ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

עפ"ת 23854-12-10 ארביב נ' מדינת ישראל

Skip Navigation Links

עפ"ת 23854-12-10 ארביב נ' מדינת ישראל

בפני כב' השופט ד"ר אחיקם סטולר

מיני-רציו:
* גם לאחר תיקונים 72, 88 ו-97 לפקודת התעבורה, ניתן להרשיע בנהיגה בשכרות רק על סמך 'בדיקת מאפיינים', אך יש להודיע לנהג הנבדק מיד על תוצאות הבדיקה, ובמידה שכשל בבדיקה ונמצא שיכור, יש להסביר לנהג כי עומדת לו הזכות לבצע בדיקת מעבדה באופן פרטי.
* תעבורה – עבירות – נהיגה בשכרות
* תעבורה – עבירות – נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים
* פרשנות – דין – כללי פרשנות
.
ערעור על הכרעת הדין של בימ"ש לתעבורה, בו הורשע המערער בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן: הפקודה) וכן על גזר הדין. עיקר הערעור נסב על השאלה האם נוכח תיקונים 72 88 ו-97 לפקודה, ניתן להרשיע נהג בנהיגה בשכרות רק על סמך "בדיקת מאפיינים". אם התשובה לכך חיובית, תידון השאלה מה הם התנאים להרשעה כאמור.
.
בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור ופסק כי:
אשר לשאלה האם ניתן להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח המאפיינים, למרות ניסוחו של כתב האישום שבו נכתב, כי המערער נאשם בנהיגה בשכרות בשל ריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקת נשיפה. בענייננו תיאור העובדות, יחד עם סעיפי החוק, היה בהם די כדי ליידע את המערער באישומים בהם הואשם. מכאן שלא נפגעה הגנת המערער באשר לבדיקת המאפיינים ככל שהטענה נוגעת לדרך ניסוח עובדות כתב האישום. למערער אף ניתנה הזדמנות סבירה להתגונן על אף היעדר הטיעון העובדתי במסגרת כתב האישום באשר לבדיקת המאפיינים. לאור האמור, ניתן היה להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך בדיקת המאפיינים שנערכה לו, למרות שבדיקה זו לא אוזכרה בכתב האישום.
אשר להרשעה בעבירת שכרות בהתאם לסעיף 64ב(א)(4) לפקודה, הרי שניתן להרשיע בעבירה של שיכרות על סמך 'בדיקת מאפיינים' ואין צורך בבדיקה מדעית של ריכוז האלכוהול לשם ביסוס הרשעה כאמור. עם זאת, בתי המשפט טרם נזקקו לשאלה בדבר פרשנות סעיף 64ב(א)(4) לפקודה, כפי שתוקן בתיקונים 72 88 97 לפקודה. בימ"ש המחוזי פסק כי גם אחרי התיקונים לפקודה ניתן להרשיע בנהיגה בשיכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים, אך יש להודיע לנהג הנבדק מיד על תוצאות הבדיקה, ובמידה שכשל בבדיקה ונמצא שיכור, יש להסביר לו כי עומדת לו הזכות לבצע בדיקת מעבדה באופן פרטי.
בענייננו, מאחר שלא הודע למערער כי לא עבר את בדיקת המאפיינים בשום שלב ומשלא הודע לו כי קיימת בפניו האפשרות לפנות למרכז רפואי לשם עריכת בדיקת מעבדה, לא ניתן היה להרשיעו בעבירה של נהיגה בשכרות בהתאם לסעיף 62(3) לפקודה על סמך סעיף 64ב(א)(4).

פסק דין

בפני ערעור על הכרעת הדין של בית משפט לתעבורה בנתניה, ת 2458/06, מיום 3/10/10 (כבוד השופטת רות רז), בו הורשע המערער בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן: "פקודת התעבורה" או "הפקודה") וכן על גזר הדין מיום 2/11/10 במסגרתו נדון המערער לעונשים הבאים:

קנס בסך 1,200 ₪;
18 חודשי פסילה בפועל בניכוי 30 יום של הפסילה המינהלית;
פסילה של 6 חודשים על תנאי למשך שנתיים;
מאסר של 3 חודשים על תנאי למשך 3 שנים.

עיקר הערעור נסב על השאלה האם נוכח תיקונים 72 88 ו- 97 לפקודת התעבורה, מיום 15/12/05 10/4/08 ומיום 9/12/10 בהתאמה, ניתן להרשיע נהג בנהיגה בשיכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים. ובאם התשובה לכך חיובית – מה הם התנאים להרשעה כאמור.

להבהיר – "בדיקת מאפיינים" היא בדיקה שנועדה לקבוע מצב שכרותו של אדם על פי מאפיינים בהתנהגותו. הבדיקה נעשית על סמך התרשמותו הסובייקטיבית של השוטר ממאפייני התנהגותו של החשוד במצב של שכרות. בין המאפיינים להתנהגות במצב של שכרות נהוג למנות: עמידה לא יציבה, בהליכה על קו מתנדנד, הליכה בזיג-זג, מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים עצומות, ריח אלכוהול והתנהגותו רדומה. באשר למהותה של בדיקת המאפינים ארחיב בהמשך.

1. כתב האישום
כתב האישום מייחס למערער כי ביום 16.12.05 בשעה 2:10 נהג המערער ברכב בהיותו שיכור ובדוגמא של אוויר נשוף על פי בדיקת נשיפה, שנערכה לו נמצאו 505 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף, העולה על המידה הקבועה בחוק.
על סמך ממצאי הבדיקה הואשם בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיפים 62(3), 64ב'(א) ו- 39א לפקודת התעבורה[נוסח חדש] (להלן: "פקודת התעבורה" או "הפקודה") ותקנה 169א לתקנות התעבורה, תשכ"א – 1961 (להלן: "תקנות התעבורה" או "התקנות").

2. הכרעת הדין של בית המשפט קמא
המערער כפר בביצוע העבירה, באמינות ותקינות מכשיר הנשיפה וכן במיומנות המפעיל. המערער ניהל תיק הוכחות.

מטעם התביעה העידו שני עדי תביעה בדבר אופן ביצוע הבדיקה למערער ויישום נוהלי הפעלת מכשיר הינשוף (להלן: הינשוף). בהתאם לנהלים, יש לוודא לפני ביצוע בדיקת הינשוף כי הנבדק לא שתה, לא אכל ולא הקיא 15 דקות טרם ביצועה ולא עישן 5 דקות לפניה.
עד תביעה מס' 1, השוטר שמעון כהן, העיד, כי הוא פועל בהתאם לנוהל שמירת פרקי הזמן באופן שגרתי לגבי כל חשוד וחשוד בנהיגה בשכרות וזאת על אף העדר התייחסות ברישומים שערך (דו"ח פעולה – ת/1 וטופס בדיקת המאפיינים – ת/2) במקרה ספציפי זה. עד תביעה מס' 2, השוטר יהודה שפורקר, מילא דו"ח הפעלת מכשיר הינשוף, בו סימן, כי לפני ביצוע הבדיקה וידא, כי הנהג לא שתה ולא הקיא 15 דקות טרם הבדיקה ולא עישן 5 דקות לפניה, אולם בעדותו לא ידע לומר עם מי ווידא זאת. כך, למעט סימון "וי" בטופס לא פירט העד כיצד הגיע למקום, מי העביר לטיפולו את המערער, כיצד או עם מי וידא כאמור את שמירת הנוהל. זאת ועוד, חרף כפירת המערער בתקינות מכשיר הינשוף לא הציגה התביעה "תעודת עובד ציבור" בדבר תקינות המכשיר וכן לא הגישה את פלט הכיול המקורי של המכשיר. לאור כל אלה ומשחלף פרק זמן של כשנתיים מאז האירוע ועד מועד מתן העדות של שני השוטרים בפני בית המשפט קמא, קבע בית המשפט קמא, כי התביעה לא עמדה בהוכחת תקינות מכשיר הינשוף מעבר לספק סביר ולכן לא ניתן לקבוע שהמערער נהג כשהוא שיכור על סמך תוצאות בדיקת הנשיפה, שנעשתה כאמור במכשיר ה"ינשוף".
בלשונו של בית המשפט קמא:

"נוכח האמור לעיל לא הוכיחה התביעה את היותו של הנאשם שיכור מכוח תוצאות בדיקת הנשיפה באמצעות מכשיר הינשוף. יחד עם זאת, על היותו של נהג שיכור ניתן ללמוד לא רק על פי ריכוז האלכוהול בגופו אלא גם עקב היותו נתון תחת השפעת משקה משכר.
הנאשם הואשם בעבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה הקובע את העבירה של נהיגה בשכרות. לצורך הגדרת "שיכור" מפנה הסעיף לסעיף 64 לפקודה בו מפורטות ארבע חלופות של נהיגה בשכרות, כאשר החלופה הרביעית מגדירה כי שיכור הינו גם מי שנתון תחת השפעת משקאות משכרים… משהואשם הנאשם בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה הרי שעבירה זו טומנת בחובה שכרות מכוח כל אחת מהחלופות הקבועות בהגדרה בסעיף 64ב לפקודה. פירוט תוצאות בדיקת הנשיפה בכתב האישום אין בו כדי לצמצם את עובדות כתב האישום לשכרות מכוח בדיקת הנשיפה בלבד. נוכח זאת אני דוחה את טענת ההגנה כי היה על בית המשפט להזהיר את הנאשם כי הוא עלול להיות מורשע בעבירה אחרת".

בהמשך קבע בית המשפט קמא בהתאם לבר"ע 666/86 סאמי סודקי נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (להלן: "פס"ד סודקי"), שניתן לקבוע ממצאים של נהיגה בשכרות בהסתמך על התרשמות סובייקטיבית גם בלא ממצאים מדעיים.

כמובהר לעיל, קבע בית המשפט קמא, כי אמנם לא שוכנע מעבר לספק סביר באשר לתקינות בדיקת הנשיפה, שנערכה למערער ולפיכך לא ניתן לקבל את תוצאותיה כראיה להיותו שיכור. יחד עם זאת, קבע כי שוכנע מעבר לספק סביר בכך שהמערער היה שיכור על פי התנהגותו, ולפיכך הרשיעו בעבירה של נהיגה בשכרות בהיותו נתון תחת השפעת משקאות משכרים לפי סעיף 62(3) לפקודה, ובלשונו:

"הראיות שהוצגו בפני מצביעות באופן חד משמעי על כך שהנאשם היה נתון תחת השפעת משקאות משכרים בעת נהיגתו. בעמידתו לא היה יציב, בהליכה על קו התנדנד והלך ב"זיגזג". את מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים עצומות ביצע באופן לקוי בכך שתפש את כל פרצופו עם כף היד, מפיו נדף ריח אלכוהול והתנהגותו הייתה רדומה (ת/2). הנאשם עצמו הודה כי שתה שתי כוסות של וודקה עם רד בול במועדון לפני הנהיגה (הודעת הנאשם – ת/4)".

3. נימוקי הערעור
המערער סבור, כי שגה בית המשפט קמא, משהרשיעו בתיק זה בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודה. לטענת המערער טעותו של בית המשפט קמא הינה באלה:
עובדות כתב האישום – המערער טוען, כי לא ניתן היה להרשיעו בעבירה של נהיגה תחת השפעת משקה משכר על סמך מבחני הביצוע (להלן: "ת/2" או "מבחני הביצוע" או "בדיקת המאפיינים") בלבד, בעוד שכתב האישום מייחס לו נהיגה בשכרות מכוח תוצאות בדיקת הינשוף בלבד. לטענתו, אילו היה מואשם בנהיגה תחת השפעתו של משקה משכר, היה חוקר את העדים בדבר מבחני הביצוע ומוכיח שנערכו לו מבלי שהוזהר כדין בדבר זכותו שלא לבצען בטרם יתייעץ עם עו"ד ובדבר כוחם לשמש ראיה כנגדו. עוד טוען בעניין זה, כי בשום שלב לא הודע לו שבדיקת מאפייניו אינה תקינה וכי זכותו להביא ראיות לסתור ממצאים אלה על ידי בדיקת מעבדה. לסיכום נקודה זו טוען, כי נפגעה הגנתו באשר לבדיקת המאפיינים, שכן לאור האופן שבו נוסח כתב האישום, עיקר מרצו הופנה להתגוננות מפני מכשיר הנשיפה ואי תקינותו.

הרשעה על פי בדיקת המאפיינים בלבד – לטענת המערער, אין מחלוקת שניתן להרשיע אדם בנהיגה בשכרות גם מכוח התנהגות וללא בדיקה מדעית, אולם יש לעשות זאת במשנה זהירות, שכן המדובר בהתרשמות סובייקטיבית של השוטר. במקרה שכזה יש להביא לידיעת הנאשם, כי הוא נחשד לאור ממצאים אלה וזאת כדי שיוכל לסתור אותם בדרכים אחרות לרבות באמצעות בדיקת מעבדה הקובעת את ריכוז האלכוהול בדמו. המערער טוען, כי אמנם ניתן להרשיע בעבירה נבלעת, אולם רק מקום בו העובדות, העומדות כבסיס להרשעה, נתבררו במהלך המשפט וקו ההגנה כלל בחובו עובדות אלה. בעניין זה, המבחן שנקבע בפסיקה לא קוים על ידי בית המשפט קמא, שכן המערער לא ידע שעליו להתגונן מפני עובדות שלא בא זכרן בכתב האישום.

הרשעה בעבירת שכרות בהתאם לחלופה שבסעיף 64ב(א)(4) לפקודה, כפי שתוקן בתיקון 72 – המערער טוען, כי עם חקיקתו של סעיף 64ב' לפקודה במסגרת תיקון 72 נסתם הגולל על הרשעת נאשם בשכרות מכוח התנהגותו. אילו רצה המחוקק לאמץ את המבחנים שנקבעו בפסיקה, עובר לתיקון החוק, לפיהם ניתן לקבוע, כי אדם שיכור מכוח התנהגות זו או אחרת, היה עליו לעשות זאת במפורש תוך ציון המאפיינים המעידים על כך, המבחנים שיש לבצע ומשמעות תוצאותיהם. אי הכללת מבחני הביצוע, הנזכרים ב-ת/2 באופן מפורש בחוק, אינה מאפשרת הסתמכות עליהם לצורך הרשעה.

לחילופין, טוען המערער, כי אף אם ייקבע, כי ההגדרה שבסעיף 64ב(א)(4) לפקודה מאפשרת פרשנות לפיה ניתן להרשיע מכוח התנהגות, יש ליתן משקל לסיפא של אותו סעיף קטן כקובעת תנאי אשר בלתו אין – "64ב(א)(4) מי שנתון תחת השפעת משקה משכר… ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף שנקבע בתקנות לפי פסקה (3)" דהיינו, המדובר בשני תנאים מצטברים.

המערער תומך יסודותיו, בין היתר, על הצעת החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 67), בדיקת שכרות, התשס"ה – 2005; בדברי ההסבר לסעיף קטן 4; בפרוטוקולים של הדיונים בכנסת לקראת הבאתה של ההצעה לקריאה שנייה ושלישית לרבות ההסתייגויות, שהעלו חברי הכנסת בדיון, אשר הובילו, בסופו של יום, לשינוי הנוסח שהוצע מלכתחילה. לפיכך, טוען המערער, כי לא ניתן להרשיע בנהיגה תחת השפעה מי שבדיקה הוכיחה שאינו שיכור לפי הסף, שנקבע בחוק.

עיקר טענתו של המערער היא שבית המשפט קמא שגה עת הרשיע אדם בשכרות, בשל היותו תחת השפעת משקה משכר, מבלי שהמונח "נהיגה תחת השפעה" הוגדר בחוק ובהסתמכות על מסמך ת/2 בלבד ותוך שהוא הופך חזקה הניתנת לסתירה לחזקה חלוטה. על פי הנטען, כדי להרשיע אדם בנהיגה תחת השפעה, גם בהעדר בדיקה מדעית, יש להודיע לו באופן מפורש את החשד נגדו וכן להסביר לו כי על מנת שיוכל לסתור את החשד עליו לבצע בדיקה מדעית, שתוכיח שרמת האלכוהול בדמו נמוכה מהסף שנקבע בחוק. כוונת המחוקק בתיקון סעיף זה הייתה לא לאשר מבחן סובייקטיבי על פיו בלבד ניתן יהיה להרשיע אדם, כי אם ליצור אפשרות לסתירת הממצאים הסובייקטיביים על ידי בדיקת מעבדה בדבר ריכוז האלכוהול בדם.

בטיעונים שנשמעו בעל-פה, חזר ב"כ המערער על טיעוניו כפי שהובאו בהודעת הערעור והוסיף, כי כאשר בית המשפט מרשיע אדם בשכרות מכוח התנהגות, המבחן הראשון, כפי שנקבע בפס"ד סודקי, הינו צורת הנהיגה, לדוגמא: נהיגה ב"זיג-זג". מאפיין עיקרי זה אינו קיים בתיק דנן שהרי המערער נעצר לביקורת שגרתית עת יצא מהחנייה והשוטר לא מציין מילה או חצי מילה אודות דרך נהיגתו.

בתגובה לטיעוני המשיבה, לפיהם התיבה "בדיקת מעבדה" שמאוזכרת בסעיף 64ב(א)(4) יכולה להיות גם בדיקת נשיפה, מכוח האמור בסעיף 64ב' (א) (3א), טוען המערער כי אין הדבר נכון, שכן הסעיף האמור מתייחס רק לבדיקת דם. התיבה "בדיקת מעבדה" מוגדרת בתקנה 169א לתקנות התעבורה כבדיקות דם ושתן, שנלקחות במעבדה או במוסד רפואי -להבדיל מבדיקת נשיפה.

4. טיעוני המשיבה
המשיבה סבורה, כי אין להתערב בהכרעת הדין המנומקת של בית המשפט קמא. לעניין ת/2 שהינו דו"ח בדיקת המאפיינים, טוענת המשיבה, כי הוא הוגש לבית המשפט קמא באמצעות עד תביעה מס' 1, רס"ר מר כהן שמעון, בהסכמה. עוד הוגשו באמצעותו – דו"ח הפעולה, דו"ח עיכוב והודעת חשוד. משמעות הגשת המסמכים בהסכמה היא, כי קיימת הסכמה לתוכן האמור בהם.
בעניין זה מפנה המשיבה לדו"ח העיכוב, במסגרתו נכתב, כי המערער אמר לשוטר, כי הוא שתה שתי כוסות וודקה אחרי 3 חודשים שלא יצא מהבית וכי הוא "בראש טוב".
עוד טוענת המשיבה, כי טענת המערער לפיה לא ניתנה לו הזדמנות להתגונן באשר לדו"ח המאפיינים הלקוני והלא ברור – אינה נכונה כלל ועיקר. חקירתו של עד תביעה 1, נפרשת על ארבעה עמודי פרוטוקול וממנה עולה, כי לא נשאל כל שאלה הנוגעת לתוכנו של דו"ח בדיקת המאפיינים. עצם הסכמת המערער להגשת הדו"ח כראיה לבית המשפט מלמדת על הסכמה לאמיתות תוכנו. ההגנה בחרה במודע, משיקוליה היא, שלא לחקור על דו"ח המאפיינים בערכאה דלמטה.
באשר לטענת המערער, לפיה לא ניתנה לו ההזדמנות להתגונן בכל הנוגע לת/2, טוענת המשיבה, כי גם טענה זו דינה להידחות. בעניין זה מפנה לחקירתו הראשית של המערער, במסגרתה נשאל, בין היתר, על ידי באת כוחו – "למה התכוונת כאשר אמרת לשוטר ששתית וודקה רד בול?" ומוסיפה ומסבירה לעד, שהתביעה טוענת כנגדו, כי היה שיכור ולא מוסיפה ואומרת, כי התביעה טוענת שהיה שיכור על פי דו"ח המאפיינים או בדיקת הינשוף. טענת המשיבה היא, כי גם מתשובתו זו של המערער ניתן ללמוד, כי הוא התגונן מול הטענה הכללית שהיה שיכור במועד ביצוע העבירה.
עוד טוענת המשיבה, כי בית המשפט קמא הרשיע בעבירה של שכרות על סמך העובדות, שהונחו בפניו ללא כל טענה מצד ההגנה כנגד אמיתות דו"ח בדיקת המאפיינים או הרשום בו.
לא זו אף זו, הלכה ידועה היא, כי ניתן להרשיע אדם בגין נהיגה בשכרות גם על פי התנהגות בלבד והראיה לכך היא פסיקת בתי המשפט השונים בכלל ובית המשפט העליון בפרט, שניתנה אף לאחר תיקון החוק, כאשר הצעת החוק ודברי ההסבר עמדו לנגד עיניהם בבואם להכריע בעניין.
בעניין סעיף העבירה בו הורשע המערער – טוענת המשיבה, כי בית המשפט קמא לא שגה, שכן המדובר באותו סעיף הרשעה בדיוק – ""שיכור" אחד מאלה…" – אלא רק בחלופה אחרת, אשר מוכיחה מיהו שיכור באופן שונה. המדובר באותם יסודות עבירה כאשר החלופות השונות בחוק ידועות. לפיכך, בית המשפט קמא לא טעה בהרשעת המערער בהתאם להתנהגותו ולא בהתאם לממצאי בדיקת הינשוף. מכאן, נובע גם שבית המשפט קמא צדק בקביעתו, כי לא היה צורך להזהירו.
באשר לטענת המערער בעניין ניסוחו של כתב האישום (טענה שנטענה בפני בית המשפט קמא) – דינה להידחות. היעדר ציון דו"ח המאפיינים במסגרת כתב האישום אין בו כדי לצמצם את עובדותיו רק לבדיקת הינשוף. בית המשפט קמא, במסגרת הכרעת דינו, מונה את המאפיינים, שהובאו בפניו, במסגרת הדו"ח, ת/2: "עמידה לא יציבה, בהליכה על קו מתנדנד, והלך בזיג-זג, את מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים עצומות ביצע באופן לקוי בכך שתפס את כל פרצופו עם כף היד, מפיו נדף ריח אלכוהול והתנהגותו הייתה רדומה". לגישת המשיבה, המדובר בדו"ח מאפיינים נהיר, אשר מעיד ללא ספק, על היות המערער שיכור.
עוד טוענת המשיבה, כי לסעיף 64ב(א)(4) קיימת פרשנות אחת ויחידה, לפיה מקרה בו אדם נמצא שיכור על פי ממצא שאינו בדיקה מדעית, קרי, דו"ח המאפיינים, דו"ח עיכוב, דו"חות פעולה – יוכל להיות מורשע – אלא אם הכמות שנמצאה בבדיקת מעבדה נמוכה מזו הקבועה בפקודה (כאשר ישנה הפניה לסעיף 3 ולסעיף 3א, בהם מפורטים הספים, הן לעניין בדיקת השכרות באמצעות הינשוף והן לעניין בדיקת הדם). בעניין זה, טוענת המשיבה, כי על בית המשפט ליתן פרשנות רחבה לסעיף מושא הדיון, כפי שעשו כל בתי המשפט עד היום. בעניין זה, מפנה לדברי ההסבר לתיקון ולהצעות חוק הממשלה 154 מהם ניתן ללמוד, כי המחוקק רצה להרחיב לגמרי את האפשרות להרשיע על סמך התנהגות – כך שגם מקרה בו הבדיקה מצביעה על תוצאה הנמוכה מהסף, ניתן יהיה להרשיע מכוח דו"ח המאפיינים. עת המחוקק דן בתיקון לחוק, ראה לנכון להרשיע כל נהג שינהג ויימצא, גם לא בהתאם לבדיקת מעבדה, שיכור. לשון החוק אינה משתמעת לשני פנים ולפיה התרחיש היחידי בו לא יורשע אדם בנהיגה תחת שיכרות על סמך התנהגות הינו רק מקרה בו תהיה בדיקת מעבדה הפחותה מהסף הקבוע. אשר על כן, בית המשפט קמא נהג כפי שהיה צריך לנהוג והרשיע בחלופה הנכונה, בדומה למקובל בפסיקה, לפי החלופה הרביעית.

5. הכרעה
ההכרעה בתיק זה תיגזר מהתשובה לשתי שאלות עיקריות כדלהלן:
השאלה הראשונה היא – האם ניתן להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח המאפיינים, למרות ניסוחו של כתב האישום שבו נכתב, כי המערער נאשם בנהיגה בשכרות בשל ריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקת נשיפה.
השאלה השניה היא – האם לאור לשון פקודת התעבורה, ניתן להרשיע בנהיגה בשכרות מכוח בדיקת מאפיינים. אם התשובה לשאלה זו חיובית כי אז יש להידרש לשאלה באילו תנאים ניתן לעשות כן.

6. האם ניתן היה להרשיע, בנסיבותיו של תיק זה, על סמך בדיקת המאפיינים ?

אופן ניסוחו של כתב האישום
בכתב האישום הואשם, כאמור, המערער בכך שביום 16/12/05 בסביבות השעה 2:10 נהג בדרך במקום ציבורי בהיותו שיכור, ובדוגמא של אוויר נשוף, בהתאם לבדיקת נשיפה שנערכה לו, נמצאו 505 מיקרו גרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף (כמות העולה על המידה הקבועה כפי הקבוע בחוק). בהתאם לכך, הואשם בעבירה של נהיגה בשכרות בניגוד לסעיף 62(3) לפקודת התעבורה.

עינינו הרואות שכתב האישום מייחס למערער נהיגה בשכרות מכוח תוצאות בדיקת הינשוף בלבד. השאלה המתעוררת בעניין זה הינה האם בית המשפט קמא שגה משהרשיעו בנהיגה תחת השפעתו של משקה משכר על סמך בדיקת המאפיינים שאינה מוזכרת במילה או בחצי מילה במסגרת כתב האישום?

בהתאם לסעיף 85 (4) ו- 85 (5) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב – 1982 (להלן: "חוק סדר הדין הפלילי"), לכתב אישום שני מרכיבים בסיסיים: האחד – "פרשת העובדות" בו מפורטות העובדות המהוות את ה"פרשה" נושא האישום, תוך שימת דגש על אותן העובדות העומדות בבסיס אחריות הנאשם לעבירות המיוחסות לו; והשני – "הוראות החיקוק" בו מפורטות הוראות החוק הקובעות את העבירות (ר' גם: י' קדמי על סדר הדין בפלילים (כרך ב', תשס"ט) 912 (להלן: "י' קדמי")).

בחלק של "פרשת העובדות" מתואר "סיפור המעשה" של הפרשה נושא האישום, כשתכלית התיאור הינה כפולה: האחת, ליתן לבית המשפט תמונה של ה"פרשה" תוך שימת דגש על חלקו של הנאשם באחריות להתרחשותה וזאת כדי לאפשר לו לקבוע את תחומי הדיון; השנייה, ליתן לנאשם תמונה של ה"עובדות", שהתביעה מתעתדת להוכיח ושמכוחן תבקש להרשיעו בעבירות המפורטות ב"הוראות החיקוק" ועל ידי כך לאפשר לו להכין את הגנתו (ר' י' קדמי, בעמ' 915).
יחד עם זאת, ""סיפור המעשה" מיועד להצגת העובדות ה"רלוונטיות" להרשעה, ולא להצגת ה"ראיות", שמכוחן תבקש התביעה לקבוע שאותן עובדות אכן נתקיימו…" (שם, שם).

בענייננו כתב האישום מכיל את סיפור המעשה – הנהיגה ברכב בהיות המערער שיכור – ועל כן לא יכול להתעורר ספק, כי למערער היה ברור במה הואשם (ר' גם: רע"פ 5978/04 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד ס(4) 594, 606-610). יתרה מכך, גם הוראות החיקוק המפורטות במסגרת כתב האישום יש בהן כדי להשלים את תמונת ה'התרחשות' המיוחסת למערער בפרשת העובדות והן שקובעות מחד גיסא את 'מסגרת' הראיות שמביאה התביעה, ומאידך גיסא את קו הגנתו של המערער. "תיאור העובדות" יחד עם סעיפי החוק, בענייננו, היה בהם די כדי ליידע את המערער באישומים בהם הואשם.

לאור האמור לעיל, אינני סבור, כי נפגעה הגנתו של המערער באשר לבדיקת המאפיינים ככל שהטענה נוגעת לדרך ניסוח עובדות כתב האישום.

7. הרשעה על פי התוצאה של בדיקת המאפיינים
בעניין זה טוען המערער, כי אמנם כלל ידוע הוא, שניתן להרשיע בעבירה נבלעת, אולם ניתן לעשות כן רק מקום בו העובדות, העומדות כבסיס להרשעה, נתבררו במהלך המשפט וקו ההגנה כלל בחובו עובדות אלה. לגישת המערער, המבחן שנקבע לא קוים על ידי בית המשפט קמא, שכן המערער כלל לא ידע, שעליו להתגונן, כאמור, מפני עובדות, שלא בא זכרן במסגרת כתב האישום, דהיינו: בדיקת המאפיינים.

סעיף 184 לחוק סדר הדין הפלילי, קובע כדלהלן:

"בית המשפט רשאי להרשיע נאשם בעבירה שאשמתו בה נתגלתה מן העובדות שהוכחו לפניו, אף אם עובדות אלה לא נטענו בכתב האישום, ובלבד שניתנה לנאשם הזדמנות סבירה להתגונן; אולם לא יוטל עליו בשל כך עונש חמור מזה שאפשר היה להטיל עליו אילו הוכחו העובדות כפי שנטענו בכתב האישום".

סעיף זה דן בהרשעה על פי עובדות, שלא פורטו בכתב האישום, אלא נתגלו במהלך המשפט. לפי סעיף זה לבית המשפט יש סמכות להרשיע בעבירה, ובלבד שניתנה לנאשם "הזדמנות סבירה להתגונן" בפני עבירה זו. תנאי נוסף הוא, שלא יוטל על הנאשם עונש חמור מזה, שניתן היה להטילו על פי כתב האישום. לשון אחרת: בית משפט רשאי להרשיע נאשם על פי העובדות שהוכחו בפניו ב"עבירה אחרת", דהיינו: על פי עובדות שלא הוצגו בכתב האישום ובעבירות על פי הוראות חיקוק שלא צוינו בכתב האישום (י' קדמי, עמ' 1503-1504). עוד נאמר לעניין אופייה ותכליתה של ההוראה שבסעיף 184:
"הוראה זו משקפת את שתי המטרות של סדרי הדין – גילוי האמת והבטחת זכות הנאשם למשפט הוגן – ואת הזיקה בין שתי המטרות הללו. שכן, מתן הזדמנות לנאשם להתגונן מפני הראיות המפלילות אף מאפשר בירור נאות של העובדות. ראו ע"פ 4977/92 ג'ברין נ' מדינת ישראל…; ע"פ 431/92 ויטמן נ' מדינת ישראל…" (ר' ע"פ 7832/00 יעקובוב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(2) 534, 541).

"…השאלה היא אם הנאשם הופתע, והאם כתוצאה מכך נמנעה ממנו האפשרות לפתח קו הגנה חדש שיש בו כדי להתגונן כנגד האישום בו הורשע, אף שזכרו לא בא בכתב האישום" (ר' ע"פ 63/79 עוזר נ' מדינת ישראל, פ"ד לג(3) 606, בעמ' 615).

השאלה המתעוררת בענייננו הינה האם ניתנה למערער הזדמנות סבירה להתגונן על אף היעדר הטיעון העובדתי במסגרת כתב האישום באשר לבדיקת המאפיינים?

לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה, כי לא נפגמה זכותו של המערער למשפט הוגן. המערער ידע מפני מה עליו להתגונן בבית המשפט קמא, שהרי הואשם בנהיגה בשכרות (סעיף 62(3) לפקודה, אשר מפנה לסעיף 64ב' לפקודה – ""שיכור" כהגדרתו "בסעיף 64ב"). יתרה מכך, דו"ח בדיקת המאפיינים הוגש בהסכמה לבית המשפט קמא באמצעות עד תביעה מס' 1, רס"ר מר כהן שמעון, אשר עמד לחקירה נגדית. במסגרת החקירה הנגדית (המקיפה) לא נשאל רס"ר כהן כל שאלה אודות בדיקת המאפיינים ו/או אודות אמיתות הדו"ח או הרשום בו. בענייננו, המערער הורשע, בסופו של יום, באותה עבירה שיוחסה לו במסגרת כתב האישום, דהיינו: בסעיף 62(3) "הוא שיכור בהיותו נוהג רכב, או בהיותו ממונה על הרכב, בדרך או במקום ציבורי; לעניין זה "שיכור" ו"ממונה על הרכב" – כהגדרתם בסעיף 64ב"". כאשר סעיף 64ב מגדיר מי ייחשב "שיכור" בהתאם לארבע חלופות שונות.

סעיף 62(3) לפקודה הינו סעיף העבירה בעוד סעיף 64ב' לפקודה קובע סמכותו של השוטר לערוך בדיקות וכן מעגן סמכותם של שרי התחבורה והבריאות לקבוע אמות מידה לעניין השיכרות, שיטות בחינתה, אופן הבדיקה ומקומות הבדיקה.

בית המשפט קמא קבע בפסק דינו, כי התביעה לא עמדה בנטל המוטל עליה על מנת להוכיח, כי המערער היה שיכור מכוח תוצאות בדיקת הנשיפה באמצעות מכשיר הינשוף. על קביעה זו לא הגישה המשיבה ערעור. עוד קבע בית משפט קמא, כי ניתן ללמוד על היות נהג שיכור לא רק על פי ריכוז האלכוהול בגופו, אלא גם עקב היותו נתון תחת השפעת משקה משכר ולכן ניתן להרשיעו בהתאם לתוצאה של בדיקת המאפיינים (בהתאם לחלופה 64ב(א)(4)).

לאור כל האמור לעיל, אין בידי לקבל את טענת המערער לפיה שגה בית המשפט קמא כאשר הרשיעו בנהיגה בשיכרות על סמך בדיקת המאפיינים שנערכה לו מבלי שזו אוזכרה בכתב האישום.

הנה כי כן, ניתן היה להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח המאפיינים למרות ניסוחו של כתב האישום, שבו נכתב כי המערער נאשם בנהיגה בשכרות בשל ריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקת נשיפה.

לאחר שמצאנו שניתן להרשיע את המערער, בנסיבות התיק דנן, על סמך מצב הפיכחות /שיכרות של המערער כפי שבא לידי ביטוי בדו"ח המאפיינים, יש להידרש לשאלה האם יש להציב תנאים או סייגים, כטענת המערער, להרשעה כזו? אם התשובה לשאלה זו חיובית – יש להידרש לשאלה מהם אותם תנאים.

8. הרשעה בעבירת שכרות בהתאם לסעיף 64ב(א)(4) לפקודה

פסיקה עקבית של בית המשפט העליון למן פסק דין סודקי בנובמבר 1986 ועד היום, קובעת במפורש, כי ניתן להרשיע בעבירה של שיכרות על סמך בדיקת מאפיינים ואין צורך בבדיקה מדעית של ריכוז האלכוהול לשם ביסוס הרשעה כאמור. ובלשונו של כב' הנשיא שמגר (כתוארו דאז):

"העיון בהוראותיו של החוק ושל התקנות מלמד, כי המחוקק אכן קבע דרכי בדיקה מיוחדות, אשר להן חייב נוהג רכב להכפיף את עצמו בתנאים הקבועים בחוק ובתקנות שהותקנו מכוחו, והוא גם קבע אמות מידה לגבי אחוז האלכוהול, אשר אם התקיים אסורה נהיגת רכב אותה שעה. אולם, מנוסחו של הסעיף אין ללמוד, כי נקיטת דרך ההוכחה בדבר קיומו של אחוז אלכוהול אסור בעת הנהיגה ברכב (נשיפה, בדיקת דם או בדיקת שתן) היא תנאי-בל-יעבור להרשעה בעבירה על סעיף 62 לפקודה או על תקנה 26 לתקנות, וכי אין להרשיע אדם בנהיגה אסורה כאמור בסעיף 62(3) או בתקנה 26 על-פי ראיות אחרות המוכיחות את שיכרותו." (פס"ד סודקי , ע' 467).

לעניין הרשעה בשכרות ללא ראיה מדעית ראו גם: רע"פ 2073/08, חיים ברבי נ' מדינת ישראל – נבו 9/3/08 ; רע"פ 10284/07 רועי קדוש נ' מדינת ישראל נבו 22/1/08; ע"פ 424/90, לב נ' מדינת ישראל, פ"ד מ"ד (3) 741 בעמ' 742; ע"פ 5002/94, ירמיהו בן איסק נ' מדינת ישראל פ"ד מט' (4) 151 בעמ' 158, 161; ע"פ 140/98, חוג'ה נ' מדינת ישראל , פ"ד נב (3) 225 בעמ' 236-235 ; רע"פ 3503/04, יוסף אהרון נ' מדינת ישראל, פ"ד נח(4) 673, 676; רע"פ 9396/04, דני קרט נ' מדינת ישראל נבו 23/11/04 ; רע"פ 3503/04, יוסף אהרון נ' מדינת ישראל נבו 18/04/04.

הנה כי כן, פסיקה עשירה של בית המשפט העליון קבעה לא אחת, כי דרך הוכחה מדעית בדבר קיומו של אחוז אלכוהול אסור בעת הנהיגה ברכב, איננה תנאי בל יעבור להרשעה בעבירה לפי סעיף 62 לפקודת התעבורה. מילין אחרות נקבע, כי ניתן להוכיח נהיגה בשכרות אף ללא הסתמכות על בדיקה מדעית.

יחד עם זאת, בתי המשפט טרם נזקקו לשאלה בדבר פרשנות סעיף 64ב(א)(4) לפקודה, כפי שתוקן בחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72) התשס"ו – 2005 , בחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס 88 הוראת שעה) התשס"ח -2008 וחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 97) התשע"א – 2010.

9. המסגרת הנורמטיבית
בהתאם לסעיף 62 (3) לפקודת התעבורה העובר אחת העבירות האלה, דינו- מאסר שנתיים…….

1…
2. …
1. הוא שיכור בהיותו נוהג רכב, או בהיותו ממונה על הרכב, בדרך או במקום ציבורי; לעניין זה , "שיכור" ו "ממונה על הרכב" – כהגדרתם בסעיף 64 ב'.

סעיף 64 ב' (א), עניינו, בין היתר, הגדרת שיכור. לפיו שיכור הוא אחד מאלה:
1….
2…
3. מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה, בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת (על פי תקנה 169א' לתקנות התעבורה ריכוז אלכוהול בגוף הינו ריכוז אלכוהול בדגימת אויר נשוף או בדגימת דם העולה על אחד מאלה, לפי העניין: 1. 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף; 2. 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר דם [להלן: "הריכוז החוקי" – (בשל ביטול המונח "מידה הקבועה" נדרשתי ליצור הגדרה זו לצורך הבנה של פס"ד זה - א.ס.)].
3א'. אחד המנויים להלן שלפי דגימת נשיפה בגופו מצוי אלכוהול בריכוז העולה על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף, או לפי דגימת דם בריכוז העולה על 10 מילי גרם אלכוהול במאה מיליליטר דם: נוהג חדש; נהג שטרם מלאו לו 24 שנים ונהג בעת נהיגה ברכב מסחרי או ברכב עבודה שמשקלם הכולל המותר לפי רישיון הרכב עולה על 3,500 ק"ג.
4.
"מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן, ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף שנקבע בתקנות לפי פסקה (3) או מהסף כאמור בפסקה (3א), לפי העניין".

המחלוקת בין הצדדים נסובה כאמור על דרך פרשנותו של סעיף 64ב'(א)(4) הנ"ל, כניסוחו לעיל לאחר שתוקן במסגרת החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72) התשס"ו – 2005 , בחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס 88 הוראת שעה) התשס"ח -2008 וחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 97) התשע"א – 2010.

השאלה שלפניי כאמור הינה – האם לאחר התיקונים דנן ניתן להרשיע נאשם בשכרות מכוח התנהגותו וע"פ בדיקת המאפיינים? באם התשובה לשאלה זו חיובית, מתעוררת שאלה נגזרת נוספת– באילו תנאים?

כידוע, מלאכת פרשנותו של דבר חקיקה אינה נעצרת בהכרח בפשוטו של מקרא, במובנן המילולי, הישיר והברור, לכאורה של מילות החוק –

"חוק פלילי, כמו כל חוק אחר, אין לפרשו לא על דרך הצמצום ולא על דרך ההרחבה, אלא על דרך מתן משמעות הגיונית וטבעית ללשון החוק כדי להגשים את מטרת החקיקה. מילותיו של החוק אינן מבצרים, שיש לכבשם בעזרת מילונים, אלא עטיפה לרעיון חי, המשתנה על פי נסיבות הזמן והמקום לשם הגשמת מטרתו הבסיסית של החוק" (ע"פ 787/79 מזרחי נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(4) 421, 427 (1980). ר' גם: ד"נ 23/85 מדינת ישראל נ' טובול, פ"ד מב' (4) 309, 328-329(1988)).

"נזכיר, כי "הגשמת מטרתו הבסיסית של החוק" על דרך הפרשנות ראשיתה בלשונה של הנורמה, שהיא התוחמת את מגוון האפשרויות הלשוניות שיכול הטקסט המשפטי לשאת ואשר מביניהן ייבחר מובנה המשפטי של הנורמה. מקום בו אין לשון הנורמה מובילה לפרשנות הגיונית אחת ויחידה, נדרשת בחינת תכליתה לאור עקרונות השיטה המשפטית וערכיה. שיקול הדעת של השופט כפרשן הטקסט המשפטי מכוון להגשמת תכליתה של הנורמה ולחשיפת המשמעות המשפטית המגשימה את תכליתה מבין כלל המשמעויות הלשוניות שיכול הטקסט המשפטי לשאת (ע"פ 4654/03 חרב נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 26.6.06) וההפניות שם; באשר לעקרונות הפרשנות ועקרונות פרשנותה של הנורמה הפלילית ראו: אהרון ברק פרשנות תכליתית במשפט 132-136 (תשס"ג); אהרון ברק פרשנות במשפט כרך שני – פרשנות החקיקה 81-89, 91-94 (1993); אהרון ברק "על פרשנותה של הוראה פלילית" מחקרי משפט יז 347, 349-351 (תשס"ב))" (ע"פ 2103/07 אביהו הורוביץ נ' מדינת ישראל (31/12/08), פורסם באתר המשפטי נבו).

על מטרת תיקון סעיף 64ב לפקודה ניתן ללמוד, בין היתר, מתוך דברי ההסבר של הצעת החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 67) (בדיקת שכרות), התשס"ה – 2005:

"… ההסדר המוצע נקבע ברוח עקרונות חוק- יסוד: כבוד האדם וחירותו. תוך איזון ראוי בין הפגיעה האפשרית בפרטיותו של האדם הנבדק לבין תכלית הבדיקה וחיוניותה לצורך מניעת תאונות דרכים. ובשים לב לדחיפות הנדרשת בעריכת בדיקות מסוג זה בשל טבעו של האלכוהול המתנדף מן הגוף, דבר המחייב ביצוע הבדיקה סמוך ככל הניתן למועד הנהיגה ברכב… נוסף על המבחנים האובייקטיביים המוצעים, מוצע להותיר על כנו את מבחן ההשפעה של הסם או המשקה המשכר. במבחן זה ניתן להשתמש לקביעת שכרות למשל במקרים שבהם לא נערכה בדיקת מעבדה לקביעת ריכוז האלכוהול או הימצאות הסם בגופו של הנהג אך יש ראיות אחרות המעידות על השפעת סמים או אלכוהול, או במקרים שבהם יש ראיות כי נהג הושפע מאלכוהול, אף כי לפי בדיקות המעבדה שנערכו, ריכוז האלכוהול שנמצא בדמו נמוך מהסף המרבי שנקבע בתקנות לפי ההגדרה המוצעת…" (הצעות חוק- הממשלה 154, א' בשבט התשס"ה, 11.1.2005, עמ' 518-521).

עוד ניתן ללמוד על תכלית החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72), התשס"ו – 2005 מ"דברי הכנסת", חוברת מס' מ/154, מושב שלישי, חוברת י"ז, עמ' 19294.

להלן דבריו של ח"כ אילן ליבוביץ, אשר נימק את הסתייגויותיו –
"… אדוני היושב-ראש, בתחילת הדרך, כפי שהובאה ההצעה לקריאה ראשונה, אני די הסתייגתי ממנה מאותן סיבות שאתה העלית כאן – הנושא של כבוד האדם וחירותו, צנעת הפרט ודברים אחרים. ואני רוצה לומר לך, שבמהלך ההכנה לקריאה השנייה ולקריאה השלישית בוועדת הכלכלה עשינו יחד עם יושב- ראש הוועדה מאמצים גדולים כדי להביא לכך שבאמת מצד אחד נגן על אותם נהגים, ולא ניתן להם להיות נתונים ללחצים או להתעללות או להתעמרות מצד השוטרים, אבל מצד שני נילחם בתופעה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סם… אדוני היושב-ראש, ברשותך, אני רוצה רק לנמק את ההסתייגות שאני מדבר עליה, בהגדרה "שיכור" – זה בעמוד 2 להצעת החוק. אנחנו מדברים על פסקה (4) בהגדרת "שיכור", ושם מדובר על "מי שנתון תחת השפעת משקה משכר", ואנחנו מבקשים להוסיף בהגדרה של מי שנתון תחת השפעת משקה משכר: ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך ממה שנקבע על-ידי השר בתקנות. מה זה "נתון תחת השפעת משקה משכר"? יש הגדרה. יקבע השר בתקנות מה סף המינימום שצריך להיות של אלכוהול בדם כדי שאדם ייחשב תחת השפעת משקה משכר.
פה אומרים: "מי שנתון תחת השפעת משקה משכר", בלי להגדיר. המשמעות של מה שאנחנו מבקשים, חבר הכנסת דוד טל, חבר הכנסת משה כחלון ואנוכי, להוסיף כאן, שיהיה ברור מעל לכל ספק, שמי שנתון תחת השפעת משקה משכר הוא לא מי שבבדיקת מעבדה נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מסף מסוים שנקבע בתקנות. זה העניין המרכזי בנושא הזה…" (ההדגשה אינה במקור – א.ס) (שם, עמ' 26882-26883).

סופו של יום שהסתייגותו של ח"כ ליבוביץ התקבלה ושונה נוסחו של החוק המוצע כנוסחו היום.

השכרות היא אם כל חטאת בתחום התעבורה. הנוהג שיכור מסכן לא רק את עצמו, אלא את כל סביבתו בכביש ואף את הולכי הרגל ואין צורך להכביר מילים על כך. תופש הגה כשהוא שיכור כונה בפסיקה לא אחת כ"מכונת מוות נעה". המחוקק נתן לכך ביטוי ברור בחוק. על כן, ראוי שרשויות האכיפה יפעלו להגשמת רצון המחוקק ובתי המשפט מצווים ליתן לכך יד. על בתי המשפט ליתן פרשנות ישרה, שאינה דרך עקלקלות ואינה מתחכמת אך גם כזו שאינה מוציאה מכלל פעולה את משאלת המחוקק (ר' בענייו זה רעפ 8135/07 גורן נ' מדינת ישראל (מיום 11/02/09), פורסם באתר נבו).

ביסוד חקיקתו של תיקון 72 לפקודת התעבורה עמדה התופעה המדאיגה שפשתה בחברתנו של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. תיקון זה שילב בחובו מצד אחד את כוונת המחוקק להילחם בתופעה זו ומצד שני את הצורך להגן על נהגים שאינם שיכורים מפני קביעה שגויה לפיה הם שיכורים – שגיאה הידועה בספרות המקצועית כתוצאה חיובית שגויה (false positive).

השאלה היא מה טיבה של החזקה שבסעיף 64ב(א)(4). האם מדובר בחזקה חלוטה או בחזקה הניתנת לסתירה או כפי שמכנה אותה המלומד ש"ז פלר חזקה שבדין "יחסית", כאמור במאמרו "על הקטגוריות של החזקות אגב פסקי הדין סובאח צלנקו ופלוני" (מחקרי משפט יג, תשנ"ז – 1996, עמ' 357):

"ואולם, היה שבקובעו חזקה, קבע לה המחוקק גם סייג, המתבטא באפשרות לסתור אותה, החזקה היא אכן מן החוק, אך מן החוק בלבד, כאמור praesumptio juris tantum. הצד המעוניין בדבר רשאי להביא ראיות לסתור את הזיקה הראייתית המשוערת שבין שני מרכיבי החזקה, כדי להוכיח שהמציאות לאמתה שוללת את "האמת" של המחוקק; המחוקק עצמו, בהקימו אפשרות זו, מגלה גם את האינטרס להעמיד במבחן המציאות את השערתו. אבל היה שאותו צד לא השתמש באפשרות זו ואין בראיות המצויות לפני הרשות המופקדת על חריצת הדין כדי להטות את מאזן ההסתברויות לטובת הפרכת החזקה, הופכת החזקה לסופית; כמובן, השתמש הצד באפשרות האמורה, שוב תידרשנה ראיות לפחות בעלות אותו משקל הוכחתי לשם סתירת החזקה; שיקוליו של המחוקק, שלא הופרכו, גוברים…" (שם, בעמ' 369).

לאור זאת, יש לפרש את הסעיף הן לאור תכליתו והן לאור לשונו כך שיוצר מעין חזקה לפיה "שיכור" הינו "מי שנתון תחת השפעת משקה משכר" אולם כפי שהובהר לעיל זוהי חזקה הניתנת לסתירה כאשר הנטל לסתור מוטל על מי שכנגדו קמה החזקה. מטבע הדברים, נטל ההפרכה לעצם היותו נתון תחת השפעת משקה משכר, מוטל, כמובן, על המערער. בנטל זה כרוכה החובה "להוכיח", שחזקת השיכרות הקבועה בחוק, אינה עומדת במבחן המציאות.

10. מהותה של בדיקת המאפיינים
כאמור, בדיקת המאפיינים היא בדיקה משולבת שיש בה התרשמות סובייקטיבית של השוטר וכן מבחנים שהם במהותם נוירולוגיים. באדם רגיל שאינו אלכוהוליסט כרוני קיים סף סבילות (tolerance) נמוך לאלכוהול ועל כן סביר שבאדם כזה הסתמנו הממצאים הקליניים כמתואר בספרות המקצועית ללא סטייה משמעותית מהנורמה. לאור העובדה שמדובר במבחנים נוירולוגיים ולאור העובדה שיש משמעות משפטית לעובדת היותו של אדם שיכור ולמידת שיכרותו, חשוב מאוד שהבודק יהיה בודק מיומן. כך למשל, בארה"ב נבנתה תכנית בשם Drug Recognition Expert (להלן: DRE) המכשירה אנשי חוק לאבחן נהגים שהינם, בין היתר, תחת השפעה של אלכוהול. הפיקוח האקדמי נעשה על ידי Johns Hopkins University Medical Center, כאשר הסטנדרטים להכשרה והסמכה של קציני DRE הינם גבוהים ביותר. תהליך האבחון כולל תצפית על הסימפטומים, המאפיינים ליקויים הנגרמים כתוצאה משימוש בסמים. שוטרי ה- DRE מגבשים חוות דעת לאחר בדיקת התנהגות החשוד, הופעתו, מצב האישונים ותנועות גלגלי העיניים, סימנים חיוניים (דופק, לחץ דם, טמפרטורה), סימני הזרקה, וביצוע מבחנים נוירולוגיים – הליכה וסיבוב, עמידה על רגל אחת, אצבע-אף ועוד. הבדיקה כוללת גם בדיקה בחדר חושך בשלושה סוגי תאורה. בנוסף לכך נבדק טונוס השרירים, כיוון שסוגי סמים מסויימים מביאים לקשיון שירירים, ואחרים גורמים לרפיון שרירים. בנוסף, דוגמים אנשי ה- DRE דגימות דם, שתן או רוק לבדיקה מעבדתית. הנה כי כן, ההכשרה של השוטרים שהוסמכו בתוכנית זו מניבה תוצאה מהימנה בדבר מצב שיכרותו או פיכחותו של הנבדק.

בהיעדר הליך דומה של הסמכה בישראל – באופן שכל שוטר או מתנדב ללא כל הסמכה ספיציפית רשאי לבצע את בדיקת המאפיינים, שהינה בדיקה נוירולוגית בעיקרה, שלה משמעויות משפטיות ועונשיות כבדות משקל – יש להקפיד הקפדה יתרה על הליך ביצוע הבדיקה, וכן לאפשר לחשוד להתגונן מפני תוצאותיה ומשמעויותיה ככל שהדין מתיר לו. (ראו "שכרות בהשפעת סמים מסוכנים – היבטים מדיקולגליים", ד"ר אחיקם סטולר, רועי גיא-גרין, פרופ' יורם פינקלשטיין, רפואה ומשפט גיליון מס' 30 – מאי 2004; "נהיגה בשיכרות ובפיכחון – היבטים נוירולוגיים קליניים והיבטים טוקסיקולוגיים מעבדתיים" ד"ר אחיקם סטולר, פרופ' יורם פינקלשטיין רפואה ומשפט גיליון מס' 29 – נובמבר 2003). וכן בש"פ 5815/06 שומט יעקב נ מדינת ישראל, [פורסם בנבו] כב' השופט ד' חשין 20/7/06; רע"פ 10190/05 בן גורן נ. מדינת ישראל א.א. לוי 21/1/05; ע"פ 2454/02 טיקמן דני נגד מ.י , [פורסם בנבו] 12/12/05 אשר הסתמכו על המאמרים).

11. היחס בין קביעת שיכרות על סמך בדיקת המאפיינים, בדיקת מעבדה ובדיקת נשיפה
המערער טען, כי אי הכללת מבחני הביצוע, הנזכרים ב-ת/2 באופן מפורש בדין, אינה מאפשרת הסתמכות עליהם לצורך הרשעה. כפי שהובהר לעיל בפסיקת בית המשפט העליון ניתן להסתמך על בדיקת המאפיינים לצורך הרשעה. לכן אין לשלול את הבדיקה רק משום כך שאינה מעוגנת בתקנות. יחד עם זאת, מתקנה 169 לתקנות התעבורה עולה שמחוקק המשנה פרט בפרטי פרטים את הדרך שבה יש לבצע את בדיקות המעבדה (דם ושתן) ובדיקות ריכוז האלכוהול באוויר נשוף (בדיקת הינשוף) וזאת נוכח משקלם באשר לתוצאה העונשית. על פי אותו רציונל, היה מקום שמחוקק המשנה יתווה כללים ברורים כיצד לבצע את בדיקת המאפיינים לאור חשיבותה, משמעותה ותוצאתה העונשית שהיא זהה לבדיקת המעבדה – ריכוז האלכוהול בדם ובשתן ובדיקת הנשיפה – בדיקת ריכוז האלכוהול באוויר הנשוף.

לעת הזו, דומה כי המקור החוקי היחיד להרשעה על סמך בדיקת מאפיינים מצוי בסעיף 64ב' (א) 4 הנ"ל לפיו שיכור הוא מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן.

דע עקא אין ספק כי יש חסר חקיקתי בדרך בה יש ליישם את הנורמה לפיה שיכור הוא מי שנתון תחת השפעה של משקה משכר.

בהתייחס לטקסט חקיקתי כזה שלפנינו, נקבעה הוראה מפורשת בסעיף 1 לחוק יסודות המשפט, תש"ם-1980 (להלן:"חוק יסודות המשפט") המסמיכה את בית המשפט להשלים חסר בחקיקה וקובעת כי-

"ראה בית המשפט שאלה משפטית הטעונה הכרעה, ולא מצא לה תשובה בדבר חקיקה, בהלכה פסוקה או בדרך של היקש, יכריע בה לאור עקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל."

חוק יסודות המשפט מעמיד, שלושה תנאי סף בטרם יפנה בית המשפט למקורות השונים להשלמת הדין: קיומה של שאלה משפטית הטעונה הכרעה; היעדר תשובה לשאלה בדבר חקיקה; היעדר תשובה לשאלה בהלכה הפסוקה (אהרון ברק פרשנות במשפט -תורת הפרשנות הכללית 493 (להלן: "תורת הפרשנות")). בהתקיים תנאים אלה מוטלת על בית המשפט החובה לבצע מהלך של השלמת חסר (שם, בעמ' 490-489). חוק יסודות המשפט מוסיף וקובע את אמות המידה להשלמת החסר. במסגרת זו, יפנה תחילה בית המשפט להיקש. במקרה שבו אין די בהיקש לשם השלמת החסר, יפנה השופט לשלב השני בתהליך מילוי החסר על ידי הדין המשלים, הוא שלב הפנייה לעקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל (שם, בעמ' 525).

כאמור, המערך החקיקתי הנוגע לסוגיה שעל הפרק "שותק" בשאלה כיצד יש לקבוע, ומה הם הכללים החלים על הגדרת נהג כשיכור על סמך בדיקת מאפיינים בלבד, ובאין בדיקה מדעית. משכך, מוצאים אנו את עצמנו בתחנה הראשונה בתהליך ההשלמה שאנו נדרשים לבצע- הוא ההיקש. על מהותו של ההיקש ועל אופן החלתו עמד פרופ' א. ברק-

"היקש קיים כאשר מנורמה משפטית, החלה על מערכת עובדות מסוימת, נגזרת נורמה חדשה המוחלת על מערכת עובדות אחרת, בשל הדמיון בין שתי מערכות העובדות. הציר המרכזי עליו סובב ההיקש, הוא הדמיון במערכת העובדות. במקום שמערכות העובדות הן זהות, אין לנו עניין בהיקש, שכן הנורמה המשפטית הקיימת חלה מעצמה; במקום שמערכות העובדות אינן דומות, אין מקום להיקש (…) ביסוד ההיקש עומד מצב הדברים הבא: קיים חוק הקובע כי בהתקיים תנאים א,ב ו-ג תתרחש תוצאה X. המסקנה הפרשנית הינה, כי החוק חסר באשר למצב שבו מתקיימים תנאים א, ב ו-ד. היקש מהחוק מתאפשר אם הפרשן יגיע למסקנה (הפרשנית) כי התנאים א ו-ב (המשותפים לנורמה הקיימת ולמצב החסר) הם העיקריים ואילו התנאים ג (בנורמה הקיימת) ו-ד (במצב החסר) הינם טפלים. במצב דברים זה ניתן להקיש מהחוק ולקבוע כי אם מתקיימים תנאים א,ב ו-ד, התוצאה היא X (…) ודוק: בהיקש אין נוטלים נורמה המשתרעת על עובדות מסוימות ומחילים אותה על עובדות דומות. בהיקש יוצר השופט נורמה חדשה מנורמה ישנה, תוך שהוא נעזר בנורמה הישנה כמודל שממנו נעשה ההיקש" (תורת הפרשנות, בעמ' 517-516).

במקרה דנן, סבורני כי ניתן ללמוד היקש על בדיקת המאפיינים ממערכת הדינים הנוגעת לבדיקת הנשיפה ובדיקת המעבדה (דם ושתן).

אשר על כן, על דרך ההיקש, כמצוות סעיף 1 לחוק יסודות המשפט, יש להחיל על בדיקת מאפיינים את אותן אמות המידה שאותן התווה הדין באשר לבדיקות האחרות העוסקות בקביעת שיכרותו של נהג.

בדיקת המאפיינים היא במקורה יצירת הפסיקה אשר לימים באה לידי ביטוי בסעיף 64ב'(א)(4) הנ"ל. לפיכך, באין הוראות דין ייחודיות באשר ליישום בדיקת המאפיינים, צריך לזכור תמיד שיש סיכון בהסתמכות על התרשמות סובייקטיבית של אנשי המשטרה שלא עברו כל הסמכה מיוחדת

"יש סיכון בהסתמכות על התרשמות סובייקטיבית חיצונית, יהיה זה של שוטר או של אדם אחר, והשיטות המדעיות בדרך כלל אמינות ובדוקות יותר, ודברים אלה על בית המשפט לשוות נגד עיניו. אולם אין ללמוד מכך, שהמחוקק קבע אפשרות הוכחה בלעדית על-ידי בדיקה מדעית, וכי בכך נסתתמה לחלוטין הדרך בפני קבלת ראיות אחרות, אשר באמצעותן מבקשת התביעה להוכיח את השיכרות, אף כשלא נערכה בדיקה מדעית כאמור. הכלל הגדול הוא, בכל מקרה, שדרושות ראיות אמינות, המוכיחות את הטענה מעל לכל ספק סביר." (עניין סודקי עודה סעיף 4 לפסה"ד).

לאור האמור לעיל, באין הוראות ייחודיות לעניין בדיקת המאפיינים, מכח היקש יש להחיל על הבדיקה את הכללים שבדין המתייחסים לבדיקת הדם ובדיקת הנשיפה בהתייחס לשאלות העולות בתיק זה – מתן הודעה לנהג שכָשל בבדיקת המאפיינים, ומתן הסבר באשר לתוצאה המשפטית ודרכי הפעולה העומדות לנהג האמור.

התיקון מעמיד מספר דרכי פעולה חלופיות באשר להתנהגות המשטרה והנהג כל אימת שהאחרון נמצא על פי בדיקת מאפיינים כמי שנתון תחת השפעת משקה משכר כדלקמן:

- האם ניתן היה להרשיעו על פי סעיף 64ב' (א) (4) רק מקום בו המאשימה ביצעה לו בדיקת מעבדה (דם או שתן) כאשר לא עבר את בדיקת המאפיינים.
- האם היה על המאשימה לציין בפני המערער, כי לא עבר את "בדיקת המאפיינים", – ומה המשמעות הנובעת מכך, דהיינו, שאם לא יָראה באמצעות בדיקת מעבדה, שהרמה נמוכה מהריכוז שנקבע בחוק או בתקנות, כי אז יחשב כשיכור על סמך בדיקת המאפיינים.
- כטענת המשיבה, גם אחרי התיקון ניתן להרשיע על סמך תוצאות בדיקת המאפיינים ואין המאשימה (השוטר) צריך לומר לנהג דבר בקשר לתוצאות הבדיקה – כפי שנעשה במקרה דנן.

באשר לאפשרות הראשונה – המערער טוען, כי עם חקיקתו של סעיף 64ב' לפקודה במסגרת תיקון 72, לא ניתן להרשיע עוד נאשם בשכרות מכוח התנהגות, שכן על פי שיטתו ניתן להרשיע רק באותם המקרים שבוצעה גם בדיקת מעבדה (דם או שתן) בה הוברר שריכוז האלכהול בדם עולה על הריכוז החוקי. המשיבה מצידה גורסת, כי גם כיום לאחר תיקון 72 לפקודה, ניתן להרשיע נאשם בנהיגה בשכרות על סמך בדיקת המאפיינים ולא רק בהסתמך על ראיות מדעיות, כך שבמובן זה התיקון לא שינה דבר. לגישתה, יש ליתן לסעיף זה פרשנות רחבה לפיה ככלל אדם יכול להיות מורשע בנהיגה תחת שכרות על סמך התנהגות אלא אם יש בדיקת מעבדה שתוצאתה פחותה מהסף הקבוע שאז תגבר בדיקת המעבדה על בדיקת המאפיינים.

דינה של טענת המערער להידחות. שכן, קבלתה למעשה מייתרת את סעיף 64ב' (א) (4) מאחר שאם ניתן יהיה להרשיע על סמך בדיקת המאפיינים, רק באותם מקרים שבוצעה בדיקת מעבדה שבה נמצא שריכוז האלכוהול עולה על הריכוז החוקי, אין צורך לעשות שימוש בבדיקת המאפיינים וניתן להרשיעו על סמך בדיקת המעבדה (דם או השתן). מאחר שחזקה היא שהמחוקק לא השחית מילותיו לריק, אין לקבל פרשנות זו של המערער.

באשר לטענת המערער ולפיה מחובתה של המשטרה הייתה לבצע בדיקת דם, אני סבור שלא ניתן לחייב את משטרת ישראל לבצע בדיקת מעבדה כל אימת שנהג החשוד בנהיגה בשיכרות כָשל בבדיקת המאפיינים. בדיקה כאמור כרוכה בהשקעת משאבים רבים ואין מקום להורות למשטרה לעשות שימוש במשאביה כדי שהנהג שנמצא שיכור על פי בדיקת המאפיינים יסתור את החזקה שבדין.

האפשרות השניה – האם על המשטרה להודיע לנהג, כי לא עבר את בדיקת המאפיינים, וכן לידע אותו במצב המשפטי לפיו יחשב שיכור אלא אם יָראה בבדיקת מעבדה שריכוז האלכוהו בדמו, נמוך מהסף שנקבע בתקנה 169א לתקנות התעבורה או בסעיף 64ב(א)(3א) לפקודת התעבורה, לגבי כלל הנהגים, ולגבי נהגים צעירים, חדשים, נהגי משאית ורכב מסחרי, בהתאמה.

טופס בדיקת המאפיינים הוא למעשה תרשומת של השוטר בדבר התרשמותו ממצבו של הנבדק ככל שהדבר קשור למידת שכרותו. הטופס עצמו מכיל שני חלקים – האחד, הינו התרשמות אובייקטיבית וזאת על סמך מבחן הביצוע (עמידה, הליכה על קו, הבאת אצבע יד ימין לאף בעיניים עצומות, הבאת אצבע שמאל לאף בעיניים עצומות) והשני, הינו התרשמות סובייקטיבית של השוטר מן הנבדק – ריח אלכוהול מהפה, הופעה (מרושלת/מסודרת), התנהגות (רדומה, עליזה, פרועה), תגובה לא לעניין, מסוגלות להבין הוראות וכן דיבור לא טבעי. מכאן, שיש לראות בטופס אמצעי לרשום את התרשמותו של השוטר בפרמטרים שונים, שיש בהם כדי להצביע בדרך כלל על מידת שיכרות או על מידת פיכחות.

נהיגה תחת השפעת משקה משכר הינה מעשה אסור מטבעו וכל בר בי רב יודע כי הינה אסורה. ברם, אדם הנחשד בנהיגה בשכרות אינו אמור לדעת כדבר מובן מאליו, באם עבר או לא עבר את מבחן/בדיקת המאפיינים, שבאה לבחון את התרשמות השוטר מהתנהגותו. הניסיון מלמד שלמרות שהנהג שתה, הוא סמוך ובטוח שהאלכוהול לא שיבש אצלו את כישורי הנהיגה ולכן הוא סבור שאין כל מניעה שינהג במצבו (בחינת אדם קרוב אצל עצמו).
אשר על כן דווקא בנסיבות אלה יש מקום שהשוטר יעמיד את הנהג על טעותו ויבהיר לו שלא עבר את בדיקת המאפיינים.

כפי שהבהרתי לעיל – באשר למהות בדיקת המאפיינים יש להקיש מתוך הוראות החוק שעניינן בדיקת הנשיפה. והמעבדה. סעיף 64ג' (א) ו- (ג) לפקודת התעבורה עולה כי חלה חובה, על מי שנוטל דגימת נשיפה, רוק, שתן או דם לרשום בתום הנטילה דו"ח על מהלך הנטילה, למסור העתק הדו"ח מיד לאדם שממנו ניטלה הדגימה.

כשמדובר בבדיקת מעבדה או נשיפה קמה חובה למסור מיד את דו"ח הבדיקה לנבדק לפיכך יש להחיל הוראה זו גם על בדיקת המאפיינים ומן הראוי איפה שדו"ח בדיקת המאפיינים יימסר מיד לאחר הבדיקה לנהג הנבדק.

לכן אני סבור שיש חובה על המשטרה למסור לנהג את דו"ח בדיקת המאפיינים ולידע את הנהג בכך שלא עבר את בדיקת המאפיינים.

ולענייננו, מעיון במוצגים ובראיות שעמדו לפני בית המשפט קמא עולה, כי המערער לא חתם על ת/2 – טופס בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות. המערער לא הוזהר בחקירתו במשטרה, כי הינו חשוד בנהיגה בשכרות גם מכוח בדיקת המאפיינים (להבדיל מבדיקת הנשיפה) וכל שניתן למצוא הינה התייחסות בשתי מילים של השוטר בדו"ח הפעולה, כי החשוד נבדק במאפיינים ולאחר מכן בינשוף.

לפיכך אין ספק שהמערער לא יוּדָע כי כשל בבדיקת המאפיינים.

עתה יש להשיב לשאלה האם יש להטיל על המשטרה את החובה לידע את הנהג במצב המשפטי, הנובע מכך שלא עבר את בדיקת המאפיינים – חזקת השיכרות – וכן מה עליו לעשות על מנת לסתור את החזקה.

כלל ידוע הוא, כי אי ידיעת הדין על ידי נאשם אינה פוטרת אותו מאחריות פלילית (ignorantia juris non excusat). כלל זה מבוסס בעיקרו על עיקרון החוקיות, שמחייב את קיומו של גבול קבוע בחוק – גבול אובייקטיבי ככל הניתן בין המותר לאסור – שיחול באורח שווה על כלל בני החברה. זאת מתוך תפיסה שהשאלה האם התנהגות מסוימת מהווה עבירה אם לאו, אינה צריכה להיות מוכרעת בהתאם להבנתו, פרשנותו וידיעותיו הסובייקטיביות של פרט כזה או אחר אלא בהתאם להכרעתו של המחוקק ולפרשנותן של הרשויות המוסמכות לכך על פי חוק. רציונל נוסף עליו מבוסס הכלל הוא האינטרס לעודד את ידיעת הדין הפלילי נוכח תפקיד הנורמות הקבועות בו. האיסורים הקבועים בדין הפלילי בחברה נתונה מבטאים את ההתנהגויות שנתפסות על ידה כאסורות וככאלה שלא ניתן להשלים עימן.

יחד עם זאת, לעיתים הנורמות עצמן מנוסחות בלשון שאינה מובנת להדיוטות ופרשנות החוק אף היא לעיתים אינה פשוטה ועשויה לעורר מחלוקת אף בין ערכאות שיפוטיות שונות. בנסיבות שכאלה החלתה ללא סייג של חזקת המודעות לדין היא בלתי מציאותית ומנוגדת לתחושות הצדק (ר' בעניין זה ע"פ 845/02 מדינת ישראל נ' תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית לי (פורסם ביום 10/10/07, באתר המשפטי נבו); ש"ז פלר יסודות בדיני עונשין (כרך ב', תשמ"ז) 553-554).

כפי שהובהר לעיל, נוכח התוצאה העונשית וחשיבותה של בדיקת המאפיינים, כאחת הדרכים לאפיון נהיגה בשיכרות, יש לגזור גזירה שווה מכח היקש בינה לבין בדיקות המעבדה ובדיקת הנשיפה המעוגנות בפקודת התעבורה. באשר לבדיקות אלה מצאנו בסעיף 64ב' (ב2) כי שוטר הדורש מנוהג רכב לתת דגימת נשיפה, רוק, שתן או דם יודיע לו על מטרת נטילת הדגימה יבקש את הסכמתו ויסביר לו את המשמעות המשפטית של סירוב לתת דגימה. הנה כי כן עולה כי בנסיבות מסוימות מטיל החוק על השוטר חובה להסביר לנהג את המשמעות המשפטית הנובעת מהתנהגותו.

באותה מידה אני סבור שכאשר מדובר בבדיקת מאפיינים על סיכוניה, משמעותה ותוצאתה העונשית, קמה חובה על השוטר להסביר לנהג את המשמעות המשפטית הנובעת מהעובדה שכָשל בבדיקת המאפיינים לרבות העובדה שהוא יכול לנסות ולסתור את חזקת השכרות בכך שיבצע בדיקת מעבדה.

אשר על כן אני סבור, שעל המשטרה ליידע חשוד במצב המשפטי לפיו יחשב שיכור אלא אם יָראה בבדיקת מעבדה שריכוז האלכוהול בדמו, נמוך מהסף שנקבע בתקנה 169א לתקנות התעבורה או בסעיף 64ב(א)(3א) לפקודת התעבורה, לגבי כלל הנהגים, ולגבי נהגים צעירים חדשים ונהגי משאית ורכב מסחרי, בהתאמה. באין מסירת הודעה מסוג זה לנאשם, יש בכך, לעניות דעתי, משום ריקון מילות סיפא סעיף 64ב(א)(4) מתוכנן.

במקרה דנן לא נמסרה למערער מיד תוצאת בדיקת המאפיינים והוא נחשף לה רק לאחר שהוגש כתב אישום וראה את חומר החקירה בתיק. ואם תוצאת הבדיקה לא נמסרה לו בודאי ובוודאי שלא הוסברה לו המשמעות המשפטית של הבדיקה וכן כי הוא יכול לנסות ולסתור את החזקה אם יבצע בדיקת מעבדה.

לסיכום: גם אחרי תיקון הפקודה ניתן להרשיע בנהיגה בשיכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים אך יש להודיע לנהג הנבדק מיד על תוצאות הבדיקה ובמידה שכשל בבדיקה ונמצא על פיה שיכור יש להסביר לו כי עומדת לו הזכות לבצע בדיקת מעבדה באופן פרטי.

התוצאה היא שבשל כך שלא הודע למערער כי לא עבר את בדיקת המאפיינים בשום שלב ומשלא הודע לו כי קיימת בפניו האפשרות, כאמור, לפנות למרכז רפואי לשם עריכת בדיקת מעבדה, לא ניתן היה להרשיעו בעבירה של נהיגה בשכרות בהתאם לסעיף 62(3) לפקודה על סמך סעיף 64ב(א)(4). אשר על כן דין הערעור על הכרעת הדין להתקבל.

הערעור מתקבל אפוא.

כפי שעולה מפסק דין זה אני סבור שעל המחוקק ליתן דעתו לשינוי הדין באופן שיחול דין זהה על בדיקת המאפיינים ובדיקת המעבדה וכן דרך הבדיקה עצמה תעוגן בתקנות כפי שהדבר נעשה בקשר לבדיקות דם, שתן רוק ונשיפה. למעלה מן העניין, אם בתקנות עסקינן, יש לשים אל לב שהמונח "מידה קבועה" ששימש לצורך הגדרת ריכוז אלכוהול נמחק מצד אחד, ומצד שני לא נעשתה התאמה של התקנות והמונח עדיין מופיע במספר תקנות – מה שמעקר אותן מתוכן, נוכח מחיקת המונח [ר' תקנה 169 ב' (ג); 169 ד' (ב); 169 ו' (ב)].

המזכירות תשלח העתק פסק הדין לצדדים.

ניתן היום, כ"ח אדר ב תשע"א, 03 אפריל 2011, בהעדר הצדדים.

ד"ר אחיקם סטולר
נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

עפ"ת 23854-12-10 ארביב נ' מדינת ישראל

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

עפ"ת 23854-12-10 ארביב נ' מדינת ישראל

בפני כב' השופט ד"ר אחיקם סטולר

מיני-רציו:
* גם לאחר תיקונים 72, 88 ו-97 לפקודת התעבורה, ניתן להרשיע בנהיגה בשכרות רק על סמך 'בדיקת מאפיינים', אך יש להודיע לנהג הנבדק מיד על תוצאות הבדיקה, ובמידה שכשל בבדיקה ונמצא שיכור, יש להסביר לנהג כי עומדת לו הזכות לבצע בדיקת מעבדה באופן פרטי.
* תעבורה – עבירות – נהיגה בשכרות
* תעבורה – עבירות – נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים
* פרשנות – דין – כללי פרשנות
.
ערעור על הכרעת הדין של בימ"ש לתעבורה, בו הורשע המערער בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן: הפקודה) וכן על גזר הדין. עיקר הערעור נסב על השאלה האם נוכח תיקונים 72 88 ו-97 לפקודה, ניתן להרשיע נהג בנהיגה בשכרות רק על סמך "בדיקת מאפיינים". אם התשובה לכך חיובית, תידון השאלה מה הם התנאים להרשעה כאמור.
.
בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור ופסק כי:
אשר לשאלה האם ניתן להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח המאפיינים, למרות ניסוחו של כתב האישום שבו נכתב, כי המערער נאשם בנהיגה בשכרות בשל ריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקת נשיפה. בענייננו תיאור העובדות, יחד עם סעיפי החוק, היה בהם די כדי ליידע את המערער באישומים בהם הואשם. מכאן שלא נפגעה הגנת המערער באשר לבדיקת המאפיינים ככל שהטענה נוגעת לדרך ניסוח עובדות כתב האישום. למערער אף ניתנה הזדמנות סבירה להתגונן על אף היעדר הטיעון העובדתי במסגרת כתב האישום באשר לבדיקת המאפיינים. לאור האמור, ניתן היה להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך בדיקת המאפיינים שנערכה לו, למרות שבדיקה זו לא אוזכרה בכתב האישום.
אשר להרשעה בעבירת שכרות בהתאם לסעיף 64ב(א)(4) לפקודה, הרי שניתן להרשיע בעבירה של שיכרות על סמך 'בדיקת מאפיינים' ואין צורך בבדיקה מדעית של ריכוז האלכוהול לשם ביסוס הרשעה כאמור. עם זאת, בתי המשפט טרם נזקקו לשאלה בדבר פרשנות סעיף 64ב(א)(4) לפקודה, כפי שתוקן בתיקונים 72 88 97 לפקודה. בימ"ש המחוזי פסק כי גם אחרי התיקונים לפקודה ניתן להרשיע בנהיגה בשיכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים, אך יש להודיע לנהג הנבדק מיד על תוצאות הבדיקה, ובמידה שכשל בבדיקה ונמצא שיכור, יש להסביר לו כי עומדת לו הזכות לבצע בדיקת מעבדה באופן פרטי.
בענייננו, מאחר שלא הודע למערער כי לא עבר את בדיקת המאפיינים בשום שלב ומשלא הודע לו כי קיימת בפניו האפשרות לפנות למרכז רפואי לשם עריכת בדיקת מעבדה, לא ניתן היה להרשיעו בעבירה של נהיגה בשכרות בהתאם לסעיף 62(3) לפקודה על סמך סעיף 64ב(א)(4).

פסק דין

בפני ערעור על הכרעת הדין של בית משפט לתעבורה בנתניה, ת 2458/06, מיום 3/10/10 (כבוד השופטת רות רז), בו הורשע המערער בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] (להלן: "פקודת התעבורה" או "הפקודה") וכן על גזר הדין מיום 2/11/10 במסגרתו נדון המערער לעונשים הבאים:

קנס בסך 1,200 ₪;
18 חודשי פסילה בפועל בניכוי 30 יום של הפסילה המינהלית;
פסילה של 6 חודשים על תנאי למשך שנתיים;
מאסר של 3 חודשים על תנאי למשך 3 שנים.

עיקר הערעור נסב על השאלה האם נוכח תיקונים 72 88 ו- 97 לפקודת התעבורה, מיום 15/12/05 10/4/08 ומיום 9/12/10 בהתאמה, ניתן להרשיע נהג בנהיגה בשיכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים. ובאם התשובה לכך חיובית – מה הם התנאים להרשעה כאמור.

להבהיר – "בדיקת מאפיינים" היא בדיקה שנועדה לקבוע מצב שכרותו של אדם על פי מאפיינים בהתנהגותו. הבדיקה נעשית על סמך התרשמותו הסובייקטיבית של השוטר ממאפייני התנהגותו של החשוד במצב של שכרות. בין המאפיינים להתנהגות במצב של שכרות נהוג למנות: עמידה לא יציבה, בהליכה על קו מתנדנד, הליכה בזיג-זג, מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים עצומות, ריח אלכוהול והתנהגותו רדומה. באשר למהותה של בדיקת המאפינים ארחיב בהמשך.

1. כתב האישום
כתב האישום מייחס למערער כי ביום 16.12.05 בשעה 2:10 נהג המערער ברכב בהיותו שיכור ובדוגמא של אוויר נשוף על פי בדיקת נשיפה, שנערכה לו נמצאו 505 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף, העולה על המידה הקבועה בחוק.
על סמך ממצאי הבדיקה הואשם בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיפים 62(3), 64ב'(א) ו- 39א לפקודת התעבורה[נוסח חדש] (להלן: "פקודת התעבורה" או "הפקודה") ותקנה 169א לתקנות התעבורה, תשכ"א – 1961 (להלן: "תקנות התעבורה" או "התקנות").

2. הכרעת הדין של בית המשפט קמא
המערער כפר בביצוע העבירה, באמינות ותקינות מכשיר הנשיפה וכן במיומנות המפעיל. המערער ניהל תיק הוכחות.

מטעם התביעה העידו שני עדי תביעה בדבר אופן ביצוע הבדיקה למערער ויישום נוהלי הפעלת מכשיר הינשוף (להלן: הינשוף). בהתאם לנהלים, יש לוודא לפני ביצוע בדיקת הינשוף כי הנבדק לא שתה, לא אכל ולא הקיא 15 דקות טרם ביצועה ולא עישן 5 דקות לפניה.
עד תביעה מס' 1, השוטר שמעון כהן, העיד, כי הוא פועל בהתאם לנוהל שמירת פרקי הזמן באופן שגרתי לגבי כל חשוד וחשוד בנהיגה בשכרות וזאת על אף העדר התייחסות ברישומים שערך (דו"ח פעולה – ת/1 וטופס בדיקת המאפיינים – ת/2) במקרה ספציפי זה. עד תביעה מס' 2, השוטר יהודה שפורקר, מילא דו"ח הפעלת מכשיר הינשוף, בו סימן, כי לפני ביצוע הבדיקה וידא, כי הנהג לא שתה ולא הקיא 15 דקות טרם הבדיקה ולא עישן 5 דקות לפניה, אולם בעדותו לא ידע לומר עם מי ווידא זאת. כך, למעט סימון "וי" בטופס לא פירט העד כיצד הגיע למקום, מי העביר לטיפולו את המערער, כיצד או עם מי וידא כאמור את שמירת הנוהל. זאת ועוד, חרף כפירת המערער בתקינות מכשיר הינשוף לא הציגה התביעה "תעודת עובד ציבור" בדבר תקינות המכשיר וכן לא הגישה את פלט הכיול המקורי של המכשיר. לאור כל אלה ומשחלף פרק זמן של כשנתיים מאז האירוע ועד מועד מתן העדות של שני השוטרים בפני בית המשפט קמא, קבע בית המשפט קמא, כי התביעה לא עמדה בהוכחת תקינות מכשיר הינשוף מעבר לספק סביר ולכן לא ניתן לקבוע שהמערער נהג כשהוא שיכור על סמך תוצאות בדיקת הנשיפה, שנעשתה כאמור במכשיר ה"ינשוף".
בלשונו של בית המשפט קמא:

"נוכח האמור לעיל לא הוכיחה התביעה את היותו של הנאשם שיכור מכוח תוצאות בדיקת הנשיפה באמצעות מכשיר הינשוף. יחד עם זאת, על היותו של נהג שיכור ניתן ללמוד לא רק על פי ריכוז האלכוהול בגופו אלא גם עקב היותו נתון תחת השפעת משקה משכר.
הנאשם הואשם בעבירה לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה הקובע את העבירה של נהיגה בשכרות. לצורך הגדרת "שיכור" מפנה הסעיף לסעיף 64 לפקודה בו מפורטות ארבע חלופות של נהיגה בשכרות, כאשר החלופה הרביעית מגדירה כי שיכור הינו גם מי שנתון תחת השפעת משקאות משכרים… משהואשם הנאשם בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה הרי שעבירה זו טומנת בחובה שכרות מכוח כל אחת מהחלופות הקבועות בהגדרה בסעיף 64ב לפקודה. פירוט תוצאות בדיקת הנשיפה בכתב האישום אין בו כדי לצמצם את עובדות כתב האישום לשכרות מכוח בדיקת הנשיפה בלבד. נוכח זאת אני דוחה את טענת ההגנה כי היה על בית המשפט להזהיר את הנאשם כי הוא עלול להיות מורשע בעבירה אחרת".

בהמשך קבע בית המשפט קמא בהתאם לבר"ע 666/86 סאמי סודקי נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (להלן: "פס"ד סודקי"), שניתן לקבוע ממצאים של נהיגה בשכרות בהסתמך על התרשמות סובייקטיבית גם בלא ממצאים מדעיים.

כמובהר לעיל, קבע בית המשפט קמא, כי אמנם לא שוכנע מעבר לספק סביר באשר לתקינות בדיקת הנשיפה, שנערכה למערער ולפיכך לא ניתן לקבל את תוצאותיה כראיה להיותו שיכור. יחד עם זאת, קבע כי שוכנע מעבר לספק סביר בכך שהמערער היה שיכור על פי התנהגותו, ולפיכך הרשיעו בעבירה של נהיגה בשכרות בהיותו נתון תחת השפעת משקאות משכרים לפי סעיף 62(3) לפקודה, ובלשונו:

"הראיות שהוצגו בפני מצביעות באופן חד משמעי על כך שהנאשם היה נתון תחת השפעת משקאות משכרים בעת נהיגתו. בעמידתו לא היה יציב, בהליכה על קו התנדנד והלך ב"זיגזג". את מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים עצומות ביצע באופן לקוי בכך שתפש את כל פרצופו עם כף היד, מפיו נדף ריח אלכוהול והתנהגותו הייתה רדומה (ת/2). הנאשם עצמו הודה כי שתה שתי כוסות של וודקה עם רד בול במועדון לפני הנהיגה (הודעת הנאשם – ת/4)".

3. נימוקי הערעור
המערער סבור, כי שגה בית המשפט קמא, משהרשיעו בתיק זה בעבירה של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודה. לטענת המערער טעותו של בית המשפט קמא הינה באלה:
עובדות כתב האישום – המערער טוען, כי לא ניתן היה להרשיעו בעבירה של נהיגה תחת השפעת משקה משכר על סמך מבחני הביצוע (להלן: "ת/2" או "מבחני הביצוע" או "בדיקת המאפיינים") בלבד, בעוד שכתב האישום מייחס לו נהיגה בשכרות מכוח תוצאות בדיקת הינשוף בלבד. לטענתו, אילו היה מואשם בנהיגה תחת השפעתו של משקה משכר, היה חוקר את העדים בדבר מבחני הביצוע ומוכיח שנערכו לו מבלי שהוזהר כדין בדבר זכותו שלא לבצען בטרם יתייעץ עם עו"ד ובדבר כוחם לשמש ראיה כנגדו. עוד טוען בעניין זה, כי בשום שלב לא הודע לו שבדיקת מאפייניו אינה תקינה וכי זכותו להביא ראיות לסתור ממצאים אלה על ידי בדיקת מעבדה. לסיכום נקודה זו טוען, כי נפגעה הגנתו באשר לבדיקת המאפיינים, שכן לאור האופן שבו נוסח כתב האישום, עיקר מרצו הופנה להתגוננות מפני מכשיר הנשיפה ואי תקינותו.

הרשעה על פי בדיקת המאפיינים בלבד – לטענת המערער, אין מחלוקת שניתן להרשיע אדם בנהיגה בשכרות גם מכוח התנהגות וללא בדיקה מדעית, אולם יש לעשות זאת במשנה זהירות, שכן המדובר בהתרשמות סובייקטיבית של השוטר. במקרה שכזה יש להביא לידיעת הנאשם, כי הוא נחשד לאור ממצאים אלה וזאת כדי שיוכל לסתור אותם בדרכים אחרות לרבות באמצעות בדיקת מעבדה הקובעת את ריכוז האלכוהול בדמו. המערער טוען, כי אמנם ניתן להרשיע בעבירה נבלעת, אולם רק מקום בו העובדות, העומדות כבסיס להרשעה, נתבררו במהלך המשפט וקו ההגנה כלל בחובו עובדות אלה. בעניין זה, המבחן שנקבע בפסיקה לא קוים על ידי בית המשפט קמא, שכן המערער לא ידע שעליו להתגונן מפני עובדות שלא בא זכרן בכתב האישום.

הרשעה בעבירת שכרות בהתאם לחלופה שבסעיף 64ב(א)(4) לפקודה, כפי שתוקן בתיקון 72 – המערער טוען, כי עם חקיקתו של סעיף 64ב' לפקודה במסגרת תיקון 72 נסתם הגולל על הרשעת נאשם בשכרות מכוח התנהגותו. אילו רצה המחוקק לאמץ את המבחנים שנקבעו בפסיקה, עובר לתיקון החוק, לפיהם ניתן לקבוע, כי אדם שיכור מכוח התנהגות זו או אחרת, היה עליו לעשות זאת במפורש תוך ציון המאפיינים המעידים על כך, המבחנים שיש לבצע ומשמעות תוצאותיהם. אי הכללת מבחני הביצוע, הנזכרים ב-ת/2 באופן מפורש בחוק, אינה מאפשרת הסתמכות עליהם לצורך הרשעה.

לחילופין, טוען המערער, כי אף אם ייקבע, כי ההגדרה שבסעיף 64ב(א)(4) לפקודה מאפשרת פרשנות לפיה ניתן להרשיע מכוח התנהגות, יש ליתן משקל לסיפא של אותו סעיף קטן כקובעת תנאי אשר בלתו אין – "64ב(א)(4) מי שנתון תחת השפעת משקה משכר… ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף שנקבע בתקנות לפי פסקה (3)" דהיינו, המדובר בשני תנאים מצטברים.

המערער תומך יסודותיו, בין היתר, על הצעת החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 67), בדיקת שכרות, התשס"ה – 2005; בדברי ההסבר לסעיף קטן 4; בפרוטוקולים של הדיונים בכנסת לקראת הבאתה של ההצעה לקריאה שנייה ושלישית לרבות ההסתייגויות, שהעלו חברי הכנסת בדיון, אשר הובילו, בסופו של יום, לשינוי הנוסח שהוצע מלכתחילה. לפיכך, טוען המערער, כי לא ניתן להרשיע בנהיגה תחת השפעה מי שבדיקה הוכיחה שאינו שיכור לפי הסף, שנקבע בחוק.

עיקר טענתו של המערער היא שבית המשפט קמא שגה עת הרשיע אדם בשכרות, בשל היותו תחת השפעת משקה משכר, מבלי שהמונח "נהיגה תחת השפעה" הוגדר בחוק ובהסתמכות על מסמך ת/2 בלבד ותוך שהוא הופך חזקה הניתנת לסתירה לחזקה חלוטה. על פי הנטען, כדי להרשיע אדם בנהיגה תחת השפעה, גם בהעדר בדיקה מדעית, יש להודיע לו באופן מפורש את החשד נגדו וכן להסביר לו כי על מנת שיוכל לסתור את החשד עליו לבצע בדיקה מדעית, שתוכיח שרמת האלכוהול בדמו נמוכה מהסף שנקבע בחוק. כוונת המחוקק בתיקון סעיף זה הייתה לא לאשר מבחן סובייקטיבי על פיו בלבד ניתן יהיה להרשיע אדם, כי אם ליצור אפשרות לסתירת הממצאים הסובייקטיביים על ידי בדיקת מעבדה בדבר ריכוז האלכוהול בדם.

בטיעונים שנשמעו בעל-פה, חזר ב"כ המערער על טיעוניו כפי שהובאו בהודעת הערעור והוסיף, כי כאשר בית המשפט מרשיע אדם בשכרות מכוח התנהגות, המבחן הראשון, כפי שנקבע בפס"ד סודקי, הינו צורת הנהיגה, לדוגמא: נהיגה ב"זיג-זג". מאפיין עיקרי זה אינו קיים בתיק דנן שהרי המערער נעצר לביקורת שגרתית עת יצא מהחנייה והשוטר לא מציין מילה או חצי מילה אודות דרך נהיגתו.

בתגובה לטיעוני המשיבה, לפיהם התיבה "בדיקת מעבדה" שמאוזכרת בסעיף 64ב(א)(4) יכולה להיות גם בדיקת נשיפה, מכוח האמור בסעיף 64ב' (א) (3א), טוען המערער כי אין הדבר נכון, שכן הסעיף האמור מתייחס רק לבדיקת דם. התיבה "בדיקת מעבדה" מוגדרת בתקנה 169א לתקנות התעבורה כבדיקות דם ושתן, שנלקחות במעבדה או במוסד רפואי -להבדיל מבדיקת נשיפה.

4. טיעוני המשיבה
המשיבה סבורה, כי אין להתערב בהכרעת הדין המנומקת של בית המשפט קמא. לעניין ת/2 שהינו דו"ח בדיקת המאפיינים, טוענת המשיבה, כי הוא הוגש לבית המשפט קמא באמצעות עד תביעה מס' 1, רס"ר מר כהן שמעון, בהסכמה. עוד הוגשו באמצעותו – דו"ח הפעולה, דו"ח עיכוב והודעת חשוד. משמעות הגשת המסמכים בהסכמה היא, כי קיימת הסכמה לתוכן האמור בהם.
בעניין זה מפנה המשיבה לדו"ח העיכוב, במסגרתו נכתב, כי המערער אמר לשוטר, כי הוא שתה שתי כוסות וודקה אחרי 3 חודשים שלא יצא מהבית וכי הוא "בראש טוב".
עוד טוענת המשיבה, כי טענת המערער לפיה לא ניתנה לו הזדמנות להתגונן באשר לדו"ח המאפיינים הלקוני והלא ברור – אינה נכונה כלל ועיקר. חקירתו של עד תביעה 1, נפרשת על ארבעה עמודי פרוטוקול וממנה עולה, כי לא נשאל כל שאלה הנוגעת לתוכנו של דו"ח בדיקת המאפיינים. עצם הסכמת המערער להגשת הדו"ח כראיה לבית המשפט מלמדת על הסכמה לאמיתות תוכנו. ההגנה בחרה במודע, משיקוליה היא, שלא לחקור על דו"ח המאפיינים בערכאה דלמטה.
באשר לטענת המערער, לפיה לא ניתנה לו ההזדמנות להתגונן בכל הנוגע לת/2, טוענת המשיבה, כי גם טענה זו דינה להידחות. בעניין זה מפנה לחקירתו הראשית של המערער, במסגרתה נשאל, בין היתר, על ידי באת כוחו – "למה התכוונת כאשר אמרת לשוטר ששתית וודקה רד בול?" ומוסיפה ומסבירה לעד, שהתביעה טוענת כנגדו, כי היה שיכור ולא מוסיפה ואומרת, כי התביעה טוענת שהיה שיכור על פי דו"ח המאפיינים או בדיקת הינשוף. טענת המשיבה היא, כי גם מתשובתו זו של המערער ניתן ללמוד, כי הוא התגונן מול הטענה הכללית שהיה שיכור במועד ביצוע העבירה.
עוד טוענת המשיבה, כי בית המשפט קמא הרשיע בעבירה של שכרות על סמך העובדות, שהונחו בפניו ללא כל טענה מצד ההגנה כנגד אמיתות דו"ח בדיקת המאפיינים או הרשום בו.
לא זו אף זו, הלכה ידועה היא, כי ניתן להרשיע אדם בגין נהיגה בשכרות גם על פי התנהגות בלבד והראיה לכך היא פסיקת בתי המשפט השונים בכלל ובית המשפט העליון בפרט, שניתנה אף לאחר תיקון החוק, כאשר הצעת החוק ודברי ההסבר עמדו לנגד עיניהם בבואם להכריע בעניין.
בעניין סעיף העבירה בו הורשע המערער – טוענת המשיבה, כי בית המשפט קמא לא שגה, שכן המדובר באותו סעיף הרשעה בדיוק – ""שיכור" אחד מאלה…" – אלא רק בחלופה אחרת, אשר מוכיחה מיהו שיכור באופן שונה. המדובר באותם יסודות עבירה כאשר החלופות השונות בחוק ידועות. לפיכך, בית המשפט קמא לא טעה בהרשעת המערער בהתאם להתנהגותו ולא בהתאם לממצאי בדיקת הינשוף. מכאן, נובע גם שבית המשפט קמא צדק בקביעתו, כי לא היה צורך להזהירו.
באשר לטענת המערער בעניין ניסוחו של כתב האישום (טענה שנטענה בפני בית המשפט קמא) – דינה להידחות. היעדר ציון דו"ח המאפיינים במסגרת כתב האישום אין בו כדי לצמצם את עובדותיו רק לבדיקת הינשוף. בית המשפט קמא, במסגרת הכרעת דינו, מונה את המאפיינים, שהובאו בפניו, במסגרת הדו"ח, ת/2: "עמידה לא יציבה, בהליכה על קו מתנדנד, והלך בזיג-זג, את מבחן הבאת אצבע לאף בעיניים עצומות ביצע באופן לקוי בכך שתפס את כל פרצופו עם כף היד, מפיו נדף ריח אלכוהול והתנהגותו הייתה רדומה". לגישת המשיבה, המדובר בדו"ח מאפיינים נהיר, אשר מעיד ללא ספק, על היות המערער שיכור.
עוד טוענת המשיבה, כי לסעיף 64ב(א)(4) קיימת פרשנות אחת ויחידה, לפיה מקרה בו אדם נמצא שיכור על פי ממצא שאינו בדיקה מדעית, קרי, דו"ח המאפיינים, דו"ח עיכוב, דו"חות פעולה – יוכל להיות מורשע – אלא אם הכמות שנמצאה בבדיקת מעבדה נמוכה מזו הקבועה בפקודה (כאשר ישנה הפניה לסעיף 3 ולסעיף 3א, בהם מפורטים הספים, הן לעניין בדיקת השכרות באמצעות הינשוף והן לעניין בדיקת הדם). בעניין זה, טוענת המשיבה, כי על בית המשפט ליתן פרשנות רחבה לסעיף מושא הדיון, כפי שעשו כל בתי המשפט עד היום. בעניין זה, מפנה לדברי ההסבר לתיקון ולהצעות חוק הממשלה 154 מהם ניתן ללמוד, כי המחוקק רצה להרחיב לגמרי את האפשרות להרשיע על סמך התנהגות – כך שגם מקרה בו הבדיקה מצביעה על תוצאה הנמוכה מהסף, ניתן יהיה להרשיע מכוח דו"ח המאפיינים. עת המחוקק דן בתיקון לחוק, ראה לנכון להרשיע כל נהג שינהג ויימצא, גם לא בהתאם לבדיקת מעבדה, שיכור. לשון החוק אינה משתמעת לשני פנים ולפיה התרחיש היחידי בו לא יורשע אדם בנהיגה תחת שיכרות על סמך התנהגות הינו רק מקרה בו תהיה בדיקת מעבדה הפחותה מהסף הקבוע. אשר על כן, בית המשפט קמא נהג כפי שהיה צריך לנהוג והרשיע בחלופה הנכונה, בדומה למקובל בפסיקה, לפי החלופה הרביעית.

5. הכרעה
ההכרעה בתיק זה תיגזר מהתשובה לשתי שאלות עיקריות כדלהלן:
השאלה הראשונה היא – האם ניתן להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח המאפיינים, למרות ניסוחו של כתב האישום שבו נכתב, כי המערער נאשם בנהיגה בשכרות בשל ריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקת נשיפה.
השאלה השניה היא – האם לאור לשון פקודת התעבורה, ניתן להרשיע בנהיגה בשכרות מכוח בדיקת מאפיינים. אם התשובה לשאלה זו חיובית כי אז יש להידרש לשאלה באילו תנאים ניתן לעשות כן.

6. האם ניתן היה להרשיע, בנסיבותיו של תיק זה, על סמך בדיקת המאפיינים ?

אופן ניסוחו של כתב האישום
בכתב האישום הואשם, כאמור, המערער בכך שביום 16/12/05 בסביבות השעה 2:10 נהג בדרך במקום ציבורי בהיותו שיכור, ובדוגמא של אוויר נשוף, בהתאם לבדיקת נשיפה שנערכה לו, נמצאו 505 מיקרו גרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף (כמות העולה על המידה הקבועה כפי הקבוע בחוק). בהתאם לכך, הואשם בעבירה של נהיגה בשכרות בניגוד לסעיף 62(3) לפקודת התעבורה.

עינינו הרואות שכתב האישום מייחס למערער נהיגה בשכרות מכוח תוצאות בדיקת הינשוף בלבד. השאלה המתעוררת בעניין זה הינה האם בית המשפט קמא שגה משהרשיעו בנהיגה תחת השפעתו של משקה משכר על סמך בדיקת המאפיינים שאינה מוזכרת במילה או בחצי מילה במסגרת כתב האישום?

בהתאם לסעיף 85 (4) ו- 85 (5) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב – 1982 (להלן: "חוק סדר הדין הפלילי"), לכתב אישום שני מרכיבים בסיסיים: האחד – "פרשת העובדות" בו מפורטות העובדות המהוות את ה"פרשה" נושא האישום, תוך שימת דגש על אותן העובדות העומדות בבסיס אחריות הנאשם לעבירות המיוחסות לו; והשני – "הוראות החיקוק" בו מפורטות הוראות החוק הקובעות את העבירות (ר' גם: י' קדמי על סדר הדין בפלילים (כרך ב', תשס"ט) 912 (להלן: "י' קדמי")).

בחלק של "פרשת העובדות" מתואר "סיפור המעשה" של הפרשה נושא האישום, כשתכלית התיאור הינה כפולה: האחת, ליתן לבית המשפט תמונה של ה"פרשה" תוך שימת דגש על חלקו של הנאשם באחריות להתרחשותה וזאת כדי לאפשר לו לקבוע את תחומי הדיון; השנייה, ליתן לנאשם תמונה של ה"עובדות", שהתביעה מתעתדת להוכיח ושמכוחן תבקש להרשיעו בעבירות המפורטות ב"הוראות החיקוק" ועל ידי כך לאפשר לו להכין את הגנתו (ר' י' קדמי, בעמ' 915).
יחד עם זאת, ""סיפור המעשה" מיועד להצגת העובדות ה"רלוונטיות" להרשעה, ולא להצגת ה"ראיות", שמכוחן תבקש התביעה לקבוע שאותן עובדות אכן נתקיימו…" (שם, שם).

בענייננו כתב האישום מכיל את סיפור המעשה – הנהיגה ברכב בהיות המערער שיכור – ועל כן לא יכול להתעורר ספק, כי למערער היה ברור במה הואשם (ר' גם: רע"פ 5978/04 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד ס(4) 594, 606-610). יתרה מכך, גם הוראות החיקוק המפורטות במסגרת כתב האישום יש בהן כדי להשלים את תמונת ה'התרחשות' המיוחסת למערער בפרשת העובדות והן שקובעות מחד גיסא את 'מסגרת' הראיות שמביאה התביעה, ומאידך גיסא את קו הגנתו של המערער. "תיאור העובדות" יחד עם סעיפי החוק, בענייננו, היה בהם די כדי ליידע את המערער באישומים בהם הואשם.

לאור האמור לעיל, אינני סבור, כי נפגעה הגנתו של המערער באשר לבדיקת המאפיינים ככל שהטענה נוגעת לדרך ניסוח עובדות כתב האישום.

7. הרשעה על פי התוצאה של בדיקת המאפיינים
בעניין זה טוען המערער, כי אמנם כלל ידוע הוא, שניתן להרשיע בעבירה נבלעת, אולם ניתן לעשות כן רק מקום בו העובדות, העומדות כבסיס להרשעה, נתבררו במהלך המשפט וקו ההגנה כלל בחובו עובדות אלה. לגישת המערער, המבחן שנקבע לא קוים על ידי בית המשפט קמא, שכן המערער כלל לא ידע, שעליו להתגונן, כאמור, מפני עובדות, שלא בא זכרן במסגרת כתב האישום, דהיינו: בדיקת המאפיינים.

סעיף 184 לחוק סדר הדין הפלילי, קובע כדלהלן:

"בית המשפט רשאי להרשיע נאשם בעבירה שאשמתו בה נתגלתה מן העובדות שהוכחו לפניו, אף אם עובדות אלה לא נטענו בכתב האישום, ובלבד שניתנה לנאשם הזדמנות סבירה להתגונן; אולם לא יוטל עליו בשל כך עונש חמור מזה שאפשר היה להטיל עליו אילו הוכחו העובדות כפי שנטענו בכתב האישום".

סעיף זה דן בהרשעה על פי עובדות, שלא פורטו בכתב האישום, אלא נתגלו במהלך המשפט. לפי סעיף זה לבית המשפט יש סמכות להרשיע בעבירה, ובלבד שניתנה לנאשם "הזדמנות סבירה להתגונן" בפני עבירה זו. תנאי נוסף הוא, שלא יוטל על הנאשם עונש חמור מזה, שניתן היה להטילו על פי כתב האישום. לשון אחרת: בית משפט רשאי להרשיע נאשם על פי העובדות שהוכחו בפניו ב"עבירה אחרת", דהיינו: על פי עובדות שלא הוצגו בכתב האישום ובעבירות על פי הוראות חיקוק שלא צוינו בכתב האישום (י' קדמי, עמ' 1503-1504). עוד נאמר לעניין אופייה ותכליתה של ההוראה שבסעיף 184:
"הוראה זו משקפת את שתי המטרות של סדרי הדין – גילוי האמת והבטחת זכות הנאשם למשפט הוגן – ואת הזיקה בין שתי המטרות הללו. שכן, מתן הזדמנות לנאשם להתגונן מפני הראיות המפלילות אף מאפשר בירור נאות של העובדות. ראו ע"פ 4977/92 ג'ברין נ' מדינת ישראל…; ע"פ 431/92 ויטמן נ' מדינת ישראל…" (ר' ע"פ 7832/00 יעקובוב נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(2) 534, 541).

"…השאלה היא אם הנאשם הופתע, והאם כתוצאה מכך נמנעה ממנו האפשרות לפתח קו הגנה חדש שיש בו כדי להתגונן כנגד האישום בו הורשע, אף שזכרו לא בא בכתב האישום" (ר' ע"פ 63/79 עוזר נ' מדינת ישראל, פ"ד לג(3) 606, בעמ' 615).

השאלה המתעוררת בענייננו הינה האם ניתנה למערער הזדמנות סבירה להתגונן על אף היעדר הטיעון העובדתי במסגרת כתב האישום באשר לבדיקת המאפיינים?

לאחר שבחנתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה, כי לא נפגמה זכותו של המערער למשפט הוגן. המערער ידע מפני מה עליו להתגונן בבית המשפט קמא, שהרי הואשם בנהיגה בשכרות (סעיף 62(3) לפקודה, אשר מפנה לסעיף 64ב' לפקודה – ""שיכור" כהגדרתו "בסעיף 64ב"). יתרה מכך, דו"ח בדיקת המאפיינים הוגש בהסכמה לבית המשפט קמא באמצעות עד תביעה מס' 1, רס"ר מר כהן שמעון, אשר עמד לחקירה נגדית. במסגרת החקירה הנגדית (המקיפה) לא נשאל רס"ר כהן כל שאלה אודות בדיקת המאפיינים ו/או אודות אמיתות הדו"ח או הרשום בו. בענייננו, המערער הורשע, בסופו של יום, באותה עבירה שיוחסה לו במסגרת כתב האישום, דהיינו: בסעיף 62(3) "הוא שיכור בהיותו נוהג רכב, או בהיותו ממונה על הרכב, בדרך או במקום ציבורי; לעניין זה "שיכור" ו"ממונה על הרכב" – כהגדרתם בסעיף 64ב"". כאשר סעיף 64ב מגדיר מי ייחשב "שיכור" בהתאם לארבע חלופות שונות.

סעיף 62(3) לפקודה הינו סעיף העבירה בעוד סעיף 64ב' לפקודה קובע סמכותו של השוטר לערוך בדיקות וכן מעגן סמכותם של שרי התחבורה והבריאות לקבוע אמות מידה לעניין השיכרות, שיטות בחינתה, אופן הבדיקה ומקומות הבדיקה.

בית המשפט קמא קבע בפסק דינו, כי התביעה לא עמדה בנטל המוטל עליה על מנת להוכיח, כי המערער היה שיכור מכוח תוצאות בדיקת הנשיפה באמצעות מכשיר הינשוף. על קביעה זו לא הגישה המשיבה ערעור. עוד קבע בית משפט קמא, כי ניתן ללמוד על היות נהג שיכור לא רק על פי ריכוז האלכוהול בגופו, אלא גם עקב היותו נתון תחת השפעת משקה משכר ולכן ניתן להרשיעו בהתאם לתוצאה של בדיקת המאפיינים (בהתאם לחלופה 64ב(א)(4)).

לאור כל האמור לעיל, אין בידי לקבל את טענת המערער לפיה שגה בית המשפט קמא כאשר הרשיעו בנהיגה בשיכרות על סמך בדיקת המאפיינים שנערכה לו מבלי שזו אוזכרה בכתב האישום.

הנה כי כן, ניתן היה להרשיע את המערער בנהיגה בשכרות על סמך דו"ח המאפיינים למרות ניסוחו של כתב האישום, שבו נכתב כי המערער נאשם בנהיגה בשכרות בשל ריכוז האלכוהול שנמצא בבדיקת נשיפה.

לאחר שמצאנו שניתן להרשיע את המערער, בנסיבות התיק דנן, על סמך מצב הפיכחות /שיכרות של המערער כפי שבא לידי ביטוי בדו"ח המאפיינים, יש להידרש לשאלה האם יש להציב תנאים או סייגים, כטענת המערער, להרשעה כזו? אם התשובה לשאלה זו חיובית – יש להידרש לשאלה מהם אותם תנאים.

8. הרשעה בעבירת שכרות בהתאם לסעיף 64ב(א)(4) לפקודה

פסיקה עקבית של בית המשפט העליון למן פסק דין סודקי בנובמבר 1986 ועד היום, קובעת במפורש, כי ניתן להרשיע בעבירה של שיכרות על סמך בדיקת מאפיינים ואין צורך בבדיקה מדעית של ריכוז האלכוהול לשם ביסוס הרשעה כאמור. ובלשונו של כב' הנשיא שמגר (כתוארו דאז):

"העיון בהוראותיו של החוק ושל התקנות מלמד, כי המחוקק אכן קבע דרכי בדיקה מיוחדות, אשר להן חייב נוהג רכב להכפיף את עצמו בתנאים הקבועים בחוק ובתקנות שהותקנו מכוחו, והוא גם קבע אמות מידה לגבי אחוז האלכוהול, אשר אם התקיים אסורה נהיגת רכב אותה שעה. אולם, מנוסחו של הסעיף אין ללמוד, כי נקיטת דרך ההוכחה בדבר קיומו של אחוז אלכוהול אסור בעת הנהיגה ברכב (נשיפה, בדיקת דם או בדיקת שתן) היא תנאי-בל-יעבור להרשעה בעבירה על סעיף 62 לפקודה או על תקנה 26 לתקנות, וכי אין להרשיע אדם בנהיגה אסורה כאמור בסעיף 62(3) או בתקנה 26 על-פי ראיות אחרות המוכיחות את שיכרותו." (פס"ד סודקי , ע' 467).

לעניין הרשעה בשכרות ללא ראיה מדעית ראו גם: רע"פ 2073/08, חיים ברבי נ' מדינת ישראל – נבו 9/3/08 ; רע"פ 10284/07 רועי קדוש נ' מדינת ישראל נבו 22/1/08; ע"פ 424/90, לב נ' מדינת ישראל, פ"ד מ"ד (3) 741 בעמ' 742; ע"פ 5002/94, ירמיהו בן איסק נ' מדינת ישראל פ"ד מט' (4) 151 בעמ' 158, 161; ע"פ 140/98, חוג'ה נ' מדינת ישראל , פ"ד נב (3) 225 בעמ' 236-235 ; רע"פ 3503/04, יוסף אהרון נ' מדינת ישראל, פ"ד נח(4) 673, 676; רע"פ 9396/04, דני קרט נ' מדינת ישראל נבו 23/11/04 ; רע"פ 3503/04, יוסף אהרון נ' מדינת ישראל נבו 18/04/04.

הנה כי כן, פסיקה עשירה של בית המשפט העליון קבעה לא אחת, כי דרך הוכחה מדעית בדבר קיומו של אחוז אלכוהול אסור בעת הנהיגה ברכב, איננה תנאי בל יעבור להרשעה בעבירה לפי סעיף 62 לפקודת התעבורה. מילין אחרות נקבע, כי ניתן להוכיח נהיגה בשכרות אף ללא הסתמכות על בדיקה מדעית.

יחד עם זאת, בתי המשפט טרם נזקקו לשאלה בדבר פרשנות סעיף 64ב(א)(4) לפקודה, כפי שתוקן בחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72) התשס"ו – 2005 , בחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס 88 הוראת שעה) התשס"ח -2008 וחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 97) התשע"א – 2010.

9. המסגרת הנורמטיבית
בהתאם לסעיף 62 (3) לפקודת התעבורה העובר אחת העבירות האלה, דינו- מאסר שנתיים…….

1…
2. …
1. הוא שיכור בהיותו נוהג רכב, או בהיותו ממונה על הרכב, בדרך או במקום ציבורי; לעניין זה , "שיכור" ו "ממונה על הרכב" – כהגדרתם בסעיף 64 ב'.

סעיף 64 ב' (א), עניינו, בין היתר, הגדרת שיכור. לפיו שיכור הוא אחד מאלה:
1….
2…
3. מי שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שקבע שר התחבורה, בהתייעצות עם שר הבריאות ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת (על פי תקנה 169א' לתקנות התעבורה ריכוז אלכוהול בגוף הינו ריכוז אלכוהול בדגימת אויר נשוף או בדגימת דם העולה על אחד מאלה, לפי העניין: 1. 240 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף; 2. 50 מיליגרם אלכוהול במאה מיליליטר דם [להלן: "הריכוז החוקי" – (בשל ביטול המונח "מידה הקבועה" נדרשתי ליצור הגדרה זו לצורך הבנה של פס"ד זה - א.ס.)].
3א'. אחד המנויים להלן שלפי דגימת נשיפה בגופו מצוי אלכוהול בריכוז העולה על 50 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אויר נשוף, או לפי דגימת דם בריכוז העולה על 10 מילי גרם אלכוהול במאה מיליליטר דם: נוהג חדש; נהג שטרם מלאו לו 24 שנים ונהג בעת נהיגה ברכב מסחרי או ברכב עבודה שמשקלם הכולל המותר לפי רישיון הרכב עולה על 3,500 ק"ג.
4.
"מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן, ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מהסף שנקבע בתקנות לפי פסקה (3) או מהסף כאמור בפסקה (3א), לפי העניין".

המחלוקת בין הצדדים נסובה כאמור על דרך פרשנותו של סעיף 64ב'(א)(4) הנ"ל, כניסוחו לעיל לאחר שתוקן במסגרת החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72) התשס"ו – 2005 , בחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס 88 הוראת שעה) התשס"ח -2008 וחוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 97) התשע"א – 2010.

השאלה שלפניי כאמור הינה – האם לאחר התיקונים דנן ניתן להרשיע נאשם בשכרות מכוח התנהגותו וע"פ בדיקת המאפיינים? באם התשובה לשאלה זו חיובית, מתעוררת שאלה נגזרת נוספת– באילו תנאים?

כידוע, מלאכת פרשנותו של דבר חקיקה אינה נעצרת בהכרח בפשוטו של מקרא, במובנן המילולי, הישיר והברור, לכאורה של מילות החוק –

"חוק פלילי, כמו כל חוק אחר, אין לפרשו לא על דרך הצמצום ולא על דרך ההרחבה, אלא על דרך מתן משמעות הגיונית וטבעית ללשון החוק כדי להגשים את מטרת החקיקה. מילותיו של החוק אינן מבצרים, שיש לכבשם בעזרת מילונים, אלא עטיפה לרעיון חי, המשתנה על פי נסיבות הזמן והמקום לשם הגשמת מטרתו הבסיסית של החוק" (ע"פ 787/79 מזרחי נ' מדינת ישראל, פ"ד לה(4) 421, 427 (1980). ר' גם: ד"נ 23/85 מדינת ישראל נ' טובול, פ"ד מב' (4) 309, 328-329(1988)).

"נזכיר, כי "הגשמת מטרתו הבסיסית של החוק" על דרך הפרשנות ראשיתה בלשונה של הנורמה, שהיא התוחמת את מגוון האפשרויות הלשוניות שיכול הטקסט המשפטי לשאת ואשר מביניהן ייבחר מובנה המשפטי של הנורמה. מקום בו אין לשון הנורמה מובילה לפרשנות הגיונית אחת ויחידה, נדרשת בחינת תכליתה לאור עקרונות השיטה המשפטית וערכיה. שיקול הדעת של השופט כפרשן הטקסט המשפטי מכוון להגשמת תכליתה של הנורמה ולחשיפת המשמעות המשפטית המגשימה את תכליתה מבין כלל המשמעויות הלשוניות שיכול הטקסט המשפטי לשאת (ע"פ 4654/03 חרב נ' מדינת ישראל ([פורסם בנבו], 26.6.06) וההפניות שם; באשר לעקרונות הפרשנות ועקרונות פרשנותה של הנורמה הפלילית ראו: אהרון ברק פרשנות תכליתית במשפט 132-136 (תשס"ג); אהרון ברק פרשנות במשפט כרך שני – פרשנות החקיקה 81-89, 91-94 (1993); אהרון ברק "על פרשנותה של הוראה פלילית" מחקרי משפט יז 347, 349-351 (תשס"ב))" (ע"פ 2103/07 אביהו הורוביץ נ' מדינת ישראל (31/12/08), פורסם באתר המשפטי נבו).

על מטרת תיקון סעיף 64ב לפקודה ניתן ללמוד, בין היתר, מתוך דברי ההסבר של הצעת החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 67) (בדיקת שכרות), התשס"ה – 2005:

"… ההסדר המוצע נקבע ברוח עקרונות חוק- יסוד: כבוד האדם וחירותו. תוך איזון ראוי בין הפגיעה האפשרית בפרטיותו של האדם הנבדק לבין תכלית הבדיקה וחיוניותה לצורך מניעת תאונות דרכים. ובשים לב לדחיפות הנדרשת בעריכת בדיקות מסוג זה בשל טבעו של האלכוהול המתנדף מן הגוף, דבר המחייב ביצוע הבדיקה סמוך ככל הניתן למועד הנהיגה ברכב… נוסף על המבחנים האובייקטיביים המוצעים, מוצע להותיר על כנו את מבחן ההשפעה של הסם או המשקה המשכר. במבחן זה ניתן להשתמש לקביעת שכרות למשל במקרים שבהם לא נערכה בדיקת מעבדה לקביעת ריכוז האלכוהול או הימצאות הסם בגופו של הנהג אך יש ראיות אחרות המעידות על השפעת סמים או אלכוהול, או במקרים שבהם יש ראיות כי נהג הושפע מאלכוהול, אף כי לפי בדיקות המעבדה שנערכו, ריכוז האלכוהול שנמצא בדמו נמוך מהסף המרבי שנקבע בתקנות לפי ההגדרה המוצעת…" (הצעות חוק- הממשלה 154, א' בשבט התשס"ה, 11.1.2005, עמ' 518-521).

עוד ניתן ללמוד על תכלית החוק לתיקון פקודת התעבורה (מס' 72), התשס"ו – 2005 מ"דברי הכנסת", חוברת מס' מ/154, מושב שלישי, חוברת י"ז, עמ' 19294.

להלן דבריו של ח"כ אילן ליבוביץ, אשר נימק את הסתייגויותיו –
"… אדוני היושב-ראש, בתחילת הדרך, כפי שהובאה ההצעה לקריאה ראשונה, אני די הסתייגתי ממנה מאותן סיבות שאתה העלית כאן – הנושא של כבוד האדם וחירותו, צנעת הפרט ודברים אחרים. ואני רוצה לומר לך, שבמהלך ההכנה לקריאה השנייה ולקריאה השלישית בוועדת הכלכלה עשינו יחד עם יושב- ראש הוועדה מאמצים גדולים כדי להביא לכך שבאמת מצד אחד נגן על אותם נהגים, ולא ניתן להם להיות נתונים ללחצים או להתעללות או להתעמרות מצד השוטרים, אבל מצד שני נילחם בתופעה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סם… אדוני היושב-ראש, ברשותך, אני רוצה רק לנמק את ההסתייגות שאני מדבר עליה, בהגדרה "שיכור" – זה בעמוד 2 להצעת החוק. אנחנו מדברים על פסקה (4) בהגדרת "שיכור", ושם מדובר על "מי שנתון תחת השפעת משקה משכר", ואנחנו מבקשים להוסיף בהגדרה של מי שנתון תחת השפעת משקה משכר: ובלבד שבבדיקת מעבדה לא נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך ממה שנקבע על-ידי השר בתקנות. מה זה "נתון תחת השפעת משקה משכר"? יש הגדרה. יקבע השר בתקנות מה סף המינימום שצריך להיות של אלכוהול בדם כדי שאדם ייחשב תחת השפעת משקה משכר.
פה אומרים: "מי שנתון תחת השפעת משקה משכר", בלי להגדיר. המשמעות של מה שאנחנו מבקשים, חבר הכנסת דוד טל, חבר הכנסת משה כחלון ואנוכי, להוסיף כאן, שיהיה ברור מעל לכל ספק, שמי שנתון תחת השפעת משקה משכר הוא לא מי שבבדיקת מעבדה נמצא שריכוז האלכוהול בדמו נמוך מסף מסוים שנקבע בתקנות. זה העניין המרכזי בנושא הזה…" (ההדגשה אינה במקור – א.ס) (שם, עמ' 26882-26883).

סופו של יום שהסתייגותו של ח"כ ליבוביץ התקבלה ושונה נוסחו של החוק המוצע כנוסחו היום.

השכרות היא אם כל חטאת בתחום התעבורה. הנוהג שיכור מסכן לא רק את עצמו, אלא את כל סביבתו בכביש ואף את הולכי הרגל ואין צורך להכביר מילים על כך. תופש הגה כשהוא שיכור כונה בפסיקה לא אחת כ"מכונת מוות נעה". המחוקק נתן לכך ביטוי ברור בחוק. על כן, ראוי שרשויות האכיפה יפעלו להגשמת רצון המחוקק ובתי המשפט מצווים ליתן לכך יד. על בתי המשפט ליתן פרשנות ישרה, שאינה דרך עקלקלות ואינה מתחכמת אך גם כזו שאינה מוציאה מכלל פעולה את משאלת המחוקק (ר' בענייו זה רעפ 8135/07 גורן נ' מדינת ישראל (מיום 11/02/09), פורסם באתר נבו).

ביסוד חקיקתו של תיקון 72 לפקודת התעבורה עמדה התופעה המדאיגה שפשתה בחברתנו של נהיגה תחת השפעת אלכוהול. תיקון זה שילב בחובו מצד אחד את כוונת המחוקק להילחם בתופעה זו ומצד שני את הצורך להגן על נהגים שאינם שיכורים מפני קביעה שגויה לפיה הם שיכורים – שגיאה הידועה בספרות המקצועית כתוצאה חיובית שגויה (false positive).

השאלה היא מה טיבה של החזקה שבסעיף 64ב(א)(4). האם מדובר בחזקה חלוטה או בחזקה הניתנת לסתירה או כפי שמכנה אותה המלומד ש"ז פלר חזקה שבדין "יחסית", כאמור במאמרו "על הקטגוריות של החזקות אגב פסקי הדין סובאח צלנקו ופלוני" (מחקרי משפט יג, תשנ"ז – 1996, עמ' 357):

"ואולם, היה שבקובעו חזקה, קבע לה המחוקק גם סייג, המתבטא באפשרות לסתור אותה, החזקה היא אכן מן החוק, אך מן החוק בלבד, כאמור praesumptio juris tantum. הצד המעוניין בדבר רשאי להביא ראיות לסתור את הזיקה הראייתית המשוערת שבין שני מרכיבי החזקה, כדי להוכיח שהמציאות לאמתה שוללת את "האמת" של המחוקק; המחוקק עצמו, בהקימו אפשרות זו, מגלה גם את האינטרס להעמיד במבחן המציאות את השערתו. אבל היה שאותו צד לא השתמש באפשרות זו ואין בראיות המצויות לפני הרשות המופקדת על חריצת הדין כדי להטות את מאזן ההסתברויות לטובת הפרכת החזקה, הופכת החזקה לסופית; כמובן, השתמש הצד באפשרות האמורה, שוב תידרשנה ראיות לפחות בעלות אותו משקל הוכחתי לשם סתירת החזקה; שיקוליו של המחוקק, שלא הופרכו, גוברים…" (שם, בעמ' 369).

לאור זאת, יש לפרש את הסעיף הן לאור תכליתו והן לאור לשונו כך שיוצר מעין חזקה לפיה "שיכור" הינו "מי שנתון תחת השפעת משקה משכר" אולם כפי שהובהר לעיל זוהי חזקה הניתנת לסתירה כאשר הנטל לסתור מוטל על מי שכנגדו קמה החזקה. מטבע הדברים, נטל ההפרכה לעצם היותו נתון תחת השפעת משקה משכר, מוטל, כמובן, על המערער. בנטל זה כרוכה החובה "להוכיח", שחזקת השיכרות הקבועה בחוק, אינה עומדת במבחן המציאות.

10. מהותה של בדיקת המאפיינים
כאמור, בדיקת המאפיינים היא בדיקה משולבת שיש בה התרשמות סובייקטיבית של השוטר וכן מבחנים שהם במהותם נוירולוגיים. באדם רגיל שאינו אלכוהוליסט כרוני קיים סף סבילות (tolerance) נמוך לאלכוהול ועל כן סביר שבאדם כזה הסתמנו הממצאים הקליניים כמתואר בספרות המקצועית ללא סטייה משמעותית מהנורמה. לאור העובדה שמדובר במבחנים נוירולוגיים ולאור העובדה שיש משמעות משפטית לעובדת היותו של אדם שיכור ולמידת שיכרותו, חשוב מאוד שהבודק יהיה בודק מיומן. כך למשל, בארה"ב נבנתה תכנית בשם Drug Recognition Expert (להלן: DRE) המכשירה אנשי חוק לאבחן נהגים שהינם, בין היתר, תחת השפעה של אלכוהול. הפיקוח האקדמי נעשה על ידי Johns Hopkins University Medical Center, כאשר הסטנדרטים להכשרה והסמכה של קציני DRE הינם גבוהים ביותר. תהליך האבחון כולל תצפית על הסימפטומים, המאפיינים ליקויים הנגרמים כתוצאה משימוש בסמים. שוטרי ה- DRE מגבשים חוות דעת לאחר בדיקת התנהגות החשוד, הופעתו, מצב האישונים ותנועות גלגלי העיניים, סימנים חיוניים (דופק, לחץ דם, טמפרטורה), סימני הזרקה, וביצוע מבחנים נוירולוגיים – הליכה וסיבוב, עמידה על רגל אחת, אצבע-אף ועוד. הבדיקה כוללת גם בדיקה בחדר חושך בשלושה סוגי תאורה. בנוסף לכך נבדק טונוס השרירים, כיוון שסוגי סמים מסויימים מביאים לקשיון שירירים, ואחרים גורמים לרפיון שרירים. בנוסף, דוגמים אנשי ה- DRE דגימות דם, שתן או רוק לבדיקה מעבדתית. הנה כי כן, ההכשרה של השוטרים שהוסמכו בתוכנית זו מניבה תוצאה מהימנה בדבר מצב שיכרותו או פיכחותו של הנבדק.

בהיעדר הליך דומה של הסמכה בישראל – באופן שכל שוטר או מתנדב ללא כל הסמכה ספיציפית רשאי לבצע את בדיקת המאפיינים, שהינה בדיקה נוירולוגית בעיקרה, שלה משמעויות משפטיות ועונשיות כבדות משקל – יש להקפיד הקפדה יתרה על הליך ביצוע הבדיקה, וכן לאפשר לחשוד להתגונן מפני תוצאותיה ומשמעויותיה ככל שהדין מתיר לו. (ראו "שכרות בהשפעת סמים מסוכנים – היבטים מדיקולגליים", ד"ר אחיקם סטולר, רועי גיא-גרין, פרופ' יורם פינקלשטיין, רפואה ומשפט גיליון מס' 30 – מאי 2004; "נהיגה בשיכרות ובפיכחון – היבטים נוירולוגיים קליניים והיבטים טוקסיקולוגיים מעבדתיים" ד"ר אחיקם סטולר, פרופ' יורם פינקלשטיין רפואה ומשפט גיליון מס' 29 – נובמבר 2003). וכן בש"פ 5815/06 שומט יעקב נ מדינת ישראל, [פורסם בנבו] כב' השופט ד' חשין 20/7/06; רע"פ 10190/05 בן גורן נ. מדינת ישראל א.א. לוי 21/1/05; ע"פ 2454/02 טיקמן דני נגד מ.י , [פורסם בנבו] 12/12/05 אשר הסתמכו על המאמרים).

11. היחס בין קביעת שיכרות על סמך בדיקת המאפיינים, בדיקת מעבדה ובדיקת נשיפה
המערער טען, כי אי הכללת מבחני הביצוע, הנזכרים ב-ת/2 באופן מפורש בדין, אינה מאפשרת הסתמכות עליהם לצורך הרשעה. כפי שהובהר לעיל בפסיקת בית המשפט העליון ניתן להסתמך על בדיקת המאפיינים לצורך הרשעה. לכן אין לשלול את הבדיקה רק משום כך שאינה מעוגנת בתקנות. יחד עם זאת, מתקנה 169 לתקנות התעבורה עולה שמחוקק המשנה פרט בפרטי פרטים את הדרך שבה יש לבצע את בדיקות המעבדה (דם ושתן) ובדיקות ריכוז האלכוהול באוויר נשוף (בדיקת הינשוף) וזאת נוכח משקלם באשר לתוצאה העונשית. על פי אותו רציונל, היה מקום שמחוקק המשנה יתווה כללים ברורים כיצד לבצע את בדיקת המאפיינים לאור חשיבותה, משמעותה ותוצאתה העונשית שהיא זהה לבדיקת המעבדה – ריכוז האלכוהול בדם ובשתן ובדיקת הנשיפה – בדיקת ריכוז האלכוהול באוויר הנשוף.

לעת הזו, דומה כי המקור החוקי היחיד להרשעה על סמך בדיקת מאפיינים מצוי בסעיף 64ב' (א) 4 הנ"ל לפיו שיכור הוא מי שנתון תחת השפעת משקה משכר או תחת השפעת סם מסוכן.

דע עקא אין ספק כי יש חסר חקיקתי בדרך בה יש ליישם את הנורמה לפיה שיכור הוא מי שנתון תחת השפעה של משקה משכר.

בהתייחס לטקסט חקיקתי כזה שלפנינו, נקבעה הוראה מפורשת בסעיף 1 לחוק יסודות המשפט, תש"ם-1980 (להלן:"חוק יסודות המשפט") המסמיכה את בית המשפט להשלים חסר בחקיקה וקובעת כי-

"ראה בית המשפט שאלה משפטית הטעונה הכרעה, ולא מצא לה תשובה בדבר חקיקה, בהלכה פסוקה או בדרך של היקש, יכריע בה לאור עקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל."

חוק יסודות המשפט מעמיד, שלושה תנאי סף בטרם יפנה בית המשפט למקורות השונים להשלמת הדין: קיומה של שאלה משפטית הטעונה הכרעה; היעדר תשובה לשאלה בדבר חקיקה; היעדר תשובה לשאלה בהלכה הפסוקה (אהרון ברק פרשנות במשפט -תורת הפרשנות הכללית 493 (להלן: "תורת הפרשנות")). בהתקיים תנאים אלה מוטלת על בית המשפט החובה לבצע מהלך של השלמת חסר (שם, בעמ' 490-489). חוק יסודות המשפט מוסיף וקובע את אמות המידה להשלמת החסר. במסגרת זו, יפנה תחילה בית המשפט להיקש. במקרה שבו אין די בהיקש לשם השלמת החסר, יפנה השופט לשלב השני בתהליך מילוי החסר על ידי הדין המשלים, הוא שלב הפנייה לעקרונות החירות, הצדק, היושר והשלום של מורשת ישראל (שם, בעמ' 525).

כאמור, המערך החקיקתי הנוגע לסוגיה שעל הפרק "שותק" בשאלה כיצד יש לקבוע, ומה הם הכללים החלים על הגדרת נהג כשיכור על סמך בדיקת מאפיינים בלבד, ובאין בדיקה מדעית. משכך, מוצאים אנו את עצמנו בתחנה הראשונה בתהליך ההשלמה שאנו נדרשים לבצע- הוא ההיקש. על מהותו של ההיקש ועל אופן החלתו עמד פרופ' א. ברק-

"היקש קיים כאשר מנורמה משפטית, החלה על מערכת עובדות מסוימת, נגזרת נורמה חדשה המוחלת על מערכת עובדות אחרת, בשל הדמיון בין שתי מערכות העובדות. הציר המרכזי עליו סובב ההיקש, הוא הדמיון במערכת העובדות. במקום שמערכות העובדות הן זהות, אין לנו עניין בהיקש, שכן הנורמה המשפטית הקיימת חלה מעצמה; במקום שמערכות העובדות אינן דומות, אין מקום להיקש (…) ביסוד ההיקש עומד מצב הדברים הבא: קיים חוק הקובע כי בהתקיים תנאים א,ב ו-ג תתרחש תוצאה X. המסקנה הפרשנית הינה, כי החוק חסר באשר למצב שבו מתקיימים תנאים א, ב ו-ד. היקש מהחוק מתאפשר אם הפרשן יגיע למסקנה (הפרשנית) כי התנאים א ו-ב (המשותפים לנורמה הקיימת ולמצב החסר) הם העיקריים ואילו התנאים ג (בנורמה הקיימת) ו-ד (במצב החסר) הינם טפלים. במצב דברים זה ניתן להקיש מהחוק ולקבוע כי אם מתקיימים תנאים א,ב ו-ד, התוצאה היא X (…) ודוק: בהיקש אין נוטלים נורמה המשתרעת על עובדות מסוימות ומחילים אותה על עובדות דומות. בהיקש יוצר השופט נורמה חדשה מנורמה ישנה, תוך שהוא נעזר בנורמה הישנה כמודל שממנו נעשה ההיקש" (תורת הפרשנות, בעמ' 517-516).

במקרה דנן, סבורני כי ניתן ללמוד היקש על בדיקת המאפיינים ממערכת הדינים הנוגעת לבדיקת הנשיפה ובדיקת המעבדה (דם ושתן).

אשר על כן, על דרך ההיקש, כמצוות סעיף 1 לחוק יסודות המשפט, יש להחיל על בדיקת מאפיינים את אותן אמות המידה שאותן התווה הדין באשר לבדיקות האחרות העוסקות בקביעת שיכרותו של נהג.

בדיקת המאפיינים היא במקורה יצירת הפסיקה אשר לימים באה לידי ביטוי בסעיף 64ב'(א)(4) הנ"ל. לפיכך, באין הוראות דין ייחודיות באשר ליישום בדיקת המאפיינים, צריך לזכור תמיד שיש סיכון בהסתמכות על התרשמות סובייקטיבית של אנשי המשטרה שלא עברו כל הסמכה מיוחדת

"יש סיכון בהסתמכות על התרשמות סובייקטיבית חיצונית, יהיה זה של שוטר או של אדם אחר, והשיטות המדעיות בדרך כלל אמינות ובדוקות יותר, ודברים אלה על בית המשפט לשוות נגד עיניו. אולם אין ללמוד מכך, שהמחוקק קבע אפשרות הוכחה בלעדית על-ידי בדיקה מדעית, וכי בכך נסתתמה לחלוטין הדרך בפני קבלת ראיות אחרות, אשר באמצעותן מבקשת התביעה להוכיח את השיכרות, אף כשלא נערכה בדיקה מדעית כאמור. הכלל הגדול הוא, בכל מקרה, שדרושות ראיות אמינות, המוכיחות את הטענה מעל לכל ספק סביר." (עניין סודקי עודה סעיף 4 לפסה"ד).

לאור האמור לעיל, באין הוראות ייחודיות לעניין בדיקת המאפיינים, מכח היקש יש להחיל על הבדיקה את הכללים שבדין המתייחסים לבדיקת הדם ובדיקת הנשיפה בהתייחס לשאלות העולות בתיק זה – מתן הודעה לנהג שכָשל בבדיקת המאפיינים, ומתן הסבר באשר לתוצאה המשפטית ודרכי הפעולה העומדות לנהג האמור.

התיקון מעמיד מספר דרכי פעולה חלופיות באשר להתנהגות המשטרה והנהג כל אימת שהאחרון נמצא על פי בדיקת מאפיינים כמי שנתון תחת השפעת משקה משכר כדלקמן:

- האם ניתן היה להרשיעו על פי סעיף 64ב' (א) (4) רק מקום בו המאשימה ביצעה לו בדיקת מעבדה (דם או שתן) כאשר לא עבר את בדיקת המאפיינים.
- האם היה על המאשימה לציין בפני המערער, כי לא עבר את "בדיקת המאפיינים", – ומה המשמעות הנובעת מכך, דהיינו, שאם לא יָראה באמצעות בדיקת מעבדה, שהרמה נמוכה מהריכוז שנקבע בחוק או בתקנות, כי אז יחשב כשיכור על סמך בדיקת המאפיינים.
- כטענת המשיבה, גם אחרי התיקון ניתן להרשיע על סמך תוצאות בדיקת המאפיינים ואין המאשימה (השוטר) צריך לומר לנהג דבר בקשר לתוצאות הבדיקה – כפי שנעשה במקרה דנן.

באשר לאפשרות הראשונה – המערער טוען, כי עם חקיקתו של סעיף 64ב' לפקודה במסגרת תיקון 72, לא ניתן להרשיע עוד נאשם בשכרות מכוח התנהגות, שכן על פי שיטתו ניתן להרשיע רק באותם המקרים שבוצעה גם בדיקת מעבדה (דם או שתן) בה הוברר שריכוז האלכהול בדם עולה על הריכוז החוקי. המשיבה מצידה גורסת, כי גם כיום לאחר תיקון 72 לפקודה, ניתן להרשיע נאשם בנהיגה בשכרות על סמך בדיקת המאפיינים ולא רק בהסתמך על ראיות מדעיות, כך שבמובן זה התיקון לא שינה דבר. לגישתה, יש ליתן לסעיף זה פרשנות רחבה לפיה ככלל אדם יכול להיות מורשע בנהיגה תחת שכרות על סמך התנהגות אלא אם יש בדיקת מעבדה שתוצאתה פחותה מהסף הקבוע שאז תגבר בדיקת המעבדה על בדיקת המאפיינים.

דינה של טענת המערער להידחות. שכן, קבלתה למעשה מייתרת את סעיף 64ב' (א) (4) מאחר שאם ניתן יהיה להרשיע על סמך בדיקת המאפיינים, רק באותם מקרים שבוצעה בדיקת מעבדה שבה נמצא שריכוז האלכוהול עולה על הריכוז החוקי, אין צורך לעשות שימוש בבדיקת המאפיינים וניתן להרשיעו על סמך בדיקת המעבדה (דם או השתן). מאחר שחזקה היא שהמחוקק לא השחית מילותיו לריק, אין לקבל פרשנות זו של המערער.

באשר לטענת המערער ולפיה מחובתה של המשטרה הייתה לבצע בדיקת דם, אני סבור שלא ניתן לחייב את משטרת ישראל לבצע בדיקת מעבדה כל אימת שנהג החשוד בנהיגה בשיכרות כָשל בבדיקת המאפיינים. בדיקה כאמור כרוכה בהשקעת משאבים רבים ואין מקום להורות למשטרה לעשות שימוש במשאביה כדי שהנהג שנמצא שיכור על פי בדיקת המאפיינים יסתור את החזקה שבדין.

האפשרות השניה – האם על המשטרה להודיע לנהג, כי לא עבר את בדיקת המאפיינים, וכן לידע אותו במצב המשפטי לפיו יחשב שיכור אלא אם יָראה בבדיקת מעבדה שריכוז האלכוהו בדמו, נמוך מהסף שנקבע בתקנה 169א לתקנות התעבורה או בסעיף 64ב(א)(3א) לפקודת התעבורה, לגבי כלל הנהגים, ולגבי נהגים צעירים, חדשים, נהגי משאית ורכב מסחרי, בהתאמה.

טופס בדיקת המאפיינים הוא למעשה תרשומת של השוטר בדבר התרשמותו ממצבו של הנבדק ככל שהדבר קשור למידת שכרותו. הטופס עצמו מכיל שני חלקים – האחד, הינו התרשמות אובייקטיבית וזאת על סמך מבחן הביצוע (עמידה, הליכה על קו, הבאת אצבע יד ימין לאף בעיניים עצומות, הבאת אצבע שמאל לאף בעיניים עצומות) והשני, הינו התרשמות סובייקטיבית של השוטר מן הנבדק – ריח אלכוהול מהפה, הופעה (מרושלת/מסודרת), התנהגות (רדומה, עליזה, פרועה), תגובה לא לעניין, מסוגלות להבין הוראות וכן דיבור לא טבעי. מכאן, שיש לראות בטופס אמצעי לרשום את התרשמותו של השוטר בפרמטרים שונים, שיש בהם כדי להצביע בדרך כלל על מידת שיכרות או על מידת פיכחות.

נהיגה תחת השפעת משקה משכר הינה מעשה אסור מטבעו וכל בר בי רב יודע כי הינה אסורה. ברם, אדם הנחשד בנהיגה בשכרות אינו אמור לדעת כדבר מובן מאליו, באם עבר או לא עבר את מבחן/בדיקת המאפיינים, שבאה לבחון את התרשמות השוטר מהתנהגותו. הניסיון מלמד שלמרות שהנהג שתה, הוא סמוך ובטוח שהאלכוהול לא שיבש אצלו את כישורי הנהיגה ולכן הוא סבור שאין כל מניעה שינהג במצבו (בחינת אדם קרוב אצל עצמו).
אשר על כן דווקא בנסיבות אלה יש מקום שהשוטר יעמיד את הנהג על טעותו ויבהיר לו שלא עבר את בדיקת המאפיינים.

כפי שהבהרתי לעיל – באשר למהות בדיקת המאפיינים יש להקיש מתוך הוראות החוק שעניינן בדיקת הנשיפה. והמעבדה. סעיף 64ג' (א) ו- (ג) לפקודת התעבורה עולה כי חלה חובה, על מי שנוטל דגימת נשיפה, רוק, שתן או דם לרשום בתום הנטילה דו"ח על מהלך הנטילה, למסור העתק הדו"ח מיד לאדם שממנו ניטלה הדגימה.

כשמדובר בבדיקת מעבדה או נשיפה קמה חובה למסור מיד את דו"ח הבדיקה לנבדק לפיכך יש להחיל הוראה זו גם על בדיקת המאפיינים ומן הראוי איפה שדו"ח בדיקת המאפיינים יימסר מיד לאחר הבדיקה לנהג הנבדק.

לכן אני סבור שיש חובה על המשטרה למסור לנהג את דו"ח בדיקת המאפיינים ולידע את הנהג בכך שלא עבר את בדיקת המאפיינים.

ולענייננו, מעיון במוצגים ובראיות שעמדו לפני בית המשפט קמא עולה, כי המערער לא חתם על ת/2 – טופס בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות. המערער לא הוזהר בחקירתו במשטרה, כי הינו חשוד בנהיגה בשכרות גם מכוח בדיקת המאפיינים (להבדיל מבדיקת הנשיפה) וכל שניתן למצוא הינה התייחסות בשתי מילים של השוטר בדו"ח הפעולה, כי החשוד נבדק במאפיינים ולאחר מכן בינשוף.

לפיכך אין ספק שהמערער לא יוּדָע כי כשל בבדיקת המאפיינים.

עתה יש להשיב לשאלה האם יש להטיל על המשטרה את החובה לידע את הנהג במצב המשפטי, הנובע מכך שלא עבר את בדיקת המאפיינים – חזקת השיכרות – וכן מה עליו לעשות על מנת לסתור את החזקה.

כלל ידוע הוא, כי אי ידיעת הדין על ידי נאשם אינה פוטרת אותו מאחריות פלילית (ignorantia juris non excusat). כלל זה מבוסס בעיקרו על עיקרון החוקיות, שמחייב את קיומו של גבול קבוע בחוק – גבול אובייקטיבי ככל הניתן בין המותר לאסור – שיחול באורח שווה על כלל בני החברה. זאת מתוך תפיסה שהשאלה האם התנהגות מסוימת מהווה עבירה אם לאו, אינה צריכה להיות מוכרעת בהתאם להבנתו, פרשנותו וידיעותיו הסובייקטיביות של פרט כזה או אחר אלא בהתאם להכרעתו של המחוקק ולפרשנותן של הרשויות המוסמכות לכך על פי חוק. רציונל נוסף עליו מבוסס הכלל הוא האינטרס לעודד את ידיעת הדין הפלילי נוכח תפקיד הנורמות הקבועות בו. האיסורים הקבועים בדין הפלילי בחברה נתונה מבטאים את ההתנהגויות שנתפסות על ידה כאסורות וככאלה שלא ניתן להשלים עימן.

יחד עם זאת, לעיתים הנורמות עצמן מנוסחות בלשון שאינה מובנת להדיוטות ופרשנות החוק אף היא לעיתים אינה פשוטה ועשויה לעורר מחלוקת אף בין ערכאות שיפוטיות שונות. בנסיבות שכאלה החלתה ללא סייג של חזקת המודעות לדין היא בלתי מציאותית ומנוגדת לתחושות הצדק (ר' בעניין זה ע"פ 845/02 מדינת ישראל נ' תנובה מרכז שיתופי לשיווק תוצרת חקלאית לי (פורסם ביום 10/10/07, באתר המשפטי נבו); ש"ז פלר יסודות בדיני עונשין (כרך ב', תשמ"ז) 553-554).

כפי שהובהר לעיל, נוכח התוצאה העונשית וחשיבותה של בדיקת המאפיינים, כאחת הדרכים לאפיון נהיגה בשיכרות, יש לגזור גזירה שווה מכח היקש בינה לבין בדיקות המעבדה ובדיקת הנשיפה המעוגנות בפקודת התעבורה. באשר לבדיקות אלה מצאנו בסעיף 64ב' (ב2) כי שוטר הדורש מנוהג רכב לתת דגימת נשיפה, רוק, שתן או דם יודיע לו על מטרת נטילת הדגימה יבקש את הסכמתו ויסביר לו את המשמעות המשפטית של סירוב לתת דגימה. הנה כי כן עולה כי בנסיבות מסוימות מטיל החוק על השוטר חובה להסביר לנהג את המשמעות המשפטית הנובעת מהתנהגותו.

באותה מידה אני סבור שכאשר מדובר בבדיקת מאפיינים על סיכוניה, משמעותה ותוצאתה העונשית, קמה חובה על השוטר להסביר לנהג את המשמעות המשפטית הנובעת מהעובדה שכָשל בבדיקת המאפיינים לרבות העובדה שהוא יכול לנסות ולסתור את חזקת השכרות בכך שיבצע בדיקת מעבדה.

אשר על כן אני סבור, שעל המשטרה ליידע חשוד במצב המשפטי לפיו יחשב שיכור אלא אם יָראה בבדיקת מעבדה שריכוז האלכוהול בדמו, נמוך מהסף שנקבע בתקנה 169א לתקנות התעבורה או בסעיף 64ב(א)(3א) לפקודת התעבורה, לגבי כלל הנהגים, ולגבי נהגים צעירים חדשים ונהגי משאית ורכב מסחרי, בהתאמה. באין מסירת הודעה מסוג זה לנאשם, יש בכך, לעניות דעתי, משום ריקון מילות סיפא סעיף 64ב(א)(4) מתוכנן.

במקרה דנן לא נמסרה למערער מיד תוצאת בדיקת המאפיינים והוא נחשף לה רק לאחר שהוגש כתב אישום וראה את חומר החקירה בתיק. ואם תוצאת הבדיקה לא נמסרה לו בודאי ובוודאי שלא הוסברה לו המשמעות המשפטית של הבדיקה וכן כי הוא יכול לנסות ולסתור את החזקה אם יבצע בדיקת מעבדה.

לסיכום: גם אחרי תיקון הפקודה ניתן להרשיע בנהיגה בשיכרות רק על סמך בדיקת מאפיינים אך יש להודיע לנהג הנבדק מיד על תוצאות הבדיקה ובמידה שכשל בבדיקה ונמצא על פיה שיכור יש להסביר לו כי עומדת לו הזכות לבצע בדיקת מעבדה באופן פרטי.

התוצאה היא שבשל כך שלא הודע למערער כי לא עבר את בדיקת המאפיינים בשום שלב ומשלא הודע לו כי קיימת בפניו האפשרות, כאמור, לפנות למרכז רפואי לשם עריכת בדיקת מעבדה, לא ניתן היה להרשיעו בעבירה של נהיגה בשכרות בהתאם לסעיף 62(3) לפקודה על סמך סעיף 64ב(א)(4). אשר על כן דין הערעור על הכרעת הדין להתקבל.

הערעור מתקבל אפוא.

כפי שעולה מפסק דין זה אני סבור שעל המחוקק ליתן דעתו לשינוי הדין באופן שיחול דין זהה על בדיקת המאפיינים ובדיקת המעבדה וכן דרך הבדיקה עצמה תעוגן בתקנות כפי שהדבר נעשה בקשר לבדיקות דם, שתן רוק ונשיפה. למעלה מן העניין, אם בתקנות עסקינן, יש לשים אל לב שהמונח "מידה קבועה" ששימש לצורך הגדרת ריכוז אלכוהול נמחק מצד אחד, ומצד שני לא נעשתה התאמה של התקנות והמונח עדיין מופיע במספר תקנות – מה שמעקר אותן מתוכן, נוכח מחיקת המונח [ר' תקנה 169 ב' (ג); 169 ד' (ב); 169 ו' (ב)].

המזכירות תשלח העתק פסק הדין לצדדים.

ניתן היום, כ"ח אדר ב תשע"א, 03 אפריל 2011, בהעדר הצדדים.

ד"ר אחיקם סטולר
נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות