ייעוץ ראשוני ללא התחייבות
אליאס סיילס - עו"ד
058-4455554

עמנ 311/05 פלוני נ' שר התחבורה

Skip Navigation Links

עמנ 311/05 פלוני נ' שר התחבורה

לפני: כבוד השופט דוד חשין, סגן נשיא

ביהמ"ש קיבל את הערעור וקבע:
ההליכים שהובילו להחלטת ועדת הערר לדחות את הערר על החלטת המרב"ד לשלול את רישיון הנהיגה של המערער, התאפיינו בפגמים ובהתנהלות בעייתית שבגינם אין להותיר את החלטת רשות הרישוי על כנה. התנהלות ועדת הערר, על הפגמים הרבים שנתגלו בה, פגעה בזכותו של המערער להליך הוגן, על כל ההשלכות וההשפעות שהיו לכך על המערער ועל זכויותיו, לרבות על זכותו של המערער לשמיעה הוגנת, שמשמעותה, בין היתר, שהמערער יישמע בלב פתוח ובנפש חפצה, כאשר כל המידע החשוב לו הובא לידיעתו ולידיעת המומחים מטעמו. מאחר שביהמ"ש איננו שם עצמו מומחה, יש לבטל את החלטת הוועדה ולהחזיר את העניין לרשות הרישוי, כדי שתחזור ותבחן את שאלת כשירותו של המערער לנהוג, והפעם בפני מומחים אחרים. זאת לגבי רישיון הנהיגה ברכב פרטי.
לעומת זאת, יש להחזיר למערער את רישיונו לנהיגה באופנוע. בהנחה כי המרב"ד פסל גם את רישיון הנהיגה באופנוע שהיה למערער, היה עליו להפנות את תשומת ליבו של המערער לכוונתו לעשות כן וליתן לו הזדמנות להתגונן ולטעון ספציפית בנושא זה. לא ניתן לשלול בדרך אגב גם את רישיונו לנהיגה באופנוע. כמו כן, הנושא לא נדון בפני ועדת הערר.
עפ"י דוקטרינת הבטלות היחסית, הפרת זכות הטיעון איננה מביאה בהכרח לביטול החלטת הרשות המינהלית. ברם, עפ"י דוקטרינה זו, כאשר אין מדובר במקרי הקצוות (בהם, מחד, שימוע מאוחר לא יתקן את העוול, שאז נפסלת ההחלטה, ומאידך, אי שימוע מוקדם לא גרם עוול, שאז ההחלטה עומדת בעינה והרשות עשויה להידרש לקיים שימוע מאוחר) אלא במקרים הרגילים, הפרת זכות השימוע גורמת לביטול ההחלטה, אך אינה מונעת קבלת החלטה חדשה לאחר שימוע. כך, במקרה דנן, החלטת רשות הרישוי לשלול את רישיונו של המערער לנהוג באופנוע – מבוטלת. אם סבורה רשות הרישוי כי יש לשלול גם את רישיונו לנהיגה באופנוע, בכוחה לפעול במסגרת הסמכות המוקנית לה בחוק.

פסק דין

מהות הערעור
1. ערעור זה עניינו בהחלטת רשות הרישוי מיום 29.3.05 שלא להחזיר למערער את רישיון הנהיגה.

5129371
5129371רקע עובדתי
2. המערער, נכה צה"ל בשיעור של 50% לצמיתות, נפגע בהלם קרב. הפגיעה המצערת ארעה בעת שכוח הסיור בו שירת הותקף בטעות ע"י מטוס פנטום של חיל האוויר ביום החמישי למלחמת לבנון (1982). באותה תקיפה נהרגו 24 מחיילי הכוח.

3. בשנת 2001 הגיש המערער (בעל רישיון נהיגה מאז שנת 1979) בקשה לאגף השיקום שבמשרד הביטחון לקבלת רכב רפואי. בעקבות בקשתו הופנה המערער למכון הרפואי לבטיחות בדרכים שבמשרד הבריאות (להלן – מרב"ד). לאחר שעבר בהצלחה את הבדיקות, אושרה לו רכישת רכב רפואי, ללא מיסים. רישיון הנהיגה ברכב אושר לו "בתנאי בקורת" (ראו נספח 7 לערעור), מבלי שהמערער, לדבריו, ידע על כך.נ

4. בשנת 2003 זומן המערער לביקורת במרב"ד. בחוות דעתה מיום 24.6.03 המליצה פסיכולוגית של המרב"ד להפסיק את נהיגתו של המערער. זאת משום ש"המימצאים מעלים ריבוי ע"ת מסוכנות בתקופה האחרונה אצל נהג עם קשיים אמוציונליים ותפקודיים, ויש ספק רב לגבי שיפוטו בנושאי נהיגה. בנוסף – היסטוריה של שימוש ממושך בסמים" (נספח 7 לערעור). לפיכך, ביום 17.9.03 המליץ המרב"ד שלא להמשיך את רישיון הנהיגה של המערער בשל "אי התאמה אישיותית לנהיגה" (תוך מתן אפשרות להגיש בקשה לבדיקה מחודשת כעבור שנה).ב

5. המערער, שלדבריו לא ידע על המלצה זו, פנה ביום 14.3.04 למשרד הרישוי בבקשה לחדש את רישיונו. בעקבות המלצת המרב"ד, סורבה בקשתו. ביום 15.3.04 פנה המערער לשר התחבורה (ולראש הממשלה) בבקשה לסייע לו בפתרון בעייתו. במכתב מיום 18.3.04, הודיע מנהל אגף רישוי ותפעול למערער, כי הוזמן למשרד הרישוי ליום 2.3.04 (במכתב שנשלח לכתובת שמסר במרב"ד), ומשלא הגיע, נפסל רישיונו. המנהל ציין, כי יוכל לערור על החלטה זו בתוך 30 ימים ועד ליום 1.4.04 (נספח 1 לערעור).

לעומת זאת, במכתב מיום 17.3.04 הודיע לו פרופ' מ' שני, יו"ר ועדת הערר, כי הוועדה איננה רשאית לדון בהחלטה מספטמבר 2003, כי אי ידיעתו אודות ההחלטה מספטמבר 2003 איננה רלוונטית, וכי באם רישיונו נלקח ממנו בספטמבר 2003, יוכל לשוב ולהיבדק ע"י המרב"ד בספטמבר 2004 (נספח 3 לערעור).

6. ביום 17.3.04 עתר המערער לבית המשפט העליון, והופנה לבית המשפט לעניינים מינהליים. בדיון שהתקיים ביום 16.5.04 בבית המשפט לעניינים מינהליים בת"א, לפני כבוד השופט פוגלמן (עת"מ 1579/04), הסכימו הצדדים שעניינו של המערער יובא לפני ועדת הערר בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מישיבתה הקרובה, ולפיכך נמחקה העתירה (נספח 4 לערעור).

לאחר שלא זומן להופיע לפני הוועדה, הגיש המערער ביום 1.6.04 בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט (נספח 5 לערעור). לאחר שבינתיים, ביום 7.6.04, הופיע המערער לפני הוועדה, נתייתר הדיון בה. ברם, בהחלטתו (מיום 22.6.04) חייב השופט פוגלמן את המדינה בהוצאות, הן בשל כך שלא עמדה בהצהרתה והן בשל כך שהעתירה הוגשה בשעתו עקב עמדה מוטעית של הרשות שלא איפשרה לשמוע את הערר (נספח 6 לערעור).

7. ביום 7.6.04, כאמור, הופיע המערער בפני ועדת הערר (בהרכב הפרופסורים: מ' שני, זוהר ודוידסון – סע' 19 לערעור). המערער הגיש לוועדה מכתב (מיום 4.4.04) החתום על ידי ד"ר לפידוס, הרופאה המטפלת בו במרכז הקהילתי לבריאות הנפש תל-אביב ע"ש בריל, ועל ידי ד"ר אילה שוכוביצקי, סגנית מנהלת יחידת הטראומה. במכתבן אומרות הרופאות, כי עפ"י "המידע שברשותנו אין מניעה במצבו הנפשי הנוכחי שימשיך להחזיק ברישיון לרכב פרטי" (נספח 8 לערעור). בנוסף הגיש המערער מכתב (מיום 4.4.04) בחתימתם של מנהל המרכז, פרופ' לאור, ד"ר שוכוביצקי וד"ר לפידוס, המפרט את מצבו של המערער וקובע כי "הנהיגה עבור פלוני הינה אלמנט מרגיע, כשאינו יכול לנהוג חש באי שקט וחוסר אונים, דבר היכול לגרום להחמרה במצבו" (נספח 9 לערעור).ו

8. ועדת הערר החליטה לשלוח את המערער לבדיקה פסיכולוגית במכון רום-פילת (להלן – המכון). הבדיקות נערכו ביום 21.6.04 ונמשכו כ-5 שעות. ביום 24.7.04 קיים הפסיכולוג הראשי של המכון שיחת סיכום עם המערער (סע' 20 לערעור). סיכום האבחון והערכת האישיות נעשה ביום 28.7.04. מסקנתו החיובית של המכון ניתנה בזו הלשון: "בהתחשב בכל המימצאים והשלכותיהם, מומלץ להערכתנו לשקול בחיוב את החזרת רשיון הנהיגה, תוך התנייתו בביקורת עבירות התנועה בעוד כשנה" (נספח 20 לערעור).

9. ביום 23.9.04, לאחר קבלת חוות הדעת מן המכון (שהמערער לא ידע את תוכנה), קיימה ועדת הערר פגישה נוספת עימו (פרופ' נוי החליף את פרופ' מ' שני, אך לדברי המערער, נכח האחרון בפגישה – סע' 21 לערעור). הוועדה החליטה הפעם כי על המערער לבצע 3 בדיקות לגילוי סמים וזאת עד ליום 1.10.04, וכן לעבור אבחון נוסף במכון. בבדיקות לא נתגלו סמים בגופו של המערער (נספחים 10, 11, 12 לערעור). ביום 18.10.04 נערך למערער אבחון נוסף של כ-25 דקות – מבחן רורשאך.

10. בטרם נתקבלו מן המכון תוצאות המבחן הנוסף ביקשה הוועדה, לדבריה, מיו"ר הוועדה, פרופ' מ' שני, להעביר למרכז הקהילתי לבריאות הנפש בתל אביב (שבו מטופל המערער) את מימצאי הבדיקה הסופיים של המכון "כשיגיעו" ואת "גישתנו לא להחזיר את הרישיון" (עמוד שני לנספח 22 לערעור). לכן, כתב פרופ' מ' שני, ביום 22.11.04, לפרופ' לאור, מנהל המרכז, ולאחר מכן, לדברי הוועדה, לאור בקשת המערער במכתבו מיום 3.12.04 (נספח 13 לערעור), גם לד"ר לפידוס, הרופאה המטפלת. לא נתקבלה תגובה מן המרכז (שם). העתקי המכתבים לא הוגשו לבית המשפט.

11. חוות הדעת השניה של המכון, מיום 10.11.04, מכילה את חוות הדעת הראשונה (מיום 28.7.04) במלואה – להוציא ההממלצה "לשקול בחיוב את החזרת רשיון הנהיגה, תוך התנייתו בביקורת עבירות התנועה בעוד כשנה", שהושמטה, בתוספת ציון העובדה כי למערער הועבר מבחן רורשאך בפגישה נוספת – ובהמשך לה (החל מהפיסקה השביעית שבעמ' 3) את ההערכה עפ"י מבחן הרורשאך. המסקנה הפעם היתה שונה, לאמור: "מכלול המימצאים מקשה מאוד על הניבוי כיצד יגיב פלוני למצבי לחץ. האם יישען על מה שנתפס בעיניו כלוגי ורציונלי בעת קבלת החלטות או האם יישמע לעולמו הריגשי הכרוך בדיכדוך, חרדה, מתח ועצבנות. לפיכך, לא נוכל להמליץ בשלב זה על החזרת רישיון הנהיגה" (נספח 15 לערעור).נ

12. ביום 3.12.04 פנה המערער לוועדה בבקשה לקבל את תוצאות שתי הבדיקות שנערכו לו במכון בימים 21.6.04 ו-18.10.04 (נספח 13 לערעור). בנוסף, הלין על כי למרות שנאמר לו כי יקבל תשובה בתוך 6 שבועות (עד ליום 7.11.04), טרם קיבלה. במכתב תשובתו מיום 6.12.04 (נספח 14 לערעור) ציין פרופ' מ' שני (בהתייחס לדברים האחרונים), שלמערער נאמר מפורשות כי לאחר הבדיקה הנוספת במכון והבירור יוזמן לבדיקה נוספת ע"י הוועדה. פרופ' שני הודיעו כי נתבקשה הבהרה נוספת בעניינו שלאחריה יוזמן לבדיקה סופית בפני "ועדה עליונה" של שלושה רופאים פסיכיאטריים. למכתבו צירף פרופ' שני את "תוצאות המבחנים הפסיכודיאגנוסטיים אשר הועברו לנו ביום 10.11.04" (שם), דהיינו, רק את חוות הדעת השניה של המכון.

ביום 12.12.04 פנה המערער למכון וביקש לברר לאן נעלמו תוצאות האיבחון השני (בסוברו כי קיבל את חוות הדעת הראשונה). המכון השיב, כי תוצאות המבחנים נשלחו בנפרד לוועדה לפני כחודשיים. לפיכך, למחרת היום פנה המערער לוועדה וביקש לקבל את תוצאות המבחן השני (שנערך לו ביום 18.10.04). בנוסף, ביקש לקבל החזר הוצאות בדיקות השתן לגילוי סמים.

בתגובתו מיום 20.12.04 כתב לו פרופ' מ' שני, כי אילו טרח לקרוא את המסמך ששלח לו (דהיינו, את חוות הדעת מיום 10.11.04) היה מגלה כי הוא מתייחס גם למבחן הרורשאך. בנוסף, הודיעו, כי ועדת הערר איננה משלמת עבור בדיקות רפואיות שעליו לעשות (נספח 17 לערעור).ב

13. ביום 26.12.04 שוב עתר המערער לבית המשפט לעניינים מינהליים בת"א (עת"מ 3145/04). בעתירתו ביקש המערער להורות להמציא לו את התוצאות המקוריות של שתי הבדיקות שעבר במכון, לשלם לו את עלות בדיקות השתן, ולמסור לו את החלטת ועדת הערר.

בנקודה זו אקדים לרגע את המאוחר: ביום 31.3.05 מסרו הצדדים הודעה מוסכמת לבית המשפט, שקיבלה תוקף של פסק דין, ולפיה ימסרו המשיבים למערער את החלטת ועדת הרישוי בערר, את המלצת ועדת הערר מיום 7.2.05, ואת חוות הדעת הראשונה של המכון מיום 28.7.04. המדינה גם הסכימה לשלם למערער את עלות בדיקות השתן.

14. ובחזרה לרצף הכרונולוגי: ביום 20.1.05 – וגם זו הפעם מבלי שידע עדיין על ההמלצה החיובית שבחוות הדעת הראשונה של המכון – הופיע המערער שוב בפני ועדת הערר (באותו הרכב: הפרופסורים נוי, דוידסון וזהר). בחוות דעתם מיום 7.2.05 הגיעו השלושה למסקנה פה אחד "כי אכן יש סיכון בהמשך נהיגתו [של המערער] במצבו הנפשי" (שם, בעמוד שני).

15. בעקבות המלצת ועדת הערר החליט אגף הרישוי ביום 29.3.05 לדחות את הערר לגבי רישיונות נהיגה "א, ט, 2" וקיימת מחלוקת בין הצדדים האם מדובר גם בשלילת הרישיון לנהיגה באופנוע.

רקע דיוני
16. בד בבד עם הערעור הגיש המערער בקשה דחופה לצו ביניים (בש"א 1306/05). בהחלטתי מיום 10.4.05 הוריתי למשיבים להגיש תשובתם לבקשה ולצרף תצהיר לאימות העובדות. המשיבים לא צירפו תצהיר לתגובתם, בנמקם זאת בכך שכל העובדות המפורטות בה אינן שנויות במחלוקת. הפועל היוצא מכך, שבתגובתם לא הכחישו המשיבים אף לא טענה עובדתית אחת שהעלה המערער. משכך, לא נותר לי אלא לצאת מן ההנחה שכל טענותיו העובדתיות של המערער, שנתמכו בתצהיר, נכונות הן. במהלך הדיון בבקשה לצו ביניים, שהתקיים ביום 3.5.05, הסכימו הצדדים להצעתי, כי לאור הטיעון הארוך שהשמיעו, יינתן פסק דין בערעור על בסיס כל החומר שלפניי (עמ' 7).

בטרם אעבור לדיון לגופו של עניין, ראיתי לומר כי המערער, שייצג עצמו בערעור, טען בפניי שעה ארוכה, בשופי ובנחת, בטוב טעם ודעת, תוך גילוי בקיאות בעובדות והבנה בסוגיות הנדונות.
דיון
17. ההליכים שהובילו להחלטת ועדת הערר, לדחות את הערר על החלטת המרב"ד לשלול את רישיון הנהיגה של המערער, התאפיינו בפגמים ובהתנהלות בעייתית, כפי שיפורטו להלן.ו

18. ביסוד חווה"ד של הפסיכולוגית של מרב"ד שערכה למערער את המבדקים הפסיכולוגיים, היו לכאורה שני נתונים אוביקטיביים – ריבוי עבירות תנועה מסוכנות שביצע המערער והיסטוריה של שימוש במריחואנה: "המימצאים מעלים ריבוי ע"ת מסוכנות בתקופה האחרונה אצל נהג עם קשיים אמוציונליים ותפקודיים, ויש ספק רב לגבי שיפוטו בנושאי נהיגה. בנוסף – היסטוריה של שימוש ממושך בסמים" (נספח 7 לערעור). אדון בנתונים אלה להלן.

בחוות דעתה מציינת הפסיכולוגית, כי על שם המערער רשומות 23 עבירות תנועה, וכי הוא "זומן לביקורת לאחר הופעת ע"ת מסוכנות בתקופה האחרונה" (ההדגשה שלי – ד' ח'). לעומת זאת, בדיון שהתקיים לפניי הבהיר ב"כ המשיבים, כי בתקופה שמינואר 2001 ועד לפברואר 2003 עבר המערער 13 עבירות (עמ' 5). מגיליון הרשעות תעבורה קודמות שהגישו המשיבים (מש/1), עולה כי מתחילת שנת 2001 (ינואר) ועד לאמצע שנת 2003 (יולי), ביצע המערער 13 עבירות. ב"כ המשיבים ראה להדגיש את העבירות של נהיגה ללא ביטוח, נהיגה במהירות שמעל למותר, אי עצירה בקו העצירה באור אדום, נהיגה ללא רישיון, נהיגה בנתיב שיוחד לאוטובוס (עמ' 5). בגין עבירות אלה, שילם המערער קנסות, ולא נרשמו לו נקודות.

אשר לשימוש במריחואנה, הפסיכולוגית כותבת כי בדו"חות הרפואיים צויין שימוש ממושך במריחואנה, ובעבר – גם באלכוהול, ומציינת בהדגשה כי המערער "מדווח על שימוש במריחואנה בערך אחת לחודש, פעם אחרונה לפני שבועיים, ומקפיד שיעברו 5-6 שעות בטרם נוהג" (שם).נ

הפסיכולוגית ראתה לנגד עיניה ריבוי עבירות – 23, בעוד שבשנתיים וחצי שקדמו למועד שבו בדקה אותו, לא עבר המערער אלא 13 עבירות. הפסיכולוגית סברה שמדובר בעבירות תנועה מסוכנות, אך לא כך, באשר לא גררו בעקבותיהן נקודות למערער, והסתכמו בתשלום קנסות, בהיותן רובן עבירות של ברירת קנס (למעט נהיגה ללא רישיון, ונהיגה ללא ביטוח). הפסיכולוגית ראתה בפניה בעיה של שימוש במריחואנה, והתברר לבסוף כי לא היא.ב

נתונים בלתי מדוייקים על עבירות התנועה, בעייה עקב שימוש במריחואנה, שהיתה כלא היתה, ורקעו של המערער כהלום קרב (שלא הפריע לו לנהוג עד אז, כפי שלא הפריע למרב"ד להמליץ בשעתו ליתן לו רישיון), הם שהיו בפני הפסיכולוגית בעת שבדקה את המערער, וברי מתוך חוות דעתה כי היה להם השפעה על אבחנותיה ועל המלצתה להפסיק את נהיגתו.

19. המערער הופיע לפני ועדה של המרב"ד, היא "הרופא המוסמך" כמשמעותו בסעיף 55א(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], שהוסמך ליתן אישור רפואי לנהיגה. פרוטוקול הדיון לא הוגש וכל שיש לפניי הוא תצהירו של המערער.

לדברי המערער, אמר לחברי הוועדה כי לא ידע שהיה בתקופת ביקורת, כי עד כה נצברו לחובתו אפס נקודות, כי לא היה מעורב בתאונות דרכים ורישיונו לא נשלל ממנו, וכי מדובר רק בעבירות של ברירת קנס. עוד אמר להם כי גם אנשים אחרים נהגו ברכבו. לדבריו, חברי הוועדה לגלגו לו, וסירבו ליתן לו לעיין בדו"חות התנועה. המערער גם הסביר להם, לדבריו, כי בעקבות הטיפול במרכז הרפואי ע"ש בריל, הפסיק כבר בשנת 2002 לעשן מריחואנה, כאשר גם עד למועד זה לא עישן אלא סיגריה אחת לחודש, וגם אז הקפיד שלא לנהוג באותו יום. לדבריו, חברי הוועדה שוב לגלגו לו וסרבו לבקשתו לבצע בדיקות שתן לגילוי סמים.ו

הדברים, שלא הוכחשו, כאמור, בעיתיים הם, ואין טעם להוסיף.

20. המלצת המרב"ד מיום 17.9.03 (שלא להמשיך את רישיון הנהיגה של המערער) נשלחה למשרד הרישוי (והעתק ממנה לאגף השיקום שבמשרד הביטחון). המלצה (החלטה) זו, שעליה יכול היה המערער להגיש ערעור לועדת הערר עפ"י סעיף 55א(ב) לפקודת התעבורה, לא הובאה לידיעתו, ורק משפנה במחצית מרץ 2004 לחדש את רישיונו, למד עליה ועל פסילת רישיונו. כמבואר לעיל, המערער הוזמן למשרד הרישוי ליום 2.3.04, ומשלא הופיע, נפסל רישיונו אוטומטית באותו יום (נספח 1 לערעור). מתוך החומר שלפניי לא נתחוור לי מה ארע – אם בכלל ארע דבר – בששת החודשים שבין המלצת המרב"ד לבין הזימון למשרד הרישוי. אם כקביעתו של המרב"ד, נהיגתו של המערער כה מסוכנת עד כדי כך שיש לפסול את רישיונו, הכיצד לא נעשה דבר, לכאורה, במשך ששה חודשים?

21. בשלב זה נפתח מסלול של התנגשות בין המערער לבין יו"ר ועדות הערר, הפרופ' מ' שני. האפשרות לערור על ההחלטה עד ליום 1.4.04 (כפי שהודע למערער ע"י משרד הרישוי), נשללה ע"י פרופ' שני באופן מוטעה, כקביעת השופט פוגלמן בהחלטתו (מיום 22.6.04) בבקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט. על אף שבדיון שהתקיים לפני השופט פוגלמן ביום 16.5.04 הסכימו הצדדים שעניינו של המערער יובא לפני ועדת הערר בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מישיבתה הקרובה (ולפיכך נמחקה העתירה), לא זומן המערער להופיע לפני הוועדה. לדבריו, נמסר לו מן הלשכה המשפטית של משרד התחבורה (עוה"ד חוה ראובני), כי יו"ר הוועדה מסרב למלא אחר הוראות פסק הדין (סע' 16 לערעור). רק לאחר שהמערער הגיש (ביום 1.6.04) בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט (נספח 5 לערעור), הוזמן להופיע לפני הוועדה ביום 7.6.04. השופט פוגלמן, כאמור, ראה לחייב את המדינה בהוצאות, הן משום שלא עמדה בהצהרתה והן משום שעקב עמדתה המוטעית, שלא איפשרה לשמוע את הערר, הוגשה בשעתו העתירה (נספח 6 לערעור).

22. לא הוגש לי פרוטוקול הישיבה הראשונה של ועדת הערר, שהתקיימה ביום 7.6.04, בהרכב הפרופסורים: מ' שני, זוהר ודוידסון. מידע מהישיבה מצוי בתצהירו של המערער. לדבריו, הוועדה סירבה להתייחס למסמכים שהגיש וסירבה גם לשמוע את נימוקיו. כן הוא אומר, כי יו"ר הוועדה, פרופ' שני, אמר לו שהוא נמצא בבדיקה כדי לברר מהן מחלות המוח שמהן הוא סובל. לדברי המערער, חברי הוועדה השפילוהו ללא הפסק, צחקו עליו וצעקו עליו (סע' 19 לערעור).

בישיבה השניה של ועדת הערר (ביום 23.9.04) החליף פרופ' נוי את פרופ' מ' שני. לדברי המערער, כבר ביום 1.6.04, ועוד בטרם התקיימה הישיבה הראשונה, ביקש מהיועצת המשפטית של משרד התחבורה לפסול את פרופ' שני, כדי שלא ישתתף כחבר בוועדת הערר שתדון בעניינו, וכך גם ביקש בבקשתו לפי פקודת ביזיון בית המשפט, שנזכרה לעיל (ראו בקשת המערער מיום 22.5.05 "להבהרה בקשר לפרוטוקול הדיון"). ואולם, לדברי המערער, נכח פרופ' שני מן הצד גם בישיבה השניה (סע' 21 לערעור), וכפי שנראה להלן, המשיך להיות מעורב בהליכים הקשורים במערער. לטענת המערער, גם בישיבה זו המשיכו חברי ועדת הערר לצחוק עליו ולהשפילו (סע' 21 לערעור).

23. כזכור, בישיבה הראשונה של ועדת הערר הופנה המערער לבדיקות במכון רום- פילת. לצורך חוות דעתם הראשונה (מיום 28.7.04), ערכו מומחי המכון למערער סידרה של מבחנים ביום 21.6.04: "ראיון אישי מקיף, ציורים, בנדר, השלמת משפטים, TAT, תצפיות התנהגותיות וראיון אימות נתונים", כאשר האבחון כולו נמשך כ-5 שעות (עמוד ראשון לנספח 20). לדברי המערער, ביום 24.7.04 קיים עימו הפסיכולוג הראשי של המכון, ד"ר וינקלר, שיחת סיכום.

בחוות דעתו קבע המכון כי, ככלל, יכולתו האינטלקטואלית של המערער טובה, ו"בוחן מציאות, שיפוט מציאות ושיפוט חברתי תקינים". עם זאת, ניכרות תנודות באפקט, קושי לשמור מרחק מתאים מגירויים, נטיה לאסוציטיביות וקושי להתמקד בעיקר. במקביל נמצאו זהירות ונטיה להגנתיות תוך השקעת מאמץ להציג חזות אופטימית, יכולת ומסוגלות, וזאת לעתים עד לרמה של פנטזיה. נטיות אלה, נקבע, עומדות בניגוד לחוויה פנימית של חרדה ומתח פנימי, שהמערער נוטה להקטין ממשמעותה, ברם, בקונפליקט הזה שבין תחושות קשות להבעתן, מצליח המערער לשמור על איזון "ולא עולות אינדיקציות לתוקפנות משמעותית, אימפולסיביות ללא שליטה או לקשיי ויסות חריגים". חוות הדעת קובעת, כי למערער נטיה לראיה סובייקטיבית של סיטואציות, שיכולה להתפרש כילדותית וכנמהרת, כי יש לו מידה של חוסר עכבות, אך לא חריגה. חוות הדעת קובעת, כי המערער מגלה חשיבה נוקשה, מתקשה לראות את נקודת המבט של האחר, דבר שיכול ליצור קונפליקטים עם סביבתו. עוד קובעת חוות הדעת, כי המערער הינו רגיש ופגיע ויש לו קושי להתמיד ולהשתלב עפ"י הסטנדרטים הרגילים. יש לו נטיה להתייחס להפרות "קלות" של החוק בקלות דעת, כאשר הוא מבחין בין עבירות קלות לחמורות לדעתו. הוא מסוגל לקחת אחריות על חלק ממעשיו, אך נוטה לראות את התנהגותו הכוללת כחיובית באופן פשטני. חוות הדעת מציינת את התמודדתו של המערער במשך שנים רבות עם קשיים משמעותיים, ובמיוחד כי "בשנים האחרונות נראה כי חל שיפור בתפקודו", הוא מטופל באופן קבוע ומקפיד על שיתוף פעולה. המומחים התרשמו כי "רשיון הנהיגה והאפשרות לניידות חשובים לו מאוד", בשל מצבו הנפשי.

סיכומו של דבר, המליץ המכון בחיוב, כדלקמן: "בהתחשב בכל המימצאים והשלכותיהם מומלץ להערכתנו לשקול בחיוב את החזרת רשיון הנהיגה, תוך התנייתו בביקורת עבירות התנועה בעוד כשנה".

24. לפי בקשת הוועדה "להמשיך ולבדקו בשאלת הסיכון שבנהיגתו", ערך המכון למערער אבחון נוסף – מבחן רורשאך, שלדברי המערער, ערך כ- 25 דקות. מבחן הרורשאך העלה מימצאים שונים בתכלית מאלה שהעלתה סדרת הבחינות, שהועברה למערער בפעם הקודמת במשך כ-5 שעות.

המבחן מצא אדם הנתון ל"ריגושים אפקטיביים" המערבים איפיונים של דיכאון היכולים להשפיע על יעילות תפקודו. אדם שבוחן המציאות שלו תקין, אך עם נטיה לחיפזון וחוסר תשומת לב בדרך קבלת החלטות ועבודה על משימות. נמצא גם כי למערער קושי בחשיבה הלוגית ובקוהרנטיות, וכי יכולתו פחותה מזו של מרבית האנשים להגיע למסקנות הגיוניות אשר ליחסים בין אירועים. כן נמצאו אינדיקציות ל"נטיות התנגדותיות", על רקע של תחושת כעס ועוינות כלפי העולם בכלל ויחס שלילי כלפי סמכות. בנוסף, נקבע כי למערער סגנון הסתגלות בלתי עיקבי ובלתי מוגדר, והוא נוטה לחוסר יעילות בתגובותיו ולהתנהלות בלתי צפויה. נמצא גם, כי יכולתו של המערער להתמודד עם סיטואציות חברתיות פחותה מזו של מרבית האנשים, ומיומנויותיו החברתיות המוגבלות עלולות להביאו לידי יחסים בינאישיים לא מותאמים ומוזרים.

בסיכום קבעו הפעם המומחים, כי "מכלול המימצאים מקשה מאוד על הניבוי כיצד יגיב פלוני למצבי לחץ. האם יישען על מה שנתפס בעיניו כלוגי ורציונלי בעת קבלת החלטות או האם יישמע לעולמו הריגשי הכרוך בדיכדוך, חרדה, מתח ועצבנות. לפיכך, לא נוכל להמליץ בשלב זה על החזרת רישיון הנהיגה" (נספח 15 לערעור).נ

לקורא במימצאי שני האבחונים, שחוברו להם יחדיו – זה הראשון (מיום 28.7.04) וזה של הרורשאך (מיום 10.11.04) – נדמה כאילו המדובר בשני נבדקים שונים זה מזה באישיותם (השוו לדברי כבוד השופט ריבלין בע"ש (ב"ש) 4/93 פרטוק נ' משרד התחבורה, פיסקה 3, פורסם בנבו). אמנם, בית המשפט איננו מומחה בפסיכולוגיה או בפסיכיאטריה, ולא ישים עצמו מומחה (ראו דברי כבוד השופטת ביניש בר"מ 3186/03 מדינת ישראל נ' עין דור, פיסקה 9). עם זאת, תמוה בעיניי כיצד דרים מימצאי שני האבחונים הללו בכפיפה אחת, בשים לב לכך, שבעקבות הראשון הומלץ להחזיר למערער את הרישיון, ואילו בעקבות השני הומלץ שלא לעשות כן.

25. התנהלות בעייתית מאוד קשורה בבקשת המערער (מיום 3.12.04) מהוועדה לקבל את תוצאות שתי הבדיקות שנערכו לו במכון (בשני מועדים) "כולל כל המימצאים והנימוקים", וזאת עפ"י תקנה 195ג(א) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 (נספח 13 לערעור). בתגובה המציא לו פרופ' מ' שני את "תוצאות המבחנים הפסיכודיאגנוסטיים אשר הועברו לנו ביום 10.11.04" (ראו מכתבו מיום 6.12.04, נספח 14 לערעור), דהיינו, פרופ' שני המציא למערער רק את חוות הדעת השניה של המכון, שאמנם כללה את מימצאי הבדיקות הראשונות אך לא את ההמלצה להחזיר למערער את הרישיון, שהיתה כלולה בחוות הדעת הראשונה. וכך, לא יכול היה המערער לדעת כי בעקבות סדרת הבדיקות הראשונה שעבר, המליץ המכון להחזיר את רישיונו. יש גם לזכור, כי בשלב זה, אליבא דפרופ' שני, אמור היה המערער להופיע פעם נוספת בפני ועדת הערר (שם), כפי שאכן ארע ביום 20.1.05.

המערער שסבר, בטעות, כי קיבל את תוצאות האבחון הראשון – משום שבחוות הדעת של המכון (מיום 10.11.04) צויין תאריך האבחון כיום 21.6.04 – פנה (ביום 12.12.04) למכון כדי לברר להיכן נעלמו תוצאות האיבחון השני. בעקבות תשובת המכון, חזר המערער לוועדה וביקש לקבל את תוצאות המבחן השני (מיום 18.10.04). גם בתגובתו (מיום 20.12.04) לא הבהיר פרופ' מ' שני למערער כי בחוות הדעת ששלח לו אוחדו שתי חוות הדעת של המכון, ולא רק זאת, אלא שגם ראה להעיר לו כי אילו טרח לקרוא את המסמך ששלח לו – את חוות הדעת מיום 10.11.04 – היה מגלה כי הוא מתייחס גם למבחן הרורשאך. לפיכך, ביום 26.12.04, פנה המערער בפעם השלישית לבית המשפט (עת"מ 3145/04) וביקש להורות להמציא לו את התוצאות המקוריות של שתי הבדיקות שעבר במכון. ביום 31.3.05 הסכימו הצדדים, בין היתר, שתימסר למערער חוות הדעת הראשונה של המכון מיום 28.7.04. וכך, בעת שהופיע המערער בפעם השלישית והאחרונה בפני ועדת הערר (ביום 20.1.05) לא ידע עדיין על המלצתו הראשונה של המכון, להחזיר לו את הרישיון, מידע שיכול היה להסתייע בו.

התנהלות זו קשה עלי במיוחד. אי העברת מידע למערער, שאותו ביקש ושאותו היה זכאי לקבל, איננה עולה בקנה אחד עם ההתנהגות שרשות ציבורית מחוייבת לה.

26. כך גם בעייתית התנהלות המרב"ד והוועדה בנושא הבדיקות לגילוי הסמים. על אף שנושא הסמים היה תלוי ועומד, ועל אף שהמערער ביקש מהמרב"ד לבצע בדיקות לגילוי סמים, לא נשלח המערער לבדיקת סמים, אלא בישיבת הוועדה מיום 23.9.04, שאז נדרש לבצע 3 בדיקות לגילוי סמים בתוך שבוע ימים (ואזכיר, כי בבדיקות נמצא המערער נקי מסמים).

27. הוועדה ציינה בהחלטתה, כי ביקשה מיו"ר הוועדה, פרופ' מ' שני, להעביר למומחי המרכז שטיפל במערער את "מימצאי הבדיקה הסופיים של מכון רום כשיגיעו" (שם, בעמ' 2; ההדגשה שלי – ד' ח'), וכן את גישת הוועדה שלא להחזיר למערער את הרישיון, בהוסיפה כי יו"ר הוועדה כתב "על כך" למומחי המרכז, וכי לא הגיעה מצדם כל התייחסות. מן הדברים עולה, כי גם למומחי לא העבירה הוועדה את ההמלצה שבחוות הדעת הראשונה להחזיר למערער את רישיון הנהיגה. זאת למרות שבמכתבו לוועדה מיום 3.12.04 (נספח 13 לערעור) ביקש ממנה המערער מפורשות, כי אם תחליט שלא להעביר לו את את תוצאות שתי הבדיקות שנערכו לו, כולל מימצאיהן ונימוקיהן, אזי תעבירן לד"ר לפידוס, הרופאה המטפלת בו במרכז. גם בהעברה חסרה זו של החומר ובנסיבות העברתה, רואה אני פגם בהתנהלות ועדת הערר.

28. את מסקנתה "כי אכן יש סיכון בהמשך נהיגתו [של המערער] במצבו הנפשי" סמכה הוועדה בעיקר על שניים אלה: על המסקנה אליה הגיע המכון (הכוונה, כמובן למסקנה השניה), ועל שתי "הבדיקות הקליניות" שערכה היא למערער, כשהיא מוסיפה ומציינת את אי תגובת מומחי המרכז שטיפל במערער למכתביו של יו"ר הוועדה.ב

את התרשמויותיה משתי הבדיקות שערכה למערער סיכמה הוועדה באומרה, כי בבדיקה שנערכה ביום 23.9.04 "ניכרו [במערער] מתח פנימי וחרדה, העדר תובנה לנדרש בנהיגה" (עמ' 1), בציינה כי היתה למערער התפרצות בלתי נשלטת של מספר דקות, ובבדיקה שערכה לו ביום 20.1.05 "בלטו ביתר שאת הממצאים הבעיתיים במבנה אישיותו" (שם). מסקנתה משתי הבדיקות היתה, ש"ברור כי מדובר באדם בלתי צפוי במצבי לחץ" (עמ' 2).ו

בית המשפט אמנם איננו מומחה לפסיכיאטריה. אולם, דומה, כי אין צורך להיות מומחה כדי לקבוע כי את התנהגותו של המערער בוועדה יש לראות גם לאור היחס שגילתה כלפיו הוועדה, ובעיקר, כך עולה, יושב הראש שלה, פרופ' מ' שני, ולאור היחס שגילתה כלפיו עוד קודם לכן ועדת המרב"ד, כפי שפורטו כולם בהרחבה לעיל (והשוו לדברי כבוד השופט ביין בע"ש (חי') 122/00 אמיתי נ' מדינת ישראל, פיסקה 4). אזכיר כאן, כי כל דבר שהמערער ביקש לקבלו מהוועדה, והיה זכאי לקבלו עפ"י דין, נאלץ לפנות לערכאות כדי לקבלו.

29. כל הדברים דלעיל דוחקים למסקנה, כי אין להותיר את החלטת רשות הרישוי על כנה. כל כך, משום שההתנהלות המתוארת, על הפגמים הרבים שנתגלו בה, פגעה בזכותו של המערער להליך הוגן, על כל ההשלכות וההשפעות שהיו לכך על המערער ועל זכויותיו, לרבות על זכותו של המערער לשמיעה הוגנת, שמשמעותה, בין היתר, שהמערער יישמע בלב פתוח ובנפש חפצה, כאשר כל המידע החשוב לו הובא לידיעתו ולידיעת המומחים מטעמו. מאחר שבית המשפט איננו שם עצמו מומחה, לא ראיתי אלא לבטל את החלטת הוועדה ולהחזיר את העניין לרשות הרישוי, כדי שתחזור ותבחן את שאלת כשירותו של המערער לנהוג, והפעם בפני מומחים אחרים (ראו דברי כבוד השופט זמיר בבג"צ 2911/94 באקי נ' קלעג'י – מנכ"ל משרד הפנים, פ"ד מח(5)291, בעמ' 307, וכן את פסק דינו של השופט ריבלין בעניין פרטוק, בפיסקה 6). מובן, שהמערער יוכל להגיש כל חוות דעת רלוונטית לנושא. רשות הרישוי תיתן החלטתה בתוך 45 ימים מהיום, ועד לאותו מועד תעמוד בעינה התליית רישיון הנהיגה של המערער. האמור בפסקה זו מתייחס אך לרישיון הנהיגה ברכב פרטי, כפי שיובהר להלן.

30. כאמור, קיימת מחלוקת בין הצדדים האם נשללו כל רישיונות הנהיגה של המערער, דהיינו, גם רישיונו לנהוג באופנוע, כטענת המשיבים, או רק רישיונו לנהוג ברכב פרטי, כטענת המערער. בהחלטה שנתתי בתום הדיון, איפשרתי לשני הצדדים להתייחס לעניין זה על דרך של הודעה ותגובה בכתב לבית המשפט (עמ' 10).

בהודעתם פירשו המשיבים את החלטת רשות הרישוי לשלול את רישיון הנהיגה "מדרגה א, ט', 2", כמתייחסת אל "א" – אופנוע, "ט" – טרקטור, ורכב פרטי מדרגה 002, בציינם כי גם המלצת המרב"ד התייחסה לרישיון מסוג א', ט', 002. לטענתם, גם המלצת המכון התייחסה לאי החזרת רישיון הנהיגה בכלל, וכך גם החלטת הוועדה, המדברת במסוכנות לנהיגה בכלל.

המערער חולק על הפרשנות ל"א", בטענו, כי עפ"י תקנות התעבורה, תשכ"א-1961, "א" איננו מייצג את כל האופנועים. כך, לטענתו, הרישיון לנהיגה באופנוע, שניתן לו בשנת 1993, היה מדרגה "ב" – רישיון לנהיגה באופנוע בעל נפח מנוע שעד 500 סמ"ק. אך העיקר, טוען המערער, "בשום שלב, החל משנת 2001, גם במשרד הרישוי, לא שללו לי את הרישיון לאופנוע. זה לא מה שעמד לדיון" (עמ' 9 לפרוטוקול, וכן סע' 2 לבקשה לצו ביניים). המערער הוסיף בהקשר זה כי "גם בנימוקי ועדת הערר מדובר ברכב פרטי" (עמ' 9 לפרוטוקול). לטענת המערער, אמרו לו ברשות הרישוי שבית המשפט המינהלי יכריע גם בנושא זה (עמ' 9 לפרוטוקול).

בתגובתם (מיום 7.6.05) הודו המשיבים, כי החלוקה לקטגוריות של רישיונות: רכב, אופנוע וטרקטור איננה נגזרת מן התקנות, אך זו נועדה, לטענתם, להקל על הרישום הפנימי. לדבריהם, זו הפעם, "א" מייצג שלילת הרישיון לנהיגה באופנוע בכלל, משום שדרגה "א" היא הדרגה הנמוכה ביותר של הרישיון לנהיגה באופנוע, ולפיכך, בשלילתה, נשללות גם דרגות הנהיגה שמעליה (כדרגה "ב", של המערער). "ט" מופיעה כקטגוריה נפרדת המתייחסת לטרקטורים, שהרישיון לנהיגה בהם הוא מדרגה 1, עפ"י תקנה 177. לטענתם, כאשר המרב"ד מדווחת שאדם נמצא בלתי כשיר לנהיגה בדרגות א' ט' ו-002, פירוש הדבר שהוא איננו כשיר לנהיגה ברכב מכל סוג שהוא.

31. הסיבה לכך שאין בידי לקבל את עמדת המשיבים, לשלילת רישיון הנהיגה באופנוע של המערער, נעוצה בטענתו העיקרית של המערער, לפיה שאלת הנהיגה באופנוע לא עמדה כלל לדיון, טענה שלא הוכחשה ע"י המשיבים. המרב"ד התבקש לדון באישור רפואי לנהיגה ברכב רפואי, דהיינו, ברכב מדרגה 2. בהנחה כי המרב"ד אכן פסל גם את רישיון הנהיגה באופנוע שהיה למערער, היה עליו להפנות את תשומת ליבו של המערער לכוונתו לעשות כן וליתן לו הזדמנות להתגונן ולטעון ספציפית בנושא זה. לא ניתן לשלול בדרך אגב גם את רישיונו לנהיגה באופנוע (וראו פסק דינה של כבוד השופטת ש' דברת בע"ש (ב"ש) 1520/00 בן סימון נ' מדינת ישראל, פיסקה 9, פורסם בנבו).

החלטת המרב"ד, כאמור בה, נשלחה לרשות הרישוי ולמשרד הביטחון, וכשנתבקשו הצדדים (לאחר הדיון) להמציאה לבית המשפט, קיבל אותה המערער מפרקליטות המדינה (ראו הודעתו לבית המשפט מיום 9.6.05). לא נטען, וממילא לא הוכח, כי המערער ידע על פסילת הרישיון לנהיגה באופנוע. אילו הוכח כי ידע על כך, וחרף זאת נמנע מלהעלות את הנושא לפני ועדת הערר, יכולים היו המשיבים להישמע בטענה כי המערער ויתר על זכותו לטעון בנושא. בערר שהגיש המערער על החלטת המרב"ד, ציין כי יש לו גם רישיון לנהיגה באופנוע (עמ' 2 לנספח 7 לערעור). בהתייחסה להמלצת המרב"ד אומרת ועדת הערר בהחלטתה, כי המרב"ד החליט שיש סיכון בנהיגתו של המערער "ולכן יש ליטול רישיונו לרכב פרטי" ועל כך הערר שבפניה (עמ' 1 לנספח 22 לערעור; ההדגשה שלי – ד' ח'). על פי לשון החלטת הוועדה, אם כן, עניינה בערר על ההחלטה לשלול את רישיון הנהיגה של המערער ברכב פרטי. ברם, אפילו תמצא לומר כי הוועדה כיוונה בהחלטתה לשלילת כל רישיונות הנהיגה של המערער, אזי היא פגומה, כאמור, בשל כך שהנושא לא נדון בפניה.

עפ"י דוקטרינת הבטלות היחסית, הפרת זכות הטיעון איננה מביאה בהכרח לביטול החלטת הרשות המינהלית. ברם, עפ"י דוקטרינה זו, כאשר אין מדובר במקרי הקצוות (בהם, מחד, שימוע מאוחר לא יתקן את העוול, שאז נפסלת ההחלטה, ומאידך, אי שימוע מוקדם לא גרם עוול, שאז ההחלטה עומדת בעינה והרשות עשויה להידרש לקיים שימוע מאוחר) אלא במקרים הרגילים, הפרת זכות השימוע גורמת לביטול ההחלטה, אך אינה מונעת קבלת החלטה חדשה לאחר שימוע (ראו דברי השופט זמיר בפסק דינו בעניין באקי, בעמ' 306). כך, במקרה שלפניי, החלטת רשות הרישוי לשלול את רישיונו של המערער לנהוג באופנוע – מבוטלת (והשוו לפסק דינו של כבוד השופט עדיאל בעת"מ (י-ם) 1006/02 אמסלי נ' פקיד רישוי לכלי ירייה, פורסם בתקדין).

לאור כל הדברים האלה, אני מורה להחזיר למערער את רישיונו לנהיגה באופנוע. אם סבורה רשות הרישוי כי יש לשלול גם את רישיונו לנהיגה באופנוע, בכוחה לפעול במסגרת הסמכות המוקנית לה בחוק.נ

סוף דבר
32. הערעור מתקבל, כאמור בסעיפים 29 ו-31 לעיל .

המשיבים ישלמו למערער הוצאות המשפט בסך 5,000 ₪ וישיבו לו גם את האגרה ששילם.

ניתן היום ה בתמוז, התשס"ה (12 ביולי 2005) בהיעדר הצדדים.ב

המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים בפקסימיליה.

דוד חשין, סגן נשיא
נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

 
הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר מספר דיונים אשר התנהלו בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום למחיקת...
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית המשפט לתעבורה בתל אביב ולאחר דין ודברים הצליח משרדנו לגרום למחיקת כתב האישום...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת השפעת משקאות משכרים (עבירה קלה יותר מנהיגה בשכרות) וב-3 חודשי פסילה בלבד!!!...
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת עבר מכביד. בדיון בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה הצליח משרדנו לגרום לתיקון כתב...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה של 3 חודשים בלבד.
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא ייפסל כלל.
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של הנאשם "נהג חדש" בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא נפסל כלל.
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל הנאשם לנהוג על מלגזה במסגרת עבודתו.
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך ביטול הפסילה. לאחר שמשרד הרישוי סרב בכל תוקף לבטל את הפסילה הגיש משרדנו עתירה מנהלית...
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד סהר מרקוזון בבית המשפט לתעבורה באשדוד
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית המשפט לתעבורה באשקלון
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם ביטול הפסילה המנהלית וללא כל פסילה נוספת!
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה של הנאשם ייפסל ל- 15 יום בלבד!!
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של נהיגה תחת השפעת סמים. לאחר הדיון בערעור והטענות של משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס...
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה למעורב אחריות בתאונה ולכן התיק הסתיים עם פסילה בת 60 יום בלבד ובנוסף נדחתה תקופת...
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן מיידי, ופסילה של רישיון הנהיגה לתקופה של 11 חודשים בלבד!!
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה כלל!!!
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור הפסילה המנהלית ל- 15 יום וללא כל פסילה נוספת מעבר לקיצור!
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק והתיק נקבע לדיון הוכחות. במועד ההוכחות משרדנו הגיע לדיון ולמרות שלנהג יש עבר...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא פסילה ואפילו ללא קנס! תת"ע 10816-11-18 מדינת ישראל נגד גלוטין בבית המשפט לתעבורה...
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את שלילת רישיונו על ידי משרד הרישוי.
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה מזערית של 21 יום וקנס מזערי.
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם תיקון משמעותי לכתב האישום שמונע את הגבלות...
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה בת 60 ימים בלבד! תת"ע 10281-07-19 מדינת ישראל נגד אלקים...
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק לאחר ניהולו על ידי משרדנו עם פסילה מינימאלית של 6 חודשים בלבד! תת"ע 7573-01-18...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 600 ₪ בלבד! תת"ע 265-03-17 מדינת ישראל נגד לזר בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל ועם קנס מינימלי של 750 ₪ בלבד! תת"ע 8799-04-19 מדינת ישראל נגד פרץ בבית...
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5 מהמותר, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 6165-02-19...
מידע שימושי
מאמרים נבחרים
  • תאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    כאשר משלבים בין שתי העבירות יחד רף הענישה עולה באופן משמעותי, כך לדוגמא בעבירה של תאונת...
  • היכן ניתן לבצע שימוע מנהלי בגין עבירת נהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • הליך השימוע בעבירת נהיגה בשכרות וייצוג על ידי עורך דין תעבורה
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא נחשף באופן מידי לאפשרות פסילה מנהלית של רישיון...
  • משמעות ענישת המינימום בנהיגה בשכרות
    החוק במדינת ישראל קובע עונש מינימום לנהגים אשר מבצעים עבירה של נהיגה בשכרות. עונש...
  • הכול אודות כתב אישום בשכרות בפעם השנייה או יותר
    במקרים מסוימים, נהג אשר ביצע עבירת נהיגה בשכרות בפעם השנייה- עונשו יהיה גבוה יותר
  • אכיפה מיוחדת בשכרות
    אסור לנהגים צעירים עד גיל 24 ונהגים מקצועיים כגון נהגי מוניות בתפקיד, נהגי אוטובוסים...
  • סירוב להיבדק בבדיקת שכרות
    שוטר רשאי לבקש מכל נהג לבצע בדיקת שכרות באמצעות מכשיר ה"ינשוף" גם אם לא קיים חשד כלל כי...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירת נהיגה בשכרות
    תפקידו המרכזי של עורך הדין לענייני תעבורה הוא לייצג את האינטרסים המובהקים של האדם אותו...
  • פסילת רישיון בעבירת השכרות
    עבירת השכרות הינה אחת מעבירות התנועה החמורות ביותר, ורשויות החוק והאכיפה עושות כל...
  • נהיגה בשכרות: נהג חדש / צעיר
    נהיגה בשכרות נחשבת לאחת העבירות התעבורה החמורות ביותר. החוק מתייחס בחומרה אל נהגים...
  • מה קובע החוק בקשר לענישה בשכרות?
    החוק במדינת ישראל בנוגע לעבירת נהיגה בשכרות כולל בין היתר: פסילת רישיון הנהיגה לתקופה...
  • זיכוי בעבירה של שכרות – האם אפשרי?
    זיכוי בעבירה של שכרות או מתן הקלות בעונש הינם פונקציה של מקצועיות משפטית מטעם עורך הדין...
  • מהו ריכוז האלכוהול המותר בזמן נהיגה?
    כמות אלכוהול בבדיקת נשיפה: באמצעות מכשיר הינשוף, הרף התחתון עומד על 290 מיקרוגרם...
  • מהו מכשיר הינשוף?
    מכשיר "הינשוף" הוא למעשה מכשיר המודד את כמות האלכוהול בגופו של הנהג החשוד בנהיגה בשכרות
  • מהי בדיקת דם?
    בדיקת הדם היא ללא ספק הבדיקה המדויקת ביותר לצורך גילוי ריכוז האלכוהול בדם
  • מהי בדיקת שכרות?
    בדיקת שכרות הינה בדיקה יזומה, המתקיימת על ידי שוטרי התנועה בישראל, לאותם נהגים אשר על...
  • מד מהירות לייזר – האם הוא מדייק
    אחד מכלי האכיפה הנפוצים ביותר ברשות משטרת ישראל הוא הממל"ז (מד מהירות לייזר). האם כלי...
  • אמינות בדיקת ינשוף
    הינשוף הוא מכשיר נשיפה אלקטרוני שבעזרתו מתבצעות בדיקות שטח שמטרתן לקבוע האם נהג הרכב...
  • בדיקת מאפיינים – האם חובה?
    יש לציין שבדיקת המאפיינים אינה בדיקה מדעית ואין הנהג חייב להסכים לבצע את בדיקה זו
  • האם ניתן להרשיע על בסיס בדיקת המאפיינים?
    למרות שבדיקת המאפיינים המתבססת ברובה על שיפוט דעתו של שוטר התנועה המבצע את הבדיקה...
  • איך לנהוג בקבלת דוח מצלמת מהירות
    עבירות נהיגה במהירות מופרזת נאכפות באמצעות מגוון אמצעים טכנולוגים ביניהם מצלמת מהירות....
  • מהי בדיקת המאפיינים?
    בדיקת מאפיינים הינה אחת הדרכים לביצוע בדיקת שכרות המתבצעת על ידי שוטרי התנועה האמונים...
  • מהי נהיגה במהירות מופרזת?
    כאשר אדם נוהג מעל למהירות המותרת בכביש מסוים, הוא עובר על החוק. לעיתים, מדובר בחריגה...
  • הכול אודות סירוב להיבדק
    סירוב למתן בדיקת שכרות מתפרשת כמתן הודאה בדבר העבירה, ועלולה להוביל להטלת העונשים...
  • המהירות המותרת בכבישי ישראל
    כבישים במדינת ישראל מסווגים על פי החלוקה הבאה: כבישים ארציים, כבישים אזוריים, כבישים...
  • הענישה בעבירת נהיגה בשכרות
    24 חודשי פסילת רישיון, היא תקופת הזמן שהגדיר המחוקק לעונש המינימאלי לאדם שנמצא אשם...
  • זיכוי בעבירה של מהירות מופרזת – האם אפשרי ?
    צריך לדעת שבמידה ונתפסתם בעבירה של מהירות מופרזת, הדבר אינו גזירת גורל ואתם יכולים לצאת...
  • דרגות הענישה בעבירת מהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת הינה אחת מעבירות התנועה הנפוצות ביותר וכך גם רמת האכיפה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה בשכרות?
    חשוב לדעת- כל מקרה של עבירת נהיגה בשכרות הינו מקרה ספציפי המתייחס לסיטואציה בה נערכה...
  • מהו עונש על הריגה בתאונת דרכים
    תאונת דרכים קטלנית היא תאונה שבה נהרג אדם. מה העונש שתקבלו אם תקלעו לסיטואציה בה הרגתם...
  • ועדת ערר תל השומר - איך לעבור את זה בשלום?
    אם הגעתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים ושם התקבלה ההחלטה שרישיונכם נפסל, המשמעות היא...
  • עורך דין פסילה מנהלית – קווים לדמותו
    רשיונכם נשלל? עורך דין לפסילה מנהלית ידע לטעון עבורכם את הטענות הרלוונטיות על מנת...
  • עסקאות טיעון בעבירת נהיגה בשכרות
    הסדר טיעון הוא למעשה כלי משפטי שנועד לייעל את הליך הטיפול בתיקים פלילים מכל סוג שהוא,...
  • עונש מאסר בעבירות מהירות חמורות
    בכל מקרה שנהג קיבל זימון לדין בעבירת מהירות מופרזת, צריך לדעת שהוא יכול לקבל עונש מאסר...
  • דרכי ההתנהלות בקרות תאונות דרכים
    הייתם מעורבים בתאונת דרכים? במאמר זה דרכי התנהלות דיווח על תאונת דרכים בקרות תאונת...
  • 7 דברים שאתם צריכים לדעת על המרב״ד
    המרב״ד – היא יחידה שתפקידה לערוך בדיקות רפואיות לנהגים המופנים אליה, בכדי לקבוע את...
  • ייצוג על ידי עורך דין לתעבורה בנהיגה בשכרות
    על מבצע עבירת הנהיגה בשכרות לפנות באופן מידי לעורך דין המתמחה בדיני תעבורה בכלל ובעבירת...
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש
    ענישה בתאונת דרכים עם חבלות או נזק לרכוש נקבעת רק במידה ונפתחת חקירה ומוגש כתב אישום...
  • כיצד ניתן לבטל איסור שימוש ברכב?
    במידה וגם נגדכם הוטל איסור שימוש ברכב, תוכלו להגיש בקשה בעניין לבית המשפט לתעבורה...
  • נקודות משרד הרישוי בעבירת המהירות
    בעבירת מהירות על פי החוק רישום של 8 נקודות וכן קנס בגובה של 750 שקלים, חל על נהיגה...
  • מהו הסיכוי שלכם להצליח לבד בוועדת ערר על החלטת המרב״ד
    אם הופניתם למכון הרפואי לבטיחות בדרכים, עומדת לכם האפשרות להגיש תוך 30 יום ערר לוועדת...
  • כיול מכמונות המהירות
    בכיול בודקים האם הערכים תואמים את אבות המדידה המקובלות לבין קריאותיו של מכשיר
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב?
    במאמר זה יפורטו רשימת העבירות בגינן ניתן להטיל איסור שימוש ברכב (החרמת הרכב)
  • הענישה בתאונת דרכים עם חבלות של ממש
    מידת הענישה תלויה בסעיפי האישום ובחומרת הפגיעה הגופנית שנגרמה לנפגע בעקבות תאונת הדרכים
  • עורך - דין נהיגה בשכרות
    מה החוק אומר בגין נהיגה בשכרות? מה העונש הצפוי לנהג בגין עבירה זו? מהי כמות האלכוהול...
  • ערעור על החלטות הוועדות הרפואיות
    במידה וגם אתם רואים את עצמכם כנפגעים מהחלטת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים בענייניכם,...
  • פסילה עד תום ההליכים בנהיגה בשכרות
    כאשר נהג מבצע עבירה של נהיגה בשכרות הוא מקבל באופן מידי כתב אישום וזימון לבית משפט כמו...
  • איך מתכוננים לוועדת ערר?
    ועדת הערר היא למעשה בית דין מנהלי לענייני ערעורים בלבד, המתפקדת כמעין שופט רב-ראשי...
  • מהם התנאים להטלת איסור שימוש ברכב?
    ישנן מספר סוגי עבירות תנועה בגינן מוטל על נהג הרכב ובעליו, איסור שימוש ברכב (החרמת...
  • הכול על מכשיר הדבורה
    מכשיר הדבורה עובד בשיטת רדאר וניתן להפעיל אותו בין אם הניידת עומדת לבין אם הניידת בתנועה
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בתאונות דרכים
    ייעוץ משפטי מטעם עו"ד המתמחה בדיני התעבורה, מאפשר לכם לבחון את המצב הראייתי בתיק באופן...
  • עורך דין – נהיגה במהירות מופרזת
    נהיגה במהירות מופרזת זוהי עבירת תעבורה שכיחה מאוד ולמעלה מ14% מהתאונות במדינת ישראל...
  • המדריך המלא לכל מי שרישיונו נפסל
    רישיון הנהיגה שלנו הוא המפתח לניידות שלנו. היכנסו לקרוא על מהם הגורמים הפוטנציאלים...
  • מות אדם בתאונת דרכים כאשר מדובר בנהיגה בשכרות
    עבירה של נהיגה בשכרות היא אחת העבירות החמורות הקיימות בתחום התעבורה, כאשר נגרמה תאונת...
  • ועדת ערר המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף השייך למשרד הבריאות, אך למעשה, הוא קובע את החלטות...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהיגה תחת השפעת אלכוהול נחשבת לאחת העבירות התעבורתיות החמורות ביותר, בטח כאשר מדובר...
  • החשיבות במחיקת הנקודות הנלוות לעבירות תנועה
    נהג שצבר יותר מ-36 נקודות, רישיונו נפסל באופן מידי לתקופה של שלושה חודשים, אשר בסיומה...
  • החשיבות בייצוג משפטי בוועדות הרפואיות
    מכיוון שהמלצותיהן של הוועדות הרפואיות מטעם המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, הופכות ברוב...
  • מדיניות הענישה בנהיגה בשכרות כאשר מדובר בעבירה חוזרת
    כאשר מדובר בנהג אשר ביצע עבירה של נהיגה בשכרות בפעם השנייה או יותר רף הענישה עולה פי...
  • כיצד ניתן לבטל פסילה מנהלית?
    לכל נהג במדינת ישראל קיימת הזכות לבקש ולבטל את החלטת קצין המשטרה בדרגת מפקח ומעלה,...
  • כיצד פועל מכשיר הממל"ז ?
    פירוש ראשי התיבות ממל"ז הוא מד מדידה לייזר, והוא המכשיר שאיתו מודדת משטרת התנועה את...
  • סמכויות שוטר תנועה וזכויות נהג
    תפקידו של שוטר התנועה הוא לאכוף את חוקי וכללי התנועה בהתאם להוראות החוק ופקודת התעבורה....
  • מהם מכמונות המהירות ?
    מכמונות מהירות הינם המכשירים המשמשים את משטרת התנועה לאכוף את מהירות הנסיעה המותרת...
  • ערעור על החלטת משרד הרישוי
    כאשר מוגש ערעור על החלטת משרד הרישוי, חשוב לדעת האם מדובר בפסילה מטעמים בריאותיים או...
  • מהן העבירות בהן ניתן להטיל פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק במקרים בהם ניתן להטיל פסילה מנהלית
  • חשיבותו של בוחן תנועה מטעם הנאשם בעבירות תאונות דרכים קטלניות
    במקרים רבים נדרש עורך דין תאונות דרכים להסתייע בשירותיו של בוחן תנועה מטעם ההגנה
  • עורך דין - נהיגה בשלילת רישיון
    שלילת רישיון כשמה היא מצב שבו אין לנהג אפשרות חוקית לנהוג ברכב שלו שכן בוטלה לו לזמן...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    נהג חדש נדרש להקפדה יתרה על חוקי התנועה ועל הימנעות יתרה מביצוע עבירות תנועה בכלל...
  • פגיעה ברכוש בעת נהיגה בשכרות
    נתפסת נוהג בשכרות? עבירה בשכרות היא עבירה אסורה על פי החוק. היכנסו לקרוא אודות עבירת...
  • מתי יידרש נהג להגיע למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו מכון בדיקות רפואיות ומבדקים פסיכולוגיים שנועד בראש...
  • מהי מדיניות הענישה בעבירת אי ציות להוראות שוטר
    חובת הציות להוראות השוטר, גוברת בכל המקרים על חובת הציות לתמרור, רמזור או כל חוקי...
  • כיצד לפעול עם קבלת הזימון למכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הינו גוף ציבורי, המשמש כמעין "סמכות משפטית" מתוקף הגדרתו כ-...
  • מהן טענות ההגנה בעבירה של אי ציות להוראות שוטר?
    במקרים של הגשת כתב אישום וזימון לבית המשפט לתעבורה בגין עבירת אי ציות להוראות שוטר,...
  • רשימת העבירות שיובילו לאי חידוש רישיון של נהג חדש
    ישנן מספר עבירות שבמידה ונהג חדש עובר עליהן, רישיונו אינו מחודש באופן אוטומטי לאחר...
  • סירוב לבדיקת ינשוף
    בדיקת ינשוף הוא שמה של בדיקה המודדת את ריכוז האלכוהול המצוי באוויר הננשף מריאותיו של...
  • ערעור על עבירות תנועה
    לאור העלייה במספר תאונות הדרכים בישראל, המדינה מנסה לצמצם את עבירות התנועה על ידי הגברת...
  • נהיגה בזמן פסילה
    נהיגה בזמן שלילה הפכה לתופעה נפוצה בישראל. תופעה זו נחשבת כחמורה ביותר שכן הנהג "מצפצף"...
  • תאונת דרכים קטלנית
    במקרים של תאונת דרכים קטלנית, משטרת ישראל מעבירה את תיק החקירה לפרקליטות
  • מהם התנאים להטלת פסילה מנהלית?
    במאמר זה נעסוק בתנאים החייבים להתקיים במסגרת הטלת פסילה מנהלית.
  • זימון לדין בעבירת המהירות
    נהג יקבל זימון לדין אם עבר על 41 קמ"ש ומעל המותר בדרך עירונית או מעל 51 קמ"ש בדרך בין...
  • נהיגה ללא חגורת בטיחות
    לנהיגה ללא חגורת בטיחות עלולות להיות השלכות הרות אסון. לא רק לנהג אלא גם לנוסעים ברכב....
  • חציית קו הפרדה רצוף
    עבירת חציית קו הפרדה רצוף לשם ביצוע עקיפה הינה עבירה מסכנת חיים וכך גם ההתייחסות אליה...
  • מצלמות מהירות – ממה כדאי להיזהר ?
    משטרת ישראל רישתה את הארץ במצלמות מהירות אשר תפקידן לצלם נהגים העוברים על המהירות המותרת
  • מיהו הגורם המוסמך בהטלת פסילה מנהלית?
    קצין משטרה בדרגת מפקח ומעלה הינו הגורם הבלעדי המוסמך להורות על פסילת רישיון נהיגה...
  • מתי נמחקות נקודות משרד הרישוי
    כל נהג שעבר עבירות תנועה יכול לפתוח דף חדש במידה ועמד בקריטריונים של משרד הרישוי במאמר...
  • תפקידו של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים
    תפקידו המרכזי של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים הוא לאתר ולמנוע מנהגים שאינם כשירים לנהיגה...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים כאשר הנפגע היחיד הוא הנאשם עצמו
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, גוררת אחריה הגשת כתב אישום
  • מהי חובת יידוע נהג על שלילת רישיון נהיגה ?
    החוק קובע כי די בעצם במשלוח הודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • נהיגה בהשפעת סמים
    נהיגה תחת השפעת סמים, נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בדיני התעבורה בישראל. זאת, לאור...
  • מה ההבדל בין נהיגה בשכרות לנהיגה תחת השפעת סמים?
    נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת סמים. מדובר בשתי עבירות שונות. נציג להלן כל אחת משת...
  • ההגבלות על נהג חדש וסיומן
    במהלך התקופה בה מוגדר הנהג כנהג חדש חלות עליו הגבלות ותקנות מיוחדות שבמאמר זה נפרטן
  • מהי עבירת אי ציות להוראות שוטר?
    חובת הציות להוראות שוטר מחייבת את עובר הדרך לציית לכל הוראה שניתנה, גם אם הדבר נוגד את...
  • אי ציות להוראות תמרור המוטבע על הכביש
    במקרה של עבירת תנועה המתייחסת לאי ציות לחיצים וסימונים המוטמעים על גבי הכביש, עבירה זו...
  • דו"ח של שוטר על נסיעה ברמזור אדום
    חשוב לדעת, שלאחר שקיבלתם את הדו"ח מהשוטר, במידה ושילמתם אותו הדבר מהווה הודיה בביצוע...
  • משפט תעבורה על דוחות משטרה בגין אי ציות לתמרור
    תקנה 22 לתקנות התעבורה קובעת כי לנאשם בדבר עבירת אי ציות לתמרור הזכות להוכיח כי התמרור...
  • זיכוי בעבירת נסיעה ברמזור אדום – האם אפשרי?
    ישנם מספר טענות הגנה אשר עומדות לנהג לצורך חפותו, אחת מהן היא האפשרות כי במידה והרמזור...
  • עבירה של נסיעה ברמזור אדום המתבססת על צילום הרכב
    משטרת ישראל נעזרת במצלמות הנמצאות בצמוד לרמזורים בצמתים רבים ברחבי המדינה בכדי לתפוס...
  • הכול על אי ציות להוראות תמרור עצור
    תמרור עצור הינו תמרור המחייב את נהג הרכב לציית לשני חוקי תעבורה בעת ובעונה אחת. האחד,...
  • הכל על שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    במהלך שנת 2012 נתפסו כ-90 אלף אנשים כאשר הם מדברים בטלפון סלולארי ללא דיבורית במהלך נהיגה
  • טענות ההגנה בעבירה של שימוש בטלפון
    נהגים יכולים לנסות ולהוכיח כי הם לא דיברו בטלפון בזמן האירועים על ידי מספר דרכים...
  • מהי עבירה של נהיגה בקלות ראש
    כאשר המשטרה בוחרת להחמיר עם נהג ולייחס לו אישום של נהיגה בקלות ראש, הדבר גורם להחמרת...
  • זיכוי בעבירה של אי ציות להוראות שוטר – האם אפשרי?
    בכל המקרים, עבירת אי ציות להוראות שוטר הינה עבירה הגוררת אחריה הגשת כתב אישום וזימון...
  • תפקידו של עורך הדין לתעבורה בעבירה של נהיגה בקלות ראש
    במידה וגם נגדכם הוגש כתב אישום בגין עבירת תנועה מסוימת, ובין היתר נטען כי נהגתם בקלות...
  • מהו ההבדל בין הריגה לגרימת מוות ברשלנות
    ההבדל המהותי באישום בגין גרימת מוות ברשלנות לבין אישום בעבירת הריגה הינו העונש המוטל על...
  • הענישה בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    החוק במדינת ישראל שופט את העבירות השונות על פי חומרתן, ומעל הכול, על פי תוצאותיהן.
  • חשיבות עדות ניטראלית בעבירת גרימת מוות ברשלנות
    במהלך חקירת המשטרה את נסיבות התאונה, ובמהלך איסוף הראיות כנגד הנאשם, מבצעת משטרת ישראל...
  • חשיבות עדותו של הנאשם בעבירה של גרימת מוות ברשלנות
    עדות הנאשם בעבירה היא חלק בלתי נפרד מכלל הראיות בתיק, ומכאן גם חשיבות העדות במסגרת...
  • חשיבותו של עו"ד לתעבורה בכל עבירה בה מואשם נהג חדש
    מדינת ישראל מתייחסת בחומרה לעבירות שנהגים חדשים מבצעים ועל כן נהג חדש המבצע עבירת...
  • זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות – האם אפשרי
    זיכוי בעבירת גרימת מוות ברשלנות הינה אפשרית, וזאת במידה ושכרתם את שירותיו המקצועיים של...
  • משמעות שלילת רישיון לנהג חדש
    נהג חדש שיורשע בעבירת תנועה חמורה עלול להידרש לעמוד מחדש במבחן נהיגה עיוני ו/או מעשי...
  • עבירת השכרות לנהג חדש
    לאחרונה חלה החמרה בחקיקה ובגישתם של המשטרה ושל בתי המשפט בהתייחסותם לעבירת השכרות בכלל,...
  • עבירת המהירות לנהג חדש
    נהג חדש שהורשע בעבירות מסוימות בשנתיים הראשונות לנהיגתו, ישוב ויתבקש לעבור תיאוריה...
  • מהי עבירה של נהיגה בחוסר זהירות
    על מנת להאשים נהג בנהיגה בקלות ראש או בנהיגה ברשלנות, חייבת להתקיים הוכחה המעידה על...
  • נהיגה תחת השפעת אלכוהול לנהג חדש
    כל נהג שטרם עברו שנתיים מיום קבלת הרישיון שלו מוגדר כנהג חדש. מה אומר החוק לגבי נהיגה...
  • סיכון הולכי רגל במעבר חציה - עבירות וענישה
    אזור מעבר חציה מיועד למעבר של הולכי רגל. נהג שלא נותן זכות קדימה, מפריע או מסכן את הולך...
  • שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה הוא עבירה חמורה על פי החוק הישראלי, כיוון שזה עלול לסכן...
  • האם עישון קנאביס נחשב נהיגה תחת השפעת סמים?
    השימוש בקנאביס הפך בשנים האחרונות לנפוץ יותר ויותר. הנהיגה תחת השפעתו של מי שנמצא סם...
  • דין עבירות תנועה לנהג חדש
    דין עבירות תנועה לנהג חדש כולל בתוכו עבירות חמורות על פי פקודת התעבורה, שבגינן עלול...
  • מהו העונש על נהיגה תחת השפעת סמים?
    דיני התעבורה בישראל רואים בנהיגה תחת השפעת סמים כאחת מעבירות התנועה החמורות ביותר. מה...
  • נהג צעיר – לפני שעולים על הרכב כדאי שתקראו את זה
    קיבלת רישיון? מזל טוב! הנה כל מה שאתה צריך לדעת. על נהג צעיר, משמע מי שטרם מלאו לו 24...
  • אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה
    אי מתן זכות קדימה להולך רגל במעבר חצייה גורם פעמים רבות לתאונות דרכים מסכנות חיים עקב...
  • שימוש בטלפון בזמן נהיגה
    נתפסתם משתמשים בטלפון בזמן נהיגה? שימוש בטלפון בזמן נהיגה אסור בחוק ועשוי לגרור אחריו...
  • אי מתן זכות קדימה
    אי מתן זכות קדימה היא עבירה חמורה שתוצאותיה עלולות להיות קשות מנשוא. היכנסו לכתבה למידע...
  • עקיפה אסורה
    עבירת עקיפה אסורה הינה אחת מעבירות התעבורה השכיחות והמסוכנות ביותר. ניתן לעבור את...
  • נהיגה עם אוזניות - האם מדובר בעבירה?
    רבים חושבים כי נהיגה עם אוזניות בזמן אינה עבירה על החוק. בניגוד להחזקת טלפון, למשל, שתי...
  • עו"ד תעבורה בתל אביב
    דיני התעבורה בישראל, מתייחסים לנהיגה בכלי תחבורה יבשתיים - מכונית, אופנוע, משאית וכן...
  • מתי תזדקקו לשירותיו של עורך דין לענייני תעבורה?
    בשנים האחרונות עלה מספר תאונות הדרכים ועבירות התנועה בישראל ולכן מערכת אכיפת החוק...
  • כללי אצבע כאשר נתפסים בנהיגה בשכרות על ידי בדיקת נשיפה
    הכתבה שלפניכם עוסקת בתהליך בדיקת נהג בנהיגה בשכרות ואיך להתנהג בכל שלב של תהליך הבדיקה...
  • מחיקת נקודות תעבורה – סדר בשיטת הנקודות
    במאמר זה הסבר מפורט איך ומתי נמחקות הנקודות ומה החובות מוטלות על הנהגים בכדי שרישיונם...
  • שיטת נקודות משרד הרישוי
    שיטת הניקוד של משרד הרישוי הינה שיטה המאפשרת לרשויות החוק והאכיפה לעקוב אחר נהגים...
  • שלילת רישיון נהיגה על ידי משרד הרישוי
    צבירת 36 נקודות בגין עבירות תנועה שונות יובילו לשלילת רישיון לתקופה של שלושה חודשים
  • התליית רישיון נהיגה של נהגים על ידי משרד הרישוי
    התליית רישיון היא ביטול זמני של רישיונכם עד לביצוע הקורס, התליית הרישיון נכנסת לתוקפה...
  • אכיפת עבירת נהיגה בזמן פסילה
    המשטרה נוקטת בפעולות אכיפה כנגד הנוהגים בזמן פסילה או שלילה. במסגרת הבדיקות השגרתיות
  • משמעות עונש הפסילה לנאשם בעבירה של נהיגה ללא רישיון
    נהגים הנוהגים ברכב ללא רישיון, המכונים בשפה המשפטית :"בלתי מורשים לנהיגה", עוברים למעשה...
  • מהי עבירת הפקרה בתאונת דרכים
    מחויבות הפוגע בתאונת דרכים מחויב להזעיק עזרה למקום התאונה ולידע את גופי ההצלה ולהמתין...
  • צורת הדיווח הנדרשת על שלילת רישיון נהיגה
    במאמר הבא נעסוק בסמכות החוקתית בנוגע לשלילת רישיון ובצורת הדיווח הנדרשת על ידי כל אחד...
  • מדיניות הענישה בעבירת הפקרה
    העונשים על מי שביצע עבירת הפקרה אחרי פגיעה נעים בין 3 שנים ועד ל-14 שנות מאסר בפועל ולא...
  • מהי חובת יידוע נהג על היותו שלול על ידי בית המשפט ?
    החוק קובע כי די בעצם משלוח ההודעה בדואר רשום בכדי להקים חזקה על פיה הנהג מודע לכך...
  • מהי עבירת גרימת מוות ברשלנות
    רשלנות מוגדרת על פי החוק "כאי מודעות לטיב המעשה, לקיום הנסיבות או לאפשרות הגרימה...
  • חובת נהג לא מעורב בתאונת דרכים
    מטרת החוק היא להבטיח מתן עזרה מיידית לנפגע בתאונת דרכים או בדרך אחרת וזאת בכדי לשמור על...
  • זיכוי בעבירת ההפקרה, האם אפשרי
    על התביעה להוכיח את קיומה של תשתית ראייתית להוכחת אשמתו של הנאשם, האם זיהו את הנאשם דרך...
  • החמרת מדיניות הענישה – עבירות תעבורה
    לאחרונה הוחלט להגביר את המאבק בתאונות הדרכים ולאור זאת להחמיר עם עברייני התנועה המועדים...
  • מעצר עד תום ההליכים בעבירת הפקרה
    מעצר עם תום ההליכים הוא אחד מהכלים המשפטיים הקיצוניים שניתן לנקוט כלפי נאשם בעבירה...
  • מהם התנאים לבדיקת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת שתן תיערך לחשוד רק במקרים בהם עולה חשד סביר כי הנהג נתון להשפעת סמים מסוכנים.
  • האם קיימת חובה לבצע בדיקת סמים?
    לאף שוטר אין את הסמכות לערוך לכם בדיקת סמים מבלי חשד סביר, משום שהדבר מהווה פגיעה...
  • הענישה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בתי המשפט בבואם לדון בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים, נוטים להחמיר את מידת הענישה
  • מהן טענות ההגנה בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים?
    התנהגות בלתי הולמת וראויה של שוטרי התנועה כלפי הנאשם, ודרישה למתן דגימות בדיקה ללא...
  • בדיקת דם / שתן בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים
    בדיקת דם או שתן תתאפשר רק במקרים בהם עולה החשד כי הנהג נתון להשפעת סמים
  • עורך דין לתעבורה – האם הכרחי בעבירת המהירות ?
    עורך הדין לענייני תעבורה בודק את חומר הראיות ומאתר פגמים היכולים להוכיח את חפותו של הנהג
  • כיצד בוחרים עורכי דין תאונות דרכים?
    במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם מספר עצות מקצועיות שיסייעו גם לכם לבחור את עורך הדין הראוי...
  • עבירת אי השארת פרטים
    השארת פרטים לאחר מעורבות בתאונת דרכים ללא נפגעים הינה חובה
  • פסילות מינימום בתאונות דרכים
    פסילות מינימום בתאונות דרכים מתייחסות ברוב המקרים לתאונות דרכים עם נפגעי גוף
  • כתבי אישום בתאונת דרכים ללא נפגעים
    במקרים בהם אחד הצדדים ביצע עבירת תנועה חמורה שהובילה לתאונת הדרכים ככל הנראה יוגש כנגדו...
  • כתבי אישום בתאונות דרכים עם נפגעים
    תאונת דרכים שתוצאותיה הן נפגעים בגוף, עשויה לגרור אחריה הגשת כתב אישום
  • מהו עונש מעבר ברמזור אדום
    העונש על מעבר ברמזור אדום משתנה ותלוי בנסיבות השונות שבהן העבירה נעברה. יחד עם זאת,...

עמנ 311/05 פלוני נ' שר התחבורה

התקשרו עכשיו לשיחת ייעוץ חינם

עמנ 311/05 פלוני נ' שר התחבורה

לפני: כבוד השופט דוד חשין, סגן נשיא

ביהמ"ש קיבל את הערעור וקבע:
ההליכים שהובילו להחלטת ועדת הערר לדחות את הערר על החלטת המרב"ד לשלול את רישיון הנהיגה של המערער, התאפיינו בפגמים ובהתנהלות בעייתית שבגינם אין להותיר את החלטת רשות הרישוי על כנה. התנהלות ועדת הערר, על הפגמים הרבים שנתגלו בה, פגעה בזכותו של המערער להליך הוגן, על כל ההשלכות וההשפעות שהיו לכך על המערער ועל זכויותיו, לרבות על זכותו של המערער לשמיעה הוגנת, שמשמעותה, בין היתר, שהמערער יישמע בלב פתוח ובנפש חפצה, כאשר כל המידע החשוב לו הובא לידיעתו ולידיעת המומחים מטעמו. מאחר שביהמ"ש איננו שם עצמו מומחה, יש לבטל את החלטת הוועדה ולהחזיר את העניין לרשות הרישוי, כדי שתחזור ותבחן את שאלת כשירותו של המערער לנהוג, והפעם בפני מומחים אחרים. זאת לגבי רישיון הנהיגה ברכב פרטי.
לעומת זאת, יש להחזיר למערער את רישיונו לנהיגה באופנוע. בהנחה כי המרב"ד פסל גם את רישיון הנהיגה באופנוע שהיה למערער, היה עליו להפנות את תשומת ליבו של המערער לכוונתו לעשות כן וליתן לו הזדמנות להתגונן ולטעון ספציפית בנושא זה. לא ניתן לשלול בדרך אגב גם את רישיונו לנהיגה באופנוע. כמו כן, הנושא לא נדון בפני ועדת הערר.
עפ"י דוקטרינת הבטלות היחסית, הפרת זכות הטיעון איננה מביאה בהכרח לביטול החלטת הרשות המינהלית. ברם, עפ"י דוקטרינה זו, כאשר אין מדובר במקרי הקצוות (בהם, מחד, שימוע מאוחר לא יתקן את העוול, שאז נפסלת ההחלטה, ומאידך, אי שימוע מוקדם לא גרם עוול, שאז ההחלטה עומדת בעינה והרשות עשויה להידרש לקיים שימוע מאוחר) אלא במקרים הרגילים, הפרת זכות השימוע גורמת לביטול ההחלטה, אך אינה מונעת קבלת החלטה חדשה לאחר שימוע. כך, במקרה דנן, החלטת רשות הרישוי לשלול את רישיונו של המערער לנהוג באופנוע – מבוטלת. אם סבורה רשות הרישוי כי יש לשלול גם את רישיונו לנהיגה באופנוע, בכוחה לפעול במסגרת הסמכות המוקנית לה בחוק.

פסק דין

מהות הערעור
1. ערעור זה עניינו בהחלטת רשות הרישוי מיום 29.3.05 שלא להחזיר למערער את רישיון הנהיגה.

5129371
5129371רקע עובדתי
2. המערער, נכה צה"ל בשיעור של 50% לצמיתות, נפגע בהלם קרב. הפגיעה המצערת ארעה בעת שכוח הסיור בו שירת הותקף בטעות ע"י מטוס פנטום של חיל האוויר ביום החמישי למלחמת לבנון (1982). באותה תקיפה נהרגו 24 מחיילי הכוח.

3. בשנת 2001 הגיש המערער (בעל רישיון נהיגה מאז שנת 1979) בקשה לאגף השיקום שבמשרד הביטחון לקבלת רכב רפואי. בעקבות בקשתו הופנה המערער למכון הרפואי לבטיחות בדרכים שבמשרד הבריאות (להלן – מרב"ד). לאחר שעבר בהצלחה את הבדיקות, אושרה לו רכישת רכב רפואי, ללא מיסים. רישיון הנהיגה ברכב אושר לו "בתנאי בקורת" (ראו נספח 7 לערעור), מבלי שהמערער, לדבריו, ידע על כך.נ

4. בשנת 2003 זומן המערער לביקורת במרב"ד. בחוות דעתה מיום 24.6.03 המליצה פסיכולוגית של המרב"ד להפסיק את נהיגתו של המערער. זאת משום ש"המימצאים מעלים ריבוי ע"ת מסוכנות בתקופה האחרונה אצל נהג עם קשיים אמוציונליים ותפקודיים, ויש ספק רב לגבי שיפוטו בנושאי נהיגה. בנוסף – היסטוריה של שימוש ממושך בסמים" (נספח 7 לערעור). לפיכך, ביום 17.9.03 המליץ המרב"ד שלא להמשיך את רישיון הנהיגה של המערער בשל "אי התאמה אישיותית לנהיגה" (תוך מתן אפשרות להגיש בקשה לבדיקה מחודשת כעבור שנה).ב

5. המערער, שלדבריו לא ידע על המלצה זו, פנה ביום 14.3.04 למשרד הרישוי בבקשה לחדש את רישיונו. בעקבות המלצת המרב"ד, סורבה בקשתו. ביום 15.3.04 פנה המערער לשר התחבורה (ולראש הממשלה) בבקשה לסייע לו בפתרון בעייתו. במכתב מיום 18.3.04, הודיע מנהל אגף רישוי ותפעול למערער, כי הוזמן למשרד הרישוי ליום 2.3.04 (במכתב שנשלח לכתובת שמסר במרב"ד), ומשלא הגיע, נפסל רישיונו. המנהל ציין, כי יוכל לערור על החלטה זו בתוך 30 ימים ועד ליום 1.4.04 (נספח 1 לערעור).

לעומת זאת, במכתב מיום 17.3.04 הודיע לו פרופ' מ' שני, יו"ר ועדת הערר, כי הוועדה איננה רשאית לדון בהחלטה מספטמבר 2003, כי אי ידיעתו אודות ההחלטה מספטמבר 2003 איננה רלוונטית, וכי באם רישיונו נלקח ממנו בספטמבר 2003, יוכל לשוב ולהיבדק ע"י המרב"ד בספטמבר 2004 (נספח 3 לערעור).

6. ביום 17.3.04 עתר המערער לבית המשפט העליון, והופנה לבית המשפט לעניינים מינהליים. בדיון שהתקיים ביום 16.5.04 בבית המשפט לעניינים מינהליים בת"א, לפני כבוד השופט פוגלמן (עת"מ 1579/04), הסכימו הצדדים שעניינו של המערער יובא לפני ועדת הערר בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מישיבתה הקרובה, ולפיכך נמחקה העתירה (נספח 4 לערעור).

לאחר שלא זומן להופיע לפני הוועדה, הגיש המערער ביום 1.6.04 בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט (נספח 5 לערעור). לאחר שבינתיים, ביום 7.6.04, הופיע המערער לפני הוועדה, נתייתר הדיון בה. ברם, בהחלטתו (מיום 22.6.04) חייב השופט פוגלמן את המדינה בהוצאות, הן בשל כך שלא עמדה בהצהרתה והן בשל כך שהעתירה הוגשה בשעתו עקב עמדה מוטעית של הרשות שלא איפשרה לשמוע את הערר (נספח 6 לערעור).

7. ביום 7.6.04, כאמור, הופיע המערער בפני ועדת הערר (בהרכב הפרופסורים: מ' שני, זוהר ודוידסון – סע' 19 לערעור). המערער הגיש לוועדה מכתב (מיום 4.4.04) החתום על ידי ד"ר לפידוס, הרופאה המטפלת בו במרכז הקהילתי לבריאות הנפש תל-אביב ע"ש בריל, ועל ידי ד"ר אילה שוכוביצקי, סגנית מנהלת יחידת הטראומה. במכתבן אומרות הרופאות, כי עפ"י "המידע שברשותנו אין מניעה במצבו הנפשי הנוכחי שימשיך להחזיק ברישיון לרכב פרטי" (נספח 8 לערעור). בנוסף הגיש המערער מכתב (מיום 4.4.04) בחתימתם של מנהל המרכז, פרופ' לאור, ד"ר שוכוביצקי וד"ר לפידוס, המפרט את מצבו של המערער וקובע כי "הנהיגה עבור פלוני הינה אלמנט מרגיע, כשאינו יכול לנהוג חש באי שקט וחוסר אונים, דבר היכול לגרום להחמרה במצבו" (נספח 9 לערעור).ו

8. ועדת הערר החליטה לשלוח את המערער לבדיקה פסיכולוגית במכון רום-פילת (להלן – המכון). הבדיקות נערכו ביום 21.6.04 ונמשכו כ-5 שעות. ביום 24.7.04 קיים הפסיכולוג הראשי של המכון שיחת סיכום עם המערער (סע' 20 לערעור). סיכום האבחון והערכת האישיות נעשה ביום 28.7.04. מסקנתו החיובית של המכון ניתנה בזו הלשון: "בהתחשב בכל המימצאים והשלכותיהם, מומלץ להערכתנו לשקול בחיוב את החזרת רשיון הנהיגה, תוך התנייתו בביקורת עבירות התנועה בעוד כשנה" (נספח 20 לערעור).

9. ביום 23.9.04, לאחר קבלת חוות הדעת מן המכון (שהמערער לא ידע את תוכנה), קיימה ועדת הערר פגישה נוספת עימו (פרופ' נוי החליף את פרופ' מ' שני, אך לדברי המערער, נכח האחרון בפגישה – סע' 21 לערעור). הוועדה החליטה הפעם כי על המערער לבצע 3 בדיקות לגילוי סמים וזאת עד ליום 1.10.04, וכן לעבור אבחון נוסף במכון. בבדיקות לא נתגלו סמים בגופו של המערער (נספחים 10, 11, 12 לערעור). ביום 18.10.04 נערך למערער אבחון נוסף של כ-25 דקות – מבחן רורשאך.

10. בטרם נתקבלו מן המכון תוצאות המבחן הנוסף ביקשה הוועדה, לדבריה, מיו"ר הוועדה, פרופ' מ' שני, להעביר למרכז הקהילתי לבריאות הנפש בתל אביב (שבו מטופל המערער) את מימצאי הבדיקה הסופיים של המכון "כשיגיעו" ואת "גישתנו לא להחזיר את הרישיון" (עמוד שני לנספח 22 לערעור). לכן, כתב פרופ' מ' שני, ביום 22.11.04, לפרופ' לאור, מנהל המרכז, ולאחר מכן, לדברי הוועדה, לאור בקשת המערער במכתבו מיום 3.12.04 (נספח 13 לערעור), גם לד"ר לפידוס, הרופאה המטפלת. לא נתקבלה תגובה מן המרכז (שם). העתקי המכתבים לא הוגשו לבית המשפט.

11. חוות הדעת השניה של המכון, מיום 10.11.04, מכילה את חוות הדעת הראשונה (מיום 28.7.04) במלואה – להוציא ההממלצה "לשקול בחיוב את החזרת רשיון הנהיגה, תוך התנייתו בביקורת עבירות התנועה בעוד כשנה", שהושמטה, בתוספת ציון העובדה כי למערער הועבר מבחן רורשאך בפגישה נוספת – ובהמשך לה (החל מהפיסקה השביעית שבעמ' 3) את ההערכה עפ"י מבחן הרורשאך. המסקנה הפעם היתה שונה, לאמור: "מכלול המימצאים מקשה מאוד על הניבוי כיצד יגיב פלוני למצבי לחץ. האם יישען על מה שנתפס בעיניו כלוגי ורציונלי בעת קבלת החלטות או האם יישמע לעולמו הריגשי הכרוך בדיכדוך, חרדה, מתח ועצבנות. לפיכך, לא נוכל להמליץ בשלב זה על החזרת רישיון הנהיגה" (נספח 15 לערעור).נ

12. ביום 3.12.04 פנה המערער לוועדה בבקשה לקבל את תוצאות שתי הבדיקות שנערכו לו במכון בימים 21.6.04 ו-18.10.04 (נספח 13 לערעור). בנוסף, הלין על כי למרות שנאמר לו כי יקבל תשובה בתוך 6 שבועות (עד ליום 7.11.04), טרם קיבלה. במכתב תשובתו מיום 6.12.04 (נספח 14 לערעור) ציין פרופ' מ' שני (בהתייחס לדברים האחרונים), שלמערער נאמר מפורשות כי לאחר הבדיקה הנוספת במכון והבירור יוזמן לבדיקה נוספת ע"י הוועדה. פרופ' שני הודיעו כי נתבקשה הבהרה נוספת בעניינו שלאחריה יוזמן לבדיקה סופית בפני "ועדה עליונה" של שלושה רופאים פסיכיאטריים. למכתבו צירף פרופ' שני את "תוצאות המבחנים הפסיכודיאגנוסטיים אשר הועברו לנו ביום 10.11.04" (שם), דהיינו, רק את חוות הדעת השניה של המכון.

ביום 12.12.04 פנה המערער למכון וביקש לברר לאן נעלמו תוצאות האיבחון השני (בסוברו כי קיבל את חוות הדעת הראשונה). המכון השיב, כי תוצאות המבחנים נשלחו בנפרד לוועדה לפני כחודשיים. לפיכך, למחרת היום פנה המערער לוועדה וביקש לקבל את תוצאות המבחן השני (שנערך לו ביום 18.10.04). בנוסף, ביקש לקבל החזר הוצאות בדיקות השתן לגילוי סמים.

בתגובתו מיום 20.12.04 כתב לו פרופ' מ' שני, כי אילו טרח לקרוא את המסמך ששלח לו (דהיינו, את חוות הדעת מיום 10.11.04) היה מגלה כי הוא מתייחס גם למבחן הרורשאך. בנוסף, הודיעו, כי ועדת הערר איננה משלמת עבור בדיקות רפואיות שעליו לעשות (נספח 17 לערעור).ב

13. ביום 26.12.04 שוב עתר המערער לבית המשפט לעניינים מינהליים בת"א (עת"מ 3145/04). בעתירתו ביקש המערער להורות להמציא לו את התוצאות המקוריות של שתי הבדיקות שעבר במכון, לשלם לו את עלות בדיקות השתן, ולמסור לו את החלטת ועדת הערר.

בנקודה זו אקדים לרגע את המאוחר: ביום 31.3.05 מסרו הצדדים הודעה מוסכמת לבית המשפט, שקיבלה תוקף של פסק דין, ולפיה ימסרו המשיבים למערער את החלטת ועדת הרישוי בערר, את המלצת ועדת הערר מיום 7.2.05, ואת חוות הדעת הראשונה של המכון מיום 28.7.04. המדינה גם הסכימה לשלם למערער את עלות בדיקות השתן.

14. ובחזרה לרצף הכרונולוגי: ביום 20.1.05 – וגם זו הפעם מבלי שידע עדיין על ההמלצה החיובית שבחוות הדעת הראשונה של המכון – הופיע המערער שוב בפני ועדת הערר (באותו הרכב: הפרופסורים נוי, דוידסון וזהר). בחוות דעתם מיום 7.2.05 הגיעו השלושה למסקנה פה אחד "כי אכן יש סיכון בהמשך נהיגתו [של המערער] במצבו הנפשי" (שם, בעמוד שני).

15. בעקבות המלצת ועדת הערר החליט אגף הרישוי ביום 29.3.05 לדחות את הערר לגבי רישיונות נהיגה "א, ט, 2" וקיימת מחלוקת בין הצדדים האם מדובר גם בשלילת הרישיון לנהיגה באופנוע.

רקע דיוני
16. בד בבד עם הערעור הגיש המערער בקשה דחופה לצו ביניים (בש"א 1306/05). בהחלטתי מיום 10.4.05 הוריתי למשיבים להגיש תשובתם לבקשה ולצרף תצהיר לאימות העובדות. המשיבים לא צירפו תצהיר לתגובתם, בנמקם זאת בכך שכל העובדות המפורטות בה אינן שנויות במחלוקת. הפועל היוצא מכך, שבתגובתם לא הכחישו המשיבים אף לא טענה עובדתית אחת שהעלה המערער. משכך, לא נותר לי אלא לצאת מן ההנחה שכל טענותיו העובדתיות של המערער, שנתמכו בתצהיר, נכונות הן. במהלך הדיון בבקשה לצו ביניים, שהתקיים ביום 3.5.05, הסכימו הצדדים להצעתי, כי לאור הטיעון הארוך שהשמיעו, יינתן פסק דין בערעור על בסיס כל החומר שלפניי (עמ' 7).

בטרם אעבור לדיון לגופו של עניין, ראיתי לומר כי המערער, שייצג עצמו בערעור, טען בפניי שעה ארוכה, בשופי ובנחת, בטוב טעם ודעת, תוך גילוי בקיאות בעובדות והבנה בסוגיות הנדונות.
דיון
17. ההליכים שהובילו להחלטת ועדת הערר, לדחות את הערר על החלטת המרב"ד לשלול את רישיון הנהיגה של המערער, התאפיינו בפגמים ובהתנהלות בעייתית, כפי שיפורטו להלן.ו

18. ביסוד חווה"ד של הפסיכולוגית של מרב"ד שערכה למערער את המבדקים הפסיכולוגיים, היו לכאורה שני נתונים אוביקטיביים – ריבוי עבירות תנועה מסוכנות שביצע המערער והיסטוריה של שימוש במריחואנה: "המימצאים מעלים ריבוי ע"ת מסוכנות בתקופה האחרונה אצל נהג עם קשיים אמוציונליים ותפקודיים, ויש ספק רב לגבי שיפוטו בנושאי נהיגה. בנוסף – היסטוריה של שימוש ממושך בסמים" (נספח 7 לערעור). אדון בנתונים אלה להלן.

בחוות דעתה מציינת הפסיכולוגית, כי על שם המערער רשומות 23 עבירות תנועה, וכי הוא "זומן לביקורת לאחר הופעת ע"ת מסוכנות בתקופה האחרונה" (ההדגשה שלי – ד' ח'). לעומת זאת, בדיון שהתקיים לפניי הבהיר ב"כ המשיבים, כי בתקופה שמינואר 2001 ועד לפברואר 2003 עבר המערער 13 עבירות (עמ' 5). מגיליון הרשעות תעבורה קודמות שהגישו המשיבים (מש/1), עולה כי מתחילת שנת 2001 (ינואר) ועד לאמצע שנת 2003 (יולי), ביצע המערער 13 עבירות. ב"כ המשיבים ראה להדגיש את העבירות של נהיגה ללא ביטוח, נהיגה במהירות שמעל למותר, אי עצירה בקו העצירה באור אדום, נהיגה ללא רישיון, נהיגה בנתיב שיוחד לאוטובוס (עמ' 5). בגין עבירות אלה, שילם המערער קנסות, ולא נרשמו לו נקודות.

אשר לשימוש במריחואנה, הפסיכולוגית כותבת כי בדו"חות הרפואיים צויין שימוש ממושך במריחואנה, ובעבר – גם באלכוהול, ומציינת בהדגשה כי המערער "מדווח על שימוש במריחואנה בערך אחת לחודש, פעם אחרונה לפני שבועיים, ומקפיד שיעברו 5-6 שעות בטרם נוהג" (שם).נ

הפסיכולוגית ראתה לנגד עיניה ריבוי עבירות – 23, בעוד שבשנתיים וחצי שקדמו למועד שבו בדקה אותו, לא עבר המערער אלא 13 עבירות. הפסיכולוגית סברה שמדובר בעבירות תנועה מסוכנות, אך לא כך, באשר לא גררו בעקבותיהן נקודות למערער, והסתכמו בתשלום קנסות, בהיותן רובן עבירות של ברירת קנס (למעט נהיגה ללא רישיון, ונהיגה ללא ביטוח). הפסיכולוגית ראתה בפניה בעיה של שימוש במריחואנה, והתברר לבסוף כי לא היא.ב

נתונים בלתי מדוייקים על עבירות התנועה, בעייה עקב שימוש במריחואנה, שהיתה כלא היתה, ורקעו של המערער כהלום קרב (שלא הפריע לו לנהוג עד אז, כפי שלא הפריע למרב"ד להמליץ בשעתו ליתן לו רישיון), הם שהיו בפני הפסיכולוגית בעת שבדקה את המערער, וברי מתוך חוות דעתה כי היה להם השפעה על אבחנותיה ועל המלצתה להפסיק את נהיגתו.

19. המערער הופיע לפני ועדה של המרב"ד, היא "הרופא המוסמך" כמשמעותו בסעיף 55א(א) לפקודת התעבורה [נוסח חדש], שהוסמך ליתן אישור רפואי לנהיגה. פרוטוקול הדיון לא הוגש וכל שיש לפניי הוא תצהירו של המערער.

לדברי המערער, אמר לחברי הוועדה כי לא ידע שהיה בתקופת ביקורת, כי עד כה נצברו לחובתו אפס נקודות, כי לא היה מעורב בתאונות דרכים ורישיונו לא נשלל ממנו, וכי מדובר רק בעבירות של ברירת קנס. עוד אמר להם כי גם אנשים אחרים נהגו ברכבו. לדבריו, חברי הוועדה לגלגו לו, וסירבו ליתן לו לעיין בדו"חות התנועה. המערער גם הסביר להם, לדבריו, כי בעקבות הטיפול במרכז הרפואי ע"ש בריל, הפסיק כבר בשנת 2002 לעשן מריחואנה, כאשר גם עד למועד זה לא עישן אלא סיגריה אחת לחודש, וגם אז הקפיד שלא לנהוג באותו יום. לדבריו, חברי הוועדה שוב לגלגו לו וסרבו לבקשתו לבצע בדיקות שתן לגילוי סמים.ו

הדברים, שלא הוכחשו, כאמור, בעיתיים הם, ואין טעם להוסיף.

20. המלצת המרב"ד מיום 17.9.03 (שלא להמשיך את רישיון הנהיגה של המערער) נשלחה למשרד הרישוי (והעתק ממנה לאגף השיקום שבמשרד הביטחון). המלצה (החלטה) זו, שעליה יכול היה המערער להגיש ערעור לועדת הערר עפ"י סעיף 55א(ב) לפקודת התעבורה, לא הובאה לידיעתו, ורק משפנה במחצית מרץ 2004 לחדש את רישיונו, למד עליה ועל פסילת רישיונו. כמבואר לעיל, המערער הוזמן למשרד הרישוי ליום 2.3.04, ומשלא הופיע, נפסל רישיונו אוטומטית באותו יום (נספח 1 לערעור). מתוך החומר שלפניי לא נתחוור לי מה ארע – אם בכלל ארע דבר – בששת החודשים שבין המלצת המרב"ד לבין הזימון למשרד הרישוי. אם כקביעתו של המרב"ד, נהיגתו של המערער כה מסוכנת עד כדי כך שיש לפסול את רישיונו, הכיצד לא נעשה דבר, לכאורה, במשך ששה חודשים?

21. בשלב זה נפתח מסלול של התנגשות בין המערער לבין יו"ר ועדות הערר, הפרופ' מ' שני. האפשרות לערור על ההחלטה עד ליום 1.4.04 (כפי שהודע למערער ע"י משרד הרישוי), נשללה ע"י פרופ' שני באופן מוטעה, כקביעת השופט פוגלמן בהחלטתו (מיום 22.6.04) בבקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט. על אף שבדיון שהתקיים לפני השופט פוגלמן ביום 16.5.04 הסכימו הצדדים שעניינו של המערער יובא לפני ועדת הערר בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מישיבתה הקרובה (ולפיכך נמחקה העתירה), לא זומן המערער להופיע לפני הוועדה. לדבריו, נמסר לו מן הלשכה המשפטית של משרד התחבורה (עוה"ד חוה ראובני), כי יו"ר הוועדה מסרב למלא אחר הוראות פסק הדין (סע' 16 לערעור). רק לאחר שהמערער הגיש (ביום 1.6.04) בקשה לפי פקודת ביזיון בית המשפט (נספח 5 לערעור), הוזמן להופיע לפני הוועדה ביום 7.6.04. השופט פוגלמן, כאמור, ראה לחייב את המדינה בהוצאות, הן משום שלא עמדה בהצהרתה והן משום שעקב עמדתה המוטעית, שלא איפשרה לשמוע את הערר, הוגשה בשעתו העתירה (נספח 6 לערעור).

22. לא הוגש לי פרוטוקול הישיבה הראשונה של ועדת הערר, שהתקיימה ביום 7.6.04, בהרכב הפרופסורים: מ' שני, זוהר ודוידסון. מידע מהישיבה מצוי בתצהירו של המערער. לדבריו, הוועדה סירבה להתייחס למסמכים שהגיש וסירבה גם לשמוע את נימוקיו. כן הוא אומר, כי יו"ר הוועדה, פרופ' שני, אמר לו שהוא נמצא בבדיקה כדי לברר מהן מחלות המוח שמהן הוא סובל. לדברי המערער, חברי הוועדה השפילוהו ללא הפסק, צחקו עליו וצעקו עליו (סע' 19 לערעור).

בישיבה השניה של ועדת הערר (ביום 23.9.04) החליף פרופ' נוי את פרופ' מ' שני. לדברי המערער, כבר ביום 1.6.04, ועוד בטרם התקיימה הישיבה הראשונה, ביקש מהיועצת המשפטית של משרד התחבורה לפסול את פרופ' שני, כדי שלא ישתתף כחבר בוועדת הערר שתדון בעניינו, וכך גם ביקש בבקשתו לפי פקודת ביזיון בית המשפט, שנזכרה לעיל (ראו בקשת המערער מיום 22.5.05 "להבהרה בקשר לפרוטוקול הדיון"). ואולם, לדברי המערער, נכח פרופ' שני מן הצד גם בישיבה השניה (סע' 21 לערעור), וכפי שנראה להלן, המשיך להיות מעורב בהליכים הקשורים במערער. לטענת המערער, גם בישיבה זו המשיכו חברי ועדת הערר לצחוק עליו ולהשפילו (סע' 21 לערעור).

23. כזכור, בישיבה הראשונה של ועדת הערר הופנה המערער לבדיקות במכון רום- פילת. לצורך חוות דעתם הראשונה (מיום 28.7.04), ערכו מומחי המכון למערער סידרה של מבחנים ביום 21.6.04: "ראיון אישי מקיף, ציורים, בנדר, השלמת משפטים, TAT, תצפיות התנהגותיות וראיון אימות נתונים", כאשר האבחון כולו נמשך כ-5 שעות (עמוד ראשון לנספח 20). לדברי המערער, ביום 24.7.04 קיים עימו הפסיכולוג הראשי של המכון, ד"ר וינקלר, שיחת סיכום.

בחוות דעתו קבע המכון כי, ככלל, יכולתו האינטלקטואלית של המערער טובה, ו"בוחן מציאות, שיפוט מציאות ושיפוט חברתי תקינים". עם זאת, ניכרות תנודות באפקט, קושי לשמור מרחק מתאים מגירויים, נטיה לאסוציטיביות וקושי להתמקד בעיקר. במקביל נמצאו זהירות ונטיה להגנתיות תוך השקעת מאמץ להציג חזות אופטימית, יכולת ומסוגלות, וזאת לעתים עד לרמה של פנטזיה. נטיות אלה, נקבע, עומדות בניגוד לחוויה פנימית של חרדה ומתח פנימי, שהמערער נוטה להקטין ממשמעותה, ברם, בקונפליקט הזה שבין תחושות קשות להבעתן, מצליח המערער לשמור על איזון "ולא עולות אינדיקציות לתוקפנות משמעותית, אימפולסיביות ללא שליטה או לקשיי ויסות חריגים". חוות הדעת קובעת, כי למערער נטיה לראיה סובייקטיבית של סיטואציות, שיכולה להתפרש כילדותית וכנמהרת, כי יש לו מידה של חוסר עכבות, אך לא חריגה. חוות הדעת קובעת, כי המערער מגלה חשיבה נוקשה, מתקשה לראות את נקודת המבט של האחר, דבר שיכול ליצור קונפליקטים עם סביבתו. עוד קובעת חוות הדעת, כי המערער הינו רגיש ופגיע ויש לו קושי להתמיד ולהשתלב עפ"י הסטנדרטים הרגילים. יש לו נטיה להתייחס להפרות "קלות" של החוק בקלות דעת, כאשר הוא מבחין בין עבירות קלות לחמורות לדעתו. הוא מסוגל לקחת אחריות על חלק ממעשיו, אך נוטה לראות את התנהגותו הכוללת כחיובית באופן פשטני. חוות הדעת מציינת את התמודדתו של המערער במשך שנים רבות עם קשיים משמעותיים, ובמיוחד כי "בשנים האחרונות נראה כי חל שיפור בתפקודו", הוא מטופל באופן קבוע ומקפיד על שיתוף פעולה. המומחים התרשמו כי "רשיון הנהיגה והאפשרות לניידות חשובים לו מאוד", בשל מצבו הנפשי.

סיכומו של דבר, המליץ המכון בחיוב, כדלקמן: "בהתחשב בכל המימצאים והשלכותיהם מומלץ להערכתנו לשקול בחיוב את החזרת רשיון הנהיגה, תוך התנייתו בביקורת עבירות התנועה בעוד כשנה".

24. לפי בקשת הוועדה "להמשיך ולבדקו בשאלת הסיכון שבנהיגתו", ערך המכון למערער אבחון נוסף – מבחן רורשאך, שלדברי המערער, ערך כ- 25 דקות. מבחן הרורשאך העלה מימצאים שונים בתכלית מאלה שהעלתה סדרת הבחינות, שהועברה למערער בפעם הקודמת במשך כ-5 שעות.

המבחן מצא אדם הנתון ל"ריגושים אפקטיביים" המערבים איפיונים של דיכאון היכולים להשפיע על יעילות תפקודו. אדם שבוחן המציאות שלו תקין, אך עם נטיה לחיפזון וחוסר תשומת לב בדרך קבלת החלטות ועבודה על משימות. נמצא גם כי למערער קושי בחשיבה הלוגית ובקוהרנטיות, וכי יכולתו פחותה מזו של מרבית האנשים להגיע למסקנות הגיוניות אשר ליחסים בין אירועים. כן נמצאו אינדיקציות ל"נטיות התנגדותיות", על רקע של תחושת כעס ועוינות כלפי העולם בכלל ויחס שלילי כלפי סמכות. בנוסף, נקבע כי למערער סגנון הסתגלות בלתי עיקבי ובלתי מוגדר, והוא נוטה לחוסר יעילות בתגובותיו ולהתנהלות בלתי צפויה. נמצא גם, כי יכולתו של המערער להתמודד עם סיטואציות חברתיות פחותה מזו של מרבית האנשים, ומיומנויותיו החברתיות המוגבלות עלולות להביאו לידי יחסים בינאישיים לא מותאמים ומוזרים.

בסיכום קבעו הפעם המומחים, כי "מכלול המימצאים מקשה מאוד על הניבוי כיצד יגיב פלוני למצבי לחץ. האם יישען על מה שנתפס בעיניו כלוגי ורציונלי בעת קבלת החלטות או האם יישמע לעולמו הריגשי הכרוך בדיכדוך, חרדה, מתח ועצבנות. לפיכך, לא נוכל להמליץ בשלב זה על החזרת רישיון הנהיגה" (נספח 15 לערעור).נ

לקורא במימצאי שני האבחונים, שחוברו להם יחדיו – זה הראשון (מיום 28.7.04) וזה של הרורשאך (מיום 10.11.04) – נדמה כאילו המדובר בשני נבדקים שונים זה מזה באישיותם (השוו לדברי כבוד השופט ריבלין בע"ש (ב"ש) 4/93 פרטוק נ' משרד התחבורה, פיסקה 3, פורסם בנבו). אמנם, בית המשפט איננו מומחה בפסיכולוגיה או בפסיכיאטריה, ולא ישים עצמו מומחה (ראו דברי כבוד השופטת ביניש בר"מ 3186/03 מדינת ישראל נ' עין דור, פיסקה 9). עם זאת, תמוה בעיניי כיצד דרים מימצאי שני האבחונים הללו בכפיפה אחת, בשים לב לכך, שבעקבות הראשון הומלץ להחזיר למערער את הרישיון, ואילו בעקבות השני הומלץ שלא לעשות כן.

25. התנהלות בעייתית מאוד קשורה בבקשת המערער (מיום 3.12.04) מהוועדה לקבל את תוצאות שתי הבדיקות שנערכו לו במכון (בשני מועדים) "כולל כל המימצאים והנימוקים", וזאת עפ"י תקנה 195ג(א) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 (נספח 13 לערעור). בתגובה המציא לו פרופ' מ' שני את "תוצאות המבחנים הפסיכודיאגנוסטיים אשר הועברו לנו ביום 10.11.04" (ראו מכתבו מיום 6.12.04, נספח 14 לערעור), דהיינו, פרופ' שני המציא למערער רק את חוות הדעת השניה של המכון, שאמנם כללה את מימצאי הבדיקות הראשונות אך לא את ההמלצה להחזיר למערער את הרישיון, שהיתה כלולה בחוות הדעת הראשונה. וכך, לא יכול היה המערער לדעת כי בעקבות סדרת הבדיקות הראשונה שעבר, המליץ המכון להחזיר את רישיונו. יש גם לזכור, כי בשלב זה, אליבא דפרופ' שני, אמור היה המערער להופיע פעם נוספת בפני ועדת הערר (שם), כפי שאכן ארע ביום 20.1.05.

המערער שסבר, בטעות, כי קיבל את תוצאות האבחון הראשון – משום שבחוות הדעת של המכון (מיום 10.11.04) צויין תאריך האבחון כיום 21.6.04 – פנה (ביום 12.12.04) למכון כדי לברר להיכן נעלמו תוצאות האיבחון השני. בעקבות תשובת המכון, חזר המערער לוועדה וביקש לקבל את תוצאות המבחן השני (מיום 18.10.04). גם בתגובתו (מיום 20.12.04) לא הבהיר פרופ' מ' שני למערער כי בחוות הדעת ששלח לו אוחדו שתי חוות הדעת של המכון, ולא רק זאת, אלא שגם ראה להעיר לו כי אילו טרח לקרוא את המסמך ששלח לו – את חוות הדעת מיום 10.11.04 – היה מגלה כי הוא מתייחס גם למבחן הרורשאך. לפיכך, ביום 26.12.04, פנה המערער בפעם השלישית לבית המשפט (עת"מ 3145/04) וביקש להורות להמציא לו את התוצאות המקוריות של שתי הבדיקות שעבר במכון. ביום 31.3.05 הסכימו הצדדים, בין היתר, שתימסר למערער חוות הדעת הראשונה של המכון מיום 28.7.04. וכך, בעת שהופיע המערער בפעם השלישית והאחרונה בפני ועדת הערר (ביום 20.1.05) לא ידע עדיין על המלצתו הראשונה של המכון, להחזיר לו את הרישיון, מידע שיכול היה להסתייע בו.

התנהלות זו קשה עלי במיוחד. אי העברת מידע למערער, שאותו ביקש ושאותו היה זכאי לקבל, איננה עולה בקנה אחד עם ההתנהגות שרשות ציבורית מחוייבת לה.

26. כך גם בעייתית התנהלות המרב"ד והוועדה בנושא הבדיקות לגילוי הסמים. על אף שנושא הסמים היה תלוי ועומד, ועל אף שהמערער ביקש מהמרב"ד לבצע בדיקות לגילוי סמים, לא נשלח המערער לבדיקת סמים, אלא בישיבת הוועדה מיום 23.9.04, שאז נדרש לבצע 3 בדיקות לגילוי סמים בתוך שבוע ימים (ואזכיר, כי בבדיקות נמצא המערער נקי מסמים).

27. הוועדה ציינה בהחלטתה, כי ביקשה מיו"ר הוועדה, פרופ' מ' שני, להעביר למומחי המרכז שטיפל במערער את "מימצאי הבדיקה הסופיים של מכון רום כשיגיעו" (שם, בעמ' 2; ההדגשה שלי – ד' ח'), וכן את גישת הוועדה שלא להחזיר למערער את הרישיון, בהוסיפה כי יו"ר הוועדה כתב "על כך" למומחי המרכז, וכי לא הגיעה מצדם כל התייחסות. מן הדברים עולה, כי גם למומחי לא העבירה הוועדה את ההמלצה שבחוות הדעת הראשונה להחזיר למערער את רישיון הנהיגה. זאת למרות שבמכתבו לוועדה מיום 3.12.04 (נספח 13 לערעור) ביקש ממנה המערער מפורשות, כי אם תחליט שלא להעביר לו את את תוצאות שתי הבדיקות שנערכו לו, כולל מימצאיהן ונימוקיהן, אזי תעבירן לד"ר לפידוס, הרופאה המטפלת בו במרכז. גם בהעברה חסרה זו של החומר ובנסיבות העברתה, רואה אני פגם בהתנהלות ועדת הערר.

28. את מסקנתה "כי אכן יש סיכון בהמשך נהיגתו [של המערער] במצבו הנפשי" סמכה הוועדה בעיקר על שניים אלה: על המסקנה אליה הגיע המכון (הכוונה, כמובן למסקנה השניה), ועל שתי "הבדיקות הקליניות" שערכה היא למערער, כשהיא מוסיפה ומציינת את אי תגובת מומחי המרכז שטיפל במערער למכתביו של יו"ר הוועדה.ב

את התרשמויותיה משתי הבדיקות שערכה למערער סיכמה הוועדה באומרה, כי בבדיקה שנערכה ביום 23.9.04 "ניכרו [במערער] מתח פנימי וחרדה, העדר תובנה לנדרש בנהיגה" (עמ' 1), בציינה כי היתה למערער התפרצות בלתי נשלטת של מספר דקות, ובבדיקה שערכה לו ביום 20.1.05 "בלטו ביתר שאת הממצאים הבעיתיים במבנה אישיותו" (שם). מסקנתה משתי הבדיקות היתה, ש"ברור כי מדובר באדם בלתי צפוי במצבי לחץ" (עמ' 2).ו

בית המשפט אמנם איננו מומחה לפסיכיאטריה. אולם, דומה, כי אין צורך להיות מומחה כדי לקבוע כי את התנהגותו של המערער בוועדה יש לראות גם לאור היחס שגילתה כלפיו הוועדה, ובעיקר, כך עולה, יושב הראש שלה, פרופ' מ' שני, ולאור היחס שגילתה כלפיו עוד קודם לכן ועדת המרב"ד, כפי שפורטו כולם בהרחבה לעיל (והשוו לדברי כבוד השופט ביין בע"ש (חי') 122/00 אמיתי נ' מדינת ישראל, פיסקה 4). אזכיר כאן, כי כל דבר שהמערער ביקש לקבלו מהוועדה, והיה זכאי לקבלו עפ"י דין, נאלץ לפנות לערכאות כדי לקבלו.

29. כל הדברים דלעיל דוחקים למסקנה, כי אין להותיר את החלטת רשות הרישוי על כנה. כל כך, משום שההתנהלות המתוארת, על הפגמים הרבים שנתגלו בה, פגעה בזכותו של המערער להליך הוגן, על כל ההשלכות וההשפעות שהיו לכך על המערער ועל זכויותיו, לרבות על זכותו של המערער לשמיעה הוגנת, שמשמעותה, בין היתר, שהמערער יישמע בלב פתוח ובנפש חפצה, כאשר כל המידע החשוב לו הובא לידיעתו ולידיעת המומחים מטעמו. מאחר שבית המשפט איננו שם עצמו מומחה, לא ראיתי אלא לבטל את החלטת הוועדה ולהחזיר את העניין לרשות הרישוי, כדי שתחזור ותבחן את שאלת כשירותו של המערער לנהוג, והפעם בפני מומחים אחרים (ראו דברי כבוד השופט זמיר בבג"צ 2911/94 באקי נ' קלעג'י – מנכ"ל משרד הפנים, פ"ד מח(5)291, בעמ' 307, וכן את פסק דינו של השופט ריבלין בעניין פרטוק, בפיסקה 6). מובן, שהמערער יוכל להגיש כל חוות דעת רלוונטית לנושא. רשות הרישוי תיתן החלטתה בתוך 45 ימים מהיום, ועד לאותו מועד תעמוד בעינה התליית רישיון הנהיגה של המערער. האמור בפסקה זו מתייחס אך לרישיון הנהיגה ברכב פרטי, כפי שיובהר להלן.

30. כאמור, קיימת מחלוקת בין הצדדים האם נשללו כל רישיונות הנהיגה של המערער, דהיינו, גם רישיונו לנהוג באופנוע, כטענת המשיבים, או רק רישיונו לנהוג ברכב פרטי, כטענת המערער. בהחלטה שנתתי בתום הדיון, איפשרתי לשני הצדדים להתייחס לעניין זה על דרך של הודעה ותגובה בכתב לבית המשפט (עמ' 10).

בהודעתם פירשו המשיבים את החלטת רשות הרישוי לשלול את רישיון הנהיגה "מדרגה א, ט', 2", כמתייחסת אל "א" – אופנוע, "ט" – טרקטור, ורכב פרטי מדרגה 002, בציינם כי גם המלצת המרב"ד התייחסה לרישיון מסוג א', ט', 002. לטענתם, גם המלצת המכון התייחסה לאי החזרת רישיון הנהיגה בכלל, וכך גם החלטת הוועדה, המדברת במסוכנות לנהיגה בכלל.

המערער חולק על הפרשנות ל"א", בטענו, כי עפ"י תקנות התעבורה, תשכ"א-1961, "א" איננו מייצג את כל האופנועים. כך, לטענתו, הרישיון לנהיגה באופנוע, שניתן לו בשנת 1993, היה מדרגה "ב" – רישיון לנהיגה באופנוע בעל נפח מנוע שעד 500 סמ"ק. אך העיקר, טוען המערער, "בשום שלב, החל משנת 2001, גם במשרד הרישוי, לא שללו לי את הרישיון לאופנוע. זה לא מה שעמד לדיון" (עמ' 9 לפרוטוקול, וכן סע' 2 לבקשה לצו ביניים). המערער הוסיף בהקשר זה כי "גם בנימוקי ועדת הערר מדובר ברכב פרטי" (עמ' 9 לפרוטוקול). לטענת המערער, אמרו לו ברשות הרישוי שבית המשפט המינהלי יכריע גם בנושא זה (עמ' 9 לפרוטוקול).

בתגובתם (מיום 7.6.05) הודו המשיבים, כי החלוקה לקטגוריות של רישיונות: רכב, אופנוע וטרקטור איננה נגזרת מן התקנות, אך זו נועדה, לטענתם, להקל על הרישום הפנימי. לדבריהם, זו הפעם, "א" מייצג שלילת הרישיון לנהיגה באופנוע בכלל, משום שדרגה "א" היא הדרגה הנמוכה ביותר של הרישיון לנהיגה באופנוע, ולפיכך, בשלילתה, נשללות גם דרגות הנהיגה שמעליה (כדרגה "ב", של המערער). "ט" מופיעה כקטגוריה נפרדת המתייחסת לטרקטורים, שהרישיון לנהיגה בהם הוא מדרגה 1, עפ"י תקנה 177. לטענתם, כאשר המרב"ד מדווחת שאדם נמצא בלתי כשיר לנהיגה בדרגות א' ט' ו-002, פירוש הדבר שהוא איננו כשיר לנהיגה ברכב מכל סוג שהוא.

31. הסיבה לכך שאין בידי לקבל את עמדת המשיבים, לשלילת רישיון הנהיגה באופנוע של המערער, נעוצה בטענתו העיקרית של המערער, לפיה שאלת הנהיגה באופנוע לא עמדה כלל לדיון, טענה שלא הוכחשה ע"י המשיבים. המרב"ד התבקש לדון באישור רפואי לנהיגה ברכב רפואי, דהיינו, ברכב מדרגה 2. בהנחה כי המרב"ד אכן פסל גם את רישיון הנהיגה באופנוע שהיה למערער, היה עליו להפנות את תשומת ליבו של המערער לכוונתו לעשות כן וליתן לו הזדמנות להתגונן ולטעון ספציפית בנושא זה. לא ניתן לשלול בדרך אגב גם את רישיונו לנהיגה באופנוע (וראו פסק דינה של כבוד השופטת ש' דברת בע"ש (ב"ש) 1520/00 בן סימון נ' מדינת ישראל, פיסקה 9, פורסם בנבו).

החלטת המרב"ד, כאמור בה, נשלחה לרשות הרישוי ולמשרד הביטחון, וכשנתבקשו הצדדים (לאחר הדיון) להמציאה לבית המשפט, קיבל אותה המערער מפרקליטות המדינה (ראו הודעתו לבית המשפט מיום 9.6.05). לא נטען, וממילא לא הוכח, כי המערער ידע על פסילת הרישיון לנהיגה באופנוע. אילו הוכח כי ידע על כך, וחרף זאת נמנע מלהעלות את הנושא לפני ועדת הערר, יכולים היו המשיבים להישמע בטענה כי המערער ויתר על זכותו לטעון בנושא. בערר שהגיש המערער על החלטת המרב"ד, ציין כי יש לו גם רישיון לנהיגה באופנוע (עמ' 2 לנספח 7 לערעור). בהתייחסה להמלצת המרב"ד אומרת ועדת הערר בהחלטתה, כי המרב"ד החליט שיש סיכון בנהיגתו של המערער "ולכן יש ליטול רישיונו לרכב פרטי" ועל כך הערר שבפניה (עמ' 1 לנספח 22 לערעור; ההדגשה שלי – ד' ח'). על פי לשון החלטת הוועדה, אם כן, עניינה בערר על ההחלטה לשלול את רישיון הנהיגה של המערער ברכב פרטי. ברם, אפילו תמצא לומר כי הוועדה כיוונה בהחלטתה לשלילת כל רישיונות הנהיגה של המערער, אזי היא פגומה, כאמור, בשל כך שהנושא לא נדון בפניה.

עפ"י דוקטרינת הבטלות היחסית, הפרת זכות הטיעון איננה מביאה בהכרח לביטול החלטת הרשות המינהלית. ברם, עפ"י דוקטרינה זו, כאשר אין מדובר במקרי הקצוות (בהם, מחד, שימוע מאוחר לא יתקן את העוול, שאז נפסלת ההחלטה, ומאידך, אי שימוע מוקדם לא גרם עוול, שאז ההחלטה עומדת בעינה והרשות עשויה להידרש לקיים שימוע מאוחר) אלא במקרים הרגילים, הפרת זכות השימוע גורמת לביטול ההחלטה, אך אינה מונעת קבלת החלטה חדשה לאחר שימוע (ראו דברי השופט זמיר בפסק דינו בעניין באקי, בעמ' 306). כך, במקרה שלפניי, החלטת רשות הרישוי לשלול את רישיונו של המערער לנהוג באופנוע – מבוטלת (והשוו לפסק דינו של כבוד השופט עדיאל בעת"מ (י-ם) 1006/02 אמסלי נ' פקיד רישוי לכלי ירייה, פורסם בתקדין).

לאור כל הדברים האלה, אני מורה להחזיר למערער את רישיונו לנהיגה באופנוע. אם סבורה רשות הרישוי כי יש לשלול גם את רישיונו לנהיגה באופנוע, בכוחה לפעול במסגרת הסמכות המוקנית לה בחוק.נ

סוף דבר
32. הערעור מתקבל, כאמור בסעיפים 29 ו-31 לעיל .

המשיבים ישלמו למערער הוצאות המשפט בסך 5,000 ₪ וישיבו לו גם את האגרה ששילם.

ניתן היום ה בתמוז, התשס"ה (12 ביולי 2005) בהיעדר הצדדים.ב

המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים בפקסימיליה.

דוד חשין, סגן נשיא
נוסח מסמך זה כפוף לשינויי ניסוח ועריכה

הצלחות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 455 מק"ג אלכוהול
    כתב אישום בתיק זה הוגש לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה. משרדנו קיבל את הייצוג בתיק זה כבר בהליך השימוע לגבי הפסילה המנהלית בבית דגן ולאחר בחינת התיק הצליח משרדנו למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • מחיקת כתב אישום בעבירה של נהיגה בשכרות עם כמות של 315 מק"ג אלכוהול
    משרד עורכי דין בוכובזה את סיילס ייצג את הנאשמת בתיק זה כבר בהליך השימוע לצורך הפסילה המנהלית בתחנת המשטרה בתל אביב ושם הצליחו עורכי הדין למנוע את הפסילה המנהלית וכן את איסור השימוש ברכב. בתיק זה היו מספר דיונים בבית...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 410 מק"ג עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף כמות של 410 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. התיק הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד!!!! מספר התיק: תת"ע 3717-01-13 מדינת ישראל נגד עמרם דריי בבית המשפט...
    נהיגה בשכרות
  • תיק שכרות עם כמות של 420 מק"ג הסתיים עם פסילה בת 3 חודשים בלבד וסיווג רישיון כך שהנאשם יוכל לנהוג על מלגזה בתקופת הפסילה
    בתיק זה מדד מכשיר הינשוף (מכשיר הדרגר) כמות של 420 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף ועל כן הוגש כתב אישום על נהיגה בשכרות. לאחר בחינת חומר הראיות התגלו פגמים ראייתיים אשר הובילו לסיום התיק בתיקון כתב האישום לנהיגה תחת...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 156 קמ"ש על ידי נהגת חדשה ללא פסילה כלל!
    הנאשמת פנתה אל משרדנו מיד לאחר העבירה וטרם השימוע אשר התקיים באגף התנועה שבבית דגן ועקב כך היא הצליחה להימנע מפסילת מנהלית של רישיונה למשך 30 יום וזאת באמצעות עבודת עורכי הדין במשרד ועל אף היות הנאשמת נהגת חדשה ובעלת...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה בשכרות בכמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף הסתיים עם פסילה של 3 חודשים
    בתיק זה נמדדה הנאשמת על ידי מכשיר הינשוף כשהיא נוהגת עם כמות של 365 מק"ג אלכוהול בליטר אוויר נשוף וכתוצאה מכך הוגש כנגדה כתב אישום לבית המשפט לתעבורה בתל אביב. לאחר ניהול התיק הצליח משרדנו לסיים את ההליכים עם פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה במהירות של 150 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת הוא 90 קמ"ש ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הממל"ז (לייזר), כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות של 150 קמ"ש (60 קמ"ש מעל למותר) התיק הסתיים בהסדר טיעון לפיו רישיונו של הנאשם לא...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק של נהג חדש אשר נהג במהירות של 146 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 146 קמ"ש (56 קמ"ש מעל למותר) וכל זאת בהיותו נהג חדש. הסתיים התיק, לאחר סיום תקופת היותו של...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירת מהירות של 145 קמ"ש + סיווג הפסילה
    בתיק זה נתפס הנאשם כשהוא נוהג במהירות של 145 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש אי לכך נפסל רישיונו מנהלית על ידי קצין משטרה ל-30 יום, משרדנו הצליח לקצר את הפסילה המנהלית בחצי ובנוסף לסווג את הפסילה כך שיוכל...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • ביטול פסילה בת 3 חודשים עקב צבירת נקודות משרד הרישוי
    בתיק זה קיבל הלקוח הודעה ממשרד הרישוי על כך שעקב צבירת נקודות הוא נפסל למשך 3 חודשים מלהחזיק ברישיון נהיגה. לאחר בחינת החומר בתיק ניכר היה שאין מקום להשית פסילה במקרה זה ועל כן פעל משרדנו אל מול משרד הרישוי לצורך...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • מהירות של 117 קמ"ש בכביש של 70 קמ"ש ללא פסילה בפועל כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 70 קמ"ש במהירות 117 קמ"ש (47 קמ"ש מעל למותר!) וכל זאת בהיותו נהג חדש. התיק הסתיים ללא פסילה בפועל!! תת"ע 7016-06-11 מדינת ישראל נגד...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 124 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 80 קמ"ש במהירות 124 קמ"ש (44 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל! תת"ע 1881-01-13 מדינת ישראל נגד אריה דקורדובי בבית...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 132 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח בין-עירוני בו המהירות המותרת היא 90 קמ"ש במהירות 132 קמ"ש (42 קמ"ש מעל למותר!). רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 112 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים עם 15 יום פסילה בלבד
    בתיק זה הנאשם נמדד, על ידי מכשיר הדבורה, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות של 112 קמ"ש (62 קמ"ש מעל למותר פי 2 ויותר מהמהירות המותרת), התיק הסתיים בהסדר לפיו רישיון הנהיגה...
    נהיגה במהירות מופרזת
  • נהיגה במהירות של 81 קמ"ש בכביש בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה נתפס הנאשם, על ידי מצלמת מהירות, כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת בשטח עירוני בו המהירות המותרת היא 50 קמ"ש במהירות 81 קמ"ש (31 קמ"ש מעל למותר!). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל!
    נהיגה במהירות מופרזת
  • החזרת רישיון לאחר שהמכון הרפואי החליט שלא לאשר הוצאת רישיון נהיגה כלל
    ערעור על המכון הרפואי לבטיחות בדרכים לוועדת ערר שבתל השומר העורר הגיע למשרדנו לאחר שהמוסד הרפואי לבטיחות בדרכים פסל אותו מלהחזיק בכל סוגי הרישיונות וזאת לאור דיווח של בית המשפט על כך שהעורר נשפט והורשע בעבירה של...
    משרד הרישוי - המרב"ד
  • תיק תאונת דרכים בו פגעה הנאשמת ברוכב אופנוע וגרמה לו ולנוסעת שהייתה עמו חבלות של ממש הסתיים עם פסילה של 60 יום בלבד
    בתיק זה הוגש כתב אישום נגד נהגת אשר הואשמה בגרימת תאונת דרכים שבה נחבל אדם חבלות של ממש (עבירה שלצידה פסילת מינימום של 3 חודשים), במהלך ניהול ההוכחות הסכים בית המשפט לחרוג מפסילת המינימום של 3 חודשים וקבע כי הייתה...
    תאונות דרכים
  • נהג בזמן פסילה בפעם השנייה ונפסל לתקופה של 11 חודשים בלבד וזאת לאחר שהיה עצור
    בתיק זה הנהג הואשם בנהיגה בזמן פסילה בפעם השנייה!! הנאשם פנה למשרדנו בהיותו במעצר ימים (מעצר טרם הגשת כתב האישום), בדיון בו נתבקש להאריך את מעצרו של הנאשם גובש הסדר אשר לפיו הנאשם ישוחרר לביתו ללא כל תנאי באופן...
    נהיגה בפסילה
  • תיק שבו יש פסילת מינימום של 3 חודשים הסתיים ללא פסילה כלל
    בתיק זה הנהג הואשם בעבירה של הסעת נוסעים בתשלום מעל המותר (יצוין כי הנוסעים היו שב"חים). לעבירה זו מתלווה פסילת מינימום של 3 חודשים, אך לאחר בחינת התיק ע"י עורכי הדין ירון בוכובזה ואליאס סיילס הוא הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בקלות ראש
  • נהג אשר לא ציית לתמרור 302 ולא נתן זכות קדימה לרכב אחר בכניסתו לצומת לא נפסל כלל ואף נמחקו הנדודות הנלוות לעבירה
    בתיק זה הנהג הוזמן לדין והואשם באי ציות לתמרור 302 (כניסה לצומת ללא נתינת זכות קדימה לרכב המתקרב אל הצומת). תיק זה הסתיים ללא פסילה בפועל ואף מחיקת הנקודות הנלוות לעבירה!
    אי ציות לתמרור
  • קיצור פסילה מנהלית בעבירה של אי מתן זכות קדימה
    בתיק זה הנהג אשר נהג במונית הואשם כי לא נתן זכות קדימה לרכב משטרה וגרם לו לבלום בלימת פתע! רישיונו של הנאשם נפסל על ידי קצין משטרה ל- 30 יום ועל כן הוגשה בקשה לביטול פסילה מנהלית, בדיון בבקשה הסתיים התיק עם קיצור...
    אי ציות לתמרור
  • מחיקת נקודות בדו"ח על נסיעה ברמזור אדום
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על עבירה של נסיעה באור אדום אותו קיבל הנהג. הנהג הגיע לבדו לדיון הראשון בו התביעה לא הייתה מוכנה כלל לשנות את סעיף העבירה לסעיף עבירה אשר לה לא נלווים נקודות משרד הרישוי ועל כן הנהג כפר בתיק...
    מעבר באור אדום
  • נהיגה בשכרות בכמות של 625 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 625 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים עם פסילה על תנאי בלבד, ללא...
    נהיגה בשכרות
  • נמחקו הנקודות בדו"ח טלפון
    בתיק זה הוגשה בקשה להישפט על דו"ח טלפון אותו קיבל הנהג. הנאשם בתיק זה היה נהג משאית אשר לו עבר עשיר בעבירות תנועה והוא היה על סף פסילה במשרד הרישוי (36 נקודות) התיק הסתיים עם מחיקת הנקודות הנלוות לדו"ח מה שמנע את...
    שימוש בטלפון נייד בזמן נהיגה
  • פסק דין 8740-05-15 לירן דניאל בקשה לביטול הפסילה
    הלקוח הנ״ל נפסל מנהלית לתקופה של 30 יום וזאת בגין עבירת מהירות חריגה, לאחר פניית הלקוח אל משרדנו נשלח לבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה בקשה לביטול הפסילה
    נהיגה במהירות מופרזת
  • תיק תאונת דרכים עונש מזערי
    לקוח זה יוצג ע״י משרדנו בתיק תאונת דרכים, כאשר נפגעה הולכת רגל במעבר חצייה, במהלך המשפט בבית המשפט לתעבורה בפתח תקווה, עמדת המדינה הייתה פסילת רישיון נהיגה שלא תפחת מ-6 חודשים, אך לאחר ניהול המשפט הסתיים התיק בפסילה...
    תאונות דרכים
  • נהיגה בשכרות בכמות של 190 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים עם פסילה של 45 ימים בלבד וללא מגבלות משרד הרישוי!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 190 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה חדש לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של כמעט פי 4 מהמותר, אך לאחר...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מק"ג אלכוהול הסתיים עם 60 ימי פסילה בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בפעם השנייה בכמות של 419 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות גבוהה מאוד וזאת בפעם השנייה תוך 3 שנים, אך לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו...
    נהיגה בשכרות
  • גרימת תאונת דרכים + נהיגה בשכרות בכמות של 605 מק"ג אלכוהול הסתיים בפסילה של 6 חודשים בלבד!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין גרימת תאונת דרכים עם חבלות קשות תוך כדי נהיגה בשכרות בכמות גבוהה של 605 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. למרות שתאונת הדרכים גרמה לחבלות קשות ולמרות הכמות הגבוהה שנמדדה הסתיים התיק...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 300 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 300 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 295 מק"ג אלכוהול הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 295 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף ונמצא כי הוא נהג בשכרות על פי בדיקה זו. לאחר ניהול התיק על ידי משרדנו התיק הסתיים ללא פסילה...
    נהיגה בשכרות
  • נהיגה בשכרות בכמות של 275 מק"ג אלכוהול (נהג חדש) הסתיים ללא פסילה בפועל כלל!
    בתיק זה הוגש כתב אישום בגין נהיגה בשכרות בכמות של 275 מיקרו גרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף לנהג הנמנה על אוכלוסייה מיוחדת לגביו נקבע כמות אסורה של 50 מק"ג בחוק. הלקוח נמדד באמצעות מכשיר הינשוף עם כמות של פי 5.5...
    נהיגה בשכרות
הצלחות בנושא
מידע שימושי

דרכי התקשרות

  • סניף אשדוד:
  • טלפון:
  • רחוב האורגים 35, משרד 611, קומה 6
  • סניף תל אביב:
  • טלפון:
  • רחוב מיקוניס 3 משרד:1 קומה:2
  • אימייל:
    law@les.co.il

עקוב אחרינו ברשתות החברתיות