ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

רעפ 3173/09 מוחמד פראגין נ' מדינת ישראל

Skip Navigation Links

רעפ 3173/09 מוחמד פראגין נ' מדינת ישראל

בפני:
כבוד השופט א' רובינשטיין
כבוד השופט ס' ג'ובראן
כבוד השופט י' דנציגר

המערער הורשע ע"פ הודאתו בעבירה של כניסה לישראל שלא כחוק, והושתו עליו עונשים של מאסר בפועל למשך 15 ימים ומאסר מותנה של 3 חודשים. הוטעם, כי המקרה הנדון מייצג את המציאות הכלכלית הקשה בשטחי הרשות הפלסטינאית, וכי בנסיבות יש להקל בעונשו של המערער בשל מצבו האישי, גילו הצעיר והעדר עבר פלילי. ביהמ"ש המחוזי ב"ש קיבל את ערעור המדינה על קולת עונשו של המערער, והאריכו לשלושה חודשי מאסר בפועל. נקבע, כי נוכח טיב העבירה ושיקול ההרתעה יש לקבוע מדיניות ענישה כללית, מבלי להתעלם מנסיבות אישיות של הנאשם. ביהמ"ש ציין כי לא מצא נסיבות מיוחדות שיביאו להקלה בעונשו של המערער. מכאן בקשת רשות הערעור.
.
ביהמ"ש העליון נתן רשות לערער, וקיבל את הערעור בחלקו:
השופט א' רובינשטיין:
העבירה שעניינה כניסה לישראל ושהיה בה שלא כדין מצויה, מטבעה, בדרגה נמוכה יותר מעבירות של הלנה, העסקה והסעה שלא כדין, שהן בחינת "חוטא ומחטיא". בהקשר הקרוב של המסיעים, המלינים והמעסיקים את השוהים הבלתי חוקיים, החמיר המחוקק וכך גם בתי המשפט. השופט מוסיף את קולו לגישה מחמירה כלפי מסיעים, מלינים ומעסיקים, שהם ע"פ רוב ישראלים העוברים על החוק לשם בצע כסף, ולא למען פת לחם.
ענייננו שלנו הוא בשוהים שלא כדין. עסקינן בסיטואציה שיש עמה כמובן דמיון מסגרתי לפרשות המלינים, המסיעים והמעסיקים, גנבי הרכב, ואלה המסתבכים בעבירות של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, "מכות מדינה" למינן; הצד השוה, בהקשר דנא, הוא בכך שבימ"ש זה הנחה בכל אלה בדבר מדיניות שיפוטית מחמירה, לצרכי הרתעה, אך כמובן תוך התחשבות בנסיבות האינדיבידואליות שלעולם אינן נעלמות או נשכחות.
ברי כי האתגר הוא האיזון. בשאלת הכניסה והשהיה הבלתי חוקיות עומדים בצד החומרה שיקולים כגון האם נתגלה סיכון בטחוני באדם בו מדובר; האם נתלוו לשהייה הלא חוקית עבירות נוספות; האם מדובר ברצידיביסט; מה אורך השהיה הלא חוקית; ובצד הזכות – האם ניתן להראות כי המעשה נובע ממצוקה אישית, כמי שמטה לחמו שבור; גיל צעיר ועבר נקי הם שיקולי זכות ושיקולים אלה ראוי שינחו את בתי המשפט בבואם לגזור את הדין. יפה לענייננו גישה הדרגתית, תוך מתן סיכוי ל"הפקת לקחים", מן הקל אל הכבד ואל הכבד ממנו, לפי הנסיבות.
בלא נטיעת מסמרות נאמר, כי בהנחה שהמדובר בשהייה שנייה בישראל שלא כדין, העונש הראוי הוא עונש מאסר בפועל, למעט במקרים שנסיבותיהם האישיות חריגות. אין בכך כדי למנוע העמדה לדין גם על שהיה ראשונה שלא כדין, אך במקרים כאלה, אם אין נלוות אליהם עבירות אחרות ואין הקשר בטחוני, ככל שהמדובר בשהייה קצרה מאוד, ניתן להסתפק במאסר על תנאי, תוך החתמת הנאשם על התחייבות כספית שלא לחזור על המעשה ושילוחו לשטחי הרשות. כאמור, בשהייה שנייה שלא כדין העונש הראוי הוא מאסר בפועל, לשם הרתעה, ואורכו צריך להיגזר מנסיבות המקרה והנאשם – כך שיחוש שהדבר אינו כדאי, ועם זאת יובאו בחשבון נסיבות המצוקה. ברי כי עבירות נלוות יאריכו את תקופת המאסר בהתאם לחומרתן. לגבי עבירות חוזרות ונשנות ניתן כמובן להחמיר יותר.
יש להידרש גם לשאלת פער הענישה, בין 15 יום לשלושה חודשים. אכן, שאלה זו אינה מתמטית גרידא ומקום בו בימ"ש שלום השית על נאשם עונש אשר אינו הולם את העבירה בה הורשע, אין בהכרח מקום להתחשב בעונש זה בעת קביעת עונשו ע"י ביהמ"ש המחוזי. מנגד, ברי כי פער גדול בענישה בין שתי ערכאות באותו תיק אינו בריא מבחינת מראית העין והאמון הכרוך בה; כך גם, באופן בולט, בהביטנו על נתוני מחוז הדרום לעומת מחוזות אחרים.
אשר לנסיבותיו האישיות של המערער. ביסודו של דבר אין מחלוקת כי המדובר בעבירה ראשונה על רקע מצוקה כלכלית, והמערער הוא צעיר בן 25, שקיבל 100 ₪ על עבודתו, הא ותו לא. הוצג אישור באשר למצבו הקשה של אביו הקשיש של המערער. רוח האתוס הפתוח למצוקת השכן האינדיבידואל, גם אם הוא משתייך לישות שמתוכה מטעימים אותנו מרורים, אינה אובדת. במקרה דנא, יש להעמיד את המאסר על 7 שבועות מיום המעצר.
השופט ס' ג'ובראן:
הפעלת שיקול הדעת המסור לערכאה הדיונית בקביעת עונשו של נאשם אשר הורשע בפניה לעולם אינה פשוטה היא, ובשל קשיים אובייקטיבים אלו יש ויוצאת מלפני בית משפט זה "הנחיה" קונקרטית הנוגעת לסוג מסוים של עבירות ולמערך השיקולים שמן הראוי להתחשב בהם בעת גזירת עונש על העובר עבירות אלו.
ואולם, אין מסתיימת מלאכתו של בימ"ש זה בהתווית השיקולים כאמור. חובה עליו לשוב ולבחון מפעם לפעם האם עדיין תקפים הם אותם רציונאלים שעמדו בבסיס ההנחיה וחובה אף לבחון האם הדרך בה מיושמת ההנחיה אינה מובילה לעיוות דין ולפגיעה חריפה מדי בנאשמים. לפיכך, נקבע שוב ושוב ע"י בימ"ש זה כי על אף ההנחיות ועל אף השיקולים הכלליים, תדע הערכאה הדיונית כי אין באלו לכבול את שיקול דעתה הפרטני במקרה הספציפי.
נראה, כי התקבעה מדיניות מופרזת של ענישה מחמירה בגין עבירות של שהות בלתי חוקית בישראל, וזאת מבלי שניתן משקל נאות לנסיבות המקרה הספציפי, היינו הסיבה בגינה נעברה העבירה, מידת הסיכון הממשי לביטחון ישראל הגלומה בביצוע העבירה ונסיבות נוספות. דומה כי במקרה דנן לא היה מקום להחמיר בעונשו כדי ההחמרה שקבע בית המשפט המחוזי בשם אותה מדיניות ענישה כללית הקיימת לכאורה בעבירות אלו.
אשר לפער הענישה. שאלת פער הענישה אף היא אינה משום משוואה חשבונאית אשר מניחים בה את העונשים שהשיתו הערכאות השונות ומתקבלת תשובה חד משמעית כלום ראוי הוא העונש שהשיתה ערכאת הערעור או מופרז הוא. יחד עם זאת, אמת המידה החשבונאית יש בה כדי ליתן אינדיקציה חזקה לכך שמידת ההחמרה חרגה מן הראוי.
השופט י' דנציגר:
ביהמ"ש המחוזי בבאר-שבע התווה מדיניות ענישה כללית ומחמירה בעבירה הנדונה, אשר מחייבת השתת מאסר בפועל של שלושה עד ארבעה חודשים, כאשר לדעתו אין בנסיבותיו האישיות של הנאשם כדי להפחית מרף ענישה זה. על אף שציין כי יש לגזור את עונשם של נאשמים שהורשעו בביצוע העבירה האמורה בהתאם לעקרון הענישה האינדיווידואלית, הרי שבפועל קבע הוא כי נסיבות אישיות כמו גם המניע לשהייה הבלתי חוקית, היעדר עבר פלילי והודאה בביצוע העבירה, אינם מהווים גורמים שיש לשקלם לקולא, ויש לבכר על פניהם את שיקולי ההרתעה.
מדיניות ענישה זו אינה עולה בקנה אחד עם עקרון הענישה האינדיווידואלית שהינו עקרון יסוד בשיטת המשפט העונשית הנוהגת בישראל. אכן, עקרון אחידות הענישה, הנגזר מעקרון השוויון, מחייב את בתי המשפט לנהוג כלפי נאשמים בשוויון מלא, אך שוויון זה יפה רק מקום בו מאפייניהם של הנאשם והעבירה זהים הם ולא מקום בו עולה שוני רלוונטי. כך, למשל, אין דינו של פלוני שנכנס שלא כדין לישראל כדי לפרנס את משפחתו הנמצאת במצוקה כלכלית כדינו של אלמוני שנכנס לישראל במטרה לבצע עבירה פלילית. מדובר בנסיבות אשר עקרון הענישה האינדיווידואלית מחייב לשקלן בבוא בביהמ"ש לגזור דינו של נאשם שהורשע בעבירה האמורה, ככלל ולא כחריג.
אכן, מדינת ישראל מתמודדת עם איום ביטחוני מתמיד הנשקף לשלום אזרחיה. כחלק מהמאבק באיום זה נלחמים שלטונות המדינה כנגד המצאם של שוהים בלתי חוקיים בתחומיה. אין לפקפק בחשיבות ובהצדקה שביישומו של שיקול ההרתעה כלפי נאשמים שהורשעו בעבירה האמורה. ואולם, שיקול ההרתעה הינו רק אחד מבין מטרותיו של ההליך העונשי ולצידו קיימים אינטרסים מוגנים נוספים המחייבים התחשבות בנסיבותיו האישיות של הנאשם. נראה, כי הדרך שעל רשויות אכיפת החוק ומערכת בתי המשפט לנקוט בה על מנת להירתם למאמץ שירוש תופעת השוהים הבלתי חוקיים, היא להתמקד בתושבי מדינת ישראל שמסיעים, מלינים ומעסיקים שוהים בלתי חוקיים.

פסק-דין

השופט א' רובינשטיין:

א. בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר-שבע (סגנית הנשיא אבידע, סגן הנשיא הנדל והשופטת סלוטקי) בע"פ 6169/09 מיום 1.4.09, בגדרו התקבל ערעור המדינה על פסק דינו של בית משפט השלום בקרית גת (השופטת נצר) בת"פ 463/09 מיום 26.3.09. עניינו של התיק – רמת הענישה בעבירות שהיה בלתי חוקית בישראל של תושבי הרשות הפלסטינאית. נאמר כבר כאן, כי החלטנו ליתן רשות ערעור ולדון בבקשה כאילו הוגש ערעור על פי הרשות שניתנה.

עובדות והליכים

ב. ביום 24.3.09 הוגש נגד המערער כתב אישום, המייחס לו עבירה של כניסה לישראל שלא כחוק- עבירה לפי סעיף 12 (1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן החוק). נטען, כי המערער ואחרים נתפסו ביום 22.3.09 בכניסה למושב כפר הרי"ף, בשטח מדינת ישראל, מבלי שהיו ברשותם היתרי שהייה כדין. ביום 26.3.09 הורשע המערער על פי הודאתו בביצוע העבירה, והושתו עליו עונשים של מאסר בפועל למשך חמישה עשר ימים ומאסר מותנה של שלושה חודשים למשך שנתיים. הוסבר, כי חרף הוראת החוק, שקבעה עונש של עד שנת מאסר לעבירה זו, יש בנסיבות כדי להקל על עונשו של המערער. הוטעם, כי המקרה הנדון מייצג את המציאות הכלכלית הקשה בשטחי הרשות הפלסטינאית, אשר מאלצת צעירים רבים להיכנס לתחומי מדינת ישראל ללא היתר כדי לעבוד ולפרנס את משפחותיהם. בית המשפט הבהיר, כי פתרון לבעיה זו לא יגיע מבית המשפט, אלא בהסדרה מדינית, אולם קבע, כי בנסיבות יש להקל בעונשו של המערער בשל מצבו האישי, גילו הצעיר והעדר עבר פלילי.

ג. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה על קולת עונשו של המערער, והאריך את עונשו של המערער לשלושה חודשי מאסר בפועל. נקבע, כי נוכח טיבה של העבירה ושיקול ההרתעה יש לקבוע מדיניות ענישה כללית, מבלי להתעלם מנסיבות אישיות של הנאשם (בין היתר הסתמך בית המשפט על רע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 12.2.06)). בית המשפט ציין, כי לא מצא נסיבות מיוחדות שיביאו להקלה בעונשו של המערער, ונוכח פסיקה קודמת בבית המשפט המחוזי אין מנוס מהחמרת עונשו.

בקשת רשות הערעור

ד. בבקשה הלין המערער על קביעת בית המשפט המחוזי לענישה "תעריפית" לעבירה מהסוג שעבר. נטען, כי קביעת תו מחיר אוטומטי לעבירה זו, ללא התייחסות לעברו של הנאשם ולנסיבות כניסתו למדינה, אינה עולה בקנה אחד עם מדיניות ענישה ראויה. הוסף, כי מצב זה אף יוצר אנומליה בין רמת ענישה בעבירה הנדונה ובין עבירות אחרות שבחוק, למרות שעבירה זו קלה ביחס לחברותיה. כן ביקש המערער להבחין בין המקרה הנדון לפסקי הדין עליהם הסתמך בית המשפט המחוזי; כך נטען, כי עניינו של פסק דין אבו סאלם הוא במדיניות הענשה בעבירות ביטחוניות, שלא כעבירה הנדונה בערעור זה. כן הצביע המערער על הפער הניכר בין רמת הענישה שנקבעה בבית משפט השלום ובין זו שנקבעה בבית המשפט המחוזי. בהקשר זה הוסף, כי פער זה ברמת הענישה פגע באופן ניכר באינטרס הציפייה של המערער, בעיקר מקום שהחלטת בית המשפט המחוזי התקבלה ימים ספורים לפני מועד שחרורו. כן הלין המערער על שבית המשפט המחוזי לא התייחס למכלול הנסיבות המיוחדות, מצבו האישי והיעדר עבר פלילי. לבסוף הופנה בית המשפט למספר פסקי דין, המצביעים על רמת ענישה דומה לזו שקבע בית משפט השלום, ומוכיחים כנטען כי עונשו של המערער הולם ומידתי ביחס לרמת ענישה הנוהגת במקרים דומים.

בקשה להצטרפות כידידות בית המשפט

ה. ביום 21.4.09 הוגשה בפנינו בקשה לצרף את העמותות "קו לעובד" ו"גישה-מרכז לשמירה על הזכות לנוע" כצד לערעור בתור ידידת בית המשפט; העמותה הראשונה מטרתה הגנה על זכויות עובדים חלשים, והשניה – עניינה הגנה על הזכות לחופש תנועה של פלסטינאים בשטחי יהודה ושומרון. בבקשה נטען, כי לארגונים ידע ומומחיות בסוגיה הנדונה בערעור זה; לגופו של עניין נטען, כי זכות התנועה של המערער ורבים כמוהו מעוגנת בזכויות היסוד של המשפט הישראלי והבין-לאומי לקיום אנושי בכבוד ולעבודה. בתגובתה, התנגדה המדינה לבקשה וטענה, כי אין בהצטרפותן של המבקשות לערעור תרומה ייחודית להכרעה בנושא הדיון; כן נטען, כי הסוגיות שמעלות המבקשות חורגות ממסגרת הערעור ואין להן מקום בהליך זה.

הדיון בבית משפט זה

ו. בדיון בפנינו חזרו באי כוח המערער וטענו, כי בגזר הדין של בית המשפט המחוזי לא הובא בחשבון שיקול הדעת שהותוה בפסיקה. נטען, כי הסתמכות בית המשפט על הלכת אבו סאלם מוטעית, מאחר שיישם בפועל מדיניות "תעריפית". כן צויין, כי הענישה ה"תעריפית", אותה קבע בית משפט קמא, מצרה את שיקול דעתו של בית המשפט, ומעניקה כוח רב מדי לתביעה בקביעת העונש תחת תפקידו של בית המשפט. מנגד, הציג בא כוח המדינה סטטיסטיקה המצביעה על תופעה רחבה של שוהים בלתי חוקיים בישראל, אותה נזכיר להלן. נטען, כי נוכח נתונים אלה, אין מנוס מהטלת מאסר בפועל, על מנת שסחף הכניסה הלא חוקית ייעצר. הוסף, כי חרף הענישה המחמירה אותה מבקשת המדינה להטיל על השוהים, הטיפול המשפטי בהם נעשה תוך התחשבות אנושית, וכדוגמה ציינה המדיניות הנוהגת שלא להעמיד לדין שוהה בלתי חוקי בהיתפסו לראשונה. לבסוף נטען, כי סוגיית פערי הענישה בין הערכאות הקודמות אינה רלבנטית במקרה זה, שכן אין עסקינן ב"חישוב מתמטי" של ימי המאסר, אלא בסוגיית הענישה הראויה במקרים מעין אלה.

דיון והכרעה

ז. הסוגיה המועלית בתיק זה אינה פשוטה. מצויים אנו, במקרה זה בגדרי הדין הפלילי, בדילמה שבין זכותה וחובתה של מדינה לשמור על שעריה וגבולותיה מפני כניסת הזולת אליה ושהייתו בה שלא כחוק, והרי אלה זכות וחובה שעליהן לא יתכן חולק, בתחום הבטחוני ומעבר לו, לבין מציאות הנטועה במצב הגיאו-אסטרטגי של מדינת ישראל בשכנות לאוכלוסיה שמטעמים ידועים, שלא ניכנס אליהם, מצויה במצב סוציואקונומי בעייתי, ולא אחת במצוקת אבטלה ועוני. כאמור, החלטנו ליתן רשות ערעור ולדון בבקשה כבערעור, ולקבלו חלקית.

ח. הבסיס הנורמטיבי הספציפי הוא עבירה לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952, שזה לשונה "העושה אחת מאלה: (1) נכנס לישראל, או יושב בה, בניגוד לחוק… דינו – מאסר שנה". עבירה זו מצויה, מטבעה, בדרגה נמוכה יותר מעבירות של הלנה, העסקה והסעה שלא כדין, לפי סעיף 12 לחוק, שדינן מאסר שנתיים או קנס, העבירות האחרונות, שהפסיקה אליה נידרש בהמשך עוסקת בעיקר בהן, הן בחינת "חוטא ומחטיא". ואולם, נתוני המדינה באשר לכניסה הבלתי חוקית לישראל קשים; כעולה מטבלה שהגישה הפרקליטות כאמור, היה מספר עבירות הכניסה לישראל באופן בלתי חוקי ב-2008 11,300, מהם 1,581 במחוז הדרומי. מאז ראשית 2009 עד למועד הדיון (23.4.09) היו כנמסר 2,722 עבירות; יצוין כי ב-2008 היו 1,661 עבירות מעסיקים, 181 עבירות מלינים ו-487 עבירות מסיעים. מספרים כגון הללו שנמסרו מצריכים התיחסות כבדת ראש, הנדרשת לצרכי המדינה אך אינה נטולה אנושיות המתבטאת בבדיקה האינדיבידואלית.

ט. בטרם נמשיך, נידרש לבקשה להצטרפות שתי העמותות כ"כידידות בית המשפט". עיינו בתשומת לב בבקשה ובתגובה. ככל שהמדובר בשאלות רחבות של משפט מינהלי ובינלאומי, כגון מידת אחריותה של ישראל, בתנאים הקיימים, לרווחתם של תושבי הרשות הפלסטינאית – נראה לנו כי אין תיק פלילי זה המקום לכך. הדבר חורג הימנו במובהק, וכך גם אמרנו לבעלי הדין באולם, מה גם שהמדינה לא חלקה – מפורשות לא חלקה – על נסיבותיו האישיות ומצוקתו הכלכלית של המערער, וכן לא "על כך שתנאי המחיה והתעסוקה בשטחי איו"ש הינם קשים, ודאי קשים יותר מהתנאים השוררים בתחומי מדינת ישראל", כדברי הפרקליטות. בנסיבות אלה איננו סבורים כי יש צורך בצירוף העמותות המבקשות כ"ידידות בית המשפט", ולעמדתן ניתן ביטוי בבקשה שהגישו.

י. נבוא עתה לעיצומם של דברים. אכן בתי המשפט מנסים, יחד עם המדינה כולה, להתמודד עם תופעות השהיה הבלתי חוקית. אין צורך להיות מומחה בביטחון על מנת להבין, כי לשהיה בלתי חוקית אוסף מגרעות; ראשית – היא הפרת החוק, וזו רעה חולה, ולא זו בלבד, אלא יש בה פוטנציאל ברור לסיכון בטחוני, והיו דברים מעולם; ואין מדינה עלי חלד שלא תיאבק בנכנסים לשטחה באופן בלתי חוקי, לא כל שכן אם יש מהם העלולים לסכן את ביטחונה ואף סיכנוהו.

י"א. בהקשר הקרוב של המסיעים, המלינים והמעסיקים את השוהים הבלתי חוקיים, שחטאתם אמנם עולה משל הללו, שכן – כאמור – חוטאים הם ומחטיאים את הרבים, ומכאן גישת המחוקק שהחמירה עמהם, וכך גם בתי המשפט, דן בית משפט זה ברע"פ 5198/01 ח'טיב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 769. מפי השופט טירקל נדונה שם רמת הענישה הראויה, והוכרע כי דחק העתים והמציאות הבטחונית הקשה (ב-2001) מצדיקה לגזור על הללו עונשי מאסר בפועל (עמ' 775): "אם אין עומדות לעבריין נסיבות יוצאות מגדר הרגיל, יש לגזור עליו – ואפילו הוא אדם מן היישוב שעשה מעשיו מתוך תמימות או מחמת צורך דוחק כלשהו – עונש מאסר לריצוי בפועל, בלי מתן אפשרות להמירו בעבודות שירות. אשר לאורך תקופת המאסר, חלקי עם המחמירים…". ואולם, ברבות הימים היה צורך לשוב ולהידרש לנושא ולפרש את הלכת ח'טיב, כדי להסביר כי מחד גיסא החומרה על מכונה ועל תוצאותיה, ומאידך גיסא מתחייבת בדיקת הנסיבות האינדיבידואליות. כך ברע"פ 7544/05 שאולוב נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו], וכך ובמיוחד ברע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (מפי המישנה לנשיא חשין). באותו עניין נאמר, מזה, כי שיקולי החומרה הכרוכים בטרור ובצורך בהרתעה בעינם עומדים; אך מזה, כי היישום צריך להיעשות בכל מקרה לגופו. בסיכום נאמר (פסקה 16 המוכתרת "כללם של דברים"):

"על דרך העיקרון תישמר מדיניות הענישה המחמירה בכל הנוגע לעבירות הקשורות בכניסתם של שוהים בלתי חוקיים משיטחי האזור לישראל. נבהיר עם זאת, כי המדיניות אינה מכתיבה עונש מאסר – כפי שהילכת ח'טיב פורשה בידי מיקצת בתי-משפט – וכי בתי-המשפט יגזרו עונש על עבריינים בנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ומקרה. כל מקרה יוכרע בהתאם לנסיבותיו ובהתאם לטעמים ולתכליות של מדיניות הענישה שנקבעה. התביעה הכללית, מצידה, תעשה כמיטבה להציג לפני בתי-המשפט מדיניות אכיפה אחידה, ובתי המשפט יעשו, כמובן, כחוכמתם".

אוסיף את קולי לגישה המחמירה כלפי מסיעים, מלינים ומעסיקים, שהם על פי רוב ישראלים העוברים על החוק לשם בצע כסף, ולא למען פת לחם.

י"ב. עוד ראו רע"פ 1921/06 אבו בדאר נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו], שם ציין השופט לוי בעקבות עניין אבו סאלם, כי:
"כשם שלאו הלכה היא – כעולה מפסק דינו של המישנה לנשיא מ' חשין בענין אבו סאלם הנ"ל, כי כל הרשעה בעבירות מעין אלה תגרור עמה עונש של מאסר בפועל, כך אין פירוש הדבר כי כל בקשה ליתן רשות ערעור תיענה בחיוב. המבחן לאורו עלינו לילך הוא, כלום נתנו ערכאות קמא משקל ראוי למכלול נסיבותיו של האירוע נושא האישום, או שמא נגזר העונש אך על-יסודו של המצב הנורמטיבי ששרר קודם למתן פסק הדין בענין אבו סאלם, וכוונתי היא לאמור ברע"פ 5198/01 ח'טיב נ' מדינת ישראל…".

י"ג. פסקי הדין הללו עסקו בסעיף 12א הנזכר לחוק הכניסה לישראל, שעניינו מלינים, מסיעים ומעסיקים. ענייננו שלנו הוא בשוהים שלא כדין. כאמור, טוען המערער כי מדיניות הענישה שנקבעה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע (ראו ע"פ (ב"ש) 6048/09 מדינת ישראל נ' מוצטפא (לא פורסם) [פורסם בנבו], פסק דין אשר לגביו נטען כי יש לראותו על רקע המצב הייחודי של "מבצע עופרת יצוקה"), הביאה לאותה "תעריפיות" קשוחה ואוטומטית של עונשי שלושה חודשי מאסר בפועל. ניתנו לכך בבקשה (ונוספו בדיון – ראו להלן) דוגמאות אחדות של הטלת שלושה חודשי מאסר ויום בבית המשפט המחוזי בבאר שבע ואחת במחוז המרכז, תוך שנטען כי "שודר" מסר שבית המשפט המחוזי יתערב מקום שאין בית משפט השלום עומד במדיניות זו; כך – כנטען – בניגוד להלכת אבו סאלם, וכן הלכת רע"פ 4021/01 אבו גנאם נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(3) 138, 142, מפי השופט לוי – שעניינה גניבות רכב. יצוין כי בפרשת מוצטפא נאמר, כי "העונש הראוי לאדם שנכנס ושוהה בישראל באופן בלתי חוקי, הוא עונש מאסר לתקופה של שלושה או ארבעה חודשים, וזאת גם כאשר אין לו הרשעות קודמות ואין ראיות על עבירות נוספות שהוא ביצע או התכוון לבצע". מנגד לא נעלם מאתנו גם כי בית משפט זה (רע"פ 8514/00 שאהין נ' מדינת ישראל (לא פורסם)) לא מצא לנכון להתערב, ולא ניתנה רשות ערעור, כלפי ההכרעה בבית המשפט המחוזי בע"פ (ב"ש) 7407/00 מדינת ישראל נ' שאהין (לא פורסם) [פורסם בנבו]; באותו עניין הוטלו שלושה חודשי מאסר בפועל, בהנמקה מפורטת.

י"ד. עיינו בריכוז הפסיקה שהגישה הסניגוריה לעניין שוהים בלתי חוקיים, הכולל – מזה – תמצית פסיקות של בית המשפט המחוזי בבאר שבע בערעורים (בין 2004 ל-2009) ובתי משפט השלום במחוז הדרום (בין 2006 ל-2009) בעבירות שהיה, ומזה – תמצית פסיקות של בתי משפט השלום במחוזות אחרים בין 2006 ל-2009, באותן עבירות. במחוז הדרום הוחמר העונש בערעורים בדוגמאות שהובאו מ-30 ימי מאסר ל-3 עד 5 חודשי מאסר, במקרים של שוהים בלתי חוקיים חסרי עבר פלילי ורובם ללא עברות נלוות, תוך מצב כלכלי קשה (באחד המקרים היתה עבירה נלוית של זיוף). בתיקי בית משפט השלום במחוז הדרום הוטלו, בהתאם לרף הענישה המוכר, שלושה חודשי מאסר ויום (מטרת היום הנוסף להכניס את האסיר תחת כנפי סעיף 2 לחוק שחרור על תנאי ממאסר, תשס"א-2001, המאפשר שחרור על תנאי על-ידי הנציב למי שנדון לתקופה העולה על שלושה חודשי מאסר ואינה עולה על שישה, ונשא שני שליש מעונשו); ולעתים אף למעלה מזה. במקרים שונים – מיעוט – נצטרפו גם עבירות נלוות של התחזות, שימוש במסמך מזויף ועוד. המדובר באלה בכניסה לצרכי פרנסה, ככל שהבינונו. ואולם, בבתי משפט השלום במחוזות ירושלים, המרכז, תל-אביב, חיפה והצפון, אף במקרים של עבר פלילי נכבד והרשעות קודמות הסתפקו בתי המשפט, על פי הפסיקה שהוגשה, בהארכת תנאי, ושהוטל מאסר בפועל היה זה ל- 15 עד 45 ימים, ובמקרה אחד גם 7 ימים. עוד נטען, כי בית משפט השלום, במקרה הספציפי בו עסקינן, לעניין נאשמים אחרים שהיו יחד עם המערער, גזר (מפי השופטת נצר) לאחר פסק דינו של בית המשפט המחוזי – עונש השוה לתקופה שבה היו עצורים האחרים באותה עת, ובסך הכל 29 יום, וכן מאסר מותנה של חודשיים, וללא קנס, בשל מצוקתם הכלכלית וכדי שלא להחמירה; ת"פ 463/09 מדינת ישראל נ' קביסה (לא פורסם, 19.4.09).

ט"ו. איננו סבורים כי יש לכנות את גישתו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע בשם "תעריפיות", ביטוי שכמובן לא יכירנו מקומו במערכת שיפוטית, וגם איננו סבורים כי בית המשפט המחוזי בבאר שבע נוהג בכגון דא. בפרשת מוצטפא נימק בית המשפט (מפי הנשיא פלפל) את גישתו "בגל עכור של שוהים בלתי חוקיים… חלק מהעבריינים מבצעים בתוך המדינה עבירות נוספות"; נמנו פסקי דין שבהם נדונו הנאשמים לארבעה חודשי מאסר בפועל, עם זאת ציין בית המשפט את הצורך בבדיקה אינדיבידואלית, והוסיף כי אין לדעת אם הנכנסים שלא כדין באים לעבוד כטענתם או שמא לחבל ולקטול אזרחי ישראל. ברי כי האתגר הוא האיזון: אין צורך להכביר מלים על כך שאדם נדון בחטאו שלו, וכדברי הנביא יחזקאל (ל"ג, כ') "איש כדרכיו אשפוט אתכם…". כבר ציין בשעתו המשנה לנשיא אלון בע"פ 433/89 אטיאס נ' מדינת ישראל, פ"ד מג(4) 170, 174-175:
"זאת תורת הגישה האינדיוידואלית בתורת הענישה המקובלת עלינו כקו מנחה בסוגיה קשה וסבוכה זו של הענישה ומטרותיה, ואין אנו רשאים "להקל" על עצמנו ולהחמיר עם הנאשם, מתוך הסתמכות על הנמוק והחשש שמא הקלה במקרה מסוים הראוי לכך ישמש תקדים למקרים אחרים שאינם ראויים לכך. חזקה על בית המשפט שידע להבחין בין מקרה למקרה לגופן של נסיבות ולעיצומם של דברים".
ועוד, המשפט העברי שופט אדם לפי מעשיו בשעתם: על הפסוק "כי שמע אלהים אל קול הנער באשר הוא שם" (בראשית כ"א, י"ז) נאמר בתלמוד הבבלי (ראש השנה ט"ז, ב') "אמר ר' יצחק, אין דנין את האדם אלא לפי מעשיו של אותה שעה"; וראו גם רש"י בראשית כ"א, י"ז "לפי מעשים שהוא עושה עכשיו הוא נדון ולא לפי מה שהוא עתיד לעשות". ועם זאת, גורם ההרתעה המחויב מכוח האינטרס הציבורי מקומו שמור לו בעליל. עסקינן בסיטואציה שיש עמה כמובן דמיון מסגרתי לפרשות המלינים, המסיעים והמעסיקים, גנבי הרכב, ואלה המסתבכים בעבירות של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה לפי סעיף 332 לחוק העונשין תשל"ז-1977 (ראו ע"פ 2410/04 מדינת ישראל נ' אבו אלקיעאן (לא פורסם) [פורסם בנבו]; ע"פ 8704/05 אבו אלקיעאן נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]), "מכות מדינה" למינן; הצד השוה, בהקשר דנא, הוא בכך שבית משפט זה הנחה בכל אלה בדבר מדיניות שיפוטית מחמירה, לצרכי הרתעה, אך כמובן תוך התחשבות בנסיבות האינדיבידואליות שלעולם אינן נעלמות או נשכחות. איזו היא הדרך שיבור לו בית המשפט בבואו להידרש לשאלת השוהים הבלתי חוקיים, והרי אין הוא חי בבועה או באולימפוס, וברי הצורך במאבק בכניסה ובשהיה הבלתי חוקית. אך מנגד נהיר לנו גם האידך גיסא – מצוקה, חיפוש פרנסה, במקרים רבים עבר נקי. מהו האיזון הנכון – ואיזון הוא שמו של היעד השיפוטי.

ט"ז. אמות מידה שנקבעו בפרשת אבו סאלם יפה כוחן, בחלקן, גם בענייננו; מחד גיסא משלא נתפוגג, כלשון בית המשפט שם, הסיכון הבטחוני, נוכח קיומו ואיומו הנמשך של הטרור, "שיקולי הרתעה – הרתעת היחיד והרתעת הרבים – עדיין שיקולים הם ממעלה עליונה". אך כל מקרה יידון לגופו, וכנאמר שם, "ככל שמעשהו של נאשם מקרב עצמו לליבתה של ההלכה – לסיכון בטחון הציבור כן נחמיר עם העבריין וניטה ליישם את מדיניות הענישה בחומרתה. וככל שמעשהו של הנאשם ירחק וילך מן הליבה, כן יקטן כוח המשיכה של מדיניות הענישה ויתחזק ממילא משקלם של טעמי הזכות".

י"ז. בנידון דידן – שאלת הכניסה והשהיה הבלתי חוקיות – עומדים בצד החומרה שיקולים כגון האם נתגלה סיכון בטחוני באדם בו מדובר; האם נתלוו לשהיה הלא חוקית עבירות נוספות (כגון זיוף תעודות, התחזות וכדומה); האם מדובר ברצידיביסט (נמסר אמנם כי בפעם ראשונה של כניסה בלתי חוקית אין הרשויות מעמידות ככלל לדין); מה אורך השהיה הלא חוקית; ובצד הזכות – האם ניתן להראות כי המעשה נובע ממצוקה אישית, כמי שמטה לחמו שבור; גיל צעיר ועבר נקי הם שיקולי זכות ושיקולים אלה ראוי שינחו את בתי המשפט בבואם לגזור את הדין.

י"ח. עלינו להידרש גם לשאלת פער הענישה, בין 15 יום לשלושה חודשים. כזכור, נטען מטעם המערער כי פער חריג בענישה עשוי להוות בסיס להתערבות בגלגול שלישי (רע"פ 5060/04 הגואל נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]; רע"פ 6163/07 חדורה נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]; רע"פ 4791/08 כהן נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]). אכן, כפי שציין השופט ג'ובראן ברע"פ 5921/08 רג'בי נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו], שאלת פער הענישה אינה מתמטית גרידא ו"מקום בו בית משפט שלום השית על נאשם עונש אשר אינו הולם את העבירה בה הורשע, אין בהכרח מקום להתחשב בעונש זה בעת קביעת עונשו על-ידי בית המשפט המחוזי". מנגד, ברי לכל בר דעת, כי פער גדול בענישה בין שתי ערכאות באותו תיק אינו בריא מבחינת מראית העין והאמון הכרוך בה; כך גם – באופן בולט – בהביטנו על נתוני מחוז הדרום לעומת מחוזות אחרים כפי שפורט מעלה. לא בכדי ביקש בית משפט זה בפרשת אבו סאלם מבתי המשפט הדנים עבריינים בעבירות לפי חוק הכניסה לישראל לעשות "כמיטבם לשמור על מדיניות ענישה אחידה", ונאמר כי ראוי שזו תלווה בהנחיה מטעם ראשות התביעה הכללית. ואולם, בסופו של יום צריך הפער להיבחן לגופו של מקרה. בנידון דידן, כפי שייאמר להלן, יש ליתן לכך משקל מסוים.

י"ט. אשר לנסיבותיו האישיות של המערער, ביסודו של דבר אין מחלוקת כי המדובר בעבירה ראשונה על רקע מצוקה כלכלית, והמערער הוא צעיר בן 25, שקיבל 100 ₪ על עבודתו, הא ותו לא. הוצג אישור באשר למצבו הקשה של אביו הקשיש של המערער.

כ'. למצוקה בה מדובר, כחלק ממכלול נתונים, יש גם משמעות בתהליך העונשי; אף אם אין זה ברור בעליל מיהו הגר המקראי, ניתן אל לבנו בצד הזכות (והרי צד החובה נהיר מאוד ופורט) את דברי התורה (ויקרא י"ט, ל"ג) "וכי יגור אתך גר בארצכם לא תונו אותו, כאזרח מכם יהיה לכם הגר הגר אתכם ואהבת לו כמוך, כי גרים הייתם בארץ מצרים". וכדברי פרשן דעת מקרא ד"ר מנחם בולה, נראה שהכתוב מתיחס גם לגר תושב במקום שהשלטון בידי ישראל. אכן, אין זהות בין המצבים ואין להרחיק לכת בהשוואה; אך רוח האתוס הפתוח למצוקת השכן האינדיבידואל, גם אם הוא משתייך לישות שמתוכה מטעימים אותנו מרורים, אינה אובדת. ראוי גם להזכיר שכבר אמרו חכמים, ושוב יש לראות זאת בעיניים פקוחות על רקע המקום והזמן, בלא היסחפות יתרה, כי "מפרנסים עניי נכרים עם עניי ישראל" (בבלי גיטין ס"א, א'); וראו גם ההלכה במשפט העברי "מפרנסין ומכסין עניי עכו"ם עם עניי ישראל מפני דרכי שלום" (רמב"ם מתנות עניים ז', ז'; עבודת כוכבים י', ה'; וראו גם הלכות מלכים י', י"ב; שולחן ערוך יורה דעה קנ"א, י"ב).

כ"א. מה העולה מכל אלה בסופו של יום? דומה כי חופות על הכרעתנו מחד גיסא, גישה מרתיעה המצדיקה עמדה מחמירה, ומאידך גיסא, התיחסות מידתית לעבירת השהיה על פי נסיבות האדם העומד לדין. הדברים נאמרים, כמובן, בקוים רחבים, ושיקול הדעת נתון לבית המשפט הדן. בלא נטיעת מסמרות נאמר, כי בהנחה שהמדובר בשהיה שניה בישראל שלא כדין (ועל הראשונה כנמסר אין ממהרים להעמיד ככלל לדין), העונש הראוי הוא עונש מאסר בפועל, למעט במקרים שנסיבותיהם האישיות חריגות, כגון חולי אקוטי במשפחת הנאשם. אין בכך כדי למנוע מן התביעה להעמיד לדין גם על שהיה ראשונה שלא כדין, אך במקרים כאלה, אם אין נלוות אליהם עבירות אחרות, ואין הקשר בטחוני, ככל שהמדובר בשהיה קצרה מאוד בישראל, ניתן להסתפק במאסר על תנאי, תוך החתמת הנאשם על התחייבות כספית שלא לחזור על המעשה, ותוך שילוחו לשטחי הרשות ללא שיהוי. כאמור, בשהיה שניה שלא כדין העונש הראוי הוא מאסר בפועל, לשם הרתעה, ואורכו צריך להיגזר מנסיבות המקרה והנאשם, כך שיחוש שהדבר אינו כדאי ועם זאת, יובאו בחשבון נסיבות המצוקה. ברי כי עבירות נלוות יאריכו את תקופת המאסר בהתאם לחומרתן, ולמשל במקרה של זיוף או התחזות אין כל מניעה מתחילה מהטלת מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח, של חודשים ממושכים, וכן מאסר על תנאי וקנס. לגבי עבירות חוזרות ונשנות, ובודאי לגבי מי שמאסר על תנאי תלוי כנגדו, ניתן כמובן להחמיר יותר ולהפעיל את המאסר על תנאי בצורה מתאימה. פשיטא כי איננו עוסקים כאן בעבירות בטחוניות, שהענישה לגביהן היא בסדרי גודל אחרים. כללם של דברים לגבי שוהים בלתי חוקיים: יפה לענייננו גישה הדרגתית, תוך מתן סיכוי ל"הפקת לקחים", מן הקל אל הכבד ואל הכבד ממנו, לפי הנסיבות.

כ"ב. במקרה דנא, לאחר עיון, החלטנו להעמיד את המאסר על שבעה שבועות מיום המעצר – 22.3.09. הערעור מתקבל איפוא לפי האמור.

השופט ס' ג'ובראן:

מצטרף אני לאמור בחוות דעתו של חברי, השופט א' רובינשטיין ורואה אני להוסיף מספר הערות לעמדתו זו.

הפעלת שיקול הדעת המסור לערכאה הדיונית בקביעת עונשו של נאשם אשר הורשע בפניה לעולם אינה פשוטה היא. מכלול השיקולים הנלקח בחשבון מטבעו אינו אחיד וזהה ממקרה למקרה וכך גם משתנה המשקל הניתן לכל אחד משיקולים אלו בהתאם לנסיבות הקונקרטיות של המקרה, ושל הנאשם עצמו ואף בהתחשב בשיקולים כלליים הנוגעים לאופי העבירות בהן הורשע. בשל קשיים אובייקטיבים אלו יש ויוצאת מלפני בית משפט זה (ולעיתים אף מלפני המחוקק עצמו) "הנחיה" קונקרטית הנוגעת לסוג מסוים של עבירות ולמערך השיקולים שמן הראוי להתחשב בהם בעת גזירת עונש על העובר עבירות אלו. כך למשל, בשורה של פסקי דין הנחה בית משפט זה את הערכאות הדיוניות כי בעבירות מסוימות יש ליתן משקל יתר לאינטרס הציבורי על האינטרס של הפרט העומד לדין וזאת מסיבות שונות הנוגעות בקשיי אכיפה ובצורך בהרתעה אפקטיבית או ברצון לחדד את הנורמה המשפטית וליתן מסר ברור על שליליות המעשה הפלילי (וראו למשל, ע"פ 6474/03 מלכה נ' מדינת ישראל, פ"ד נח(3) 721 (2004)). כך, בעניין שלפנינו יצא מלפני בית משפט זה פסק הדין בעניין רע"פ 5198/01 ח'טיב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 769 (2001) (להלן: הלכת ח'טיב), בו הבהיר בית המשפט את חומרתן של העבירות על חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: חוק הכניסה לישראל), וקבע קווים מנחים מסוימים באשר לענישה בעבירות על פי חוק זה.

ואולם, אין מסתיימת מלאכתו של בית משפט זה בהתווית השיקולים כאמור. חובה עלינו לשוב ולבחון מפעם לפעם האם עדיין תקפים הם אותם רציונאלים שעמדו בבסיס ההנחיה וחובה עלינו אף לבחון האם הדרך בה מיושמת ההנחיה אינה כזו המובילה לעיוות דין ולפגיעה חריפה מידי באותם נאשמים.

לפיכך, נקבע שוב ושוב על ידי בית משפט זה כי על אף ההנחיות ועל אף השיקולים הכלליים, תדע הערכאה הדיונית כי אין באלו לכבול את שיקול דעתה הפרטני במקרה הספציפי וליתן משקל נאות לכל אותם שיקולים אשר מטבע הדברים אין אפשרות לקחתם בחשבון בעת גיבוש קווים מנחים כלליים.

בהיבט של העניין שבפנינו, היינו, של חוק הכניסה לישראל, סויגה זה מכבר הלכת ח'טיב האמורה, למשל בפסק הדין בעניין רע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 12.02.2006), והובהר כי חרף האמור בהלכת ח'טיב אין משמעה קביעה של עונש חובה או התעלמות מנסיבותיו האישיות של הנאשם בדין.

לטעמי, כך גם במקרה שלפנינו. ממכלול הדברים שהוצגו בפנינו, דומה כי התקבעה בנושא זה מדיניות מופרזת של ענישה מחמירה בגין עבירות של שהות בלתי חוקית בישראל על פי סעיף 12 לחוק הכניסה לישראל, וזאת מבלי שניתן משקל נאות לנסיבות המקרה הספציפי, היינו הסיבה בגינה נעברה העבירה, מידת הסיכון הממשי לביטחון ישראל הגלומה בביצוע העבירה ונסיבות נוספות. דומה כי במקרה דנן בו אין מחלוקת כי המבקש ביצע את העבירה אך מסיבות של מצוקה כלכלית, כאשר אין לחובתו הרשעות קודמות בעבירות ממין זו וכאשר לא נראה כי מעשיו שיקפו סיכון אמיתי לביטחון המדינה, לא היה מקום להחמיר בעונשו כדי ההחמרה שקבע בית המשפט המחוזי בשם אותה מדיניות ענישה כללית הקיימת לכאורה בעבירות אלו.

עוד ארצה להוסיף טרם אסיים דברי גם דברים קצרים באשר לשאלת פער הענישה. כידוע, שאלת פער הענישה אף היא אינה משום משוואה חשבונאית אשר מניחים בה את העונשים שהשיתו הערכאות השונות ומתקבלת תשובה חד משמעית כלום ראוי הוא העונש שהשיתה ערכאת הערעור או מופרז הוא (ראו, רע"פ 3642/06 כהנים נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 9.5.2006)). יחד עם זאת, כשם שכבר ציינתי בעבר (רע"פ 4791/08 כהן נ' מדינת ישראל (טרם פורסם, [פורסם בנבו], 9.2.2009)), אמת המידה החשבונאית יש בה כדי ליתן אינדיקציה חזקה לכך שמידת ההחמרה חרגה מן הראוי. בנסיבות העניין שבפנינו הכפילה ערכאת הערעור את עונשו של המבקש לכדי פי 6 מהעונש שהשיט עליו בית משפט השלום, וזאת חרף העובדה שבית משפט השלום נימק בגזר דינו את שיקוליו להקל עם המבקש, שיקולים שאינם בלתי נכונים על פניהם. בנסיבות אלו, סבור אני כי אף בכך היה כדי להצדיק את מתן רשות הערעור ואת ההתערבות בעונש שהשית בית המשפט המחוזי, כשם שנקבע בחוות דעתו של חברי.

השופט י' דנציגר:

אין לי אלא להצטרף לתוצאה אליה הגיע חברי, השופט א' רובינשטיין, אולם ראיתי לנכון להוסיף מספר הערות.

מדיניות הענישה בבית המשפט המחוזי באר-שבע

1. הסנגוריה הציבורית הפנתה לקובץ פסקי דין של בתי המשפט השלום במחוז הדרום אשר בעת גזירת דינם של נאשמים שהורשעו בעבירה לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן – החוק), הסתמכו על מדיניות הענישה שהותוותה בקשר עם עבירה זו על ידי בית המשפט המחוזי בבאר-שבע במסגרת שני פסקי דין מנחים: ע"פ 7437/04 מדינת ישראל נ' גטאס (לא פורסם, [פורסם בנבו], 14.11.2004) (להלן – עניין גטאס); ע"פ 6048/09 מדינת ישראל נ' מוצטפא (לא פורסם, [פורסם בנבו], 11.2.2009) (להלן – עניין מוצטפא).

2. בעניין גטאס בית המשפט המחוזי בבאר-שבע קבע כי מגמת הענישה בעבירה לפי סעיף 12(1) לחוק צריכה להיות השתת מאסר בפועל של ארבעה חודשים – חרף נסיבות אישיות קשות, הודאה בעובדות, העדר הרשעות קודמות, היעדר מאסרים על תנאי להפעלה והעדר עבירות נלוות. כבוד השופט נ' הנדל (כתוארו אז) שהצטרף לפסק דינו של כבוד הנשיא י' פלפל, ציין כי:

"התופעה [כניסתם של שוהים בלתי חוקיים משטחי רצועת עזה והאיזור לישראל] על היקפה ואפיוניה המיוחדים, הולידה הצורך לקבוע רמת ענישה כללית. ייתכן יוצא מן הכלל, אך אין זה המקרה בפנינו. הגישה האינדיווידואלית דורשת בחינת נסיבות המקרה. ואולם, גיל צעיר, העדר הרשעות קודמות ומניע מוצהר של כניסה לצרכי עבודה אינם נתונים חריגים בנוף העבריינות הזו. חוששני שכלל, מאסר בפועל לתקופה של חודש נטול כח הרתעה ועלול להפוך את ביצוע העבירה ככדאי במארג השיקולים של העבריין".

בסעיף 3(ז) לפסק הדין בעניין גטאס איזכר בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר דין נוסף שניתן על ידי שופטי אותו ההרכב (ע"פ 7436/04) ואף ציטט מדבריו שם כמשקפים את מדיניות הענישה הראויה בעבירה האמורה, לפיהם:
"יש מקרים שבהם אפשר לסטות מהמדיניות שקבענו בעבר ובתקופות המאסר שאישרנו, אך במקרה שבפנינו, נחה דעתנו, שלא הייתה הצדקה לסטות מעונשי המאסר שקבענו, גם בהתחשב בעובדה שלמשיב אין הרשעות קודמות והוא הודה בעובדות ולא היו לו עבירות נלוות".

3. כמו כן, בעניין מוצטפא קבע בית המשפט המחוזי בבאר-שבע [כבוד הנשיא י' פלפל] ברוח דומה כי:
"בהיעדר נסיבות מיוחדות לקולא, יש להחמיר עמם כדי להרתיע אותם ושכמותם מלהיכנס לתחום המדינה. עונש מאסר של חודש ימים אין בו בשום פנים ואופן כדי להרתיע. אם שוהה בלתי חוקי ידע שהוא צפוי לכל היותר לעונש של שלושים ימי מאסר הוא ישים נפשו בכפו, ייקח סיכון ויחדור לישראל".

בסעיף 4(ג) לפסק הדין בעניין מוצטפא איזכר בית המשפט המחוזי בבאר-שבע גזר דין נוסף שניתן על ידו (ע"פ 7434/01) וציטט מדבריו כמשקפים את מדיניות הענישה הראויה בעבירה האמורה, לפיהם:
"העונש הראוי לאדם שנכנס ושוהה בישראל באופן בלתי חוקי, הוא עונש מאסר בפועל לתקופה של שלושה עד ארבעה חודשים וזאת גם כאשר אין לו הרשעות קודמות ואין ראיות על עבירות נוספות שהוא ביצע או התכוון לבצע".

4. יוצא אפוא כי בית המשפט המחוזי בבאר-שבע התווה מדיניות ענישה כללית ומחמירה בעבירה האמורה, אשר מחייבת השתת מאסר בפועל של שלושה עד ארבעה חודשים, כאשר לדעתו אין בנסיבותיו האישיות של הנאשם כדי להפחית מרף ענישה זה. על אף שבמסגרת פסקי הדין הנ"ל ציין בית המשפט המחוזי בבאר-שבע כי יש לגזור את עונשם של נאשמים שהורשעו בביצוע העבירה האמורה בהתאם לעקרון הענישה האינדיווידואלית, הרי שבפועל קבע הוא כי נסיבות אישיות כמו גם המניע לשהייה הבלתי חוקית, היעדר עבר פלילי והודאה בביצוע העבירה, אינם מהווים גורמים שיש לשקלם לקולא. על כן, סבור אני כי הלכה למעשה קבע בית המשפט המחוזי בבאר-שבע כי מדיניות הענישה בעבירה האמורה אינה צריכה לתת משקל של ממש לנסיבותיו האישיות של הנאשם, כמו גם לגורמים אחרים אשר ברגיל מהווים שיקולים לקולא, אלא צריכה לבכר על פניהם את שיקולי ההרתעה. מדיניות ענישה זו היא העומדת לדיון בבקשה שלפניינו.

עקרון הענישה האינדיווידואלית
5. מדיניות הענישה הנ"ל שהתווה בית המשפט המחוזי בבאר-שבע אינה עולה, לטעמי, בקנה אחד עם עקרון הענישה האינדיווידואלית שהינו עקרון יסוד בשיטת המשפט העונשית הנוהגת בישראל, כפי שהדגיש בית משפט זה פעמים רבות גם בעניינם של שוהים בלתי חוקיים [ראו למשל: סעיפים 7-8 לפסק דינו של כבוד המשנה לנשיא מ' חשין ברע"פ 3674/04 אבו סלאם נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 12.2.2006)].

6. על פי עקרון זה בבוא בית המשפט לגזור את דינו של נאשם, שומה עליו להפעיל את שיקול דעתו ולבחון כל מקרה לגופו של עניין, תוך התחשבות בנסיבותיו האישיות של הנאשם ועברו הפלילי ולאזנם אל מול נסיבות ביצוע העבירה וחומרתה. אין להפעיל אמת מידה עונשית זהה לגבי כל נאשם ונאשם שכן נבדלים הם ביניהם בנסיבותיהם האישיות, בעברם הפלילי ובנסיבות ביצוע העבירה וחומרתה. אכן, עקרון אחידות הענישה, הנגזר מעקרון השוויון, מחייב את בתי המשפט לנהוג כלפי נאשמים בשוויון מלא, אך שוויון זה יפה רק מקום בו מאפייניהם של הנאשם והעבירה זהים הם ולא מקום בו עולה שוני רלוונטי. כך, אין דינו של פלוני שנכנס לישראל שלא כדין בפעם הראשונה כדינו של אלמוני שזו אינו הפעם הראשונה בה שוהה הוא שלא כדין בישראל. על אותו משקל, אין דינו של פלוני שנכנס שלא כדין לישראל כדי לפרנס את משפחתו הנמצאת במצוקה כלכלית כדינו של אלמוני שנכנס לישראל במטרה לבצע עבירה פלילית. אין דינו של פלוני שנכנס לישראל שלא כדין ואינו בעל עבר פלילי לעומת אלמוני שעברו הפלילי מכביד. כל אלה הינן נסיבות אשר עקרון הענישה האינדיווידואלית מחייב את בית המשפט לשקלן בבואו לגזור את דינו של נאשם שהורשע בעבירה האמורה, ככלל ולא כחריג. הנימוקים הנ"ל מהווים שיקולים לקולא שבדרך כלל יובילו בעבירה האמורה להשתת מאסר על תנאי, תוך החתמת הנאשם על התחייבות כספית שלא לחזור על המעשה ושילוחו חזרה לאיו"ש או לרצועת עזה ללא שיהוי כפי שביטא זאת חברי, השופט א' רובינשטיין בפסקה כ"א לפסק דינו.

7. אכן, מדינת ישראל מתמודדת עם איום ביטחוני מתמיד הנשקף לשלום אזרחיה. כחלק מהמאבק באיום זה נלחמים שלטונות המדינה כנגד המצאם של שוהים בלתי חוקיים בתחומיה, שכן קיימת סכנה ממשית כי ביניהם יסתננו גם פעילי טרור שתוצאות מעשיהם הרות אסון. במסגרת מאבק זה על בטחונה של מדינת ישראל שומה על בתי המשפט להירתם למאמץ ולהשית עונשים מרתיעים. אדגיש כי איני מפקפק בחשיבות ובהצדקה שביישומו של שיקול ההרתעה כלפיי נאשמים שהורשעו בעבירה האמורה. ואולם, שיקול ההרתעה הינו רק אחד מבין מטרותיו של ההליך העונשי ולצידו קיימים אינטרסים מוגנים נוספים המחייבים התחשבות בנסיבותיו האישיות של הנאשם ואיזונם אל מול אינטרס ההרתעה שאינו בהכרח עדיף עליהם [ראו: יורם רבין ויניב ואקי דיני עונשין 17-20 (2008)]. התגייסותם של בתי המשפט למאבק באיום הביטחוני תוך השתת עונשים מרתיעים צריכה להיעשות אך ורק על פי עקרונות משפטיים מושרשים ובהם עקרון הענישה האינדיווידואלית, שהינו בעל משקל של ממש כפי שציין כבוד השופט (כתוארו אז) מ' אלון בע"פ 291/81 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(4), 438, 442 (1981):
"אכן, מקובל עלינו לבוא חשבון – בעת שיקולנו את מידת העונש וטיבו – את הנסיבות האישיות של העבריין ואת הנסיבות המיוחדות של מעשה העבירה, ולשם כך סוקרים אנו גם את עברו ומבקשים לעמוד על המניעים לעבריינותו. ענישתנו היא ענישה אינדיווידואלית של כל עבריין "באשר הוא שם". עם זאת, המידה והמשקל של הנסיבות המיוחדות של העבריין נמדדים ונשקלים לאור מהותה ואופיה של העבירה, ועל-פי-הרוב, משקלן המקל של הנסיבות המיוחדות של העבריין פוחת והולך, בה במידה שנסיבות ביצוע העבירה ואופיה החמור גוברים והולכים".

כאשר עסקינן בשוהה בלתי חוקי שזו לו הפעם הראשונה שחטא בעבירה כגון דא, ולא רובץ לפתחו עבר פלילי, כאשר המניע לביצוע העבירה האמורה הוא כורח הנגזר מחרפת הרעב שהוא מנת חלקן של משפחות רבות המתגוררות באיו"ש וברצועת עזה, וכאשר לא הוכח כי מניעיו הינם פליליים או חבלניים, כי אז עקרון הענישה האינדיווידואלית מחייבנו לתת משקל הולם לנסיבותיו האישיות של הנאשם, מניעיו וכל יתר שיקולים לקולא. השתת עונשים מרתיעים צריכה להיעשות רק במקרים המתאימים, לדוגמא, כאשר מדובר בנאשם רצידביסט, או שלנאשם עבר פלילי או כאשר מתלוות לעבירה האמורה גם עבירות נוספות (ראו דברי חברי השופט א' רובינשטיין בפסקה כ"א לפסק דינו). זוהי התוצאה המתחייבת מהחלתו של עקרון הענישה האינדיווידואלית אשר מורינו לשקלל את נסיבותיו האישיות של העבריין ולבחון אותן אל מול חומרת העבירה בכל מקרה ומקרה לגופו, אף בעבירות חמורות, כפי שהדגיש כבוד המשנה לנשיא מ' אלון בע"פ 1399/91 לייבוביץ' נ' מדינת ישראל, פ"ד מז(1) 178, 179-180 (1993):
"אכן, במסורת הפסיקה נקבעו כללים כלליים בדבר דרכי הענישה ומטרותיה, שעל השופט לשוקלם בבואו לגזור את הדין: אופייה של העבירה ונסיבותיה; עולמו של העבריין, עברו ועתידו; הצורך בהרתעתו של העבריין שהורשע ובהרתעתם של עבריינים בכוח; מידת התגמול וחובת השיקום; תיקון היחיד ותקנתה של החברה…".

8. בטרם אתייחס לדרך שבאמצעותה יש, לדעתי, להתמודד עם תופעת השוהים הבלתי חוקיים, אציין כי מניתוח הנתונים שהוצגו לפנינו על ידי בא כוח המשיבה במהלך הדיון שהתקיים בעניין שבנדון בהתייחס לשנת 2008, עולה כי תופעת השוהים הבלתי חוקיים במחוז הדרום אינה החמורה ביותר מבחינת היקפה. כך, מנתוני שנת 2008 עולה כי מחוז תל-אביב איתר 2509 שוהים בלתי חוקיים והמחוז הצפוני איתר 1781 שוהים בלתי חוקיים ואילו מחוז הדרום איתר 1581 שוהים בלתי חוקיים בלבד. עוד יצויין כי במחוז הצפוני ובמחוז תל-אביב היקפי התופעה חמורים יותר כאמור, ואולם בתי משפט השלום במחוזות אלו גוזרים, בדרך כלל, על הנאשמים עונשים קלים מאלו הנוהגים בבתי משפט השלום במחוז הדרום, תופעה עליה עמד גם חברי השופט א' רובינשטיין בפסקה י"ג לפסק דינו.

הרהורים באשר לדרך ההתמודדות הרצויה עם תופעת השוהים הבלתי חוקיים
9. לטעמי, הדרך שעל רשויות אכיפת החוק ומערכת בתי המשפט לנקוט בה על מנת להירתם למאמץ שירוש תופעת השוהים הבלתי חוקיים היא להתמקד בתושבי מדינת ישראל שמסיעים, מלינים ומעסיקים שוהים בלתי חוקיים. האינטרס המניע את אותם שוהים בלתי חוקיים נטולי כוונה חבלנית להיכנס לשטחי מדינת ישראל הינו מניע כלכלי והרצון לפרנס את משפחתם. ככל שיקטן הסיכוי למצוא פרנסה בתחומי מדינת ישראל, כך יקטן העניין של אותם שוהים בלתי חוקיים להיכנס לתחומי מדינת ישראל, שכן מראש ידעו הם כי הסיכוי שתושבי מדינת ישראל יספקו להם מקורות פרנסה נמוך הוא. על מנת להגשים תכלית זאת יש להרתיע את תושבי מדינת ישראל שמסיעים, מלינים ומעסיקים שוהים בלתי חוקיים מליצור קשר מכל סוג שהוא עם האחרונים, וזאת על ידי חקירתם של החשודים בסיוע לשוהים הבלתי חוקיים על ידי משטרת ישראל, העמדתם לדין פלילי במקרים המתאימים והשתת ענישה מרתיעה בגין עבירות לפי סעיף 12א לחוק, כפי שעמד על כך כבוד השופט י' טירקל ברע"פ 5198/01 חטיב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 169 (2001):

"אם אין אוזנו של העבריין בכוח קשובה לקול דמי קורבנות הפיגועים, אולי יישמע לקול הסוגר והבריח הננעלים על העבריינים".

10. המסר שצריך לצאת תחת ידיהם של רשויות אכיפת החוק ומערכת בתי המשפט אל תושבי מדינת ישראל הוא שעליהם להימנע מהושטת סיוע לשוהים בלתי חוקיים. כל מי שינהג שלא על פי מצוות הדין הרי שתמוצה עמו מלוא חומרת הדין.

11. כאמור, הנני מצטרף לתוצאה אליה הגיע חברי, השופט א' רובינשטיין.

הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט א' רובינשטיין.

ניתן היום, ‏י"א אייר תשס"ט (5.5.09).

א' רובינשטיין

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

רעפ 3173/09 מוחמד פראגין נ' מדינת ישראל

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

רעפ 3173/09 מוחמד פראגין נ' מדינת ישראל

בפני:
כבוד השופט א' רובינשטיין
כבוד השופט ס' ג'ובראן
כבוד השופט י' דנציגר

המערער הורשע ע"פ הודאתו בעבירה של כניסה לישראל שלא כחוק, והושתו עליו עונשים של מאסר בפועל למשך 15 ימים ומאסר מותנה של 3 חודשים. הוטעם, כי המקרה הנדון מייצג את המציאות הכלכלית הקשה בשטחי הרשות הפלסטינאית, וכי בנסיבות יש להקל בעונשו של המערער בשל מצבו האישי, גילו הצעיר והעדר עבר פלילי. ביהמ"ש המחוזי ב"ש קיבל את ערעור המדינה על קולת עונשו של המערער, והאריכו לשלושה חודשי מאסר בפועל. נקבע, כי נוכח טיב העבירה ושיקול ההרתעה יש לקבוע מדיניות ענישה כללית, מבלי להתעלם מנסיבות אישיות של הנאשם. ביהמ"ש ציין כי לא מצא נסיבות מיוחדות שיביאו להקלה בעונשו של המערער. מכאן בקשת רשות הערעור.
.
ביהמ"ש העליון נתן רשות לערער, וקיבל את הערעור בחלקו:
השופט א' רובינשטיין:
העבירה שעניינה כניסה לישראל ושהיה בה שלא כדין מצויה, מטבעה, בדרגה נמוכה יותר מעבירות של הלנה, העסקה והסעה שלא כדין, שהן בחינת "חוטא ומחטיא". בהקשר הקרוב של המסיעים, המלינים והמעסיקים את השוהים הבלתי חוקיים, החמיר המחוקק וכך גם בתי המשפט. השופט מוסיף את קולו לגישה מחמירה כלפי מסיעים, מלינים ומעסיקים, שהם ע"פ רוב ישראלים העוברים על החוק לשם בצע כסף, ולא למען פת לחם.
ענייננו שלנו הוא בשוהים שלא כדין. עסקינן בסיטואציה שיש עמה כמובן דמיון מסגרתי לפרשות המלינים, המסיעים והמעסיקים, גנבי הרכב, ואלה המסתבכים בעבירות של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, "מכות מדינה" למינן; הצד השוה, בהקשר דנא, הוא בכך שבימ"ש זה הנחה בכל אלה בדבר מדיניות שיפוטית מחמירה, לצרכי הרתעה, אך כמובן תוך התחשבות בנסיבות האינדיבידואליות שלעולם אינן נעלמות או נשכחות.
ברי כי האתגר הוא האיזון. בשאלת הכניסה והשהיה הבלתי חוקיות עומדים בצד החומרה שיקולים כגון האם נתגלה סיכון בטחוני באדם בו מדובר; האם נתלוו לשהייה הלא חוקית עבירות נוספות; האם מדובר ברצידיביסט; מה אורך השהיה הלא חוקית; ובצד הזכות – האם ניתן להראות כי המעשה נובע ממצוקה אישית, כמי שמטה לחמו שבור; גיל צעיר ועבר נקי הם שיקולי זכות ושיקולים אלה ראוי שינחו את בתי המשפט בבואם לגזור את הדין. יפה לענייננו גישה הדרגתית, תוך מתן סיכוי ל"הפקת לקחים", מן הקל אל הכבד ואל הכבד ממנו, לפי הנסיבות.
בלא נטיעת מסמרות נאמר, כי בהנחה שהמדובר בשהייה שנייה בישראל שלא כדין, העונש הראוי הוא עונש מאסר בפועל, למעט במקרים שנסיבותיהם האישיות חריגות. אין בכך כדי למנוע העמדה לדין גם על שהיה ראשונה שלא כדין, אך במקרים כאלה, אם אין נלוות אליהם עבירות אחרות ואין הקשר בטחוני, ככל שהמדובר בשהייה קצרה מאוד, ניתן להסתפק במאסר על תנאי, תוך החתמת הנאשם על התחייבות כספית שלא לחזור על המעשה ושילוחו לשטחי הרשות. כאמור, בשהייה שנייה שלא כדין העונש הראוי הוא מאסר בפועל, לשם הרתעה, ואורכו צריך להיגזר מנסיבות המקרה והנאשם – כך שיחוש שהדבר אינו כדאי, ועם זאת יובאו בחשבון נסיבות המצוקה. ברי כי עבירות נלוות יאריכו את תקופת המאסר בהתאם לחומרתן. לגבי עבירות חוזרות ונשנות ניתן כמובן להחמיר יותר.
יש להידרש גם לשאלת פער הענישה, בין 15 יום לשלושה חודשים. אכן, שאלה זו אינה מתמטית גרידא ומקום בו בימ"ש שלום השית על נאשם עונש אשר אינו הולם את העבירה בה הורשע, אין בהכרח מקום להתחשב בעונש זה בעת קביעת עונשו ע"י ביהמ"ש המחוזי. מנגד, ברי כי פער גדול בענישה בין שתי ערכאות באותו תיק אינו בריא מבחינת מראית העין והאמון הכרוך בה; כך גם, באופן בולט, בהביטנו על נתוני מחוז הדרום לעומת מחוזות אחרים.
אשר לנסיבותיו האישיות של המערער. ביסודו של דבר אין מחלוקת כי המדובר בעבירה ראשונה על רקע מצוקה כלכלית, והמערער הוא צעיר בן 25, שקיבל 100 ₪ על עבודתו, הא ותו לא. הוצג אישור באשר למצבו הקשה של אביו הקשיש של המערער. רוח האתוס הפתוח למצוקת השכן האינדיבידואל, גם אם הוא משתייך לישות שמתוכה מטעימים אותנו מרורים, אינה אובדת. במקרה דנא, יש להעמיד את המאסר על 7 שבועות מיום המעצר.
השופט ס' ג'ובראן:
הפעלת שיקול הדעת המסור לערכאה הדיונית בקביעת עונשו של נאשם אשר הורשע בפניה לעולם אינה פשוטה היא, ובשל קשיים אובייקטיבים אלו יש ויוצאת מלפני בית משפט זה "הנחיה" קונקרטית הנוגעת לסוג מסוים של עבירות ולמערך השיקולים שמן הראוי להתחשב בהם בעת גזירת עונש על העובר עבירות אלו.
ואולם, אין מסתיימת מלאכתו של בימ"ש זה בהתווית השיקולים כאמור. חובה עליו לשוב ולבחון מפעם לפעם האם עדיין תקפים הם אותם רציונאלים שעמדו בבסיס ההנחיה וחובה אף לבחון האם הדרך בה מיושמת ההנחיה אינה מובילה לעיוות דין ולפגיעה חריפה מדי בנאשמים. לפיכך, נקבע שוב ושוב ע"י בימ"ש זה כי על אף ההנחיות ועל אף השיקולים הכלליים, תדע הערכאה הדיונית כי אין באלו לכבול את שיקול דעתה הפרטני במקרה הספציפי.
נראה, כי התקבעה מדיניות מופרזת של ענישה מחמירה בגין עבירות של שהות בלתי חוקית בישראל, וזאת מבלי שניתן משקל נאות לנסיבות המקרה הספציפי, היינו הסיבה בגינה נעברה העבירה, מידת הסיכון הממשי לביטחון ישראל הגלומה בביצוע העבירה ונסיבות נוספות. דומה כי במקרה דנן לא היה מקום להחמיר בעונשו כדי ההחמרה שקבע בית המשפט המחוזי בשם אותה מדיניות ענישה כללית הקיימת לכאורה בעבירות אלו.
אשר לפער הענישה. שאלת פער הענישה אף היא אינה משום משוואה חשבונאית אשר מניחים בה את העונשים שהשיתו הערכאות השונות ומתקבלת תשובה חד משמעית כלום ראוי הוא העונש שהשיתה ערכאת הערעור או מופרז הוא. יחד עם זאת, אמת המידה החשבונאית יש בה כדי ליתן אינדיקציה חזקה לכך שמידת ההחמרה חרגה מן הראוי.
השופט י' דנציגר:
ביהמ"ש המחוזי בבאר-שבע התווה מדיניות ענישה כללית ומחמירה בעבירה הנדונה, אשר מחייבת השתת מאסר בפועל של שלושה עד ארבעה חודשים, כאשר לדעתו אין בנסיבותיו האישיות של הנאשם כדי להפחית מרף ענישה זה. על אף שציין כי יש לגזור את עונשם של נאשמים שהורשעו בביצוע העבירה האמורה בהתאם לעקרון הענישה האינדיווידואלית, הרי שבפועל קבע הוא כי נסיבות אישיות כמו גם המניע לשהייה הבלתי חוקית, היעדר עבר פלילי והודאה בביצוע העבירה, אינם מהווים גורמים שיש לשקלם לקולא, ויש לבכר על פניהם את שיקולי ההרתעה.
מדיניות ענישה זו אינה עולה בקנה אחד עם עקרון הענישה האינדיווידואלית שהינו עקרון יסוד בשיטת המשפט העונשית הנוהגת בישראל. אכן, עקרון אחידות הענישה, הנגזר מעקרון השוויון, מחייב את בתי המשפט לנהוג כלפי נאשמים בשוויון מלא, אך שוויון זה יפה רק מקום בו מאפייניהם של הנאשם והעבירה זהים הם ולא מקום בו עולה שוני רלוונטי. כך, למשל, אין דינו של פלוני שנכנס שלא כדין לישראל כדי לפרנס את משפחתו הנמצאת במצוקה כלכלית כדינו של אלמוני שנכנס לישראל במטרה לבצע עבירה פלילית. מדובר בנסיבות אשר עקרון הענישה האינדיווידואלית מחייב לשקלן בבוא בביהמ"ש לגזור דינו של נאשם שהורשע בעבירה האמורה, ככלל ולא כחריג.
אכן, מדינת ישראל מתמודדת עם איום ביטחוני מתמיד הנשקף לשלום אזרחיה. כחלק מהמאבק באיום זה נלחמים שלטונות המדינה כנגד המצאם של שוהים בלתי חוקיים בתחומיה. אין לפקפק בחשיבות ובהצדקה שביישומו של שיקול ההרתעה כלפי נאשמים שהורשעו בעבירה האמורה. ואולם, שיקול ההרתעה הינו רק אחד מבין מטרותיו של ההליך העונשי ולצידו קיימים אינטרסים מוגנים נוספים המחייבים התחשבות בנסיבותיו האישיות של הנאשם. נראה, כי הדרך שעל רשויות אכיפת החוק ומערכת בתי המשפט לנקוט בה על מנת להירתם למאמץ שירוש תופעת השוהים הבלתי חוקיים, היא להתמקד בתושבי מדינת ישראל שמסיעים, מלינים ומעסיקים שוהים בלתי חוקיים.

פסק-דין

השופט א' רובינשטיין:

א. בקשת רשות ערעור על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בבאר-שבע (סגנית הנשיא אבידע, סגן הנשיא הנדל והשופטת סלוטקי) בע"פ 6169/09 מיום 1.4.09, בגדרו התקבל ערעור המדינה על פסק דינו של בית משפט השלום בקרית גת (השופטת נצר) בת"פ 463/09 מיום 26.3.09. עניינו של התיק – רמת הענישה בעבירות שהיה בלתי חוקית בישראל של תושבי הרשות הפלסטינאית. נאמר כבר כאן, כי החלטנו ליתן רשות ערעור ולדון בבקשה כאילו הוגש ערעור על פי הרשות שניתנה.

עובדות והליכים

ב. ביום 24.3.09 הוגש נגד המערער כתב אישום, המייחס לו עבירה של כניסה לישראל שלא כחוק- עבירה לפי סעיף 12 (1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן החוק). נטען, כי המערער ואחרים נתפסו ביום 22.3.09 בכניסה למושב כפר הרי"ף, בשטח מדינת ישראל, מבלי שהיו ברשותם היתרי שהייה כדין. ביום 26.3.09 הורשע המערער על פי הודאתו בביצוע העבירה, והושתו עליו עונשים של מאסר בפועל למשך חמישה עשר ימים ומאסר מותנה של שלושה חודשים למשך שנתיים. הוסבר, כי חרף הוראת החוק, שקבעה עונש של עד שנת מאסר לעבירה זו, יש בנסיבות כדי להקל על עונשו של המערער. הוטעם, כי המקרה הנדון מייצג את המציאות הכלכלית הקשה בשטחי הרשות הפלסטינאית, אשר מאלצת צעירים רבים להיכנס לתחומי מדינת ישראל ללא היתר כדי לעבוד ולפרנס את משפחותיהם. בית המשפט הבהיר, כי פתרון לבעיה זו לא יגיע מבית המשפט, אלא בהסדרה מדינית, אולם קבע, כי בנסיבות יש להקל בעונשו של המערער בשל מצבו האישי, גילו הצעיר והעדר עבר פלילי.

ג. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה על קולת עונשו של המערער, והאריך את עונשו של המערער לשלושה חודשי מאסר בפועל. נקבע, כי נוכח טיבה של העבירה ושיקול ההרתעה יש לקבוע מדיניות ענישה כללית, מבלי להתעלם מנסיבות אישיות של הנאשם (בין היתר הסתמך בית המשפט על רע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 12.2.06)). בית המשפט ציין, כי לא מצא נסיבות מיוחדות שיביאו להקלה בעונשו של המערער, ונוכח פסיקה קודמת בבית המשפט המחוזי אין מנוס מהחמרת עונשו.

בקשת רשות הערעור

ד. בבקשה הלין המערער על קביעת בית המשפט המחוזי לענישה "תעריפית" לעבירה מהסוג שעבר. נטען, כי קביעת תו מחיר אוטומטי לעבירה זו, ללא התייחסות לעברו של הנאשם ולנסיבות כניסתו למדינה, אינה עולה בקנה אחד עם מדיניות ענישה ראויה. הוסף, כי מצב זה אף יוצר אנומליה בין רמת ענישה בעבירה הנדונה ובין עבירות אחרות שבחוק, למרות שעבירה זו קלה ביחס לחברותיה. כן ביקש המערער להבחין בין המקרה הנדון לפסקי הדין עליהם הסתמך בית המשפט המחוזי; כך נטען, כי עניינו של פסק דין אבו סאלם הוא במדיניות הענשה בעבירות ביטחוניות, שלא כעבירה הנדונה בערעור זה. כן הצביע המערער על הפער הניכר בין רמת הענישה שנקבעה בבית משפט השלום ובין זו שנקבעה בבית המשפט המחוזי. בהקשר זה הוסף, כי פער זה ברמת הענישה פגע באופן ניכר באינטרס הציפייה של המערער, בעיקר מקום שהחלטת בית המשפט המחוזי התקבלה ימים ספורים לפני מועד שחרורו. כן הלין המערער על שבית המשפט המחוזי לא התייחס למכלול הנסיבות המיוחדות, מצבו האישי והיעדר עבר פלילי. לבסוף הופנה בית המשפט למספר פסקי דין, המצביעים על רמת ענישה דומה לזו שקבע בית משפט השלום, ומוכיחים כנטען כי עונשו של המערער הולם ומידתי ביחס לרמת ענישה הנוהגת במקרים דומים.

בקשה להצטרפות כידידות בית המשפט

ה. ביום 21.4.09 הוגשה בפנינו בקשה לצרף את העמותות "קו לעובד" ו"גישה-מרכז לשמירה על הזכות לנוע" כצד לערעור בתור ידידת בית המשפט; העמותה הראשונה מטרתה הגנה על זכויות עובדים חלשים, והשניה – עניינה הגנה על הזכות לחופש תנועה של פלסטינאים בשטחי יהודה ושומרון. בבקשה נטען, כי לארגונים ידע ומומחיות בסוגיה הנדונה בערעור זה; לגופו של עניין נטען, כי זכות התנועה של המערער ורבים כמוהו מעוגנת בזכויות היסוד של המשפט הישראלי והבין-לאומי לקיום אנושי בכבוד ולעבודה. בתגובתה, התנגדה המדינה לבקשה וטענה, כי אין בהצטרפותן של המבקשות לערעור תרומה ייחודית להכרעה בנושא הדיון; כן נטען, כי הסוגיות שמעלות המבקשות חורגות ממסגרת הערעור ואין להן מקום בהליך זה.

הדיון בבית משפט זה

ו. בדיון בפנינו חזרו באי כוח המערער וטענו, כי בגזר הדין של בית המשפט המחוזי לא הובא בחשבון שיקול הדעת שהותוה בפסיקה. נטען, כי הסתמכות בית המשפט על הלכת אבו סאלם מוטעית, מאחר שיישם בפועל מדיניות "תעריפית". כן צויין, כי הענישה ה"תעריפית", אותה קבע בית משפט קמא, מצרה את שיקול דעתו של בית המשפט, ומעניקה כוח רב מדי לתביעה בקביעת העונש תחת תפקידו של בית המשפט. מנגד, הציג בא כוח המדינה סטטיסטיקה המצביעה על תופעה רחבה של שוהים בלתי חוקיים בישראל, אותה נזכיר להלן. נטען, כי נוכח נתונים אלה, אין מנוס מהטלת מאסר בפועל, על מנת שסחף הכניסה הלא חוקית ייעצר. הוסף, כי חרף הענישה המחמירה אותה מבקשת המדינה להטיל על השוהים, הטיפול המשפטי בהם נעשה תוך התחשבות אנושית, וכדוגמה ציינה המדיניות הנוהגת שלא להעמיד לדין שוהה בלתי חוקי בהיתפסו לראשונה. לבסוף נטען, כי סוגיית פערי הענישה בין הערכאות הקודמות אינה רלבנטית במקרה זה, שכן אין עסקינן ב"חישוב מתמטי" של ימי המאסר, אלא בסוגיית הענישה הראויה במקרים מעין אלה.

דיון והכרעה

ז. הסוגיה המועלית בתיק זה אינה פשוטה. מצויים אנו, במקרה זה בגדרי הדין הפלילי, בדילמה שבין זכותה וחובתה של מדינה לשמור על שעריה וגבולותיה מפני כניסת הזולת אליה ושהייתו בה שלא כחוק, והרי אלה זכות וחובה שעליהן לא יתכן חולק, בתחום הבטחוני ומעבר לו, לבין מציאות הנטועה במצב הגיאו-אסטרטגי של מדינת ישראל בשכנות לאוכלוסיה שמטעמים ידועים, שלא ניכנס אליהם, מצויה במצב סוציואקונומי בעייתי, ולא אחת במצוקת אבטלה ועוני. כאמור, החלטנו ליתן רשות ערעור ולדון בבקשה כבערעור, ולקבלו חלקית.

ח. הבסיס הנורמטיבי הספציפי הוא עבירה לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952, שזה לשונה "העושה אחת מאלה: (1) נכנס לישראל, או יושב בה, בניגוד לחוק… דינו – מאסר שנה". עבירה זו מצויה, מטבעה, בדרגה נמוכה יותר מעבירות של הלנה, העסקה והסעה שלא כדין, לפי סעיף 12 לחוק, שדינן מאסר שנתיים או קנס, העבירות האחרונות, שהפסיקה אליה נידרש בהמשך עוסקת בעיקר בהן, הן בחינת "חוטא ומחטיא". ואולם, נתוני המדינה באשר לכניסה הבלתי חוקית לישראל קשים; כעולה מטבלה שהגישה הפרקליטות כאמור, היה מספר עבירות הכניסה לישראל באופן בלתי חוקי ב-2008 11,300, מהם 1,581 במחוז הדרומי. מאז ראשית 2009 עד למועד הדיון (23.4.09) היו כנמסר 2,722 עבירות; יצוין כי ב-2008 היו 1,661 עבירות מעסיקים, 181 עבירות מלינים ו-487 עבירות מסיעים. מספרים כגון הללו שנמסרו מצריכים התיחסות כבדת ראש, הנדרשת לצרכי המדינה אך אינה נטולה אנושיות המתבטאת בבדיקה האינדיבידואלית.

ט. בטרם נמשיך, נידרש לבקשה להצטרפות שתי העמותות כ"כידידות בית המשפט". עיינו בתשומת לב בבקשה ובתגובה. ככל שהמדובר בשאלות רחבות של משפט מינהלי ובינלאומי, כגון מידת אחריותה של ישראל, בתנאים הקיימים, לרווחתם של תושבי הרשות הפלסטינאית – נראה לנו כי אין תיק פלילי זה המקום לכך. הדבר חורג הימנו במובהק, וכך גם אמרנו לבעלי הדין באולם, מה גם שהמדינה לא חלקה – מפורשות לא חלקה – על נסיבותיו האישיות ומצוקתו הכלכלית של המערער, וכן לא "על כך שתנאי המחיה והתעסוקה בשטחי איו"ש הינם קשים, ודאי קשים יותר מהתנאים השוררים בתחומי מדינת ישראל", כדברי הפרקליטות. בנסיבות אלה איננו סבורים כי יש צורך בצירוף העמותות המבקשות כ"ידידות בית המשפט", ולעמדתן ניתן ביטוי בבקשה שהגישו.

י. נבוא עתה לעיצומם של דברים. אכן בתי המשפט מנסים, יחד עם המדינה כולה, להתמודד עם תופעות השהיה הבלתי חוקית. אין צורך להיות מומחה בביטחון על מנת להבין, כי לשהיה בלתי חוקית אוסף מגרעות; ראשית – היא הפרת החוק, וזו רעה חולה, ולא זו בלבד, אלא יש בה פוטנציאל ברור לסיכון בטחוני, והיו דברים מעולם; ואין מדינה עלי חלד שלא תיאבק בנכנסים לשטחה באופן בלתי חוקי, לא כל שכן אם יש מהם העלולים לסכן את ביטחונה ואף סיכנוהו.

י"א. בהקשר הקרוב של המסיעים, המלינים והמעסיקים את השוהים הבלתי חוקיים, שחטאתם אמנם עולה משל הללו, שכן – כאמור – חוטאים הם ומחטיאים את הרבים, ומכאן גישת המחוקק שהחמירה עמהם, וכך גם בתי המשפט, דן בית משפט זה ברע"פ 5198/01 ח'טיב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 769. מפי השופט טירקל נדונה שם רמת הענישה הראויה, והוכרע כי דחק העתים והמציאות הבטחונית הקשה (ב-2001) מצדיקה לגזור על הללו עונשי מאסר בפועל (עמ' 775): "אם אין עומדות לעבריין נסיבות יוצאות מגדר הרגיל, יש לגזור עליו – ואפילו הוא אדם מן היישוב שעשה מעשיו מתוך תמימות או מחמת צורך דוחק כלשהו – עונש מאסר לריצוי בפועל, בלי מתן אפשרות להמירו בעבודות שירות. אשר לאורך תקופת המאסר, חלקי עם המחמירים…". ואולם, ברבות הימים היה צורך לשוב ולהידרש לנושא ולפרש את הלכת ח'טיב, כדי להסביר כי מחד גיסא החומרה על מכונה ועל תוצאותיה, ומאידך גיסא מתחייבת בדיקת הנסיבות האינדיבידואליות. כך ברע"פ 7544/05 שאולוב נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו], וכך ובמיוחד ברע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (מפי המישנה לנשיא חשין). באותו עניין נאמר, מזה, כי שיקולי החומרה הכרוכים בטרור ובצורך בהרתעה בעינם עומדים; אך מזה, כי היישום צריך להיעשות בכל מקרה לגופו. בסיכום נאמר (פסקה 16 המוכתרת "כללם של דברים"):

"על דרך העיקרון תישמר מדיניות הענישה המחמירה בכל הנוגע לעבירות הקשורות בכניסתם של שוהים בלתי חוקיים משיטחי האזור לישראל. נבהיר עם זאת, כי המדיניות אינה מכתיבה עונש מאסר – כפי שהילכת ח'טיב פורשה בידי מיקצת בתי-משפט – וכי בתי-המשפט יגזרו עונש על עבריינים בנסיבותיו המיוחדות של כל מקרה ומקרה. כל מקרה יוכרע בהתאם לנסיבותיו ובהתאם לטעמים ולתכליות של מדיניות הענישה שנקבעה. התביעה הכללית, מצידה, תעשה כמיטבה להציג לפני בתי-המשפט מדיניות אכיפה אחידה, ובתי המשפט יעשו, כמובן, כחוכמתם".

אוסיף את קולי לגישה המחמירה כלפי מסיעים, מלינים ומעסיקים, שהם על פי רוב ישראלים העוברים על החוק לשם בצע כסף, ולא למען פת לחם.

י"ב. עוד ראו רע"פ 1921/06 אבו בדאר נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו], שם ציין השופט לוי בעקבות עניין אבו סאלם, כי:
"כשם שלאו הלכה היא – כעולה מפסק דינו של המישנה לנשיא מ' חשין בענין אבו סאלם הנ"ל, כי כל הרשעה בעבירות מעין אלה תגרור עמה עונש של מאסר בפועל, כך אין פירוש הדבר כי כל בקשה ליתן רשות ערעור תיענה בחיוב. המבחן לאורו עלינו לילך הוא, כלום נתנו ערכאות קמא משקל ראוי למכלול נסיבותיו של האירוע נושא האישום, או שמא נגזר העונש אך על-יסודו של המצב הנורמטיבי ששרר קודם למתן פסק הדין בענין אבו סאלם, וכוונתי היא לאמור ברע"פ 5198/01 ח'טיב נ' מדינת ישראל…".

י"ג. פסקי הדין הללו עסקו בסעיף 12א הנזכר לחוק הכניסה לישראל, שעניינו מלינים, מסיעים ומעסיקים. ענייננו שלנו הוא בשוהים שלא כדין. כאמור, טוען המערער כי מדיניות הענישה שנקבעה בבית המשפט המחוזי בבאר שבע (ראו ע"פ (ב"ש) 6048/09 מדינת ישראל נ' מוצטפא (לא פורסם) [פורסם בנבו], פסק דין אשר לגביו נטען כי יש לראותו על רקע המצב הייחודי של "מבצע עופרת יצוקה"), הביאה לאותה "תעריפיות" קשוחה ואוטומטית של עונשי שלושה חודשי מאסר בפועל. ניתנו לכך בבקשה (ונוספו בדיון – ראו להלן) דוגמאות אחדות של הטלת שלושה חודשי מאסר ויום בבית המשפט המחוזי בבאר שבע ואחת במחוז המרכז, תוך שנטען כי "שודר" מסר שבית המשפט המחוזי יתערב מקום שאין בית משפט השלום עומד במדיניות זו; כך – כנטען – בניגוד להלכת אבו סאלם, וכן הלכת רע"פ 4021/01 אבו גנאם נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(3) 138, 142, מפי השופט לוי – שעניינה גניבות רכב. יצוין כי בפרשת מוצטפא נאמר, כי "העונש הראוי לאדם שנכנס ושוהה בישראל באופן בלתי חוקי, הוא עונש מאסר לתקופה של שלושה או ארבעה חודשים, וזאת גם כאשר אין לו הרשעות קודמות ואין ראיות על עבירות נוספות שהוא ביצע או התכוון לבצע". מנגד לא נעלם מאתנו גם כי בית משפט זה (רע"פ 8514/00 שאהין נ' מדינת ישראל (לא פורסם)) לא מצא לנכון להתערב, ולא ניתנה רשות ערעור, כלפי ההכרעה בבית המשפט המחוזי בע"פ (ב"ש) 7407/00 מדינת ישראל נ' שאהין (לא פורסם) [פורסם בנבו]; באותו עניין הוטלו שלושה חודשי מאסר בפועל, בהנמקה מפורטת.

י"ד. עיינו בריכוז הפסיקה שהגישה הסניגוריה לעניין שוהים בלתי חוקיים, הכולל – מזה – תמצית פסיקות של בית המשפט המחוזי בבאר שבע בערעורים (בין 2004 ל-2009) ובתי משפט השלום במחוז הדרום (בין 2006 ל-2009) בעבירות שהיה, ומזה – תמצית פסיקות של בתי משפט השלום במחוזות אחרים בין 2006 ל-2009, באותן עבירות. במחוז הדרום הוחמר העונש בערעורים בדוגמאות שהובאו מ-30 ימי מאסר ל-3 עד 5 חודשי מאסר, במקרים של שוהים בלתי חוקיים חסרי עבר פלילי ורובם ללא עברות נלוות, תוך מצב כלכלי קשה (באחד המקרים היתה עבירה נלוית של זיוף). בתיקי בית משפט השלום במחוז הדרום הוטלו, בהתאם לרף הענישה המוכר, שלושה חודשי מאסר ויום (מטרת היום הנוסף להכניס את האסיר תחת כנפי סעיף 2 לחוק שחרור על תנאי ממאסר, תשס"א-2001, המאפשר שחרור על תנאי על-ידי הנציב למי שנדון לתקופה העולה על שלושה חודשי מאסר ואינה עולה על שישה, ונשא שני שליש מעונשו); ולעתים אף למעלה מזה. במקרים שונים – מיעוט – נצטרפו גם עבירות נלוות של התחזות, שימוש במסמך מזויף ועוד. המדובר באלה בכניסה לצרכי פרנסה, ככל שהבינונו. ואולם, בבתי משפט השלום במחוזות ירושלים, המרכז, תל-אביב, חיפה והצפון, אף במקרים של עבר פלילי נכבד והרשעות קודמות הסתפקו בתי המשפט, על פי הפסיקה שהוגשה, בהארכת תנאי, ושהוטל מאסר בפועל היה זה ל- 15 עד 45 ימים, ובמקרה אחד גם 7 ימים. עוד נטען, כי בית משפט השלום, במקרה הספציפי בו עסקינן, לעניין נאשמים אחרים שהיו יחד עם המערער, גזר (מפי השופטת נצר) לאחר פסק דינו של בית המשפט המחוזי – עונש השוה לתקופה שבה היו עצורים האחרים באותה עת, ובסך הכל 29 יום, וכן מאסר מותנה של חודשיים, וללא קנס, בשל מצוקתם הכלכלית וכדי שלא להחמירה; ת"פ 463/09 מדינת ישראל נ' קביסה (לא פורסם, 19.4.09).

ט"ו. איננו סבורים כי יש לכנות את גישתו של בית המשפט המחוזי בבאר שבע בשם "תעריפיות", ביטוי שכמובן לא יכירנו מקומו במערכת שיפוטית, וגם איננו סבורים כי בית המשפט המחוזי בבאר שבע נוהג בכגון דא. בפרשת מוצטפא נימק בית המשפט (מפי הנשיא פלפל) את גישתו "בגל עכור של שוהים בלתי חוקיים… חלק מהעבריינים מבצעים בתוך המדינה עבירות נוספות"; נמנו פסקי דין שבהם נדונו הנאשמים לארבעה חודשי מאסר בפועל, עם זאת ציין בית המשפט את הצורך בבדיקה אינדיבידואלית, והוסיף כי אין לדעת אם הנכנסים שלא כדין באים לעבוד כטענתם או שמא לחבל ולקטול אזרחי ישראל. ברי כי האתגר הוא האיזון: אין צורך להכביר מלים על כך שאדם נדון בחטאו שלו, וכדברי הנביא יחזקאל (ל"ג, כ') "איש כדרכיו אשפוט אתכם…". כבר ציין בשעתו המשנה לנשיא אלון בע"פ 433/89 אטיאס נ' מדינת ישראל, פ"ד מג(4) 170, 174-175:
"זאת תורת הגישה האינדיוידואלית בתורת הענישה המקובלת עלינו כקו מנחה בסוגיה קשה וסבוכה זו של הענישה ומטרותיה, ואין אנו רשאים "להקל" על עצמנו ולהחמיר עם הנאשם, מתוך הסתמכות על הנמוק והחשש שמא הקלה במקרה מסוים הראוי לכך ישמש תקדים למקרים אחרים שאינם ראויים לכך. חזקה על בית המשפט שידע להבחין בין מקרה למקרה לגופן של נסיבות ולעיצומם של דברים".
ועוד, המשפט העברי שופט אדם לפי מעשיו בשעתם: על הפסוק "כי שמע אלהים אל קול הנער באשר הוא שם" (בראשית כ"א, י"ז) נאמר בתלמוד הבבלי (ראש השנה ט"ז, ב') "אמר ר' יצחק, אין דנין את האדם אלא לפי מעשיו של אותה שעה"; וראו גם רש"י בראשית כ"א, י"ז "לפי מעשים שהוא עושה עכשיו הוא נדון ולא לפי מה שהוא עתיד לעשות". ועם זאת, גורם ההרתעה המחויב מכוח האינטרס הציבורי מקומו שמור לו בעליל. עסקינן בסיטואציה שיש עמה כמובן דמיון מסגרתי לפרשות המלינים, המסיעים והמעסיקים, גנבי הרכב, ואלה המסתבכים בעבירות של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה לפי סעיף 332 לחוק העונשין תשל"ז-1977 (ראו ע"פ 2410/04 מדינת ישראל נ' אבו אלקיעאן (לא פורסם) [פורסם בנבו]; ע"פ 8704/05 אבו אלקיעאן נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]), "מכות מדינה" למינן; הצד השוה, בהקשר דנא, הוא בכך שבית משפט זה הנחה בכל אלה בדבר מדיניות שיפוטית מחמירה, לצרכי הרתעה, אך כמובן תוך התחשבות בנסיבות האינדיבידואליות שלעולם אינן נעלמות או נשכחות. איזו היא הדרך שיבור לו בית המשפט בבואו להידרש לשאלת השוהים הבלתי חוקיים, והרי אין הוא חי בבועה או באולימפוס, וברי הצורך במאבק בכניסה ובשהיה הבלתי חוקית. אך מנגד נהיר לנו גם האידך גיסא – מצוקה, חיפוש פרנסה, במקרים רבים עבר נקי. מהו האיזון הנכון – ואיזון הוא שמו של היעד השיפוטי.

ט"ז. אמות מידה שנקבעו בפרשת אבו סאלם יפה כוחן, בחלקן, גם בענייננו; מחד גיסא משלא נתפוגג, כלשון בית המשפט שם, הסיכון הבטחוני, נוכח קיומו ואיומו הנמשך של הטרור, "שיקולי הרתעה – הרתעת היחיד והרתעת הרבים – עדיין שיקולים הם ממעלה עליונה". אך כל מקרה יידון לגופו, וכנאמר שם, "ככל שמעשהו של נאשם מקרב עצמו לליבתה של ההלכה – לסיכון בטחון הציבור כן נחמיר עם העבריין וניטה ליישם את מדיניות הענישה בחומרתה. וככל שמעשהו של הנאשם ירחק וילך מן הליבה, כן יקטן כוח המשיכה של מדיניות הענישה ויתחזק ממילא משקלם של טעמי הזכות".

י"ז. בנידון דידן – שאלת הכניסה והשהיה הבלתי חוקיות – עומדים בצד החומרה שיקולים כגון האם נתגלה סיכון בטחוני באדם בו מדובר; האם נתלוו לשהיה הלא חוקית עבירות נוספות (כגון זיוף תעודות, התחזות וכדומה); האם מדובר ברצידיביסט (נמסר אמנם כי בפעם ראשונה של כניסה בלתי חוקית אין הרשויות מעמידות ככלל לדין); מה אורך השהיה הלא חוקית; ובצד הזכות – האם ניתן להראות כי המעשה נובע ממצוקה אישית, כמי שמטה לחמו שבור; גיל צעיר ועבר נקי הם שיקולי זכות ושיקולים אלה ראוי שינחו את בתי המשפט בבואם לגזור את הדין.

י"ח. עלינו להידרש גם לשאלת פער הענישה, בין 15 יום לשלושה חודשים. כזכור, נטען מטעם המערער כי פער חריג בענישה עשוי להוות בסיס להתערבות בגלגול שלישי (רע"פ 5060/04 הגואל נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]; רע"פ 6163/07 חדורה נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]; רע"פ 4791/08 כהן נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו]). אכן, כפי שציין השופט ג'ובראן ברע"פ 5921/08 רג'בי נ' מדינת ישראל (לא פורסם) [פורסם בנבו], שאלת פער הענישה אינה מתמטית גרידא ו"מקום בו בית משפט שלום השית על נאשם עונש אשר אינו הולם את העבירה בה הורשע, אין בהכרח מקום להתחשב בעונש זה בעת קביעת עונשו על-ידי בית המשפט המחוזי". מנגד, ברי לכל בר דעת, כי פער גדול בענישה בין שתי ערכאות באותו תיק אינו בריא מבחינת מראית העין והאמון הכרוך בה; כך גם – באופן בולט – בהביטנו על נתוני מחוז הדרום לעומת מחוזות אחרים כפי שפורט מעלה. לא בכדי ביקש בית משפט זה בפרשת אבו סאלם מבתי המשפט הדנים עבריינים בעבירות לפי חוק הכניסה לישראל לעשות "כמיטבם לשמור על מדיניות ענישה אחידה", ונאמר כי ראוי שזו תלווה בהנחיה מטעם ראשות התביעה הכללית. ואולם, בסופו של יום צריך הפער להיבחן לגופו של מקרה. בנידון דידן, כפי שייאמר להלן, יש ליתן לכך משקל מסוים.

י"ט. אשר לנסיבותיו האישיות של המערער, ביסודו של דבר אין מחלוקת כי המדובר בעבירה ראשונה על רקע מצוקה כלכלית, והמערער הוא צעיר בן 25, שקיבל 100 ₪ על עבודתו, הא ותו לא. הוצג אישור באשר למצבו הקשה של אביו הקשיש של המערער.

כ'. למצוקה בה מדובר, כחלק ממכלול נתונים, יש גם משמעות בתהליך העונשי; אף אם אין זה ברור בעליל מיהו הגר המקראי, ניתן אל לבנו בצד הזכות (והרי צד החובה נהיר מאוד ופורט) את דברי התורה (ויקרא י"ט, ל"ג) "וכי יגור אתך גר בארצכם לא תונו אותו, כאזרח מכם יהיה לכם הגר הגר אתכם ואהבת לו כמוך, כי גרים הייתם בארץ מצרים". וכדברי פרשן דעת מקרא ד"ר מנחם בולה, נראה שהכתוב מתיחס גם לגר תושב במקום שהשלטון בידי ישראל. אכן, אין זהות בין המצבים ואין להרחיק לכת בהשוואה; אך רוח האתוס הפתוח למצוקת השכן האינדיבידואל, גם אם הוא משתייך לישות שמתוכה מטעימים אותנו מרורים, אינה אובדת. ראוי גם להזכיר שכבר אמרו חכמים, ושוב יש לראות זאת בעיניים פקוחות על רקע המקום והזמן, בלא היסחפות יתרה, כי "מפרנסים עניי נכרים עם עניי ישראל" (בבלי גיטין ס"א, א'); וראו גם ההלכה במשפט העברי "מפרנסין ומכסין עניי עכו"ם עם עניי ישראל מפני דרכי שלום" (רמב"ם מתנות עניים ז', ז'; עבודת כוכבים י', ה'; וראו גם הלכות מלכים י', י"ב; שולחן ערוך יורה דעה קנ"א, י"ב).

כ"א. מה העולה מכל אלה בסופו של יום? דומה כי חופות על הכרעתנו מחד גיסא, גישה מרתיעה המצדיקה עמדה מחמירה, ומאידך גיסא, התיחסות מידתית לעבירת השהיה על פי נסיבות האדם העומד לדין. הדברים נאמרים, כמובן, בקוים רחבים, ושיקול הדעת נתון לבית המשפט הדן. בלא נטיעת מסמרות נאמר, כי בהנחה שהמדובר בשהיה שניה בישראל שלא כדין (ועל הראשונה כנמסר אין ממהרים להעמיד ככלל לדין), העונש הראוי הוא עונש מאסר בפועל, למעט במקרים שנסיבותיהם האישיות חריגות, כגון חולי אקוטי במשפחת הנאשם. אין בכך כדי למנוע מן התביעה להעמיד לדין גם על שהיה ראשונה שלא כדין, אך במקרים כאלה, אם אין נלוות אליהם עבירות אחרות, ואין הקשר בטחוני, ככל שהמדובר בשהיה קצרה מאוד בישראל, ניתן להסתפק במאסר על תנאי, תוך החתמת הנאשם על התחייבות כספית שלא לחזור על המעשה, ותוך שילוחו לשטחי הרשות ללא שיהוי. כאמור, בשהיה שניה שלא כדין העונש הראוי הוא מאסר בפועל, לשם הרתעה, ואורכו צריך להיגזר מנסיבות המקרה והנאשם, כך שיחוש שהדבר אינו כדאי ועם זאת, יובאו בחשבון נסיבות המצוקה. ברי כי עבירות נלוות יאריכו את תקופת המאסר בהתאם לחומרתן, ולמשל במקרה של זיוף או התחזות אין כל מניעה מתחילה מהטלת מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח, של חודשים ממושכים, וכן מאסר על תנאי וקנס. לגבי עבירות חוזרות ונשנות, ובודאי לגבי מי שמאסר על תנאי תלוי כנגדו, ניתן כמובן להחמיר יותר ולהפעיל את המאסר על תנאי בצורה מתאימה. פשיטא כי איננו עוסקים כאן בעבירות בטחוניות, שהענישה לגביהן היא בסדרי גודל אחרים. כללם של דברים לגבי שוהים בלתי חוקיים: יפה לענייננו גישה הדרגתית, תוך מתן סיכוי ל"הפקת לקחים", מן הקל אל הכבד ואל הכבד ממנו, לפי הנסיבות.

כ"ב. במקרה דנא, לאחר עיון, החלטנו להעמיד את המאסר על שבעה שבועות מיום המעצר – 22.3.09. הערעור מתקבל איפוא לפי האמור.

השופט ס' ג'ובראן:

מצטרף אני לאמור בחוות דעתו של חברי, השופט א' רובינשטיין ורואה אני להוסיף מספר הערות לעמדתו זו.

הפעלת שיקול הדעת המסור לערכאה הדיונית בקביעת עונשו של נאשם אשר הורשע בפניה לעולם אינה פשוטה היא. מכלול השיקולים הנלקח בחשבון מטבעו אינו אחיד וזהה ממקרה למקרה וכך גם משתנה המשקל הניתן לכל אחד משיקולים אלו בהתאם לנסיבות הקונקרטיות של המקרה, ושל הנאשם עצמו ואף בהתחשב בשיקולים כלליים הנוגעים לאופי העבירות בהן הורשע. בשל קשיים אובייקטיבים אלו יש ויוצאת מלפני בית משפט זה (ולעיתים אף מלפני המחוקק עצמו) "הנחיה" קונקרטית הנוגעת לסוג מסוים של עבירות ולמערך השיקולים שמן הראוי להתחשב בהם בעת גזירת עונש על העובר עבירות אלו. כך למשל, בשורה של פסקי דין הנחה בית משפט זה את הערכאות הדיוניות כי בעבירות מסוימות יש ליתן משקל יתר לאינטרס הציבורי על האינטרס של הפרט העומד לדין וזאת מסיבות שונות הנוגעות בקשיי אכיפה ובצורך בהרתעה אפקטיבית או ברצון לחדד את הנורמה המשפטית וליתן מסר ברור על שליליות המעשה הפלילי (וראו למשל, ע"פ 6474/03 מלכה נ' מדינת ישראל, פ"ד נח(3) 721 (2004)). כך, בעניין שלפנינו יצא מלפני בית משפט זה פסק הדין בעניין רע"פ 5198/01 ח'טיב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 769 (2001) (להלן: הלכת ח'טיב), בו הבהיר בית המשפט את חומרתן של העבירות על חוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן: חוק הכניסה לישראל), וקבע קווים מנחים מסוימים באשר לענישה בעבירות על פי חוק זה.

ואולם, אין מסתיימת מלאכתו של בית משפט זה בהתווית השיקולים כאמור. חובה עלינו לשוב ולבחון מפעם לפעם האם עדיין תקפים הם אותם רציונאלים שעמדו בבסיס ההנחיה וחובה עלינו אף לבחון האם הדרך בה מיושמת ההנחיה אינה כזו המובילה לעיוות דין ולפגיעה חריפה מידי באותם נאשמים.

לפיכך, נקבע שוב ושוב על ידי בית משפט זה כי על אף ההנחיות ועל אף השיקולים הכלליים, תדע הערכאה הדיונית כי אין באלו לכבול את שיקול דעתה הפרטני במקרה הספציפי וליתן משקל נאות לכל אותם שיקולים אשר מטבע הדברים אין אפשרות לקחתם בחשבון בעת גיבוש קווים מנחים כלליים.

בהיבט של העניין שבפנינו, היינו, של חוק הכניסה לישראל, סויגה זה מכבר הלכת ח'טיב האמורה, למשל בפסק הדין בעניין רע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 12.02.2006), והובהר כי חרף האמור בהלכת ח'טיב אין משמעה קביעה של עונש חובה או התעלמות מנסיבותיו האישיות של הנאשם בדין.

לטעמי, כך גם במקרה שלפנינו. ממכלול הדברים שהוצגו בפנינו, דומה כי התקבעה בנושא זה מדיניות מופרזת של ענישה מחמירה בגין עבירות של שהות בלתי חוקית בישראל על פי סעיף 12 לחוק הכניסה לישראל, וזאת מבלי שניתן משקל נאות לנסיבות המקרה הספציפי, היינו הסיבה בגינה נעברה העבירה, מידת הסיכון הממשי לביטחון ישראל הגלומה בביצוע העבירה ונסיבות נוספות. דומה כי במקרה דנן בו אין מחלוקת כי המבקש ביצע את העבירה אך מסיבות של מצוקה כלכלית, כאשר אין לחובתו הרשעות קודמות בעבירות ממין זו וכאשר לא נראה כי מעשיו שיקפו סיכון אמיתי לביטחון המדינה, לא היה מקום להחמיר בעונשו כדי ההחמרה שקבע בית המשפט המחוזי בשם אותה מדיניות ענישה כללית הקיימת לכאורה בעבירות אלו.

עוד ארצה להוסיף טרם אסיים דברי גם דברים קצרים באשר לשאלת פער הענישה. כידוע, שאלת פער הענישה אף היא אינה משום משוואה חשבונאית אשר מניחים בה את העונשים שהשיתו הערכאות השונות ומתקבלת תשובה חד משמעית כלום ראוי הוא העונש שהשיתה ערכאת הערעור או מופרז הוא (ראו, רע"פ 3642/06 כהנים נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 9.5.2006)). יחד עם זאת, כשם שכבר ציינתי בעבר (רע"פ 4791/08 כהן נ' מדינת ישראל (טרם פורסם, [פורסם בנבו], 9.2.2009)), אמת המידה החשבונאית יש בה כדי ליתן אינדיקציה חזקה לכך שמידת ההחמרה חרגה מן הראוי. בנסיבות העניין שבפנינו הכפילה ערכאת הערעור את עונשו של המבקש לכדי פי 6 מהעונש שהשיט עליו בית משפט השלום, וזאת חרף העובדה שבית משפט השלום נימק בגזר דינו את שיקוליו להקל עם המבקש, שיקולים שאינם בלתי נכונים על פניהם. בנסיבות אלו, סבור אני כי אף בכך היה כדי להצדיק את מתן רשות הערעור ואת ההתערבות בעונש שהשית בית המשפט המחוזי, כשם שנקבע בחוות דעתו של חברי.

השופט י' דנציגר:

אין לי אלא להצטרף לתוצאה אליה הגיע חברי, השופט א' רובינשטיין, אולם ראיתי לנכון להוסיף מספר הערות.

מדיניות הענישה בבית המשפט המחוזי באר-שבע

1. הסנגוריה הציבורית הפנתה לקובץ פסקי דין של בתי המשפט השלום במחוז הדרום אשר בעת גזירת דינם של נאשמים שהורשעו בעבירה לפי סעיף 12(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952 (להלן – החוק), הסתמכו על מדיניות הענישה שהותוותה בקשר עם עבירה זו על ידי בית המשפט המחוזי בבאר-שבע במסגרת שני פסקי דין מנחים: ע"פ 7437/04 מדינת ישראל נ' גטאס (לא פורסם, [פורסם בנבו], 14.11.2004) (להלן – עניין גטאס); ע"פ 6048/09 מדינת ישראל נ' מוצטפא (לא פורסם, [פורסם בנבו], 11.2.2009) (להלן – עניין מוצטפא).

2. בעניין גטאס בית המשפט המחוזי בבאר-שבע קבע כי מגמת הענישה בעבירה לפי סעיף 12(1) לחוק צריכה להיות השתת מאסר בפועל של ארבעה חודשים – חרף נסיבות אישיות קשות, הודאה בעובדות, העדר הרשעות קודמות, היעדר מאסרים על תנאי להפעלה והעדר עבירות נלוות. כבוד השופט נ' הנדל (כתוארו אז) שהצטרף לפסק דינו של כבוד הנשיא י' פלפל, ציין כי:

"התופעה [כניסתם של שוהים בלתי חוקיים משטחי רצועת עזה והאיזור לישראל] על היקפה ואפיוניה המיוחדים, הולידה הצורך לקבוע רמת ענישה כללית. ייתכן יוצא מן הכלל, אך אין זה המקרה בפנינו. הגישה האינדיווידואלית דורשת בחינת נסיבות המקרה. ואולם, גיל צעיר, העדר הרשעות קודמות ומניע מוצהר של כניסה לצרכי עבודה אינם נתונים חריגים בנוף העבריינות הזו. חוששני שכלל, מאסר בפועל לתקופה של חודש נטול כח הרתעה ועלול להפוך את ביצוע העבירה ככדאי במארג השיקולים של העבריין".

בסעיף 3(ז) לפסק הדין בעניין גטאס איזכר בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר דין נוסף שניתן על ידי שופטי אותו ההרכב (ע"פ 7436/04) ואף ציטט מדבריו שם כמשקפים את מדיניות הענישה הראויה בעבירה האמורה, לפיהם:
"יש מקרים שבהם אפשר לסטות מהמדיניות שקבענו בעבר ובתקופות המאסר שאישרנו, אך במקרה שבפנינו, נחה דעתנו, שלא הייתה הצדקה לסטות מעונשי המאסר שקבענו, גם בהתחשב בעובדה שלמשיב אין הרשעות קודמות והוא הודה בעובדות ולא היו לו עבירות נלוות".

3. כמו כן, בעניין מוצטפא קבע בית המשפט המחוזי בבאר-שבע [כבוד הנשיא י' פלפל] ברוח דומה כי:
"בהיעדר נסיבות מיוחדות לקולא, יש להחמיר עמם כדי להרתיע אותם ושכמותם מלהיכנס לתחום המדינה. עונש מאסר של חודש ימים אין בו בשום פנים ואופן כדי להרתיע. אם שוהה בלתי חוקי ידע שהוא צפוי לכל היותר לעונש של שלושים ימי מאסר הוא ישים נפשו בכפו, ייקח סיכון ויחדור לישראל".

בסעיף 4(ג) לפסק הדין בעניין מוצטפא איזכר בית המשפט המחוזי בבאר-שבע גזר דין נוסף שניתן על ידו (ע"פ 7434/01) וציטט מדבריו כמשקפים את מדיניות הענישה הראויה בעבירה האמורה, לפיהם:
"העונש הראוי לאדם שנכנס ושוהה בישראל באופן בלתי חוקי, הוא עונש מאסר בפועל לתקופה של שלושה עד ארבעה חודשים וזאת גם כאשר אין לו הרשעות קודמות ואין ראיות על עבירות נוספות שהוא ביצע או התכוון לבצע".

4. יוצא אפוא כי בית המשפט המחוזי בבאר-שבע התווה מדיניות ענישה כללית ומחמירה בעבירה האמורה, אשר מחייבת השתת מאסר בפועל של שלושה עד ארבעה חודשים, כאשר לדעתו אין בנסיבותיו האישיות של הנאשם כדי להפחית מרף ענישה זה. על אף שבמסגרת פסקי הדין הנ"ל ציין בית המשפט המחוזי בבאר-שבע כי יש לגזור את עונשם של נאשמים שהורשעו בביצוע העבירה האמורה בהתאם לעקרון הענישה האינדיווידואלית, הרי שבפועל קבע הוא כי נסיבות אישיות כמו גם המניע לשהייה הבלתי חוקית, היעדר עבר פלילי והודאה בביצוע העבירה, אינם מהווים גורמים שיש לשקלם לקולא. על כן, סבור אני כי הלכה למעשה קבע בית המשפט המחוזי בבאר-שבע כי מדיניות הענישה בעבירה האמורה אינה צריכה לתת משקל של ממש לנסיבותיו האישיות של הנאשם, כמו גם לגורמים אחרים אשר ברגיל מהווים שיקולים לקולא, אלא צריכה לבכר על פניהם את שיקולי ההרתעה. מדיניות ענישה זו היא העומדת לדיון בבקשה שלפניינו.

עקרון הענישה האינדיווידואלית
5. מדיניות הענישה הנ"ל שהתווה בית המשפט המחוזי בבאר-שבע אינה עולה, לטעמי, בקנה אחד עם עקרון הענישה האינדיווידואלית שהינו עקרון יסוד בשיטת המשפט העונשית הנוהגת בישראל, כפי שהדגיש בית משפט זה פעמים רבות גם בעניינם של שוהים בלתי חוקיים [ראו למשל: סעיפים 7-8 לפסק דינו של כבוד המשנה לנשיא מ' חשין ברע"פ 3674/04 אבו סלאם נ' מדינת ישראל (לא פורסם, [פורסם בנבו], 12.2.2006)].

6. על פי עקרון זה בבוא בית המשפט לגזור את דינו של נאשם, שומה עליו להפעיל את שיקול דעתו ולבחון כל מקרה לגופו של עניין, תוך התחשבות בנסיבותיו האישיות של הנאשם ועברו הפלילי ולאזנם אל מול נסיבות ביצוע העבירה וחומרתה. אין להפעיל אמת מידה עונשית זהה לגבי כל נאשם ונאשם שכן נבדלים הם ביניהם בנסיבותיהם האישיות, בעברם הפלילי ובנסיבות ביצוע העבירה וחומרתה. אכן, עקרון אחידות הענישה, הנגזר מעקרון השוויון, מחייב את בתי המשפט לנהוג כלפי נאשמים בשוויון מלא, אך שוויון זה יפה רק מקום בו מאפייניהם של הנאשם והעבירה זהים הם ולא מקום בו עולה שוני רלוונטי. כך, אין דינו של פלוני שנכנס לישראל שלא כדין בפעם הראשונה כדינו של אלמוני שזו אינו הפעם הראשונה בה שוהה הוא שלא כדין בישראל. על אותו משקל, אין דינו של פלוני שנכנס שלא כדין לישראל כדי לפרנס את משפחתו הנמצאת במצוקה כלכלית כדינו של אלמוני שנכנס לישראל במטרה לבצע עבירה פלילית. אין דינו של פלוני שנכנס לישראל שלא כדין ואינו בעל עבר פלילי לעומת אלמוני שעברו הפלילי מכביד. כל אלה הינן נסיבות אשר עקרון הענישה האינדיווידואלית מחייב את בית המשפט לשקלן בבואו לגזור את דינו של נאשם שהורשע בעבירה האמורה, ככלל ולא כחריג. הנימוקים הנ"ל מהווים שיקולים לקולא שבדרך כלל יובילו בעבירה האמורה להשתת מאסר על תנאי, תוך החתמת הנאשם על התחייבות כספית שלא לחזור על המעשה ושילוחו חזרה לאיו"ש או לרצועת עזה ללא שיהוי כפי שביטא זאת חברי, השופט א' רובינשטיין בפסקה כ"א לפסק דינו.

7. אכן, מדינת ישראל מתמודדת עם איום ביטחוני מתמיד הנשקף לשלום אזרחיה. כחלק מהמאבק באיום זה נלחמים שלטונות המדינה כנגד המצאם של שוהים בלתי חוקיים בתחומיה, שכן קיימת סכנה ממשית כי ביניהם יסתננו גם פעילי טרור שתוצאות מעשיהם הרות אסון. במסגרת מאבק זה על בטחונה של מדינת ישראל שומה על בתי המשפט להירתם למאמץ ולהשית עונשים מרתיעים. אדגיש כי איני מפקפק בחשיבות ובהצדקה שביישומו של שיקול ההרתעה כלפיי נאשמים שהורשעו בעבירה האמורה. ואולם, שיקול ההרתעה הינו רק אחד מבין מטרותיו של ההליך העונשי ולצידו קיימים אינטרסים מוגנים נוספים המחייבים התחשבות בנסיבותיו האישיות של הנאשם ואיזונם אל מול אינטרס ההרתעה שאינו בהכרח עדיף עליהם [ראו: יורם רבין ויניב ואקי דיני עונשין 17-20 (2008)]. התגייסותם של בתי המשפט למאבק באיום הביטחוני תוך השתת עונשים מרתיעים צריכה להיעשות אך ורק על פי עקרונות משפטיים מושרשים ובהם עקרון הענישה האינדיווידואלית, שהינו בעל משקל של ממש כפי שציין כבוד השופט (כתוארו אז) מ' אלון בע"פ 291/81 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(4), 438, 442 (1981):
"אכן, מקובל עלינו לבוא חשבון – בעת שיקולנו את מידת העונש וטיבו – את הנסיבות האישיות של העבריין ואת הנסיבות המיוחדות של מעשה העבירה, ולשם כך סוקרים אנו גם את עברו ומבקשים לעמוד על המניעים לעבריינותו. ענישתנו היא ענישה אינדיווידואלית של כל עבריין "באשר הוא שם". עם זאת, המידה והמשקל של הנסיבות המיוחדות של העבריין נמדדים ונשקלים לאור מהותה ואופיה של העבירה, ועל-פי-הרוב, משקלן המקל של הנסיבות המיוחדות של העבריין פוחת והולך, בה במידה שנסיבות ביצוע העבירה ואופיה החמור גוברים והולכים".

כאשר עסקינן בשוהה בלתי חוקי שזו לו הפעם הראשונה שחטא בעבירה כגון דא, ולא רובץ לפתחו עבר פלילי, כאשר המניע לביצוע העבירה האמורה הוא כורח הנגזר מחרפת הרעב שהוא מנת חלקן של משפחות רבות המתגוררות באיו"ש וברצועת עזה, וכאשר לא הוכח כי מניעיו הינם פליליים או חבלניים, כי אז עקרון הענישה האינדיווידואלית מחייבנו לתת משקל הולם לנסיבותיו האישיות של הנאשם, מניעיו וכל יתר שיקולים לקולא. השתת עונשים מרתיעים צריכה להיעשות רק במקרים המתאימים, לדוגמא, כאשר מדובר בנאשם רצידביסט, או שלנאשם עבר פלילי או כאשר מתלוות לעבירה האמורה גם עבירות נוספות (ראו דברי חברי השופט א' רובינשטיין בפסקה כ"א לפסק דינו). זוהי התוצאה המתחייבת מהחלתו של עקרון הענישה האינדיווידואלית אשר מורינו לשקלל את נסיבותיו האישיות של העבריין ולבחון אותן אל מול חומרת העבירה בכל מקרה ומקרה לגופו, אף בעבירות חמורות, כפי שהדגיש כבוד המשנה לנשיא מ' אלון בע"פ 1399/91 לייבוביץ' נ' מדינת ישראל, פ"ד מז(1) 178, 179-180 (1993):
"אכן, במסורת הפסיקה נקבעו כללים כלליים בדבר דרכי הענישה ומטרותיה, שעל השופט לשוקלם בבואו לגזור את הדין: אופייה של העבירה ונסיבותיה; עולמו של העבריין, עברו ועתידו; הצורך בהרתעתו של העבריין שהורשע ובהרתעתם של עבריינים בכוח; מידת התגמול וחובת השיקום; תיקון היחיד ותקנתה של החברה…".

8. בטרם אתייחס לדרך שבאמצעותה יש, לדעתי, להתמודד עם תופעת השוהים הבלתי חוקיים, אציין כי מניתוח הנתונים שהוצגו לפנינו על ידי בא כוח המשיבה במהלך הדיון שהתקיים בעניין שבנדון בהתייחס לשנת 2008, עולה כי תופעת השוהים הבלתי חוקיים במחוז הדרום אינה החמורה ביותר מבחינת היקפה. כך, מנתוני שנת 2008 עולה כי מחוז תל-אביב איתר 2509 שוהים בלתי חוקיים והמחוז הצפוני איתר 1781 שוהים בלתי חוקיים ואילו מחוז הדרום איתר 1581 שוהים בלתי חוקיים בלבד. עוד יצויין כי במחוז הצפוני ובמחוז תל-אביב היקפי התופעה חמורים יותר כאמור, ואולם בתי משפט השלום במחוזות אלו גוזרים, בדרך כלל, על הנאשמים עונשים קלים מאלו הנוהגים בבתי משפט השלום במחוז הדרום, תופעה עליה עמד גם חברי השופט א' רובינשטיין בפסקה י"ג לפסק דינו.

הרהורים באשר לדרך ההתמודדות הרצויה עם תופעת השוהים הבלתי חוקיים
9. לטעמי, הדרך שעל רשויות אכיפת החוק ומערכת בתי המשפט לנקוט בה על מנת להירתם למאמץ שירוש תופעת השוהים הבלתי חוקיים היא להתמקד בתושבי מדינת ישראל שמסיעים, מלינים ומעסיקים שוהים בלתי חוקיים. האינטרס המניע את אותם שוהים בלתי חוקיים נטולי כוונה חבלנית להיכנס לשטחי מדינת ישראל הינו מניע כלכלי והרצון לפרנס את משפחתם. ככל שיקטן הסיכוי למצוא פרנסה בתחומי מדינת ישראל, כך יקטן העניין של אותם שוהים בלתי חוקיים להיכנס לתחומי מדינת ישראל, שכן מראש ידעו הם כי הסיכוי שתושבי מדינת ישראל יספקו להם מקורות פרנסה נמוך הוא. על מנת להגשים תכלית זאת יש להרתיע את תושבי מדינת ישראל שמסיעים, מלינים ומעסיקים שוהים בלתי חוקיים מליצור קשר מכל סוג שהוא עם האחרונים, וזאת על ידי חקירתם של החשודים בסיוע לשוהים הבלתי חוקיים על ידי משטרת ישראל, העמדתם לדין פלילי במקרים המתאימים והשתת ענישה מרתיעה בגין עבירות לפי סעיף 12א לחוק, כפי שעמד על כך כבוד השופט י' טירקל ברע"פ 5198/01 חטיב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 169 (2001):

"אם אין אוזנו של העבריין בכוח קשובה לקול דמי קורבנות הפיגועים, אולי יישמע לקול הסוגר והבריח הננעלים על העבריינים".

10. המסר שצריך לצאת תחת ידיהם של רשויות אכיפת החוק ומערכת בתי המשפט אל תושבי מדינת ישראל הוא שעליהם להימנע מהושטת סיוע לשוהים בלתי חוקיים. כל מי שינהג שלא על פי מצוות הדין הרי שתמוצה עמו מלוא חומרת הדין.

11. כאמור, הנני מצטרף לתוצאה אליה הגיע חברי, השופט א' רובינשטיין.

הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט א' רובינשטיין.

ניתן היום, ‏י"א אייר תשס"ט (5.5.09).

א' רובינשטיין

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות