ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

עפ 728/84 שמעון חרמון נ' מדינת ישראל

Skip Navigation Links

עפ 728/84 שמעון חרמון נ' מדינת ישראל

לפני המשנה לנשיא מ' בן-פורת והשופטים ג' בך, ש' נתניהו

המערער הורשע על-ידי בית המשפט המחוזי ברצח המנוחה, שהייתה בחודש הרביעי להריונה. ההרשעה התבססה על ראיות נסיבתיות, שהצביעו על כך שהמערער נפגש ביום הרצח עם המנוחה. זו הטיחה כלפיו כי הוא אבי הוולד שברחמה. התפתח ויכוח קולני ביניהם, והמערער חבט בראשה במנעול הגה והרגה. הוא החביא את הגופה, ולאחר פגישה עם חברתו הכניס את הגופה למכוניתו, נסע לקרבת הכפר ביר-זית ושרף אותה. הערעור לבית המשפט העליון נסב על ההרשעה בכלל ולחלופין על הרשעה ברצח במקום בהריגה בלבד.

בית המשפט העליון פסק:
א. (1) בהרשעה על סמך ראיות נסיבתיות צריכות הראיות להביא, בדרך האלימינציה, מסקנה האחת, שלא נותר ספק סביר בדבר אשמת הנאשם. בית המשפט בוחן את מכלול הראיות הנסיבתיות, מפעיל מבחני היגיון וניסיון חיים ושוקל את מהות הראיות ומשקלן המצטבר, לאור הסברי הנאשם, אם ניתנו כאלה, ולאור כל היפותיזה אחרת.
(2) (בעקבות ע"פ 351/80 [2], 531/80[3]): אפילו אם כל אחת מהעובדות המבוארות להוכחת אשמתו של הנאשם היא תמימה ומקרית לחלוטין כשלעצמה, ייתכן שצירופן יחד אינו יכול, מבחינה הגיונית, להיות תמים ומקרי. גם לראיות שאינן חד-משמעיות יש כוח מצטבר. ראיות רבות, המצביעות רק לכאורה בכיוון מסוים, עשויות יחדיו להוות תשתית לקביעת מימצא בטוח.
(3) כנגד האינדיקציות המפלילות שומה על בית המשפט לשקול את גירסת ההגנה ולבדוק, שמא יש בראיותיו ובהסבריו של הנאשם כדי לעורר ספק סביר, ולו גם דחוק, באשמתו.
ב. (1) הימנעות מלהביא ראיה מצויה ורלוואנטית מובילה למסקנה, שאילו הובאה היא הייתה פועלת לרעת אותו צד שנמנע מהגשתה, ועל-כן ההימנעות מחזקת את ראיות התביעה.
(2) במקרה דנן, הותר להגנה לשלוח למומחה בחו"ל שערות כלב שנמצאו על המחצלת השרופה, שבה הייתה עטופה גופת המנוחה, וזאת כדי לסתור עדות מומחה, שהצביע על בסיס סביר למסקנה, שהמדובר בשערות של כלבו של המערער. המערער נמנע מהגשת חוות הדעת של המומחה מחו"ל, המצויה ברשותו.

ג. המניע, כאמור בסעיף 16לחוק העונשין, תשל"ז-1977, אינו מהווה יסוד מיסודות העבירה, ומבחינה זו ניתן לומר, כי אין הוא רלוואנטי מבחינה משפטית. ברם, משהוכח קיומו של מניע, הוא מהווה ראיה נסיבתית נוספת להוכחת ביצועה של העבירה המיוחסת לנאשם, כחלק בלתי נפרד מהחומר המפליל של התביעה.
ד. (1) (בעקבות ע"פ 112/69 [9]) אל לו לבית המשפט לחוש לאירוע רחוק ויוצא דופן העולה, אם אמנם התרחש, בקנה אחד עם חפותו של הנאשם, בעוד שהעדויות שהושמעו במשפט, ושבית המשפט מאמין בהן, מוליכות למסקנה סבירה הרבה יותר והיא שהנאשם אינו חף.
(2) יש לצמצם את השימוש בספקולציות ובהשערות גרידא, כאשר הנאשם אינו רואה לנכון להעלות טענה, שעשויה הייתה לפעול לטובתו. אמנם, אין בית המשפט פטור מלבחון טענת הגנה אפשרית, אף אם זו לא נטענה על-ידי הנאשם או בא-כוחו, וגם כאשר ההימנעות נובעת מאי-השתלבותה בקו ההגנה בו בחר, כגון טענת אליבי או הגנה עצמית. אולם המדובר במקרה שבו מחומר הראיות שנפרש לפני בית המשפט עולה אפשרות סבירה של קיום הגנה פלונית.
ה. (1) רכיבי היסוד הנפשי בעבירת רצח ב"כוונה תחילה", שהוכחתם על התביעה, הם: הכנה, כוונת קטילה והעדר קינטור. שעה שכוונת הקטילה היא יסוד נפשי טהור, ההכנה היא יסוד פיסי גרידא, היכול להתקיים מניה וביה, לעתים כהרף עין, ואשר ניתן להוכיחו על-ידי עצם הפעולות המהוות את מעשה הקטילה, או חלק הימנו.
(2) במקרה דנן, די בהנפת המכשיר הקהה ובהנחתו על ראש המנוחה כדי לקיים את יסוד ההכנה. אם – כמסקנה בעלת סבירות ניכרת – היה אותו מכשיר קהה מנעול ההגה, אין זה משנה, שמכשיר זה היה מצוי לאחרונה דרך קבע בדירת המערער, שם בוצע מעשה ההמתה. נטילתו, הנפתו והנחתו מקפלות בתוכן מניה וביה את יסוד ההכנה.
(3) כרגיל, מלים גרידא אינן בגדר קינטור. אם במקרה דנן, קרה עוד משהו העשוי מבחינה משפטית להוות קינטור, היה על המערער להעיד על כך או להביא על כך ראיות, שכן בעדויות התביעה אין לדבר שמץ של אחיזה.
(4) יש צורך בהוכחת קיומה של כוונה ממשית להרוג – כרכיב בלעדיו-אין של
"הכוונה תחילה" – אך ניתן לעשות כן בעזרת החזקה, אדם התכוון לתוצאות הנובעות באופן טבעי מהתנהגותו. חזקה זו מהווה בסיס מספיק להסקת כוונת קטילה, אלא אם כן קיימת ראיה ממשית לסתור.
(5) במקרה דנן, סיבת המוות היחידה הסבירה מתבטאת בהנחת מכשיר קהה על ראש המנוחה. מעשה כזה עומד במבחן החזקה דלעיל, ובהעדר ראיה לסתור – היא שרירה וקיימת.

פסק-דין

המשנה לנשיא מ' בן-פורת: ביום 24.7.83נמצאה בשטח אדמה סמוך לכביש עטארה, בקרבת הכפר ביר-זית, גופתה השרופה של כרמלה בלאס. המנוחה, אחת במקצועה, היתה בעת מותה בחודש הרביעי להריונה. על-פי הדו"ח הפתולוגי נקבע, כי המוות נגרם משברים בגג הגולגולת ובסיסה שהיו, כפי הנראה, תוצאה של מכה במכשיר קהה.

בית המשפט המחוזי הרשיע ברצח המנוחה את המערער (שמעון חרמון), שהוא עורך-דין במקצועו. על הרשעה זו סב הערעור שלפנינו.
.2השתלשלות העניינים שהובילו למות המנוחה, כפי שזו נקבעה בבית המשפט קמא, היא כלהלן:
המערער והמנוחה, מכרים מזה זמן רב, קבעו פגישה ליום 18.7.83שעה 00: 20לשם נסיעה משותפת לנצרת, כדי לגבות חוב שהגיע למנוחה בעקבות הליכים משפטיים שניהל עבורה המערער. משלא הופיע לפגישה, סרה המנוחה לדירתו והמתינה שם לבואו.
תחילתו של הערב, בין השעות 00: 19ל-00: 20לערך, בילה המערער בחברת עו"ד כגנובסקי. אחר-כך שהה עד השעה 00: 22לערך בביקור אצל ידידו עו"ד לפידות, שהיה מאושפז בבית החולים תל השומר. תוך כדי שהותו בבית החולים התקשר טלפונית מספר פעמים לידידתו עליזה דגן, והם נדברו להיפגש בבתה. בדרכו מבית החולים סר המערער לדירתו. שם מצא את המנוחה. בין השניים התפתח ויכוח קולני, כנראה משום שהמנוחה המשיכה לטעון (כבעבר), כי המערער הוא אבי הוולד שברחמה. בשלב מסוים הלם המערער בראש המנוחה, כנראה במנעול הגה שהיה ברשותו, מכה שגרמה למותה. לאחר שהחביא את הגופה, הגיע המערער לביתה של עליזה באיחור של למעלה משעה. לאחר בילוי משותף בסטקיה ביפו ואחר-כך בדירתו, נפרדו השניים ליד ביתה בשעה 30: .01המערער שב לדירתו או למשרדו (הנמצאים באותו בניין), הכניס את הגופה למכוניתו ונסע לקרבת הכפר ביר-זית. שם שפך עליה בשני מוקדים חומר דליק. הצית אש והסתלק.
קביעות אלה מבוססות על ראיות נסיבתיות, אשר לדעת בית המשפט קמא הובילו למסקנה המפלילה כמסקנה ההגיונית היחידה.
.3שני פנים לו, לערעור שלפנינו: הפן האחד מופנה נגד ההרשעה בכלל תוך טענה של העדר כל מעורבות במותה של המנוחה; והאחר, החלופי, נגד ההרשעה ברצח במקום בהריגה בלבד.
כידוע בהרשעה על סמך ראיות נסיבתיות צריכות הראות להביא, בדרך האלימינציה, למסקנה האחת של אשמת הנאשם. "כאשר בוחנים את מכלול הראיות הנסיבתיות מפעיל בית המשפט, כאמור, את מבחני ההיגיון וניסיון החיים… לאור מהותן של הראיות ומשקלן המצטבר, לאור הסבריו של הנאשם, אם ניתנו כאלו, וכן לאור כל היפותיזה סבירה אחרת, קובע בית המשפט, אם יש מקום להסקת מסקנה חד- משמעית, שהיא ההגיונית היחידה, לפיה לא נותר ספק סביר בדבר אשמתו של הנאשם" (כדברי השופט שמגר (כתוארו אז) בע"פ 543/79, 622, 641, [1], בעמ' 140). "… תיתכן אפשרות אחרת, שונה, שכל אחת מן העובדות, המובאות להוכחת אשמתו של הנאשם, היא תמימה ומקרית
לחלוטין, כשהיא בפני עצמה. אולם עצם צירופן יחד אינו יכול – מבחינה הגיונית -
להיות תמים ומקרי…" (ע"פ 351/80 [2], בעמ' 484). "גם לראיות שאינן חד-משמעיות יש כוח מצטבר, שאין להתעלם ממנו. הרבה ראיות, המצביעות רק לכאורה בכיוון מסוים, עשויות יחדיו להוות תשתית לקביעת מימצא בטוח" (ע"פ 531/80 [3], בעמ' 600). כנגד האינדיקציות מפלילות שומה על בית המשפט לשקול את גירסת ההגנה ולבדוק, שמא יש בראיותיו ובהסבריו של המערער כדי לעורר ספק סביר, ולו גם דחוק, באשמתו. רק עם תום מלאכה מורכבת זו מגיע השלב לשקול, אם מערכת הראיות הנסיבתיות בכללותה אכן מובילה למסקנה ההגיונית היחידה, לפיה ביצע הנאשם את המעשה המיוחס לו: דבריו של השופט זילברג בע"פ 38/49 [4], בעמ' 835, וכן: ע"פ 258/83 [5], ע"פ 501/81. 610[6].
על רקעם של עקרונות אלה יש לבדוק את פסק-דינו של בית המשפט המחוזי בענייננו.
.4תחילה אנסה לדלות את גירסת המערער מדבריו הסותרים לעתים על אירועי ליל הרצח (18.7.83): הוא לא קבע כל פגישה עם המנוחה לערב האירוע. בין השעות 00: 19ל-00: 21של אותו ערב הוא היה בחברת עו"ד כגנובסקי לקבלת ייעוץ בקשר לנסיעתו המתוכננת לחו"ל. בין השעות 30: 21ל-00: 23שהה בבית-חולים שיבא בתל השומר בביקור אצל ידידו עורך הדין לפידות. בשעה 15: 22שוחח עם עליזה בטלפון ציבורי שליד בית החולים, וזו החזירה לו טלפון בשעה 45: .22בשהע 00: 23יצא אל ביתה והגיע לשם ב-35:23, שהה במחיצתה עד 45:01, הסיעה לביתה ושב לביתו. הוא חש עייפות והתנמנם במכוניתו עד שנעור לשמע רעש שעלה מהמנוע של מכונית שכנתו לי היימן. השעה לפי שעונו הייתה 30: .02לאחר טיול קצר עם כלבו עלה הביתה לישון. הוא התעורר ב-30:05, ירד שוב לטיול עם הכלב ולערך בשעה 00: 06החל ברחיצת מכוניתו. משך כל אותו יום היה עסוק בעיסוקים שונים, עד שלא נותר לו, לגירסתו, פנאי "לתקוע מסמר", ויום לאחר מכן יצא עם חברתו גילה לבילוי בחוץ-לארץ. רק בשיחותיו משם עם אחיו מאיר נודע לו דבר היעלמה ומותה הטראגי של המנוחה.
.5א. באימרתו, שהתקבלה כראיה לפי סעיף 10א לפקודת הראיות [נוסח חדש] תשל"א-1971, מסר עורך הדין לפידות שביקור המערער אצלו – שהתקיים לדבריו בין שמונה לעשר בערב – ארך כשעה וחצי או שעה ועשרים. העד סירב אמנם לחתום על אימרתו, אך הוכח, בעדות השוטר שגבה את האמרה, כי דבריו נרשמו במדויק. בעדותו אמנם עשה מר לפידות כל מאמץ אפשרי להימנע מאישור הפרטים דליל, אך בית המשפט קבע, שדבריו באמרה עדיפים. מסקנה זו היא הגיונית, שהרי אז זיכרונו היה טרי יותר, ובהיותו עורך-דין הבין מן הסתם כמה חשוב שידייק בפרטים. זאת ועוד, הגירסה מתיישבת היטב עם חלק מהודעתו של מאיר חרמון, אחיו של המערער, גם הוא עורך-דין במקצועו, בה אמר כי בשיחת טלפון מיום 21.7.83מסר לו המערער, כי הגיע לתל השומר בשעה 30:20, ולא כגירסתו הנ"ל – ב-30: .21ההודעה הוגשה ללא התנגדות, שני הצדדים הסתמכו עליה, והמערער אף אישר אותה בעדותו. אם נוסיף לשעת ההתחלה (30:20) שהות של
כשעה ומחצה (כדברי לפידות באימרתו), נמצא, שהמערער עזב את בית החולים בשעה 00:.22
גירסת לפידות נתמכת גם בעדותה של עליזה, כי שיחתה הטלפונית האחרונה עם המערער הייתה בשעה 10: 22לכל היותר, וכי קרובה היא לחשוב שהיה זה מוקדם יותר (ולא, כטענת המערער – בשעה 45:22). זו השיחה שבמהלכה נדברו שהמערער יסור לביתה בו בערב. בכך יש חיזוק כבד משקל לדברי לפידות (באימרתו הנ"ל), שהמערער אכן שהה אצלו (משך כשה וחצי) בין השעות 00: 20ל-00:.22
אולם לביתה של עליזה – ועל כך אין חולק – הגיע המערער רק בשעה 35:.23
לפנינו איפוא כשעה (לאחר ניכוי זמן הנסיעה) ללא הסבר מפי המערער. פרק זמן זה עשוי היה המערער לנצל לביצוע הפעולות כקביעת בית המשפט קמא, היינו – כדי לסור לביתו, להרוג את המנוחה ולהסתיר את גופתה.
ב. עליזה העידה, כי לאחר כניסתה הביתה החליטה לבקש שהמערער יביא לה מחו"ל ספר מסוים. לאחר המתנה של כרבע שעה – כדי שיספיק לחזור לביתו הנמצא קרוב למדי – היא חייגה את מספר הטלפון של דירתו, אך לא היה מענה משך כעשרים הדקות בהן נשאר הטלפון פתוח והמשיך לצלצל. בהודעה מסרה אמנם מספר טלפון של המשרד מתוך פנקס, אך בזיכרונה (לפי עדותה) היה חרוט מספר הטלפון של הדירה, ומספר זה היא חייגה בליל האירוע.
אם מתעלמים (מטעמים שיתבארו) משיחתו הטלפונית של המערער עם אחיו מאיר מיום 31.7.83, יוצא, כי הסברו הראשון של המערער להעדר המענה היה בפרטים שהובאו כבר לעיל: שהתנמנם ממת עייפותו בתוך הרכב עד שניעור בשעה 30:02, ורק אז (לאחר טיול קצר עם כלבו) עלה הביתה. דא עקא, שהסבר זה נסתר מפי שכנתו, העדה לי היימן, שהעידה, כי שבה ברכבה כבר בשעה 45:01, היינו בה בעת (לערך) שעליזה התקשרה לדירת המערער. אם נסתמך על טענת המערער (בניגוד לגירסת עליזה), שהם נפרדו ליד ביתה אך בשעה 45:01, יתעורר ספק, אם לא חזר המערער לביתו לאחר ששכנתו גב' היימן כבר הקדימה אותו, ואז מתמוטטת גירסתו בדבר עצם שמיעת רעש המנוע מיסודה. לכל היותר ניתן להסיק, לאור שעת הפרידה הנטענת על-ידיו, שהוא הגיע בד בבד עם שכנתו. גם בכך די כדי להסיק שהסבריו, הן לאחיו והן למשטרה, בשקר יסודם. אין בהבדלי שעת הפרידה, בין גירסות עליזה מזה והמערער מזה, כדי לשנות את העובדה – שנתקבלה על סמך עדותה של עליזה – שלאחר הפרידה (תהיה השעה אשר תהיה) היא המתינה כרבע שנה, אחר-כך חייגה את מספר הטלפון של דירתו, ובמשך עשרים הדקות בהן המשיך הטלפון לצלצל לא היה מענה.
הגירסה הכוזבת, לפיה נכנס הביתה רק אחרי השה 30:02, ועדותה של עליזה, שלא השיב לצלצול הטלפון כמתואר לעיל, מובילות יחדיו למסקנה לכאורית, שהמערער כלל
לא היה בביתו באותן שעות לילה לרגל פעילות שהשתיקה יפה לה. ההוכחה על עייפות מופלגת של המערער למחרת היום (כאשר נרדם בבית ידידתו למרות רעש של אורחים רבים והזזת רהיטים) עשויה אף היא לחזק את המסקנה על העדר שינה בלילה הנדון.
ג. כזכור, טוען המערער, שאור ליום 19.7.83הוא השכים קום כבר בשעה 30:05, ולאחר טיול עם הכלב החל ברחיצת מכוניתו לערך בשעה 00:.06

החשדות הכבדים העולים מהשיקולים שפורטו לעיל בדבר פעילותו ומקום הימצאו
בליל האירוע אך מתחזקים לאור עדות שכנו מר נרינסקי, שראה את המערער בשעה מוקדמת של אותו בוקר רוחץ את רכבו רחיצה יסודית ביותר, תוך הוצאת ספסלי המכונית החוצה, רחיצה שנמשכה כשעתיים.
הרחיצה היסודית מצביעה לכיוון מסקנה, שהפעילות בה עסק המערער בליל האירוע הייתה כרוכה בשימוש ברכב זה, שימוש שעלול היה להותיר סימנים ועקבות, אותם ביקש המערער לטשטש.
ד. חיזוק רב-משקל נוסף, המצביע על שימוש ברכב למטרה שהמערער מעוניין להסתירה, מצוי בעובדה שלמחרת היום (19.7.83) החליף המערער בבת אחת את כל ארבעת הצמיגים בצמיגים חדשים שרכש. בעל המוסך העיד, כי שניים מהם היו עדיין ראויים לשימוש ואף נמכרו על-ידיו בתור שכאלה, וכי תמורתם קיבל המערער הנחה מסוימת במחיר. יודגש, כי בית המשפט קמא קבע – והיו לכך ראיות למכביר ¬שהמערער ניחן בחסכנות מופלגת, תכונה שאינה מתיישבת עם החלפת צמיגים במצב שמיש שלא לצורך. הסבר, לפיו עמד למסור את הרכב לשימושו הזמני עד שובו מן הטיול לידידו איציק פוקס, אין בו כדי לסלק תמיהה זו.
אילו עמדה רכישת הצמיגים לבדה, כי אז מוכנה הייתי לצאת מתוך הנחה דחוקה, שהמערער רצה ביקרו של אותו ידיד עד כדי כך שהתגבר על יצר החסכנות ורכש אותם ארבעה צמיגים בתום-לב. דא עקא, שעובדה זו אינה ניצבת לבדה. המערער אמנם אמר לבעל המוסך (שאינו המוסך בו רגיל היה לקבל שירותים), שהוא עורך-דין במקצועו, אך לא גילה את שמו. הוא שילם עבור הצמיגים במזומנים, כולל בדולרים, ולא טרח לקבל קבלה. זאת ועוד, לחברתו גילה – עמה יצא (כזכור) לטיול בחו"ל – הוא סיפר בעת שהותם שם, שאת צמיגי המכונית הוא החליף לפני מספר חודשים במוסך בחיפה. הכזב לגבי העיתוי (והמקום) מוסיף נופך לא מבוטל לחשדות המצטברים סביב החלפתם של כל הצמיגים בבת אחת, ויש בו כדי להצביע בכיוון המסקנה, שהוא רצה להסתיר את דבר ההחלפה ביום המסוים. יתר-על-כן, לחוקריו במשטרה אמר, שאינו זוכר אם אכן החליף את כל ארבעת הצמיגים ומתי זה היה. לאחר שהמשטרה איתרה את המוסך בכוחות עצמה ואף מצאה את הקבלה הנושאת את תאריך הרכישה, טען המערער, שנתן בזמנו
תשובות כוזבות בעניין זה, משום שחשש שמא החלפת כל הצמיגים בעיתוי בו בוצעה תאיר את התנהגותו באור לא נכון.
המסקנה העולה מהחלפת כל הצמיגים בבת אחת, במוסך בו אין הוא מוכר ובנסיבות שתוארו לעיל, ומהסתרת עובדה זו הן מהמשטרה והן מחברתו לטיול, היא, שהמערער סבר, ובצדק, שזו ראיה בת-משקל הפועלת נגדו. החלפה גופה מצביעה על חשש, שמא בדיקתם של הצמיגים המוחלפים, חרף רחיצתה היסודית של המכונית, עלולה לגלות סימנים מפלילים, שיעידו על מעשיו באותו לילה.
ה. ואכן, על שנאי אותו גילו אנשי המשטרה בתא המטען של הרכב נמצא כתם דם מסוג ,oהזהה לסוג דמה של המנוחה אך שונה מסוג דמו של המערער.
לעובדה זו משקל של ממש. כאשר נחקר על כך, סיפר המערער שהמנוחה ביקרה בדירתו בשבת שקדמה לאירוע המוות ואף עזרה לו להעביר חפצים מרכבו כשאפה זב דם.
רק במשפט עצמו, בשלב ההגנה, העלה לראשונה הסבר שונה, המייחס את כתם הדם לאביו, שגם דמו הוא מסוג ,oואשר מארגז הכלים שלו נטל (לדבריו) את השנאי. החרה החזיק אחריו האב בהסבירו, שבהיותו חולה סכרת אין פצעיו מגלידים במהירות, ודי במכה קלה כגורם לזיבת דם. לא ניתן כל הסבר באילו נסיבות נפצע האב וכיצד מתקשרת אותה פציעה עם כתם הדם על השנאי.
מכל מקום, נוכחותו של כתם הדם מסוג דמה של המנוחה על השנאי, שנמצא בתא המטען של רכב המערער, היא כשלעצמה ראיה נסיבתית, בין שאר הראיות הקושרות את המערער להמתת המנוחה. אין גם לומר, שההסבר המאוחר שלל את משקלה של ראיה זו, שכן קדם לו (כזכור) הסברו של המערער, כיצד דמה של המנוחה הגיע לשם, סיפור שנדחה כבלתי אמין.
ו. הפלג העליון של גופת המנוחה היה עטוף במחצלת שרופה. בשרידיה נמצאו חמש שערות, מהן ארבע של כלב. מעדותו של המומחה (מר קוק) עולה, שקיים בסיס סביר למסקנה, כי שלוש מתוך ארבע השערות הן מאותו כלב וכי מדובר בכלב מסוג "דוברמן". מסקנתו הנוספת של המומחה היא, שקיימת התאמה – באותה מידת סבירות ¬בין שערות שנמצאו על רצפת הרכב, שערות שנשרו מן הסתם מכלבו מסוג דוברמן של המערער , לבין אותן שלוש שערות שהוצאו מהמחצלת.
אין חולק, כי למערער הייתה בעבר מחצלת. אשר שימשה לעטיפת מנוע סירה שהוביל ברכבו, וכי כלבו נהג לרבוץ על מחצלת זו. כמו כן אין חולק, כי פרק זמן מסוים בעבר החזיק המערער כלב נוסף, גם הוא מסוג דוברמן. עובדה זו מתיישבת עם האפשרות, שהשערה הרביעית שהוצאה מהמחצלת נשרה בשעתו מכלב נוסף זה.

לגירסת המערער, הוא זרק את המחצלת זמן קצר לפני מותה של כרמלה, שכן לא היה זקוק לה עוד. בית המשפט קמא לא האמין למערער וגם לא לעדות ההגנה של אחד אבי צור. בהתרשמותו של בית המשפט ובטביעת עינו אל לנו להתערב, מה גם שעדותו של מר צור עדות כבושה היא.
אין ממש בטענת ההגנה נגד קבילות עדותו של המומחה. אשר למשקלה, ברור שהמומחה כלל לא התיימר לקבוע מסקנות ודאיות, להבדיל מהסתברויות. כזכור, לדעתו סביר לחשוב, כי מתוך חמש השערות שנמצאו במחצלת שלוש הן של אותו כלב, וכי כלב זה הוא מסוג דוברמן. ואכן, עובדה מוכחת היא, כי למערער יש כלב מסוג זה. מסקנתו הנוספת היא (כזכור), כי סביר לחשוב שהשערה הרביעית שייכת גם היא לכלב מסוג דוברמן, אך לכלב אחר. שוב עובדה מוכחת היא, כי למערער היה משך פרק זמן כלב נוסף, אף הוא מסוג דוברמן. המומחה השווה ומצא, שאותן שלוש שערות תואמות את השערות שנתגלו על רצפת רכבו של המערער, הסתברות המצביעה לכיוון של קשר בין המימצאים בזירת פשע לבין רכבו של המערער. לכך יש להוסיף את נוכחותה של המחצלת על הגופה (שמתוכה הוצאו השערות), ועובדה מוכחת היא, כי למערער אכן הייתה מחצלת, וכי כלביו נהגו לרבוץ עליה. בכך חוליה נוספת, המצביעה לכיוון של קשר בין המערער לבין האירוע. ראיות נסיבתיות אלה אך מתחזקות לאור העובדה, שהותר להגנה, לפי בקשתה, לשלוח את השערות שאותן בדק המומחה לשם קבלת חוות-דעת של מומחה בחו"ל. חוות- דעת אמנם מצויה ברשות המערער, ואף-על-כן הוא נמנע מהגשתה. כידוע, הלכה פסוקה היא, שהימנעות מלהביא ראיה מצויה ורלוואנטית מובילה למסקנה, שאילו הובאה היא הייתה פועלת לרעת אותו צד שנמנע מהגשתה, ועל-כן ההימנעות מחזקת את ראיותיה של התביעה (ראה: ע"פ 437/82 [7], בעמ' 97; ע"פ 531/80 [3], בעמ' 596; ע"פ 112/52 [8], עמ' 254).
המערער אמנם טען שזרק את המחצלת סמוך לזמן האירוע, אך דבריו לא זכו באמונו של בית המשפט.
.6עדות נסיבתית אחרת, המצביעה אף היא לכיוון של קשר בין המערער לבין המעשה המיוחס לו, ניתנה מפי שכנו של המערער, מר יעקב נרינסקי, הגר באותו בניין, קומה אחת מתחת לדירתו של המערער (הנמצאת בקומה העליונה). מעל דוכן העדים סיפר עד זה, כי בערב הקובע הוא ניעור משנתו לשמע דין ודברים קולני בין גבר לאישה. הקולות בקעו מתוך דירתו של המערער. מיטתו ניצבה מתחת לחלון החיצון, כך שהצליח לזהות בוודאות שהקול של הגבר הוא קולו של המערער. בשלב מסוים שמע צליל, כאילו "משהו כמו חפץ מתכת נופל" והשתררה דומיה.
השופטים המלומדים היו ערים להבדלים בין הפרטים שמסר נרינסקי בעדותו לבין הנאמר בהודעתו למשטרה. בו בזמן שבהודעה דובר אך על קולה של אישה במצוקה, שבקע מדירת המערער, הוזכרו לראשונה הגבר – קרי המערער – וכן הוויכוח והצליל
המתכתי רק במהלך העדות במשפט. זאת ועוד, בהודעה אמר העד, שהדבר קרה בין השעות שבע לתשע בערב, לפני לכתו לישון, ואילו בעדותו אמר, שהיה זה בין תשע לעשר בערב ומכל מקום לפני שעת חצות, כאשר נעור משנתו לשמע אותם קולות.
את הדברים הכלולים בהודעה ייחסו השוטים המלומדים לרתיעתו של נרינסקי ¬בעבר מזכיר בפרקליטות מחוז תל-אביב – למסור עדות העשויה להיות גורלית נגד מי שנחשד ברצח, עורך-דין במקצועו ובעל הבית של הבניין בו הוא מתגורר. תמיכה בהלך מחשבה זה ניתן למצוא בעדותו של השוטר החוקר, אשר תיאר את העד, בשעת מסירת ההודעה, כמסויג.
חרף אי ההתאמות דלעיל נחה דעתו של בית המשפט קמא, שמעל דוכן העדים עשה העד מאמץ כן לדייק בתשובותיו והרושם שהוא השאיר היה חיובי. השופטים האמינו לעד שהוא מודע לאחריות הכרוכה במתן תשובות העלולות להיות גורליות.
עדות זו – פרט לאי-ודאות בשעת ההתרחשות – משתלבת היטב עם פער הזמנים שתואר לעיל ואשר הותיר (לאחר ניכוי זמן הנסיעה המשוער מתל השומר לביתה של עליזה) כשעה לערך ללא כל הסבר מפי המערער. על סמך עדותו של נרינסקי רשאי היה בית המשפט לקבוע, כי המערער לא נסע מבית החולים הישר לביתה של עליזה אלא סר תחילה לדירתו, שם נפגש עם המנוחה. את הוויכוח הקולני סביר לייחס להמשך טענתה, שהוא אבי הוולד שהיא ושאת ברחמה. לפי קביעתו של בית המשפט קמא, הנחית המערער על ראש המנוחה מכה במכשיר מתכתי, לפי המשוער – במנעול ההגה שהיה ברשותו, וכך גרם למותה. רק לאחר שהחביא את הגופה, בין בדירתו ובין במשרד המצוי באותו בניין, פנה לביתה של עליזה, ומכאן האיחור הרב, כעולה מעדותה.
ערה אני לכך, שבית המשפט קמא קבע, כי למסקנתו המפלילה היה מגיע גם ללא עדותו של נרינסקי, אך אין באמירה זו כדי לגרוע מן האמון וההתרשמות החיובית מעדותו, ההופכים אותה ראויה לשמש חוליה חשובה במסכת העובדתית הכוללת. מפי המערער לא בא שום הסבר, כיצד הוא הגיע בשעות אותו ערב לדירתו ומי הייתה האישה עמה פרץ הוויכוח. טענתו היא להד"ם, והוא דבק בלוח הזמנים הצפצוף אותו הבאתי לעיל.
יודגש, כי עדות נרינסקי ששמע צליל מתכתי משתלבת היטב עם היעלמו של מנעול הגה שהיה למערער ואשר לא נמצא ברכב שנתפס על-ידי המשטרה וגם לא בדירת המערער. טענת המערער הייתה, כי מנעול ההגה שימש אותו ברכב קודם, ואילו אחר-כך נהג בנה של חברתו גילה לשחק בו. כאשר יצאו שלושתם יחדיו לטיולים, ובאחד הטיולים הוא הלך לאיבוד. גילה אמנם תמכה בגירסתו אך לא הזכירה שמנעול ההגה אבד.
חיזוק כבד משקל, הקושר את מנעול ההגה לחשד הרצח שבגינו נעצר המערער בשעתו, מצוי, לדעתי, במיפגש בין המערער לבין אחיו מאיר, שהיה אותה עת משוחרר
בערבות (לאחר שנחשד בגין אותו אירוע). המיפגש צולם בווידאו. האחים היו ככל הנראה מודעים לאפשרות שמאזינים לשיחתם, אך לא הביאו בחשבון את האפשרות שפגישתם מצולמת, שכן צפייה בוידיאו מגלה, שהם לא היססו להשתמש בסימני שפתיים וידיים. בשלב מסוים לוחש מאיר למערער את המלים "מנעול הגה" ובד בבד רואים אותו מניף ידיו כמי שאומר "פרח ואיננו" ונשמעת אנקת רווחה. אין לנו יסוד להתערב במימצאיו אלה של בית המשפט קמא, שצפה בווידיאו, ומכאן שביסס דבריו על מראה עיניים ומשמע אזניים (במובן שמיעת הלחש וראיית הינף הזרועות). אפילו נקבל את הסתייגות ההגנה מאנקת הרווחה (שלדעתה אינה נשמעת), די בלחישת המלים "מנעול ההגה" ותנועת הידיים שהלוותה לה כדי לשמש, באין הסבר סביר, ראיה מפלילה המצביעה על קשר אפשרי בין מכשיר זה לבין האירוע. ראיה זו מתיישבת, כזכור, היטב עם הצליל המתכתי אותו שמע העד נרינסקי, .7אם כי הובאו ראיות נסיבתיות נוספות – כגון רשימה לרכישת ציוד שנמצאה בדירתו על-ידי חוקרי המשטרה והאומרת לכאורה "דרשני" – אסתפק מצדי בנאמר לעיל בתוספת שתי ראיות כבדות משקל בעיניי והן: (א) המניע שהיה למערער לסלק את המנוחה מדרכו ו-(ב) קביעת המיפגש לערב הקובע בינו לבינה. כדי לבדוק שני נושאים אלה יש לעמוד על מערכת היחסים שהייתה בין השניים בכלל ובתקופה הסמוכה לכניסתה להריון ועד למותה בפרט.
(א) לגירסת המערער, הייתה תקופה של כחודשיים-שלושה בלבד בשנת 1979, שבמהלכה הם קיימו יחסים אינטימיים. אחר-כך התפרדה החבילה, אם כי בקיץ 1981חודש הקשר כדי לערוך יחדיו טיול בחוץ-לארץ, והוא אף הלווה למנוחה כספים לכיסוי ההוצאות. מאז אמצע 1982נותק הקשר כליל, וגם קודם לכן הייתה זו בקושי ידידות גרידא. כארבעה חודשים לפי האירוע, היינו לערך באמצע מרץ 1983, התקשרה אליו המנוחה בטלפון וביקשה להיפגש עמו לשיחה. הוא סירב, כשם שדחה אותה מעל פניו גם בהזדמנויות שונות בעבר, אולם היא לא קיבלה את סירובו והטיחה כלפיו שהיא בהריון ממנו. נוכח טענה מפתיעה זו הוא ניאות לסור לביתה לשיחה, וזאת משום שהתייחס לכל הפרשה כאל "קוריוז בלבד" ורצה להיווכח במו עיניו "כיצד היא משקרת בפני". בפגישה – שקוימה כאמור בביתה – הוא הסביר לה שהדבר כלל לא ייתכן, שכן לא היו ביניהם יחסים אינטימיים זה זמן רב, אך היא בשלה. בראותו שכלה ונחרצה עמה "להפוך" אותו לאבי הילד העתיד להיוולד, הוא גילה לה שהוא עקר ונמצא בטיפול הורמונלי. לשמע גילוי זה היא הבטיחה לו שתחדל מגירסתה ולא תשוב לטפול עליו אבהות. הגילוי פעל איפוא את פעולתו. לאחר אותו מפגש היא ניסתה מספר פעמים ליצור עמו קשר, אך הוא השיב את פניה ריקם. בין כה וכה קרמה עור וגידים תכניתו לצאת לטיול בחוץ-לארץ עם חברתו גילה, והוא נזקק לשם כך לתיק עזרה ראשונה. באחת משיחותיה הטלפוניות עמו, הוא ניצל איפוא את ההזדמנות וביקש אותה, בהיותה אחות במקצועה, לספק לו תיק כזה והיא הסכימה. לשם קבלתו ממנה הוא חזר ובא אליה הביתה
בערב שבת שחל ב- 8.7.83(כעשרה ימים לפני האירוע). היא ביקשה בהזדמנות זו שיסיע אותה ברכבו למקום כלשהו בתל-אביב, והוא נענה. בהגיעם לקרבת ביתו הפצירה בו המנוחה שישתו יחדיו כוס קפה, והם נכנסו לדירתו. כך התגלגלו העניינים עד שנשארה אצלו משך כל אותו לילה, כשהיא ישנה במיטתו והוא נח על כורסא במרפסת. למחרת. כשאפה זב דם, היא עזרה לו להוביל חפצים מרכבו, וזה (כזכור) היה הסברו לכתם הדם מסוג דמה שנמצא על השנאי בתא המטען של רכבו.
גירסת המערער על פניה אינה מתקבלת על הדעת. שומר נפשו ירחק מאישה, המסוגלת לטפול עליו אבהות כאשר כלל לא קיים עמה מגע אינטימי משך תקופה ארוכה כמתואר לעיל. עלילה אבסורדית וזדונית כזאת מעידה על מידה גדושה של עזות מצח ואי-בחילה באמצעים. הסכמתו, עקב טענתה, לסור לדירתה לשם קיום הפגישה שביקשה, היא מעשה איוולת, ששום בר-דת לא היה עושה כמותו. אילו היה בא בלוויית אדם המהימן עליו כדי שיהא עד לשיחתם, או שהיה מצטייד במכשיר הקלטה כדי שתוכן השיחה ידבר בעדו, או שהיה נוקט בצעדי זהירות אחרים – שאני! אחרת עצם כניסתו ויציאתו עלולות לשמש בידה נשק נגדו, בתמיכה לעלילה שרקמה. אוסיף, כי אילו הייתה אמת בטענתו, שהוא אכן עקר ואינו מסוגל להעמיד צאצאים, כי אז היה בכך הסבר משכנע לשלוות רוחו ולנכונותו לראות בכל הפרשה "קוריוז". ברם, אין זה כך. עובדה היא, שהמערער הוא אב לשני ילדים, והוא עצמו העיד, שהציע לחברות אחרות כי יילדו ממנו ילד, תוך התנאה שלא יכיר בו ולא יישא במזונותיו, זאת כדי לשמור על כבוד משפחתו ולא ליטול על עצמו התחייבות נוספת לאורך שנים. הוא אמנם קיבל בעבר טיפול הורמונלי, אך מסתבר שהטיפול היה יעיל. ילדו השני נולד ללא טיפול כזה. בנסיבות אלה לא יכול היה המערער לדעת (בהנחה שקיים עם המנוחה יחסי מין), שטענתה אינה אמת, וגם לא היה לו יסוד לחשוב, שטענת עקרות תעמוד לו ביום הדין, אם תמשיך לטעון שהוא אב ילדה. כמו כן לא יכול היה לדעת מראש, בבואו לביתה, שהיא תשתכנע (כטענתו) באמיתות עקרותו ותחזור בה עקב כך מהעלילה. נוכח כל אלה היענותו להיפגש עמה ביחידות בדירתה אינה עומדת במבחן הסבירות. שונה, כמובן, המסקנה, אם התייחס לטענתה ברצינות, כאל טענת אמת. במקרה כזה, כאשר שורר אמון אישי ביניהם, ייתכן שרצה להשפיע עליה לבצע הפלה או (כפי שעשה, לטענתו, במקרים האחרים) להתנות שישוחרר מתשלום דמי מזונות. לאור גירסת העלילה האבסורדית, לא פחות תמוהה היא הזמנת תיק העזרה הראשונה ובעיקר בואו לביתה והבאתה לביתו כמתואר לעיל. כניסתו החוזרת לביתה, קבלת התיק מידיה, הסעתה ברכבו, הלנתה בביתו ואפילו קבלת עזרתה בהובלת חפצים מרכבו הביתה, כל אלה אינם מתיישבים עם התנהגות סבירה כלפי מי שהעז להעליל עליו עלילה חסרת בסיס. צריך גם מידה גדושה של תמימות כדי להאמין, שהיא השתכנעה מטענת העקרות, כאשר ידעה מן הסתם שהוא אב לשני ילדים.
טענתו, שמאז הפגישה בביתה ועד סוף השבוע שראשיתו ב- 8.7.83(ראה לעיל) היו ביניהם רק שיחות טלפוניות, שבהן ניסתה היא, לשווא, לחדש את הקשר עמו, נסתרה מפי עדים אחרים. אחות המנוחה, אסתר, פגשה את המערער בדירת המנוחה באפריל
או מאי 1983, כאשר השניים הכינו מצרכים לעריכת פיקניק בפארק, ואחד השכנים ראה כחודש וחצי לפני האירוע בחור ג'נג'י עם כיפה מגיע לבית ברכב סובארו בצבע לבן ונכנס לדירתה. התיאור תואם את מראה המערער. הואיל והפגישה דלעיל הייתה, לדברי המערער, כארבעה חודשים לפני האירוע, סותרות כאמור עדויות אלה את טענתו, שנמנע מאז (עד לאותו סוף שבוע שתחילתו כעשרה ימים לפני האירוע) מכל פגישה עמה.
אם מתעלמים מהטענות הסותרות את השכל הבריא או שנסתרו על-ידי עדים שנמצאו מהימנים, נותרת העובדה (שהמערער מודה בה), כי המנוחה ראתה לנכון לגלות לו דבר הריונה בסמוך לכניסתה להריון וטענה שההריון הוא ממנו. חרף טענתה זו המשיכו השניים להיפגש, לעתים בביתה, לעתים לשם בילוי בצוותא – כגון לעריכת פיקניק בפארק – ולעתים בביתו (ב- 8.7.83). כל אלה יחדיו מובילים למסקנה, שטענת האבהות בפי המנוחה לא הייתה מופרכת, וכי יכלה לשמש מניע לסלקה מדרכו נוכח החלטתה להמשיך בהריון ודרישתה שיכיר באבהותו. בשעת מותה הייתה המנוחה בחודש הרביעי להריונה, ומכאן שלא תכננה ביצוע הפלה. מחומר הראיות גם עולה, כי הן בחודש מאי 1983והן בחודש יולי של אותה שנה נטלה המנוחה חופשה במקום עבודתה בנמקה זאת בטיול בחו"ל שהיא מתכננת עם חברה המערער. אך בשתי הפעמים חזרה בה מבקשתה והתכנית לא יצאה אל הפועל. כן הוכח, שחברותיה הזהירו אותה, שאם חברה (המערער) יפציר בה לבצע הפלה, אל לה להיכנע להפצרותיו. עצם נטילת החופשות ואמירת הדברים על-ידיה ועל-ידי חברותיה – גם אם אינן ראיה לאמיתות התוכן ¬משתלבות היטב עם הראיות האחרות ובכך מחזקות אותן.
דעתי היא, כי לאור הנאמר לעיל הוכח, שהיה למערער מניע לסלק את המנוחה מדרכו, שכן לא הצליח לשכנעה לבצע הפלה או לחזור בה מטענת האבהות או לפתור את הבעיה בדרך אחרת שתניח את דעתו (כגון, ויתור על דמי מזונות). ברצוני להבהיר, שיש להבדיל הבדל היטב בין שני דברים נפרדים: (א) שהמניע אינו מהווה יסוד מיסודות העבירה: סעיף 16לחוק העונשין, תשל"ז-1977, ומבחינה זו ניתן לומר כי משפטית אין הוא רלוואנטי; (ב) ברם, משהוכח קיומו של מניע, הוא מהווה ראיה נסיבתית נוספת להוכחת ביצועה של העבירה המיוחסת לנאשם, כחלק בלתי נפרד מהחומר המפליל של התביעה. תמיכה בגישתי מצויה בספרו של המלומד גלנוויל וויליאמס – 49(. 1961,nd ed 2,london) .g. Williams, criminal lawמצד אחד נאמר שם: : is an intrinsic part of the crime(מ' ב"פ – intent) the former" Is legally irrelevant except as(מ' ב"פ – motive) the latter ."…reducing punishment אך מצד אחר הוא אומר (שם, ה"ש 4): Of course, motive is also relevant as circumstantial evidence of" ."the commission of the crime
ראה גם ע"פ 543/79, 622, 641[1], בעמ' .150
(ב) על רקע הקשרים שהתלבנו לעיל, אין יסוד לפקפק באמינות הרישום ביומנה של המנוחה, לפיו קבעה פגישה עמו לשעה שמונה של ערב האירוע. לפי הראיות הקיימות, ניהלה המנוחה את יומנה בקפידה ורשמה בו נתונים אישיים ואף אינטימיים. אין לגלות מניע נסתר מאחורי הרישום של הפגישה העשוי לגרוע ממשקלו. אשר לקבילותו כראיה, הסכים הסניגור המלומד בשלב מסוים של טיעונו לפנינו שאין הוא חולק על כך, ובצדק.
.8נותרת השאלה, כלום הספיק הזמן באותו לילה, מהשעה 30: 01כשנפרד מעליזה, לנסוע מביתו עד לסביבות הכפר ביר-זית (להלן – הזירה) לבצע מעשה ההצתה ולחזור לפני השעה 00:06, כאשר נראה (כזכור) רוחץ את רכבו.
מחומר הראיות עולה, כי משך הנסיעה מביתו של המערער עד לזירה, הוא שעה ועשרים או שעה ומחצה. על-פי חוות הדעת של ד"ר בלוך מן המכון הפתולוגי, שהייתה מהימנת על בית המשפט קמא, שימוש בחומר דליק מאיץ נוזלי (מסוג הנפט) יכול להביא לבעירה חזקה ואינטנסיבית במשך כשעה ולגרום להתפחמות כמו זו של הגופה כפי שנמצאה. מימצאים שונים בזירה אכן מעידים שנעשה שימוש בדלק כזה. לפיכך די היה בהצתה אחת, בלא צורך בהתערבות יד מכוונת בהמשך ובלא שהיה הכרח להשתהות במקום. אשר-על-כן, די בארבע שעות (בין 30: 01לבין 30: 05בבוקר) כדי לבצע את המעשה כאמור.
.9נחה דעתי, שכל הראיות הנסיבתיות במצטבר, כפי שפורטו לעיל, אכן מובילות למסקנה ההגיונית היחידה, שהמערער הוא שהביא למות המנוחה.
אעיר, שלדעתי אין ראיות שעל יסודן ניתן היה לקבוע, כי המנוחה, בראותה שהמערער לא הופיע למקום המפגש (ככל הנראה, ביתה), הלכה לדירתו או חיכתה לידה. פרטים אלה אינם חיוניים להסקת המסקנה, שבסופו של דבר הם נפגשו, וכי היא באה לדירתו, בין עמו ובין לפניו, ושם מצאה את מותה. הטענה, שהושמעה בחצי פה, כאילו ייתכן שמאיר – שהלך בינתיים לעולמו – הוא שפתח במפתח שברשותו את דירת המערער בפני המנוחה וכי הוא שגרם למותה, היא חסרת כל בסיס. כל החוטים, לאור הראיות הנסיבתיות, מובילים אל המערער דווקא. מדובר בחברתו, במניע שלו, בשערות שנשרו מכלבו שכמותן נמצאו בזירה, בצמיגי רכבו שהוחלפו, בדירתו שמתוכה בקעו הקולות כמתואר, בהיעדרו מהבית בליל האירוע ועוד.
יפים לעניין זה דבריו של המלומד גלנוויל וויליאמס – .G
158( 1958,.nd ed 2,london) williams, the proof of guilt: Whelming, and-the evidence of crime against a person may be over" Yet it may be possible to conjecture a
As by supposing that some stranger, of series of extraordinary circumstances that would be consistent- with his innocence Moment and actually committed the crime, when all evidence whose existence there is no evidence, interposed at the crucial Supposing, on a charge of murder, that the deceased died of heart points to the fact that the accused was alone on the spot, or by ."failure the moment before the bullet entered his body בהתייחסות לדברים אלה אומר מ"מ הנשיא זילברג:
"…. אל לו, לבית-משפט, לחוש לאירוע רחוק ויוצא דופן העולה, אם אמנם התרחש, בקנה אחד עם חפותו של הנאשם בעוד שהעדויות שהושמעו במשפט, ושבית-המשפט, מאמין בהן, מוליכות למסקנה סבירה הרבה יותר והיא שהנאשם אינו חף" (ע"פ 112/69 [9], בעמ' 741).
לא נותר אלא לומר, כדבריו של הנשיא י' כהן בע"פ 510/81, 610

[6], בעמ' 147:
"….זאת היא השערה גרידא, שאין לה כל סימוכין בדברי חיון (המערער -
מ' ב"פ) עצמו באף שלב של הדיונים".
.10לאור טענות אלה לא ראיתי מקום לדון בטענת הסניגור המלומד, שהשיחות בין המערער מחו"ל לבין אחיו מאיר בארץ הן חסויות מחמת יחסי עורך-דין ולקוח. לא נזקקתי כלל לשיחות אלה, פרט לשיחה הראשונה, מיום 21.7.83, עליה הסתמך גם המערער. צילום הווידאו של המיפגש בין האחים ודאי אינו חסוי, שכן בעת שנערך (ביום 20.9.83) נחשד כבר מאיר בסיוע לאחר מעשה ואף נעצר ושוחרר בערובה.
.11השאלה האחרונה בה יש לדון היא, כלום מדובר ברצח או אך הריגה, כטענתו החלופית של פרופ' ליבאי.
הרכיבים של היסוד הנפשי בעבירת רצח ב"כוונה תחילה", שהוכחתם על התביעה, הם כידוע: הכנה, כוונת קטילה והעדר קינטור. לעומת "כוונת הקטילה", שהיא יסוד נפשי פנימי טהור (ע"פ 29/79 [10], בעמ' 128), קבעה ההלכה הפסוקה, כי ההכנה היא יסוד פיסי גרידא, היכול להתקיים מניה וביה, לעתים כהרף עין, ואשר ניתן להוכיחו על-ידי עצם הפעולות המהוות את מעשה הקטילה. או חלק הימנו: ע"פ 65/49 [11]; ע"פ 186/57 [12]; ע"פ 552/68 [13]; ע"פ 369/69 [14] ועוד. לענייננו די איפוא – כמסקנת בית המשפט קמא – בהנפת המכשיר הקהה ובהנחתו על ראש המנוחה כדי לקיים את היסוד הנדון. אם – כמסקנה בעלת סבירות ניכרת – היה אותו מכשיר קהה מנעול ההגה, אין זה משנה, שמכשיר זה היה מצוי לאחרונה דרך קבע בדירת המערער,
שם בוצע מעשה ההמתה. כאמור, נטילתו, הנפתו והנחתתו מקפלות בתוכן מניה וביה את היסוד של הכנה.
טוען הסניגור המלומד, ובצדק, שהבדיקה של סיבת המוות לא העלתה פשרות אחת ויחידה והיא הנחתת מכשיר קהה על גולגולת המנוחה, אלא השאירה פתוחה גם אפשרות אחרת, כגון שנדחפה על מדרכה ונחבלה בראש או שקיבלה מכה מרהיט העומד בקריטריונים מסוימים של שטח (כמפורט שם). לפי הראיות במקרה שלפנינו, בקעו הקולות מתוך הדירה, ולא מחדר המדרגות או מהרחוב, כך שהאפשרות שהועלתה על-ידי הסניגור, שמא נדחפה המנוחה מגרם המדרגות, אין לה אחיזה בראיות אלה. יש לצמצם את השימוש בספקולציות ובהשערות גרידא, כאשר הנאשם אינו רואה לנכון להעלות טענה, שעשויה הייתה לפעול לטובתו. אמנם הלכה פסוקה היא, שאין בית המשפט פטור מלבחון טענת הגנה אפשרית, אף אם זו לא נטענה על-ידי הנאשם או בא-כוחו, וגם כאשר ההימנעות נובעת מאי-השתלבותה בקו ההגנה שבו בחר, כגון טענת אליבי או הגנה עצמית: ע"פ 240/84 [15] בעמ' 37-38, וכן ע"פ 410/71 [16]. אולם במה דברים אמורים? כאשר מחומר הראיות שנפרש לפני בית המשפט עולה אפשרות סבירה של קיום הגנה פלונית. ברם, בענייננו הוכח (כזכור), שדין ודברים קולני בקע מתוך דירתו של המערער, ראיות שאינן מעלות אפשרות סבירה של דחיפת המנוחה מגרם המדרגות מחוץ לדירה. יתרה מזו, כאשר הראש נפגע בקצה החד של מדרגה או מרהיט יציב, אין מקום לצליל המתכתי ששמע עד זה, צליל העשוי להצביע על נפילתו של המכשיר, קרוב לוודאי לאחר שנעשה כבר שימוש בו.
נותרת איפוא כסיבת המוות הסבירה היחידה הנחתת מכה על ראש המנוחה במכשיר קהה, ובמקרה כזה (כאמור) הוכח יסוד ההכנה כדבעי.
אשר להעדר קינטור, גם טענה ברוח זו כלל לא הועלתה על-ידי המערער. יתרה מזו, גם לגביה אין האפשרות של הגנה כזאת עולה מהראיות שהובאו מטעם התביעה. כרגיל, מלים גרידא אינן בגדר קינטור, והרי לפי עדותו של נרינסקי נמשך דין ודברים בין הגבר והאישה עד לצליל המתכתי, הא ותו לא. אם קרה שם בה בעת עוד משהו העשוי מבחינה משפטית להוות קינטור, היה על המערער להעיד על כך או להביא על כך ראיות, שכן בעדויות התביעה אין לדבר שמץ של אחיזה.
נותרת השאלה, שמא לא הוכחה מעבר לכל ספק סביר כוונת הקטילה. יש אמנם צורך בהוכחת קיומה של כוונה ממשית להרוג – כרכיב בלעדיו-אין של "הכוונה תחילה" ¬אך מחמת הקושי הכרוך בהוכחת מצבו הנפשי של אדם, קבעה ההלכה הפסוקה כלי עזר מתאימים, בהם הכלל, כי חזקה על אדם, שהתכוון לתוצאות הנובעות באופן טבעי מהתנהגותו: ע"פ 29/79 [10] הנ"ל, בעמ' 128; ע"פ 19/62 [17], בעמ' 2483; ע"פ 563/79 [18], בעמ' 614; ע"פ 299/81 [19]. חזקה זו מהווה בסיס מספיק להסקת כוונת קטילה, אלא אם כן קיימת ראיה ממשית לסתור.

כבר הבהרתי לעיל, שעל רקע הראיות – ולכך אוסיף את צילום הווידיאו של מיפגש שני האחים, שבמהלכו לוחש האח "מנעול הגה" ומניף זרועותיו שהמכשיר נעלם ואיננו – סיבת המוות היחידה שהיא סבירה בעיניי מתבטאת בהנחתת מכשיר קהה על ראש המנוחה. מעשה כזה עומד במבחן החזקה דלעיל, ובהעדר ראיה לסתור – היא שרירה וקיימת.
.12אשר-על-כן אני מציעה לחבריי הנכבדים לדחות את הערעור ולאשר את פסק-דינו של בית המשפט קמא.
השופט ג' בך: אני מסכים.

השופטת ש'נתניהו: אני מסכימה.

הוחלט לדחות את הערעור ולאשר את פסק-דינו של בית המשפט קמא. ניתן היום, כ"ב בתמוז תשמ"ז (19.7.87).

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

עפ 728/84 שמעון חרמון נ' מדינת ישראל

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

עפ 728/84 שמעון חרמון נ' מדינת ישראל

לפני המשנה לנשיא מ' בן-פורת והשופטים ג' בך, ש' נתניהו

המערער הורשע על-ידי בית המשפט המחוזי ברצח המנוחה, שהייתה בחודש הרביעי להריונה. ההרשעה התבססה על ראיות נסיבתיות, שהצביעו על כך שהמערער נפגש ביום הרצח עם המנוחה. זו הטיחה כלפיו כי הוא אבי הוולד שברחמה. התפתח ויכוח קולני ביניהם, והמערער חבט בראשה במנעול הגה והרגה. הוא החביא את הגופה, ולאחר פגישה עם חברתו הכניס את הגופה למכוניתו, נסע לקרבת הכפר ביר-זית ושרף אותה. הערעור לבית המשפט העליון נסב על ההרשעה בכלל ולחלופין על הרשעה ברצח במקום בהריגה בלבד.

בית המשפט העליון פסק:
א. (1) בהרשעה על סמך ראיות נסיבתיות צריכות הראיות להביא, בדרך האלימינציה, מסקנה האחת, שלא נותר ספק סביר בדבר אשמת הנאשם. בית המשפט בוחן את מכלול הראיות הנסיבתיות, מפעיל מבחני היגיון וניסיון חיים ושוקל את מהות הראיות ומשקלן המצטבר, לאור הסברי הנאשם, אם ניתנו כאלה, ולאור כל היפותיזה אחרת.
(2) (בעקבות ע"פ 351/80 [2], 531/80[3]): אפילו אם כל אחת מהעובדות המבוארות להוכחת אשמתו של הנאשם היא תמימה ומקרית לחלוטין כשלעצמה, ייתכן שצירופן יחד אינו יכול, מבחינה הגיונית, להיות תמים ומקרי. גם לראיות שאינן חד-משמעיות יש כוח מצטבר. ראיות רבות, המצביעות רק לכאורה בכיוון מסוים, עשויות יחדיו להוות תשתית לקביעת מימצא בטוח.
(3) כנגד האינדיקציות המפלילות שומה על בית המשפט לשקול את גירסת ההגנה ולבדוק, שמא יש בראיותיו ובהסבריו של הנאשם כדי לעורר ספק סביר, ולו גם דחוק, באשמתו.
ב. (1) הימנעות מלהביא ראיה מצויה ורלוואנטית מובילה למסקנה, שאילו הובאה היא הייתה פועלת לרעת אותו צד שנמנע מהגשתה, ועל-כן ההימנעות מחזקת את ראיות התביעה.
(2) במקרה דנן, הותר להגנה לשלוח למומחה בחו"ל שערות כלב שנמצאו על המחצלת השרופה, שבה הייתה עטופה גופת המנוחה, וזאת כדי לסתור עדות מומחה, שהצביע על בסיס סביר למסקנה, שהמדובר בשערות של כלבו של המערער. המערער נמנע מהגשת חוות הדעת של המומחה מחו"ל, המצויה ברשותו.

ג. המניע, כאמור בסעיף 16לחוק העונשין, תשל"ז-1977, אינו מהווה יסוד מיסודות העבירה, ומבחינה זו ניתן לומר, כי אין הוא רלוואנטי מבחינה משפטית. ברם, משהוכח קיומו של מניע, הוא מהווה ראיה נסיבתית נוספת להוכחת ביצועה של העבירה המיוחסת לנאשם, כחלק בלתי נפרד מהחומר המפליל של התביעה.
ד. (1) (בעקבות ע"פ 112/69 [9]) אל לו לבית המשפט לחוש לאירוע רחוק ויוצא דופן העולה, אם אמנם התרחש, בקנה אחד עם חפותו של הנאשם, בעוד שהעדויות שהושמעו במשפט, ושבית המשפט מאמין בהן, מוליכות למסקנה סבירה הרבה יותר והיא שהנאשם אינו חף.
(2) יש לצמצם את השימוש בספקולציות ובהשערות גרידא, כאשר הנאשם אינו רואה לנכון להעלות טענה, שעשויה הייתה לפעול לטובתו. אמנם, אין בית המשפט פטור מלבחון טענת הגנה אפשרית, אף אם זו לא נטענה על-ידי הנאשם או בא-כוחו, וגם כאשר ההימנעות נובעת מאי-השתלבותה בקו ההגנה בו בחר, כגון טענת אליבי או הגנה עצמית. אולם המדובר במקרה שבו מחומר הראיות שנפרש לפני בית המשפט עולה אפשרות סבירה של קיום הגנה פלונית.
ה. (1) רכיבי היסוד הנפשי בעבירת רצח ב"כוונה תחילה", שהוכחתם על התביעה, הם: הכנה, כוונת קטילה והעדר קינטור. שעה שכוונת הקטילה היא יסוד נפשי טהור, ההכנה היא יסוד פיסי גרידא, היכול להתקיים מניה וביה, לעתים כהרף עין, ואשר ניתן להוכיחו על-ידי עצם הפעולות המהוות את מעשה הקטילה, או חלק הימנו.
(2) במקרה דנן, די בהנפת המכשיר הקהה ובהנחתו על ראש המנוחה כדי לקיים את יסוד ההכנה. אם – כמסקנה בעלת סבירות ניכרת – היה אותו מכשיר קהה מנעול ההגה, אין זה משנה, שמכשיר זה היה מצוי לאחרונה דרך קבע בדירת המערער, שם בוצע מעשה ההמתה. נטילתו, הנפתו והנחתו מקפלות בתוכן מניה וביה את יסוד ההכנה.
(3) כרגיל, מלים גרידא אינן בגדר קינטור. אם במקרה דנן, קרה עוד משהו העשוי מבחינה משפטית להוות קינטור, היה על המערער להעיד על כך או להביא על כך ראיות, שכן בעדויות התביעה אין לדבר שמץ של אחיזה.
(4) יש צורך בהוכחת קיומה של כוונה ממשית להרוג – כרכיב בלעדיו-אין של
"הכוונה תחילה" – אך ניתן לעשות כן בעזרת החזקה, אדם התכוון לתוצאות הנובעות באופן טבעי מהתנהגותו. חזקה זו מהווה בסיס מספיק להסקת כוונת קטילה, אלא אם כן קיימת ראיה ממשית לסתור.
(5) במקרה דנן, סיבת המוות היחידה הסבירה מתבטאת בהנחת מכשיר קהה על ראש המנוחה. מעשה כזה עומד במבחן החזקה דלעיל, ובהעדר ראיה לסתור – היא שרירה וקיימת.

פסק-דין

המשנה לנשיא מ' בן-פורת: ביום 24.7.83נמצאה בשטח אדמה סמוך לכביש עטארה, בקרבת הכפר ביר-זית, גופתה השרופה של כרמלה בלאס. המנוחה, אחת במקצועה, היתה בעת מותה בחודש הרביעי להריונה. על-פי הדו"ח הפתולוגי נקבע, כי המוות נגרם משברים בגג הגולגולת ובסיסה שהיו, כפי הנראה, תוצאה של מכה במכשיר קהה.

בית המשפט המחוזי הרשיע ברצח המנוחה את המערער (שמעון חרמון), שהוא עורך-דין במקצועו. על הרשעה זו סב הערעור שלפנינו.
.2השתלשלות העניינים שהובילו למות המנוחה, כפי שזו נקבעה בבית המשפט קמא, היא כלהלן:
המערער והמנוחה, מכרים מזה זמן רב, קבעו פגישה ליום 18.7.83שעה 00: 20לשם נסיעה משותפת לנצרת, כדי לגבות חוב שהגיע למנוחה בעקבות הליכים משפטיים שניהל עבורה המערער. משלא הופיע לפגישה, סרה המנוחה לדירתו והמתינה שם לבואו.
תחילתו של הערב, בין השעות 00: 19ל-00: 20לערך, בילה המערער בחברת עו"ד כגנובסקי. אחר-כך שהה עד השעה 00: 22לערך בביקור אצל ידידו עו"ד לפידות, שהיה מאושפז בבית החולים תל השומר. תוך כדי שהותו בבית החולים התקשר טלפונית מספר פעמים לידידתו עליזה דגן, והם נדברו להיפגש בבתה. בדרכו מבית החולים סר המערער לדירתו. שם מצא את המנוחה. בין השניים התפתח ויכוח קולני, כנראה משום שהמנוחה המשיכה לטעון (כבעבר), כי המערער הוא אבי הוולד שברחמה. בשלב מסוים הלם המערער בראש המנוחה, כנראה במנעול הגה שהיה ברשותו, מכה שגרמה למותה. לאחר שהחביא את הגופה, הגיע המערער לביתה של עליזה באיחור של למעלה משעה. לאחר בילוי משותף בסטקיה ביפו ואחר-כך בדירתו, נפרדו השניים ליד ביתה בשעה 30: .01המערער שב לדירתו או למשרדו (הנמצאים באותו בניין), הכניס את הגופה למכוניתו ונסע לקרבת הכפר ביר-זית. שם שפך עליה בשני מוקדים חומר דליק. הצית אש והסתלק.
קביעות אלה מבוססות על ראיות נסיבתיות, אשר לדעת בית המשפט קמא הובילו למסקנה המפלילה כמסקנה ההגיונית היחידה.
.3שני פנים לו, לערעור שלפנינו: הפן האחד מופנה נגד ההרשעה בכלל תוך טענה של העדר כל מעורבות במותה של המנוחה; והאחר, החלופי, נגד ההרשעה ברצח במקום בהריגה בלבד.
כידוע בהרשעה על סמך ראיות נסיבתיות צריכות הראות להביא, בדרך האלימינציה, למסקנה האחת של אשמת הנאשם. "כאשר בוחנים את מכלול הראיות הנסיבתיות מפעיל בית המשפט, כאמור, את מבחני ההיגיון וניסיון החיים… לאור מהותן של הראיות ומשקלן המצטבר, לאור הסבריו של הנאשם, אם ניתנו כאלו, וכן לאור כל היפותיזה סבירה אחרת, קובע בית המשפט, אם יש מקום להסקת מסקנה חד- משמעית, שהיא ההגיונית היחידה, לפיה לא נותר ספק סביר בדבר אשמתו של הנאשם" (כדברי השופט שמגר (כתוארו אז) בע"פ 543/79, 622, 641, [1], בעמ' 140). "… תיתכן אפשרות אחרת, שונה, שכל אחת מן העובדות, המובאות להוכחת אשמתו של הנאשם, היא תמימה ומקרית
לחלוטין, כשהיא בפני עצמה. אולם עצם צירופן יחד אינו יכול – מבחינה הגיונית -
להיות תמים ומקרי…" (ע"פ 351/80 [2], בעמ' 484). "גם לראיות שאינן חד-משמעיות יש כוח מצטבר, שאין להתעלם ממנו. הרבה ראיות, המצביעות רק לכאורה בכיוון מסוים, עשויות יחדיו להוות תשתית לקביעת מימצא בטוח" (ע"פ 531/80 [3], בעמ' 600). כנגד האינדיקציות מפלילות שומה על בית המשפט לשקול את גירסת ההגנה ולבדוק, שמא יש בראיותיו ובהסבריו של המערער כדי לעורר ספק סביר, ולו גם דחוק, באשמתו. רק עם תום מלאכה מורכבת זו מגיע השלב לשקול, אם מערכת הראיות הנסיבתיות בכללותה אכן מובילה למסקנה ההגיונית היחידה, לפיה ביצע הנאשם את המעשה המיוחס לו: דבריו של השופט זילברג בע"פ 38/49 [4], בעמ' 835, וכן: ע"פ 258/83 [5], ע"פ 501/81. 610[6].
על רקעם של עקרונות אלה יש לבדוק את פסק-דינו של בית המשפט המחוזי בענייננו.
.4תחילה אנסה לדלות את גירסת המערער מדבריו הסותרים לעתים על אירועי ליל הרצח (18.7.83): הוא לא קבע כל פגישה עם המנוחה לערב האירוע. בין השעות 00: 19ל-00: 21של אותו ערב הוא היה בחברת עו"ד כגנובסקי לקבלת ייעוץ בקשר לנסיעתו המתוכננת לחו"ל. בין השעות 30: 21ל-00: 23שהה בבית-חולים שיבא בתל השומר בביקור אצל ידידו עורך הדין לפידות. בשעה 15: 22שוחח עם עליזה בטלפון ציבורי שליד בית החולים, וזו החזירה לו טלפון בשעה 45: .22בשהע 00: 23יצא אל ביתה והגיע לשם ב-35:23, שהה במחיצתה עד 45:01, הסיעה לביתה ושב לביתו. הוא חש עייפות והתנמנם במכוניתו עד שנעור לשמע רעש שעלה מהמנוע של מכונית שכנתו לי היימן. השעה לפי שעונו הייתה 30: .02לאחר טיול קצר עם כלבו עלה הביתה לישון. הוא התעורר ב-30:05, ירד שוב לטיול עם הכלב ולערך בשעה 00: 06החל ברחיצת מכוניתו. משך כל אותו יום היה עסוק בעיסוקים שונים, עד שלא נותר לו, לגירסתו, פנאי "לתקוע מסמר", ויום לאחר מכן יצא עם חברתו גילה לבילוי בחוץ-לארץ. רק בשיחותיו משם עם אחיו מאיר נודע לו דבר היעלמה ומותה הטראגי של המנוחה.
.5א. באימרתו, שהתקבלה כראיה לפי סעיף 10א לפקודת הראיות [נוסח חדש] תשל"א-1971, מסר עורך הדין לפידות שביקור המערער אצלו – שהתקיים לדבריו בין שמונה לעשר בערב – ארך כשעה וחצי או שעה ועשרים. העד סירב אמנם לחתום על אימרתו, אך הוכח, בעדות השוטר שגבה את האמרה, כי דבריו נרשמו במדויק. בעדותו אמנם עשה מר לפידות כל מאמץ אפשרי להימנע מאישור הפרטים דליל, אך בית המשפט קבע, שדבריו באמרה עדיפים. מסקנה זו היא הגיונית, שהרי אז זיכרונו היה טרי יותר, ובהיותו עורך-דין הבין מן הסתם כמה חשוב שידייק בפרטים. זאת ועוד, הגירסה מתיישבת היטב עם חלק מהודעתו של מאיר חרמון, אחיו של המערער, גם הוא עורך-דין במקצועו, בה אמר כי בשיחת טלפון מיום 21.7.83מסר לו המערער, כי הגיע לתל השומר בשעה 30:20, ולא כגירסתו הנ"ל – ב-30: .21ההודעה הוגשה ללא התנגדות, שני הצדדים הסתמכו עליה, והמערער אף אישר אותה בעדותו. אם נוסיף לשעת ההתחלה (30:20) שהות של
כשעה ומחצה (כדברי לפידות באימרתו), נמצא, שהמערער עזב את בית החולים בשעה 00:.22
גירסת לפידות נתמכת גם בעדותה של עליזה, כי שיחתה הטלפונית האחרונה עם המערער הייתה בשעה 10: 22לכל היותר, וכי קרובה היא לחשוב שהיה זה מוקדם יותר (ולא, כטענת המערער – בשעה 45:22). זו השיחה שבמהלכה נדברו שהמערער יסור לביתה בו בערב. בכך יש חיזוק כבד משקל לדברי לפידות (באימרתו הנ"ל), שהמערער אכן שהה אצלו (משך כשה וחצי) בין השעות 00: 20ל-00:.22
אולם לביתה של עליזה – ועל כך אין חולק – הגיע המערער רק בשעה 35:.23
לפנינו איפוא כשעה (לאחר ניכוי זמן הנסיעה) ללא הסבר מפי המערער. פרק זמן זה עשוי היה המערער לנצל לביצוע הפעולות כקביעת בית המשפט קמא, היינו – כדי לסור לביתו, להרוג את המנוחה ולהסתיר את גופתה.
ב. עליזה העידה, כי לאחר כניסתה הביתה החליטה לבקש שהמערער יביא לה מחו"ל ספר מסוים. לאחר המתנה של כרבע שעה – כדי שיספיק לחזור לביתו הנמצא קרוב למדי – היא חייגה את מספר הטלפון של דירתו, אך לא היה מענה משך כעשרים הדקות בהן נשאר הטלפון פתוח והמשיך לצלצל. בהודעה מסרה אמנם מספר טלפון של המשרד מתוך פנקס, אך בזיכרונה (לפי עדותה) היה חרוט מספר הטלפון של הדירה, ומספר זה היא חייגה בליל האירוע.
אם מתעלמים (מטעמים שיתבארו) משיחתו הטלפונית של המערער עם אחיו מאיר מיום 31.7.83, יוצא, כי הסברו הראשון של המערער להעדר המענה היה בפרטים שהובאו כבר לעיל: שהתנמנם ממת עייפותו בתוך הרכב עד שניעור בשעה 30:02, ורק אז (לאחר טיול קצר עם כלבו) עלה הביתה. דא עקא, שהסבר זה נסתר מפי שכנתו, העדה לי היימן, שהעידה, כי שבה ברכבה כבר בשעה 45:01, היינו בה בעת (לערך) שעליזה התקשרה לדירת המערער. אם נסתמך על טענת המערער (בניגוד לגירסת עליזה), שהם נפרדו ליד ביתה אך בשעה 45:01, יתעורר ספק, אם לא חזר המערער לביתו לאחר ששכנתו גב' היימן כבר הקדימה אותו, ואז מתמוטטת גירסתו בדבר עצם שמיעת רעש המנוע מיסודה. לכל היותר ניתן להסיק, לאור שעת הפרידה הנטענת על-ידיו, שהוא הגיע בד בבד עם שכנתו. גם בכך די כדי להסיק שהסבריו, הן לאחיו והן למשטרה, בשקר יסודם. אין בהבדלי שעת הפרידה, בין גירסות עליזה מזה והמערער מזה, כדי לשנות את העובדה – שנתקבלה על סמך עדותה של עליזה – שלאחר הפרידה (תהיה השעה אשר תהיה) היא המתינה כרבע שנה, אחר-כך חייגה את מספר הטלפון של דירתו, ובמשך עשרים הדקות בהן המשיך הטלפון לצלצל לא היה מענה.
הגירסה הכוזבת, לפיה נכנס הביתה רק אחרי השה 30:02, ועדותה של עליזה, שלא השיב לצלצול הטלפון כמתואר לעיל, מובילות יחדיו למסקנה לכאורית, שהמערער כלל
לא היה בביתו באותן שעות לילה לרגל פעילות שהשתיקה יפה לה. ההוכחה על עייפות מופלגת של המערער למחרת היום (כאשר נרדם בבית ידידתו למרות רעש של אורחים רבים והזזת רהיטים) עשויה אף היא לחזק את המסקנה על העדר שינה בלילה הנדון.
ג. כזכור, טוען המערער, שאור ליום 19.7.83הוא השכים קום כבר בשעה 30:05, ולאחר טיול עם הכלב החל ברחיצת מכוניתו לערך בשעה 00:.06

החשדות הכבדים העולים מהשיקולים שפורטו לעיל בדבר פעילותו ומקום הימצאו
בליל האירוע אך מתחזקים לאור עדות שכנו מר נרינסקי, שראה את המערער בשעה מוקדמת של אותו בוקר רוחץ את רכבו רחיצה יסודית ביותר, תוך הוצאת ספסלי המכונית החוצה, רחיצה שנמשכה כשעתיים.
הרחיצה היסודית מצביעה לכיוון מסקנה, שהפעילות בה עסק המערער בליל האירוע הייתה כרוכה בשימוש ברכב זה, שימוש שעלול היה להותיר סימנים ועקבות, אותם ביקש המערער לטשטש.
ד. חיזוק רב-משקל נוסף, המצביע על שימוש ברכב למטרה שהמערער מעוניין להסתירה, מצוי בעובדה שלמחרת היום (19.7.83) החליף המערער בבת אחת את כל ארבעת הצמיגים בצמיגים חדשים שרכש. בעל המוסך העיד, כי שניים מהם היו עדיין ראויים לשימוש ואף נמכרו על-ידיו בתור שכאלה, וכי תמורתם קיבל המערער הנחה מסוימת במחיר. יודגש, כי בית המשפט קמא קבע – והיו לכך ראיות למכביר ¬שהמערער ניחן בחסכנות מופלגת, תכונה שאינה מתיישבת עם החלפת צמיגים במצב שמיש שלא לצורך. הסבר, לפיו עמד למסור את הרכב לשימושו הזמני עד שובו מן הטיול לידידו איציק פוקס, אין בו כדי לסלק תמיהה זו.
אילו עמדה רכישת הצמיגים לבדה, כי אז מוכנה הייתי לצאת מתוך הנחה דחוקה, שהמערער רצה ביקרו של אותו ידיד עד כדי כך שהתגבר על יצר החסכנות ורכש אותם ארבעה צמיגים בתום-לב. דא עקא, שעובדה זו אינה ניצבת לבדה. המערער אמנם אמר לבעל המוסך (שאינו המוסך בו רגיל היה לקבל שירותים), שהוא עורך-דין במקצועו, אך לא גילה את שמו. הוא שילם עבור הצמיגים במזומנים, כולל בדולרים, ולא טרח לקבל קבלה. זאת ועוד, לחברתו גילה – עמה יצא (כזכור) לטיול בחו"ל – הוא סיפר בעת שהותם שם, שאת צמיגי המכונית הוא החליף לפני מספר חודשים במוסך בחיפה. הכזב לגבי העיתוי (והמקום) מוסיף נופך לא מבוטל לחשדות המצטברים סביב החלפתם של כל הצמיגים בבת אחת, ויש בו כדי להצביע בכיוון המסקנה, שהוא רצה להסתיר את דבר ההחלפה ביום המסוים. יתר-על-כן, לחוקריו במשטרה אמר, שאינו זוכר אם אכן החליף את כל ארבעת הצמיגים ומתי זה היה. לאחר שהמשטרה איתרה את המוסך בכוחות עצמה ואף מצאה את הקבלה הנושאת את תאריך הרכישה, טען המערער, שנתן בזמנו
תשובות כוזבות בעניין זה, משום שחשש שמא החלפת כל הצמיגים בעיתוי בו בוצעה תאיר את התנהגותו באור לא נכון.
המסקנה העולה מהחלפת כל הצמיגים בבת אחת, במוסך בו אין הוא מוכר ובנסיבות שתוארו לעיל, ומהסתרת עובדה זו הן מהמשטרה והן מחברתו לטיול, היא, שהמערער סבר, ובצדק, שזו ראיה בת-משקל הפועלת נגדו. החלפה גופה מצביעה על חשש, שמא בדיקתם של הצמיגים המוחלפים, חרף רחיצתה היסודית של המכונית, עלולה לגלות סימנים מפלילים, שיעידו על מעשיו באותו לילה.
ה. ואכן, על שנאי אותו גילו אנשי המשטרה בתא המטען של הרכב נמצא כתם דם מסוג ,oהזהה לסוג דמה של המנוחה אך שונה מסוג דמו של המערער.
לעובדה זו משקל של ממש. כאשר נחקר על כך, סיפר המערער שהמנוחה ביקרה בדירתו בשבת שקדמה לאירוע המוות ואף עזרה לו להעביר חפצים מרכבו כשאפה זב דם.
רק במשפט עצמו, בשלב ההגנה, העלה לראשונה הסבר שונה, המייחס את כתם הדם לאביו, שגם דמו הוא מסוג ,oואשר מארגז הכלים שלו נטל (לדבריו) את השנאי. החרה החזיק אחריו האב בהסבירו, שבהיותו חולה סכרת אין פצעיו מגלידים במהירות, ודי במכה קלה כגורם לזיבת דם. לא ניתן כל הסבר באילו נסיבות נפצע האב וכיצד מתקשרת אותה פציעה עם כתם הדם על השנאי.
מכל מקום, נוכחותו של כתם הדם מסוג דמה של המנוחה על השנאי, שנמצא בתא המטען של רכב המערער, היא כשלעצמה ראיה נסיבתית, בין שאר הראיות הקושרות את המערער להמתת המנוחה. אין גם לומר, שההסבר המאוחר שלל את משקלה של ראיה זו, שכן קדם לו (כזכור) הסברו של המערער, כיצד דמה של המנוחה הגיע לשם, סיפור שנדחה כבלתי אמין.
ו. הפלג העליון של גופת המנוחה היה עטוף במחצלת שרופה. בשרידיה נמצאו חמש שערות, מהן ארבע של כלב. מעדותו של המומחה (מר קוק) עולה, שקיים בסיס סביר למסקנה, כי שלוש מתוך ארבע השערות הן מאותו כלב וכי מדובר בכלב מסוג "דוברמן". מסקנתו הנוספת של המומחה היא, שקיימת התאמה – באותה מידת סבירות ¬בין שערות שנמצאו על רצפת הרכב, שערות שנשרו מן הסתם מכלבו מסוג דוברמן של המערער , לבין אותן שלוש שערות שהוצאו מהמחצלת.
אין חולק, כי למערער הייתה בעבר מחצלת. אשר שימשה לעטיפת מנוע סירה שהוביל ברכבו, וכי כלבו נהג לרבוץ על מחצלת זו. כמו כן אין חולק, כי פרק זמן מסוים בעבר החזיק המערער כלב נוסף, גם הוא מסוג דוברמן. עובדה זו מתיישבת עם האפשרות, שהשערה הרביעית שהוצאה מהמחצלת נשרה בשעתו מכלב נוסף זה.

לגירסת המערער, הוא זרק את המחצלת זמן קצר לפני מותה של כרמלה, שכן לא היה זקוק לה עוד. בית המשפט קמא לא האמין למערער וגם לא לעדות ההגנה של אחד אבי צור. בהתרשמותו של בית המשפט ובטביעת עינו אל לנו להתערב, מה גם שעדותו של מר צור עדות כבושה היא.
אין ממש בטענת ההגנה נגד קבילות עדותו של המומחה. אשר למשקלה, ברור שהמומחה כלל לא התיימר לקבוע מסקנות ודאיות, להבדיל מהסתברויות. כזכור, לדעתו סביר לחשוב, כי מתוך חמש השערות שנמצאו במחצלת שלוש הן של אותו כלב, וכי כלב זה הוא מסוג דוברמן. ואכן, עובדה מוכחת היא, כי למערער יש כלב מסוג זה. מסקנתו הנוספת היא (כזכור), כי סביר לחשוב שהשערה הרביעית שייכת גם היא לכלב מסוג דוברמן, אך לכלב אחר. שוב עובדה מוכחת היא, כי למערער היה משך פרק זמן כלב נוסף, אף הוא מסוג דוברמן. המומחה השווה ומצא, שאותן שלוש שערות תואמות את השערות שנתגלו על רצפת רכבו של המערער, הסתברות המצביעה לכיוון של קשר בין המימצאים בזירת פשע לבין רכבו של המערער. לכך יש להוסיף את נוכחותה של המחצלת על הגופה (שמתוכה הוצאו השערות), ועובדה מוכחת היא, כי למערער אכן הייתה מחצלת, וכי כלביו נהגו לרבוץ עליה. בכך חוליה נוספת, המצביעה לכיוון של קשר בין המערער לבין האירוע. ראיות נסיבתיות אלה אך מתחזקות לאור העובדה, שהותר להגנה, לפי בקשתה, לשלוח את השערות שאותן בדק המומחה לשם קבלת חוות-דעת של מומחה בחו"ל. חוות- דעת אמנם מצויה ברשות המערער, ואף-על-כן הוא נמנע מהגשתה. כידוע, הלכה פסוקה היא, שהימנעות מלהביא ראיה מצויה ורלוואנטית מובילה למסקנה, שאילו הובאה היא הייתה פועלת לרעת אותו צד שנמנע מהגשתה, ועל-כן ההימנעות מחזקת את ראיותיה של התביעה (ראה: ע"פ 437/82 [7], בעמ' 97; ע"פ 531/80 [3], בעמ' 596; ע"פ 112/52 [8], עמ' 254).
המערער אמנם טען שזרק את המחצלת סמוך לזמן האירוע, אך דבריו לא זכו באמונו של בית המשפט.
.6עדות נסיבתית אחרת, המצביעה אף היא לכיוון של קשר בין המערער לבין המעשה המיוחס לו, ניתנה מפי שכנו של המערער, מר יעקב נרינסקי, הגר באותו בניין, קומה אחת מתחת לדירתו של המערער (הנמצאת בקומה העליונה). מעל דוכן העדים סיפר עד זה, כי בערב הקובע הוא ניעור משנתו לשמע דין ודברים קולני בין גבר לאישה. הקולות בקעו מתוך דירתו של המערער. מיטתו ניצבה מתחת לחלון החיצון, כך שהצליח לזהות בוודאות שהקול של הגבר הוא קולו של המערער. בשלב מסוים שמע צליל, כאילו "משהו כמו חפץ מתכת נופל" והשתררה דומיה.
השופטים המלומדים היו ערים להבדלים בין הפרטים שמסר נרינסקי בעדותו לבין הנאמר בהודעתו למשטרה. בו בזמן שבהודעה דובר אך על קולה של אישה במצוקה, שבקע מדירת המערער, הוזכרו לראשונה הגבר – קרי המערער – וכן הוויכוח והצליל
המתכתי רק במהלך העדות במשפט. זאת ועוד, בהודעה אמר העד, שהדבר קרה בין השעות שבע לתשע בערב, לפני לכתו לישון, ואילו בעדותו אמר, שהיה זה בין תשע לעשר בערב ומכל מקום לפני שעת חצות, כאשר נעור משנתו לשמע אותם קולות.
את הדברים הכלולים בהודעה ייחסו השוטים המלומדים לרתיעתו של נרינסקי ¬בעבר מזכיר בפרקליטות מחוז תל-אביב – למסור עדות העשויה להיות גורלית נגד מי שנחשד ברצח, עורך-דין במקצועו ובעל הבית של הבניין בו הוא מתגורר. תמיכה בהלך מחשבה זה ניתן למצוא בעדותו של השוטר החוקר, אשר תיאר את העד, בשעת מסירת ההודעה, כמסויג.
חרף אי ההתאמות דלעיל נחה דעתו של בית המשפט קמא, שמעל דוכן העדים עשה העד מאמץ כן לדייק בתשובותיו והרושם שהוא השאיר היה חיובי. השופטים האמינו לעד שהוא מודע לאחריות הכרוכה במתן תשובות העלולות להיות גורליות.
עדות זו – פרט לאי-ודאות בשעת ההתרחשות – משתלבת היטב עם פער הזמנים שתואר לעיל ואשר הותיר (לאחר ניכוי זמן הנסיעה המשוער מתל השומר לביתה של עליזה) כשעה לערך ללא כל הסבר מפי המערער. על סמך עדותו של נרינסקי רשאי היה בית המשפט לקבוע, כי המערער לא נסע מבית החולים הישר לביתה של עליזה אלא סר תחילה לדירתו, שם נפגש עם המנוחה. את הוויכוח הקולני סביר לייחס להמשך טענתה, שהוא אבי הוולד שהיא ושאת ברחמה. לפי קביעתו של בית המשפט קמא, הנחית המערער על ראש המנוחה מכה במכשיר מתכתי, לפי המשוער – במנעול ההגה שהיה ברשותו, וכך גרם למותה. רק לאחר שהחביא את הגופה, בין בדירתו ובין במשרד המצוי באותו בניין, פנה לביתה של עליזה, ומכאן האיחור הרב, כעולה מעדותה.
ערה אני לכך, שבית המשפט קמא קבע, כי למסקנתו המפלילה היה מגיע גם ללא עדותו של נרינסקי, אך אין באמירה זו כדי לגרוע מן האמון וההתרשמות החיובית מעדותו, ההופכים אותה ראויה לשמש חוליה חשובה במסכת העובדתית הכוללת. מפי המערער לא בא שום הסבר, כיצד הוא הגיע בשעות אותו ערב לדירתו ומי הייתה האישה עמה פרץ הוויכוח. טענתו היא להד"ם, והוא דבק בלוח הזמנים הצפצוף אותו הבאתי לעיל.
יודגש, כי עדות נרינסקי ששמע צליל מתכתי משתלבת היטב עם היעלמו של מנעול הגה שהיה למערער ואשר לא נמצא ברכב שנתפס על-ידי המשטרה וגם לא בדירת המערער. טענת המערער הייתה, כי מנעול ההגה שימש אותו ברכב קודם, ואילו אחר-כך נהג בנה של חברתו גילה לשחק בו. כאשר יצאו שלושתם יחדיו לטיולים, ובאחד הטיולים הוא הלך לאיבוד. גילה אמנם תמכה בגירסתו אך לא הזכירה שמנעול ההגה אבד.
חיזוק כבד משקל, הקושר את מנעול ההגה לחשד הרצח שבגינו נעצר המערער בשעתו, מצוי, לדעתי, במיפגש בין המערער לבין אחיו מאיר, שהיה אותה עת משוחרר
בערבות (לאחר שנחשד בגין אותו אירוע). המיפגש צולם בווידאו. האחים היו ככל הנראה מודעים לאפשרות שמאזינים לשיחתם, אך לא הביאו בחשבון את האפשרות שפגישתם מצולמת, שכן צפייה בוידיאו מגלה, שהם לא היססו להשתמש בסימני שפתיים וידיים. בשלב מסוים לוחש מאיר למערער את המלים "מנעול הגה" ובד בבד רואים אותו מניף ידיו כמי שאומר "פרח ואיננו" ונשמעת אנקת רווחה. אין לנו יסוד להתערב במימצאיו אלה של בית המשפט קמא, שצפה בווידיאו, ומכאן שביסס דבריו על מראה עיניים ומשמע אזניים (במובן שמיעת הלחש וראיית הינף הזרועות). אפילו נקבל את הסתייגות ההגנה מאנקת הרווחה (שלדעתה אינה נשמעת), די בלחישת המלים "מנעול ההגה" ותנועת הידיים שהלוותה לה כדי לשמש, באין הסבר סביר, ראיה מפלילה המצביעה על קשר אפשרי בין מכשיר זה לבין האירוע. ראיה זו מתיישבת, כזכור, היטב עם הצליל המתכתי אותו שמע העד נרינסקי, .7אם כי הובאו ראיות נסיבתיות נוספות – כגון רשימה לרכישת ציוד שנמצאה בדירתו על-ידי חוקרי המשטרה והאומרת לכאורה "דרשני" – אסתפק מצדי בנאמר לעיל בתוספת שתי ראיות כבדות משקל בעיניי והן: (א) המניע שהיה למערער לסלק את המנוחה מדרכו ו-(ב) קביעת המיפגש לערב הקובע בינו לבינה. כדי לבדוק שני נושאים אלה יש לעמוד על מערכת היחסים שהייתה בין השניים בכלל ובתקופה הסמוכה לכניסתה להריון ועד למותה בפרט.
(א) לגירסת המערער, הייתה תקופה של כחודשיים-שלושה בלבד בשנת 1979, שבמהלכה הם קיימו יחסים אינטימיים. אחר-כך התפרדה החבילה, אם כי בקיץ 1981חודש הקשר כדי לערוך יחדיו טיול בחוץ-לארץ, והוא אף הלווה למנוחה כספים לכיסוי ההוצאות. מאז אמצע 1982נותק הקשר כליל, וגם קודם לכן הייתה זו בקושי ידידות גרידא. כארבעה חודשים לפי האירוע, היינו לערך באמצע מרץ 1983, התקשרה אליו המנוחה בטלפון וביקשה להיפגש עמו לשיחה. הוא סירב, כשם שדחה אותה מעל פניו גם בהזדמנויות שונות בעבר, אולם היא לא קיבלה את סירובו והטיחה כלפיו שהיא בהריון ממנו. נוכח טענה מפתיעה זו הוא ניאות לסור לביתה לשיחה, וזאת משום שהתייחס לכל הפרשה כאל "קוריוז בלבד" ורצה להיווכח במו עיניו "כיצד היא משקרת בפני". בפגישה – שקוימה כאמור בביתה – הוא הסביר לה שהדבר כלל לא ייתכן, שכן לא היו ביניהם יחסים אינטימיים זה זמן רב, אך היא בשלה. בראותו שכלה ונחרצה עמה "להפוך" אותו לאבי הילד העתיד להיוולד, הוא גילה לה שהוא עקר ונמצא בטיפול הורמונלי. לשמע גילוי זה היא הבטיחה לו שתחדל מגירסתה ולא תשוב לטפול עליו אבהות. הגילוי פעל איפוא את פעולתו. לאחר אותו מפגש היא ניסתה מספר פעמים ליצור עמו קשר, אך הוא השיב את פניה ריקם. בין כה וכה קרמה עור וגידים תכניתו לצאת לטיול בחוץ-לארץ עם חברתו גילה, והוא נזקק לשם כך לתיק עזרה ראשונה. באחת משיחותיה הטלפוניות עמו, הוא ניצל איפוא את ההזדמנות וביקש אותה, בהיותה אחות במקצועה, לספק לו תיק כזה והיא הסכימה. לשם קבלתו ממנה הוא חזר ובא אליה הביתה
בערב שבת שחל ב- 8.7.83(כעשרה ימים לפני האירוע). היא ביקשה בהזדמנות זו שיסיע אותה ברכבו למקום כלשהו בתל-אביב, והוא נענה. בהגיעם לקרבת ביתו הפצירה בו המנוחה שישתו יחדיו כוס קפה, והם נכנסו לדירתו. כך התגלגלו העניינים עד שנשארה אצלו משך כל אותו לילה, כשהיא ישנה במיטתו והוא נח על כורסא במרפסת. למחרת. כשאפה זב דם, היא עזרה לו להוביל חפצים מרכבו, וזה (כזכור) היה הסברו לכתם הדם מסוג דמה שנמצא על השנאי בתא המטען של רכבו.
גירסת המערער על פניה אינה מתקבלת על הדעת. שומר נפשו ירחק מאישה, המסוגלת לטפול עליו אבהות כאשר כלל לא קיים עמה מגע אינטימי משך תקופה ארוכה כמתואר לעיל. עלילה אבסורדית וזדונית כזאת מעידה על מידה גדושה של עזות מצח ואי-בחילה באמצעים. הסכמתו, עקב טענתה, לסור לדירתה לשם קיום הפגישה שביקשה, היא מעשה איוולת, ששום בר-דת לא היה עושה כמותו. אילו היה בא בלוויית אדם המהימן עליו כדי שיהא עד לשיחתם, או שהיה מצטייד במכשיר הקלטה כדי שתוכן השיחה ידבר בעדו, או שהיה נוקט בצעדי זהירות אחרים – שאני! אחרת עצם כניסתו ויציאתו עלולות לשמש בידה נשק נגדו, בתמיכה לעלילה שרקמה. אוסיף, כי אילו הייתה אמת בטענתו, שהוא אכן עקר ואינו מסוגל להעמיד צאצאים, כי אז היה בכך הסבר משכנע לשלוות רוחו ולנכונותו לראות בכל הפרשה "קוריוז". ברם, אין זה כך. עובדה היא, שהמערער הוא אב לשני ילדים, והוא עצמו העיד, שהציע לחברות אחרות כי יילדו ממנו ילד, תוך התנאה שלא יכיר בו ולא יישא במזונותיו, זאת כדי לשמור על כבוד משפחתו ולא ליטול על עצמו התחייבות נוספת לאורך שנים. הוא אמנם קיבל בעבר טיפול הורמונלי, אך מסתבר שהטיפול היה יעיל. ילדו השני נולד ללא טיפול כזה. בנסיבות אלה לא יכול היה המערער לדעת (בהנחה שקיים עם המנוחה יחסי מין), שטענתה אינה אמת, וגם לא היה לו יסוד לחשוב, שטענת עקרות תעמוד לו ביום הדין, אם תמשיך לטעון שהוא אב ילדה. כמו כן לא יכול היה לדעת מראש, בבואו לביתה, שהיא תשתכנע (כטענתו) באמיתות עקרותו ותחזור בה עקב כך מהעלילה. נוכח כל אלה היענותו להיפגש עמה ביחידות בדירתה אינה עומדת במבחן הסבירות. שונה, כמובן, המסקנה, אם התייחס לטענתה ברצינות, כאל טענת אמת. במקרה כזה, כאשר שורר אמון אישי ביניהם, ייתכן שרצה להשפיע עליה לבצע הפלה או (כפי שעשה, לטענתו, במקרים האחרים) להתנות שישוחרר מתשלום דמי מזונות. לאור גירסת העלילה האבסורדית, לא פחות תמוהה היא הזמנת תיק העזרה הראשונה ובעיקר בואו לביתה והבאתה לביתו כמתואר לעיל. כניסתו החוזרת לביתה, קבלת התיק מידיה, הסעתה ברכבו, הלנתה בביתו ואפילו קבלת עזרתה בהובלת חפצים מרכבו הביתה, כל אלה אינם מתיישבים עם התנהגות סבירה כלפי מי שהעז להעליל עליו עלילה חסרת בסיס. צריך גם מידה גדושה של תמימות כדי להאמין, שהיא השתכנעה מטענת העקרות, כאשר ידעה מן הסתם שהוא אב לשני ילדים.
טענתו, שמאז הפגישה בביתה ועד סוף השבוע שראשיתו ב- 8.7.83(ראה לעיל) היו ביניהם רק שיחות טלפוניות, שבהן ניסתה היא, לשווא, לחדש את הקשר עמו, נסתרה מפי עדים אחרים. אחות המנוחה, אסתר, פגשה את המערער בדירת המנוחה באפריל
או מאי 1983, כאשר השניים הכינו מצרכים לעריכת פיקניק בפארק, ואחד השכנים ראה כחודש וחצי לפני האירוע בחור ג'נג'י עם כיפה מגיע לבית ברכב סובארו בצבע לבן ונכנס לדירתה. התיאור תואם את מראה המערער. הואיל והפגישה דלעיל הייתה, לדברי המערער, כארבעה חודשים לפני האירוע, סותרות כאמור עדויות אלה את טענתו, שנמנע מאז (עד לאותו סוף שבוע שתחילתו כעשרה ימים לפני האירוע) מכל פגישה עמה.
אם מתעלמים מהטענות הסותרות את השכל הבריא או שנסתרו על-ידי עדים שנמצאו מהימנים, נותרת העובדה (שהמערער מודה בה), כי המנוחה ראתה לנכון לגלות לו דבר הריונה בסמוך לכניסתה להריון וטענה שההריון הוא ממנו. חרף טענתה זו המשיכו השניים להיפגש, לעתים בביתה, לעתים לשם בילוי בצוותא – כגון לעריכת פיקניק בפארק – ולעתים בביתו (ב- 8.7.83). כל אלה יחדיו מובילים למסקנה, שטענת האבהות בפי המנוחה לא הייתה מופרכת, וכי יכלה לשמש מניע לסלקה מדרכו נוכח החלטתה להמשיך בהריון ודרישתה שיכיר באבהותו. בשעת מותה הייתה המנוחה בחודש הרביעי להריונה, ומכאן שלא תכננה ביצוע הפלה. מחומר הראיות גם עולה, כי הן בחודש מאי 1983והן בחודש יולי של אותה שנה נטלה המנוחה חופשה במקום עבודתה בנמקה זאת בטיול בחו"ל שהיא מתכננת עם חברה המערער. אך בשתי הפעמים חזרה בה מבקשתה והתכנית לא יצאה אל הפועל. כן הוכח, שחברותיה הזהירו אותה, שאם חברה (המערער) יפציר בה לבצע הפלה, אל לה להיכנע להפצרותיו. עצם נטילת החופשות ואמירת הדברים על-ידיה ועל-ידי חברותיה – גם אם אינן ראיה לאמיתות התוכן ¬משתלבות היטב עם הראיות האחרות ובכך מחזקות אותן.
דעתי היא, כי לאור הנאמר לעיל הוכח, שהיה למערער מניע לסלק את המנוחה מדרכו, שכן לא הצליח לשכנעה לבצע הפלה או לחזור בה מטענת האבהות או לפתור את הבעיה בדרך אחרת שתניח את דעתו (כגון, ויתור על דמי מזונות). ברצוני להבהיר, שיש להבדיל הבדל היטב בין שני דברים נפרדים: (א) שהמניע אינו מהווה יסוד מיסודות העבירה: סעיף 16לחוק העונשין, תשל"ז-1977, ומבחינה זו ניתן לומר כי משפטית אין הוא רלוואנטי; (ב) ברם, משהוכח קיומו של מניע, הוא מהווה ראיה נסיבתית נוספת להוכחת ביצועה של העבירה המיוחסת לנאשם, כחלק בלתי נפרד מהחומר המפליל של התביעה. תמיכה בגישתי מצויה בספרו של המלומד גלנוויל וויליאמס – 49(. 1961,nd ed 2,london) .g. Williams, criminal lawמצד אחד נאמר שם: : is an intrinsic part of the crime(מ' ב"פ – intent) the former" Is legally irrelevant except as(מ' ב"פ – motive) the latter ."…reducing punishment אך מצד אחר הוא אומר (שם, ה"ש 4): Of course, motive is also relevant as circumstantial evidence of" ."the commission of the crime
ראה גם ע"פ 543/79, 622, 641[1], בעמ' .150
(ב) על רקע הקשרים שהתלבנו לעיל, אין יסוד לפקפק באמינות הרישום ביומנה של המנוחה, לפיו קבעה פגישה עמו לשעה שמונה של ערב האירוע. לפי הראיות הקיימות, ניהלה המנוחה את יומנה בקפידה ורשמה בו נתונים אישיים ואף אינטימיים. אין לגלות מניע נסתר מאחורי הרישום של הפגישה העשוי לגרוע ממשקלו. אשר לקבילותו כראיה, הסכים הסניגור המלומד בשלב מסוים של טיעונו לפנינו שאין הוא חולק על כך, ובצדק.
.8נותרת השאלה, כלום הספיק הזמן באותו לילה, מהשעה 30: 01כשנפרד מעליזה, לנסוע מביתו עד לסביבות הכפר ביר-זית (להלן – הזירה) לבצע מעשה ההצתה ולחזור לפני השעה 00:06, כאשר נראה (כזכור) רוחץ את רכבו.
מחומר הראיות עולה, כי משך הנסיעה מביתו של המערער עד לזירה, הוא שעה ועשרים או שעה ומחצה. על-פי חוות הדעת של ד"ר בלוך מן המכון הפתולוגי, שהייתה מהימנת על בית המשפט קמא, שימוש בחומר דליק מאיץ נוזלי (מסוג הנפט) יכול להביא לבעירה חזקה ואינטנסיבית במשך כשעה ולגרום להתפחמות כמו זו של הגופה כפי שנמצאה. מימצאים שונים בזירה אכן מעידים שנעשה שימוש בדלק כזה. לפיכך די היה בהצתה אחת, בלא צורך בהתערבות יד מכוונת בהמשך ובלא שהיה הכרח להשתהות במקום. אשר-על-כן, די בארבע שעות (בין 30: 01לבין 30: 05בבוקר) כדי לבצע את המעשה כאמור.
.9נחה דעתי, שכל הראיות הנסיבתיות במצטבר, כפי שפורטו לעיל, אכן מובילות למסקנה ההגיונית היחידה, שהמערער הוא שהביא למות המנוחה.
אעיר, שלדעתי אין ראיות שעל יסודן ניתן היה לקבוע, כי המנוחה, בראותה שהמערער לא הופיע למקום המפגש (ככל הנראה, ביתה), הלכה לדירתו או חיכתה לידה. פרטים אלה אינם חיוניים להסקת המסקנה, שבסופו של דבר הם נפגשו, וכי היא באה לדירתו, בין עמו ובין לפניו, ושם מצאה את מותה. הטענה, שהושמעה בחצי פה, כאילו ייתכן שמאיר – שהלך בינתיים לעולמו – הוא שפתח במפתח שברשותו את דירת המערער בפני המנוחה וכי הוא שגרם למותה, היא חסרת כל בסיס. כל החוטים, לאור הראיות הנסיבתיות, מובילים אל המערער דווקא. מדובר בחברתו, במניע שלו, בשערות שנשרו מכלבו שכמותן נמצאו בזירה, בצמיגי רכבו שהוחלפו, בדירתו שמתוכה בקעו הקולות כמתואר, בהיעדרו מהבית בליל האירוע ועוד.
יפים לעניין זה דבריו של המלומד גלנוויל וויליאמס – .G
158( 1958,.nd ed 2,london) williams, the proof of guilt: Whelming, and-the evidence of crime against a person may be over" Yet it may be possible to conjecture a
As by supposing that some stranger, of series of extraordinary circumstances that would be consistent- with his innocence Moment and actually committed the crime, when all evidence whose existence there is no evidence, interposed at the crucial Supposing, on a charge of murder, that the deceased died of heart points to the fact that the accused was alone on the spot, or by ."failure the moment before the bullet entered his body בהתייחסות לדברים אלה אומר מ"מ הנשיא זילברג:
"…. אל לו, לבית-משפט, לחוש לאירוע רחוק ויוצא דופן העולה, אם אמנם התרחש, בקנה אחד עם חפותו של הנאשם בעוד שהעדויות שהושמעו במשפט, ושבית-המשפט, מאמין בהן, מוליכות למסקנה סבירה הרבה יותר והיא שהנאשם אינו חף" (ע"פ 112/69 [9], בעמ' 741).
לא נותר אלא לומר, כדבריו של הנשיא י' כהן בע"פ 510/81, 610

[6], בעמ' 147:
"….זאת היא השערה גרידא, שאין לה כל סימוכין בדברי חיון (המערער -
מ' ב"פ) עצמו באף שלב של הדיונים".
.10לאור טענות אלה לא ראיתי מקום לדון בטענת הסניגור המלומד, שהשיחות בין המערער מחו"ל לבין אחיו מאיר בארץ הן חסויות מחמת יחסי עורך-דין ולקוח. לא נזקקתי כלל לשיחות אלה, פרט לשיחה הראשונה, מיום 21.7.83, עליה הסתמך גם המערער. צילום הווידאו של המיפגש בין האחים ודאי אינו חסוי, שכן בעת שנערך (ביום 20.9.83) נחשד כבר מאיר בסיוע לאחר מעשה ואף נעצר ושוחרר בערובה.
.11השאלה האחרונה בה יש לדון היא, כלום מדובר ברצח או אך הריגה, כטענתו החלופית של פרופ' ליבאי.
הרכיבים של היסוד הנפשי בעבירת רצח ב"כוונה תחילה", שהוכחתם על התביעה, הם כידוע: הכנה, כוונת קטילה והעדר קינטור. לעומת "כוונת הקטילה", שהיא יסוד נפשי פנימי טהור (ע"פ 29/79 [10], בעמ' 128), קבעה ההלכה הפסוקה, כי ההכנה היא יסוד פיסי גרידא, היכול להתקיים מניה וביה, לעתים כהרף עין, ואשר ניתן להוכיחו על-ידי עצם הפעולות המהוות את מעשה הקטילה. או חלק הימנו: ע"פ 65/49 [11]; ע"פ 186/57 [12]; ע"פ 552/68 [13]; ע"פ 369/69 [14] ועוד. לענייננו די איפוא – כמסקנת בית המשפט קמא – בהנפת המכשיר הקהה ובהנחתו על ראש המנוחה כדי לקיים את היסוד הנדון. אם – כמסקנה בעלת סבירות ניכרת – היה אותו מכשיר קהה מנעול ההגה, אין זה משנה, שמכשיר זה היה מצוי לאחרונה דרך קבע בדירת המערער,
שם בוצע מעשה ההמתה. כאמור, נטילתו, הנפתו והנחתתו מקפלות בתוכן מניה וביה את היסוד של הכנה.
טוען הסניגור המלומד, ובצדק, שהבדיקה של סיבת המוות לא העלתה פשרות אחת ויחידה והיא הנחתת מכשיר קהה על גולגולת המנוחה, אלא השאירה פתוחה גם אפשרות אחרת, כגון שנדחפה על מדרכה ונחבלה בראש או שקיבלה מכה מרהיט העומד בקריטריונים מסוימים של שטח (כמפורט שם). לפי הראיות במקרה שלפנינו, בקעו הקולות מתוך הדירה, ולא מחדר המדרגות או מהרחוב, כך שהאפשרות שהועלתה על-ידי הסניגור, שמא נדחפה המנוחה מגרם המדרגות, אין לה אחיזה בראיות אלה. יש לצמצם את השימוש בספקולציות ובהשערות גרידא, כאשר הנאשם אינו רואה לנכון להעלות טענה, שעשויה הייתה לפעול לטובתו. אמנם הלכה פסוקה היא, שאין בית המשפט פטור מלבחון טענת הגנה אפשרית, אף אם זו לא נטענה על-ידי הנאשם או בא-כוחו, וגם כאשר ההימנעות נובעת מאי-השתלבותה בקו ההגנה שבו בחר, כגון טענת אליבי או הגנה עצמית: ע"פ 240/84 [15] בעמ' 37-38, וכן ע"פ 410/71 [16]. אולם במה דברים אמורים? כאשר מחומר הראיות שנפרש לפני בית המשפט עולה אפשרות סבירה של קיום הגנה פלונית. ברם, בענייננו הוכח (כזכור), שדין ודברים קולני בקע מתוך דירתו של המערער, ראיות שאינן מעלות אפשרות סבירה של דחיפת המנוחה מגרם המדרגות מחוץ לדירה. יתרה מזו, כאשר הראש נפגע בקצה החד של מדרגה או מרהיט יציב, אין מקום לצליל המתכתי ששמע עד זה, צליל העשוי להצביע על נפילתו של המכשיר, קרוב לוודאי לאחר שנעשה כבר שימוש בו.
נותרת איפוא כסיבת המוות הסבירה היחידה הנחתת מכה על ראש המנוחה במכשיר קהה, ובמקרה כזה (כאמור) הוכח יסוד ההכנה כדבעי.
אשר להעדר קינטור, גם טענה ברוח זו כלל לא הועלתה על-ידי המערער. יתרה מזו, גם לגביה אין האפשרות של הגנה כזאת עולה מהראיות שהובאו מטעם התביעה. כרגיל, מלים גרידא אינן בגדר קינטור, והרי לפי עדותו של נרינסקי נמשך דין ודברים בין הגבר והאישה עד לצליל המתכתי, הא ותו לא. אם קרה שם בה בעת עוד משהו העשוי מבחינה משפטית להוות קינטור, היה על המערער להעיד על כך או להביא על כך ראיות, שכן בעדויות התביעה אין לדבר שמץ של אחיזה.
נותרת השאלה, שמא לא הוכחה מעבר לכל ספק סביר כוונת הקטילה. יש אמנם צורך בהוכחת קיומה של כוונה ממשית להרוג – כרכיב בלעדיו-אין של "הכוונה תחילה" ¬אך מחמת הקושי הכרוך בהוכחת מצבו הנפשי של אדם, קבעה ההלכה הפסוקה כלי עזר מתאימים, בהם הכלל, כי חזקה על אדם, שהתכוון לתוצאות הנובעות באופן טבעי מהתנהגותו: ע"פ 29/79 [10] הנ"ל, בעמ' 128; ע"פ 19/62 [17], בעמ' 2483; ע"פ 563/79 [18], בעמ' 614; ע"פ 299/81 [19]. חזקה זו מהווה בסיס מספיק להסקת כוונת קטילה, אלא אם כן קיימת ראיה ממשית לסתור.

כבר הבהרתי לעיל, שעל רקע הראיות – ולכך אוסיף את צילום הווידיאו של מיפגש שני האחים, שבמהלכו לוחש האח "מנעול הגה" ומניף זרועותיו שהמכשיר נעלם ואיננו – סיבת המוות היחידה שהיא סבירה בעיניי מתבטאת בהנחתת מכשיר קהה על ראש המנוחה. מעשה כזה עומד במבחן החזקה דלעיל, ובהעדר ראיה לסתור – היא שרירה וקיימת.
.12אשר-על-כן אני מציעה לחבריי הנכבדים לדחות את הערעור ולאשר את פסק-דינו של בית המשפט קמא.
השופט ג' בך: אני מסכים.

השופטת ש'נתניהו: אני מסכימה.

הוחלט לדחות את הערעור ולאשר את פסק-דינו של בית המשפט קמא. ניתן היום, כ"ב בתמוז תשמ"ז (19.7.87).

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות