מויאל היתה כי הגורם היחידי להתרחשות התאונה הינו אופן נהיגתו של הנאשם וכך נשאל הבוחן על ידי ב"כ הנאשם בעמ' 35 שורה 19 לפר' והשיב:
"ש. האם הגורם היחידי לתאונה זו עבירה של הנהג.
ת. חיובי, תאונה עצמית".

במסגרת חקירתו הראשית נדרש הבוחן לנזק הקשה שנגרם לרכב בדופן ימין קדמי ופינה קדמית ימנית, נזק המוביל מהפינה הקדמית ימנית לאחור וכך נשאל הבוחן על ידי התובעת בעמ' 25 שורה 3 לפר' והשיב:
"ש. על מה מעיד עומק הנזקים הללו.
ת. זה מעיד על מהירות מאוד גבוהה, אני לא יכול לציין באיזה מהירות, אבל הנזק מראה לנו שאכן מדובר במהירות גבוהה מאוד".

בהמשך אותו עמ' מתייחס הבוחן לסימני טביעת הצמיג כתוצאה ממגע של הגלגלים באבן השפה, עליה עלה הרכב ומשם ממשיכים הסימנים על שטח ההפרדה לאחר מכן ישנו נתק עד למגע בעץ, אלה הם דברי הבוחן בעמ' 25 שורות 15 ואילך לפר' בהתייחסו לממצאים אלה:
"… מכאן אנו למדים שהמגע בין העץ לבין הרכב זה היה במצב של נסיעה מאוד מהירה כדי להגיע למצב של הנתק הזה שהרכב נמצא באויר והפגיעה גם באויר בין העץ לבין חזית האוטו, רק החלק האחורי של הרכב נמצא על שטח ההפרדה והחלק הקדמי נמצא באויר וזה מלמד אותנו על מהירות מאוד גבוהה".

וכך נשאל הבוחן בעמ' 27 שורה 1 לפר' והשיב:
"ש. לאחר שהנאשם מסר את גרסתו הוא טען בגרסתו מספר טענות ואבקש התייחסותך, טען שנהג 40 עד 50 קמ"ש, מה דעתך על כך.
ת. לא יתכן שבמהירות של 40, 50 קמ"ש יגרם נזק שנוצר לרכב. ולפי מה שדיברתי לפני כן גם לעניין טביעות הצמיג לא יתכן שזה יווצר בנהיגה במהירות של 40 עד 50 קמ"ש".
הבוחן הוסיף וציין כי אם אכן היה ממש בגרסת הנאשם כי נסע במהירות של 50 קמ"ש או כי אז ימצאו הממצאים הנזרקים מהרכב ברדיוס של מטר או שניים ממקום התאונה ולא ברדיוס של למעלה מ-8 מטר כפי שהיה במקרה דנן (ראה דברי הבוחן בעמ' 32 שורות 4 ואילך לפר').
הנאשם מציין הבוחן היה במרכז הכביש בטרם סטה שמאלה (ראה עדות הבוחן עמ' 25 שורה 24, הדגמה ותרשים ת/14).

הבוחן שלל את גרסתו הכבושה של הנאשם לפיה רכב נוסף היה מעורב בתאונה, (ראה עמ' 27 שורות 9 ואילך לפר'), חרף עובדה זאת התייחס הבוחן להנחות שונות שהוצגו בפניו והשיב תשובות ענייניות גם בחקירה הנגדית. כך גם בדק הבוחן בשטח את ה"מהמורות" אותן הזכיר הנאשם בהודעתו במשטרה (ראה ת/17), בדק את הרכב של העד אלמוג (ראה עמ' 28 שורה 2 לפר').

במסגרת חקירתו הנגדית נדרש הבוחן לשאלה מדוע לא בוצע חישוב מהירות על פי חוק התקיפה והתנע ועל כך השיב בעמ' 29 שורה 12 לפר':
"תקיפה ותנע עושים כאשר מעורבים שני כלי רכב ויש ממצאים שעל פיהם אני יכול להסתמך ולעשות את הנוסחה… במקרה הזה זה רכב מול עץ".

ובהמשך בשורה 17 אומר העד:
"ת. מדובר בתאונה עצמית בלבד אין רכב אחר שמעורב בתאונה… מדובר בנוסחה שניתן להשתמש בה במקרה של התנגשות בין שני כלי רכב…".

הבוחן אשר שלל את גרסת הנאשם לפיה רכב נוסף היה מעורב בתאונה בהתייחסו לממצאים בזירת התאונה, לא שלל ברוב הגינותו אפשרות תאורטית שכזו, אך הדגיש כי גם אם יבוא מי שיאמר כי יש ממש בגרסת הנאשם כי רכב אחר אשר הגיח מימינו נגע בו וגרם לו לאבד שליטה, או גם אז טוען הבוחן כי ניתן היה למנוע את התאונה אילו נהג הנאשם על פי כל כללי הזהירות במהירות המותרת בשטח עירוני, יכול היה להאט את רכבו, לבלום ולמנוע התנגשות כה קשה בעץ כפי שאכן קרה לדאבון לב כולם (ראה פר' הדיון עמ' 27 שורות 11 ואילך וכן עמ' 33 שורות 4 ואילך לפר').

מסיכום עדותו של בוחן המשטרה עולה כי מדובר בתאונה עצמית וכי הנאשם נהג ברשלנות, במהירות גבוהה שאינה מתאימה לתנאי הדרך, בשטח עירוני, סטה שמאלה עלה על אבן שפה והתנגש בעץ.
טענתו של הנאשם כי רכב אחר אשר היה מימינו במהירות גבוהה יותר סטה לכיוונו, נגע בו וגרם לו לאבד שליטה נדחתה על ידי הבוחן, אך לא זו אף זו, קיומו של רכב שכזה לא הוזכר באף שלב על ידי מי מעדי התביעה שהיו במקום התאונה בסמוך להתרחשותה (ראה בין היתר עדויות אלמוג מכלוף, פרלנטה דוד, אשר לוי וכוחות ההצלה).

התרשמתי מאמינותו של בוחן המשטרה אשר מילא עבודתו נאמנה, אסף את הממצאים בשטח, תעד אותם, הבוחן העיד באריכות הן בחקירה ראשית והשיב לכל אחת מהשאלות עליהן נשאל בחקירה נגדית באריכות ובהגינות – מאמצת אני את מסקנותיו באשר לאופן התרחשות התאונה והאחראי לה.

מטעם ההגנה העיד המומחה מר פרדי הרשקוביץ, הוגשה חוו"ד (נ/5), בחוות דעתו ובעדותו התייחס המומחה למהירות הנאשם ולמיקומו עובר לתאונה.
בעמ' 91 לפר' ציין המומחה ברוב הגינותו כי אינו יכול לומר מה היתה מהירות הנסיעה של הנאשם בפועל אך בכל מקרה הוסיף כי גם אם ילקחו בחשבון הנתונים הגבוהים ביותר, מהירותו לא עלתה על 76 קמ"ש. העד סמך ממצאיו על מבחני ריסוק חזיתיים שנערכו בארצות המערב אך אין בממצאים אלה התייחסות לרכב מתוצרת יפן, רכב בו נהג הנאשם.
התייחסותו של המומחה היתה כללית, הודה כי מבחני הריסוק נועדו על מנת לבחון את בטיחות הרכב ולא הצביע על מבחן ריסוק ספציפי המדגים את נסיבות התאונה דנן.
ובאשר למרחק הנפילה של הגריל אל הנתיב הנגדי כפי שקרה במקרה זה לא הוציא המומחה מכלל אפשרות כי טעה בחישוביו (ראה תשובתו בחקירה נגדית בעמ' 95 שורה 6).
בהתייחסו למהירות המינימלית ציין המומחה בעמ' 101 בתשובה לשאלת התובעת כי זו היתה 65 קמ"ש – הנה כי כן גם מעדות מומחה ההגנה עולה כי הנאשם נסע מעל המהירות המותרת בשטח עירוני, עדותו של מומחה ההגנה אינה שוללת את עדות בוחן המשטרה כי מדובר בתאונה שניתן היה למנוע אותה אם היה מקפיד הנאשם על כל כללי הזהירות.
גם בהתייחסו לנתיב נסיעת הנאשם עובר לתאונה הודה העד כי גם על פי התרשים שלו (נספח 8) הרכב נמצא במספר מצבים בסטיה שמאלה ביחס למצב הקודם.

לית מאן דפליג כי לא ניתן לסמוך על נזקים ברכב כדי להגיע לממצאים באשר למהירות הגבוהה בה נסע הנאשם עובר לתאונה, המעיין בעדותו של בוחן המשטרה ישים ליבו לעובדה כי הבוחן הגיע למסקנה כי הנאשם נהג במהירות גבוהה גם בהסתמך על סימני הטבעת הצמיג, על מרחק העפת הגריל ושברי הזכוכית מהרכב.

בסיום חקירתו של מומחה ההגנה הוגש מאמר המתייחס לניסוי של רכב המתנגש במוט ברזל ובמוט עץ, מדובר ברכב מסוג אחר, כך גם לגבי העץ, זוית ההתנגשות והנזקים שונים לחלוטין ולא ניתן להסיק ממאמר זה לענייננו.
חוות דעתו של מומחה ההגנה מטבעה מגמתית הינה, מדובר בחוו"ד תאורטית אשר אין בה כדי לסייע לנאשם בשאלת האחריות לגרימת התאונה, אדגיש כי בחוות דעתו לא התייחס כלל מומחה ההגנה לטענת הנאשם שהינה לב ליבה של הגנתו לפיה רכב אחר שנסע במהירות מימינו נגע קלות בחזית רכבו וגרם לו לאבד שליטה עד לפגיעה בעץ.

ע"ת מס' 6 השוטר פרלנטה דוד הגיע לזירת התאונה, תעד את שראה במסמכים ת/25, ת/26, העד סייע בחילוץ ובפינוי המתקהלים, היה עסוק בהצלת חיי אדם ובהזרמת התנועה, אין בעדותו כדי "לשפוך אור" על אופן התרחשות התאונה ועל הגורמים לה.

מטעם התביעה העיד העד מר אשר לוי אשר נקלע למקום התאונה, מעדותו בעמ' 5 עד 8 לפר' עולה כי הגיע לצומת קניון חוצות במטרה לפנות שמאלה לכיוון ביתו, העד החל בנסיעה, הבחין במספר כלי רכב שבלמו לפניו, לפתע הבחין בהמולה של אנשים והבחין ברכב אשר עמד על אי התנועה.
העד עקף את כלי הרכב שלפניו ורץ להושיט עזרה, כשהגיע לרכב הבחין בשני אנשים וכך מספר בעמ' 6 שורה 2 לפר':
"שני החברה שברכב מן הסתם לא היו עם חגורת בטיחות, כשאני ראיתי אותם הם היו ללא חגורות".
ברוב הגינותו אישר העד כי חלף זמן מרגע התאונה ועד שראה את יושבי הרכב ללא חגורה (ראה תשובתו בעמ' 7 שורות 16 ואילך לפר').

5. האם נהג הנאשם בשכרות/ תחת השפעת סמים?

בוחן המשטרה בלילטי אליעזר הגיע לחדר מיון לשם הגיע הנאשם לאחר התאונה, ממזכר שערך הבוחן (ת/6) עולה כי הנאשם תוחקר ונשאל האם עישן סמים בשבועיים האחרונים, תשובתו לבוחן היתה כי צרך חשיש ביום א' האחרון, התאונה התרחשה ביום ג' 20.6.06.

מן הנאשם נגבתה הודעה תחת אזהרה בתאריך 26.6.06, בחקירתו נדרש גם לשאלה האם צרך סמים בסמוך למועד התרחשות התאונה, בחקירתו הודה הנאשם כי מסר מרצונו החופשי בדיקת שתן ודם וכך נשאל הנאשם ע"י הבוחן בהודעתו (ת/1) בשורה 34 והשיב:
"שאלה: האם השתמשת בסמים לפני התאונה.
תשובה: הפעם האחרונה שהשתמשתי בסמים זה היה ביום ראשון בלילה באוטו שבוע של התאונה וזאת גם אמרתי לשוטר שבא לקחת ממני בדיקת דם ושתן.
שאלה: האם השתמשת בסמים עוד חוץ מהפעם שאתה מספר לי בכל זמן.
תשובה: עישנתי חשיש כמה פעמים בחיים שלי והפעם האחרונה זה היה ביום ראשון לפני התאונה בשבוע של התאונה וחוץ מזה לא השתמשתי יותר בסמים…
שאלה: איפה השתמשת בסמים ובאיזה שעה ביום ראשון.
תשובה: עישנתי ג'וינט לבד ליד הים בשעות הלילה היותר מאוחרות לא יודע להגיד לך שעה.
שאלה: איזה סם השתמשת ובאיזה כמות.
תשובה: חשיש עישנתי סיגריה ג'וינט חשיש".
על גרסתו זו חזר הנאשם בעדותו בבית המשפט וגם בחקירתו הנגדית (ראה עמ' 67 שורות 18 ואילך לפר' וכן עמ' 78 שורות 19 ואילך, ראה גם עמ' 81 שורות 8 ואילך לפר').
הנה כי כן הודה הנאשם כי עישן חשיש ביום א' בשעות הלילה המאוחרות כאשר התאונה התרחשה ביום ג' בשבוע בשעה 18:30 או בסמוך לכך.

התאונה התרחשה בתאריך 20.6.06 בשעה 18.30 או בסמוך לכך, בדיקות הדם והשתן נלקחו מן הנאשם בתאריך 21.6.06 בסמוך לשעה 10:30 (ראה ת/3), דהיינו כ-15 שעות לאחר התרחשות התאונה.
בבדיקות הדם והשתן שנלקחו מן הנאשם נמצאו שרידים של סם מסוכן מסוג חשיש, מטעם התביעה הוגשו שתי חוות דעת (ת/12 ות/13) אשר נערכו ע"י ד"ר אשר גופר מנהל המחלקה לטוקסיקולוגיה ופרמקולוגיה קלינית בבית החולים שיבא, כפי שעולה מחוות הדעת הן בבדיקת הדם והן בבדיקת השתן נמצאו שרידי סם מסוכן מסוג חשיש/מריחואנה.

מעדותו של ד"ר גופר וכפי שעולה מתעודות עובד ציבור (ת/10 ות/11) אשר נחתמו על ידי דולז'ינסקי דניאל ואשר הוגשו בהסכמה עולה כי מבחנות הבדיקה שנלקחו מן הנאשם נמסרו על ידי הבוחן אבי בן זקן לעד דולז'ינסקי, על תעודות עובד ציבור המתייחסות לבדיקות אלה מופיע בהתאמה אותו מספר מדבקה הנמצא בכל אחת מחוות הדעת המתייחסות לנאשם, חוות דעתו של ד"ר גופר משלימה את שרשרת העברה ובדיקת הדגימות [ראה לעניין זה גם עדותו ומזכרו (ת/2) של רכז הבוחנים בוסקילה יגאל וכן עדותו של הבוחן בלילטי, ד"ר קוזצ'וק ותע"צ (ת/3)] – הנה כי כן קובעת אני כי הוכחה שרשרת העברת בדיקות השתן והדם של הנאשם למעבדה הטוקסוקולוגית ותוצאות חוות הדעת מתייחסות לשרידי הסם מסוג חשיש שנמצאו בגופו.

בחוות דעתו התייחס ד"ר גופר לריכוז של 122 NG שנמצא בבדיקת השתן של הנאשם ומסקנתו היתה על סמך ספרות מקצועית ובהנחה כי עסקינן במשתמש מזדמן, שרידים אלה יכולים להעיד על שימוש עד 48 שעות עובר לבדיקה ואלה הם דבריו בעמ' 51 שורה 19 לפר': "אם נסכם בריכוז הזה שנמצא בשתן של 122 NG, על סמך הספרות ועל סמך הנחה שהשימוש הוא מזדמן חד פעמי, הייתי אומר שטווח של 48 שעות לפני הבדיקה יהיה סביר".
ואילו אצל משתמשים בסם ולא משתמש מזדמן הממצא בשתן מעיד על שימוש בסם עד 24 שעות לפני הבדיקה (ראה דבריו עמ' 51 שורות 9 ואילך לפר').

בהתייחסו לבדיקת הדם אומר המומחה ברוב הגינותו בעמ' 51 שורות 22 ואילך לפר':
"על סמך בדיקת הדם מכיוון שהריכוז איננו מדוייק אני לא יכול לומר טווח שימוש עובר לבדיקה. אנו מצאנו מספר במעבדה לגבי הריכוז פחות מ-15 אבל אנו מחוייבים ברגע שזה מתחת לערך הזה לדווח שהערך הוא פחות מזה, זה מטיל אי וודאות מסויימת לגבי הריכוז בדם שעל פיו קבעתי שעל בדיקת עשוי להתרחק עד 3 ימים מהשימוש".

במסגרת חקירתו הנגדית נדרש המומחה להשפעות החומר בחשיש/מריחואנה על המשתמש, תשובתו מדברת על רשימה ארוכה של אפקטים פיזיולוגיים והתנהגותיים שמהם נגזרת הפגיעה בנהיגה, מדינת ישראל מחזיקה בדיעה הנוהגת בעולם של "0 סובלנות" לגבי סמים וכפי שציין המומחה בעמ' 53 שורה 16 לפר':
"מריחואנה הוא סם שבכל מדינה יחשב כסם שהימצאותו תגרום להעמדה לדין על נהיגה תחת השפעה".

הנוהל הרווח בעולם של "0 סובלנות" אומר המומחה נובע מכך כי אין מספיק מחקרים על פיהם ניתן לקשר בין רמות הסם להתרחשות תאונה, שונה הדבר משימוש באלכוהול שהוא מותר בעוד ששימוש בסמים אסור באופן מוחלט (ראה עדותו עמ' 53 שורות 19 ואילך לפר').

בהתייחסו לתופעות כתוצאה משימוש בסם התייחס המומחה גם לתופעות לוואי של "אין סם" כמו לדוגמא: עייפות (ראה עדותו עמ' 54 לפר').
וכך נשאל ד"ר גופר בעמ' 54 שורה 12 לפר' והשיב:
"ש. עד כמה המשתמש המזדמן יכול לשער למה הוא צפוי.
ת. אני יכול לשער בדיוק כמוך והתשובה היא אני לא יודע".
בסיום עדותו הראשית חזר המומחה על מסקנתו כי הריכוז שנמצא בבדיקת השתן מתאים לשימוש של עד 48 שעות עובר לבדיקה ושימוש מזדמן (ראה עמ' 54 שורה 25 לפר').

התאונה התרחשה ביום ג', בתאריך 20.6.06 שעה 18:30 לערך, בדיקות הדם והשתן נלקחו מן הנאשם בחלוף שעות, רק ביום 21.6.06 בשעה 10:30 לערך, הנאשם הודה כי השתמש בסם מסוכן מסוג חשיש (סיגריה ג'וינט) ביום א' האחרון בשעות הלילה המאוחרות אך לא יכול להצביע על שעה מדוייקת, על מועד השימוש בסם למדים אנו מעדותו של הנאשם בלבד.

הנה כי כן מסיכום חוות דעתו של ד"ר גופר עולה כי ניתן לסמוך על ממצאי בדיקת השתן ולקבוע כי הריכוז שנמצא בבדיקת השתן יכול להצביע על שימוש של מעשן מזדמן כדוגמת הנאשם, שימוש עד 48 שעות עובר לבדיקה.

מסיכום עדותו של ד"ר גופר ספק אם ניתן לומר במידה הנדרשת להוכחה במשפט פלילי כי בעת התרחשות התאונה היה הנאשם שיכור כאשר מעדותו עולה כי השתמש בסם (סיגריה ג'וינט) כיומיים לפני התרחשות התאונה.

ראה לעניין זה ע"פ (מרכז) 8250-02-08 יהונתן סובינסקי נ' מ"י דברי כב' השופט ד"ר מנחם פינקלשטיין.
גם במקרה שם העיד ד"ר גופר וכך מציין כב' השופט בסעיף 22 לפסק הדין:
"… כאשר התובע הציג לד"ר גופר את טענת הנאשם כי עישן חשיש או מריחואנה בבוקר של יום או יומיים לפני התאונה הוא הגיב: "כל מה שאני יכול לומר הוא, תוצאת הבדיקה תואמת אמירה שכזו" (עמ' 44 לפר'). ולאחר מכן אמר: "… סביר לכן שהשימוש נעשה זמן מרוחק מהארוע".

כב' השופט פינקלשטיין דחה את מסקנתו של בית משפט קמא לפיה הוכח כי המערער נהג תחת השפעתו של סם מסוכן שבו השתמש לפני התאונה ואלה הם דברי כב' השופט שם:
"… אין די בכך שהשופט קמא לא האמין לדברי המערער שלא עישן חשיש בשעות הסמוכות לפני התאונה. חוסר אמון זה כשלעצמו, אין בכוחו להוכיח פוזיטיבית שהשימוש בסם היה סמוך ממש לפני התאונה, ועל כן השפיע מנטלית על המערער בשעה שהנהג ברכב. שנית, גם עצם הסטיה… כשלעצמה, אינה יכולה להוכיח שהדבר נבע משימוש בסם…
ברם הסיבה המרכזית לכך שלא ניתן לקבוע, לדעתי, כי הוכחה השפעתו של הסם המסוכן על המערער בעת נהיגתו, נובעת מעדותו של עד התביעה המומחה, ד"ר אשר גופר".

יפים הדברים במקרה התם גם בענייננו.

לעניין הספק הסביר קובע סעיף 34 כב' לחוק העונשין, כי אדם לא ישא באחריות פלילית לעבירה אלא אם כן היא הוכחה מעבר לכל ספק סביר.

בע"פ 7220/05 נימר נ' מ"י (לא פורסם) נפסק בין היתר כי:
"היקפו של הספק הסביר נעוץ באיזון הראוי בין ההגנה על חזקת החפות לבין אינטרס החברה להתגונן מפני עבריינים…ספק סביר המצדיק זיכוי הוא ספק המותיר, על פי מבחני השכל ישר, הגיון ונסיון חיים, שאלה אמיתית באשר לאשמת הנאשם. לא כל ספק שהוא, ויהא המרוחק והדמיוני ביותר, עונה למבחן זה…".

ר' גם: דנ"פ 3391/94 בן ארי נ' מ"י, פ"ד נא (2) 377, 437.

ב-ע"פ 347/88 דמיאניוק נ' מ"י פ"ד מז (4) 221 נפסק, בין היתר, כי "מבחן הספק הסביר הוא איפוא מבחן השכל הישר וניסיון החיים".

למה הדבר דומה? – כבר נקבע לא אחת בפסיקה כי לא ניתן להרשיע אדם על סמך חישובים מתמטיים של מרחקים, דקות ושניות כשם שאין לשפוט אדם על פי ממוצעים, הערכות מרחק, כך לא ניתן לבסס הרשעה בעבירה חמורה של נהיגה בשכרות על פי הנתונים הכלליים במקרה דנן.

לעניין זה ראה ע"פ ת"א 1069/86 אליהו הירשפלד נ' מ"י, מפי כב' השופטת בן עתו:
"… כשעוסקים באנשים חיים אין לשפוט אותם על פי ממוצעים מבלי להותיר שוליים בטוחים שיש בהם כדי למנוע עוול … כשמדובר בפער של מטרים בודדים של שניות או שברי שניות הכף חייבת להטות לטובת נאשם… במקרה גבול ובהעדר נתונים מדוייקים זכאי המערער להנות מן הספק".

בע"פ 1168/81 מ"י נ' אליהו בן עובדיה חדריה פ"ד מ"ב (2) 309 שואל בית המשפט ובצדק:
"האם רק משום שהנהג במשטרה העריך זמן … האם בעניינים אלו של הערכת זמן נתפס אדם על הודאתו?".
יפים הדברים בשינויים המחוייבים גם בענייננו.

בסיכומיה התייחסה התובעת גם לאפשרות זו של זיכוי מעבירה זו ומציינת כי אם ימצא בית המשפט כי אין מקום להרשיע את הנאשם בעבירה של נהיגה בשכרות, הרי משהודה בשימוש בסם מסוכן ומשנמצאו שרידי סם בגופו יש מקום להרשיעו בהחזקת סם מסוכן.
אדגיש כי מדובר במשפט שהתנהל זמן רב, הנאשם הודה כבר בהזדמנות הראשונה בשימוש בסם מסוכן, בשום שלב לא ביקשה התביעה לתקן את כתב האישום, לא הודיעה לנאשם כי עליו להתגונן גם מפני עבירה זו, אומר רק כי מדובר בעבירה על פקודת הסמים המסוכנים אשר איננה בסמכותו של בית המשפט לתעבורה, כך או כך סבורני כי לא יהא זה נכון וצודק להרשיע את הנאשם בעבירה החלופית של החזקת סם.

6. סוף דבר

מן המקובץ לעיל עולה ומשתזר כי התאונה על תוצאותיה הקטלניות התרחשה בשל רשלנות הנאשם אשר נסע בנתיב השמאלי, שלא בהתאם לתנאי הדרך, סטה שמאלה עם רכבו לעבר אי התנועה הבנוי, עלה על אי התנועה והתנגש בעוצמה בעץ דקל שהיה במקום.
כתוצאה מן התאונה נהרג הנוסע במושב הקדמי אלירן הרצל ז"ל, הנאשם ונוסע נוסף נחבלו חבלות קשות.
הנה כי כן מרשיעה אני את הנאשם בעבירה של סטיה מנתיב תחבורה וגרימת מוות ברשלנות – עבירה על פי סעיף 64 לפקודת התעבורה (נוסח חדש) התשכ"א – 1961.

באשר לעבירה של נהיגה בשכרות – קובעת אני כי נותר בליבי ספק האם נהג הנאשם בהיותו שיכור ולו מספק קל זה זכאי הנאשם להנות – מזכה אני את הנאשם מן העבירה של נהיגה בשכרות.

ניתן היום 17 בספטמבר, 2009 (כ"ח באלול תשס"ט) במעמד הצדדים הנ"ל.
ד. קליימן, שופטת

נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות