ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

רע"פ 1286/11 יעקב אמברם נגד מדינת ישראל

Skip Navigation Links

רע"פ 1286/11 יעקב אמברם נגד מדינת ישראל

לפני:
כבוד השופט ס' ג'ובראן
כבוד השופט ח' מלצר
כבוד השופט נ' סולברג

בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו מיום 10.2.11 בע"ח 14083-02-11 שניתנה על ידי כבוד השופט ד"ר ע' מודריק

פסק-דין

השופט נ' סולברג:

1. בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (ע"ח 11-02-14083, סגן הנשיא ע' מודריק) בגדרה נדחה ערר המבקש על החלטת בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו (בפ"מ 82-02-11, השופט י' גרטי) שלא להורות על ביטול הודעת איסור השימוש ברכבו של המבקש, בעקבות נהיגת בנו ברכב, לכאורה, בהיותו שיכור.

רקע
2. ביום 28.1.11 בשעה 03:06 נעצר רכב בפינת הרחובות הגליל – מנחם בגין בתל אביב, כאשר הוא נהוג בידי בנו של המבקש (להלן: הבן), חייל בשירות סדיר, בן 21. נעשה לו מבחן שכרות והוא נמצא נוהג תחת השפעת אלכוהול. קצין מוסמך פסל אותו מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 30 יום והוגש נגדו כתב אישום. בעל הרכב, אביו, הוא המבקש, זומן לשימוע בעניין איסור השימוש ברכב, ובעקבות השימוע החליט קצין משטרה, בהתאם לסמכותו שלפי סעיף 57א(א)(2) לפקודת התעבורה, להוציא צו המורה על איסור שימוש ברכב למשך 30 יום. המבקש הגיש לבית משפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו בקשה לבטל את צו איסור השימוש ברכב. לטענתו, הוא מסר את הרכב לחזקת בנו והזהיר אותו לבל יעבור כל עבירה ושינהג בו כחוק. בנוסף טען המבקש כי הוא זקוק לרכב לצורך הגעה למקום עבודתו באשדוד.

החלטות בית המשפט לתעבורה ובית המשפט המחוזי
3. בית המשפט לתעבורה ציין בהחלטתו כי קיימות ראיות לכאורה להגשת כתב אישום נגד הבן בעבירה של נהיגה בשכרות, עבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה. האב טען בבית המשפט כי עשה "כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה" של נהיגה בשכרות, כדרישת סעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה. לשיטתו, די בכך כדי לקבוע כי יש לבטל את איסור השימוש ברכב. נקבע בהחלטה כי המבקש ידע שבנו יוצא עם חברים למקום שבו מוגש אלכוהול ואף ידע את זהותם של החברים. בית המשפט לתעבורה דן בשאלה האם די באזהרה של האב לבנו כי ימנע מלעבור עבירה, כדי לעמוד בדרישות סעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה. בהחלטה נקבע כדלקמן: "…לא די באזהרה כשלעצמה. בנסיבות העניין האמורות, היה על המבקש להבטיח שאם הבן שותה משקה אלכוהולי, יהיה נהג תורן מבין כל המצטרפים לאותה נהיגה ועל ידי כך להבטיח שכל יתר המשתתפים בארוחה, השותים תוך כדי אכילה, לא ישבו מאחורי הגה הרכב ובכלל זה גם בנו. לא שמעתי מפיו שהוא דרש וקיבל הבטחה כלשהי לקיומו של נהג תורן למקרה הנוכחי. יתר על כך, האזהרה מצידו היא חד צדדית. היה צורך שגם הנהג עצמו היה מאמת את דברי אביו כי הוזהר שלא לשתות כל כמות של אלכוהול עקב הצורך בהשבת הרכב תוך כדי נהיגה לביתו". לדברי בית המשפט לתעבורה, הגם שבהשבתת הרכב יש משום פגיעה בחופש התנועה של המבקש, המחוקק גילה את דעתו במפורש והעדיף את עקרון טובת הציבור ושמירה על ביטחונו על פני זכותו של הפרט להשתמש ברכב. נפסק כי הואיל והמבקש לא עשה כל אשר נדרש ממנו על מנת להבטיח שבנו לא ינהג ברכב לאחר ששתה משקה אלכוהולי, יש לדחות את בקשתו.

4. בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו אימץ את עמדת בית המשפט לתעבורה ודחה את הערר: "גישת השופט קמא נראית לי מדויקת. גם אני סבור שהוראות הדין אינן מטילות על הבעלים של הרכב חובות או גזרות שלא ניתן לעמוד בהם. להשקפת השופט קמא – שהיא כאמור גם השקפתי – המחויבות של בעל הרכב היא: להזהיר את הנהג שיש לוודא קיומו של נהג תורן שלא שתה. זה יכול להיות בנו או זה יכול להיות אדם אחר. אם זה הבן צריך לשמוע מפי הבן שהוא הוזהר ושקיבל על עצמו להימנע משתייה. אם זה אדם אחר צריך לוודא את זהותו וצריך לוודא שהאדם האחר מחויב לדבר. כיוון שלא כך נהג העורר אני דוחה את הערר". מכאן הבקשה למתן רשות ערעור.

טענות המבקש
5. לטענת המבקש לא היה מקום להורות על השבתת רכבו בשל עבירת תנועה אותה ביצע, לכאורה, בנו. המבקש הזהיר את בנו לבל יעשה את המעשה המיוחס לו, אך לשיטת בית המשפט לענייני תעבורה הייתה מוטלת עליו גם חובה לשוחח עם חבריו של בנו ולוודא שיהיה בנמצא נהג שלא שתה אלכוהול. לטענתו, מדובר בהטלת חובה שאינה מעשית ואינה ריאלית, המחייבת אותו להיכנס לקרביים של מערכות היחסים שמנהל בנו עם חבריו. זהו דבר שאינו מקובל מבחינה חברתית ועל כן מדובר בגזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה. לטענת המבקש, בית משפט קמא אימץ פרשנות מרחיבה לפקודת התעבורה. הדין מטיל סנקציה מנהלית על אדם שלא עבר כל עבירה, בשל עבירה שביצע אדם אחר. מדובר בפגיעה רחבה וברורה בזכות הקניין. התוצאה הנגזרת מההחלטה היא כי "בנים אכלו בוסר ושיני אבות תקהינה". אין לפרש את ההוראה הנדונה בפרשנות רחבה שתפגע בזכות הקניין. המבקש ביקש לדון בשאלת החוקתיות של הוראת-הסעיף, ולחלופין לאמץ פרשנות מצמצמת להוראתו.

טענות המשיבה
6. מנגד טענה המשיבה כי אין מדובר בשאלה בעלת חשיבות ציבורית, משפטית או חוקתית מיוחדת המצדיקה דיון לפני ערכאה שלישית, שכן הערכאות קמא יִשׂמו בפשטות את הוראת-החוק הנדונה על נסיבותיו של האירוע. לגופו של עניין נטען כי הוראות החוק ברורות. נקבעו שני תנאים מצטברים המאפשרים לבית המשפט להורות על ביטול איסור השימוש ברכב. התנאי הראשון, שאינו שנוי במחלוקת, הוא שהנהג פעל בניגוד להוראות בעל הרכב. התנאי השני הוא שבעל הרכב עשה פעולות נוספות, ככל שביכולתו, על מנת להבטיח כי הוראותיו אכן יקוימו. המבקש אינו טוען כי עשה פעולה נוספת כלשהי מעבר לאזהרת בנו, ולכן ברור שאינו עומד בתנאי הסעיף. טענת המבקש כי הפרשנות של החוק היא רחבה ובלתי מידתית, וכי די באזהרה מאת בעל הרכב, איננה מתעוררת בענייננו. אין כל עיגון בסעיף-החוק הנדון לכך שדי באזהרה שנתן בעל הרכב לנהג. לטענת המשיבה, תכלית החוק היא להאבק בתאונות דרכים המתרחשות חדשות לבקרים בכבישי ארצנו. לשם כך יש צורך באמצעי אכיפה מיידי ואפקטיבי, כדוגמת סעיף 57א לפקודת התעבורה, המאפשר איסור שימוש ברכב שבוצעה בו עבירה של נהיגה בשכרות. תוצאותיה של עבירת הנהיגה בשכרות יכולות להיות קשות ביותר. עבירה זו נפוצה במיוחד בקרב צעירים אשר שואלים את הרכב מהוריהם במהלך סוף השבוע ונוסעים למקומות בילוי. המחוקק ביקש לוודא שההורה יעשה כל שביכולתו כדי שבנו לא ינהג בשכרות. על ההורה לדעת כי אם לא עשה כל שביכולתו, הוא חשוף לכך שרכבו יֵאסר לשימוש.

7. המחוקק היה ער לפגיעה בבעל הרכב ואיפשר במצבים המתאימים לצמצם את התקופה שבה נאסר השימוש ברכב. זאת בהתבסס על הוראת סעיף 57ב(ג) לפקודת התעבורה. המשיבה ציינה כי בתי המשפט עושים שימוש בסעיף האמור (פ"מ (צפת) 3310-11-08 נפלתי דרי נ' מ"י, שם קוצרה תקופת איסור השימוש עקב מצבו הרפואי של בעל הרכב; פ"מ (חיפה) 3729-06-09 מוחמד ולואי חביב אללה נ' מ"י, שם קוצרה תקופה איסור השימוש עקב אופי העבודה של בעל הרכב; (ב"ש (חיפה) 3093/07 סבג מיכאל נ' מ"י, שם קוצרה תקופת השימוש עקב כמות האלכוהול הגבולית שנמדדה בדמו של נהג הרכב).

8. לשיטת המשיבה, בית משפט השלום לתעבורה ובית המשפט המחוזי יִשׂמו את החוק כלשונו ועל-פי תכליתו. בעל הרכב זכאי שיבוטל איסור השימוש אך ורק אם הנהג פעל בניגוד להוראותיו, ואם בעל הרכב עשה פעולות נוספות ככל שביכולתו ולפי נסיבות העניין על מנת למנוע את ביצוע העבירה. רק כך תובטח אכיפה אפקטיבית ומיידית ופיקוח הולם של בעלי הרכב על הנוהגים ברכבם. באשר לטענה בדבר אי-חוקתיות הסעיף הרי שזו לא נומקה ולא ברור מדוע הפגיעה הנטענת אינה עומדת בפסקת ההגבלה. מכל מקום, נטען כי תיקון מספר 66 לפקודת התעבורה הולם את ערכיה של מדינת ישראל וכי נועד לתכלית ראויה. הפגיעה היא מידתית. מטרת התיקון היא אכיפה יעילה ואפקטיבית בתחום תאונות הדרכים. הפגיעה מתוחמת בזמן ויש לה תכלית ביצירת מנגנון פיקוח על הנוהג. הודגש כי המבקש ידע שבנו מתכוון לצאת עם חברים למקום שבו מגישים אלכוהול. האפשרות שישתה באותו ערב הייתה התפתחות סבירה. המבקש הסתפק באזהרה סתמית כלפי בנו ותו לא. היה מצופה לכל הפחות לבקש שהבן יבטיח כי לא ישתה או כי מי מחבריו לא ישתה; אך המבקש לא עשה זאת.

דיון והכרעה
9. הפרק הששי לפקודת התעבורה, שכותרתו, פסילת רישיון ואיסור שימוש ברכב, קובע הסדר מפורט לגבי סמכויות הרשויות להורות על פסילת רישיון נהיגה או רישיון רכב במצבים שונים. סעיף 57א(א)(2) לפקודת התעבורה מקנה לקצין משטרה סמכות לאסור על שימוש ברכב שנעברה בו אחת מהעבירות המנויות בתוספת לחוק:

"היה לשוטר יסוד להניח כי נהג עבר לעיניו עבירה מן העבירות המפורטות בחלק א' לתוספת השביעית, רשאי הוא לדרוש מהנהג להילוות אליו אל קצין משטרה או ליטול ממנו את רישיון הרכב… היה לקצין משטרה יסוד להניח כי יוגש כתב אישום נגד הנהג, רשאי הוא למסור לו הודעת איסור שימוש ברכב שבו נעברה העבירה לתקופה של 30 ימים ואם במהלך שלוש השנים האחרונות נמסרה הודעת איסור שימוש באותו רכב לפי סעיף זה, או שניתן לגביו צו איסור שימוש לפי סעיף 57ג – לתקופה של 60 ימים, וליטול את רישיון הרכב".

10. בתיקון מספר 66 לפקודת התעבורה הורחבה הסמכות לאסור על שימוש ברכב לעבירות נוספות על אלו שנקבעו בעבר, ובכללן עבירה של נהיגה בשכרות (זאת בנוסף לעבירות של נהיגה תחת השפעת סמים, הפקרת נפגע לאחר תאונה, נהיגה במצב השולל שליטה ברכב ונהג חדש שנהג ללא מלווה). בדברי ההסבר להצעת החוק הודגש הצורך בכלי אכיפה אפקטיבי, תוך שליחת מסר לפיו על ההורים ובעלי הרכב להקפיד על האופן שבו ילדיהם או אנשים שנמסר להם הרכב נוהגים בו:

"השבתת רכב, על ידי קצין משטרה או על ידי בית המשפט, תשמש כלי אפקטיבי ביותר לאכיפת חוקי התנועה ולהרתעת עברייני תנועה פוטנציאליים מלעבור עבירות תנועה חמורות, ובכך תסייע להתמודדות בנגע תאונות הדרכים… העיקרון המנחה בבחירת עבירות אלו הינו חומרת העבירה בצירוף חובה מוגברת של בעל הרכב לבדוק את הנהג לו נמסר הרכב. רכב הוא כמו כלי נשק ומי שמוסר אותו לשימוש האחר צריך לוודא שמדובר באדם נורמטיבי שאינו נוהג בפסילת רישיון או בשכרות וכדומה… השבתת רכבים תביא לכך שנהגים יהיו יותר מודעים לאופן נהיגתם והורים ובעלי רכבים יתנו יותר תשומת לב והקפדה לאופן בו ילדיהם או אנשים להם נמסר הרכב, נוהגים ברכבם" (הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (השבתת רכב בשל עבירות חמורות), התשס"ד – 2004, הצעות חוק תשס"ד 63).

11. יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, חבר הכנסת אמנון כהן, עמד על חשיבות החוק ככלי הרתעתי, בהציגוֹ את נוסח החוק במליאת הכנסת בעת הדיון לקראת הצבעה על הקריאה השנייה והשלישית:

"איסור שימוש ברכב הינו כלי הרתעתי מהמדרגה הראשונה, והצעת חוק זו נועדה לתת לכך משנה תוקף. ראשית, מוצע לקבוע כי בעל הרכב, שקיבל הודעת איסור שימוש ברכבו, ישא בהוצאות בשל שינוע הרכב למגרש שבו יועמד הרכב בתקופת איסור השימוש. שנית, מוצע להוסיף עבירות נוספות לרשימת העבירות שבגינן ניתן להורות על איסור השימוש ברכב. העבירות שמוצע להוסיף הן חובת ליווי של נהג חדש, נהיגה בשכרות או בהשפעת סמים, וכן הפקרה אחרי פגיעה – 'פגע וברח'" (דברי הכנסת, ישיבה מיום 30.3.2005).

יפים לעניין זה דבריו של מציע החוק, חבר הכנסת גלעד ארדן:

"בחלק ממדינות העולם, וזה עניין מקובל, מתייחסים לכלי רכב כמעין סוג של כלי נשק. כלומר, בדיוק כפי שאדם מפקיד את נשקו או משאיר אותו, או מוסר אותו לידי אדם אחר – חלה עליו אחריות רבה מאוד לדעת שהוא לא מוסר את אותו כלי נשק לידי אדם חסר אחריות או אדם שיכור ללא רשיון לאחוז באותו נשק. בדיוק אותו דבר צריך לחול על כלי רכב. כפי שציינו קודם, תאונות הדרכים גובות מספר גבוה ביותר של קורבנות, מעל 500 אזרחים מידי שנה. אנחנו צריכים כל הזמן לבחון באילו כלים אפשר להשתמש כדי לנסות ולצמצם את הפגיעה הזאת ולהציל כמה שיותר אזרחים במדינת ישראל" (דברי הכנסת, ישיבה מיום 18.1.2005).

12. במציאות הקשה השוררת בכבישי ארצנו, בה מקפחים את חייהם אזרחים רבים, ראוי שבתי המשפט יעשו שימוש באמצעי אכיפה המאפשר לאסור שימוש ברכב, כפי שהתווה המחוקק. עיון בפסיקה של הערכאות הדיוניות מלמד כי אכן נעשה שימוש בסמכות זו. האמצעי האמור נועד ליתן כלים אפקטיביים במלחמה הקשה בקטל בדרכים. נכון כי השבתת הרכב, מקום בו בוצעה העבירה, שלא על-ידי הבעלים, כי אם על-ידי אחרים, יכולה לעורר קשיים. אולם נדמה כי קשיים אלו קיבלו מענה במהלך הדיונים בוועדת הכלכלה ובנוסח החוק שאושר על-ידי הכנסת. המחוקק ניסה לאזן בין הצורך להילחם בתאונות הדרכים באמצעות אכיפה אפקטיבית והרתעתית, לבין הפגיעה בזכות הקניין של הבעלים. האיזון בא לידי ביטוי בארבעה מישורים מרכזיים:

13. הראשון, הגבלת התקופה של איסור השימוש ברכב ל-30 יום ובמצבים מסויימים ל-60 יום. השני, הגבלת הסמכות לאסור את השימוש ברכב לרשימת העבירות המנויות בחוק. השלישי, מתן שיקול דעת למשטרה ולבתי המשפט לבטל את צו איסור השימוש ברכב בהתקיים התנאים הקבועים בחוק. בעל הרכב שנגדו הוצא צו איסור השימוש רשאי לבקש מבית המשפט לבטלוֹ, בהתקיים אחת משתי עילות המנויות בסעיף 57ב(ב) לפקודת התעבורה:

"(1) הרכב נלקח מבעליו בלי ידיעתו ובלי הסכמתו;
(2) מי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה כאמור בסעיף 57א(א)".

14. יוער, כי כאשר מתקיים התנאי הראשון לפיו הרכב נלקח מבעליו לא ידיעתו וללא הסכמתו, קיימת סמכות לא רק לבית משפט לבטל את איסור השימוש, אלא גם למשטרה (סעיף 57א(ה)(1) לפקודת התעבורה). התנאי השני מורכב יותר ומצריך הפעלת שיקול דעת שיפוטי: נהג הרכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה. זהו התנאי אשר שנוי במחלוקת בין הצדדים שלפנינו, ואליו אדרש בהמשך.

15. המישור הרביעי הוא שגם כאשר לא הוכחו העילות שפורטו לעיל, רשאי בית המשפט לבטל את איסור השימוש ברכב, או לקצר את התקופה שבה נאסר השימוש ברכב "אם התקיימו נסיבות אחרות מאלה האמורות בסעיף קטן (ב), המצדיקות זאת. ולעניין זה רשאי בית המשפט להביא בחשבון, בין השאר, את הזיקה בין בעל הרכב לבין מי שנהג ברכב" (סעיף 57ב(ג) לפקודת התעבורה).

16. נדמה כי האיזונים שהתווה המחוקק מלמדים לכאורה על המידתיות שבתיקון. המבקש ניסה לטעון כי החוק אינו חוקתי. אולם לא נערך דיון בסוגיה בבית משפט השלום לתעבורה ובבית המשפט המחוזי, וזאת לנוכח האופן שבו נטענה הטענה. לא מצאתי בטיעוני המבקש גם בהליך דנא תשתית עובדתית ומשפטית המאפשרת לדון בטענת אי-חוקתיות. אשר על כן, אין מקום להכריע בשאלה זו, ובודאי שלא במסגרת הליך של בקשה למתן רשות ערעור.

17. בענייננו, כאמור, חלוקים הצדדים בשאלה האם בעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את ביצוע עבירת הנהיגה בשכרות. בהקשר זה אדגיש כי אינני סבור כי יש לצמצם את תחולתו של סעיף 57ב(ב) בכל הנוגע לעבירת השכרות (אינני מביע עמדה ביחס לעבירות אחרות הואיל ואינן נשוא הדיון כאן, אולם אעיר כי אין זה מן הנמנע שהפרשנות של סעיף 57ב(ב) תהיה שונה ביחס לעבירות השונות). נדמה כי דרישה מבעל רכב לעשות ככל שביכולתו על מנת למנוע את ביצוע עבירת הנהיגה בשכרות היא דרישה ראויה ובעלת חשיבות. זהו צורך השעה. כאשר אדם נוהג ברכב כשהוא שיכור, כלי הרכב משמש כנשק מסוכן. מי שנותן לאחר לנהוג ביודעו שהוא עלול לשתות משקה אלכוהולי, עליו לעשות כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה ובכך להפחית את הסכנה הנשקפת לציבור. אין זה מובן מאליו שאב חייב באופן אוטומטי להתרצות לבקשת בנו ולתת לו את מפתחות מכוניתו. לבקשת הבן להשתמש במכוניתו של אביו יש 'תג מחיר' חינוכי ומשפטי. גם סירוב הוא אופציה; גם הסכמה. אבל ההסכמה צריכה להיות מותנית בתנאים על מנת להפחית את המסוכנות.

18. השופט א' רובינשטיין עמד על הסיכון המיוחד הגלום בעבירת השכרות, כלשונו (רע"פ 8135/07 אהוד גורן נ' מדינת ישראל (11.2.09)):

"לא יתכן חולק כי השכרות היא אחת מאמות כל חטאת בתחום התעבורה. הנוהג שיכור מסכן לא רק את עצמו, אלא את כל סביבתו בכביש ואף הולכי רגל, ואין צורך להכביר מלים על כך. תופס הגה והוא שיכור – הוא כמכונת מוות נעה. המחוקק נתן לכך ביטוי ברור בצורות שונות. על כן, ראוי מאבקן של רשויות האכיפה להגשים את רצון המחוקק, ובתי המשפט מצווים לתת לכך יד. עליהם ליתן לדין פרשנות ישרה, שאינה דרך עקלקלות ואינה מתחכמת, אך גם אינה מוציאה מכלל פעולה את משאלת המחוקק בשל כשל בעל אופי טכני. כך מבקשים אנו לנהוג, לנהוג תרתי משמע".

גם השופט ס' ג'ובראן עמד על הסכנה הטמונה בנהיגה בשכרות ועל הצורך לנקוט במדיניות מרתיעה:

"נהיגה במצב של שכרות מסכנת את חייהם של הנוהגים בכביש והיא מהווה גורם מרכזי למספרן הרב של תאונות הדרכים. לכן, יש לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה ולהעניש בחומרה נהגים הנתפסים כאשר הם נוהגים בשכרות" (רע"פ 6439/06 קריטי נ' מדינת ישראל, 19.10.2006).

19. בשלב שבו אדם נוהג בשכרות, כמעט ולא ניתן לעשות דבר על מנת למנוע את הסכנה הנשקפת מכך. לא בכדי מטיל החוק אחריות על אדם שמבצע עבירה בשכרות, הגם שאין לו מוּדעוּת באותו שלב, הואיל ובשלב מוקדם יותר בחר במודע להכניס את עצמו למצב מסוכן שבו הוא עלול לאבד שליטה: "עשה אדם מעשה במצב של שכרות והוא גרם למצב זה בהתנהגותו הנשלטת ומדעת, רואים אותו כמי שעשה את המעשה במחשבה פלילית" (סעיף 34ט(ב) לחוק העונשין). כך גם המשפט העברי, בתחום הנזיקין: "שהיה לו להיזהר מתחילה שלא ישתכר כלוט ולהזיק את הרבים. שמי אנסוֹ להשתכר כל כך עד שלא ידע מה הוא עושה? וכיוון שאונס שמחמתו הוא, שהוא זה שגרם לנפשו, חייב בנזיקין" (שו"ת הב"ח, סימן סב). לפי טיבה של השכרות והשפעתה על האדם, קם הצורך באמצעי אכיפה קודם לשכרות: "מקבל דינו על מה שלא עצר ברוחו להשתגע" (ים של שלמה, בבא קמא, פרק ג', סימן ג'); "כל המשתכר, חוטא ושוטה" (המדרש הגדול נח, ט). כאמור, יש לנקוט באמצעי אכיפה בשלב האפקטיבי, לפני השכרות. בשלב זה, האחריות רובצת גם לפתחו של בעל הרכב. על בעל הרכב מוטלת אחריות לעשות ככל שביכולתו כדי למנוע את ביצוע העבירה ברכב שבבעלותו. אכן, לעיתים היכולת של בעל הרכב למנוע את העבירה היא מוגבלת. אולם המחוקק איפשר לבטל או לצמצם את איסור השימוש ברכב בהתקיים נסיבות המצדיקות זאת, תוך התחשבות גם ב"זיקה בין בעל הרכב לבין מי שנהג ברכב" (סעיף 57ב(ג) לפקודת התעבורה).

20. האם המבקש עשה כל שביכולתו על מנת למנוע את ביצוע העבירה, כדרישת הוראות הדין? בענייננו מדובר בבנו של המבקש, אדם צעיר, בן 21. המבקש ידע כי הבן הולך למקום שבו מוצעים משקאות אלכוהוליים, וכי הוא עלול לשתות. המבקש טען כי הזהיר את בנו "שימנע מלעבור כל עבירה ושינהג כחוק". זוהי אזהרה כללית שתוכנה ביחס לעבירת השכרות אינו ברור. העובדה שהמבקש לא הביא את בנו להעיד, מקשה לקבוע ממצאים ברורים בעניין. אכן אין חובה להעיד את הבן, אך החסר הראייתי בנדון מקשה לקבוע מה טיבה של אותה אזהרה. בל נשכח כי סעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה קובע שני תנאים מצטברים. על-פי התנאי הראשון יש לבחון האם פעל הנהג בניגוד להוראותיו של בעל הרכב. ניתן לומר כי אם המבקש הזהיר את בנו שלא יעבור עבירה, והבן פעל בניגוד להוראה זו, הרי שבכך מתקיים רק התנאי הראשון. אולם המחוקק לא הסתפק בכך. על-פי התנאי השני יש להראות שבעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה. המבקש לא עשה דבר מעבר לאזהרה הכללית. בית המשפט לתעבורה קבע כי ניתן היה למשל לוודא כי יִמצא נהג תורן שלא שתה. זוהי אינה דרישה מופרזת, בהתחשב בעובדה שהמחוקק דורש מבעל הרכב לעשות "כל שביכולתו". נדמה כי מדובר בדרישה סבירה וראויה, ובנסיבות תיק זה היא מתיישבת עם הוראות החוק. המבקש טען כאמור כי נענש על מעשיו של בנו והתוצאה היא ש"בנים אכלו בוסר ושיני אבות תקהינה". זהו אינו המצב העובדתי. המבקש אחראי, על-פי הנסיבות שהוכחו, על מחדליו-שלו ולא על מעשיו של בנו. סבורני, כי התחשבות יתר בבעלים של הרכב, שבו בוצעה העבירה, תגביר את הסיכון הנשקף לציבור, ושיני הציבור, הן אשר תקהינה. לא בכדי הִנחו חז"ל: "לא תרווי, לא תחטי" [=אל תשתכר ולא תחטא, בבלי, ברכות כט, ב].

21. הגם ששאלת פרשנותו של הסעיף היא שאלה בעלת השלכות רוחב, אינני סבור כי נסיבות התיק שלפנינו מצדיקות מתן רשות ערעור. לדעתי צדקו בית המשפט לתעבורה ובית המשפט המחוזי במסקנתם לפיה המבקש לא עשה כל שביכולתו כדי למנוע את ביצוע העבירה, ומשכך אין מקום להורות על ביטול איסור השימוש ברכב.

22. לאור האמור הייתי מציע לחברַי להורות על דחיית בקשת הרשות לערער.

השופט ח' מלצר:

בנסיבות העניין הנני מצטרף לפסק דינו של חברי, השופט נ' סולברג.

השופט ס' ג'ובראן:

אני מצטרף לחוות דעתו של חברי השופט נ' סולברג. נוכח חשיבות הסוגיה, אבקש להוסיף דברים מספר.

ההליך שלפנינו מעורר את הצורך להתמודד עם תופעה חמורה, הרווחת בארצנו, במסגרתה משתמשים ילדים ברכבי הוריהם ברשות ונוהגים שלא כדין, תוך סיכון חייהם שלהם וחיי הסובבים אותם.

עיקר טענתו של המבקש בהליך הנוכחי היא כי כאשר הנחה בעל הרכב את הנהג לנהוג כחוק, די בכך כדי להרים את הנטל הקבוע בסעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה (משמע, להוכיח כי "מי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה כאמור בסעיף 57א(א)"). לגישתו, הטלת הנטל על בעל הרכב להוכיח כי הנהג הבין את ההנחיה, ובפרט הבין את חובתו שלא לנהוג בשכרות והסכים לה, תיצור מצב דה פקטו על פיו בכל פעם שצעיר נוטל את רכבם של הוריו ונוהג בנסיבות המנויות בסעיף 57א(א) לפקודת התעבורה, לא תעמוד להם טענה מכוח סעיף 57ב(ב)(2) לביטול האיסור על השימוש ברכב.

חברי השופט נ' סולברג דחה את טענת המבקש במישור העובדתי, וקבע כי האזהרה שניתנה הייתה כללית, לא ניתנה לה הסכמה של הבן, וממילא, הבן לא זומן לעדות ומשכך ישנו חסר ראייתי המקשה לקבוע מה היה טיבה של אותה האזהרה.

ברי, כי במצבים מסוג זה, כאשר מדובר על שיחה בין הורה לבנו בארבע עיניים, גם לו היה מעיד הבן היה קושי לברר לעמקה את טיבה המדויקת של האזהרה שניתנה ואת מידת הבנתה. יתר על כן, וודאי שהחובה החלה על ההורה אינה למתן אזהרה פורמאלית וסדורה, דוגמת אזהרה הניתנת על ידי שוטר לחשוד, והאזהרה היא למעשה חלק משיחה שגרתית, המתרחשת מידי יום ביומו, ומבוססת על טיבם של היחסים בין ההורה והילד. משכך, במישור המהותי, יהיו מקרים שבהם עצם ההיכרות בין ההורה לילד תוביל להיעדר צורך להזהיר בכל פעם ופעם מפני נהיגה בשכרות, ויהיו מקרים שבהם יוכל ההורה לדעת כי למרות הסכמה מפורשת של הילד שלא ינהג בשכרות, בפועל הוא עתיד להתעלם מהסכמה זו. במישור הראייתי, לו היינו קובעים צורת אזהרה קשיחה בפסק דיננו זה, היו יכולים הורים וילדים בתיקים עתידיים לטעון להסכמת הילד בהתאם למתווה שיקבע, ולמעשה לא תהיה דרך מבוררת להפריך את טענתם, למעט אם עדותם תתגלה כלא מהימנה בבירור. במילים אחרות, אף לו היו לבית המשפט הכלים לברר בדיוק את תוכן השיחה בין ההורה לילדו בטרם מתן הרכב (וספק שכך), איני חושב שכעניין של מדיניות שיפוטית יש לקבוע כללים קשיחים לאזהרה שעל בעל הרכב לתת, תדירותה וניסוחה, כמו גם למידת ההסכמה שעל הנוהג ברכב לבטא. קביעה כזו, ספק אם תהיה אפקטיבית, וכל שהיא תוביל לו הוא ריבוי התדיינויות שלא לצורך.

לגישתי, מידת האזהרה הניתנת לילד צריכה להיות תלויה בנסיבות הפרטניות של העניין ככל שהן נוגעים לשימוש ברכב. במסגרת הנסיבות הרלבנטיות יש להתחשב בראש ובראשונה בסוג האירוע בשבילו נעזר הנהג ברכב. כך, באם הרכב ניטל כדי לנסוע למסיבה או לבילוי אחר שצפוי לכלול שתיית אלכוהול, יש להטיל נטל מוגבר על בעל הרכב לוודא שלא יבוצע ברכבו שימוש אסור. בהמשך לכך, ככל שמקום הבילוי מרוחק יותר ואינו מציע חלופות תחבורתיות (דוגמת תחבורה ציבורית), כך, ראוי שהנטל על בעל הרכב יהיה גדול יותר. זאת, שכן בפועל, אף אם בתחילה הנהג כלל לא התכוון לשתות אלכוהול, באם לבסוף עשה זאת, לא תהיה בפניו כל דרך שלא לנהוג ברכב בשכרות. בהמשך לכך, יש מקום לתת משקל לגיל הנהג, לניסיונו בנהיגה ולעבירות נהיגה קודמות שבוצעו על ידו ככל שישנן. ככל שעסקינן בנהג צעיר יותר, וללא ניסיון נהיגה, הסיכוי כי יעריך הערכת יתר את כישורי הנהיגה שלו וינהג בשכרות עולה. וודאי שבמקום שבו לנהג הרשעות תעבורה בגין שימוש אסור ברכב, על בעל הרכב להקפיד הקפדה יתרה כי השימוש ברכב יהיה כדין. במישור היחסים שבין בעל הרכב לנהג, ככל שתדירות השימוש של הנהג ברכב גבוהה יותר, והוא משתמש בו במהלך חיי היומיום, יש מקום להקל בנטל המוטל על בעל הרכב להזהיר את הנהג בכל מקרה ומקרה.

אמנם, ששת אמות המידה האמורות לעיל (סוג האירוע, מרחק מקום הבילוי, גיל הנהג, הניסיון של הנהג בנהיגה, עברו התעבורתי של הנהג, היקף השימוש ברכב של הנהג) אינן קובעות כלל קשיח, על פיו באם בעל הרכב פעל בדרך זו או אחרת יעמוד בנטל המוכח בסעיף 57ב(ב) לפקודה. כאמור, לגישתי, כלל קשיח שכזה ספק אם יתרום בפועל לוודאות המשפטית, ויהיה בבחינת פורמאליזציית יתר של יחסי הורים וילדיהם. אמות מידה אלו צריכות להנחות בעלי רכבים בטרם מתן השימוש ברכב, וטוב יעשו אם ישמרו טווח ביטחון סביר. כך, ישנם מצבים שבהם אף אם התחייב הילד שלא ינהג בתנאי שכרות, אין מקום למתן הרכב (לדוגמה, באם מדובר בנהג צעיר, הנוהג באישון לילה לאתר מרוחק לבילוי המשלב צריכת אלכוהול רבה). לחלופין, יש לוודא במצבים אלו ברצינות וביסודיות כי ישנו נהג תורן שלא ישתה. אפשר אף שההורה יידרש לרף גבוה יותר, דוגמת וידוא עם הנהג התורן בסיום הבילוי ובטרם הנהיגה ברכב, כי לא שתה אלכוהול. עוד יצוין בהקשר הנוכחי כי זהו מקרה מובהק שבו עדיפה הרתעת יתר על פני הרתעת חסר. הנזק שייגרם לבעלי רכבים אשר נתנו את רכבם לאדם אחר שנהג בו בשכרות, בשל איסור קצר טווח על השימוש ברכב, קטן לאין שיעור מהחיים שיישמרו. חייהם של הנהגים, שהם לא פעם קרובים לבעלי המכוניות, וחייהם של עוברי אורח. ראוי כי בכל מקרה של חשש של הורים כי ילדם ינהג ברכב תחת השפעת אלכוהול, יימנעו ממתן הרכב ויבכרו לסייע לילדיהם להגיע ליעד בדרכים אחרות (דוגמת תחבורה ציבורית, מוניות ובמידה שההורים רואים ערך מיוחד בבילוי יכולים הם אף להסיע את הילד בכוחות עצמם). בהקשר זה יצוין כי ראוי שגם המדינה תפעל, על פי יכולתה, לצמצם את הצורך בשימוש ברכבים כדי להגיע לאתרי בילוי, ובכך תציל חיים רבים.

בסופו של יום, סעיף 57א(א) לפקודה נועד להגן על אינטרס משותף, של הורים, ילדים, ושל החברה. האלמנט הפטרנליסטי המגולם בסעיף נועד להגן על חיים, משנמצא כי הורים מאפשרים לילדיהם שימוש ברכבם בקלות יתר. טוב יעשו הורים אם יפנימו את חובתם המוסרית והחוקית למנוע נהיגה שלא כדין ברכבם, ובתי משפט לא יידרשו לסוגיה לאחר שבוצעו העבירות, שמובילות לא פעם לאבדן חיי אדם.

הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט נ' סולברג.

ניתן היום, ל' בתשרי תשע"ג (16.10.2012).

העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח.

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

רע"פ 1286/11 יעקב אמברם נגד מדינת ישראל

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

רע"פ 1286/11 יעקב אמברם נגד מדינת ישראל

לפני:
כבוד השופט ס' ג'ובראן
כבוד השופט ח' מלצר
כבוד השופט נ' סולברג

בקשת רשות ערעור על החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו מיום 10.2.11 בע"ח 14083-02-11 שניתנה על ידי כבוד השופט ד"ר ע' מודריק

פסק-דין

השופט נ' סולברג:

1. בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (ע"ח 11-02-14083, סגן הנשיא ע' מודריק) בגדרה נדחה ערר המבקש על החלטת בית משפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו (בפ"מ 82-02-11, השופט י' גרטי) שלא להורות על ביטול הודעת איסור השימוש ברכבו של המבקש, בעקבות נהיגת בנו ברכב, לכאורה, בהיותו שיכור.

רקע
2. ביום 28.1.11 בשעה 03:06 נעצר רכב בפינת הרחובות הגליל – מנחם בגין בתל אביב, כאשר הוא נהוג בידי בנו של המבקש (להלן: הבן), חייל בשירות סדיר, בן 21. נעשה לו מבחן שכרות והוא נמצא נוהג תחת השפעת אלכוהול. קצין מוסמך פסל אותו מלקבל ומלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 30 יום והוגש נגדו כתב אישום. בעל הרכב, אביו, הוא המבקש, זומן לשימוע בעניין איסור השימוש ברכב, ובעקבות השימוע החליט קצין משטרה, בהתאם לסמכותו שלפי סעיף 57א(א)(2) לפקודת התעבורה, להוציא צו המורה על איסור שימוש ברכב למשך 30 יום. המבקש הגיש לבית משפט השלום לתעבורה בתל אביב-יפו בקשה לבטל את צו איסור השימוש ברכב. לטענתו, הוא מסר את הרכב לחזקת בנו והזהיר אותו לבל יעבור כל עבירה ושינהג בו כחוק. בנוסף טען המבקש כי הוא זקוק לרכב לצורך הגעה למקום עבודתו באשדוד.

החלטות בית המשפט לתעבורה ובית המשפט המחוזי
3. בית המשפט לתעבורה ציין בהחלטתו כי קיימות ראיות לכאורה להגשת כתב אישום נגד הבן בעבירה של נהיגה בשכרות, עבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה. האב טען בבית המשפט כי עשה "כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה" של נהיגה בשכרות, כדרישת סעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה. לשיטתו, די בכך כדי לקבוע כי יש לבטל את איסור השימוש ברכב. נקבע בהחלטה כי המבקש ידע שבנו יוצא עם חברים למקום שבו מוגש אלכוהול ואף ידע את זהותם של החברים. בית המשפט לתעבורה דן בשאלה האם די באזהרה של האב לבנו כי ימנע מלעבור עבירה, כדי לעמוד בדרישות סעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה. בהחלטה נקבע כדלקמן: "…לא די באזהרה כשלעצמה. בנסיבות העניין האמורות, היה על המבקש להבטיח שאם הבן שותה משקה אלכוהולי, יהיה נהג תורן מבין כל המצטרפים לאותה נהיגה ועל ידי כך להבטיח שכל יתר המשתתפים בארוחה, השותים תוך כדי אכילה, לא ישבו מאחורי הגה הרכב ובכלל זה גם בנו. לא שמעתי מפיו שהוא דרש וקיבל הבטחה כלשהי לקיומו של נהג תורן למקרה הנוכחי. יתר על כך, האזהרה מצידו היא חד צדדית. היה צורך שגם הנהג עצמו היה מאמת את דברי אביו כי הוזהר שלא לשתות כל כמות של אלכוהול עקב הצורך בהשבת הרכב תוך כדי נהיגה לביתו". לדברי בית המשפט לתעבורה, הגם שבהשבתת הרכב יש משום פגיעה בחופש התנועה של המבקש, המחוקק גילה את דעתו במפורש והעדיף את עקרון טובת הציבור ושמירה על ביטחונו על פני זכותו של הפרט להשתמש ברכב. נפסק כי הואיל והמבקש לא עשה כל אשר נדרש ממנו על מנת להבטיח שבנו לא ינהג ברכב לאחר ששתה משקה אלכוהולי, יש לדחות את בקשתו.

4. בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו אימץ את עמדת בית המשפט לתעבורה ודחה את הערר: "גישת השופט קמא נראית לי מדויקת. גם אני סבור שהוראות הדין אינן מטילות על הבעלים של הרכב חובות או גזרות שלא ניתן לעמוד בהם. להשקפת השופט קמא – שהיא כאמור גם השקפתי – המחויבות של בעל הרכב היא: להזהיר את הנהג שיש לוודא קיומו של נהג תורן שלא שתה. זה יכול להיות בנו או זה יכול להיות אדם אחר. אם זה הבן צריך לשמוע מפי הבן שהוא הוזהר ושקיבל על עצמו להימנע משתייה. אם זה אדם אחר צריך לוודא את זהותו וצריך לוודא שהאדם האחר מחויב לדבר. כיוון שלא כך נהג העורר אני דוחה את הערר". מכאן הבקשה למתן רשות ערעור.

טענות המבקש
5. לטענת המבקש לא היה מקום להורות על השבתת רכבו בשל עבירת תנועה אותה ביצע, לכאורה, בנו. המבקש הזהיר את בנו לבל יעשה את המעשה המיוחס לו, אך לשיטת בית המשפט לענייני תעבורה הייתה מוטלת עליו גם חובה לשוחח עם חבריו של בנו ולוודא שיהיה בנמצא נהג שלא שתה אלכוהול. לטענתו, מדובר בהטלת חובה שאינה מעשית ואינה ריאלית, המחייבת אותו להיכנס לקרביים של מערכות היחסים שמנהל בנו עם חבריו. זהו דבר שאינו מקובל מבחינה חברתית ועל כן מדובר בגזירה שהציבור אינו יכול לעמוד בה. לטענת המבקש, בית משפט קמא אימץ פרשנות מרחיבה לפקודת התעבורה. הדין מטיל סנקציה מנהלית על אדם שלא עבר כל עבירה, בשל עבירה שביצע אדם אחר. מדובר בפגיעה רחבה וברורה בזכות הקניין. התוצאה הנגזרת מההחלטה היא כי "בנים אכלו בוסר ושיני אבות תקהינה". אין לפרש את ההוראה הנדונה בפרשנות רחבה שתפגע בזכות הקניין. המבקש ביקש לדון בשאלת החוקתיות של הוראת-הסעיף, ולחלופין לאמץ פרשנות מצמצמת להוראתו.

טענות המשיבה
6. מנגד טענה המשיבה כי אין מדובר בשאלה בעלת חשיבות ציבורית, משפטית או חוקתית מיוחדת המצדיקה דיון לפני ערכאה שלישית, שכן הערכאות קמא יִשׂמו בפשטות את הוראת-החוק הנדונה על נסיבותיו של האירוע. לגופו של עניין נטען כי הוראות החוק ברורות. נקבעו שני תנאים מצטברים המאפשרים לבית המשפט להורות על ביטול איסור השימוש ברכב. התנאי הראשון, שאינו שנוי במחלוקת, הוא שהנהג פעל בניגוד להוראות בעל הרכב. התנאי השני הוא שבעל הרכב עשה פעולות נוספות, ככל שביכולתו, על מנת להבטיח כי הוראותיו אכן יקוימו. המבקש אינו טוען כי עשה פעולה נוספת כלשהי מעבר לאזהרת בנו, ולכן ברור שאינו עומד בתנאי הסעיף. טענת המבקש כי הפרשנות של החוק היא רחבה ובלתי מידתית, וכי די באזהרה מאת בעל הרכב, איננה מתעוררת בענייננו. אין כל עיגון בסעיף-החוק הנדון לכך שדי באזהרה שנתן בעל הרכב לנהג. לטענת המשיבה, תכלית החוק היא להאבק בתאונות דרכים המתרחשות חדשות לבקרים בכבישי ארצנו. לשם כך יש צורך באמצעי אכיפה מיידי ואפקטיבי, כדוגמת סעיף 57א לפקודת התעבורה, המאפשר איסור שימוש ברכב שבוצעה בו עבירה של נהיגה בשכרות. תוצאותיה של עבירת הנהיגה בשכרות יכולות להיות קשות ביותר. עבירה זו נפוצה במיוחד בקרב צעירים אשר שואלים את הרכב מהוריהם במהלך סוף השבוע ונוסעים למקומות בילוי. המחוקק ביקש לוודא שההורה יעשה כל שביכולתו כדי שבנו לא ינהג בשכרות. על ההורה לדעת כי אם לא עשה כל שביכולתו, הוא חשוף לכך שרכבו יֵאסר לשימוש.

7. המחוקק היה ער לפגיעה בבעל הרכב ואיפשר במצבים המתאימים לצמצם את התקופה שבה נאסר השימוש ברכב. זאת בהתבסס על הוראת סעיף 57ב(ג) לפקודת התעבורה. המשיבה ציינה כי בתי המשפט עושים שימוש בסעיף האמור (פ"מ (צפת) 3310-11-08 נפלתי דרי נ' מ"י, שם קוצרה תקופת איסור השימוש עקב מצבו הרפואי של בעל הרכב; פ"מ (חיפה) 3729-06-09 מוחמד ולואי חביב אללה נ' מ"י, שם קוצרה תקופה איסור השימוש עקב אופי העבודה של בעל הרכב; (ב"ש (חיפה) 3093/07 סבג מיכאל נ' מ"י, שם קוצרה תקופת השימוש עקב כמות האלכוהול הגבולית שנמדדה בדמו של נהג הרכב).

8. לשיטת המשיבה, בית משפט השלום לתעבורה ובית המשפט המחוזי יִשׂמו את החוק כלשונו ועל-פי תכליתו. בעל הרכב זכאי שיבוטל איסור השימוש אך ורק אם הנהג פעל בניגוד להוראותיו, ואם בעל הרכב עשה פעולות נוספות ככל שביכולתו ולפי נסיבות העניין על מנת למנוע את ביצוע העבירה. רק כך תובטח אכיפה אפקטיבית ומיידית ופיקוח הולם של בעלי הרכב על הנוהגים ברכבם. באשר לטענה בדבר אי-חוקתיות הסעיף הרי שזו לא נומקה ולא ברור מדוע הפגיעה הנטענת אינה עומדת בפסקת ההגבלה. מכל מקום, נטען כי תיקון מספר 66 לפקודת התעבורה הולם את ערכיה של מדינת ישראל וכי נועד לתכלית ראויה. הפגיעה היא מידתית. מטרת התיקון היא אכיפה יעילה ואפקטיבית בתחום תאונות הדרכים. הפגיעה מתוחמת בזמן ויש לה תכלית ביצירת מנגנון פיקוח על הנוהג. הודגש כי המבקש ידע שבנו מתכוון לצאת עם חברים למקום שבו מגישים אלכוהול. האפשרות שישתה באותו ערב הייתה התפתחות סבירה. המבקש הסתפק באזהרה סתמית כלפי בנו ותו לא. היה מצופה לכל הפחות לבקש שהבן יבטיח כי לא ישתה או כי מי מחבריו לא ישתה; אך המבקש לא עשה זאת.

דיון והכרעה
9. הפרק הששי לפקודת התעבורה, שכותרתו, פסילת רישיון ואיסור שימוש ברכב, קובע הסדר מפורט לגבי סמכויות הרשויות להורות על פסילת רישיון נהיגה או רישיון רכב במצבים שונים. סעיף 57א(א)(2) לפקודת התעבורה מקנה לקצין משטרה סמכות לאסור על שימוש ברכב שנעברה בו אחת מהעבירות המנויות בתוספת לחוק:

"היה לשוטר יסוד להניח כי נהג עבר לעיניו עבירה מן העבירות המפורטות בחלק א' לתוספת השביעית, רשאי הוא לדרוש מהנהג להילוות אליו אל קצין משטרה או ליטול ממנו את רישיון הרכב… היה לקצין משטרה יסוד להניח כי יוגש כתב אישום נגד הנהג, רשאי הוא למסור לו הודעת איסור שימוש ברכב שבו נעברה העבירה לתקופה של 30 ימים ואם במהלך שלוש השנים האחרונות נמסרה הודעת איסור שימוש באותו רכב לפי סעיף זה, או שניתן לגביו צו איסור שימוש לפי סעיף 57ג – לתקופה של 60 ימים, וליטול את רישיון הרכב".

10. בתיקון מספר 66 לפקודת התעבורה הורחבה הסמכות לאסור על שימוש ברכב לעבירות נוספות על אלו שנקבעו בעבר, ובכללן עבירה של נהיגה בשכרות (זאת בנוסף לעבירות של נהיגה תחת השפעת סמים, הפקרת נפגע לאחר תאונה, נהיגה במצב השולל שליטה ברכב ונהג חדש שנהג ללא מלווה). בדברי ההסבר להצעת החוק הודגש הצורך בכלי אכיפה אפקטיבי, תוך שליחת מסר לפיו על ההורים ובעלי הרכב להקפיד על האופן שבו ילדיהם או אנשים שנמסר להם הרכב נוהגים בו:

"השבתת רכב, על ידי קצין משטרה או על ידי בית המשפט, תשמש כלי אפקטיבי ביותר לאכיפת חוקי התנועה ולהרתעת עברייני תנועה פוטנציאליים מלעבור עבירות תנועה חמורות, ובכך תסייע להתמודדות בנגע תאונות הדרכים… העיקרון המנחה בבחירת עבירות אלו הינו חומרת העבירה בצירוף חובה מוגברת של בעל הרכב לבדוק את הנהג לו נמסר הרכב. רכב הוא כמו כלי נשק ומי שמוסר אותו לשימוש האחר צריך לוודא שמדובר באדם נורמטיבי שאינו נוהג בפסילת רישיון או בשכרות וכדומה… השבתת רכבים תביא לכך שנהגים יהיו יותר מודעים לאופן נהיגתם והורים ובעלי רכבים יתנו יותר תשומת לב והקפדה לאופן בו ילדיהם או אנשים להם נמסר הרכב, נוהגים ברכבם" (הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (השבתת רכב בשל עבירות חמורות), התשס"ד – 2004, הצעות חוק תשס"ד 63).

11. יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, חבר הכנסת אמנון כהן, עמד על חשיבות החוק ככלי הרתעתי, בהציגוֹ את נוסח החוק במליאת הכנסת בעת הדיון לקראת הצבעה על הקריאה השנייה והשלישית:

"איסור שימוש ברכב הינו כלי הרתעתי מהמדרגה הראשונה, והצעת חוק זו נועדה לתת לכך משנה תוקף. ראשית, מוצע לקבוע כי בעל הרכב, שקיבל הודעת איסור שימוש ברכבו, ישא בהוצאות בשל שינוע הרכב למגרש שבו יועמד הרכב בתקופת איסור השימוש. שנית, מוצע להוסיף עבירות נוספות לרשימת העבירות שבגינן ניתן להורות על איסור השימוש ברכב. העבירות שמוצע להוסיף הן חובת ליווי של נהג חדש, נהיגה בשכרות או בהשפעת סמים, וכן הפקרה אחרי פגיעה – 'פגע וברח'" (דברי הכנסת, ישיבה מיום 30.3.2005).

יפים לעניין זה דבריו של מציע החוק, חבר הכנסת גלעד ארדן:

"בחלק ממדינות העולם, וזה עניין מקובל, מתייחסים לכלי רכב כמעין סוג של כלי נשק. כלומר, בדיוק כפי שאדם מפקיד את נשקו או משאיר אותו, או מוסר אותו לידי אדם אחר – חלה עליו אחריות רבה מאוד לדעת שהוא לא מוסר את אותו כלי נשק לידי אדם חסר אחריות או אדם שיכור ללא רשיון לאחוז באותו נשק. בדיוק אותו דבר צריך לחול על כלי רכב. כפי שציינו קודם, תאונות הדרכים גובות מספר גבוה ביותר של קורבנות, מעל 500 אזרחים מידי שנה. אנחנו צריכים כל הזמן לבחון באילו כלים אפשר להשתמש כדי לנסות ולצמצם את הפגיעה הזאת ולהציל כמה שיותר אזרחים במדינת ישראל" (דברי הכנסת, ישיבה מיום 18.1.2005).

12. במציאות הקשה השוררת בכבישי ארצנו, בה מקפחים את חייהם אזרחים רבים, ראוי שבתי המשפט יעשו שימוש באמצעי אכיפה המאפשר לאסור שימוש ברכב, כפי שהתווה המחוקק. עיון בפסיקה של הערכאות הדיוניות מלמד כי אכן נעשה שימוש בסמכות זו. האמצעי האמור נועד ליתן כלים אפקטיביים במלחמה הקשה בקטל בדרכים. נכון כי השבתת הרכב, מקום בו בוצעה העבירה, שלא על-ידי הבעלים, כי אם על-ידי אחרים, יכולה לעורר קשיים. אולם נדמה כי קשיים אלו קיבלו מענה במהלך הדיונים בוועדת הכלכלה ובנוסח החוק שאושר על-ידי הכנסת. המחוקק ניסה לאזן בין הצורך להילחם בתאונות הדרכים באמצעות אכיפה אפקטיבית והרתעתית, לבין הפגיעה בזכות הקניין של הבעלים. האיזון בא לידי ביטוי בארבעה מישורים מרכזיים:

13. הראשון, הגבלת התקופה של איסור השימוש ברכב ל-30 יום ובמצבים מסויימים ל-60 יום. השני, הגבלת הסמכות לאסור את השימוש ברכב לרשימת העבירות המנויות בחוק. השלישי, מתן שיקול דעת למשטרה ולבתי המשפט לבטל את צו איסור השימוש ברכב בהתקיים התנאים הקבועים בחוק. בעל הרכב שנגדו הוצא צו איסור השימוש רשאי לבקש מבית המשפט לבטלוֹ, בהתקיים אחת משתי עילות המנויות בסעיף 57ב(ב) לפקודת התעבורה:

"(1) הרכב נלקח מבעליו בלי ידיעתו ובלי הסכמתו;
(2) מי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה כאמור בסעיף 57א(א)".

14. יוער, כי כאשר מתקיים התנאי הראשון לפיו הרכב נלקח מבעליו לא ידיעתו וללא הסכמתו, קיימת סמכות לא רק לבית משפט לבטל את איסור השימוש, אלא גם למשטרה (סעיף 57א(ה)(1) לפקודת התעבורה). התנאי השני מורכב יותר ומצריך הפעלת שיקול דעת שיפוטי: נהג הרכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה. זהו התנאי אשר שנוי במחלוקת בין הצדדים שלפנינו, ואליו אדרש בהמשך.

15. המישור הרביעי הוא שגם כאשר לא הוכחו העילות שפורטו לעיל, רשאי בית המשפט לבטל את איסור השימוש ברכב, או לקצר את התקופה שבה נאסר השימוש ברכב "אם התקיימו נסיבות אחרות מאלה האמורות בסעיף קטן (ב), המצדיקות זאת. ולעניין זה רשאי בית המשפט להביא בחשבון, בין השאר, את הזיקה בין בעל הרכב לבין מי שנהג ברכב" (סעיף 57ב(ג) לפקודת התעבורה).

16. נדמה כי האיזונים שהתווה המחוקק מלמדים לכאורה על המידתיות שבתיקון. המבקש ניסה לטעון כי החוק אינו חוקתי. אולם לא נערך דיון בסוגיה בבית משפט השלום לתעבורה ובבית המשפט המחוזי, וזאת לנוכח האופן שבו נטענה הטענה. לא מצאתי בטיעוני המבקש גם בהליך דנא תשתית עובדתית ומשפטית המאפשרת לדון בטענת אי-חוקתיות. אשר על כן, אין מקום להכריע בשאלה זו, ובודאי שלא במסגרת הליך של בקשה למתן רשות ערעור.

17. בענייננו, כאמור, חלוקים הצדדים בשאלה האם בעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את ביצוע עבירת הנהיגה בשכרות. בהקשר זה אדגיש כי אינני סבור כי יש לצמצם את תחולתו של סעיף 57ב(ב) בכל הנוגע לעבירת השכרות (אינני מביע עמדה ביחס לעבירות אחרות הואיל ואינן נשוא הדיון כאן, אולם אעיר כי אין זה מן הנמנע שהפרשנות של סעיף 57ב(ב) תהיה שונה ביחס לעבירות השונות). נדמה כי דרישה מבעל רכב לעשות ככל שביכולתו על מנת למנוע את ביצוע עבירת הנהיגה בשכרות היא דרישה ראויה ובעלת חשיבות. זהו צורך השעה. כאשר אדם נוהג ברכב כשהוא שיכור, כלי הרכב משמש כנשק מסוכן. מי שנותן לאחר לנהוג ביודעו שהוא עלול לשתות משקה אלכוהולי, עליו לעשות כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה ובכך להפחית את הסכנה הנשקפת לציבור. אין זה מובן מאליו שאב חייב באופן אוטומטי להתרצות לבקשת בנו ולתת לו את מפתחות מכוניתו. לבקשת הבן להשתמש במכוניתו של אביו יש 'תג מחיר' חינוכי ומשפטי. גם סירוב הוא אופציה; גם הסכמה. אבל ההסכמה צריכה להיות מותנית בתנאים על מנת להפחית את המסוכנות.

18. השופט א' רובינשטיין עמד על הסיכון המיוחד הגלום בעבירת השכרות, כלשונו (רע"פ 8135/07 אהוד גורן נ' מדינת ישראל (11.2.09)):

"לא יתכן חולק כי השכרות היא אחת מאמות כל חטאת בתחום התעבורה. הנוהג שיכור מסכן לא רק את עצמו, אלא את כל סביבתו בכביש ואף הולכי רגל, ואין צורך להכביר מלים על כך. תופס הגה והוא שיכור – הוא כמכונת מוות נעה. המחוקק נתן לכך ביטוי ברור בצורות שונות. על כן, ראוי מאבקן של רשויות האכיפה להגשים את רצון המחוקק, ובתי המשפט מצווים לתת לכך יד. עליהם ליתן לדין פרשנות ישרה, שאינה דרך עקלקלות ואינה מתחכמת, אך גם אינה מוציאה מכלל פעולה את משאלת המחוקק בשל כשל בעל אופי טכני. כך מבקשים אנו לנהוג, לנהוג תרתי משמע".

גם השופט ס' ג'ובראן עמד על הסכנה הטמונה בנהיגה בשכרות ועל הצורך לנקוט במדיניות מרתיעה:

"נהיגה במצב של שכרות מסכנת את חייהם של הנוהגים בכביש והיא מהווה גורם מרכזי למספרן הרב של תאונות הדרכים. לכן, יש לנקוט במדיניות ענישה מרתיעה ולהעניש בחומרה נהגים הנתפסים כאשר הם נוהגים בשכרות" (רע"פ 6439/06 קריטי נ' מדינת ישראל, 19.10.2006).

19. בשלב שבו אדם נוהג בשכרות, כמעט ולא ניתן לעשות דבר על מנת למנוע את הסכנה הנשקפת מכך. לא בכדי מטיל החוק אחריות על אדם שמבצע עבירה בשכרות, הגם שאין לו מוּדעוּת באותו שלב, הואיל ובשלב מוקדם יותר בחר במודע להכניס את עצמו למצב מסוכן שבו הוא עלול לאבד שליטה: "עשה אדם מעשה במצב של שכרות והוא גרם למצב זה בהתנהגותו הנשלטת ומדעת, רואים אותו כמי שעשה את המעשה במחשבה פלילית" (סעיף 34ט(ב) לחוק העונשין). כך גם המשפט העברי, בתחום הנזיקין: "שהיה לו להיזהר מתחילה שלא ישתכר כלוט ולהזיק את הרבים. שמי אנסוֹ להשתכר כל כך עד שלא ידע מה הוא עושה? וכיוון שאונס שמחמתו הוא, שהוא זה שגרם לנפשו, חייב בנזיקין" (שו"ת הב"ח, סימן סב). לפי טיבה של השכרות והשפעתה על האדם, קם הצורך באמצעי אכיפה קודם לשכרות: "מקבל דינו על מה שלא עצר ברוחו להשתגע" (ים של שלמה, בבא קמא, פרק ג', סימן ג'); "כל המשתכר, חוטא ושוטה" (המדרש הגדול נח, ט). כאמור, יש לנקוט באמצעי אכיפה בשלב האפקטיבי, לפני השכרות. בשלב זה, האחריות רובצת גם לפתחו של בעל הרכב. על בעל הרכב מוטלת אחריות לעשות ככל שביכולתו כדי למנוע את ביצוע העבירה ברכב שבבעלותו. אכן, לעיתים היכולת של בעל הרכב למנוע את העבירה היא מוגבלת. אולם המחוקק איפשר לבטל או לצמצם את איסור השימוש ברכב בהתקיים נסיבות המצדיקות זאת, תוך התחשבות גם ב"זיקה בין בעל הרכב לבין מי שנהג ברכב" (סעיף 57ב(ג) לפקודת התעבורה).

20. האם המבקש עשה כל שביכולתו על מנת למנוע את ביצוע העבירה, כדרישת הוראות הדין? בענייננו מדובר בבנו של המבקש, אדם צעיר, בן 21. המבקש ידע כי הבן הולך למקום שבו מוצעים משקאות אלכוהוליים, וכי הוא עלול לשתות. המבקש טען כי הזהיר את בנו "שימנע מלעבור כל עבירה ושינהג כחוק". זוהי אזהרה כללית שתוכנה ביחס לעבירת השכרות אינו ברור. העובדה שהמבקש לא הביא את בנו להעיד, מקשה לקבוע ממצאים ברורים בעניין. אכן אין חובה להעיד את הבן, אך החסר הראייתי בנדון מקשה לקבוע מה טיבה של אותה אזהרה. בל נשכח כי סעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה קובע שני תנאים מצטברים. על-פי התנאי הראשון יש לבחון האם פעל הנהג בניגוד להוראותיו של בעל הרכב. ניתן לומר כי אם המבקש הזהיר את בנו שלא יעבור עבירה, והבן פעל בניגוד להוראה זו, הרי שבכך מתקיים רק התנאי הראשון. אולם המחוקק לא הסתפק בכך. על-פי התנאי השני יש להראות שבעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה. המבקש לא עשה דבר מעבר לאזהרה הכללית. בית המשפט לתעבורה קבע כי ניתן היה למשל לוודא כי יִמצא נהג תורן שלא שתה. זוהי אינה דרישה מופרזת, בהתחשב בעובדה שהמחוקק דורש מבעל הרכב לעשות "כל שביכולתו". נדמה כי מדובר בדרישה סבירה וראויה, ובנסיבות תיק זה היא מתיישבת עם הוראות החוק. המבקש טען כאמור כי נענש על מעשיו של בנו והתוצאה היא ש"בנים אכלו בוסר ושיני אבות תקהינה". זהו אינו המצב העובדתי. המבקש אחראי, על-פי הנסיבות שהוכחו, על מחדליו-שלו ולא על מעשיו של בנו. סבורני, כי התחשבות יתר בבעלים של הרכב, שבו בוצעה העבירה, תגביר את הסיכון הנשקף לציבור, ושיני הציבור, הן אשר תקהינה. לא בכדי הִנחו חז"ל: "לא תרווי, לא תחטי" [=אל תשתכר ולא תחטא, בבלי, ברכות כט, ב].

21. הגם ששאלת פרשנותו של הסעיף היא שאלה בעלת השלכות רוחב, אינני סבור כי נסיבות התיק שלפנינו מצדיקות מתן רשות ערעור. לדעתי צדקו בית המשפט לתעבורה ובית המשפט המחוזי במסקנתם לפיה המבקש לא עשה כל שביכולתו כדי למנוע את ביצוע העבירה, ומשכך אין מקום להורות על ביטול איסור השימוש ברכב.

22. לאור האמור הייתי מציע לחברַי להורות על דחיית בקשת הרשות לערער.

השופט ח' מלצר:

בנסיבות העניין הנני מצטרף לפסק דינו של חברי, השופט נ' סולברג.

השופט ס' ג'ובראן:

אני מצטרף לחוות דעתו של חברי השופט נ' סולברג. נוכח חשיבות הסוגיה, אבקש להוסיף דברים מספר.

ההליך שלפנינו מעורר את הצורך להתמודד עם תופעה חמורה, הרווחת בארצנו, במסגרתה משתמשים ילדים ברכבי הוריהם ברשות ונוהגים שלא כדין, תוך סיכון חייהם שלהם וחיי הסובבים אותם.

עיקר טענתו של המבקש בהליך הנוכחי היא כי כאשר הנחה בעל הרכב את הנהג לנהוג כחוק, די בכך כדי להרים את הנטל הקבוע בסעיף 57ב(ב)(2) לפקודת התעבורה (משמע, להוכיח כי "מי שנהג ברכב פעל בניגוד להוראותיו של בעל הרכב, ובעל הרכב עשה כל שביכולתו כדי למנוע את העבירה כאמור בסעיף 57א(א)"). לגישתו, הטלת הנטל על בעל הרכב להוכיח כי הנהג הבין את ההנחיה, ובפרט הבין את חובתו שלא לנהוג בשכרות והסכים לה, תיצור מצב דה פקטו על פיו בכל פעם שצעיר נוטל את רכבם של הוריו ונוהג בנסיבות המנויות בסעיף 57א(א) לפקודת התעבורה, לא תעמוד להם טענה מכוח סעיף 57ב(ב)(2) לביטול האיסור על השימוש ברכב.

חברי השופט נ' סולברג דחה את טענת המבקש במישור העובדתי, וקבע כי האזהרה שניתנה הייתה כללית, לא ניתנה לה הסכמה של הבן, וממילא, הבן לא זומן לעדות ומשכך ישנו חסר ראייתי המקשה לקבוע מה היה טיבה של אותה האזהרה.

ברי, כי במצבים מסוג זה, כאשר מדובר על שיחה בין הורה לבנו בארבע עיניים, גם לו היה מעיד הבן היה קושי לברר לעמקה את טיבה המדויקת של האזהרה שניתנה ואת מידת הבנתה. יתר על כן, וודאי שהחובה החלה על ההורה אינה למתן אזהרה פורמאלית וסדורה, דוגמת אזהרה הניתנת על ידי שוטר לחשוד, והאזהרה היא למעשה חלק משיחה שגרתית, המתרחשת מידי יום ביומו, ומבוססת על טיבם של היחסים בין ההורה והילד. משכך, במישור המהותי, יהיו מקרים שבהם עצם ההיכרות בין ההורה לילד תוביל להיעדר צורך להזהיר בכל פעם ופעם מפני נהיגה בשכרות, ויהיו מקרים שבהם יוכל ההורה לדעת כי למרות הסכמה מפורשת של הילד שלא ינהג בשכרות, בפועל הוא עתיד להתעלם מהסכמה זו. במישור הראייתי, לו היינו קובעים צורת אזהרה קשיחה בפסק דיננו זה, היו יכולים הורים וילדים בתיקים עתידיים לטעון להסכמת הילד בהתאם למתווה שיקבע, ולמעשה לא תהיה דרך מבוררת להפריך את טענתם, למעט אם עדותם תתגלה כלא מהימנה בבירור. במילים אחרות, אף לו היו לבית המשפט הכלים לברר בדיוק את תוכן השיחה בין ההורה לילדו בטרם מתן הרכב (וספק שכך), איני חושב שכעניין של מדיניות שיפוטית יש לקבוע כללים קשיחים לאזהרה שעל בעל הרכב לתת, תדירותה וניסוחה, כמו גם למידת ההסכמה שעל הנוהג ברכב לבטא. קביעה כזו, ספק אם תהיה אפקטיבית, וכל שהיא תוביל לו הוא ריבוי התדיינויות שלא לצורך.

לגישתי, מידת האזהרה הניתנת לילד צריכה להיות תלויה בנסיבות הפרטניות של העניין ככל שהן נוגעים לשימוש ברכב. במסגרת הנסיבות הרלבנטיות יש להתחשב בראש ובראשונה בסוג האירוע בשבילו נעזר הנהג ברכב. כך, באם הרכב ניטל כדי לנסוע למסיבה או לבילוי אחר שצפוי לכלול שתיית אלכוהול, יש להטיל נטל מוגבר על בעל הרכב לוודא שלא יבוצע ברכבו שימוש אסור. בהמשך לכך, ככל שמקום הבילוי מרוחק יותר ואינו מציע חלופות תחבורתיות (דוגמת תחבורה ציבורית), כך, ראוי שהנטל על בעל הרכב יהיה גדול יותר. זאת, שכן בפועל, אף אם בתחילה הנהג כלל לא התכוון לשתות אלכוהול, באם לבסוף עשה זאת, לא תהיה בפניו כל דרך שלא לנהוג ברכב בשכרות. בהמשך לכך, יש מקום לתת משקל לגיל הנהג, לניסיונו בנהיגה ולעבירות נהיגה קודמות שבוצעו על ידו ככל שישנן. ככל שעסקינן בנהג צעיר יותר, וללא ניסיון נהיגה, הסיכוי כי יעריך הערכת יתר את כישורי הנהיגה שלו וינהג בשכרות עולה. וודאי שבמקום שבו לנהג הרשעות תעבורה בגין שימוש אסור ברכב, על בעל הרכב להקפיד הקפדה יתרה כי השימוש ברכב יהיה כדין. במישור היחסים שבין בעל הרכב לנהג, ככל שתדירות השימוש של הנהג ברכב גבוהה יותר, והוא משתמש בו במהלך חיי היומיום, יש מקום להקל בנטל המוטל על בעל הרכב להזהיר את הנהג בכל מקרה ומקרה.

אמנם, ששת אמות המידה האמורות לעיל (סוג האירוע, מרחק מקום הבילוי, גיל הנהג, הניסיון של הנהג בנהיגה, עברו התעבורתי של הנהג, היקף השימוש ברכב של הנהג) אינן קובעות כלל קשיח, על פיו באם בעל הרכב פעל בדרך זו או אחרת יעמוד בנטל המוכח בסעיף 57ב(ב) לפקודה. כאמור, לגישתי, כלל קשיח שכזה ספק אם יתרום בפועל לוודאות המשפטית, ויהיה בבחינת פורמאליזציית יתר של יחסי הורים וילדיהם. אמות מידה אלו צריכות להנחות בעלי רכבים בטרם מתן השימוש ברכב, וטוב יעשו אם ישמרו טווח ביטחון סביר. כך, ישנם מצבים שבהם אף אם התחייב הילד שלא ינהג בתנאי שכרות, אין מקום למתן הרכב (לדוגמה, באם מדובר בנהג צעיר, הנוהג באישון לילה לאתר מרוחק לבילוי המשלב צריכת אלכוהול רבה). לחלופין, יש לוודא במצבים אלו ברצינות וביסודיות כי ישנו נהג תורן שלא ישתה. אפשר אף שההורה יידרש לרף גבוה יותר, דוגמת וידוא עם הנהג התורן בסיום הבילוי ובטרם הנהיגה ברכב, כי לא שתה אלכוהול. עוד יצוין בהקשר הנוכחי כי זהו מקרה מובהק שבו עדיפה הרתעת יתר על פני הרתעת חסר. הנזק שייגרם לבעלי רכבים אשר נתנו את רכבם לאדם אחר שנהג בו בשכרות, בשל איסור קצר טווח על השימוש ברכב, קטן לאין שיעור מהחיים שיישמרו. חייהם של הנהגים, שהם לא פעם קרובים לבעלי המכוניות, וחייהם של עוברי אורח. ראוי כי בכל מקרה של חשש של הורים כי ילדם ינהג ברכב תחת השפעת אלכוהול, יימנעו ממתן הרכב ויבכרו לסייע לילדיהם להגיע ליעד בדרכים אחרות (דוגמת תחבורה ציבורית, מוניות ובמידה שההורים רואים ערך מיוחד בבילוי יכולים הם אף להסיע את הילד בכוחות עצמם). בהקשר זה יצוין כי ראוי שגם המדינה תפעל, על פי יכולתה, לצמצם את הצורך בשימוש ברכבים כדי להגיע לאתרי בילוי, ובכך תציל חיים רבים.

בסופו של יום, סעיף 57א(א) לפקודה נועד להגן על אינטרס משותף, של הורים, ילדים, ושל החברה. האלמנט הפטרנליסטי המגולם בסעיף נועד להגן על חיים, משנמצא כי הורים מאפשרים לילדיהם שימוש ברכבם בקלות יתר. טוב יעשו הורים אם יפנימו את חובתם המוסרית והחוקית למנוע נהיגה שלא כדין ברכבם, ובתי משפט לא יידרשו לסוגיה לאחר שבוצעו העבירות, שמובילות לא פעם לאבדן חיי אדם.

הוחלט כאמור בפסק דינו של השופט נ' סולברג.

ניתן היום, ל' בתשרי תשע"ג (16.10.2012).

העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח.

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות